Barcelona3 1 1

De sleur doorbreken in je leven?! 10 concrete tips!

 • 13 november 2017
 • 38 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Zelf ben ik erg gesteld op schema’s, lijstjes en duidelijke plannen. Toch plan ik zelf regelmatig spontaan leuke dingen of laat ik me leiden door een impulsief idee. Heerlijk vind ik dat en het voorkomt ook een gevoel van sleur in mijn leven. Heb jij weleens het gevoel dat je leven, bijvoorbeeld door studie, werk of gezin, steeds hetzelfde lijkt te verlopen? De een vindt dat heerlijk, een ander vindt het misschien – net als ik – juist fijn om niet altijd aan schema’s vast te zitten. Heb jij nu behoefte aan iets meer spontaniteit en minder strakke schema’s? Dit zijn 10 concrete tips om de sleur te doorbreken in je leven.

sleur doorbreken tips

 1. Pas je tijden aan. Sleur kan te maken hebben met vaste dingen doen op vaste tijden. Dus wat nu als je eens een schema overboord gooit? Sta bijvoorbeeld eens iets eerder op of ga ’s avonds eerder naar bed. Verschuif je hardlooprondje naar een rustige zondagmorgen, plan je boodschappenmoment op een ander moment in of neem eens ’s avonds laat in alle rust de douche in plaats van tijdens de ochtendspits.
 2. Doe iets impulsiefs. Waar heb je op dit moment zin in? Volg je gevoel en doe iets wat spontaan in je opkomt. Dat kan een ongepland avondje theeleuten zijn met een vriendin, langsgaan bij je ouders omdat je daar zin in hebt of spontaan dat leuke tijdschrift lezen dat je toevallig op tafel ziet liggen.
 3. Verras een ander. De sleur doorbreken kun je ook doen door onverwachts iets voor een ander te doen. Geef iemand bijvoorbeeld een spontaan compliment, een kaartje of een persoonlijk cadeau. Of zoek iemand op die je niet zo vaak ziet. Een verrassing wordt vaak gewaardeerd en kan ook jou als gever goed doen.
 4. Laat je verrassen. Naast een ander verrassen, kun je je ook zelf laten verrassen voor de sleur doorbreken. Misschien doe je dit uit jezelf al, maar anders kan ik het je zeker aanraden. Laat een ander eens een keuze voor je maken, bijvoorbeeld voor een restaurant, een film, een dagje uit of het boek dat je gaat lezen. 
 5. Houd een dag(deel) planvrij. Sleur kan ook ontstaan door een volle agenda. Een ellenlange to-do-list die zich elke dag weer aandient, laat immers weinig ruimte over voor spontaniteit. Zorg er daarom voor dat je bijvoorbeeld een paar avonden per week helemaal niets plant of houd eens in de zoveel tijd een hele dag vrij. Die dag kun je dan invullen op welke manier je maar wilt om de dagelijkse sleur te doorbreken.
 6. Durf af te wijken van je plan. Heb je al een tijdje gepland staan om op maandagavond een vervelend klusje op te knappen, maar heb je die avond alleen nog puf om met je voeten omhoog naar Netflix te kijken? Durf dan toe te geven aan dat gevoel in plaats van strak aan je plannen vast te houden (oké, niet té vaak, want rotklusjes moeten helaas ook gebeuren!).
 7. Verander je omgeving. Sleur kan ook ontstaan als je continu in dezelfde omgeving zit. Misschien kun je op je werk, op school of thuis eens van plek verwisselen. Werk bijvoorbeeld eens aan de eettafel in plaats van aan je bureau of kies voor de stoel met uitzicht naar buiten in plaats van de bank. Een verandering van je interieur of zelfs een paar nieuwe accessories kunnen ook al fijn zijn trouwens. Ook subtiele veranderingen kunnen soms al een klein verschil maken.
 8. Probeer iets nieuws. Iets nieuws in je leven kan ook de sleur doorbreken. Dat kan bijvoorbeeld een cursus zijn om iets nieuws te leren of een hobby waarmee je nog niet bekend bent. Ook kun je aan kleinere dingen denken. Wat dacht je van een andere coupe of een keer een ander soort gerecht bij het avondeten proberen of eens een ander type kleding proberen, een andere route kiezen, of… Mogelijkheden te over!
 9. Spreek een vreemde aan. Gesprekken met vreemde mensen kunnen – hoe spannend ook – heel inspirerend zijn en frisse inzichten opleveren. Knoop bijvoorbeeld een gesprek aan met iemand op het schoolplein, met de nieuwe buurvrouw of met een studiegenoot of collega die je niet zo vaak spreekt. En wat te denken van de postbode die elke dag de post in jouw brievenbus steekt?
 10. Durf te dromen. De sleur doorbreken gaat ook om jezelf blijven ontwikkelen en jouw doelen achternajagen. Durf te dromen en doelen te stellen voor de mooie dingen die je nog zou willen bereiken. Hoe vervelend sleur op dit moment ook kan zijn, jij kunt er iets aan doen. Stel een plan op, onderneem actie en maak stap voor stap je dromen waar.

