Brownies zijn altijd een goed idee. Maar als je ze ook nog eens combineert met twee andere lekkere dingen (speculoos en pindakaas) al helemaal. Deze speculoos-brownies zijn best of both worlds: heerlijke chewy brownies met een intense chocoladesmaak én met een vleugje pindakaassmaak en stukjes speculoos tussendoor. Een lekkere snack om op zondag bij de thee te serveren of om jezelf tijdens een drukke dag op te trakteren! En je maakt deze vegan speculoos-brownies ook nog eens in maar 40 minuten! Klaar om ze te bakken?
Chewy speculoos-brownies met koekkruimels tussendoor
Toen ik net vegan was geworden, vond ik het nog best een zoektocht welke koekjes vegan zijn. Maar al snel ontdekte ik dat de lekkere Lotus Speculoos-koekjes hartstikke vegan zijn. Wat een geluk! Sindsdien heb ik deze koekjes altijd in huis. En laten we wel wezen: brownies worden er sowieso niet slechter op als je je lievelingskoekjes er verkruimeld doorheen roert, toch? Vanuit die gedachte ontstond het idee voor deze smeuïge en lekkere speculoos-brownies.
De brownies zelf zijn lekker chewy en stevig. Een beetje fudge-achtig! De stukjes koek tussendoor geven een lekkere crunch en geven de brownies een subtiel speculoos-smaakje. Als je de koekjes ook nog bovenop de brownies legt, is de smaak van speculoos al helemaal goed aanwezig en zien de brownies er ook nog eens extra feestelijk uit bij het serveren. Kortom: deze brownies zijn een schot in de roos voor elke zoetekauw!

Minder ongezond dan je zou denken
Nu zou ik deze speculoos-brownies zeker niet onder de categorie healthy food willen scharen. Er gaat ongeveer een half pak speculoos-koekjes in. Maar ze zijn niet zo ongezond en vettig als je misschien denkt. Ik gebruik namelijk banaan, pindakaas en kokosolie als alternatief voor margarine. Van de kokosolie heb je maar een heel klein beetje nodig. De andere (gezonde) ingrediënten zijn de belangrijkste smeuïgmakers in dit brownierecept.
Verder gebruik ik agavesiroop als alternatief voor gewone suiker en hoef je daar ook niet heel rijkelijk mee te strooien.
Wil je de brownies volledig suikervrij of nog ietsje gezonder maken? Dan zou je de speculoos-koekjes kunnen weglaten of je kunt ze vervangen door stukjes walnoot. Alhoewel ik moet zeggen dat de speculoos-koekjes deze brownies wel echt op z’n allerlekkerst maakt.
Zoek je nog een recept voor écht gezonde brownies? Ik deelde ook al eens mijn zoete-aardappel-brownies. Die zijn suikervrij en hebben zoete aardappel als hoofdingrediënt. En nee hoor, daar proef je echt bijna niets van!

Welke bakvorm gebruik je voor brownies?
Voor deze brownies gebruik ik een bakvorm van 20 x 20 centimeter. De mijne komt van Blokker, maar veel winkels hebben wel deze maat bakvorm staan voor niet al te veel geld. Ik zou niet aanraden om een grotere bakvorm te gebruiken. Dan worden de brownies namelijk erg dun en wordt de binnenkant vaak wat droog.
Nog meer lekkere chocoladebaksels?
Mijn voorliefde voor chocola steek ik nooit onder stoelen of banken. Ik ben dol op alles wat je een chocoladesmaak geeft. Of nou, gooi chocola maar liever niet in mijn risotto of pasta. Maar in baksels kun je de plank met chocola bijna onmogelijk misslaan. Dit zijn, naast de speculoos-brownies, nog meer lekkere recepten met chocola:
- Vegan chocolade-courgettecake (de courgette proef je echt niet!)
- Gezond chocolade-ijs zonder ijsmachine (geen baksel, wel erg lekker!)
- Vegan chocolade-cheesecake met sinaasappel
- Simpele vegan chocoladetaart met ganache
- Vegan chocolademousse van aquafaba

Recept voor de speculoos-brownies
Wil je deze smakelijke en supermakkelijke speculoos-brownies zelf op tafel toveren? Dat kan al binnen 40 minuten. En je hoeft er niet veel anders voor te doen dan een paar ingrediënten door elkaar roeren en vervolgens wachten totdat de oven je oppiept. Met dit recept kunnen de speculoos-brownies haast niet mislukken. Enjoy!

