snel beter in je vel zitten 4

Snel beter in je vel zitten? 33 fijne dingen die kunnen helpen!

 • 23 december 2021
 • 7 Reacties
Categorieën: Positiviteit, Zelfliefde

Ben je al een paar dagen uit je hum zonder aanwijsbare reden? Merk je dat je bij het zien van het lege koekjesschap in de supermarkt al haast in tranen uitbarst? Of dat je op een werkdag moeite hebt om wakker te blijven, terwijl je niet eens dodelijk saaie urenlange calls gepland hebt staan? Soms helpt iets simpels al om snel beter in je vel te zitten. Een braindump, een dansje door de kamer of een nieuwe uitdaging zijn een paar van mijn snelle life-savers op bleh-dagen. Hieronder vind je ze alle 33.

Snel beter in je vel zitten – wat te doen?

Mijn persoonlijke handleiding ken ik na 28 jaar vrij goed. Ook al zie ik mezelf over het algemeen als een positief persoon, ook ik heb mijn mindere dagen of weken. Gelukkig weet ik inmiddels wat mij helpt om me fijner te voelen. En tuurlijk, rotdagen horen erbij en mogen er ook zijn. Negatieve gevoelens net zo goed. Maar soms weet ik dat ik op zo’n moment een kleine positieve schop onder mijn kont goed kan gebruiken om mezelf weer bij elkaar te rapen. Dit zijn 33 dingen waardoor het mij lukt om dan snel beter in mijn vel te zitten. Wie weet jij ook.

Kleine disclaimer: ik begrijp heel goed dat voor écht moeilijke dingen helaas geen quick fix bestaat. Dit artikel is niet bedoeld om diepgewortelde rotgevoelens kwijt te raken; dat vraagt uiteraard om meer dan enkel een maskertje op je gezicht of een visualisatie-oefening. Neem je gevoelens serieus, en blijf er zeker niet alleen mee zitten.

