spaghetti met tomaat en auberginesaus 4

Recept spaghetti met tomaat- en auberginesaus & Parmezaanse kaas (vegetarisch)

 • 21 april 2022
 • 7 Reacties
Categorieën: Recepten

Voor een goed bord pasta ben ik elke avond wel in. Pasta met tomatensaus is zoiets wat ik niet vaak genoeg kan eten. Maar om de afwisseling er een beetje in te houden, ga ik ook graag op zoek naar alternatieven. Deze spaghetti met tomaat- en auberginesaus bijvoorbeeld! Door de geroosterde aubergine, hummus en granaatappelpitjes smaakt deze pasta heerlijk romig. Een heerlijk vullende pastamaaltijd die anders is dan je standaard pasta met tomaat. Veel werk? Nee hoor, binnen 25 minuten heb je deze spaghetti al stomend op je bord liggen.

pasta met tomaat en auberginesaus

Pasta met saus van aubergine en tomaat

Zelf heb ik met aubergine een haat-liefdeverhouding. Ik vind het een lekkere groente, maar alleen als-ie goed is klaargemaakt. Zo heb ik zelf geen beste ervaringen met gevulde aubergines uit de oven. Te harde aubergine vind ik ook niet erg lekker. Maar als je aubergine heerlijk zacht maakt en bij voorkeur een tijdje roostert in de oven, ben ik zeker wél fan van deze groente. Dat is dan ook wat ik voor deze pastasaus heb gedaan met de aubergine. 

Voor deze spaghetti met tomaat- en auberginesaus heb ik de aubergines eerst tien minuten geroosterd in de oven. Beetje olijfolie en knoflook erbij en even de oven het werk laten doen. Door ze in de oven te roosteren, worden de auberginestukjes wat voller van smaak. Daarna heb ik ze nog even gebakken in de tomatensaus, waardoor ze wat zachter worden. Zacht en smaakvol is aubergine wat mij betreft perfect! Verder zit de saus vol met tomaatstukjes, omdat spaghetti met tomaat altijd goed is.

Als verrassend ingrediënt heb ik voor de saus ook (naturel) hummus gebruikt. Dat maakt de saus wat romiger en past wat mij betreft heel goed bij de aubergine. 

pasta met tomaat en auberginesaus

Vegetarische spaghetti met tomaat en aubergine 

Sinds ik het idee van AVG-maaltijden (aardappels/pasta/rijst + groenten + vlees(vervanger)) heb losgelaten, ben ik veel meer gaan experimenteren met mijn vegetarische maaltijden. Door pastasaus hoef je bijvoorbeeld niet altijd vega-gehakt of vega-balletjes te gebruiken als je het vegetarisch wilt maken. Voor deze pastasaus gebruikte ik hummus als eiwitbron (maar eigenlijk vooral als smeuïg-maker voor de saus). Daarnaast strooide ik rijkelijk met Parmezaanse kaas en pijnboompitjes. Ook die zitten vol goede stoffen. Geloof me: na het eten van deze pasta kun je haast geen last hebben van een leeg plekje in je maag. Ik zat erna in elk geval goed vol.

De pasta is trouwens ook glutenvrij te maken als je glutenvrije spaghetti gebruikt. De saus bevat sowieso geen gluten. Maak je de pasta glutenvrij? Onze tips voor glutenvrije spaghetti zijn de glutenvrije spaghetti van Rummo en die van Albert Heijn-huismerk. Die vind ook ik – als niet-glutenvrije eter met een grote voorliefde voor gewone volkoren pasta – erg lekker.  

Lekker snel klaar

Maaltijden die snel te bereiden zijn, hebben bij mij altijd een streepje voor. Met deze vegetarische spaghetti met tomaat en aubergine komt dat helemaal goed: binnen 25 minuten ben je klaar. Ik gebruikte tomatenblokjes uit blik als basis voor de saus. Kwestie van het blik openmaken en in de pan gooien, en je hebt er verder geen omkijken naar. Verder komt er weinig snijwerk bij deze pasta kijken. Alleen wat aubergine, ui en paprika snijden – that’s it! De aubergine maak je klaar in de oven en de rest van de saus laat je een tijdje pruttelen op laag vuur. Zo hoef je niet lang met een knorrende maag te wachten tot het eindelijk etenstijd is. 

