Woohoo, najaar! Hoewel ik qua weer in alle opzichten een zomermens ben, word ik wel heel warm van vrijwel alle soorten najaarsmaaltijden. Naast warme dekens, geurkaarsen en andere herfstclichés, staan stoofschotels bij mij in de top 10 van vind-ik-wel-leuk-aan-de-herfst-dingen. Die met linzen zijn mijn grote favoriet. Stop ergens linzen in, en de kans is groot dat ik er mega-enthousiast van word. Deze snelle linzenstoof is alles wat ik in een herfstmaaltijd zoek: warm (duh!), kruidig, stevig en goed vullend. Oh ja, en snel ook nog! Als je dol bent op een goede en vlot te maken stoof, dan word je hier vast warm van.
Een linzenstoof die je niet 2 uur kost
Stoofschotels zijn een van mijn favoriete soorten gerechten. Enige ding is: ze kosten zoveel tijd. Althans, dat dacht ik. Ik had het idee dat je minimaal drie kwartier in de keuken moet staan en dan ook nog een uur op een pruttelende pan moet wachten. Maar nee hoor, je hebt ook snelle stoofschotels. Deze linzenstoof heb je bijvoorbeeld binnen 45 minuten gemaakt, en smaakt minstens zo lekker als een stoof die een uur langer op het fornuis heeft gestaan.
AVG’tje met aardappels, maar dan anders
Deze stoof serveer ik met… jawel, aardappels. Het mag een wonder heten. Mijn liefde voor aardappels is de afgelopen jaren sterk bekoeld. Sinds ik het koken met rijst, couscous en pasta’s heb ontdekt, staan hier bijna nooit meer aardappels op tafel. Deze snelle linzenstoof is dan ook een zeldzame AVG-maaltijd die wél door mijn kritische keuring komt. Waarom? Omdat de aardappeltjes in de oven knapperig zijn gebakken en zijn bestrooid met Italiaanse kruiden. Daardoor heb je een lekker knapperige hap. De buitenkant is crispy, de binnenkant alsnog heerlijk zacht.
Als je ook niet zo van de aardappels bent, kan het echt helpen om ze (klein gesneden) krokant te bakken in de oven of in een pannetje. Vergeet verder vooral de goede kruiden niet. Tijm, Provençaalse kruiden of de potjes met gemixte kruiden uit de supermarkt zijn alles wat je daarvoor nodig hebt. Even mengen en je aardappels zijn zéker niet smaakloos. Heb je niet eens een flinke snuf zout voor nodig.
Wat heb je nodig voor de groenterijke linzenstoof?
Ik ben echt een groentegekkie: grappig genoeg vind ik groenten vaak het lekkerste onderdeel van een maaltijd. Deze linzenstoof bevat dan ook ietsje meer dan 250 gram groenten. Tomaten spelen de hoofdrol. Ik houd van blikken met tomatenblokjes en kieperde een heel blik daarvan leeg in de stoof. Makkelijk en ook gewoon lekker! Daarnaast zitten in de linzenstoof tomatenpuree, een hele paprika, een wortel en champignons. Verder een rode ui voor extra smaak. En natuurlijk diverse kruiden. Een linzenstoof kan wat mij betreft niet zonder!
Ik gebruikte deze mix van kruiden:
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl kerrie
- ½ tl gemberpoeder
- 1 snufje cayennepoeder
- 1 tl zwarte peper
Hoe maak je de cashewdressing?
Het beigekleurige goedje op de stoofschotel is in werkelijkheid een heerlijke cashewdressing. Daarmee voeg je extra eiwitten aan de linzenstoof toe én extra smaak. De dressing is gemaakt van fijngemalen cashewnoten in combinatie met tahin, water en peper. Even in de blender en je krijgt een heerlijk romige dressing met nootachtige smaak. Superlekker in combinatie met de linzenstoof!
Uiteraard kun je de stoof ook prima zonder de dressing eten. Serveer er eventueel wat losse cashewnoten bij als je toch een nootachtige smaak wilt.
Tip: komt jouw blender moeilijk door cashewnoten heen? Dan helpt het om ze een tijdje te laten weken in water. Daardoor worden de cashewnoten zacht en kun je ze straks beter fijn malen.
