2 10

5 slechte adviezen die ik niet zou opvolgen

 • 27 mei 2019
 • 34 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei
slechte adviezen voor geluk

Of we nu willen of niet, adviezen krijgen we allemaal wel te pas en te onpas. Adviezen van je eigen ouders, van leraren, van leidinggevenden en misschien zelfs wel van de beruchte schoolpleinbrigade. Soms zijn adviezen welkom en fijn, maar er zijn ook adviezen die je misschien het liefst het ene oor in en het andere oor weer uit laat gaan. Dit zijn 5 slechte adviezen waarvoor ik inmiddels maar al te graag vriendelijk bedank.

1. “Zet je er gewoon overheen.

“Waarom maak je je daar nu druk over? Zet je er gewoon overheen!”

Het is een uitspraak die sommige personen makkelijker maken dan andere. Vaak is het goed bedoeld, maar een geslaagd advies is het in mijn ogen niet altijd. De ene persoon is nu eenmaal wat gevoeliger dan de andere. De een vergeet iets misschien snel, terwijl een ander zich dagenlang kan druk maken over een bepaalde opmerking. Waar de een het verleden eenvoudig naast zich neerlegt, maken bepaalde situaties op een ander misschien veel meer indruk. Zo makkelijk is het dan niet om je daar overheen te zetten. Soms kosten dingen tijd om te verwerken. En dat is oké.

Doe waar jij behoefte aan hebt om verder te komen. Op jouw tempo en op jouw manier.

2. “Bij twijfel niet doen!”

Als rasechte twijfelaar denk ik dat ik niet ver zou zijn gekomen als ik me altijd door mijn twijfels had laten leiden. Enige vorm van nadenken (bijvoorbeeld wanneer je met vijf dure jurken in je handen bij de kassa staat) is vaak niet verkeerd, maar in veel situaties zijn het juist de beslissingen waarover je twijfelt die goed en belangrijk zijn.

Als ik elke vorm van twijfel of risico altijd maar uit de weg was gegaan, had ik heel wat mijlpalen nooit beleefd. Dan zou ik bijvoorbeeld niet bij mijn huidige baan zitten, dan was ik nooit een blog begonnen en dan zou van een eigen onderneming ook zeker geen sprake zijn geweest. Dan zou er niet (sinds gisteren) een poesje ronddartelen in huis en dan zou ik vast überhaupt dit huisje niet hebben gehad. Spannende beslissingen gaan bijna altijd gepaard met twijfels en risico’s. Maar juist die beslissingen kunnen ook de mooiste deuren voor je openen.

3. “Neem een voorbeeld aan…

Neem een voorbeeld aan nicht X die een andere opleiding heeft gevolgd. Of aan collega Y die wél graag haar mond opentrekt.

Hoewel het natuurlijk goed is om je te ontwikkelen en om voorbeelden als inspiratiebron te gebruiken, hoef je niet altijd een ander als uitgangspunt te nemen. Het is jouw leven, dus je mag jouw standaarden bepalen.

Ik weet bijvoorbeeld dat ik geen natuurtalent ben in presenteren voor grote groepen. Iemand anders heeft dat misschien wel van nature in zich en lijkt een geboren extraverte presentator inclusief lichaamstaal, humor tussendoor en een enorm overwicht. Maar dat ik dat alles niet heb. Integendeel, ook in een wat meer terughoudende houding als spreker kan prima een kracht schuilgaan. Dat anderen iets anders aanpakken, betekent niet dat jij het minder goed doet. Integendeel, misschien is het juist wel jouw kracht dat je het op jouw manier doet.

4. “Doe niet zo gek!”

Ik kan veel aan Nederland waarderen, maar van de uitspraak ‘Doe maar gewoon, dan ben je al gek genoeg’ ben ik niet echt fan. Het zou maar wat saai zijn als je naar maatstaven moet leven en niet je eigen gekke trekjes mag hebben. Ik geloof dat mensen je niet leuk vinden ONDANKS maar juist DANKZIJ die trekjes. Die maken jou jou.

Soms vinden mensen het vreemd dat ik blog of vinden mensen het raar dat ik in gekleurde jurkjes rondloop in plaats van spijkerbroeken. Ook klungelige opmerkingen, een bijzondere voorliefde voor taalfouten spotten en soms ietwat flauwe humor horen bij mij en maken me misschien wel “anders”, maar ook dat is oké.