Gelukkig maar, want de pastasaus ruikt heerlijk en nodigt uit om snel een hap van te nemen. Zelf ook zin gekregen? Ik deel graag het recept voor de pasta met tomaat en aubergine met je.

spaghetti met tomaat en auberginesaus

Ingrediënten (voor 2 personen)

Voor 2 porties van deze spaghetti met tomaat en aubergine heb je het volgende nodig:

 • 150 gram spaghetti (evt. glutenvrij)
 • ½ aubergine (middelgroot)
 • 400 gram tomatenblokjes 
 • 1 losse tomaat 
 • ½ rode paprika 
 • ½ gele ui 
 • 50 gram Parmezaanse kaas 
 • Handje pijnboompitten 
 • 1,5 el hummus (naturel)
 • 2 el olijfolie 
 • 3 teentjes knoflook 
 • 1 tl peper 
 • ½ el Provençaalse kruiden

Optioneel voor de garnering:

 • Verse basilicum
 • Granaatappelpitten (kan ook uit de diepvries!)
spaghetti met tomaat en auberginesaus

Hoe maak je de spaghetti met tomaat en aubergine?

Enthousiast geworden om deze spaghetti met tomaat en aubergine op tafel te zetten? Je bereidt deze smaakvolle pastamaaltijd als volgt:

 • Verwarm de oven voor op 175 graden. 
 • Snijd ondertussen de aubergine, de paprika en de losse tomaat in blokjes, en snipper de ui. 
 • Doe de auberginestukjes in een ovenschaal en meng ze met 1 el olijfolie en een halve theelepel peper. Zet ze daarna voor 10 minuten in de voorverwarmde oven. 
 • Breng een pan water aan de kook voor de spaghetti en kook deze zoals op de verpakking staat aangegeven. 
 • Schenk een eetlepel olijfolie in een roerbakpan en fruit daarin de ui en de 3 geperste knoflookteentjes aan. Bak ze een minuut of 3 op hoog vuur, totdat ze wat glazig zien. Voeg daarna de paprikastukjes toe aan de pan. Roerbak zo’n 5 minuten.
 • Schenk na vijf minuten de tomatenblokjes en de stukjes tomaat in de pan. Strooi er een halve theelepel peper en de Provençaalse kruiden bij. Laat nog 5 minuten op laag vuur pruttelen. 
 • Is de aubergine klaar? Gooi de stukjes aubergine dan bij de pan met tomatensaus. Laat het mengsel nog zo’n 5 minuten op laag vuur gaar worden. Proef even of de pastasaus voor jou zout en kruidig genoeg is. Anders kun je altijd nog wat peper of zout toevoegen. 
 • Roer daarna de hummus door de saus en gebruik je blender of keukenmachine om van de pastasaus een glad mengsel te maken. 
 • Bak wat pijnboompitjes goudbruin in een droge pan voor de garnering.
 • Serveer de pasta op twee borden en schep de saus eroverheen. Strooi daarna de kaas en pijnboompitten over de borden met spaghetti. Leg eventueel ook nog wat blaadjes basilicum en granaatappelpitjes op de spaghetti. Die geven de maaltijd extra smaak. Vooral de granaatappelpitjes zijn er geweldig lekker bij. 

Pasta met zelfgemaakte saus 

Deze spaghetti met tomaat en aubergine is weer eens écht iets anders dan de gebruikelijke pasta met tomatensaus. Ik was van tevoren wat huiverig om aubergine te gebruiken, maar was enorm verrast door hoe lekker het smaakte in combinatie met tomaat, hummus en Parmezaanse kaas. Een lekkere afwisseling op je eigen lievelings-pastarecepten!

Toch liever wat anders proberen? Op mijn blog kun je nog veel meer pastarecepten ontdekken. Wat dacht je van deze vegetarische ravioli met tomatensaus? Of probeer deze pasta pesto met doperwten eens, of anders de pasta met romige saus van paprika. Er zit vast een recept tussen waarmee je als pastaliefhebber ook vanavond wat lekkers op tafel kunt zetten. 

