Slapen?! Mijn bestaan als nachtbraker én vroege vogel

 • 4 december 2016
 • 23 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

Met slapen heb ik altijd een soort haat-liefdeverhouding gehad. Begrijp me niet verkeerd, ik ben elke dag weer blij als ik onder een warme deken lig en mijn gezicht in mijn kussen nestel. Toch vind ik het soms jammer als het weer bedtijd is en de dag voorbij is. ’s Avonds kan ik tot in de late uurtjes doorgaan met dingen doen en ’s ochtends ben ik het liefste ook weer vroeg uit de veren. Ik vind mezelf zowel een ochtend- als een avondmens en dat is soms knap lastig. Vandaag vertel ik je meer over mijn bestaan als nachtbraker én vroege vogel.

weinig slapen

Vroeg wakker als kind

Net als veel andere kinderen stond ik als kind vaak al vroeg naast mijn bed. Mijn ouders hadden de regel ingevoerd dat ik pas om acht uur naar beneden mocht om tv te kijken. Als die regel er niet was geweest, zat ik namelijk ook in het weekend al heel vroeg klaarwakker en aangekleed en wel klaar op de bank. Geweldig vond ik het als de dag weer begon en ik al mijn leuke plannetjes kon uitvoeren. Soms had het ook zo zijn nadelen dat ik altijd vroeg wakker was. Logeerfeestjes waren voor mij bijvoorbeeld nooit zo’n succes. Anderen wilden dan vaak uitslapen, terwijl ik al om zes uur ’s ochtends naar het plafond lag te staren. Ik was dan gewoon klaar voor de dag en had in uitslapen niet zoveel zin.

Plannetjes laat in de avond

Juist omdat ik geen uitslaper ben, hebben mijn ouders er altijd wel op gehamerd dat ik op tijd zou gaan slapen. Toch is er op een bepaald moment een kink in de kabel gekomen. Dat was overigens ver voor de tijd van feestjes tot in de late uren. Zo rond mijn twaalfde begon het ermee dat ik ’s avonds vaak (in mijn ogen) geniale ingevingen kreeg. Dat waren dan dingen als “Ik wil nu een kijkdoos maken!” of “Ik ga nu die kast opruimen!” Je begrijpt dat dat soort first world problems onmogelijk tot de volgende dag konden wachten. Ik moest en zou er direct mee aan de slag gaan. Ik kan me nog herinneren dat mijn vader me ooit ‘betrapte’ terwijl ik midden in de nacht mijn collectie vilt aan het uitzoeken was. Hij was op z’n zachtst gezegd not amused, terwijl ik me kostelijk vermaakte in het holst van de nacht.

Te weinig uren in de dag

Nog steeds worstel ik elke dag weer met het feit dat een dag maar 24 uur heeft. Het liefst ga ik zo laat mogelijk naar bed en sta ik zo vroeg mogelijk weer op. Het komt erop neer dat ik gewoon altijd te veel plannen heb om in 24 uur uit te voeren. Soms gaat het om serieuze dingen, zoals dat ik nog een e-mail moet versturen of een werkopdracht moet afronden, maar vaak gaat het ook om dingen die eigenlijk wel een dagje kunnen wachten. Dan wil ik nog even een kaartje afmaken, nog een paar foto’s uitzoeken of nog dat ene appje beantwoorden. Elke dag weer is het een strijd tegen de klok. Op een leuke manier dan: ik kan zo genieten van alles wat ik op een dag doe dat ik daar het liefst zo lang mogelijk van geniet.

Een goede balans vinden

Vooral toen ik studeerde, ondervond ik ook weleens problemen van het feit dat ik soms iets te weinig tijd aan slapen besteedde. Elke ochtend nam ik mezelf weer voor dat ik die avond op tijd naar bed zou gaan, om de volgende ochtend al gapend spijt te hebben dat ik dat alweer niet had gedaan. Een enorm slaaptekort heb ik nooit gehad, maar ik merkte in die tijd wel dat ik beter functioneerde met net iets meer slaap. Inmiddels heb ik gelukkig meer balans gevonden wat slapen betreft. Nog steeds slaap ik niet netjes 7-8 uur per nacht, maar ik klap ’s avonds iets eerder mijn laptop dicht en zit ook niet meer om vijf uur ’s ochtends aangekleed en wel klaar. Ja, ik ben een nachtbraker én een vroege vogel. Maar tegenwoordig lukt het me gelukkig aardig goed om daar niet in extreme mate aan toe te geven. Net als Beertje op de foto hierboven kan ik nu ook echt genieten van de slaap die ik nodig heb.

