smoothie bowl met pompoen 8

Smoothie bowl met pompoen, kokos & banaan (vegan!)

  • 21 januari 2024
  • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Waarom smoothies uit een glas drinken als je er ook een feestelijke ontbijtkom mee kunt maken? Dat is mijn motto sinds ik smoothie bowls heb ontdekt. Met een flinke schep granola erbij vult zo’n kom goed genoeg om er een tijdje vol van te zitten. Dat geldt al helemaal voor deze smoothie bowl in een winters jasje. Het is een smoothie bowl met pompoen, kokos en banaan. Verwacht een mega-stevige kwark-achtige substantie met herfstige kruiden, een heerlijke pompoensmaak en een vleugje zoete banaan. Oh ja, en met die lading toppings dus! Pompoenliefhebbers (én mensen die nog restjes pompoen hebben liggen) opgelet! Zo maak je dit heerlijke ‘Oranje boven’-ontbijt.

Herfstige smoothie bowl met pompoen en kokos

Het idee voor deze smoothie bowl met pompoen ontstond toen ik laatst in mijn pompoenenthousiasme iets te veel pompoen had ingeslagen. Pompoen-pindasoep had ik al gemaakt. Pompoenrisotto stond al op het vuur voor die avond. Dus dacht ik aan een heerlijke ontbijtoptie: een smoothie bowl met pompoen. Een op en top herfstontbijt! Ik gebruik bij de pompoensmoothie-bowl namelijk allerlei typische herfstkruiden, zoals koek- en speculaaskruiden, kaneel en nootmuskaat. Die geven de smoothie bowl, ondanks dat je hem koud eet, toch een warm tintje.

Staat jouw blik nog wat bedenkelijk na het lezen van de woorden ‘smoothie’ en ‘pompoen’ in één zin? Wacht even: met de toevoeging van bevroren banaan en kokos smaakt het écht vele malen beter dan je denkt. De bevroren banaan (er gaat maar liefst 1,5 exemplaar in één bowl) geeft de smoothie bowl een zoeter tintje. Je proeft de banaan door de pompoensmaak heen, zonder dat het te overheersend wordt. Daarnaast heeft de smoothie bowl een heel subtiel vleugje kokossmaak. Dat komt door de kokoskwark in de smoothie bowl en de kokosrasp die ik er rijkelijk overheen strooi. Absoluut een lekkere toevoeging aan de aardse smaak van de pompoen.

Heb jij nu een diepgewortelde hekel aan kokos? Vervang dan gerust de kokoskwark door soja- of haverkwark. En laat de kokosrasp bovenop dan gewoon weg of strooi er iets wat jij lekker vindt voor in de plaats.

smoothie bowl met pompoen 6

Hoe maak je een dikke smoothie bowl?

Er bestaan een paar trucs om een dikke smoothie bowl te maken. De belangrijkste trucs die ik zelf toepas:

  • Voeg zo min mogelijk vloeistof toe. Begin liever met een heel klein scheutje plantaardige melk of water om dan later nog iets toe te voegen, dan dat je direct te veel toevoegt. In deze smoothie bowl zijn bijvoorbeeld 2 eetlepels kokoskwark de enige vloeistof.
  • Gebruik bevroren fruit. Daar wordt de smoothie bowl niet alleen lekker fris van. Het geeft de bowl ook een dikkere substantie. Vooral bevroren banaan vind ik altijd goed werken. Hiervoor kun je zelf een banaan (in plakjes of stukjes gesneden) invriezen of je kunt kant-en-klaar smoothiefruit kopen.
  • Skip de plantaardige melk. Gebruik plantaardige kwark. Wil je je smoothie dikker maken? Vervang dan eens de plantaardige melk door plantaardige kwark (zoals sojakwark of kokoskwark). Ook dat heeft een dikkere substantie dan plantaardige melk.
  • Of maak er een acaï bowl van. Dat doe je met acaï-besjes (die je tegenwoordig gewoon bij Albert Heijn kunt kopen!) en bevroren banaan. Bekijk mijn recept voor een acaï bowl en krijg zo geheid een dikke smoothie bowl voor je neus.