Vegan speculoos-brownies met pindakaas (simpel!)
Equipment
- Brownievorm van ongeveer 20×20 cm
- Bakpapier
- Oven
- Keukenmachine of mengkom + lepel
Ingrediënten
- 120 gram pindakaas (zonder toevoegingen)
- 100 gram havermeel
- 3 rijpe bananen
- 80 gram agavesiroop
- 60 gram kokosolie (gesmolten)
- 55 gram Lotus Speculoos-koekjes
- 35 gram cacaopoeder
- 10 ml plantaardige melk
- 1 tl vanille-extract
- 1 tl bakpoeder
Voor bovenop de brownies:
- Extra Lotus Speculoos-koekjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden (heteluchtstand).
- Doe de bananen samen met de pindakaas, (gesmolten!) kokosolie, agavesiroop, plantaardige melk en het vanille-extract in de keukenmachine.Heb je geen keukenmachine? Prak dan de bananen fijn met een vork en roer de ingrediënten met een lepel door elkaar.
- Roer dan het havermeel en cacaopoeder door het beslag. Blijf roeren totdat je geen klontjes meer ziet.
- Verkruimel de Speculoos-koekjes en meng die ook met het beslag. Roer als laatste het bakpoeder door het brownie-beslag. Snijd dan een paar extra Speculoos-koekjes doormidden en verdeel die over de bovenkant van de brownie.
- Bekleed de bakvorm met bakpapier en verdeel het beslag over de bakvorm. Schuif de brownies dan voor 25 minuten in de oven. Check na 25 minuten met een satéprikker of de brownies goed gaar zijn.
- Laat ze nog 15 minuten in de bakvorm afkoelen en daarna nog zeker 30 minuten buiten de bakvorm. Snijd dan met een scherp mes in stukjes en snoep er zoveel van als je maar wilt.

Hoe lang blijven de Speculoos-brownies goed?
De brownies zijn op z’n lekkerst als je ze binnen 3 dagen opeet. Bewaar ze 1 dag buiten de koelkast in een afgesloten bak en bewaar ze daarna afgesloten in de koelkast. Ze blijven dan nog zeker zo’n 5 dagen zoet. Wel kunnen de brownies wat droger worden in de koelkast, dus bewaar ze vooral niet te lang. Maar goed, ze zijn zéker lekker genoeg om niet al te lang te laten wachten 😉
Welk type koekjes is bij jou favoriet?

BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
DIY | Kaarten maken met een patchwork van washi tape
Stel: je hebt een enorme bak met washi tape en je wilt daar iets mee. Of andersom: stel je wilt een goede reden hebben om jezelf op heel wat rolletjes washi tape te trakteren. Wat doe je dan? Juist ja, je bedenkt een leuk concept voor een zelfgemaakte kaart om je mooiste rolletjes tape voor te gebruiken. Met dat idee in mijn achterhoofd ging ik dit weekend aan de slag om een kaart met een patchwork te maken van washi tape. Zo kon ik meteen mijn lieve moeder verrassen met zelfgemaakte post. Benieuwd hoe ik deze kaart maakte? Ik leg je stap voor stap uit hoe ik te werk ging.
6 lessen die ik meenam uit een “overhoopgooi-sessie” met mijn businesscoach
Op vakantie in Duitsland (dit soort inzichten heb ik altijd op vakantie!) maakte ik een afspraak met een businesscoach. Ik had geen plannen om mijn bedrijf drastisch overhoop te gooien. Maar het voelde alsof ik een buitenstaander nodig had. Liefst eentje met kennis en een scherpe blik. Gewoon iemand die je op scherp zet en helpt om dingen die minder lekker lopen weer op de rit te krijgen. En toen kwam ik Heleen Moes tegen: een niet doorsnee-businesscoach die gespecialiseerd is in ondernemen met “ziel en zakelijkheid”. Vier uur lang gooiden we alle puzzelstukjes overhoop, keken we welke stukjes in elkaar pasten en gooiden we er een paar aan de kant. Dit zijn een paar van de vele praktische lessen die ik ervan opstak.
22 ontdekkingen over mezelf die ik deed tijdens de "lockdown"
Tijdens de intelligente lockdown vooral op jezelf aangewezen zijn, brengt heel wat teweeg. Zo werd ik nóg meer een kattenvrouwtje, ontdekte ik dat iets in mij het héérlijk vind om om acht uur 's ochtends de weekboodschappen doen en deed ik er heel wat extra zelfkennis door op. Over valkuilen, stiekeme voorliefdes en mijn eigen kracht. Dit zijn 22 ontdekkingen die ik deed in lockdown.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…