somber door corona tips 2

Somber door corona? 11 vrolijke projecten om op te pakken!

 • 16 oktober 2020
 • 29 Reacties
Categorieën: Positiviteit

Grotendeels binnenblijven is opeens niet meer iets wat je alleen doet om jezelf de kou te besparen, maar ook om elkaar te beschermen. Dat betekent helaas even geen etentjes, grootse feesten en zelfs geen “blokjesverjaardagen”. Niet altijd even makkelijk, zeker niet als de donkere dagen je sowieso al wat somber maken. Daarom bedacht ik 11 projecten die je in deze coronatijd misschien wat positiviteit geven. Voor wie zich somber door corona voelt. En eigenlijk voor iedereen die wat positieve afleiding kan gebruiken.

1. Ontdek nieuwe natuurgebieden

Als ik me somber door corona (of door wat dan ook) voel, is naar buiten gaan wat mij het beste helpt. Tot een paar jaar geleden vond ik wandelen altijd maar suf. Inmiddels heb ik de “wandellust” (meer dan wanderlust) goed te pakken. Vooral in mooie natuurgebieden in eigen land. Want ja, zelfs op een kwartiertje fietsafstand kun je op de meest bijzondere plekken belanden. Struin het internet maar eens af op zoek naar wandelroutes in jouw omgeving. Daag jezelf bijvoorbeeld uit om elke week naar een nieuw natuurgebied af te reizen. Uiteraard bepakt en bezakt met je camera.

Tip: ik kwam laatst dit artikel met héél veel coronaproof wandelroutes tegen. Heel leuk! De Amsterdamse Waterleidingduinen en de Loonse en Drunense Duinen kan ik je sowieso aanraden.

somber door corona tips

2. Start met een leesproject

Ik ben vast niet de enige boekenwurm die over het algemeen iets meer boeken in de kast heeft staan dan dat ik leestijd heb. Een luxeprobleem waarvoor deze donkere dagen misschien wel dé oplossing zijn! Want als je toch veel thuis bent, heb je ook extra tijd om er vaker een boek bij te pakken. Probeer bijvoorbeeld elke dag een half uur te lezen. Of – als je het echt ambitieus wilt aanpakken – maak een GoodReads-account aan en probeer de komende 3 maanden een bepaald aantal boeken uit te lezen. Zolang je er maar van kunt genieten.

3. Houd een filmmarathon

Ik moet bekennen dat ik het zelf na één film vaak wel gezien heb. Letterlijk, want dan vallen mijn ogen meestal spontaan dicht. Maar voor wie wel graag van een film of twee (of drie) geniet, is een filmmarathon vast een ideale coronabesteding. Heb je Netflix al uitgespeeld? Trakteer jezelf desnoods de laatste maanden van het jaar op een abonnement op Film1, Disney Plus of Pathé Thuis. Dan zit je de komende wintermaanden niet om nieuwe films verlegen.

somber door corona tips
somber door corona tips 3

4. Pak je huis aan

Nu we meer binnen zitten, is het des te belangrijker dat je je in je eigen huis thuis voelt. De korte dagen en het thuisblijfadvies van meneer Rutte zijn een prima reden om je huis een kleine make-over te geven. Met alleen een pot verf, nieuwe kussens of een bescheiden bestelling bij een webshop kom je al een heel eind. Daarvan is mijn mini home make-over het bewijs.

Ook een goed punt om eens naar te kijken: je verlichting. Kan het sfeervoller? Kun je meer licht toevoegen? Ben ik zelf best wel gevoelig voor in de donkere maanden! Een lichtkoepel laten installeren is trouwens ook een goed idee als je standaard meer licht wilt zonder dat daar een lamp aan te pas komt. Zo verkoopt Bouw-handel mooie lichtkoepels om letterlijk wat licht in de donkere dagen te brengen. Ik ken zelf een aantal mensen die er één hebben en ben nogal jaloers op hoeveel meer licht dat in huis geeft, ook ’s winters. En een goede lichtkoepel is ook nog eens heel goed geïsoleerd. Toch jammer dat ik daarvoor met een appartement met bovenburen niet in aanmerking kom!

