999 vragen 3 3

Slechte gewoontes afleren (6 tips!)

 • 24 augustus 2017
 • 35 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Slechte gewoontes zijn er in alle soorten en maten. Misschien kijk je wel vaker op je smartphone dan je zou willen of snack je naar je zin te ongezond. Een slechte gewoonte waar ik me op dit moment schuldig aan maak, is dat ik vaak te laat naar bed ga ’s avonds. Zo typ ik dit artikel nog na middernacht. Oeps! Zo’n slechte gewoonte zit alleen nu eenmaal in je systeem. Je hebt misschien niet eens door dat je je er schuldig aan maakt. Toch kun je zeker wel wat beginnen tegen slechte gewoontes. Daarom 6 tips om mezelf en jou te helpen om slechte gewoontes af te leren.

slechte gewoontes afleren tips

1. Breng je slechte gewoonte in kaart

Een eerste tip bij slechte gewoontes afleren is om in kaart te brengen wat die slechte gewoonte inhoudt. Wat is precies jouw slechte gedrag? Waarom is het slecht? En wat is er beter aan om hier verandering in te brengen? Schrijf voor jezelf van tevoren heel concreet op wat die gewoonte triggert en vooral waarom je ervan af wilt komen. Zo maak je jezelf bewust én gemotiveerd om daadwerkelijk aan de slag te gaan en de slechte gewoonte af te leren. Daarmee is stap 1 gezet.

2. Vertel anderen over je plannen

Zeker als niemand je erop wijst, kan het verleidelijk zijn om je toch een keer aan je slechte gewoonte over te geven. “Ja maar, één keertje dan!”. Juist daarom is het goed om je plannen met anderen te delen. Als je bijvoorbeeld je ouders, je partner of een vriendin inlicht over wat je wilt gaan afleren, kan dat al een goede stok achter de deur zijn. Misschien herinneren zij je wel aan je plan als je toch de neiging hebt om een sigaret te pakken of als je toch om 1 uur ’s nachts nog druk bezig bent. Ook kun je dan je hart luchten als je het er even moeilijk mee hebt.

3. Bedenk een vervangende goede gewoonte

Het is makkelijker om jezelf een nieuwe gewoonte aan te leren dan om een bestaande gewoonte af te leren. Kijk dus eens of je de slechte gewoonte kunt omtoveren in een nieuwe (goede!) gewoonte die je jezelf aanleert. Zo wordt ‘niet meer te laat naar bed gaan’ dan ‘op tijd naar bed gaan’. Ook kun je voor sommige gewoontes een positief alternatief bedenken. In plaats van steeds je mobiel te checken kun je bijvoorbeeld jezelf aanleren om je mobiel op bepaalde tijden op te bergen. Of vervang je rookmomenten door een klein rondje wandelen. Dit geeft je afleiding, maar helpt je ook om het gemis van de slechte gewoonte op te vullen.

4. Doe het eventueel stap voor stap

Voor sommige mensen werkt het misschien goed om cold turkey te stoppen met een slechte gewoonte. Zelf vind ik het toch fijner om een slechte gewoonte stap voor stap af te leren. Als iemand tegen mij zegt ‘Ga voortaan 1 uur eerder naar bed’, zou ik niet weten hoe ik dat voor elkaar krijg. Het is al een stuk haalbaarder als ik mijn bedtijd een paar weken lang steeds om de dag met 5 minuten vervroeg. Een voordeel is dat je door zo’n stap-voor-stapaanpak succeservaringen opdoet. Als je bijvoorbeeld merkt dat je best 10 minuten eerder kunt gaan slapen, geeft dat je misschien het vertrouwen om dat verder uit te bouwen.

5. Zie je fouten als een les

Als je een slechte gewoonte afleert, ga je misschien een keer in de fout. Wellicht ga je toch een keer doordeweeks te laat naar bed of lijken de ongezonde snacks in de kast opeens écht onweerstaanbaar. In zo’n situatie kun je op 2 manieren reageren: 1) boos zijn op jezelf en het opgeven, of 2) kijken naar wat je een volgende keer anders kunt doen. Iedere keer dat de slechte gewoonte weer opdoemt, kun je dit zien als een les. Kijk eens kritisch waarom je weer in je oude patroon verviel. Wat was de trigger? Door dit voor jezelf in kaart te brengen, kun je juist leren voorkomen dat dit nog eens gebeurt.

