Sollicitatietips | Dit zijn mijn 7 tips voor solliciteren!

 • 7 juni 2017
 • 39 Reacties

Het zal je vast niet zijn ontgaan dat ik sinds een paar weken aan het werk ben. Maar voor die tijd heb ik eerst een tijdje moeten solliciteren. Ik heb nogal wat brieven geschreven en meerdere sollicitatiegesprekken gehad. Solliciteren was niet altijd makkelijk. Vaak werd hoop gevolgd door teleurstelling en twijfel aan mezelf. Toch kan ik achteraf zeggen dat het solliciteren me ook sterker heeft gemaakt en dat ik er veel van heb geleerd. Ben jij ook op zoek naar een baan of ga je binnenkort solliciteren? Dan wil ik je graag 7 tips meegeven op basis van mijn eigen ervaringen.

je eigen pad volgen tips

Deze mooie kaart maakte een vriendin voor mij voor mijn eerste werkdag. 

1. Solliciteer alleen als je echt geïnteresseerd bent

Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat het niet slim is om te solliciteren op een functie die je niet echt wilt. Dat klinkt misschien vanzelfsprekend, maar ook ik heb weleens bij een gesprek gezeten waarbij ik dacht “Oh nee! Dit wil ik niet!”. Ik denk dat het ook al uit je brief blijkt als jij niet echt blij wordt van een vacature. Maar vooral help je jezelf er niet echt mee. Steek liever je tijd in 1 vacature waarover je echt enthousiast bent dan in 5 vacatures waarbij je denkt “Als het dan echt moet…”. Daarmee vergroot je alleen maar je kansen op die ene leuke baan.

2. Wees creatief en vermijd clichés

Vooral in mijn eerste brieven liet ik woorden als “uitdaging”, “proactief” en “doorzetter” regelmatig vallen. Grotere clichés bestaan er alleen bijna niet, dus echt ver kwam ik met dat soort cliché brieven niet. Na een tijdje durfde ik creatiever te worden in mijn sollicitatiebrieven. Ik koos bijvoorbeeld voor een persoonlijke inleiding of haakte in op de actualiteit in plaats van altijd te zeggen “Naar aanleiding van uw vacature…”. Een inleiding is het eerste wat iemand leest, dus probeer daarin meteen de aandacht te trekken. Herhaal verder niet alleen maar de woorden uit de vacaturetekst, maar probeer er een eigen creatieve draai aan te geven. Omschrijf bijvoorbeeld wat je hebt gedaan waaruit jouw doorzettingsvermogen blijkt. Dat spreekt meer tot de verbeelding dan de zoveelste brief van iemand die beweert een doorzetter te zijn.

3. Wees persoonlijk

Dit hangt natuurlijk van de werkplek af, maar veel werkgevers vinden het fijn om te weten wie jij als persoon bent. Zowel in een sollicitatiebrief in een gesprek draait het niet alleen om wat je kan en wat je qua werk hebt gedaan, maar ook om wie jij bent. Heb je een goed gevoel voor humor? Ben je een echte taalneuroot? Of heb je een hele creatieve hobby? Benoem het in het gesprek of in de brief (of allebei!). Daarmee laat je alleen maar blijken dat je nog een leven hebt naast werk en dat vinden veel bedrijven alleen maar fijn om te weten. Ook als je in een gesprek een vraag krijgt als “Omschrijf jezelf eens”, is het goed om niet alleen in te gaan op je opleiding en werkervaring. Begin eens met jezelf in een paar woorden te omschrijven en bespreek dan pas je werk en studie.

