verzwaringsdeken 7

Met een verzwaringsdeken slapen, mijn eerlijke ervaring!

 • 22 november 2021
 • 18 Reacties
Categorieën: Lifestyle, Zelfliefde

Een deken van vijf kilo op me hebben liggen, leek me een bijzondere gewaarwording. Dekens horen toch vederlicht te zijn, zodat je ze snel van je af kunt slaan? Maar nee, tegenwoordig heb ik een deken van vijf kilo op me liggen. Ook wel: een verzwaringsdeken. Met een duidelijk doel voor ogen: zo’n deken kan helpen om rustiger te slapen en overprikkeling tegengaan. Ik slaap er inmiddels een maand of drie mee. Tijd voor een tussenstand. Wat is mijn ervaring met een verzwaringsdeken? Om maar vast de belangrijkste conclusie te verklappen: ik slaap er oprecht veel beter door.

Wat is een verzwaringsdeken?

Het zal je niet verbazen: een verzwaringsdeken is een verzwaard dekbed. Hij weegt zo’n 10% van je lichaamsgewicht (soms iets meer, soms iets minder). Het gewicht is verdeeld over de deken, waardoor hij een milde druk geeft. Door het gewicht valt de deken iets “strakker” om je heen dan een gewone deken. Dat moet zorgen voor een veilig en geborgen gevoel. Eigenlijk net als bij een inbakerdoek voor kleine kinderen.

Sommige mensen voelen zich daardoor rustiger en meer ontspannen. Daarnaast kan het zijn dat je door een verzwaringsdeken minder last hebt van woelen, beter slaapt en minder heftig droomt.

Goed om te weten: een verzwaringsdeken is niet per se extreem warm. Een verzwaarde deken is gemaakt van zo licht mogelijk materiaal, waardoor het zeker niet zo is dat je van de hitte ligt te puffen in bed. Althans, wel als het buiten 35 graden is. Maar niet als het een normale nazomernacht is. Ik heb ook in augustus onder de deken geslapen en had nergens last van.

slapen met een verzwaringsdeken

Hoe werkt een verzwaringsdeken?

Op de blog van HSP Coach Maaike las ik eerder dat een verzwaarde deken in het bijzonder vaak positief effect heeft bij hoogsensitieve mensen. Een goede nachtrust verkleint de kans dat je overdag overprikkeld raakt. Een verzwaarde deken geeft je een lichte druk tijdens je slaap (wees gerust: het voelt zeker niet alsof je een blok beton op je hebt liggen). Precies genoeg om je een geborgen en veilig gevoel te geven!

Het is wetenschappelijk aangetoond dat een verzwaringsdeken kan helpen tegen overprikkeling. Daar kun je last van hebben als HSP’er, maar ook als je bijvoorbeeld ADHD, autisme of PTSS hebt. Of als je gewoonweg een slechte slaper bent.

Het is wetenschappelijk aangetoond dat een verzwaringsdeken door “diepe drukstimulatie” kan zorgen voor minder aanmaak van cortisol (het stresshormoon) en meer aanmaak van serotonine (het gelukshormoon). Ook zou je melatonine (je slaaphormoon) erdoor omhoog gaan. Beetje technisch verhaal. Wat dat concreet inhoudt? Een verzwaringsdeken kan een aantal voordelen hebben. Het belangrijkste is dat je je veiliger en meer geborgen voelt, minder last hebt van spanning en beter slaapt.

Ik ben zeker niet ‘s werelds beste slaper, dus ik was heel benieuwd naar de effecten van zo’n deken. Ik pieker soms voor het slapengaan, word van werkelijk alles wakker (gelukkig dankzij oordopjes al veel minder vaak dan eerst), heb regelmatig last van nachtmerries en slaap daardoor ook weleens onrustig.

verzwaringsdeken ervaring
dekbed

Onze verzwaringsdekens van The Nap Lab

In augustus stuurde The Nap Lab me een verzwaringsdeken toe. Het was alsof ze mijn gedachten konden lezen. Ik had net die week een artikel gepland staan met mijn wishlist aan cadeaus voor mezelf. Een verzwaringsdeken stond daar ook tussen. Net toen ik op het punt stond er één te bestellen, stuurde The Nap Lab me een mailtje. Of ik een van hun dekens wilde testen voor een INstagram-post. Euh… JA!