Ben jij een vroege vogel of een nachtbraker (of allebei)?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Charel 4 december 2016 op 10:37 am - Beantwoord

  Ik ben wel echt een ochtendmens ’s avonds ben ik vaak te moe om iets uit te voeren. Maar ik vind ook echt dat er te weinig uren in een dag zitten. Het is zo weer tijd om te gaan eten en naar bed te gaan, daar kan ik soms zo van balen als ik lekker productief bezig ben!

  • Romy 4 december 2016 op 11:06 am - Beantwoord

   Ja echt hè? Het zou fijn zijn als er gewoon elke dag een paar extra uren in de dag zouden zitten, alhoewel ik dan waarschijnlijk nog met hetzelfde ‘probleem’ zou zitten 😉

 2. Nina Simplynspecial 4 december 2016 op 10:49 am - Beantwoord

  Oh pff, wat een luxeprobleem hihi 🙂 Ik heb dat niet hoor! Ik hou van slapen <3 Ga er graag op tijd in, en niet te vroeg eruit haha.

  • Romy 4 december 2016 op 11:07 am - Beantwoord

   Haha, daar kan ik me ook wel wat bij voorstellen. Ik ben op zich ook altijd wel blij als ik in het weekend iets langere nachten kan maken, zeker in de winter 😉

 3. Iris 4 december 2016 op 10:57 am - Beantwoord

  Haha wat leuk dat je vader je midden in de nacht betrapte. Het was vast een heel schattig gezicht.

 4. jonna@burgertrutjes 4 december 2016 op 11:08 am - Beantwoord

  Ik houd intens van slapen! Lig het liefst niet al te laat in bed en ben al vaak voor de wekker wakker

 5. Babs 4 december 2016 op 11:59 am - Beantwoord

  Vroeger was ik een nachtbraker, ik voelde mij pas ’s avonds “fit”en wilde van alles doen. Toen kon ik nog uitslapen. Nu wordt ik te vroeg wakker door pijn in mijn rug en ben ik meer een ochtendmens geworden.

 6. Mariska 4 december 2016 op 12:07 pm - Beantwoord

  Als kind kon ik ook lekker vroeg wakker worden. In m’n tienerjaren is alles veranderd en tegenwoordig heb ik ook echt veel slaap nodig. Vroeg naar bed, lang uitslapen. Anders kom ik de week gewoon niet door :O

 7. Rebecca 4 december 2016 op 12:38 pm - Beantwoord

  Haha ah dat is zo herkenbaar, als kind ineens op een onmogelijk tijdstip besluiten dat je NU die kijkdoos wilt maken. Want dat kan inderdaad echt niet wachten tot morgen. Nu heb ik wel echt mijn slaap nodig. Als het aan mij ligt dan ga ik er rond half 11 in en kom ik er rond 10 uur weer uit. Ik slaap zó veel en vind het zooo lekker haha

 8. robin sue 4 december 2016 op 2:02 pm - Beantwoord

  heel herkenbaar dit! ik ben ook een vroege vogel. Elke dag is wel een race tegen de klok.

 9. Naomi 4 december 2016 op 2:46 pm - Beantwoord

  Beide… haha. Zeker als ik een ritme bereikt heb! Dan kan ik gemakkelijk aan de slag met 5/6 uur slaap.. Ik sta echt graag op in de morgen omdat er dan gewoon zoveel meer tijd is, logisch maar toch! Ik slaap wel slecht maar dat is al 25 jaar zo dus ik heb me daarbij neergelegd.

  • Romy 4 december 2016 op 9:28 pm - Beantwoord

   Wat balen dat je zo slecht slaapt! Maar wel fijn dat je ’s ochtends lekker productief kunt zijn. Zelf ben ik ook iemand die niet zoveel slaap nodig heeft.

 10. sherry 4 december 2016 op 3:42 pm - Beantwoord

  IK ben geen diepe slaper helaas. Ik ben een avondmens. Vroeger had ik geen moeite met vroeg opstaan. Nu wel helaas.