Hoe eet jij je pasta het liefst?

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Meer over mij

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 21 april 2022 op 8:54 am - Beantwoord

  Pasta is niet echt mijn favo, maar mijn gozer eet het wel graag. Aubergine en tomaat is zo’n lekkere combinatie en ik maak het graag in één pan als het kan (minder afwas). En de toevoeging van hummus en granaatappelpitjes zou niet mijn keuze zijn … Maar wat ik echt even wilde zeggen: jeetje, wat zien de foto’s er mooi uit!

 2. Naomi 21 april 2022 op 9:06 am - Beantwoord

  Ik ben gestopt met aubergine eten, want ik herken jouw haat-liefde-verhouding ermee wel. Ik durf het echt niet meer te proberen. Wel fan van spaghetti, maar deze ga ik niet proberen. Ziet er wél heerlijk uit!

  • Darina 22 april 2022 op 11:26 am - Beantwoord

   Ziet er heerlijk uit. Ben ook niet zo’n grote aubergine fan maar wil dit recept wel eens proberen.

 3. Ida 21 april 2022 op 3:35 pm - Beantwoord

  Hmmm, dat ziet er echt lekker uit! Staat op mijn lijstje om uit te proberen. Ik vind aubergine heel lekker! Je kan het op verschillende manieren eten! In de couscous, grillen en lekker in de pasta!

  • Romy 21 april 2022 op 9:42 pm - Beantwoord

   Leuk leuk, ik ben benieuwd wat je ervan vindt! Gegrild vind ik aubergine ook superlekker inderdaad. Alleen al vanwege die fijne smaak zou ik heel graag nog eens een grillpan kopen 🙂

 4. Giovanna Jansen 24 april 2022 op 7:43 pm - Beantwoord

  Ziet er goed uit! Ik herken dat wel ja, die haat-liefdeverhouding met aubergine. Hij kan je gerecht maken (goed klaargemaakt) of breken (nog te rauw) inderdaad.

Recente blogs

Inkiekje #10 | Op avontuur (in elke zin van het woord)

29 juni 2020|Persoonlijk|

De afgelopen twee weken waren gevuld met heel wat avonturen. Het ene spectaculairder dan het andere trouwens. Zo nam ik op een wat bijzondere manier afscheid van mijn oude werkplek, startte ik een nieuw Instagram-avontuur en gingen Pippa en ik een avontuur aan dat van ons allebei niet per se had gehoeven. Je leest er alles over in mijn Inkiekje.

Stoppen met leven op de automatische piloot? 7 tips!

30 april 2018|Persoonlijke groei|

Zit jij elke dag om 9 uur klaar aan hetzelfde bureau in hetzelfde kantoor? Nadat je dezelfde standaard route naar je werk hebt gereden? En nadat je om precies dezelfde tijd bent opgestaan en dezelfde havermout en bosbessen hebt gegeten als gisteren, eergisteren en de dag daarvoor? Voor sommigen is dat helemaal prima, maar er zijn ook mensen die aardig de kriebels krijgen van leven op de automatische piloot. Ook ik ben soms blij als de automatische piloot even wegvliegt. Daarom zet ik 7 tips op een rij om je leven, ook met sleur, een positieve wending te geven.

Mijn nieuwe bril | Knalrood, lichtroze of toch lekker veilig?

17 december 2017|Outfits|

Alweer zo'n drie jaar ga ik bebrild door het leven. Het was even wennen om altijd iets op mijn neus te hebben staan en om met beslagen glazen thuis te komen na een wandeling door de vrieskou. Maar inmiddels ben ik helemaal ingeburgerd in het brillenbestaan en heb ik niet eens meer lenzen liggen. Ik was alleen mijn huidige bril een beetje zat en wilde graag weer eens iets nieuws. Ging ik voor een knalrood exemplaar? Of koos ik voor gezellig roze, in stijl van mijn blog? Ik laat je graag de bril zien die ik sinds gisteren met trots draag. Even ter voorbereiding op een lichte anti-climax: een beetje veilig is mijn keuze wel.

Ga naar de bovenkant