5. “Het is nu wel tijd voor…”

Het lijkt weleens alsof sommige mensen een volledig uitgestippelde tijdlijn in gedachten hebben voor hoe een leven hoort te zijn. Inclusief een stipte planning waarin staat op welke leeftijd je gaat studeren, wanneer je op jezelf gaat wonen, hoe oud je bent als je trouwt en wanneer er kinderen “horen” te komen (dat laatste vind ik sowieso geen onderwerp om naar te vragen – zie ook dit artikel).

Ik geloof dat er niet één bepaald moment is waarop het tijd is voor een bepaalde stap. Je voelt het zelf wel aan zodra je er klaar voor bent. Ik ging bijvoorbeeld misschien later het huis uit dan sommige anderen, maar dit was voor mij hét moment. En als jij een zogenaamde laatbloeier bent of gelukkiger bent door dingen helemaal anders te doen, dan is dat prima.

Tijdlijnen leren is meer wat voor de geschiedenisles dan voor je levensloop, toch?!

Wat is het slechtste advies dat jij hebt gekregen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Simone 27 mei 2019 op 7:00 am - Beantwoord

  Helemaal mee eens! Ik merk zelf dat ik door zulke adviezen (punt 1 vooral) mijn verhaal niet meer echt durf te delen. Veel mensen denken dat het al lang ‘klaar’ is, terwijl ik me er nog rot over voel en er af en toe wat over kwijt wil.

  • Romy 30 mei 2019 op 12:09 am - Beantwoord

   Best wel rot als mensen op zo’n manier reageren, terwijl je eigenlijk graag je verhaal wilt delen. Soms helpt het alleen al als anderen dan oordeelloos naar je luisteren in plaats van zo’n dooddoener als advies te geven. Er is niets mis mee als je een verhaal vaker kwijt wilt. Sommige dingen kosten gewoon heel veel tijd om een plekje te geven <3

 2. Darina 27 mei 2019 op 7:14 am - Beantwoord

  Mee eens! Vooral de eerste is er een die ik regelmatig hoor. Het is heel persoonlijk hoe je met dingen omgaat. Niemand is hetzelfde.

 3. Ilona Wielinga 27 mei 2019 op 7:36 am - Beantwoord

  Wat een ontzettend mooi artikel, en je hebt helemaal gelijk. Soms is het sowieso verstandig niet naar anderen te luisteren, maar te doen wat je zelf wil.

  • Romy 30 mei 2019 op 12:10 am - Beantwoord

   Inderdaad! Vaak weet je zelf het beste wat voor jou werkt en kun je beter daarnaar luisteren dan de adviezen van anderen altijd op te volgen.

 4. Naomi 27 mei 2019 op 7:56 am - Beantwoord

  Dit zijn inderdaad geen adviezen die ik op zou volgen. Vooral dat voorbeeld nemen aan anderen. Dat komt op mij zó over alsof ik dan minderwaardig ben ofzo. Kan volgens mij niet de bedoeling zijn.
  Slechtste advies dat ik ooit kreeg? Dat ik maar een uitkering moest gaan trekken, als ik niet wilde werken. Alsof ik niet gewoon ziek was, in plaats van niet wilde werken. En jup, die opmerking kwam van mijn werkgever. Top, dat snap je.

  • Romy 30 mei 2019 op 12:31 am - Beantwoord

   Dat advies klinkt inderdaad alleen al niet opbouwend. Het is niet erg om te horen te krijgen dat je iets kunt verbeteren, maar iemand vergelijken met anderen is volgens mij nooit goed. We zijn nu eenmaal allemaal anders en het een is niet beter dan het andere.
   Wat een ontzettend stom advies trouwens van je werkgever! Duidelijk iemand die echt geen verstand van zaken én niet al te veel tact in zich heeft.

 5. Josephine 27 mei 2019 op 7:56 am - Beantwoord

  Haha, heel herkenbaar! Ik geloof dat ik alle slechte adviezen wel herken. Natuurlijk is alles wel goed bedoeld, maar ja… ‘Trek je er maar niets van aan’ (variant op tip 1) is ook zo’n dooddoener, waarmee je goedbedoeld de zorgen van de ander wegwuift.

  Wel grappig om op jou blog ook eens sléchte tips te lezen. 😉

  • Romy 30 mei 2019 op 12:33 am - Beantwoord

   Dat is inderdaad ook zo’n advies waar je net niets mee kunt. Ik heb ook weleens mensen horen zeggen “Ik ben nu eenmaal niet zo tactisch. Trek je maar niets van mijn opmerkingen aan.” Dat vind ik dan ook een bijzonder slecht excuus om “goedbedoelde rotopmerkingen” te maken 😉

 6. Anouk 27 mei 2019 op 8:01 am - Beantwoord

  Heel herkenbaar! Zet je er toch overheen is inderdaad een heel slecht advies, helemaal voor mensen met mentale problemen want zo werkt het nou eenmaal niet!

