smoothie bowl met aardbei 4

Smoothie bowl met aardbei, banaan en kokos

 • 24 maart 2024
 • 1 Reactie
Categorieën: Recepten

Soms snak ik gewoon naar iets fris en heel veel fruit op de vroege morgen. Dan staat er standaard hetzelfde op het ontbijtmenu: een zoete smoothie bowl. Meestal kieper ik daar gewoon het fruit in dat ik nog in de koelkast of vriezer heb liggen. Maar als ik mag kiezen, dan ga ik het allerliefst voor deze smoothie bowl met aardbei en banaan. Die maak je gewoon met diepvriesfruit (dus je bent niet afhankelijk van het seizoensfruit!), smaakt lekker zoet en heeft door de kokosmelk een romig tintje. Kortom: een ontbijt waar je de dag goed mee start! Dit is het recept.

Zo maak je een smoothie bowl met aardbei en banaan

Smoothies maken kunnen we allemaal wel. Mits je een blender, staafmixer of zo’n hip smoothie-maker-apparaat hebt dat diepvriesfruit blenden net zo’n goed idee vindt als jij natuurlijk. Maar het is een kwestie van een hoop fruit met water of (plantaardige) melk erbij fijn malen tot een drinkbare substantie. Een smoothie bowl is anders dan een gewone smoothie. Zoals de naam al doet vermoeden, is een smoothie bowl een smoothie in een kom. De substantie is veel steviger, waardoor je het kunt opeten met een lepel in plaats van ervan te drinken. Ik vind dat zelf véél lekkerder dan een smoothie. Je bent je er bewuster van dat je eet (een smoothie heb je zo op; een smoothie bowl niet) en je kunt er nog eens lekkere toppings op strooien.

Hoe je een smoothie bowl met aardbei en banaan maakt? Het belangrijkste is dat je banaan en aardbeien uit de diepvries gebruikt. Je kunt daarvoor verpakkingen diepvriesfruit kopen of je kunt zelf aardbeien invriezen of een banaan in plakjes snijden en dan in een diepvrieszakje in de vriezer stoppen. Doordat het fruit direct uit de diepvries komt, krijg je een softijs-achtige substantie. Veel steviger dan een drinkbare smoothie dus! Voeg er uiteraard wel wat vocht aan toe. Anders wordt het een wel heel stevige hap. Voor deze smoothie bowl gebruik ik zowel een scheutje plantaardige melk als een scheut kokosmelk. Die laatste heeft een romige structuur, waardoor je smoothie bowl direct lekker smeuïg wordt.

smoothie bowl met aardbei 3

Wat heb je nodig voor de smoothie bowl met aardbei?

Niet veel. Voor de smoothie bowl met aardbeien zelf heb je alleen aardbeien en banaan uit de vriezer, plantaardige melk en kokosmelk nodig. That’s it! Voor één smoothie bowl gebruik ik 1 (bevroren) banaan, 150 gram aardbeien, 50 ml plantaardige melk en 50 ml kokosmelk. De plantaardige melk kan van alles zijn. Kies wel voor een ongezoete plantaardige melksoort, zoals ongezoete amandelmelk, havermelk of sojamelk. De banaan geeft de smoothie bowl al veel zoetigheid, dus met toegevoegd suiker wordt de smoothie bowl al snel té zoetig.

smoothie bowl met aardbei 2

Topping-tips voor dit feestontbijt

Ga jij dit feestelijke maal in een ontbijtkom maken? Dan mogen de toppings niet ontbreken. Ik kom zelf de ochtend niet goed door als ik alleen een beetje fruit naar binnen werk. Daarom strooi ik graag wat toppings over een smoothie bowl, vooral om meer vezels én meer lekkers toe te voegen. Mijn meest onmisbare topping is granola. Ik gebruik sinds een tijdje alleen nog maar de granola van het merk Holie. Die bestaat uit alleen maar natuurlijke ingrediënten, en is vegan, vrij van toegevoegde suikers en ook nog eiwitrijk (althans, sommige varianten). Ik ben fan!

Daarnaast gebruik ik voor deze smoothie bowl met aardbei graag vers fruit als topping, samen met pindakaas of amandelpasta, kokosrasp en amandelen of andere noten. Andere lekkere toppings bij deze smoothie bowl zijn:

 • Pure chocola (what else?)
 • Rozijnen of ander gedroogd fruit
 • Hennepzaad of andere zaadjes
 • Cashewnoten of pinda’s
 • Amandelschaafsel
 • Muesli

Kies vooral de toppings die jij in je keukenkastje hebt staan én lekker vindt.