pompoensoep

5. Elke week een nieuw recept

Als ik niet oplet, belanden er elke week dezelfde standaardgerechten op mijn bord. Je weet wel: van die lekker snel te maken succesnummers. Helemaal prima op zich! Maar soms is het best leuk om het wat creatiever en culinairder aan te pakken. Daarom daag ik mezelf de laatste tijd uit elke week één keer iets nieuws op het menu te zetten. Nee hoor, ik sloof mezelf niet zo erg uit dat ik meteen 5 uur in pannen sta te roeren. Maar een nieuw soepreceptje, een bijzondere ovenschotel of een keer wat nieuwe ingrediënten door mijn “prakkie” gooien, is al een leuke kookuitdaging op zich.

zelfgemaakte kaarten action stickers

6. Start met postcrossing

We kunnen dan misschien zelf niet de hele wereld over vliegen, maar onze kaartjes kunnen dat gelukkig wel. Daarom is postcrossing volgens mij een wel heel tof coronaproject. Ook omdat elke dag vol spanning afwachten of er iets op je deurmat valt wat niet van de Belastingdienst komt, al een blijmaker op zich is. Wat postcrossing is? Je stuurt via groepen kaartjes op naar mensen over de hele wereld en krijgt daarvoor dus kaartjes in je eigen brievenbus terug. Hoe je kunt beginnen met postcrossing en hoe dat werkt, lees je in dit artikel van Suzanne.

7. Ontwikkel een cursus of handleiding

Er is vast wel iets waar jij ongemerkt best wel goed in bent. Zoiets waarvoor je vaak mailtjes van anderen krijgt: “Hoe doe je dat toch, je huis zo mooi stylen?” Of zulke lekkere gerechten koken? Of je eigen websites bouwen? Misschien is dit wel het uitgelezen moment om daar iets mee te doen. Schrijf een kort e-book, maak een handleiding of – als je grote ambities en genoeg tijd hebt – maak er zelfs een cursus van. Leuk om gratis aan te bieden aan mensen die ook een fijne coronabezigheid zoeken. Of om te verkopen als je het professioneel wilt aanpakken.

beginnen met aquarellen

8. Maak coronakrabbels

“Schrijven maar!” Die twee woorden zijn misschien wel mijn standaardreactie op alle gekke of bijzondere dingen die er gebeuren. Yup, ik ben niet voor niets tekstschrijver geworden. Maar even zonder dollen, schrijven kan een prima bezigheid zijn om dingen te verwerken of om er juist iets moois uit te halen. Ook als je somber door corona bent. We maken met z’n allen een nogal gekke periode door. Alleen al daarom is het waardevol om op te schrijven hoe jij deze periode ervaart.

Wat zijn gekke anekdotes waar je over 10 jaar vast vol ongeloof op terugkijkt (met een mondkapje naar de supermarkt gaan bijvoorbeeld)? Wat zijn mooie dingen die je juist door corona hebt meegemaakt? Leg voor jezelf een schriftje aan met coronakrabbels. Dat kunnen gedichtjes, mini-anekdotes, blijmakers of juist verdrietige dingen zijn. Jij bepaalt!

Drie keer raden wat ik nu voor mijn neus heb liggen: een net aangemaakt schriftje voor coronakrabbels.