6. Denk in ‘kiezen’ in plaats van ‘moeten’

Een laatste tip voor slechte gewoontes afleren is om niet te denken in termen van ‘moeten’, maar om naar het afleren te kijken als een bewuste keuze. Dat kun je ook gebruiken voor je gedachten of uitspraken over het afleren. Dus niet ‘Ik moet nu gezond eten’, maar ‘Ik kies ervoor om gezond te eten’. En in plaats van ‘Ik moet vandaag op tijd naar bed’, kun je denken in ‘Ik kies ervoor om vandaag op tijd naar bed te gaan’. Soms kan zo’n subtiele woordkeuze je mindset al veranderen en maakt dit het makkelijker om het afleren van een slechte gewoonte vol te houden.

Heb jij weleens een slechte gewoonte afgeleerd?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. evelien 24 augustus 2017 op 7:56 am - Beantwoord

  Ik vind het belangrijk om je slechte gewoonte inderdaad aan anderen te vertellen, zo zijn mensen ervan op de hoogte en kunnen ze je helpen! 🙂
  Leuk artikel <3
  Liefs,
  Evelien

 2. Aneta 24 augustus 2017 op 8:02 am - Beantwoord

  Fijne tips! Maar hoe dan ook blijft dat vervelende duiveltje op je schouders zitten, die in sommige situaties de overhand neemt. Zo irritant. Het aan iemand vertellen dat je wilt afvallen of wil stoppen met roken, scheelt al enorm veel

 3. Oui Nathalie 24 augustus 2017 op 8:42 am - Beantwoord

  Andere mensen kunnen je zeker motiveren en helpen afleren!
  En bij moeten gaat t al snel fout, je moet het echt willen!

  Liefs, Nathalie

 4. Liese 24 augustus 2017 op 9:06 am - Beantwoord

  Vooral de ‘zie je fouten als een les’ vind ik een goeie, er valt altijd wel iets te leren! Het (op voorhand) beseffen dat aanpassen niet ‘perfect’ verloopt -dat hoort nu eenmaal bij gedragsverandering- lijkt me een andere cruciale factor 🙂

  • Romy 25 augustus 2017 op 7:21 am - Beantwoord

   Goed punt! Als je van tevoren beseft dat het waarschijnlijk moeilijk wordt om de gewoonte af te leren, scheelt dat misschien ook al veel.

 5. Elisabeth 24 augustus 2017 op 10:08 am - Beantwoord

  ik heb nagelbijten afgeleerd deed tot groep 8 en toen laatste schooldag was heb ik met mezelf afgesproken het niet meer te doen :). trouwens leuk geschreven artikel 🙂

 6. Simone 24 augustus 2017 op 10:15 am - Beantwoord

  Hele fijne tips! Die eerste is denk ik voor mij de lastigste: onder ogen zien wat ik nu eigenlijk ‘fout’ doe! Al merk ik dat ik me wel heel erg fijn en goed voel als ik er zelf mee aan de sla ga en als het dan ook nog lukt!

 7. Josephine 24 augustus 2017 op 10:32 am - Beantwoord

  Mooi gezegd, dat het eerder ‘kiezen’ dan ‘moeten’ hoeft te zijn. Ik vind dat ik te veel onzin op mijn tablet lees: zo zonde van de tijd! Ik vind het eigenlijk veel waardevoller om bijvoorbeeld bewust een goed boek te lezen. Het is misschien makkelijker om lekker door te klikken op het volgende youtube-filmpje, maar een boek of film geeft me meer voldoening.

  Wij proberen thuis trouwens films / series niet te onderbreken met andere dingen (appjes, taken). Zo blijf je echt in het verhaal en haal je meer voldoening en ontspanning uit het kijken. We hebben dit ‘Rickman’s rule’ genoemd, omdat (mijn favoriete) acteur Alan Rickman het belangrijk vond dat je met je aandacht bij een vertelling blijft. Werkt goed!

 8. Madelon 24 augustus 2017 op 10:50 am - Beantwoord

  Goede tips! Vooral het vertellen van anderen over je plannen is een goede stok achter de deur, dat heb ik zelf gemerkt toen ik mijn gewoonte van te weinig water drinken probeerde af te leren

  • Romy 25 augustus 2017 op 7:21 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je compliment 🙂 En wat goed dat je zo van de ene op de andere dag bent gestopt met nagelbijten. Echt heel knap!