33 manieren om snel beter in je vel te zitten

 • Neem tijd voor jezelf. Soms is het alleen al een fijn idee dat mensen even niets van je hoeven. En dat je dus niet geïrriteerd “Nu even niet!” hoeft te roepen of er niets van zegt uit schaamte maar van binnen één brok irritatie bent. Ga even naar buiten of zoek een eigen plek op. Als je maar even in alle rust je gedachten op een rij kunt zetten.
 • Kijk iets luchtigs. Scrol door hilarische kattenfilmpjes (werkt bij mij altijd!), kijk een grappige comedyserie of lees een blogartikel dat je laat glimlachen. Jij weet vast heel goed wat je wel en niet grappig vindt. Maak daar nu gebruik van.
 • Maak een dansje. En doe het alsof niemand kijkt (zelfs al is dat met je buren slechts een raam van je verwijderd onmogelijk). Het hoeft niet van Het Zwanenmeer-niveau te zijn (zeker niet!), als het maar fijn is om te doen.
 • Verwen jezelf met culi-food. De meeste mensen neigen naar comfort food als ze zich belabberd voelen. Ik heb zelf juist de neiging om me extra uit te sloven in de keuken als ik me rot voel. Dan voelt het alsof er misschien die dag misschien veel is misgelopen, maar dat mijn maaltijd in elk geval wel alles is wat ik had kunnen wensen. Koken op zich is overigens ook een fijne afleiding.
 • Omring je door positieve mensen die ook weer niet overdreven happy de peppie zijn. Zo iemand die het positieve van dingen inziet, maar niet direct over jouw verdrietige struggles heen stapt. Klinkt misschien gek, maar ik haal graag positiviteit uit bloggers, podcasts en YouTubers die ik inspirerend vind. Van die mensen met een doel die je net dat zetje in de rug geven. Daar heb je dus echt niet altijd een duurbetaalde coach voor nodig! Spotify biedt ze je gratis aan.
 • Lap jezelf op. Ook al voelt het als een pyjamas all day-dag, soms is een mooie outfit alles wat je nodig hebt om snel beter in je vel te zitten. Als ik bij elke blik op de spiegel op mijn make-uploze gezicht gewezen word, voelt het ook alsof dit een geen-zin-in-ook-maar-iets-dag is. Doe ik juist moeite om er leuk uit te zien? Dan voel ik me vaak een stuk beter.
 • Geef jezelf een complete crèmebeurt. Überhaupt vind ik tijd steken in persoonlijke verzorging een goede manier om tot rust te komen en me beter te voelen. Gun jezelf een mooi verwenpakket voor die momenten (en eigenlijk gewoon voor elke dag). Bij Beauty Plaza kun je veel dierproefvrije verzorgingsproducten kopen, bijvoorbeeld van Naïf, Rituals en Weleda. Genoeg keuze om je gezicht en lijf mee te verzorgen! Ik ben zelf vooral fan van Weleda, een mooi merk dat zij ook verkopen. Hun producten zijn vaak parfumvrij, waardoor ook mijn nogal gevoelige huid er blij van wordt.
 • Doe iets liefs voor iemand anders. Voor wie ben jij dankbaar? Wie is de allereerste persoon aan wie je bij die vraag moet denken? Verras diegene vandaag met iets liefs. Een bloemetje, een kaartje, een persoonlijk appje. Het kan zomaar een heel mooi gesprek openen en ook jou als boodschapper weer opfleuren.
 • Koop bloemen. Niet alleen voor die persoon om wie je zoveel geeft, ook voor jezelf. Gewoon voor thuis op tafel. Omdat jij ook om jezelf mag geven. En vooruit, omdat een beetje extra kleur in huis altijd een goed idee is.
 • Maak het warm. Van kou lijden gaat niemand zich beter voelen. Dus maak het voor jezelf lekker warm. Sla een deken om je heen of trek je allerwarmste sweater over je outfit aan. Dan kan het daar in elk geval niet aan liggen.
snel beter in je vel zitten
 • Doe iets spontaans. Van alle dingen die kunnen en mogen, waar zou jij op dit moment het meest gelukkig van worden? Denk creatief en doe eens gek. Een sorbetijsje hartje winter? In de auto stappen om een half uur verderop te gaan wandelen? Of een vriendin optrommelen voor een spontane Disney-marathon? Denk niet dat het onmogelijk is, maar kijk eens naar wat wél kan.
 • Ontspan, ontspan. Stress is hét recept voor chagrijnigheid en spanning. Tot rust komen alleen al is soms alles wat je nodig hebt om je fijner te voelen. Dus doe iets waarvan jij rustig wordt, verplaats een taak naar morgen en – vooral – doe even helemaal niets. Vaak kun je dan ook veel beter aanvoelen waar jij nu behoefte aan hebt om snel beter in je vel te zitten.
 • Voel de wind in je haren. Ga naar buiten voor een wandeling, een fietstocht of voor mijn part een toer op je segway als je die voor de deur hebt staan. Voel hoe de wind hard door je haren waait, adem de lucht in en geniet van alles wat je ziet en ervaart.
 • Probeer iets nieuws. Iets geks. Iets spannends. Iets uitdagends. Leef je uit op een ingewikkeld taartrecept, begin eindelijk aan je lang uitgestelde project om zelf een trui te breien of daag jezelf uit om een maand lang iets te doen wat je anders niet doet (een 30 day challenge). 
 • Vergeet niet te slapen. Een goede nacht maken doet soms wonderen. Niemand is op de top van zijn kunnen na een gebroken nacht. Heb je nog last van de belabberde en ernstig korte nacht die je achter de rug hebt? Ga dan de avond erna wat eerder naar bed. 
 • Leef je creatief helemaal uit. Ga los op een canvasdoek met alle kleuren verf of maak je eigen kunstwerk in een art journal. Het hoeft niet perfect te zijn, als het maar oplucht.
 • Las een piekerkwartier in. Eén kwartier waarin je al je piekergedachten op papier gaat zetten en je piekerhoofd de vrije loop laat gaan. Na dat kwartier móet je stoppen. Dat kan mij persoonlijk enorm helpen om van gepieker af te komen en beter in mijn vel te zitten.
 • Houd een braindump. Los van piekergedachten kun je ook allerlei gedachten hebben over dingen die je nog moet (of “moet”) doen. Neem 10 minuten om alle dingen waarvan je denkt “Daar moet ik nog wat mee” op papier te zetten. Plan daarna die dingen in je agenda in. Dat is voor mij hét medicijn tegen een voortdurend vol hoofd.
 • Bak een taartje of koop er één. Niet omdat er wat te vieren valt, wel omdat je je daardoor een stuk beter kunt voelen. Het leven is een feestje, je moet alleen zelf de taart zien te scoren. Of zoiets.
 • Maak een afspraak bij de schoonheidsspecialist, bij een massagesalon of in de sauna. Gun jezelf een activiteit waarbij ontspannen en genieten jouw enige taak is.