Verder is pompoen sowieso een ideale toevoeging voor een meer stevige smoothie bowl. Pompoen heeft natuurlijk een veel stevigere structuur dan bijvoorbeeld blauwe bessen of aardbeien. Meteen een goede manier om van je restantjes pompoen af te komen als je niet om de zóveelste kom pompoensoep zit te springen.

smoothie bowl met pompoen 5

Hoe gebruik je pompoen in een smoothie bowl?

Als je pompoen in een smoothie wilt gebruiken, moet je de pompoen altijd eerst koken of in de oven roosteren. Dat klinkt vast als veel te veel werk voor een vroege ochtend. Maar je kunt het jezelf een stuk makkelijker maken. Als ik iets met pompoen maak, kook of rooster ik altijd in één keer een heleboel pompoen. Vervolgens kun je de gekookte of geroosterde pompoen pureren en een paar dagen bewaren in een tupperwarebakje. Pureren hoeft niet per se trouwens. Je kunt ook de gekookte of geroosterde pompoenblokjes in een bakje bewaren en in de smoothie bowl verwerken.

Natuurlijk kun je de pompoen ook vlak voor het maken van de smoothie bowl bereiden. Je kunt pompoenblokjes in 10-15 minuten koken of in ongeveer 20 minuten roosteren in de oven op 200 graden. Kook je de pompoen? Let dan wel op dat je het water daarna goed afgiet en laat de pompoen bij voorkeur heel even afkoelen voordat je de smoothie bowl met pompoen maakt. Anders smelt de bevroren banaan door de hete pompoenblokjes en wordt de structuur minder dik.

Welke pompoen gebruik je voor deze smoothie bowl?

Ik gebruik zelf altijd de standaard bio-pompoen. Die vind ik de lekkerste pompoensmaak hebben. Ook flespompoen werkt trouwens prima. Een hokkaido-pompoen zou ik persoonlijk niet gebruiken om bakrecepten of bowls mee te maken. Die heeft een wat andere, typische smaak.

Bij Albert Heijn kun je in het pompoenseizoen bio-pompoen ook in blokjes kopen. Ideaal! Je hoeft dan zelf geen pompoen meer te hakken en kunt de stukjes pompoen direct in de kookpan of op een bakplaat mikken.

smoothie bowl met pompoen 2

Topping-tips voor deze smoothie bowl

Eén van de redenen waarom ik meer van de smoothie bowls dan van de gewone smoothies ben, is dat je er tig toppings overheen kunt strooien. Bij een drankje doe je dat toch minder snel (al is het maar vanwege verstikkingsgevaar!). Met toppings wordt een smoothie bowl ook meteen een stuk vullender. Daarmee kun je bijvoorbeeld makkelijk extra vezels of eiwitten aan de smoothie bowl met pompoen toevoegen. Deze toppings strooi ik graag rijkelijk over de bowl heen:

  • Granola. Je kunt dat heel lekker zelf maken, maar ik ben zelf fan van de granola’s van Holie. Daar bestaat een vegan, glutenvrije, suikervrije variant van, en alle granola’s van dit merk zijn ook nog gemaakt met oog voor de planeet. Bovendien zijn aan deze granola sojavlokken toegevoegd. Goed voor de eiwitten!
  • Kokosrasp. Heerlijk voor een zoet tintje en voor de lekkere Bounty-achtige structuur bij sommige happen tussendoor. Laat dit ingrediënt trouwens gerust weg als je geen kokosfan bent.
  • Vers fruit. Ik gebruik frambozen, maar plakjes banaan, blauwe bessen of stukjes mandarijn smaken er ook erg goed bij.
  • Pompoenpitten. Die mogen niet ontbreken in een smoothie bowl met een pompoenig tintje, toch? Ook lekker voor extra crunch!
  • Pecannoten. Daar strooi ik er een paar van over de smoothie bowl heen. Ook amandelen, cashewnoten, walnoten of hazelnoten smaken er lekker bij trouwens.
  • Stukjes chocola. Want waarom niet? Chocola heeft de magische gave om bijna alles nog lekkerder te maken.
smoothie bowl met pompoen 8