Mijn verzwaarde dekbed

Ik kreeg een gewone verzwaringsdeken toegestuurd: een eenpersoonsdekbed van 5 kilo, met een witte hoes. Die hoes is speciaal bedoeld om je bed makkelijker te kunnen opmaken met een zware deken. Een verzwaard dekbed van 5 kilo in de hoes krijgen, is namelijk geen makkie. De hoes kun je aan alle kanten open ritsen. Ook kun je de verzwaringsdeken met lusjes vastmaken aan de hoes, zodat die niet gaat verschuiven. Het dekbed zelf kun je alleen met de hand wassen, maar de hoes kun je prima in de wasmachine gooien.

Ik leg mijn verzwaarde dekbed elke avond over mijn gewone dekbed heen. Wij hebben een tweepersoonsdekbed en ik vind het gezelliger om nog steeds samen één dekbed te hebben. Bovendien houdt een verzwaard dekbed niet veel extra warmte vast, dus extreem warm is zo’n dubbel dekbed niet. Althans, wellicht ben ik als koukleum iets bevooroordeeld.

Barts gebreide verzwaringsdeken

Vanwege mijn enthousiasme over de deken mocht ik een tijdje later ook een gebreide verzwaringsdeken uitzoeken. Dat kwam goed uit! Bart was inmiddels enthousiast geworden door mijn verhalen over de verzwaringsdeken, dus ik wilde er ook heel graag eentje voor hem. Hij heeft nu een gebreide verzwaringsdeken die kleiner van formaat is (100 x 160 cm) en tot net boven zijn voeten komt. Prima qua formaat om onder te slapen! Zijn deken weegt 6,5 kilo, dus iets meer dan de mijne. Qua looks vind ik zijn deken extra geweldig. Hij staat prachtig in onze slaapkamer, vind ik zelf.

De gebreide verzwaringsdeken kun je trouwens ook heel goed op de bank gebruiken voor een fijne bankhangavond of een extra ontspannen Netflix-sessie.

verzwaringsdeken ervaring

Hoe zwaar moet je verzwaarde deken zijn?

Dat vroeg ik me ook af toen ik de verzwaarde deken wilde bestellen. Hoef je gelukkig niet zelf uit te vogelen. Hiervoor heeft The Nap Lab een handige test ontwikkeld, waarmee je het ideale gewicht van jouw deken kunt bepalen.

Het komt erop neer dat 10% van je lichaamsgewicht een goed uitgangspunt is. Omdat ik jong ben en geen heftige rug- of nekklachten heb, kon ik bijvoorbeeld ook een iets zwaardere deken nemen. Ik besloot toch voor de 5 kilo-variant te gaan, omdat het me prettig leek om niet té veel gewicht op me te hebben. Achteraf was die keuze voor mij perfect.

Als je veel last hebt van nek-, en rugklachten of van slaapapneu, dan is het verstandiger om een lichte deken te nemen of om toch maar onder je eigen vertrouwde lichtgewicht dekbed te blijven slapen. De deken kan bij dat soort klachten minder passend zijn.

Verzwaard dekbed voor kinderen

Er zijn trouwens ook kleinere verzwaarde dekens voor kinderen. Toen ik op Instagram over de deken vertelde, hoorde ik van meerdere ouders dat hun kinderen er ook veel baat bij hebben. Het kan in het bijzonder helpend zijn als je merkt dat je kind onrustig slaapt of veel last heeft van prikkels.

verzwaringsdeken ervaring

Dé vraag: mijn ervaring met een verzwaringsdeken?

Ik slaap inmiddels drie maanden onder mijn verzwaringsdeken van The Nap Lab. De eerste dagen vond ik het wat onwennig om zo’n verzwaard dekbed op me te hebben liggen. Ik had het de eerste ochtend zelfs wat benauwd. Grappig genoeg had Bart hetzelfde na de eerste nacht onder zijn deken. Maar vanaf de derde nacht voelde het heel fijn en vertrouwd om onder een verzwaringsdeken te slapen.

Toen we na een week een weekendje naar Landal Greenparks gingen en de dekens niet mee hadden, moest ik er oprecht aan wennen om weer onder een “dun” dekbed te liggen. (Note to self: met 12 kilo aan dekens mee op reis kom ik vast nooit meer onder de extra bagagetax op Schiphol uit.)

Merk ik verschil?