4. Kopieer en plak altijd de vacaturetekst in Word

Toen ik net begon met solliciteren, verstuurde ik vaak een brief om daarna de vacaturetekst weer weg te klikken. Niet heel handig als je vervolgens op gesprek mag komen en niet meer weet om welke vacature het ging. Vacatureteksten zijn dan vaak al van het internet verwijderd en je maakt niet zo’n handige indruk als je onvoorbereid op het sollicitatiegesprek komt. Daarom een handige sollicitatietip die mij heeft geholpen: kopieer altijd even de vacaturetekst in Word en sla hem op. Vooral als je veel sollicitaties de deur uit stuurt, is het wel zo slim om de vacature van een succesvolle sollicitatie er nog eens bij te kunnen pakken.

5. Wees proactief

In vacatureteksten staat vaak dat bedrijven op zoek zijn naar iemand die proactief is. Nu kun je dat woord natuurlijk letterlijk in je brief zetten. Maar je kunt ook in je sollicitatiebrief of in een gesprek laten blijken dat jij proactief bent. Bereid je goed voor voordat je een brief schrijft of op gesprek gaat. Pluis bijvoorbeeld de website van het bedrijf eens uit, bekijk de social media en schrijf eventueel dingen op die je opvallen. Vooral in gesprekken wordt het vaak wel gewaardeerd als je met vragen komt of slimme suggesties doet. Ook in je brief kun je dingen benoemen die je zijn bijgebleven. Wie zitten er in het team? Wat is de sfeer die het bedrijf uitstraalt? Wat is de missie van het bedrijf? Kijk soms verder dan de vacaturetekst en probeer in te spelen op iets wat je hebt ontdekt.

6. Bereid je niet té veel voor op een gesprek

Je kunt sollicitatiegesprekken natuurlijk voorbereiden zoals je bij een spreekbeurt zou doen. Er zijn vaak wel standaardvragen op internet te vinden waarop je alvast een antwoord kunt bedenken. Toch is het niet altijd handig om je antwoorden min of meer in te studeren. Natuurlijk is het doodeng en moet je een gesprek wel een beetje voorbereiden. Maar mijn sollicitatietip is dat het beste is om je half voor te bereiden en daarnaast nog ruimte over te laten voor spontane antwoorden. Een werkgever wil namelijk niet weten of jij goed antwoorden kunt bedenken, maar wil vooral weten wie jij bent als persoon. Ook zenuwen, even moeten nadenken en over je woorden struikelen horen bij een sollicitatiegesprek. Laat het gesprek een beetje op je afkomen en laat vooral zien wie jij echt bent.

7. Houd vol en blijf solliciteren!

Mijn laatste sollicitatietip is om vooral vol te houden en niet op te geven. Je zult worden afgewezen en teleurstellingen te verwerken krijgen. Je zult soms boos zijn of verdrietig over hoe een bedrijf je heeft behandeld. Solliciteren is doorzetten en is soms een enorm frustrerende bezigheid. Maar blijf vooral positief, hoe moeilijk dat soms ook is, en blijf trouw aan jezelf. Die leuke baan gaat er komen. Echt waar. Ook voor jou!

Heb jij weleens moeten solliciteren? En wat zijn jouw beste sollicitatietips?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. marije 7 juni 2017 op 6:26 am - Beantwoord

  Een goede voorbereiding is het halve werk. Lees je goed in en onderzoek wat het bedrijf doet. Bereid een aantal goede vragen voor waaruit je interesse blijkt voor het bedrijf. Mijn eeuwige tip.

  • Romy 7 juni 2017 op 7:22 pm - Beantwoord

   Dat is zeker een goede tip en het is ook iets wat mij heeft geholpen. Goede vragen stellen wordt altijd wel op prijs gesteld!