  • Romy 25 augustus 2017 op 7:23 am - Beantwoord

   Juist als een slechte gewoonte eigenlijk helemaal niet zo fout voelt, kan het inderdaad lastig zijn om ermee te stoppen. Zelf heb ik ook weleens gehad dat ik pas achteraf besefte wat er niet zo handig was aan een slechte gewoonte. Maar als het dan lukt om er stapje van stapje van af te komen, kan dat inderdaad zo’n fijn gevoel geven 🙂

  • Romy 25 augustus 2017 op 7:33 am - Beantwoord

   Wat een goed idee om op die manier bewuster series of films te kijken! Ik kan me voorstellen dat zo’n regel ook houvast geeft om daadwerkelijk de telefoon of tablet even links te laten liggen en geen andere dingen tussendoor te doen. Ik herken het onzin lezen op de tablet/laptop trouwens wel. Soms is het best wel verleidelijk om een paar vrije minuten te besteden aan doelloos rondsurfen 😉

  • Romy 25 augustus 2017 op 7:33 am - Beantwoord

   Wat goed dat je jezelf die gewoonte hebt afgeleerd! Meer water drinken is ook iets waar ik me nu op probeer te storten. Zoveel beter voor je en eigenlijk is het helemaal niet zo lastig 🙂

 9. Loes 24 augustus 2017 op 11:06 am - Beantwoord

  Hele goede tips! Ik ben op het moment weer bezig met mijn slechte eetgewoonten te tackelen en het helpt heel goed om er met iemand anders over te praten. Zo word je je er meer bewust van, wat helpt het patroon te doorbreken!

  • Romy 25 augustus 2017 op 7:34 am - Beantwoord

   Wat goed dat je daarmee bezig bent, ook al is het waarschijnlijk lastig. En inderdaad, juist door het er met anderen over te hebben, kun je jezelf extra motiveren om ermee aan de slag te gaan. Zet hem op! 🙂

 10. marleen 24 augustus 2017 op 1:40 pm - Beantwoord

  Goeie tips! Afleiding zoeken en bewegen helpt bij mij altijd wel! En dat dan vervangen voor de slechte gewoonte 🙂

 11. Sofie 24 augustus 2017 op 3:46 pm - Beantwoord

  Mooie tip vind ik dat, om niet op te geven als het een keer niet lukt. Maar gewoon volgende keer weer proberen!

 12. Nikita 24 augustus 2017 op 4:05 pm - Beantwoord

  Mooi artikel! Als ik mensen vertel dat ik een slechte gewoonte ga stoppen dan ben ik automatisch meer gemotiveerd. Mijn familie heeft vaak de neiging om te zeggen wanneer ik iets toch weer doe. Dus dan wil ik dat vermijden en daardoor let ik er net op. Ik ben gewoon nog aant kijken hoe ik die sociale media kan minderen. Ik heb gemerkt dat het voortkomt uit verveling, dus ik moet maar eens een vervangende hobby zoeken daarvoor

  • Romy 25 augustus 2017 op 7:36 am - Beantwoord

   Wat goed dat het je helpt om familie in te lichten over je slechte gewoonte! Ik kan me voorstellen dat dat je motiveert om niet te snel in die gewoontes te vervallen. Wat betreft de social media, het is al stap 1 dat je weet waar die gewoonte uit voortkomt. Misschien kun je het eens vervangen door blogideeën in een notitieboekje noteren 🙂 Dat is nuttig en leuk tegelijk en kost je ongeveer evenveel tijd als social media checken.

 13. Anna 24 augustus 2017 op 5:34 pm - Beantwoord

  Wat een super fijne tips! Mijn slechte gewoonte is dat ik het nooit bij 1 koekje of 1 schaaltje chips kan houden haha. Dan voel ik me weer rot dat ik zoveel heb zitten eten en eet ik alleen maar meer! Vreselijk toch :p Heel af en toe eet ik een appel of iets anders gezonds in plaats van koek en dan ben ik heel trots. Ik kan gewoon niet tegen een honger gevoel haha…

  • Romy 25 augustus 2017 op 7:38 am - Beantwoord

   Haha, ik kan me goed voorstellen dat de koekjes of chips soms onweerstaanbaar zijn. En dat zo’n naar gevoel je dan triggert om alleen maar meer te eten 😉 Misschien kun je eens op zoek gaan naar gezondere recepten voor koekjes (van havermout bijvoorbeeld)? Misschien ook niet helemaal je van het, maar dan is het minder ‘erg’ als je een keer toch meerdere koekjes pakt 🙂