Ik merk dat ik me door de verzwaringsdeken vooral meer geborgen voel in bed. Het voelt alsof ik een eigen cocon heb waarin ik me helemaal kan terugtrekken. Dat vind ik zelf als typische introvert heerlijk. Vooral bij mijn nek en schouders voelt het heel veilig om onder een beetje extra gewicht te liggen. Je merkt iets meer druk. Precies genoeg om het te voelen, maar niet zó veel dat het lijkt alsof je platgedrukt wordt.

Het is niet zo dat ik door de deken opeens in een Doornroosje ben veranderd die nooit meer nachtmerries heeft. Wel kan ik na die drie maanden met zekerheid zeggen dat ik baat heb bij de deken.

Dit is wat ik ervan merk:

 • Ik slaap over het algemeen beter en rustiger.
 • Ik draai véél minder in mijn slaap en lig zelfs redelijk stil.
 • Ik word minder vaak ‘s nachts wakker en ben daardoor ‘s ochtends uitgeruster.
 • Ik droom minder heftig.
 • Ik maak vaker goede nachten.
 • Het belangrijkste voor mij: ik voel me veiliger en meer geborgen. Door het cocongevoel lig ik meer ontspannen in bed.

Natuurlijk is het met z’n tweeën soms wat “afgezonderd” om allebei onder een eigen verzwaringsdeken te liggen (even snel naar de ander toe rollen voor een slaap-lekker-kus heeft iets meer voeten in de aarde dan in het pre-verzwaringsdeken-tijdperk). Maar dat hebben we er graag voor over.

Ik heb ook Bart natuurlijk gevraagd naar zijn mening. Hij zegt dat de deken hem vooral een beschermend gevoel geeft. Hij komt er beter door in slaap, heeft minder last van onrust in zijn lijf en zegt dat hij ook rustiger slaapt. 

slaapkamer dekbed

Conclusie: mijn ervaring met een verzwaringsdeken

Het zal heel persoonlijk zijn of je een verzwaringsdeken wel of niet fijn vindt slapen. Maar vanuit mijn ervaring kan ik ‘m absoluut aanraden. Als je net als ik onrustig slaapt, gevoelig bent voor prikkels en soms een gevoel van geborgenheid mist ‘s nachts, dan kan zo’n deken je net dat beetje extra veiligheid bieden. Het is wat mij betreft naast mijn oordopjes de beste “investering” die ik heb gedaan in mijn slaapuitrusting.

Stiekem zie ik een beetje op tegen de snikhete hittegolfdagen in de zomer als ik de deken aan de kant moet leggen omdat het dan überhaupt te warm is om onder een lapje stof te liggen. Dan ga ik dat veilige en geborgen gevoel zeker missen.

Ik vond de service bij Nap Lab ook ontzettend fijn. Door de test wist ik precies welke deken bij me paste en ze hebben fijne producten van goede kwaliteit. Ik had mijn deken binnen een paar dagen in huis. Verder vind ik de gebreide deken prachtig qua looks. Hij is niet alleen functioneel, maar heeft ook nog eens een sfeervolle uitstraling.

Zelf een verzwaringsdeken bestellen?

Wat een verzwaringsdeken voor effect heeft, is heel persoonlijk. Je kunt er pas goed over oordelen als je het eens hebt ervaren (door zelf zo’n deken te proberen of er misschien eens één van iemand anders te lenen). Heb je last van overprikkeling, onrust, slapeloze nachten of andere klachten waarbij de deken goed kan helpen? Dan is het wat mij betreft zeker het proberen waard. The Nap Lab heeft op dit moment een sale, waardoor je hun verzwaringsdekens voor een extra fijne prijs kunt bestellen.

Ook buiten de sale om vind ik de verzwaringsdekens niet heel prijzig. Een witte verzwaringsdeken voor op bed kost € 89 (zonder de dekbedhoes); een gebreide verzwaringsdeken kost afgeprijsd € 159. Dat vind ik om eerlijk te zijn erg meevallen, kijkend naar hoeveel baat ik erbij heb. Tijdens de sale van 22 t/m 29 november krijg je op veel producten ook nog extra korting. Mooi meegenomen!

Heb jij ervaring met een verzwaringsdeken?

Beide verzwaringsdekens heb ik gekregen in ruil voor een Instagram-post. Ik heb zelf besloten om er dit artikel over te schrijven, puur uit enthousiasme.

slapen met een verzwaringsdeken
blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 22 november 2021 op 7:05 am - Beantwoord

  Wat fijn dat jij er ook zo enthousiast over bent. Ik slaap al een tijdje onder een verzwaringsdeken en zou niet meer zonder willen.