 11. Laura 4 december 2016 op 7:55 pm - Beantwoord

  Ik ben echt een uitslaper en eigenlijk altijd ook wel geweest als kind kwam ik nooit uit bed en nu ook niet. Helaas want ik moet echt elke ochtend doordeweek vroeg aaahh struggles

 12. Lifeaholic.nl 4 december 2016 op 9:49 pm - Beantwoord

  Bij mij is het heel erg wisselend! Ideaal lijkt het me om in de ochtend rond half negen op te staan en vervolgens rond 23 .30 uur naar bed te kunnen gaan, maar helaas begint mijn werkdag om 8.00 uur dus dat gaat helaas niet lukken. In de weekenden slaap ik dan té lang uit en dat vind ik soms ook wel weer zonde van de dag… Hmm lastig haha

  • Romy 4 december 2016 op 11:24 pm - Beantwoord

   Haha, lastig inderdaad! Het is alleen inderdaad helaas niet altijd mogelijk om helemaal zelf je slaaptijden te bepalen. Maar goed, werken is ook ergens goed voor, haha 😉

 13. Irene 5 december 2016 op 11:14 am - Beantwoord

  Haha wat grappig! Zelf sta ik meestal met mijn vriend op, en dat is al om 6 uur, daardoor gaan we vaak vroeg naar bed, maar om dan netjes 8 uur te slapen is wel een uitdaging!

 14. Irene | Tussenmarsenjupiter.be 6 december 2016 op 11:32 am - Beantwoord

  Dat had ik vroeger ook! Ineens wou ik dan nog iets in elkaar knutselen. Of outfits klaarleggen voor de volgende dag :p haha. Oh of stiekem heel lang lezen. En als ik m’n ouders hoorde boven komen, snel m’n licht uit doen zodat ze het niet doorhadden. Maar tegenwoordig lig ik liefst rond 22u, max 23u in mijn bed en ik sta op tussen half 8 en 8. Ik slaap dus best wel lang eigenlijk maar ik merk dat ik dat ook nodig heb.
  In mijn studententijd kon ik dan weer beter ’s avonds werken. Dan deed ik soms tot 2-3u ’s nachts door. Vreemd hoe dat gaat zo 🙂

  • Romy 6 december 2016 op 12:53 pm - Beantwoord

   Wat grappig om te lezen hoe wisselend dat is! Bij mij is het ook minder erg geworden nu ik geen student meer ben. Het komt niet meer voor dat ik tot drie uur ’s nachts aan het werk ben 😉 Zo te horen heb je in ieder geval een fijn slaapritme voor jezelf opgebouwd 🙂

 15. Vivian 18 december 2016 op 6:31 pm - Beantwoord

  Haha, dit is echt bizar herkenbaar ! Ik was als kind ook echt al om zeven uur wakker en dan lag ik nog heel lang te lezen. En ’s avonds las ik ook het liefst nog door tot na mijn bedtijd… oeps. Tegenwoordig vind ik uitslapen wél heel fijn, maar nu heb ik mijn slaap ook gewoon nodig. Het is nog wel bizar lastig om op tijd te gaan slapen, want ik wil dan gewoon nog even blijven lezen (en zo).

  • Romy 18 december 2016 op 10:05 pm - Beantwoord

   Wat grappig om te horen dat je jezelf erin herkent 🙂 Ik kan me ook nog goed herinneren dat ik als klein meisje met een zaklampje in bed stiekem lag te lezen. Geweldig vond ik dat! Al moet ik zeggen dat ik wel herken wat je zegt over uitslapen. Ook ik merk dat ik het in het weekend wel nodig heb om iets langer in mijn bed te liggen. Nog steeds niet tot 10 uur, maar ik sta niet meer op zaterdag om 7 uur naast mijn bed 😉