Recept voor de linzenstoof
Deze linzenstoof is echt een relaxte maaltijd om te maken. Beetje groenten snijden, beetje roerbakken en vervolgens een beetje laten stoven. Je kunt dus prima tussendoor even door je Instagram-feed scrollen, je partner een knuffel geven of alvast een nootje snoepen. Ik houd van dat soort kookmanieren! Jij ook? Dan maak je het recept als volgt.
Snelle linzenstoof met cashewdressing (vegan!)
Ingrediënten
- 250 gram aardappels
- 150 gram linzen (uit blik/zak, dus geen gedroogde linzen)
- 1 blik tomatenblokjes (= 400 gram)
- 1 rode paprika
- 1 wortel
- 6 grote (of 8 kleine) kastanjechampignons
- 1 el tomatenpuree
- ½ rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 el Italiaanse kruiden voor de aardappels
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl kerrie
- ½ tl gemberpoeder
- 1 snufje cayennepoeder
- 1 tl zwarte peper
- 1 el olijfolie
- Cherry- of romatomaatjes
Voor de cashewdressing:
- 50 gram cashewnoten (gebrand en ongezouten)
- 2 tl tahin
- 1 el water
- ½ tl peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Snijd de aardappels in partjes. Hussel ze in een kom met 1 el olijfolie en 1 el Provençaalse kruiden. Leg ze dan gespreid op een bakplaat. Laat 35 minuten in de voorverwarmde oven garen, totdat de aardappel krokant en wat bruinig wordt. Gaat jouw oven erg hard? Haal ze er dan iets eerder uit.
- Snipper ondertussen de ui, snijd de paprika in kleine blokjes en hak de champignons en wortel in dunne plakjes.
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zet apart zodra de rijst klaar is.
- Schenk olijfolie in een koekenpan of wokpan en fruit daarin de knoflook en ui even aan. Voeg daarna de stukjes paprika en plakjes wortel toe en bak 10 minuten mee.
- Schep de champignons en de tomatenpuree bij de groenten, strooi alle kruiden uit de ingrediëntenlijst (behalve de Italiaanse kruiden) erbij en roerbak zo’n 5 minuten.
- Doe dan het blik tomatenblokjes bij de pan met groenten. Laat de linzenstoof nu op laag vuur zo’n 10 minuten pruttelen. Schep af en toe om.
- Maak ondertussen de cashewdressing. Doe hiervoor de ingrediënten samen in de blender en maak er met de blender een zacht, smeuïg sausje van.
- Eet je de linzenstoof met tomaatjes? Doe die dan de laatste 10 minuten in de oven totdat ze een klein beetje openbarsten.
- Haal de pan van het vuur, serveer de linzenstoof met de rijst en de cashewdressing. Garneer eventueel met sesampitjes of lenteui.
Mijn lievelingsgerechten voor de herfst
Ik mag dan in veel opzichten geen herfstmens zijn, van de herfstkeuken word ik wél heel blij. Stoofschotels, verwarmende curry’s, heerlijke gerechten met pompoen – van het idee alleen al ga ik watertanden. Je kunt me in de herfst praktisch alles voorschotelen met curry, linzen of pompoen. Scoor extra bonuspunten als er kaneel doorheen zit!
Maar het allerlekkerst vind ik zelf deze herfstgerechten:
- Zoete curry met banaan (echt, dit is zó lekker!)
- Linzen-dahl met kokosmelk
- Parelcouscous met sticky champignons
- Pompoenrisotto met feta
- Romige paprikarisotto met paprika uit de oven
Wat is jouw lievelingsmaaltijd in de herfst?
BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Het jezelf moeilijk maken? Welnee, stop met deze 9 dingen!
Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Het klinkt zo simpel, maar simpel doen is in de praktijk heus niet altijd even simpel als het klinkt. Maar even zonder dollen: we kunnen het onszelf soms aardig moeilijk maken. Bijvoorbeeld door ons eigen geluk te dwarsbomen, door te streven naar torenhoge latten die we eigenhandig op vliegtuighoogte hebben gelegd of door te luisteren naar iedereen behalve onszelf. Ben jij bekend met het jezelf moeilijk maken? Stop dan met deze 9 dingen.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…