 14. bychristiana 24 augustus 2017 op 6:14 pm - Beantwoord

  Goede tips! Wat slapen betreft is het bij mij eerder andersom. Ik ga graag heel vroeg naar bed en sta dan ook graag heel vroeg op. Zes uur opstaan is voor mij helemaal niet raar;-) Ik had als slechte gewoonte om in de avond te snoepen, meestal tijdens iets kijken op TV. Ik heb dat mezelf volledig afgeleerd door in de avond andere bezigheden te zoeken, zoals aan de blog werken en wandelen buiten. Ja, het klinkt heel burgerlijk, maar inderdaad; een ene slechte gewoonte vervangen door een andere goede werkt super goed, jouw punt 3 dus.

 15. Kreanimo 24 augustus 2017 op 7:53 pm - Beantwoord

  Mooie, inspirerende tips.
  Vooral die van kiezen vind ik goed…
  Ik kies ervoor om gezonder te eten… ik moet het niet.

 16. Marloes 24 augustus 2017 op 9:44 pm - Beantwoord

  Goede tips. Vroeger beet ik heel erg nagels en vanalles geprobeerd om eraf te komen. Niks hielp tot ik er op een gegeven moment zo ontzettend klaar mee was dat ik cold turkey stopte.
  Slechte gewoontes zijn heel lastig af te leren, maar ik denk wel dat je het echt zelf moet willen. Als je zegt dat je het wil en je doet het vervolgens niet, wil je het volgens mij ook niet genoeg. Dit soort tips kunnen dan wel een goede steun zijn als je ook bereid bent je mindset te veranderen 🙂

  • Romy 25 augustus 2017 op 7:42 am - Beantwoord

   Wauw, wat goed dat je gewoon cold turkey met nagelbijten bent gestopt! Motivatie is inderdaad één ding en als je er echt klaar mee bent, is het makkelijker om met een gewoonte te stoppen dan als je er eigenlijk graag aan wilt vasthouden.

 17. Nesrin 24 augustus 2017 op 11:30 pm - Beantwoord

  Fijne tips geef je. Ik ben zo een sucker die dan al snel haar slechte gewoontes omarmt en accepteert, het hoort bij je zegt het duiveltje op mijn schouder 😉

  • Romy 25 augustus 2017 op 7:43 am - Beantwoord

   Haha, slechte gewoontes zijn er ook helaas vaak om soms net iets te lang aan vast te houden. Inderdaad, zo’n duiveltje op je schouder dat het wel heel verleidelijk maakt om je gewoonte vooral niet te laten varen 😉

 18. Merel 25 augustus 2017 op 2:25 pm - Beantwoord

  Vooral de laatste tip is voor mij denk ik heel belangrijk! Ik vind dat ik altijd iets ‘moet’ doen. Maar er voor kiezen klinkt een stuk aangenamer.

 19. Irene 26 augustus 2017 op 9:42 am - Beantwoord

  Ik heb een keer gelezen dat je zo’n dingen soms beter niet deelt met je omgeving. Om de simpele reden dat het dan mentaal al voelt alsof je er mee bezig ben, terwijl je misschien nog helemaal niets hebt gedaan. Bijvoorbeeld als je vaker wil sporten in plaats van in de zetel hangen, en je zegt dat aan mensen, dan komt het in je hoofd over alsof je er al mee aan de slag bent terwijl je nog niets gedaan hebt. Ik kan het nu niet zo goed uitleggen als in het artikel, maar het is iets mentaals dus. Haha :p
  Vind het wel goede tips! Vooral die om de slechte gewoonte te vervangen door een goede.

  • Romy 26 augustus 2017 op 11:55 pm - Beantwoord

   Oh, daar zit zeker wel wat in! En je legt het goed uit, hoor. Ik kan me voorstellen dat je jezelf op die manier ook wel een beetje voor de gek kunt houden door te doen alsof je al met iets bezig bent, terwijl je eigenlijk wilt dat andere mensen je daaraan helpen herinneren 😉 Blijft toch lastig, dit soort slechte gewoontes afleren!