9. Duurzaam doen

Ik merk dat ik door de coronasituatie nog meer over duurzaamheid ben gaan nadenken. Wat kan ik doen om de wereld een beetje beter te maken? Vaak kun je met kleine stapjes al een heleboel bereiken. Kijk bijvoorbeeld documentaires, lees je in over duurzaamheid en ga op zoek naar manieren om jouw leefstijl ietsje duurzamer te maken. Over mijn zoektocht naar duurzamer leven schreef ik o.a. deze artikelen:

Een paar duurzame projecten die je kunt oppakken, zijn bijvoorbeeld:

 • Maak je eigen mini-moestuintje, zodat je voortaan verantwoord uit eigen tuin kunt snoepen.
 • Daag jezelf uit om je energieverbruik naar beneden te krijgen.
 • Neem een kijkje in vintage-kleding-apps als United Wardrobe en Vinted als je de kriebels krijgt om nieuwe kleding te kopen.
 • Bedenk recepten om met restjes toch iets lekkers te maken.
 • Ga op zoek naar lekkere vegetarische recepten, zodat je een paar keer per week iets anders dan vlees op het menu kunt zetten.
 • Bedenk manieren om voortaan minder afval weg te gooien. Daag jezelf uit om je prullenbak voortaan bijvoorbeeld 25% minder vol te maken.
 • Installeer de Too Good To Goo-app en jaag op goedkope en duurzame maaltijdboxen.
online cursus aquarellen

10. Doe elke dag iets voor het eerst

Mijn persoonlijke favoriet: kijk of je elke dag iets groots of kleins voor het eerst kunt doen. Dat kan variëren van zelf een fietsband oppompen (yep, die eerste keer heb ik pas op mijn 27e beleefd) tot voor het eerst aquarelschilderen, soep maken, een lampje vervangen of een bepaalde tv-serie kijken. Probeer verder te kijken dan “Kan ik niet” en “Is niets voor mij” en ga elke dag op zoek naar iets wat je voor het allereerst kunt doen. Grote kans dat je zo dingen ontdekt die je met plezier nóg een keer (en nóg een keer) doet.

11. Somber door corona? Werk aan jouw mooiste dromen

Wat mij enorm helpt als ik somber door corona (of door wat dan ook) ben, is om juist dan te gaan zitten voor mijn mooiste dromen. Je weet wel: van die “misschien ooit”-plannen. Is dit niet hét moment om van “misschien ooit” gewoon “nu” te maken?! Kies één mooie droom uit waar je aan wilt werken. Maak een visionboard met knipsels en quotes of beschrijf hoe het er voor jou uit zou zien als deze droom werkelijkheid wordt. En – nog belangrijker – stel een plan op waarmee dat jou gaat lukken. Wat heb je daarvoor nodig? Welke stappen kun je zetten? Wie kunnen je daarbij helpen? Maak er werk van en – belangrijker nog – geloof dat dit jou gaat lukken.

P.S. Nog een gratis extra tip: begin met bloggen. Ik startte mijn blog toen ik na mijn studie in een soort-van-zwart gat viel. Inmiddels zijn we 4 jaar (en heel veel blogplezier) verder.

P.P.S. Ik realiseer me heel goed dat er een verschil is tussen somber door corona zijn en een echte depressie. In het laatste geval: weet dat je er niet alleen voor staat. Wees lief voor jezelf, praat erover en gun jezelf alle hulp die jij nu nodig hebt. Je bent niet alleen!

Heb jij al een leuk coronaproject dat jou door deze periode heen sleept?

Dit artikel bevat een betaalde samenwerking met Bouw-handel.nl.

somber doot corona tips

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 16 oktober 2020 op 6:42 am - Beantwoord

  Hele mooie inspiratie. Ik merk dat ik door deze periode nog creatiever ben geworden dan ik al was. Meer schrijven en mijn liefde voor interieurstyling is alleen nog maar meer aangewakkerd zodat ik nu ook een cursus daarin ga volgen.

  • Romy 18 oktober 2020 op 11:12 pm - Beantwoord

   Wat tof zeg, een cursus interieurstyling! Dat past helemaal bij jou volgens mij 🙂

 2. Naomi 16 oktober 2020 op 7:43 am - Beantwoord

  Mooi om te lezen. Ik merk dat ik zelf weer een beetje naar de modus van maart ga. In mijn geval betekent dat wat creatieve projecten oppakken. En in de winter leg ik ook wel graag een puzzel op tafel. Kan binnenkort wel weer;).

