snelle linzenstoof 4

Snelle linzenstoof met gebakken aardappels (vegan)

 • 30 november 2022
 • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Woohoo, najaar! Hoewel ik qua weer in alle opzichten een zomermens ben, word ik wel heel warm van vrijwel alle soorten najaarsmaaltijden. Naast warme dekens, geurkaarsen en andere herfstclichés, staan stoofschotels bij mij in de top 10 van vind-ik-wel-leuk-aan-de-herfst-dingen. Die met linzen zijn mijn grote favoriet. Stop ergens linzen in, en de kans is groot dat ik er mega-enthousiast van word. Deze snelle linzenstoof is alles wat ik in een herfstmaaltijd zoek: warm (duh!), kruidig, stevig en goed vullend. Oh ja, en snel ook nog! Als je dol bent op een goede en vlot te maken stoof, dan word je hier vast warm van.

Een linzenstoof die je niet 2 uur kost

Stoofschotels zijn een van mijn favoriete soorten gerechten. Enige ding is: ze kosten zoveel tijd. Althans, dat dacht ik. Ik had het idee dat je minimaal drie kwartier in de keuken moet staan en dan ook nog een uur op een pruttelende pan moet wachten. Maar nee hoor, je hebt ook snelle stoofschotels. Deze linzenstoof heb je bijvoorbeeld binnen 45 minuten gemaakt, en smaakt minstens zo lekker als een stoof die een uur langer op het fornuis heeft gestaan.

snelle linzenstoof 3

AVG’tje met aardappels, maar dan anders

Deze stoof serveer ik met… jawel, aardappels. Het mag een wonder heten. Mijn liefde voor aardappels is de afgelopen jaren sterk bekoeld. Sinds ik het koken met rijst, couscous en pasta’s heb ontdekt, staan hier bijna nooit meer aardappels op tafel. Deze snelle linzenstoof is dan ook een zeldzame AVG-maaltijd die wél door mijn kritische keuring komt. Waarom? Omdat de aardappeltjes in de oven knapperig zijn gebakken en zijn bestrooid met Italiaanse kruiden. Daardoor heb je een lekker knapperige hap. De buitenkant is crispy, de binnenkant alsnog heerlijk zacht.

Als je ook niet zo van de aardappels bent, kan het echt helpen om ze (klein gesneden) krokant te bakken in de oven of in een pannetje. Vergeet verder vooral de goede kruiden niet. Tijm, Provençaalse kruiden of de potjes met gemixte kruiden uit de supermarkt zijn alles wat je daarvoor nodig hebt. Even mengen en je aardappels zijn zéker niet smaakloos. Heb je niet eens een flinke snuf zout voor nodig.

Wat heb je nodig voor de groenterijke linzenstoof?

Ik ben echt een groentegekkie: grappig genoeg vind ik groenten vaak het lekkerste onderdeel van een maaltijd. Deze linzenstoof bevat dan ook ietsje meer dan 250 gram groenten. Tomaten spelen de hoofdrol. Ik houd van blikken met tomatenblokjes en kieperde een heel blik daarvan leeg in de stoof. Makkelijk en ook gewoon lekker! Daarnaast zitten in de linzenstoof tomatenpuree, een hele paprika, een wortel en champignons. Verder een rode ui voor extra smaak. En natuurlijk diverse kruiden. Een linzenstoof kan wat mij betreft niet zonder!

Ik gebruikte deze mix van kruiden:

 • 2 teentjes knoflook
 • 1 tl paprikapoeder
 • 1 tl kerrie
 • ½ tl gemberpoeder
 • 1 snufje cayennepoeder
 • 1 tl zwarte peper
snelle linzenstoof 6

Hoe maak je de cashewdressing?

Het beigekleurige goedje op de stoofschotel is in werkelijkheid een heerlijke cashewdressing. Daarmee voeg je extra eiwitten aan de linzenstoof toe én extra smaak. De dressing is gemaakt van fijngemalen cashewnoten in combinatie met tahin, water en peper. Even in de blender en je krijgt een heerlijk romige dressing met nootachtige smaak. Superlekker in combinatie met de linzenstoof!

Uiteraard kun je de stoof ook prima zonder de dressing eten. Serveer er eventueel wat losse cashewnoten bij als je toch een nootachtige smaak wilt.

Tip: komt jouw blender moeilijk door cashewnoten heen? Dan helpt het om ze een tijdje te laten weken in water. Daardoor worden de cashewnoten zacht en kun je ze straks beter fijn malen.

Recept voor de linzenstoof

Deze linzenstoof is echt een relaxte maaltijd om te maken. Beetje groenten snijden, beetje roerbakken en vervolgens een beetje laten stoven. Je kunt dus prima tussendoor even door je Instagram-feed scrollen, je partner een knuffel geven of alvast een nootje snoepen. Ik houd van dat soort kookmanieren! Jij ook? Dan maak je het recept als volgt.

snelle linzenstoof 5

Snelle linzenstoof met cashewdressing (vegan!)