  • Romy 30 mei 2019 op 12:34 am - Beantwoord

   Precies! Zeker als je met mentale problemen kampt, is het best wel lastig om zoiets te horen te krijgen. Vaak is het goedbedoeld, maar komt het dan net heel rot over.

 7. Lisa 27 mei 2019 op 8:22 am - Beantwoord

  Tof is dit. Advies op m’n werk jaren geleden: je moet meer ‘in the picture’ staan zoals die en die. Naast me neergelegd en inmiddels ben ik, door mezelf te zijn, toch de expert waar iedereen mee wil werken en zijn ‘die en die’ vertrokken. En slechtste advies inderdaad lijkt op punt 1: trek het je niet aan…..

  • Romy 30 mei 2019 op 12:35 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je uiteindelijk juist bent gegroeid door jezelf te zijn. Je hebt helemaal gelijk: daar kom je veel verder mee dan met een voorbeeld nemen aan anderen terwijl jij gewoon een ander type persoon bent. Ik geloof ook dat ieder wel zijn kracht heeft. En juist niet in the picture willen staan, kan ook onderdeel van een kracht zijn 🙂

 8. Audrey 27 mei 2019 op 9:33 am - Beantwoord

  AMEN! Ik herken me in wat Lisa zegt. Een werkgever die vooral vond dat ik van alles op een bepaalde manier moest doen waarbij ik niet mezelf kon zijn. In de picture staan, dingen gewoon doen, niet zo moeilijk doen… Gelukkig werk ik daar niet meer!

  • Romy 30 mei 2019 op 9:36 am - Beantwoord

   Pff, wat een stomme uitspraken van je oude werkgever inderdaad! Met opbouwende feedback is niets mis, maar wel als iemand je als persoon wilt veranderen. Je bent goed zoals je bent en ik denk juist dat iedere werknemer door zijn eigen karakter en krachten wat kan bijdragen 🙂

 9. Lianne 27 mei 2019 op 9:39 am - Beantwoord

  Haha, mijn rij-instructrice zei altijd ‘bij twijfel niet doen’, alleen in de auto vond ik het juist wel een goed advies 😉 Inderdaad wat betreft keuzes maken, kies ik er liever voor om er wel voor te gaan. Zoals een mooie reis, verhuizen of zzp’en. Vaak kan het je de mooiste dingen opleveren! Ook adviezen als ‘zet je er overheen’ of ‘niks van aantrekken’ vind ik altijd verschrikkelijk om te horen. Als iemand iets pijnlijks zegt, kan ik dat niet zomaar naast me neerleggen. Mijn ouders zeiden vroeger ook altijd ‘het komt wel goed’ terwijl ik me op dat moment gewoon echt niet zo voelde. Gelukkig hoor ik deze ‘goedbedoelde’ adviezen niet vaak meer!

  • Romy 30 mei 2019 op 9:39 am - Beantwoord

   Haha, auto rijden is inderdaad een van de weinige situaties waarbij ‘bij twijfel niet doen’ een goed advies is 😉 Net wat je zegt, het kan vaak mooie dingen opleveren als je iets doet wat je spannend vindt.
   De andere goedbedoelde adviezen zijn inderdaad ook niet echt fijn om te horen als je ergens mee zit. Het zijn nogal dooddoeners waar je precies niks mee kunt. Gelukkig hoor je die adviezen nu niet meer zo vaak.

 10. Anna 27 mei 2019 op 9:59 am - Beantwoord

  Wat een super tof artikel! Leuk om het eens andersom te bekijken. Dit zijn inderdaad adviezen die je beter niet kunt opvolgen :D. Vooral neem een voorbeeld aan… vind ik heel erg stom, alsof we allemaal hetzelfde zijn haha :’).