Schrap één ding van je to-do-list. Per direct. Besluit dat je dat nu niet hoeft te doen of vraag iemand anders om het voor je te doen (als je de neiging hebt veel verantwoordelijkheid op je te nemen). Besteed de tijd die je daardoor overhoudt, aan iets wat jou nu energie geeft.

snel beter in je vel zitten tips
 • Maak een lijstje met X dingen die je nog voor je zoveelste levensjaar wilt hebben gedaan. Kijk of je één van die dingen vandaag al kunt doen. Of dat je er op z’n minst een eerste stap voor kunt zetten.
 • Zet je meest favoriete film voor de honderdste keer op repeat.
 • Plan deze week elke dag iets leuks tijdens je middagpauze of een ander pauzemoment. Haal ergens een koffie to go, wandel met een vriednin of hop even langs bij je lievelingswinkel. Zo maak je ook van doodgewone dagen nog iets bijzonders.
 • Doe een visualisatie van 5 minuten. Denk 5 minuten na over wat jij het aller-allerliefst zou willen bereiken en haal je dat zo goed mogelijk voor de geest. Dromen geeft hoop en maakt blij.
 • Koop iets moois en betekenisvols voor jezelf. Niet de zoveelste blouse die je niet draagt, maar iets wat voor jou echt waardevol is. Dat kan bijvoorbeeld een kettinkje zijn dat ergens voor symbool staat of een mooi woonaccessoire dat je al een jaar niet uit je hoofd krijgt.
 • Verstuur een mooie kaart naar jezelf. Schrijf er iets op waarvan jij weet dat je die boodschap soms goed kunt gebruiken en vraag iemand anders om de kaart op een willekeurig moment (over een paar weken of maanden) naar je op te sturen. Ik heb dat zelf eens gedaan bij een workshop en vond ’t zoiets moois. Heel bijzonder om zo je eigen lieve-woorden-influisteraar te zijn.
 • Doe een korte, rustgevende meditatie via YouTube. Ik vind de meditaties van Yolanda Hoogkamer heel fijn. Ze heeft een fijne stem en haar meditaties zijn altijd heerlijk ontspannend.
 • Ruim de kamer of kast op waarvan je steeds denkt “Dit moet ik echt nog eens opruimen”. Kost je misschien een uurtje werk, maar kan daarna wel enorm opluchten en rust geven in je hoofd.
 • Bezoek tijdens golden hour een mooie plek bij jou in de buurt. ‘s Ochtends of ‘s avonds. Grote kans dat het er om dat tijdstip nóg magischer uitziet.
 • Werk een paar uur buiten de deur als je normaal altijd vanuit huis werkt. Ga in een cafeetje of lunchroom zitten met je laptop om een keer een andere omgeving dan anders te hebben. In deze tijd van thuiswerken kan een andere omgeving al goed doen. De lunch waar je jezelf dan uiteraard op trakteert, draagt daar vast ook aan bij.
 • Haal een koffie, warme chocolademelk of muntthee buiten de deur. Smaakt op een of andere manier altijd beter dan koffie of thee uit eigen automaat. En een beetje frisse lucht helpt ook vast om snel beter in je vel te zitten.
 • Leg een warme kruik op je buik of een kersenpitkussen over je schouders als je je gespannen voelt of een opgeblazen buik hebt. Dat zijn mijn beste tien-euro-aankopen waardoor ik me vaak snel beter voel.

Wat kun je nog meer doen om je fijner te voelen?

Ik denk dat je vaak zelf heel goed aanvoelt wat jij werkelijk nodig hebt om meer energie te krijgen, je positiever te voelen of minder overprikkeld te zijn. Kijk bijvoorbeeld terug naar afgelopen week. Na welke dingen voelde je je compleet leeggezogen, en op welke momenten voelde je je juist fijn en opgeladen?

Het klinkt misschien suf, maar zo’n lijstje maken en daarmee je eigen energieslurpers en energiegevers ontdekken is zoiets waardevols. Sinds ik die van mezelf ken, kan ik mezelf veel beter dát geven wat ik nodig heb om snel beter in mijn vel te zitten. En ja, soms is dat dus echt zoiets simpels als een ontbijttaartje maken of een crèmepje smeren voor mij. 

Wat is jouw beste manier om snel beter in je vel te zitten?

1 2 1
snel beter in je vel zitten 5

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 23 december 2021 op 8:36 am - Beantwoord

  Per direct iets van mijn lijstje halen vind ik het beste idee van de dag:). Mooie tips. Ik zie nu voor me hoe jij dansend door de kamer gaat;).