 2. jonna@burgertrutjes 7 juni 2017 op 6:55 am - Beantwoord

  Goede tips, daarnaast is het ook erg belangrijk dat je een klik hebt met een bedrijf. Voel ik geen klik? Dan bedank ik vriendelijk voor de baan. Tot nu toe mag ik niet klagen over mijn sollicitatieskills 🙂

 3. Darina 7 juni 2017 op 6:57 am - Beantwoord

  Goede tips! Mijn tip is om eerlijk een situatie uit te leggen die mogelijk van invloed kan zijn op je werk. Ik heb toentertijd heel eerlijk uitgelegd dat ik verbonden was aan hoogseizoen vakanties door de baan van mijn man. Achteraf bleek dat een goede zet te zijn geweest. Mijn collega’s hadden schoolgaande kinderen, maar de planningen zijn altijd gelukt 🙂

 4. Maaike 7 juni 2017 op 7:20 am - Beantwoord

  Echt goede tips! Eigenlijk allemaal. Ik probeer voor een gesprek alles altijd een beetje te relativeren. Zodat ik zoveel mogelijk mezelf kan laten zien in plaats van stijf van de spanning staan. Zo ver dat mogelijk is natuurlijk. Ik vroeg mij nog af in hoeverre LinkedIn heeft geholpen bij jou? Omdat je tegenwoordig hoort dat zoveel procent van de mensen via LinkedIn werk vindt.

 5. Danique 7 juni 2017 op 7:21 am - Beantwoord

  Wat een fijne tips! Voor het zoeken van een stageplek heb ik ook een aantal brieven geschreven. Aangezien ik in de creatieve sector zit, is het inderdaad erg belangrijk om er tussenuit te springen. Vandaar dat ik van mijn cv een kunstwerkje heb gemaakt en van mijn brief een verhaal. Daarnaast heb ik voor mijn sollicitatie een video gemaakt waarin ik door middel van foto’s een verhaal vertelde over hoe mijn liefde voor schrijven is ontstaan. Dit gaf de doorslag voor de Margriet om mij aan te nemen. Dus inderdaad, ontwijk clichés zoveel mogelijk en wees origineel!

  • Romy 7 juni 2017 op 7:22 pm - Beantwoord

   Een klik is inderdaad echt belangrijk! Bij mijn huidige baan voelde ik bij de sollicitatie inderdaad meteen een klik en daardoor wist ik dat het wel goed zat. Eerder heb ik ook weleens gesprekken gehad waarbij ik me echt niet op mijn gemak voelde.

  • Romy 7 juni 2017 op 7:23 pm - Beantwoord

   Dat is ook goed om bij stil te staan in een sollicitatiegesprek inderdaad. Dan weet zowel jij als het bedrijf meteen dat dat wel goed komt. Fijn om te horen dat het ook altijd goed is gegaan wat betreft de vakanties 🙂

  • Romy 7 juni 2017 op 7:25 pm - Beantwoord

   Leuke vraag! In mijn ogen is LinkedIn wel een beetje een must bij veel functies, maar wordt er uiteindelijk niet altijd veel mee gedaan. Voor mijn sollicitatiegesprek had mijn manager bijvoorbeeld even mijn profiel gecheckt, maar daar bleef het ook bij. Ik ben zelf nog nooit door iemand spontaan benaderd via LinkedIn. Maar het verschilt wel per functie, geloof ik. Een vriend van mij die scheikunde heeft gestudeerd, krijgt bijvoorbeeld regelmatig aanbiedingen via LinkedIn. Het hangt dus echt een beetje af van je functie en opleiding. Maar bij mij persoonlijk heeft het niet echt geholpen 😉

  • Romy 7 juni 2017 op 7:26 pm - Beantwoord

   Wat ontzettend gaaf zeg hoe je de sollicitatie hebt aangepakt! Ik kan me voorstellen dat ze na zo’n leuke sollicitatie niet anders konden dan jou aannemen 🙂 Superleuk!

