Soms snak ik gewoon naar iets fris en heel veel fruit op de vroege morgen. Dan staat er standaard hetzelfde op het ontbijtmenu: een zoete smoothie bowl. Meestal kieper ik daar gewoon het fruit in dat ik nog in de koelkast of vriezer heb liggen. Maar als ik mag kiezen, dan ga ik het allerliefst voor deze smoothie bowl met aardbei en banaan. Die maak je gewoon met diepvriesfruit (dus je bent niet afhankelijk van het seizoensfruit!), smaakt lekker zoet en heeft door de kokosmelk een romig tintje. Kortom: een ontbijt waar je de dag goed mee start! Dit is het recept.
Zo maak je een smoothie bowl met aardbei en banaan
Smoothies maken kunnen we allemaal wel. Mits je een blender, staafmixer of zo’n hip smoothie-maker-apparaat hebt dat diepvriesfruit blenden net zo’n goed idee vindt als jij natuurlijk. Maar het is een kwestie van een hoop fruit met water of (plantaardige) melk erbij fijn malen tot een drinkbare substantie. Een smoothie bowl is anders dan een gewone smoothie. Zoals de naam al doet vermoeden, is een smoothie bowl een smoothie in een kom. De substantie is veel steviger, waardoor je het kunt opeten met een lepel in plaats van ervan te drinken. Ik vind dat zelf véél lekkerder dan een smoothie. Je bent je er bewuster van dat je eet (een smoothie heb je zo op; een smoothie bowl niet) en je kunt er nog eens lekkere toppings op strooien.
Hoe je een smoothie bowl met aardbei en banaan maakt? Het belangrijkste is dat je banaan en aardbeien uit de diepvries gebruikt. Je kunt daarvoor verpakkingen diepvriesfruit kopen of je kunt zelf aardbeien invriezen of een banaan in plakjes snijden en dan in een diepvrieszakje in de vriezer stoppen. Doordat het fruit direct uit de diepvries komt, krijg je een softijs-achtige substantie. Veel steviger dan een drinkbare smoothie dus! Voeg er uiteraard wel wat vocht aan toe. Anders wordt het een wel heel stevige hap. Voor deze smoothie bowl gebruik ik zowel een scheutje plantaardige melk als een scheut kokosmelk. Die laatste heeft een romige structuur, waardoor je smoothie bowl direct lekker smeuïg wordt.

Wat heb je nodig voor de smoothie bowl met aardbei?
Niet veel. Voor de smoothie bowl met aardbeien zelf heb je alleen aardbeien en banaan uit de vriezer, plantaardige melk en kokosmelk nodig. That’s it! Voor één smoothie bowl gebruik ik 1 (bevroren) banaan, 150 gram aardbeien, 50 ml plantaardige melk en 50 ml kokosmelk. De plantaardige melk kan van alles zijn. Kies wel voor een ongezoete plantaardige melksoort, zoals ongezoete amandelmelk, havermelk of sojamelk. De banaan geeft de smoothie bowl al veel zoetigheid, dus met toegevoegd suiker wordt de smoothie bowl al snel té zoetig.

Topping-tips voor dit feestontbijt
Ga jij dit feestelijke maal in een ontbijtkom maken? Dan mogen de toppings niet ontbreken. Ik kom zelf de ochtend niet goed door als ik alleen een beetje fruit naar binnen werk. Daarom strooi ik graag wat toppings over een smoothie bowl, vooral om meer vezels én meer lekkers toe te voegen. Mijn meest onmisbare topping is granola. Ik gebruik sinds een tijdje alleen nog maar de granola van het merk Holie. Die bestaat uit alleen maar natuurlijke ingrediënten, en is vegan, vrij van toegevoegde suikers en ook nog eiwitrijk (althans, sommige varianten). Ik ben fan!
Daarnaast gebruik ik voor deze smoothie bowl met aardbei graag vers fruit als topping, samen met pindakaas of amandelpasta, kokosrasp en amandelen of andere noten. Andere lekkere toppings bij deze smoothie bowl zijn:
- Pure chocola (what else?)
- Rozijnen of ander gedroogd fruit
- Hennepzaad of andere zaadjes
- Cashewnoten of pinda’s
- Amandelschaafsel
- Muesli
Kies vooral de toppings die jij in je keukenkastje hebt staan én lekker vindt.