Recept voor de smoothie bowl met pompoen

Snak jij naar een feestelijk ontbijtje mét een flinke dosis pompoen én vitamines? Dan is deze smoothie bowl met pompoen zeker weten een succes. Zoet, makkelijk, smeuïg en vooral heel lekker. Zo maak je ‘m:

smoothie bowl met pompoen 8

Smoothie bowl met pompoen, kokos & banaan (vegan!)

Romy
Deze smoothie bowl met pompoen is op en top herfstig, goed vullend en vol van smaak. Een heerlijke mix van pompoen, banaan en lekkere toppings!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 0 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Nagerecht, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Overig
Porties 1 portie

Equipment

  • Blender, keukenmachine of staafmixer

Ingrediënten
  

  • 135 gram pompoen gekookt of geroosterd in de oven (of al eerder gemaakte pompoenpuree)
  • 1 ½ bevroren banaan
  • 2 el kokoskwark of soja-kwark
  • 1 el pindakaas of amandelpasta
  • 1 tl koek- en speculaaskruiden
  • ½ el agavesiroop of ander zoetmiddel
  • ½ tl kaneel
  • ¼ tl nootmuskaat

Voor de toppings:

  • Schepje granola (tip: van Holie bestaan vegan, glutenvrije en suikervrije varianten die héél lekker zijn!)
  • Pompoenpitten
  • Pecannoten
  • Kokosrasp = optioneel
  • Vers fruit zoals frambozen
  • Chocola = optioneel

Instructies
 

  • Zorg ervoor dat je van tevoren de pompoen hebt gekookt (12-15 minuten in kokend water) of geroosterd (20 minuten in de oven op 200 graden). Dan kun je hem in de smoothie bowl verwerken.
  • Doe de gekookte of geroosterde pompoen samen met de bevroren banaan, kokoskwark, pindakaas en agavesiroop in een kom voor de keukenmachine, blender of staafmachine. Voeg de koek- en speculaaskruiden, kaneel en nootmuskaat toe en vermaal tot een glad mengsel.
  • Schep de stevige smoothie in een kom en garneer met granola, kokosrasp, pompoenpitten, pecannoten, vers fruit of andere toppings van jouw keuze.
Trefwoord Banaan, Glutenvrij, Kokos, Lactosevrij, Pompoen, Smoothie, Smoothie bowl, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
smoothie bowl met pompoen 4

Nog meer lekkere pompoenrecepten?

Kan het pompoenseizoen wat jou betreft niet lang genoeg duren? Dan heb ik (ook een mega-pompoenliefhebber!) nog veel meer pompoenrecepten online staan. Een paar van mijn favorieten zijn:

Gebruik jij weleens pompoen in je smoothies of smoothie bowls?

1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept




Recente blogs

“Ik loop vast in het leven” | 7 dingen om te beseffen als je dat denkt

14 juli 2022|Persoonlijke groei, Positiviteit|

“Ja eh, ik ben vastgelopen!”. Die woorden rolden zo mijn mond uit terwijl ik met een businesscoach in een videogesprek zat. Op dat moment was mijn agenda bomvol. Mijn hoofd ook. Op een rustige vakantiebestemming zonder voorbijrijdend verkeer kwam er weer een gevoel van rust over me heen. Alsof ik niet alleen ons huis, maar ook mijn stress thuis had achtergelaten. En het gekke was: opeens besefte ik dat ik helemaal niet was vastgelopen. Ik zat middenin een groeispurt, maakte ruimte voor nieuwe dingen en had gewoon een stapje terug nodig. Vastlopen is oké, het is niet erg, het is soms juist nodig. Omdat ik vast niet de enige ben die er soms dramatisch uitfloept “Ik loop vast in het leven”, deel ik 7 realisaties voor jou en mij om op zo’n moment in je oren te knopen.