 6. Susan 7 juni 2017 op 7:30 am - Beantwoord

  Goede tips Romy! Ik ga ze onthouden voor als het nodig is 🙂

 7. Nathalie 7 juni 2017 op 7:54 am - Beantwoord

  Goede tips! Ik herken het dat je alleen moet solliciteren wat je echt leuk vind. Ik heb ook wel eens bij zo’n sollicitatie gezeten en toch ook de baan aangenomen. Na een dag werken had ik toch ontslag genomen. T was echt niks!
  Ook een inleiding vind ik heel belangrijk en probeer daar ook echt creatief mee te zijn, heb al vaak gehoord van bedrijfen dat ze dat ook echt tof vinden!

  Liefs, Nathalie

 8. Neverdullmoments 7 juni 2017 op 7:57 am - Beantwoord

  Goede tips, de vacaturetekst opslaan is echt een eye-opener haha. Bij mij helpt het ook om iets aan te trekken waar je je prettig bij voelt (ook al is dat uiteindelijk misschien iets meer casual). Een stevige handdruk en een lach: de eerste indruk! En ik heb een foto bij mijn CV, dan onthouden ze direct je gezicht.

  • Romy 7 juni 2017 op 7:28 pm - Beantwoord

   Haha, voor mij was dat punt inderdaad echt een eye-opener. Echt een gevalletje ‘van je fouten leer je’ 😉 De dingen die jij noemt, zijn inderdaad ook echt een paar musts! Ik heb voor mijn sollicitaties zelfs een paar keer met iemand handdrukken geoefend om er zeker van te zijn dat iemand niet meteen zou afknappen op een slap handje 😉

 9. kimmetjekims 7 juni 2017 op 8:07 am - Beantwoord

  Oh wat een goede tips! Erg handig voor als ik ooit nog opzoek wil gaan naar een andere baan.

 10. Charelle 7 juni 2017 op 8:35 am - Beantwoord

  Super fijn dat je een baan gevonden hebt en leuk dat je je lessen/tips met ons deelt! Blijft toch altijd spannend, solliciteren!

 11. Sofie 7 juni 2017 op 8:50 am - Beantwoord

  Hele goede tips volgens mij, al heb ik geen ervaring! Wat slim trouwens om de vacaturetekst op te slaan! Zo hou je ook overzicht van waar je allemaal hebt voor gesolliciteerd.

 12. Tineke 7 juni 2017 op 9:15 am - Beantwoord

  Handige tips, maar alleen solliciteren waar je alleen echt wil werken kan niet altijd. Wanneer je op jezelf woont en/of kinderen hebt zullen er toch rekeningen betaald moeten worden.

 13. Larissa 7 juni 2017 op 9:38 am - Beantwoord

  Wat een fijn artikel! Ik studeer over een maand (als het goed is haha) af en dan wil ik vanaf september toch wel echt aan het werk. Deze tips komen dus goed van pas! Bedankt 🙂

 14. Jessica J. 7 juni 2017 op 9:57 am - Beantwoord

  Goede tips! Vooral die van het opslaan van de vacaturetekst is top!
  Ik heb destijds erg lang moeten zoeken naar ‘iets in de communicatie’, maar het is me toch gelukt! Het vervelende is dat je, als je onder je diploma solliciteert omdat je toch maar een inkomen wil, overgekwalificeerd bent en ze je dus niet kunnen betalen… Voor jobs in je gewenste sector, heb je dan weer vaak te weinig ervaring. Ik kon het me permitteren om langer te zoeken doordat ik nog thuis woonde, maar voor mensen die een volwaardig inkomen nódig hebben, moet dat ontzettend kut zijn.

 15. Josephine 7 juni 2017 op 10:07 am - Beantwoord

  Goede tips! Ik heb niet zo heel veel sollicitatie-ervaring, maar ik vind de tips wel leuk om te lezen!

  • Romy 7 juni 2017 op 7:30 pm - Beantwoord

   Dat is inderdaad zo! Ik realiseer me wel dat ik wat dat betreft in een luxepositie zat (ik had een goedbetaald bijbaantje toen ik solliciteerde). Maar toch denk ik dat er wel op z’n minst iets in de vacaturetekst je moet aanspreken, ook al moet je vanwege financiële redenen snel een baan vinden. En dat kan ook al de financiële beloning zijn in zo’n geval.