Vind jij sleur vervelend of heb je juist behoefte aan vaste patronen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 13 november 2017 op 6:28 am - Beantwoord

  Goede tips! Ik probeer zo vaak mogelijk de sleur te verbreken. Bijv. Een andere route lopen naar mijn werk. Of hele andere recepten proberen.

 2. Shirley 13 november 2017 op 7:03 am - Beantwoord

  Ik vind sleur af en toe underrated. Best lekker als alles zijn gangetje gaat. Afen toe een andere route nemen, iets nieuws proberen, dat doe ik allemaal wel. Maar het hoeft niet altijd groots en meeslepend te zijn de rustige momenten kan ik ook wel waarderen.

  • Romy 13 november 2017 op 9:10 am - Beantwoord

   Daar ben ik het zeker mee eens. Ik heb zelf ook echt baat bij structuur en vastigheid, maar een spontaan moment of iets nieuws op z’n tijd vind ik ook erg fijn en daar heb ik soms ook echt behoefte aan. Een groots en meeslepend leven met alleen maar spontane momenten zou daarentegen ook totaal niet mijn ding zijn 😉

 3. Neverdullmoments 13 november 2017 op 7:06 am - Beantwoord

  Leuke tips, knap dat je er altijd zoveel hebt! Voor mij werkt inderdaad een andere route naar mijn werk, nieuwe gerechten proberen of buiten een ander rondje wandelen. Afwisseling houdt het leuk!

  • Romy 13 november 2017 op 9:10 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je leuke reactie! En mooie dingen noem je op om voor afwisseling te zorgen 🙂

 4. Josephine 13 november 2017 op 7:31 am - Beantwoord

  Eerlijk gezegd hou ik wel van een vaste indeling, dan kan ik rond de verplichte nummers ook de leuke dingen inplannen. 🙂 De tip uit jouw lijstje waar ik het meeste aan heb is het ‘vrij plannen’. Op zulke dagen doe ik dan ook lekker spontaan waar ik zin in heb – heerlijk!

  • Romy 13 november 2017 op 9:11 am - Beantwoord

   Structuur en vastigheid is zeker ook fijn en het verschilt natuurlijk ook per persoon wat je het liefst hebt 🙂 Heerlijk dat je ook regelmatig zo’n dagje vrij plant om te doen waar je op dat moment zin in hebt!

 5. Aneta 13 november 2017 op 7:36 am - Beantwoord

  Fijne tips Romy! Ik denk dat veel mensen toch in en bepaald door sleur terecht komen. Zelf doorbreek ik hem wel eens door iets spontaans te doen. Zoals naar een theater of cabaret

 6. Marije 13 november 2017 op 8:10 am - Beantwoord

  Aanpassen van je plan vind ik de beste tip. Zo vaak hebben we dingen in ons hoofd en moeten we van onszelf dat we daarvan in een sleur raken ongemerkt. Dat doorbreken, levert zoveel op.

 7. Mevrouw Marloes 13 november 2017 op 8:55 am - Beantwoord

  Heel leuke tips! Ik vind aanpassen en iets impulsiefs doen de fijnste tips. Vaak kies ik een andere fietsroute naar mijn bestemming, zodat ik ook weer eens iets anders van de stad zie 🙂

  • Romy 13 november 2017 op 9:12 am - Beantwoord

   Wat een fijne manier om voor wat afwisseling te zorgen. Een iets andere route kan inderdaad al heel leuk zijn om eens je vastigheid te doorbreken 🙂

 8. Sam - singlereadytomingleblog 13 november 2017 op 9:28 am - Beantwoord

  Haha dat vind ik een moeilijke! Ik heb best wel nood aan wat structuur, maar als er dan ineens weer te weinig spontaniteit is, krijg ik er ook weer de kriebels van. Ik denk dat het wat ligt aan hoe groots of belangrijk het ‘event’ is: afspreken kan ik bijvoorbeeld echt heel last minute doen en ik erger mij er zelfs een beetje aan dat sommigen van mijn vrienden dat dan weken op voorhand willen inplannen, maar een reis bijvoorbeeld leg ik ook wel graag wat op voorhand vast 🙂