 2. Naomi 22 november 2021 op 7:06 am - Beantwoord

  Die gebreide versie vind ik heel erg gaaf! Ik heb al een hoop verzwaringsdekens gezien, maar nog niet één zag er zo leuk uit.
  Super dat jij er zoveel plezier van hebt en dat het werkt. Ik heb het ook weleens een paar maanden geprobeerd, maar merkte niet echt effect, dus toen heb ik ‘m via Marktplaats maar weer verkocht. Het is denk ik inderdaad heel persoonlijk. Ik slaap namelijk wél graag helemaal in mijn dekbed gerold. Zelfde effect, dacht ik, maar blijkbaar dus voor mij niet;).

  • Romy 24 november 2021 op 11:41 pm - Beantwoord

   Jammer dat de verzwaarde deken bij jou niet echt effect gaf! Maar zo te horen heb je wel ontdekt wat voor jou heel goed werkt; dat is het belangrijkste 🙂 En helemaal opgerold liggen klinkt ook zeker niet verkeerd.

 3. Saskia 22 november 2021 op 7:27 am - Beantwoord

  Dit is dus iets waarover ik ben aan het twijfelen ben of het echt wat voor mij is… Qua nachtrust ben ik niet zo’n goede slaper maar weet niet of dit nou écht zou helpen bij mij of dat ik me juist opgesloten voel… Bedankt voor dit artikel, ik ga me er eens in verdiepen.

  • Romy 24 november 2021 op 11:40 pm - Beantwoord

   Het is best lastig om te bepalen of het iets voor je is inderdaad. Ik denk dat je het het beste echt zelf kunt ervaren. Misschien kun je eens een extra dekbed op je eigen dekbed leggen (of het dekbed dubbelvouwen) om te proberen hoe dat extra gewicht voor je is 🙂 Het zal inderdaad voor de één heel helpend en voor de ander juist wat beknellend aanvoelen.

 4. Lisa 22 november 2021 op 7:33 am - Beantwoord

  Fijne uitgebreide review. Ik val makkelijk in slaap maar ben héél vroeg wakker. Ga dit zeker proberen!

 5. Daenelia 22 november 2021 op 9:33 am - Beantwoord

  Het is denk ik inderdaad heel persoonlijk. Onze slaapkamer is nu een stuk warmer dan in ons vorige huis. Wij zijn juist overgestapt op een lichter dekbed, niet alleen voor de warmte maar voor mij ook omdat een zwaarder dekbed mij nu erg verstikkend aanvoelt. Vroeger vond ik het inderdaad wel lekker om onder een zware deken of dekbed te liggen. Voor de warmte én voor het zware gevoel. Ik lag dan zelfs in de zomer onder een laken omdat ik iets moest voelen. Anders kwam ik niet in slaap.Zo zie je maar: je slaapwensen veranderen ook door de jaren heen. Daarom des te beter om verschillende dingen te proberen.
  En we hebben natuurlijk ook twee katten. Dat zijn al prima verzwaringsdekens op zich 😀 Nu snap ik wel waarom ik zo lekker slaap als de kat bovenop me ligt. (Dat ligt meer aan de kat, het spinnen, de rust van de kat zelf 😉 )

  • Romy 24 november 2021 op 11:38 pm - Beantwoord

   Haha, zo’n levende (katachtige) verzwaringsdeken is uiteraard ook niet verkeerd.
   Ik kan me helemaal voorstellen dat je slaapbehoeften kunnen verschillen per levensfase. Ik had zelf bijvoorbeeld als kind altijd behoefte aan iets van licht in mijn kamer (ook in mijn puberteit nog); nu doe ik juist geen oog dicht als er ook maar een beetje lantaarnpaallicht naar binnen schijnt. Blij dat ik toch voor heel donkere gordijnen was gegaan 😉

 6. Audrey 22 november 2021 op 10:23 am - Beantwoord

  Fijn dat het zo goed voor jullie werkt! Ik ben zelf ook wel nieuwsgierig. Goed om te weten dat ze niet per se ook warm zijn, want daar vreesde ik direct voor. Ik heb het namelijk nogal snel warm!