smoothie bowl met aardbei 8

Recept smoothie bowl met aardbei

Ik snap maar al te goed dat mensen op de vroege ochtend niet zo staan te springen om ingewikkelde kookcapriolen. Ook ik maak het liefst ontbijtjes die je binnen 5 minuten al in een kom kunt schenken. Daar is deze smoothie bowl met aardbei een perfect voorbeeld van. Dit is hoe je de smoothie bowl maakt:

smoothie bowl met aardbei 8

Smoothie bowl met aardbei en banaan

Romy
Heb je zin in een snel en lekker ontbijt, dat ook nog reuze-gezond is? Dan is deze smoothie bowl met aardbei ideaal. Hij kost je maar 5 minuten om te maken, barst van het fruit en smaakt reuze-lekker.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Overig
Porties 1 portie

Equipment

 • Blender of staafmixer

Ingrediënten
  

 • 1 bevroren banaan (uit het diepvriesschap in de supermarkt of gewoon zelf in plakjes ingevroren)
 • 150 gram diepvriesaardbei (uit het diepvriesschap of zelf ingevroren)
 • 50 ml plantaardige melk ongezoet
 • 50 ml kokosmelk

Als toppings:

 • Granola, muesli of andere ontbijtgranen evt. glutenvrij
 • Verse aardbeien
 • Blauwe bessen, frambozen of ander fruit
 • Amandelen of nootjes
 • Kokosrasp

Instructies
 

 • Haal de banaan en aardbeien uit de vriezer en spoel ze één keer snel af onder heet water. Dan kan je blender of staafmixer er makkelijker doorheen komen.
 • Doe de aardbeien en banaan dan samen met de plantaardige melk en kokosmelk in een blender of gebruik de staafmixer om er een smeuïge, stevige substantie van te maken. Ga door totdat je geen stukjes meer ziet, maar wel een stevig, softijs-achtig mengsel hebt.
 • Schep in een bakje en versier met granola, vers fruit, nootjes en andere toppings die je lekker vindt. Lepel erbij en ontbijten maar!
Trefwoord Aardbei, Banaan, Glutenvrij, Lactosevrij, Smoothie, Smoothie bowl, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
smoothie bowl met aardbei 7

Word jij ook zo blei van aardbei?

Aardbeien zijn niet alleen lekker uit het knuistje. Je kunt er ook de lekkerste dingen mee bakken of mee op de ontbijttafel zetten. Dit zijn een paar andere lekkere aardbeien-aanraders:

Wat voor type smoothie is jouw favoriet?

1 1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Maaike 24 maart 2024 op 11:44 pm - Beantwoord

  Dat ziet er heel lekker uit! Op de kokos na voor mij xD

Beoordeling recept
Recente blogs

10 tips voor je huizenjacht (+ mijn ervaringen)

28 mei 2020|Lifestyle|

Alweer zo'n twee jaar geleden vond ik het tijd voor mijn eigen plek onder de zon. Binnen een mum van tijd veranderde ik in een heuze Funda-stalker en begaf ik me voor het eerst in de wondere wereld van makelaars, huisbezichtigingen en koopcontracten. Mijn huizenjacht ging niet altijd van een leien dakje, maar heeft me uiteindelijk wel een superfijn huis opgeleverd. En heel wat wijze lessen en handige tips voor de huizenjacht (bij een eventuele volgende keer). Ik neem je graag mee in mijn huiskoopavontuur. En dat aan de hand van 10 tips voor je huizenjacht die mij hebben geholpen.

10 dingen waar ik me niet (meer) voor schaam

1 april 2022|Persoonlijk|

Schaamte maakt, net als alcohol, meer kapot dan je lief is. Ik heb me jarenlang geschaamd. Voor van alles. Voor mijn verlegenheid, mijn eigenwijze kant, onbenullige gewoontes, mijn introvert zijn. Maar met dat alles ben ik gelukkig mooi klaar. Al een paar jaar. Wat is het fijn om jezelf te zijn, zonder zoveel schaamte en gedachten. Gewoon jezelf, met al wat je bent. Dit zijn 10 dingen waar ik me niet meer voor schaam. En waar jij - als je ze herkent - je ook absoluut niet voor zou moeten generen. 

Wat kreeg ik dit jaar voor Sinterklaas?

5 december 2019|Lifestyle|

Ook al is het vandaag pas 5 december, stiekem heb ik mijn Pakjesavonden alweer achter de rug. Ja, je leest het goed: meervoud. De families van mijn beide ouders zijn nogal enthousiaste Sinterklaasvierders, dus vallen we elk jaar twee keer met onze neus in de boter rond 5 december. Vriendlief en ik kwamen eerst met een mooie score thuis van een dobbelspel bij familie #1. En vervolgens bleek mijn lootje (lees: oma) bij familie #2 ook flink te hebben uitgepakt met leuke cadeaus. Ik laat je graag zien met welke cadeaus ik dit jaar ben verwend.