  • Romy 13 november 2017 op 3:20 pm - Beantwoord

   Het is alsof ik mezelf hoor praten ? Ik ben ook gek op structuur, maar heb die spontaniteit op z’n tijd zeker wel nodig. Zeker met zoiets als een bijkletsavond, vind ik het heerlijk als ik dat vlak van tevoren spontaan kan afspreken.

 9. Lindsey Beljaars 13 november 2017 op 9:50 am - Beantwoord

  Wat een fijne en mooie tips!

 10. Liese 13 november 2017 op 9:58 am - Beantwoord

  Omdat mijn contract er bijna opzit, dacht ik mijn laatste maandag wat overhoop te gooien. Ik ben vanmorgen veel vroeger opgestaan en als beloning volgde onder meer een prachtige roosblauwe lucht. Aanrader 🙂 Maar ‘durf af te wijken van je plan’ vind ik het beste advies, omdat je zo tot veel onverwachte ideeën komt!

  • Romy 13 november 2017 op 3:25 pm - Beantwoord

   Wat leuk dat het je zoiets moois opleverde om je dag eens iets anders in te delen. Soms kan afwijken van een plan inderdaad tot iets verrassend moois leiden ?

 11. Bente 13 november 2017 op 10:25 am - Beantwoord

  Een vast schema heb ik niet nodig nee, maar een klein beetje structuur in mijn leven vind ik wel fijn. Ik zou er bijvoorbeeld niet aan moeten denken om geen vaste werktijden te hebben (als in, ongeveer van 9-5, op mijn werk is het geen probleem als je een uurtje eerder of later begint bijvoorbeeld), maar er moet wel ruimte zijn voor spontaniteit 🙂

  • Romy 13 november 2017 op 3:27 pm - Beantwoord

   Ik heb inderdaad hetzelfde als jij. Ik vind een beetje structuur, ook qua werk, wel fijn, maar houd daarnaast van spontaniteit op z’n tijd. Een volledig uitgestippeld plan zou ik ook maar saai vinden ?

 12. Loes 13 november 2017 op 10:40 am - Beantwoord

  Hele goede tips! Ik probeer vooral iets spontaans en leuks te doen als ik een beetje in een sleur zit.. Gewoon lekker een avondje naar de film bijvoorbeeld! Het hoeft niks bijzonders te zijn.

 13. Rianne 13 november 2017 op 10:53 am - Beantwoord

  Goede tips! Sleur heeft natuurlijk een hele negatieve klank, maar ik ben zelf ook best wel gehecht aan een beetje ritme en patroon in mijn dagen. Ik probeer mezelf wel uit te dagen om in vrije tijd veel verschillende dingen te doen, zoals bloggen, handletteren of er even op uit gaan 🙂

  • Romy 13 november 2017 op 3:28 pm - Beantwoord

   Precies! Soms kan het al iets heel kleine zijn wat je even uit de sleur haalt ?

  • Romy 13 november 2017 op 3:32 pm - Beantwoord

   Herkenbaar wat je zegt! Een beetje structuur en vastigheid kan zeker fijn zijn, maar wat afwisseling op z’n tijd vind ik ook wel heerlijk. Verschillende dingen doen in je vrije tijd kan daar inderdaad een mooie manier voor zijn ?

 14. Sandra 13 november 2017 op 1:11 pm - Beantwoord

  Ik ben wel echt iemand die behoefte heeft aan vaste patronen, maar toch merk ik dat ik de laatste tijd het ook fijn vind om steeds spontaner iets te gaan doen. Zo merkte ik al dat ik vorige week (voor mijn doen) heel spontaan dingen heb gedaan, zoals bijvoorbeeld last minute afspreken met een vriendin: ”oké, ik ben er over een kwartier”. Dat komt bij mij dus bijna nooit voor, haha. Mijn lichaam heeft wel veel baat bij structuur en vaste patronen, dus ik probeer mij dat wel zo veel mogelijk aan vast te houden. Maar áls ik dan de sleur wilt doorbreken, dan probeer ik gewoon af te wijken van mijn plan of iets impulsiefs te doen. 🙂

  • Romy 13 november 2017 op 3:35 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat je deze week echt kon genieten van die spontane afspraak met een vriendin. Ik kan me voorstellen dat een beetje structuur heel fijn is, zeker als je lichaam ook aangeeft daar behoefte aan te hebben. Die structuurbehoefte heb ik zelf ook wel, maar zo’n spontane afspraak op z’n tijd vind ik ook heerlijk en daar kan ik op z’n tijd ook echt behoefte aan hebben.