Recept smoothie bowl met aardbei
Ik snap maar al te goed dat mensen op de vroege ochtend niet zo staan te springen om ingewikkelde kookcapriolen. Ook ik maak het liefst ontbijtjes die je binnen 5 minuten al in een kom kunt schenken. Daar is deze smoothie bowl met aardbei een perfect voorbeeld van. Dit is hoe je de smoothie bowl maakt:

Smoothie bowl met aardbei en banaan
Equipment
- Blender of staafmixer
Ingrediënten
- 1 bevroren banaan (uit het diepvriesschap in de supermarkt of gewoon zelf in plakjes ingevroren)
- 150 gram diepvriesaardbei (uit het diepvriesschap of zelf ingevroren)
- 50 ml plantaardige melk ongezoet
- 50 ml kokosmelk
Als toppings:
- Granola, muesli of andere ontbijtgranen evt. glutenvrij
- Verse aardbeien
- Blauwe bessen, frambozen of ander fruit
- Amandelen of nootjes
- Kokosrasp
Instructies
- Haal de banaan en aardbeien uit de vriezer en spoel ze één keer snel af onder heet water. Dan kan je blender of staafmixer er makkelijker doorheen komen.
- Doe de aardbeien en banaan dan samen met de plantaardige melk en kokosmelk in een blender of gebruik de staafmixer om er een smeuïge, stevige substantie van te maken. Ga door totdat je geen stukjes meer ziet, maar wel een stevig, softijs-achtig mengsel hebt.
- Schep in een bakje en versier met granola, vers fruit, nootjes en andere toppings die je lekker vindt. Lepel erbij en ontbijten maar!

Word jij ook zo blei van aardbei?
Aardbeien zijn niet alleen lekker uit het knuistje. Je kunt er ook de lekkerste dingen mee bakken of mee op de ontbijttafel zetten. Dit zijn een paar andere lekkere aardbeien-aanraders:
- Gezonde aardbeiencake (vegan & glutenvrij)
- Havermout met aardbei
- Aardbeienmuffins met chocola
- Vegan cheesecake met vers fruit
Wat voor type smoothie is jouw favoriet?

BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Chiapudding met chocolade & warme kersen (dessert of ontbijt)
Chiazaad klinkt misschien niet superfancy. Maar je kunt er zeker lekkere dingen mee maken. Deze chiapudding met chocolade doet het goed als ontbijt, maar ook zeker als feestelijk toetje na een uitgebreid diner. Ken je Zwarte Woud-taart (Black Forest Cake): een heerlijke chocoladecake met lagen van slagroom en kersen? Daar doet deze chiapudding aan denken. Als je nog huiverig bent om die chiazaadjes in je ontbijt- of toetjeskom te laten belanden, probeer dit! Deze chiapudding met chocolade en warme kersen is het simpelste toetje ooit of gewoon een heerlijk feestelijk ontbijt om de dag mee te starten.
Juni 2018 | De maand van…
Juni was een hectische, spannende en onvergetelijke maand. Op een positieve manier dan. Tja, wat wil je als de maand begint met een sollicitatiegesprek en eindigt met een nieuwe baan? Ook werd er een portret van mij gemaakt, knutselde ik een Sarah-pop in elkaar en boekte ik deze maand mijn zomervakantie. Verder had ik een opdracht als zzp'er en waren mijn eerste weken als nieuwbakken Netflix-liefhebber een feit. Oké, genoeg verklapt. Tijd voor een terugblik op de afgelopen maand!
Herstellen van een eetstoornis | 11 dingen die mij hebben geholpen
Zeven jaar geleden kon ik alleen maar dromen dat ik ooit dit artikel zou schrijven. Ik zat compleet verwikkeld in een eetstoornis. Al heel wat jaren. Het voelde soms als een duistere tunnel waar maar geen einde aan kwam. Ik ben dan ook elke dag dankbaar dat ik destijds toch - met een hele hoop angst - stapjes ben gaan zetten richting herstellen van de eetstoornis. Dit artikel is voor jou als jij dezelfde angst voelt om voor herstel te gaan als ik destijds. Herstel is mogelijk en het is vooral elk beetje spanning waard. Jij kunt het, net als ik destijds! Ja, ook als je daar nu nog niet van overtuigd bent. Misschien heb je iets aan deze 11 tips die mij door het herstel heen hebben gesleept.
Dat ziet er heel lekker uit! Op de kokos na voor mij xD