 7. Janne 22 november 2021 op 11:18 am - Beantwoord

  Ik slaap nu anderhalf jaar onder een verzwaringsdeken. Toen vorig jaar de lockdown inging was mijn eerste knutselproject om er een voor mezelf te naaien. Ik heb plastic verzwaringskorrels besteld bij een webwinkel en heb een lap stevige stof gekocht op de markt. Het was een hele dag werk om de deken te naaien, omdat je een heleboel vierkantjes moet maken en die stuk voor stuk moet vullen met korrels en dan dichtnaaien, maar het was geen moeilijk werk. Ik ben absoluut geen ervaren naaister (dit was de derde keer dat ik mijn naaimachine gebruikte), maar het lukte prima. Je hoeft ook alleen maar rechtuit te naaien, het zijn allemaal rechte lijnen. Ik heb een deken gemaakt van 90×160 cm en 6 kg. Doordat hij met plastic korrels gevuld is, mag hij in de wasmachine (mits je wasmachine dat gewicht aankan), maar ik heb het nog niet geprobeerd. Hij ligt op mijn dekbed, dus hij wordt ook niet echt vies. Ik ga er soms met de stofzuiger overheen net zoals je een bank stofzuigt.

  Ik wilde de deken omdat ik erg onrustig slaap. Ik slaapwandel, sla om me heen, schreeuw en praat, en droom de wildste dingen. Met de deken is dat niet helemaal weggegaan, maar ik denk wel dat het beter is geworden. Ik raak in ieder geval mijn dekbed niet meer kwijt, want 6 kg van je afgooien is toch heel wat moeilijker. Ik heb ook niets meer kapotgemaakt in mijn slaap. Ik slaapwandel alsnog soms en ik droom ook nog vreemd.

  Ik denk dat inslapen iets makkelijker is geworden, omdat ik makkelijker een houding kan vinden. Ik heb wel eens gelezen dat veel mensen niet op hun rug kunnen slapen omdat het een heel kwetsbare positie is, maar dat ze zich met een verzwaringsdeken toch geborgen voelen in die houding. Ik herken me wel in dat geborgen gevoel, al lig ik nog steeds liever op mijn zij of op mijn buik.

  Ik slaap ook regelmatig nog zonder de deken. Ik wil er niet totaal afhankelijk van zijn, want ik heb geen zin om de deken mee te slepen als ik ergens ga logeren. En als mijn vriend komt logeren slaap ik ook zonder de deken. Hij knuffelt me dan als ik lig te woelen of dromen, dat is eigenlijk nog beter dan een verzwaringsdeken.

  Een tip voor het gebruiken van een verzwaringsdeken is voor wanneer je een dag hebt waarop het moeilijk stilzitten is, je voelt je gestrest en onrustig of onveilig. Het kan heel fijn zijn om de deken dan een paar keer dubbel te vouwen en op je schoot te leggen terwijl je aan je bureau zit. Maar jij hebt daar Pippa natuurlijk al voor!

  • Romy 24 november 2021 op 11:36 pm - Beantwoord

   Hoe gaaf dat je je eigen verzwaringsdeken hebt gemaakt! Best een tijdrovend project, zo te horen, maar dan heb je wel echt een custom-made deken 🙂
   En wat fijn dat je iets van verschil merkt sinds je onder de deken slaapt! Ik snap dat het niet alle nachtmerries en dergelijke wegneemt (dat is bij mij helaas ook niet het geval), maar het is wel al prettig dat het minder is geworden en dat je de deken niet zomaar van je af krijgt.

   Trouwens, wat een slim idee van die stofzuiger over je verzwaringsdeken halen! Dat ga ik ook eens proberen. Mijn deken ligt ook op mijn dekbed, dus ik slaap er niet direct onder, maar wil hem wel graag schoonhouden en tegelijkertijd niet te vaak wassen. Klusje voor dit weekend, dat zuigen 🙂

 8. Jessica 22 november 2021 op 8:38 pm - Beantwoord

  Al een hele poos aan het twijfelen om een verzwaringsdeken aan te schaffen.
  Ik heb deze nu die in de aanbieding is besteld. Wie weet komt het ten goede bij het ontzwangeren. Ik heb veel last van piekeren en onrust. Zeker nu alle hormonen door mijn lichaam heen gieren.

  • Romy 24 november 2021 op 11:32 pm - Beantwoord

   Wat rot dat je veel piekert en last hebt van hormonen! Hopelijk biedt de verzwaringsdeken inderdaad wat meer rust 🙂 Bij mij helpt het in ieder geval wel om ‘s nachts of bij het slapengaan minder te piekeren.