 16. Lianne 15 april 2019 op 10:18 pm - Beantwoord

  Haha, wat een grappig artikel! Zo herkenbaar van dat ’s avonds te lang doorgaan! Ik kan me nog wel herinneren dat ik een keer nog tot ’s avonds laat met de Barbies aan het spelen was en dat mijn vader tot twee keer aan toe boven was gaan kijken en boos had gezegd dat hij niet wilde dat ik mijn bed nog uitkwam. Oh ja, toen werd ik best wel bang van zijn reactie dat ik toch maar ik bed was blijven liggen, ook al kon ik niet slapen. Ik ben altijd een avondmens geweest en kwam net als jij ook moeilijk in slaap, maar ik kon daarentegen wel altijd heel goed uitslapen. Ik kan me eigenlijk niet meer zo goed herinneren of ik als kind altijd al vroeg wakker was, maar als tiener kon ik wel tot twaalf uur uitslapen, heerlijk! Nu heb ik er een mooie balans in gevonden om toch rond twaalf uur dan echt te gaan slapen en dan zo tussen 8-9 uur (als ik niet hoef te werken) weer te ontwaken. Zo superlang uitslapen kan ik niet meer, maar dat vind ik ook niet zo erg want dan krijg ik meer dingen gedaan 🙂

  • Romy 15 april 2019 op 11:52 pm - Beantwoord

   Ha, wat leuk dat je dit artikel hebt gevonden! Het is al een wat ouder artikel, maar stiekem ben ik na die twee jaar nog steeds een nachtbraker en een vroege vogel, haha. Oeps!
   Grappig dat jij je herkent in het tot laat doorgaan ’s avonds, zelfs al als klein kind. Heel herkenbaar wat je beschrijft van het spelen tot ’s avonds laat. Het moet vast een grappig gezicht zijn geweest om ons als kleine meisjes ’s avonds al spelend te betrappen 😉 Ik weet nog dat ik weleens met een zaklamp boeken ging lezen om maar te voorkomen dat mijn ouders zouden ontdekken dat ik nog wakker was, haha.

   Zo te horen heb je een fijn slaapritme voor jezelf gevonden waarbij je voldoende uitrust en ook nog wat aan je ochtend hebt 🙂 Ideaal!

Recente blogs

19 leuke uitjes in de lente (gewoon in eigen land!)

6 april 2019|Op reis, Lifestyle|

Doe mij maar het hele jaar door lente! Wat ben ik gek op dit seizoen met de lekker lange lichte dagen, de lammetjes in de wei, de bloemen in bloei en alle andere vrolijke lenteclichés! Waar je mij in de winter kunt uittekenen in een dikke badjas met een kop thee op de bank, ga ik er in de lente graag op uit. Genoeg te doen én te zien! Dit zijn 19 leuke uitjes in de lente die misschien ook wel een plekje op jouw lente-bucketlist verdienen.

Doei 2023, hallo 2024! | Van loslaten naar landen

1 januari 2024|Persoonlijk|

Hoera, 2024 is hier! Met de poedersuiker (van de oliebollen) weer van mijn gezicht gepoetst en een jaarplanner vol lege pagina's voor me, trap ik het nieuwe jaar af. Ik vind het altijd wel wat hebben, zo'n blanco jaar. Een frisse start, een moment om loze bagage achter te laten in het oude jaar. En een moment om te kijken naar wat ik anders wil, wat ik meeneem, waar ik sta, waar ik wil staan en vooral wat ik nodig heb. Ik hoop dat 2024 jou ontzettend veel mooie lichtpuntjes brengt. Veel liefde, geluk en gezondheid en ook support van anderen én van jezelf op de momenten dat het geluk verder te zoeken is. Lieve jij, op een sprankelend 2024! Ik trap dit jaar af met een stukje reflectie. Dit jaar geen lange doelenlijst, maar één woord voor het nieuwe jaar: landen.

Note to self | Mijn pleidooi voor stilstaan

16 augustus 2017|Persoonlijke groei|

Stilstaan en terugblikken op wat ik hebt bereikt. Joh, dat vind ik nog best een dingetje. Ik schroef mijn spreekwoordelijke lat bijna vanzelfsprekend continu iets omhoog. Bij stap 1 denk ik alvast na over stap 10. Want ja, ontwikkelen is goed en alles uit mezelf halen voelt bijna als een must. Stilstaan? Ik vond het jarenlang bijna een vies woord. Inmiddels probeer ik me er toch soms aan te wagen, juist om verder te komen. In dit kleine pleidooi voor stilstaan deel ik graag mijn ervaringen met je. Dit is waarom stilstaan óók heel goed kan zijn.