Romy
Deze snelle linzenstoof kost je maar 45 minuten werk, maar smaakt fantastisch lekker. Goed gekruid, lekker warm en extra smaakvol door de heerlijke cashewdressing.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indiaas
Porties 2 porties

Ingrediënten
  

 • 250 gram aardappels
 • 150 gram linzen (uit blik/zak, dus geen gedroogde linzen)
 • 1 blik tomatenblokjes (= 400 gram)
 • 1 rode paprika
 • 1 wortel
 • 6 grote (of 8 kleine) kastanjechampignons
 • 1 el tomatenpuree
 • ½ rode ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 el Italiaanse kruiden voor de aardappels
 • 1 tl paprikapoeder
 • 1 tl kerrie
 • ½ tl gemberpoeder
 • 1 snufje cayennepoeder
 • 1 tl zwarte peper
 • 1 el olijfolie
 • Cherry- of romatomaatjes

Voor de cashewdressing:

 • 50 gram cashewnoten (gebrand en ongezouten)
 • 2 tl tahin
 • 1 el water
 • ½ tl peper

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 220 graden.
 • Snijd de aardappels in partjes. Hussel ze in een kom met 1 el olijfolie en 1 el Provençaalse kruiden. Leg ze dan gespreid op een bakplaat. Laat 35 minuten in de voorverwarmde oven garen, totdat de aardappel krokant en wat bruinig wordt. Gaat jouw oven erg hard? Haal ze er dan iets eerder uit.
 • Snipper ondertussen de ui, snijd de paprika in kleine blokjes en hak de champignons en wortel in dunne plakjes.
 • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zet apart zodra de rijst klaar is.
 • Schenk olijfolie in een koekenpan of wokpan en fruit daarin de knoflook en ui even aan. Voeg daarna de stukjes paprika en plakjes wortel toe en bak 10 minuten mee.
 • Schep de champignons en de tomatenpuree bij de groenten, strooi alle kruiden uit de ingrediëntenlijst (behalve de Italiaanse kruiden) erbij en roerbak zo’n 5 minuten.
 • Doe dan het blik tomatenblokjes bij de pan met groenten. Laat de linzenstoof nu op laag vuur zo’n 10 minuten pruttelen. Schep af en toe om.
 • Maak ondertussen de cashewdressing. Doe hiervoor de ingrediënten samen in de blender en maak er met de blender een zacht, smeuïg sausje van.
 • Eet je de linzenstoof met tomaatjes? Doe die dan de laatste 10 minuten in de oven totdat ze een klein beetje openbarsten.
 • Haal de pan van het vuur, serveer de linzenstoof met de rijst en de cashewdressing. Garneer eventueel met sesampitjes of lenteui.
Trefwoord Aardappels, Champignons, Glutenvrij, Lactosevrij, Linzen, Suikervrij, Tomaten, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
snelle linzenstoof 4

Mijn lievelingsgerechten voor de herfst

Ik mag dan in veel opzichten geen herfstmens zijn, van de herfstkeuken word ik wél heel blij. Stoofschotels, verwarmende curry’s, heerlijke gerechten met pompoen – van het idee alleen al ga ik watertanden. Je kunt me in de herfst praktisch alles voorschotelen met curry, linzen of pompoen. Scoor extra bonuspunten als er kaneel doorheen zit!

Maar het allerlekkerst vind ik zelf deze herfstgerechten:

Wat is jouw lievelingsmaaltijd in de herfst?

1 18

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept
Recente blogs

Wat zit er in mijn survivalkit voor de herfst?

24 oktober 2017|Lifestyle|

De herfst is de periode van vallende blaadjes, cocoonen onder een dekentje en genieten van de regen die tegen de ramen tikt. Maar ook betekent de herfst dat de dagen korter worden, de temperaturen dalen en de files weer opdoemen. Een paar dingen die voor mij helaas geen reden tot een vreugdedansje zijn. Toch zit ik in de herfst gelukkig niet mokkend op de bank. Met een goed survivalpakket is de herfst namelijk ook prima door te komen. Benieuwd welke items er in het ‘Help-Romy-de-herfst-door-pakket’ zitten? Ik laat je 7 producten zien waar ik niet zonder kan in de herfst.

15 dingen die ik nog wel zou willen leren

22 juni 2017|Persoonlijk|

Al mijn hele leven ben ik een tikkeltje leergierig. Ik geef toe dat je me eigenlijk zelfs wel een nerd of een stuud kunt noemen. Geef mij een studieboek, een leuke cursus of bedenk iets anders uitdagends en ik ben al snel blij. Afgestudeerd of niet, ook nu zijn er nog zoveel dingen die ik graag zou willen kunnen of kennen. Van een nieuwe taal tot betere make-upskills. In dit artikel vind je een lijstje met 15 dingen die ik heel graag wil leren in mijn leven.

6 simpele tips voor iets meer zelfvertrouwen

17 mei 2017|Persoonlijke groei|

Laatst kreeg ik het verzoek voor een artikel met tips voor meer zelfvertrouwen. Zelf ben ik ook niet iemand die barst van het zelfvertrouwen, dus ik heb de titel ietwat voorzichtig geformuleerd. Ik denk dat problemen met je zelfvertrouwen soms diep kunnen zitten. Zelfvertrouwen is niet iets wat je zomaar van de ene op de andere dag kunt krijgen. Wel zijn er volgens mij een paar simpele dingen om je zelfvertrouwen een klein beetje op te krikken. Hoe dan? Dit zijn 6 simpele tips die mij een beetje helpen als boost om meer zelfvertrouwen te krijgen.