 9. Irene 22 november 2021 op 9:16 pm - Beantwoord

  Fijn om je enthousiaste artikel te lezen! Ik wil dit ook héél graag. Ik slaap nu sowieso met een normaal dekbed en dan nog een deken er op voor extra gewicht (en warmte 🙂 ) maar zo’n verzwaringsdeken lijkt me inderdaad extra geborgenheid te geven. Denk dat het me ook zou helpen als ik me angstig voel.

  • Romy 24 november 2021 op 11:31 pm - Beantwoord

   Als je graag onder een dubbele (en dus zwaardere) deken slaapt, is een verzwaringsdeken inderdaad misschien een goed idee 🙂 Veel warmte geeft het niet af (dat vind ik zelf wel fijn in de zomer), maar wel wat extra zwaars dus. Het is bij mij niet zo dat ik helemaal geen angsten of nachtmerries meer heb, maar het is wel minder dan eerst 🙂

 10. Ida 23 november 2021 op 8:25 pm - Beantwoord

  Ik hoor er de laatste tijd steeds vaker over. Het lijkt mij echt heel fijn! Net als dat het voor baby’s zo fijn is om ingebakerd te worden voor het slapen, lijkt me dat voor volwassenen ook fijn. Ik denk inderdaad dat je in het begin echt moet wennen aan dat gewicht maar het zal vast daarna beter gaan. Bedankt voor je eerlijke verhaal en dat je je ervaring wilt delen!

 11. Elien 11 juni 2022 op 11:48 pm - Beantwoord

  Ik ben enthousiast! Vraagje: zou mijn kat het eronder overleven? 😉 Zij slaapt soms onder het dekbed tegen mijn buik… Ik vraag me af of dat met zo’n verzwaringsdeken nog kan?

  • Romy 12 juni 2022 op 9:04 pm - Beantwoord

   Goede vraag! Dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Voor een kat van een paar kilo is het gewicht van de deken relatief iets meer dan voor een mens 😉 Misschien kun je het eens proberen door iets anders met veel gewicht op de deken te leggen en te kijken hoe dat gaat 🙂 Ik heb zelf bijvoorbeeld een klein vloerkleedje met ongeveer hetzelfde gewicht.

Recente blogs

Omdenken | 7x positief denken in de praktijk

12 december 2018|Persoonlijke groei, Positiviteit|

Heb je weleens van 'omdenken' gehoord? Het werkt eigenlijk heel simpel. Je kunt in principe urenlang blijven hangen in kleine negatieve dingen. De bus die te laat komt bijvoorbeeld. Maar in plaats van gefrustreerd te blijven, kun je er ook voor kiezen om een positieve draai te geven aan kleine negatieve gebeurtenissen. Je hoeft er niet volledig in te geloven, maar wellicht helpt het je om luchtiger met iets negatiefs om te gaan. Het meeste "dagelijks leed" is heus zo erg nog niet. Tijd voor positief denken! Ik deel dan ook graag 7 herkenbare voorbeelden van omdenken uit mijn leven. Hopelijk kan ik je daarmee inspireren.

Recept vegan nacho bowl met bonen, (nep)gehakt & veel groenten

7 juni 2023|Recepten|

Nacho's serveer ik vooral op verjaardagen. In een chipsbakje, met een lekkere dipsaus ernaast. Maar wist je dat ze ook perfect zijn voor een feestelijk hoofdgerecht of een lekkere lunch? Nacho bowls ken je misschien wel van de lekkere afhaalrestaurants in texmex-stijl. Maar je kunt er ook heel eenvoudig zelf één maken. Deze vegan nacho bowl ziet er kleurrijk uit, barst van de groenten en peulvruchten en smaakt uiteraard extra lekker door er flink wat Dorito's bij te serveren. Lees verder om te ontdekken hoe je dit vrolijke gerecht maakt.

Bloemen fotograferen met mijn macrolens

18 mei 2017|Lifestyle|

Mijn arme macrolens heeft de afgelopen maanden echt stof liggen te verzamelen. Sinds ik mijn 50 mm-lens heb, heb ik mijn macrolens namelijk bijna niet meer gebruikt. Toen ik afgelopen week een mooie bloem in de tuin zag staan, vond ik het tijd om mijn macrolens toch weer even af te stoffen. Ik maakte een lange wandeling en fotografeerde allerlei bloemen om deze lens weer eens flink uit te testen. Hoewel het geen geweldige foto's zijn zoals je die in tijdschriften tegenkomt, leek het me toch leuk om er een aantal te laten zien in dit artikel. Dit keer dus een artikel met relatief weinig woorden (een zeldzaamheid voor mij!) en veel beeld!