Curryfans, laat je horen! Ik ben vast niet de enige die dol is op een goede, stevige curry. En als je van curry’s houdt, dan kun je vast deze amandelcurry ook wel waarderen. Hij heeft dankzij amandelpasta een heerlijk amandeltintje en is verder lekker smeuïg, vol van smaak en rijk aan groenten. Dankzij de tofu die door de curry gaat, heb je ook nog eens aan eiwitten geen gebrek. Na slechts 30 minuten staat deze curry al heerlijk geurend voor je neus. Maak er lekker veel van, zodat je de volgende dag ook nog van de restjes kunt genieten. Met dit recept maak jij deze volle curry lekker zelf. Zonder gedoe, met alleen maar pure ingrediënten!
Amandelcurry met amandelpasta
Deze heerlijke amandelcurry dankt zijn volle amandelsmaak aan een paar flinke scheppen amandelpasta. Die roer je op het laatste moment door de curry om hem een nootachtige smaak en extra stevigheid mee te geven. Amandelpasta vind je trouwens gewoon in de meeste supermarkten. Ik koop zelf altijd de 100% amandelpasta van Albert Heijn-huismerk. Die is prima te gebruiken voor deze curry en bevat geen andere ingrediënten dan alleen maar amandelen.
Verder wordt de amandelcurry heerlijk smeuïg dankzij een flinke scheut kokosmelk. De basis bestaat verder uit tomatenblokjes, paprika en veel traditionele currykruiden, zoals kerrie, gember, knoflook, garam masala en komijn. Nadat je de ui en knoflook hebt aangefruit, bak je de kruiden eerst even apart mee, samen met crispy chili-olie. Daardoor neemt de curry straks echt goed de smaken van de kruiden op.

Extra eiwitten dankzij tofu
Wat mij betreft zijn curry’s een ideaal gerecht om vegan en toch eiwitrijk te eten. In deze curry haal je een deel van de eiwitten al uit de amandelpasta. Daarnaast gaan er heel wat blokjes tofu door de curry, die samen ook goed zijn voor de nodige eiwitten. Voor 2 personen gebruik ik 200 gram tofu (= uitlekgewicht). Als je de tofu meebakt met de kruiden en daarna in de curry laat meegaren, dan neemt hij alle smaken goed op. Let op: koop wel stevige tofu en laat de tofu vooraf goed uitlekken. Anders valt hij later in blokjes uit elkaar in de curry.
Eet je de tofu liever iets krokanter? Bak hem dan eerst apart met een beetje kerrie, komijn, gember en crispy chili-olie in een koekenpan. Bak aan alle kanten, zodat iedere kant goed knapperig wordt. Roer daarna in de laatste minuut door de curry heen.

Welke groenten zijn lekker bij deze amandelcurry?
Bij deze amandelcurry mogen tomatenblokjes (uit blik) sowieso niet ontbreken. Die geven de curry de juiste substantie en maken de curry ook een tikkeltje zoeter. Daarnaast gebruik ik voor dit recept rode paprika en extra tomaatjes (gehalveerde cherry- of roma-tomaten). Wil je er nog meer groenten aan toevoegen? Dan zijn tuinerwten, spinazie of boerenkool een goede optie. Die hoef je maar een paar minuten te laten meegaren.

Recept simpele amandelcurry
Wil je zelf aan de slag gaan met deze lekkere én voedzame amandelcurry? Dat is ook nog eens easy peasy. Met dit recept maak je de amandelcurry zelf met weinig moeite:

Simpele amandelcurry met tofu (vegan & glutenvrij)
Equipment
- Hapjespan
- Kookpan
- Koekenpan
Ingrediënten
- 150 gram basmati-rijst
- 400 gram tomatenblokjes
- 1 rode paprika
- 200 gram stevige tofu (= uitlekgewicht)
- 150 ml kokosmelk
- 2 el amandelpasta
- ½ gele ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 el tomatenpuree
- 2 tl kerriepoeder
- 1 tl kurkuma
- 1 tl garam masala
- 1 tl komijn
- 1 tl gember (vers of uit een potje)
- 1 tl crispy chili-olie
Als garnering:
- Amandelschaafsel en amandelen
- Peterselie
Instructies
- Giet de tofu af en dep zo goed mogelijk droog. Hak dan in blokjes.
- Snipper de ui en snijd de paprika in reepjes. Fruit de ui, knoflook en gember aan in olijfolie.
- Voeg dan de crispy chili-olie, komijn, kerrie, garam masala en kurkuma toe en bak 1 minuut mee. Voeg dan de tofu toe en bak 2 minuten mee.
- Doe dan de paprika bij de pan en roerbak 5 minuten mee.
- Bereid ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Schenk dan de tomatenblokjes en kokosmelk bij de curry. Schep ook de amandelpasta erbij en roer goed door. Laat zo'n 10 minuten pruttelen op middelhoog vuur.
- Bak het amandelschaafsel en de amandelen goudbruin in een droge koekenpan.
- Serveer dan de amandelcurry met het amandelschaafsel en eventueel verse peterselie.

Nog meer heerlijke curry’s
Voor de mede-curryliefhebbers: ook deze curry’s vind ik stuk voor stuk heerlijke aanraders.
- Vegan pindacurry met veel groenten
- Zoete curry met banaan
- Kruidige paprikacurry met cashewnoten
- Vegan pompoencurry met pindakaas
- Vegan ananascurry
Wat voor curry is bij jou favoriet?

BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
50 tips voor een dagje uit in Nederland (in de zomer)
Misschien ga je deze zomer backpacken in Thailand, een rondreis maken door Europa of de Kilimanjaro beklimmen in Afrika. Maar wist je dat je ook in eigen land de leukste dingen kunt ontdekken? Vooral in de 'goeie ouwe tijd' waarin ik nog mijn studenten-OV had, heb ik heel wat van Nederland kunnen ontdekken. Maar ook zonder gratis OV ga ik er graag op uit in eigen land. Inspiratie nodig voor een dagje uit in Nederland in de zomer? Misschien voor een vrije dag of voor als je een staycation hebt dit jaar. Speciaal daarvoor stelde ik een lijst op met 50 tips voor een dagje uit in Nederland. Ik werd er zelf ook helemaal enthousiast van om Nederland te ontdekken!
Meegesleept door negatief nieuws? 6 tips om jezelf staande te houden!
Het nieuws liegt er niet om. In de wereld is veel gaande. En als je niet oplet, laat je je al snel door negatief nieuws meesleuren. Het overdondert je misschien. Want als er zoveel gaande is, doet jouw kleine bijdrage er dan nog wel toe? En als er van alles speelt, hoe ziet de wereld er dan over tig jaar uit? Is er nog een mooie plek om kinderen in op de wereld te zetten of te zien opgroeien? Ja, die is er. Dit artikel is voor als jij soms door de bomen het bos niet meer ziet met het negatieve nieuws.
Vegan jackfruit-curry met naanbrood en veel groenten
Ken jij jackfruit al? Ik weet niet onder welke steen ik heb geleefd, maar ik ontdekte dit fruit met de structuur van kippenvlees pas een tijdje geleden. Sindsdien ben ik eraan verslaafd. Jackfruit-curry staat hier nu regelmatig op het menu. Het is een heerlijk simpele maaltijd zonder poeha en uitsloverij, maar met heel veel smaak én groenten. Deze vegan jackfruit-curry heeft een romig tintje door de kokosmelk en pindakaas en is ideaal voor wie van niet té spicy houdt. Serveer met naanbrood voor een heerlijke feestmaaltijd die zowel op natte herfstdagen als hartje zomer lekker smaakt.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…