  • Romy 7 juni 2017 op 7:30 pm - Beantwoord

   Fijn om te horen dat je iets met mijn tips kunt 🙂 Heel veel succes met de laatste loodjes van je studie en zet hem op met solliciteren alvast! 🙂

  • Romy 7 juni 2017 op 7:32 pm - Beantwoord

   Wat fijn dat je na het vele solliciteren en zoeken toch een leuke baan hebt kunnen vinden. Maar ik herken je struggles helemaal van mijn eigen situatie. Ik heb vooral op hbo-functies gesolliciteerd met mijn universitaire diploma, maar vaak had ik dan te weinig ervaring of vonden ze me overgekwalificeerd. Soms was dat enorm frustrerend en ik kan me voorstellen dat dat helemaal rot is als je niet meer thuis woont.

  • Romy 7 juni 2017 op 7:33 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen 🙂 Dankjewel voor je reactie!

 16. Donna 7 juni 2017 op 10:56 am - Beantwoord

  Goede tips! Solliciteren blijft altijd spannend!

 17. Bente 7 juni 2017 op 11:19 am - Beantwoord

  Voor mij is het solliciteren zelf al wel een tijdje geleden, maar ik voer ook regelmatig gesprekken met mensen die hier komen solliciteren. Als iemand 0 vragen stelt over ons bedrijf lijkt iemand niet erg geinteresseerd. Ik zou dus wel vragen voor bereiden die je graag zou willen weten (het werkt tenslotte twee kanten op, zij hebben namelijk ook iemand nodig dus je moet ook wel bij een bepaald bedrijf willen werken!).

  • Romy 7 juni 2017 op 7:34 pm - Beantwoord

   Vragen voorbereiden is inderdaad een goede tip en is ook iets wat ik steeds bij sollicitaties heb gedaan. Dat is een beetje het proactieve waar ik op doelde 🙂 Het staat inderdaad niet echt geïnteresseerd als je daar onvoorbereid komt en niets te vragen hebt.

 18. Johanne 7 juni 2017 op 11:33 am - Beantwoord

  Haha, vooral nummer 4! Ik heb zo vaak gehad dat ik een brief had geschreven en verstuur en werd uitgenodigd maar niet meer wist wat er in de vacaturetekst stond. Zo stom! Heb in het verleden megaveel gesolliciteerd, en hoewel ik het superleuk vond, ben ik blij dat het nu even niet hoeft. Hoop ik.

 19. Mariska 7 juni 2017 op 12:34 pm - Beantwoord

  Goede tips geef je! Inderdaad persoonlijk zijn vind ik ook wel een goede, ze willen immers weten welk vlees ze in de kuip hebben denk ik. Toen ik even werkloos was heb ik ook moeten solliciteren en vond het vreselijk. Veel werkgevers reageren niet eens.

 20. Sara | MevrouwMiauw 7 juni 2017 op 12:46 pm - Beantwoord

  Vooral de vacaturetekst in word zetten is een hele goede tip. In het begin maakte ik precies dezelfde fout als jij: het rode kruisje in de hoek aanklikken en weg was de vacature. Ik liet de brief ook altijd door iemand anders lezen. Ook kloppende spelling en grammatica vind ik heel erg belangrijk. Als je van jezelf weet dat je daar niet goed in bent dan is het ook altijd raadzaam om iemand anders op dat soort fouten te laten controleren.