 15. Anna 13 november 2017 op 1:22 pm - Beantwoord

  Wat een fijn artikel, ik merk soms ook wel dat ik de behoefte heb om sleur te doorbreken – ook al ben ik juist degene die ervoor zorgt dat ik in een sleur terechtkom, haha. Ik hou namelijk ook wel van routines, maar ook weer niet (lekker vaag en een beetje dubbel natuurlijk). Zo plan ik dingen in op vaste dagen in de week (dat heb ik wel nodig, chaotisch is my second name :p) en naar de leuke dingen kan ik enorm uitkijken. Ik probeer ook steeds vaker spontaan iets te ondernemen, soms met een ander en soms gewoon alleen, ik moet zeggen dat dat wel helpt! Oh en af en toe een vakantie boeken om naar uit te kijken <3

  • Romy 13 november 2017 op 4:18 pm - Beantwoord

   Dat heb ik dus ook: ik vind structuur heel fijn (en herken de vaste dagen bijvoorbeeld), maar zou het niet leuk vinden als elke dag hetzelfde is. Een fijne vakantie of gewoon iets spontaan op z’n tijd vind ik echt heerlijk ?

 16. marleen 13 november 2017 op 3:23 pm - Beantwoord

  Haha, ik vind mijn sleur dus best lekker. Als ik eens drukke weken heb met veel afspraken, etentjes en dingen die ‘anders gaan dan normaal’ ben ik erg blij dat het weer een doodnormale week is.

  Wél voel ik me altijd lekkerder als ik ’s ochtends een (flink) stuk buiten met de hond heb gewandeld 🙂

  • Romy 13 november 2017 op 4:20 pm - Beantwoord

   Alleen maar fijn toch als je weet wat voor jou het beste werkt en met structuur is ook niets mis als je je daar goed bij voelt ? Ik heb zelf trouwens ook wel dat ik kan uitzien naar vastigheid als dingen een paar dagen juist totaal niet gestructureerd zijn. Die afwisseling tussen structuur en spontaniteit is juist zo fijn ?

 17. Nesrin 13 november 2017 op 4:17 pm - Beantwoord

  Ik heb een hekel aan de sleur maar besef wel dat deze komt en gaat bij mij. Even uit mijn comfort zone getrokken worden en een uitdaging zoeken helpt mij goed. De dag beginnen met hardlopen werkt altijd hardcore 😉

  • Romy 13 november 2017 op 4:22 pm - Beantwoord

   Fijn toch als je iets hebt gevonden wat standaard werkt voor jou ? Goed om te horen dat die mix van vastigheid of iets spontaans of uitdagends op z’n tijd je juist goed doet!

 18. Susan 13 november 2017 op 4:22 pm - Beantwoord

  Goede tips Romy! Ik heb hier soms ook wel eens behoefte aan.

 19. Nikita 13 november 2017 op 7:37 pm - Beantwoord

  Meeste mensen noemen dit sleur, maar ik hou daar wel van. Ik heb nood aan routine en regelmaat omdat ik anders gewoon doordraai. Het is echt erg, want een schooluitstap in een schoolweek kan die routine al verbreken waardoor dat mijn week net iets minder compleet maakt. Maar geen zorgen, ik geniet alsnog van de uitstap hoor 😉 Ik vind het alleen lastig dat ik me dan een dag moet aanpassen. Ik heb het nogal op het bekende en dat wordt me elke keer weer duidelijker. Maar heel soms gooi ik wel eens mijn plannen omver en is dat net goed. Maar dat doe ik ook altijd op gevoel. Wat wel een slechte eigenschap is van mijn routine-drang is dat als ik bijvoorbeeld op vrijdagnamiddag (want dan ben ik vrij, zo is mijn lessenrooster) had gepland om mijn toets samen te vatten of huiswerk te maken, dat ik dat ook effectief wil doen. En als ik dan doodmoe ben dan vind ik het enorm moeilijk om tegen mezelf te zeggen; Laat het, het weekend is er ook nog. Dus dat is een werkpuntje, want soms beul ik me daardoor echt af. En dat is niet de bedoeling van schoowerk.