  • Romy 30 mei 2019 op 9:39 am - Beantwoord

   Inderdaad! Het is toch juist fijn dat we niet allemaal hetzelfde zijn en ieder zo onze eigen krachten hebben. Ik denk niet dat het bijvoorbeeld fijn is op het werk als iedereen precies hetzelfde is en doet 😉

 11. Nikita 27 mei 2019 op 10:15 am - Beantwoord

  Heel herkenbaar. Vooral ‘Zet je eroverheen’. Als gevoelig meisje krijg ik dat advies heel vaak. Over stomme dingen kan ik me vrij snel heen zetten, maar sommige opmerkingen komen vrij pijnlijk aan. Ik weet hoe dat voelt, dus daardoor ben ik zelf ook altijd voorzichtig met opmerkingen en zal ik ze meestal verantwoorden. Alles om geen kwetsende woorden over te brengen. Een tweede opmerking die ik haat is ‘je moet wat minder stil zijn’. Ik weet dat het goedbedoeld is natuurlijk, maar dat is nu eenmaal wie ik ben. Ik zal nooit de luidste worden en nooit de opvallendste worden. Maar als ik extravert moet worden, word ik gek. Ik ben wie ik ben, en als introvert is daar niks mis mee. Overigens kan ik me wel op sollicitaties openstellen en ook op eerste werkdagen ook. Ik ben dan echt wel open, ook als ik bijvoorbeeld achter de kassa sta. Maar ik ben en blijf een introvertje. De derde opmerking waar ik vooral momenteel problemen mee heb: Heb eens wat meer zelfvertrouwen. Ook die opmerking is goedbedoeld, dat besef ik wel. Maar het is de verkeerde opmerking. Zelfvertrouwen heb je niet in een vingerknip. Mijn weg op dat gebied zal nog lang duren, maar ik heb ook wel het een en ander meegemaakt. Het is niet altijd merkbaar naar de buitenwereld toe, maar er is wel al verbetering. Zeker ten opzichte van vorig jaar. Ik weet heus wel dat ik daar een probleem heb. Daar hoef je me echt niet elke keer aan te herinneren. Ik kwam overlaatst een quote tegen op Pinterest, en ik moest er terug aan denken toen ik je artikel las
  ”I have insecurities, of course. But I won’t hang out with anyone who points them out to me” – Adele

  • Romy 30 mei 2019 op 9:42 am - Beantwoord

   Wat een vervelende opmerking inderdaad over dat je minder stil zou moeten zijn. Het zou wat zijn als de hele wereld zou bestaan uit mensen die altijd het hoogste woord voeren. Dat lijkt mij in ieder geval helemaal niets 😉
   Ik herken ook wel wat je zegt over zelfvertrouwen. De opmerking zal waarschijnlijk goedbedoeld zijn, maar helaas is zelfvertrouwen niet iets wat je van de ene op de andere dag krijgt. Je mag trots zijn op de stappen die je zet, of anderen die nu zien of niet 🙂

 12. Mariska 27 mei 2019 op 10:51 am - Beantwoord

  Het ‘zet je er overheen’ vind ik echt een kut opmerking. Je weet nooit hoe je iemand daarmee kan kwetsen. Ooit hadden mijn broertje en zusje hele erge ruzie en mijn zijn drietjes zijn we heel erg hecht. Het vrat dus heel erg aan me en was ook verdrietig. Mijn leidinggevende op mijn toenmalige werk zij toen ‘je moet je niet zo aantrekken, zet je er overheen’. Dat soort. Woest was ik én nog verdrietiger omdat hij die opmerking gaf.

  • Romy 30 mei 2019 op 9:43 am - Beantwoord

   Dat is inderdaad net niet wat je wilt horen als je ergens heel erg mee zit. Alsof het aan jou zou liggen dat je er te veel mee zit, terwijl het gewoon iets is wat je veel pijn doet en waar je niet zomaar overheen kunt komen.

 13. Liset - Beautydagboek 27 mei 2019 op 11:27 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel Romy! Ik herken je feedback die je geeft op deze ‘adviezen’. Ik ben dus ook zo’n twijfelkont en ik weet dat ik me er soms gewoon toe moet zetten om het toch te doen. Anders kom je nergens nee, haha! Living on the edge zeg ik soms wel eens gekscherend ;).

  • Romy 30 mei 2019 op 9:44 am - Beantwoord

   Precies! Soms gebeuren de mooiste dingen juist door over je eigen grenzen heen te gaan en door iets heel spannends te doen.

 14. Irene 27 mei 2019 op 12:58 pm - Beantwoord

  Bij twijfel niet doen vind ik ook alleen maar opgaan als het gaat om dingen kopen :p Van de rest van de adviezen krijg ik vooral kriebels als mensen ze tegen me zeggen. Zeker die ‘neem eens een voorbeeld aan…’. Bah! Daar voel ik me dan alleen maar slechter en minder gemotiveerd door.