  • Romy 18 oktober 2020 op 11:11 pm - Beantwoord

   Creatieve projecten zijn altijd goed natuurlijk! Dat is ook het eerste wat in mij opkomt om te doen als ik wat minder sociale contacten heb. Gelukkig heb ik aan creatieve hobby’s nooit een gebrek en zo te horen jij ook niet 🙂 Dat komt in deze tijd altijd wel goed van pas.

 3. Amy 16 oktober 2020 op 8:06 am - Beantwoord

  Wat een mooie tips Romy. Ik merk dat mijn telefoon nog meer aan mijn hand geplakt zit dan anders, maar er zijn genoeg dingen te doen. Ik ben weer gestart met taallessen (dat kan ook prima online, mijn docent en ik spreken elkaar via Skype) en wandelen is ook heerlijk. Dat deden wij al veel, maar nu misschien nog meer.

  • Romy 18 oktober 2020 op 11:09 pm - Beantwoord

   Wat leuk dat je weer met taallessen bezig bent! Dat kan inderdaad prima online. Volg je taallessen Zweeds of lessen voor een andere taal?

 4. Shirley 16 oktober 2020 op 8:34 am - Beantwoord

  Ik ben door deze periode heel inspiratieloos. Het is dan ook erg stil op mijn blogs. Met mijn Frans-cursussen gaat het wel redelijk goed. Genoeg tijd thuis om mijn huiswerk te maken. Ik heb een hoepel gekocht om wat meer te bewegen en speel iets vaker spelletjes.

  • Romy 18 oktober 2020 op 11:07 pm - Beantwoord

   Wat een goed idee, zo’n hoepel! Ik vraag me altijd af of ik daar wat van bak, maar als ik het kan lijkt het me wel een leuke manier om in beweging te zijn.

 5. Daenelia 16 oktober 2020 op 9:29 am - Beantwoord

  Heel eerlijk, ik heb niet het idee dat ik nou zo somber word van thuiswerken en veel minder sociale contacten. Ik verveel me niet. Ik maak nu bijvoorbeeld plannen voor een virtuele verjaardag, waarbij mensen in kunnen bellen.
  … Misschien dat ik daar wel een handleiding voor maak XD

  • Romy 18 oktober 2020 op 11:06 pm - Beantwoord

   Wat een leuk en creatief alternatief voor een verjaardag! Ik moet zeggen dat ik het thuiswerken ook héérlijk vind (en eigenlijk ook vóór corona al deed). Maar bij gebrek aan sociale contacten vind ik wat nieuwe creatieve projecten wel fijn 🙂

 6. Giovanna Jansen 16 oktober 2020 op 11:05 am - Beantwoord

  Mooie tips! Ik had er niet zo bewust over nagedacht, maar ik ben inderdaad ook meer bewust gaan kijken hoe ik duurzamer kan leven sinds corona.

 7. Meili 16 oktober 2020 op 11:13 am - Beantwoord

  Heel mooi en inspirerend. en hele mooie herfst kaarten trouwens, mag ik weten welke lijm gebruik je om te knutselen vooraal met de houten dingen van de action op te plakken op de kaart ? Bedankt

  • Romy 18 oktober 2020 op 11:04 pm - Beantwoord

   Dank je voor je compliment! Qua lijm gebruik ik eigenlijk altijd ‘Tacky Glue’ van het merk Aleene’s. Voor bijna al mijn knutselspullen ga ik naar Action, maar lijm koop ik wel altijd van een wat duurder merkt. De Tacky Glue plakt bij mij echt alles (hout, metaal, papier, karton, etc.) goed vast. En ook handig: hij droogt transparant op.

