Een van mijn beste nieuwe ontdekkingen is gekarameliseerde banaan. Als je van zoet én van banaan houdt, dan weet ik zeker dat je hier je lippen bij aflikt. Een van mijn favoriete ontbijtjes van de laatste tijd is deze tikkeltje overdadige smoothie bowl met gekaramelliseerde banaan, chocola en walnoten. Je hebt hem zo gemaakt en het is weer eens totaal iets anders dan een standaard smoothie of havermout met banaan. Zo maak je deze smoothie bowl in 5 minuten!
Soms zie je iets wel honderd keer voorbijkomen op Instagram, Pinterest en weet-ik-veel-waar. En dan kom je opeens op een punt dat je het zelf móet proberen. Dat had ik dus met gekaramelliseerde banaan. Gebakken banaan (zoals in deze gebakken havermout met banaan) vind ik altijd een groot succes. Dus banaan karamelliseren kon haast niet anders dan óók verrukkelijk zijn. En dat is het!
Wat is gekaramelliseerde banaan?
Gekarameliseerde banaan is een banaan die je (doormidden gesneden of in plakjes) zo’n 3 minuten aanbakt in een pan in zowel wat vet als een beetje zoetstof. Ik gebruik daarvoor kokosolie en ahornsiroop (agavesiroop kan ook prima!). Door het karamelliseren krijgt de banaan een zoete karamelachtige buitenkant en wordt de banaan nog zachter. Het is een verrukkelijke manier om banaan klaar te maken, bijvoorbeeld voor bij je ontbijt of voor bij een speciaal avondeetgerecht. Denk aan een heerlijke curry of een rijstgerecht met een zoet tintje.
Overigens gebruik ik voor gekarameliseerde banaan een standaard banaan, geen bakbanaan. Dat werkt top! Zelf vind ik bakbanaan wat melig. Gewone banaan is iets zoeter en zachter, vind ik zelf.
Gekaramelliseerde banaan wordt ook vaak gemaakt met basterdsuiker of kokosbloesemsuiker. Kan ook! Maar ik vind zelf ahornsiroop of agavesiroop fijner door de vloeibare substantie (en het is iets gezonder voor bij het ontbijt).

Zo maak je er een heerlijke bananen-smoothie-bowl bij
Alleen gekaramelliseerde banaan is natuurlijk een wat karig en eentonig ontbijt. Daarom serveer ik het (samen met een boel toppings) bij een heerlijke bananen-smoothie-bowl. Smoothie bowls zijn smoothies maar dan een stuk steviger, zodat je ze met aandacht kunt oplepelen uit een kom. Vind ik zelf altijd fijner dan een snel drinkontbijt!
Bevroren banaan is een perfecte manier om die stevige structuur te krijgen. Je snijdt banaan in kleine blokjes, stopt ze in een diepvrieszak en laat ze dan in minimaal 5 uur in de diepvries bevriezen. Dan heb je de volgende ochtend een prima basis voor je bananensmoothie. (Overigens is banaan invriezen ook een perfecte manier om je al rijpe bananen niet overrijp te laten worden!)
Ik blend voor de bananen-smoothie-bowl deze ingrediënten voor een lekker zoete en kruidige smaak:
- 1 bevroren banaan
- 200 gram kokoskwark (ik raad de Absolutely Coconut van Alpro aan – die is lekker stevig!) – Sojakwark is een goed alternatief.
- 10 gram havermout (evt. glutenvrij)
- 1 eetlepel pindakaas of amandelpasta
- 1/2 theelepel kaneel
Gooi alles bij elkaar in de blender of zet je staafmixer erin. Dan heb je binnen een paar minuten een lekker stevige smoothie die vol van smaak is.

Vergeet de chocola en andere toppings niet
Een smoothie bowl is in mijn ogen pas echt een lekkere en volwaardige maaltijd als je er wat toppings overheen strooit. Bij deze smoothie bowl met gekaramelliseerde banaan mogen voor mij de stukjes pure chocola niet ontbreken. Met de combinatie van banaan en chocola kun je sowieso de plank haast niet misslaan, toch?!
Tip: in plaats van stukjes chocola, kun je ook gesmolten chocola over de smoothie bowl schenken. Smelt daarvoor kort 20 gram chocola au-bain-mairie in een steelpan en schenk het dan over je bakje. Dat maakt het bananentaartgevoel compleet!
Verder wissel ik zelf lekker af met de toppings voor de smoothie bowl. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor noten, pindakaas, amandelpasta, pitten of zaden, extra fruit (frambozen en blauwe bessen zijn er ook heerlijk bij!), granola, rozijnen, stukjes dadel of kokosrasp. Kijk vooral wat jij in de la hebt liggen en waar jij blij van wordt!
Mijn favoriete combinatie toppings is deze:
- Stukjes pure chocola
- Stukjes walnoot of pecannoot
- Scheutje pindakaas
- Pompoenpitten
Ben je niet zo’n grote eter op de vroege ochtend? Laat dan gerust de toppings weg of wees er wat zuiniger mee. De smoothie bowl is van zichzelf al aardig goed vullend.