  • Romy 14 november 2017 op 12:14 am - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat je ook juist heel erg baat kunt hebben bij structuur en vastigheid. Zelf heb ik dat ook zeker gedeeltelijk wel. Ik zou niet zonder routine kunnen, maar vind de spontaniteit op z’n tijd ook wel heel fijn. Ik herken trouwens een beetje wat je zegt over afwijken van je planning. Soms kan het best lastig zijn om je erbij neer te leggen dat iets nu niet gaat lukken, maar morgen ook nog kan. Het is in ieder geval al heel goed dat je je daar bewust van bent en hopelijk kun je ook stapjes zetten om daar langzaamaan aan te werken 🙂

 20. Simone 13 november 2017 op 7:54 pm - Beantwoord

  Ik heb juist helemaal niet een super vast patroon. Dat werkt ook niet echt voor mij, haha! Behalve dan qua werk en met name werktijden. Dan vind ik het wel heel fijn dat daarin een patroon zit.

 21. Irene 14 november 2017 op 6:22 pm - Beantwoord

  Mijn leven gaat ook bijna elke dag volgens hetzelfde schema. Vind ik wel geruststellend. Maar langs de andere kant vind ik het fijn om bijvoorbeeld ’s avonds eens iets anders te doen dan televisie te kijken. Of om in het weekend spontane uitstapjes te doen. Of geplande uitstapjes. De voorpret is ook al heel leuk!Maar het is eigenlijk niet zo dat ik bewust dingen ga doen om sleur te ontwijken.

  • Romy 15 november 2017 op 7:09 am - Beantwoord

   Zo te horen heb je in ieder geval een mooie balans gevonden tussen schema’s volgen en spontaan iets leuks gaan doen. Je hoeft ook niet bewust sleur te ontwijken. Als je voor jezelf maar een mooie afwisseling vindt, toch? 🙂

 22. Evelyne 14 november 2017 op 7:24 pm - Beantwoord

  Sinds ik full-time werk ondervind ik wel een bepaalde sleur in mijn leven. Wanneer ik moet gaan werken dan gebeurt alles op een vast tijdstip (zoals eten, tv kijken, ..) Wanneer ik een dag of weekend vrij heb dan hebben we thuis minder sleur en durven we al eens zot te doen om onverwacht iets te gaan drinken of eten. Dat breekt de sleur voor ons een beetje.

  • Romy 15 november 2017 op 7:18 am - Beantwoord

   Werk kan inderdaad soms zorgen voor sleur in je leven. Fijn om te horen dat je toch onverwachte en leuke momenten weet in te plannen om die sleur te doorbreken 🙂

Recente blogs

Mijn to-don’t-list | 14 dingen die ik vooral niet (meer) ga doen

4 mei 2023|Persoonlijke groei, Persoonlijk, Zelfliefde|

Dagelijks rennen we ons massaal suf om maar zoveel mogelijk taken van onze to-do-list af te vinken. Zowel op het werk als privé moet er van alles gebeuren. Soms vraag je je misschien af waar je de tijd vandaan moet halen om alles te bolwerken: én je werk af krijgen én een goede vriend zijn én de leuke partner uithangen én je gezicht regelmatig laten zien bij familie én een beetje socializen op z'n tijd én misschien ook nog pogingen doen om de allerliefste ouder van de héle wereld te zijn. Hoe dan?! Laatst kwam ik bij Flow hét redmiddel tegen voor als je even vastloopt in alles wat je denkt te "moeten": de to-don't list. Ik maakte er één voor mezelf.

Dingen waar ik (door ‘De edele kunst van not giving a fuck’) minder om geef

18 augustus 2023|Persoonlijk, Persoonlijke groei|

Ik geef het toe: de titel van dit artikel klinkt aanstootgevender dan de bedoeling is. Maar het grote f*ck-woord staat nu eenmaal prominent in de titel van een boek waarvan ik de pagina’s in rap tempo verslond: ‘De edele kunst van not giving a fuck’. Als persoon die regelmatig piekert en soms kip-zonder-kop-neigingen heeft wanneer iedereen en alles iets van me wil, was dit boek een ware verademing voor mij tussen de vele “Zeg gewoon tegen jezelf dat je gelukkig bent en je bent het!”-zelfhulpboeken. En het inspireerde me tot dit lijstje: 14 dingen waar ik minder om geef om me juist over de écht belangrijke dingen te kunnen bekommeren.