 8. Lianne 16 oktober 2020 op 11:42 am - Beantwoord

  Mooie tips! Ik wil me ook meer gaan verdiepen in duurzaamheid en sowieso ook weer nieuwe projecten oppakken. Je hebt helemaal gelijk. Er is geen beter moment om te beginnen dan nu. Daarom ben ik sinds deze week voor het eerst sinds jaren weer begonnen met zangles! Zo leuk en ik krijg er weer heel veel energie van om daarmee bezig te zijn 🙂

  • Romy 18 oktober 2020 op 11:03 pm - Beantwoord

   Superleuk zeg dat je je zangles weer hebt opgepakt! Heerlijk om daarmee iets nieuws te hebben waar je zo veel positieve energie uit haalt 🙂

 9. Simone 16 oktober 2020 op 2:54 pm - Beantwoord

  Postcrossing doe ik ook zo af en toe. Goed idee om weer eens wat kaartjes te gaan sturen! Ook probeer ik nu inderdaad vaker nieuwe recepten uit. Ik ben enorm fan van Lekker en Simpel. Vrijwel alle gerechten die ik maak komen daar vandaan.

  • Romy 18 oktober 2020 op 11:00 pm - Beantwoord

   Ja, Lekker en Simpel is echt een fijne receptensite! Daar heb ik ook al heel wat gerechten vandaan gehaald. De twee woorden uit de titel ‘Lekker en Simpel’ beschrijven ook helemaal mijn kookstijl trouwens, haha.

 10. Lotte 16 oktober 2020 op 7:50 pm - Beantwoord

  Wat een leuke ideeën. Tijdens de vorige lockdown was ik met mijn blog begonnen. 😉 Ook naar aanleiding van eerdere tips van jou!
  Ik ben ook helemaal fan van Pathé Thuis! Op die manier kan ik echt zo veel leuke films bekijken. 🙂

  • Romy 18 oktober 2020 op 10:59 pm - Beantwoord

   Oh hoe leuk dat je je blog bent gestart, mede door mijn tips daarover! Wat is bloggen heerlijk om te doen, hè?! 🙂
   En leuk dat je Pathé Thuis ook helemaal ontdekt hebt!

 11. bychristiana 17 oktober 2020 op 8:16 am - Beantwoord

  Ik ben natuurlijk achter de schermen heel hard met blog nummer 2 bezig. Dat is wel een heel leuk project, alhoewel ik ook nog wel gewoon steeds ook naar het werk ga. Maar verder komen we niet veel buiten, behalve voor de wandelingen met Sketch natuurlijk;-) Toen ik trouwens in Arnhem woonde, had ik een piepklein 1 kamer appartementje met een lichtkoepel. Heel leuk, alleen ik had geen oplossing voor ’s nachts, dus dat was een beetje onhandig.

  • Romy 18 oktober 2020 op 10:58 pm - Beantwoord

   Ontzettend tof dat je op dit moment je tweede blog aan het opzetten bent! Dat is natuurlijk een heel leuk project om veel tijd aan te besteden 🙂
   Haha, een lichtkoepel zonder gordijn of andere oplossing voor ’s nachts is inderdaad niet helemaal ideaal in de ruimte waar je slaapt. Vind het knap dat je dan nog een oog dicht hebt gedaan 😉

 12. johanna 17 oktober 2020 op 5:50 pm - Beantwoord

  Leuke projekten, maar ok ga proberen gewoon zo veel mogelijk door te gaan. De eerste lockdown heeft me al te veel “tijd” verlies opgeleverd. Verder heb ik al diverse cursusssen besteld. En ja andere ideeën zijn er genoeg. Concrete projecten zijn: blog beginnen, coaching traject ontwikkelen en mijn schrijfprojecten uitbreiden. Een fitnessprogramma zou ook nog goed zijn. Maar eigenlijk hoop ik dat we na een maand van deze extreem stijgende getallen af zijn. Verder probeer ik toch nog zo veel mogelijk “normale” dingen te doen. De winkels en horeca (die hier nog open is) moeten ook overleven. Dus allemaal heel veel succes met het verzinnen van nieuwe plannen etc.

  • Romy 18 oktober 2020 op 10:55 pm - Beantwoord

   Doorgaan met wat je al deed, is natuurlijk ook heel belangrijk. Ik hoop ook enorm dat we over een tijdje weer ons “normale” leven terug hebben (dat nu eerder heel speciaal dan normaal voelt). Maar de projecten geven mij wat houvast om tot die tijd de normale dingen niet te veel te missen 🙂 Naast de vele fijne dingen die natuurlijk wel nog altijd kunnen!