 21. Marloes 7 juni 2017 op 6:04 pm - Beantwoord

  De vacaturetekst opslaan is een goeie! Ik heb dat een keer gehad, toen wilde ik inderdaad nog even de vacature doorlezen voordat ik op gesprek ging. Was ie al verwijderd! Gelukkig heb ik hem toen nog kunnen vinden op een of andere vacaturewebsite, maar sindsdien sla ik ze altijd op 🙂
  Mijn beste tip is om op je gevoel af te gaan. Ik merk tijdens een gesprek altijd vrij snel of het een plek is met een fijne sfeer en leuk werk. Ik heb dit gevoel ooit eens genegeerd, omdat ik gewoon snel een bijbaantje wilde en ik was binnen 2 dagen weer weg, haha. Later die maand was ik wel aangenomen bij een leuk baantje 🙂

  • Romy 7 juni 2017 op 7:38 pm - Beantwoord

   Haha, dat had ik dus ook een paar keer! Gelukkig leer je van je fouten en weet ik nu dat ik die teksten altijd moet opslaan 😉 En even afkloppen dat je lange tijd niet hoeft te solliciteren!

  • Romy 7 juni 2017 op 7:39 pm - Beantwoord

   Ja, solliciteren is helaas echt geen feestje en sommige werkgevers zijn totaal niet empathisch in de zin dat ze niet reageren of je pas na maanden iets laten horen.

  • Romy 7 juni 2017 op 7:41 pm - Beantwoord

   Gelukkig ben ik niet de enige die die fout maakte met vacatures wegklikken 😉 Ik voelde me zo stom toen ik een keer op gesprek ging en niet meer wist wat voor vacature het eigenlijk was. De brief laten nakijken door een ander is inderdaad ook een goed punt! Ik heb dat ook weleens laten doen. Een keer heb ik er alleen een enorme blunder mee begaan: ik was vergeten op ‘accepteer de wijzigingen’ te klikken en heb toen een brief met een paar rode strepen en twee opmerkingen van diegene erbij verstuurd. Oeps! 😉

  • Romy 7 juni 2017 op 7:42 pm - Beantwoord

   Ja, dat is echt zo’n puntje wat je gaandeweg leert, altijd de vacaturetekst opslaan. En op je gevoel afgaan is ook onwijs belangrijk bij solliciteren! Als het niet goed voelt, zegt dat vaak genoeg en kun je meestal beter nog even doorgaan met solliciteren.

 22. Els 7 juni 2017 op 6:15 pm - Beantwoord

  Punt 4 is echt zo handig. Dat deed ik ook altijd. Zo makkelijk als je vervolgens weken later wordt uitgenodigd :-).

 23. Saskia 10 juni 2017 op 12:54 pm - Beantwoord

  Ik heb vaak genoeg moeten solliciteren. Handige tips hierboven heb je genoemd. Ik lees me ook altijd in, in het bedrijf en moet met een gesprek een klik hebben, anders houd het voor mij op. Soms zijn de gesprekken al vervelend en wil ik niet eens bij zo’n bedrijf werken.

  • Romy 10 juni 2017 op 6:33 pm - Beantwoord

   Ja, een klik is inderdaad ook heel belangrijk! Ik heb me ook ooit teruggetrokken uit een sollicitatie, omdat ik het gesprek niet prettig vond. Er moet wel van beide kanten een goed gevoel zijn.

Recente blogs

Dit zijn 7 oorzaken van stress (+ wat ik ertegen doe)

18 mei 2022|Zelfliefde|

Hup, op naar de kapper! Terwijl je zo hard trapt als je maar kunt, veeg je nog snel een zweetdruppel van je voorhoofd. Waarom heb je het ook altijd zo druk? Ondertussen voel je je telefoon in je broekzak trillen. Sh*t, je moeder! Die had je beloofd nog terug te bellen. En terwijl je daarna hijgend en bezweet je fiets in het rek zet voor de kapperszaak, schiet je opeens iets te binnen: je moest je baas nog terugmailen over die belangrijke taak. Kortom: stress, stress, stress! Wat doe je ertegen? En waar komt het vandaan? Ik deel 7 oorzaken van stress die ik herken én geef tips die mij helpen om die oorzaken de deur te wijzen.