 2. Zo simpel is dan geluk 23 december 2021 op 9:19 am - Beantwoord

  Dat zijn heel wat tips!
  Ik vind het zelf altijd fijn om te gaan sporten/bewegen of juist lekker even een boek te lezen en me in een andere wereld te wanen.

 3. Daenelia 23 december 2021 op 9:43 am - Beantwoord

  Ik sta er niet echt bij stil, maar als ik me rot voel dan doe ik inderdaad dingen waar ik wel blij van wordt. Ik ga niet graag zwaar in de put zitten wezen. Een stuk wandelen met de hond doet me altijd goed, ook als ik me juist wel lekker voel. Want het is altijd goed om dingen te doen waar je blij van wordt.

 4. Anna 23 december 2021 op 10:25 am - Beantwoord

  Wat een super fijne tips! Ik ga vandaag lekker uitgebreid koken, linzensoep en linzensalade. Nu al zin in!

 5. Saskia 23 december 2021 op 1:22 pm - Beantwoord

  Fijne tips zijn dit zeker! Ik geniet dan altijd van een fijn theetje, fijn boek of film/serie en ga wandelen. Eigenlijk iets van mijn hobby’s doen. Of even extra knuffelen met onze kleine knuffelbeer 😉 Dat doet ook wonderen haha.

 6. Janne 23 december 2021 op 1:32 pm - Beantwoord

  In de categorie slaap kan een powernap van 20-30 minuten ook al wonderen doen. Als je niet te lang slaapt, word je er niet superduf van maar het frist je wel een beetje op. Als ik moe ben heb ik vaak zere ogen, en niets is dan beter dan ze even een tijdje dichtdoen.

  Een andere tip die ik ooit kreeg was om alvast een playlist te maken met muziek voor op een moment dat je je niet op je best voelt. Inmiddels heb ik twee playlists klaarliggen daarvoor: een met kalme liedjes en een met blije liedjes. Van een tijdje ernaar luisteren krijg ik daadwerkelijk ook wat meer de stemming die bij die playlist past!

  • Romy 28 december 2021 op 8:45 pm - Beantwoord

   Wat een fijn idee, die playlist! Daar ga ik er ook eens een voor maken. Ik weet zo al een paar liedjes waar ik altijd blij van word 🙂

Recente blogs

Veer in eigen kont: waar ben ik trots op?

11 februari 2017|Persoonlijk|

Trots zijn op mezelf? Dat vind ik nog knap lastig. Want heb ik wel iets bijzonders bereikt? Komt dat niet arrogant over? En mag ik eigenlijk wel trots zijn op mezelf? Al die vragen schieten dan door mijn hoofd. Een tijdje geleden gaf ik zelf de tip om eens een trots-lijstje te maken en ik vond dat ik daar zelf ook aan moest geloven. Daarom besloot ik het woord 'kapsones' even te vergeten en antwoord te geven op de vraag 'Waarom mag ik trots zijn op mezelf?'. Bereid je voor op 17 veren in eigen kont...

10 bestemmingen in Duitsland op mijn travel bucketlist

5 november 2018|Op reis|

Als ik op stedentrip ga, pak ik vaak het vliegtuig naar Zuid-Europa. En dat terwijl er dichter bij huis, bij onze oosterburen, ook prachtige bestemmingen te vinden zijn. Onlangs reisde ik af naar Düsseldorf om daar te gaan shoppen. Een groot succes! Inmiddels fantaseer ik er dan ook flink op los over andere leuke bestemmingen in Duitsland. Ik heb een heel lijstje met Duitse plekken die ik graag zou willen bezoeken. In dit artikel deel ik 10 leuke bestemmingen in Duitsland die hun plekje op mijn travel bucketlist volgens mij meer dan waard zijn.

Shoplog | Nieuwe Action-papierblokken en stickers (+ kaart!)

18 mei 2019|DIY|

Mijn nieuwe huis bevindt zich op loopafstand van een filiaal van Action. Nee hoor, ik heb mijn huis er niet op uitgezocht. Maar een fijne bijkomstigheid is het zeker wel. Een gevaarlijke bijkomstigheid, dat ook. Want een filiaal van Action met lege handen verlaten blijft een bijzonder lastige missie. Afgelopen week bleven er dan ook een aantal nieuwe Action-papierblokken en mooie stickervellen in mijn mandje "plakken". Leuk voor kaarten maken en bullet journaling! Ik laat ze je graag uitgebreid zijn. Ook show ik meteen de kaart die ik met een van de papierblokken heb gemaakt.