  • Romy 30 mei 2019 op 9:45 am - Beantwoord

   Precies! Dat is echt zo’n opmerking waar je net niks mee kunt. Alsof het goed zou zijn als je je opstelt zoals iemand anders, terwijl het juist zo waardevol is dat je dingen op jouw manier doet en je eigen visie hebt 🙂

 15. J 27 mei 2019 op 4:52 pm - Beantwoord

  Wat verhelderend om te lezen! Ik ben het ten aanzien van elk advies dat je hebt genoemd helemaal met je eens. Ik zit zelf in een vrij lastige situatie momenteel en de (vaak goed bedoelde, maar niet altijd even genuanceerde) adviezen vliegen me om de oren. Ik vind het nog weleens lastig om dit soort adviezen naast me neer te leggen.

  Wat leuk trouwens dat je poes er is en dat dus zondag alles goed is gegaan! Heel veel (knuffel)plezier!

  • Romy 30 mei 2019 op 9:47 am - Beantwoord

   Wat rot om te horen dat juist in deze situatie veel mensen je goedbedoelde maar niet al te handige adviezen geven. Zeker als je met lastige dingen te maken hebt, is dat vaak net niet wat je wilt horen of kan zo’n advies het zelfs nog erger maken. Hopelijk lukt het je om je eigen weg te volgen en te luisteren naar waar jij behoefte aan hebt, hoe moeilijk ook. Sterkte!

 16. Odetta 27 mei 2019 op 10:27 pm - Beantwoord

  “Geen hand vol, maar een land vol!” Dit hoorde ik nadat mijn verkering uit was. Nee, daar zit je dan echt op te wachten. Niet dus.
  Daarna pepte ik mijzelf op met de gedachte dat ik gewoon te leuk voor hem was. De bemoeienissen waarom ik nog geen vriend had, kreeg van mij de volgende reactie: “Hij loopt hier ergens rond, maar hij weet nog niet waar ik woon!” Ondertussen vond ik het weer heerlijk om vrijgezel te zijn en voorlopig geen compromissen hoefde te sluiten.

  • Romy 30 mei 2019 op 9:48 am - Beantwoord

   Heel herkenbaar inderdaad dat mensen adviezen geven als je op een bepaalde leeftijd nog vrijgezel bent. Ik krijg ook weleens te horen “Die jongens komen niet zomaar op je af, hoor!”. Alsof ik me de hele dag opsluit in mijn kamer en nooit de deur uit zou gaan 😉 Net wat je zegt, vrijgezel zijn heeft ook positieve kanten. En ik geloof dat leuke jongens soms juist op je pad komen als je het niet verwacht.

 17. Giovanna Jansen 28 mei 2019 op 10:13 pm - Beantwoord

  Helemaal mee eens! Dingen als zet je er maar overheen (= stel je niet zo aan) helpen niemand. Maar ook de andere adviezen zijn niet fijn en verstandig dat je ze niet opvolgt (ik ook niet ;-)).

 18. Saskia 29 mei 2019 op 1:38 pm - Beantwoord

  Och helemaal mee eens. Ook dat ‘zet je er maar overheen’ is een vervelende. Mensen die totaal geen inlevingsvermogen hebben ^^ Ik trek vaak mijn eigen plan en probeer me niet teveel van dit soort opmerkingen aan te trekken.

  • Romy 30 mei 2019 op 11:07 am - Beantwoord

   Inderdaad! Het is zo’n dooddoener als mensen net doen alsof het mogelijk is je ergens zomaar opeens niets meer van aan te trekken. Goed dat je je daar nu nog maar weinig van aantrekt! Je weet zelf wel beter dan dat 🙂

Recente blogs

Vaderdag | Een kleine ode aan mijn vader

18 juni 2017|Persoonlijk|

Het is je vast niet ontgaan: vandaag is het Vaderdag. Hét moment om alle hardwerkende, lieve of stoere vaders eens in het zonnetje te zetten. Helaas stak mijn vader daar zelf een stokje voor. Hij is nu namelijk op fietsvakantie in Spanje, dus een ontbijtje op bed en cadeaus zitten er dit jaar niet in. In plaats daarvan leek het me leuk om op mijn blog wat lovende woorden over mijn vader uit te spreken. Dit zijn 4 redenen waarom mijn vader voor mij bijzonder is. Papa, als je dit leest vanuit Spanje, dit artikel is voor jou!

Outfit | Groen, paars & rood in één outfit

13 april 2020|Outfits|

Ik heb de smaak van de thuisoutfits te pakken. Niets zo fijn als ook op een niet al te bruisende dag toch een mooi kloffie uit mijn kledingkast trekken! Dit keer ging ik voor kleur. Heel. Veel. Kleur. Ik combineerde een groene blouse met een paars rokje en knalrode schoenen. Ik gun je graag een blik op mijn nogal kleurrijke outfit.