 13. Justine 19 oktober 2020 op 11:45 am - Beantwoord

  Wat een fijn lijstje! Ik kan me voorstellen dat men nu, aangezien het alweer de tweede soort van lockdown is, inspiratie kan gebruiken. Wat een leuke tips allemaal!

 14. Anouk 19 oktober 2020 op 2:48 pm - Beantwoord

  Lezen dat is voor mij zo’n fijne vrolijke activiteit! Ik heb dit jaar al meer dan 90 (!) boeken gelezen, omdat ik toch vaker afleiding zoek in een boek tegenwoordig. Een e-book schrijven staat al heel lang op mijn lijstje, maar ik kom er maar niet aan toe sinds het college jaar weer is begonnen.

  • Romy 22 oktober 2020 op 12:06 am - Beantwoord

   Wauw, 90 boeken? Wat goed! En fijn dat je er zo’n mooie afleiding in hebt gevonden natuurlijk.

 15. Hermien - KouweKleren 19 oktober 2020 op 8:08 pm - Beantwoord

  Fijne ideeën! Ik had dit weekend een beetje een ‘blegh’-gevoel en heb toen een pot gevuld met allemaal kleine ‘opdrachtjes’ voor mezelf. Ik kan er elke dag een doen. Of gewoon, als ik er zin in heb! Zo maak ik nog wat van deze gekke en drukke tijd. Sommige ideeën van jouw lijstje zitten ook in de pot, in een of andere vorm. Zoals lekker naar buiten, daar heb ik er een heleboel briefjes van ingestopt, haha!

  • Romy 22 oktober 2020 op 12:06 am - Beantwoord

   Wat een tof idee, die pot gevuld met opdrachtjes! Kan me voorstellen dat dat een fijne opvrolijker is, zeker op een blegh-dag natuurlijk. Ik ben nu wel heel nieuwsgierig naar de opdrachtjes die je eruit hebt gehaald trouwens 🙂

 16. Saskia 24 oktober 2020 op 2:18 pm - Beantwoord

  Leuk lijstje, vooral die wandel routes lijkt me echt wel heel tof! <3
  Wil zeker nu met de herfst/winter lekker wat vaker erop uit gaan door te wandelen of naar het bos gaan.

Recente blogs

11 leuke items voor je werkplek (+ een inkijkje in mijn thuiswerkplek)

8 juli 2020|Lifestyle, Interieur|

Alweer een paar maanden slijt ik mijn dagen voornamelijk achter een computer aan mijn eettafel. Dat is overigens véél leuker dan het klinkt. Mijn eettafel is namelijk mijn thuiswerkplek als freelance tekstschrijver en dat bevalt me uitstekend. Zeker nu ik eindelijk een goede bureaustoel heb en mijn werkplek een goede ergonomische upgrade heb gegeven. Het leek me leuk om wat inspiratie voor je thuiswerkplek te delen. Ik laat je 11 vrolijke items zien. En ik show ook meteen mijn thuiskantoor mét nieuwe bureaustoel.

Mijn vrolijkheidscocktail | 15x zo maak je mij áltijd vrolijk!

23 maart 2018|Persoonlijk, Positiviteit|

Iedereen heeft wel een aantal ultieme opvrolijkers. Van die dingen waar je eigenlijk altijd wel blij van wordt, zelfs op een dag waarop alles tegen lijkt te zitten. Ook ik heb zo’n “medicijn” voor vrolijkheid. Of beter gezegd: een cocktail met 15 ingrediënten waarmee je mij altijd vrolijk maakt, bestaande uit onder andere liters thee, warme pyjama’s, lieve mensen en een fijne douche. Benieuwd naar de andere ingrediënten in mijn vrolijkheidscocktail? Ik geef je graag het recept dat voor mij goed werkt.