Zo maak je de smoothie bowl met gekaramelliseerde banaan
Heb je de banaan klaarliggen en heb je lekkere ontbijttrek? Dan is het een kwestie van de ingrediënten verzamelen, even blenden, de banaan bakken en vervolgens snel aanvullen en je smoothie bowl opeten. Zo maak je ‘m:

Recept smoothie bowl met gekaramelliseerde banaan & chocola
Equipment
- Koekenpan
- Blender of staafmixer
Ingredients
Voor de smoothie bowl:
- 1 bevroren banaan (in blokjes gesneden en minimaal 5 uur geleden in de vriezer gelegd)
- 200 gram kokoskwark of sojakwark (een stevige variant, zoals Alpro Absolutely Coconut!)
- 10 gram havermout (evt. glutenvrij)
- 1 el pindakaas of amandelpasta
- ½ tl kaneel
Voor de gekaramelliseerde banaan:
- 1 banaan
- 1 el ahornsiroop (of agavesiroop)
- 1 tl kokosolie
Als toppings (optioneel):
- Pure chocola
- Stukjes walnoot
- Pindakaas
- Pompoenpitten
Instructions
- Vries de banaan voor de smoothie bowl minimaal 5 uur van tevoren in. Snijd hem daarvoor in blokjes, zodat je blender of staafmixer er daarna makkelijker doorheen komt.
- Doe de bevroren banaan, kokoskwark, havermout, kaneel en pindakaas (of amandelpasta) bij elkaar in de blender of zet je staafmixer erin. Maak er zo een smeuïge en stevige smoothie van.
- Ga nu aan de slag met de gekaramelliseerde banaan. Snijd ⅔ van de banaan af en snijd die doormidden in de lengte (zodat je twee lange halve bananen krijgt. Hak de rest van de banaan in dikke plakjes. Schenk kokosolie en ahornsiroop in een koekenpan en leg daarin de halve bananen en de banaanplakjes. Bak ze in ongeveer 3 minuten op laag vuur goudbruin en keer ze tussentijds om.
- Schenk de smoothie bowl in een kom. Leg de gekarameliseerde banaan erop en versier de smoothie bowl met de chocola, pompoenpitten, walnoten en pindakaas (of andere toppings naar keuze).

Meer bakken met banaan?
Als er een ingrediënt is dat er bij ons rap doorheen gaat, dan is het banaan wel. Ik haal elke week 2 trossen bananen bij de supermarkt en die zijn altijd aan het eind van de week op. Dat komt deels doordat ik banaan door bijna al mijn ontbijtjes gooi, en deels omdat ik ook graag bak met bananen. Wat je, naast gekaramelliseerde banaan, nog meer kunt bakken met rijpe bananen? Dit bijvoorbeeld:
- Vegan bananenbroodmuffins met chocola
- Mijn favoriete bananenbrood (glutenvrij en vegan)
- Bananenmuffins met blauwe bessen
- Gezond pindakaasbrood (vegan & glutenvrij)
Heb jij weleens dingen gemaakt met bakbanaan of gekaramelliseerde banaan?

BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Inkiekje #47 | Pakjesavond, Pippa’s partysnacks & pakketjesparade
Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden dat ik een chocoladeletter in mijn schoen vond en op cadeautjesjacht ging voor de Sint. Toch was het echt pas vorige week. Dit Inkiekje is dan ook voor mezelf een leuke manier om momenten te herbeleven. Ik neem je onder andere mee naar mijn Pakjesavond, laat je de complete Heel Holland Bakt-uitzet zien die ik mee naar huis nam en laat je meegenieten van de pakketjesparade dankzij de bezorger die ons huis de afgelopen tijd goed wist te vinden.
"Zeg nooit nooit!" | 8x nooit verwacht, tóch gedaan!
"Zeg nooit nooit!" Die uitspraak kreeg ik een paar keer te horen toen ik onlangs een artikel plaatste over dingen die ik NOOIT zou doen. En daar zit zeker wel wat in. Nu ben ik er nog steeds zeker van dat ik nooit zal parachutespringen en ik zie mezelf ook nog steeds geen tattooshop binnenstappen. Maar er zijn zeker wel een aantal dingen waarvan ik dacht ze nooit te zullen doen, maar die ik toch deed. In deze 8 situaties bleek de uitspraak “Zeg nooit nooit!” op mij van toepassing te zijn.
Risotto met knolselderij, paddenstoelen en hazelnoten (vegan!)
Knolselderij ken je misschien vooral van de erwtensoep. Een veelgebruikte groente is het niet, en daar mag wat mij betreft direct verandering in komen. In deze risotto met knolselderij is een hoofdrol voor deze groentesoort weggelegd. Knolselderij heeft een nootachtige smaak, wat geweldig goed combineert met een scheut romige kokosmelk en heerlijke paddenstoelen en hazelnoten voor wat bite. Lees hieronder hoe je deze smaakvolle risotto maakt met maar twee pannen.
Ik ben gek op banenen! En de combinatie banaan met chocolade ook. Dus dit lijkt me ook hemels 😀