 20. ikke 2 maart 2018 op 7:39 pm - Beantwoord

  Ik heb ook een slechte gewoonte waar ik met perioden last van heb, de laatste maanden ook weer. Ik kan niet van mijn gezicht afblijven, moet elk pukkeltje uitknijpen. Word er heel ongelukkig en onzeker van, maar doe het dus steeds weer..
  Ik denk als ik dit niet meer zal doen, ik vaker vrolijk zal zijn! Dus bij deze neem ik mij voor deze slechte gewoonte vanaf nu voorgoed af te leren!!!

  • Romy 2 maart 2018 op 9:19 pm - Beantwoord

   Heel herkenbaar, want die gewoonte herken ik helaas. Ik doe dat ook al een paar jaar, terwijl mijn huid er absoluut niet bij gebaat is. Toch gaat het bij mij de afgelopen maanden wel iets beter. Wat mij erbij helpt, is om mezelf een maximum tijd voor de spiegel te geven. Ik heb dan simpelweg niet de tijd om puistjes te bekijken en kom daardoor ook minder in de verleiding om eraan te gaan zitten. Heel goed dat je je best doet om ervan af te komen. Alleen al dat is een mooie eerste stap. Zet hem op! Als ik het drastisch kan minderen, weet ik zeker dat jij dat ook kan!

 21. ikke 3 maart 2018 op 8:43 am - Beantwoord

  Dankje voor je reactie! Die tip heb ik inderdaad ook al eens gebruikt, de timer zetten als ik voor de spiegel mn tanden ga poetsen etc, werkt goed! En ik heb nog meer dingen die ook wel werken, maar toch gaat het dan na een tijdje alsnog mis. Behalve deze keer dus 🙂 Ik reageer eigenlijk nooit op blogs, maar ik vond de naam zo toepasselijk ‘vaker vrolijk’, want een slechte gewoonte beïnvloed heel erg je humeur en zelfbeeld/vertrouwen. (In mijn geval dan)
  Fijn weekend!!

  • Romy 3 maart 2018 op 6:21 pm - Beantwoord

   Wat leuk dat je toch de moeite hebt genomen om een reactie achter te laten. Ik wens je veel succes toe met deze uitdaging en hoop dat jij er binnenkort ook daadwerkelijk vaker vrolijk van wordt ?

Recente blogs

25x wat ik leerde in mijn 25e levensjaar

19 mei 2018|Persoonlijk|

Volgende week mag ik op 25 mei 25 kaarsjes uitblazen. Een memorabele mijlpaal die ervoor zorgt dat ik weer eens (lekker sentimenteel!) ga terugblikken op mijn leven. Dat doe ik in dit artikel met 25 levenslessen die ik in mijn 25e levensjaar heb geleerd. Dit lekker gevarieerde lijstje bestaat uit bloedserieuze levenslessen, maar ook nieuwe ontdekkingen waar ik niet meer zonder kan en bloopers die ik na dit jaar nóóit meer zal begaan. Lees snel verder!

15 ingrediënten voor Wereld Vrolijkheidsdag

20 maart 2017|Positiviteit|

Wist je dat 20 maart officieel Wereld Vrolijkheidsdag (International Day of Happiness) heet? Daar kwam ik onlangs per ongeluk achter en ik besloot dat ik die dag niet onopgemerkt voorbij kon laten gaan. Deze dag is uitgeroepen door de Verenigde Naties met als doel om vrolijkheid meer onder de aandacht te brengen. Dat initiatief kan ik natuurlijk alleen maar toejuichen. Met deze 15 ingrediënten kun jij van vandaag een vrolijke Wereld Vrolijkheidsdag maken.

Botanische tuin in Kopenhagen: het plantenwalhalla dat je móet zien

22 september 2022|Op reis|

Tijdens onze stedentrip naar Kopenhagen stond voor mij één uitstapje bovenaan de moeten-we-doen-lijst: de botanische tuinen. Als ik het internet mocht geloven, zijn de tuinen hier mooier dan in welke Europese stad dan ook. Gelukkig mondde het niet uit in een teleurstelling; die grote beloftes bleken volledig te kloppen. De botanische tuin in Kopenhagen is een walhalla voor echte plantenfanaten. Je waant je er even in een tropisch regenwoud en zult snel ontdekken dat bananenplanten vele malen groter kunnen worden dan het exemplaar dat jij thuis in de woonkamer hebt staan.