Diepvriesspinazie is een van mijn vroegere liefdes. Het is snel, het is simpel en het is lekker. Niet gek dat ik er als kind al dol op was! Nog steeds grijp ik graag naar een pak voorgesneden spinazie in de vriezer. Zo ook voor deze heerlijke spinazierisotto! Het is een lekker smeuïge risotto met een romig tintje en meer groenten dan je zou denken. Het is ook nog eens de ultieme comfort food. Je hoeft alleen een tijdje in een pan te roeren en een paar handelingen te verrichten. Zet ondertussen een leuke serie of een fijn relaxmuziekje aan en geniet daarna van jouw verrukkelijke en vullende maaltijd. Met dit recept is hij een makkie om te maken!
Smeuïge spinazierisotto
Ik geef toe dat diepvriesspinazie niet het meest appetijtelijke ingrediënt is om te zien. Maar in combinatie met risotto kun je er wel degelijk een heerlijk gerecht mee maken. Deze smeuïge spinazierisotto maak je met diepvriesspinazie, maar ook met zelfgemaakte “pesto” van tuinerwten en pistachepasta. En er gaan voor extra smeuïgheid (en voor een shot eiwitten) ook cannelini-bonen in de risotto. Die zie je niet, maar zijn gepureerd in de pesto-achtige saus. Zo sneak je op een lekkere manier meer eiwitten in de risotto.
De erwten maken de risotto tegelijkertijd ietsje minder spinazie-achtig. Je proeft dus zeker meer dan spinazie alleen: een zoetig tintje, smeuïgheid en de notige smaak van pistache.
Verder is de risotto heus niet alleen maar smeuïgheid. Er zit zeker ook een lekkere bite aan. Die dankt de risotto aan de edamame-bonen, het handje verse spinazie of boerenkool en de knapperige amandelen bovenop. Daardoor kun je nog steeds je tanden ergens inzetten en is dit zeker niet een hap-hap-weg-maaltijd.

Verstopte eiwitten in vegan risotto
Deze spinazierisotto is hartstikke vegan, maar toch rijk aan eiwitten. Hoe dat zo? Nou, er gaat een flinke hand edamame-bonen in de risotto (= eiwitbron 1), samen met 100 gram cannelini-bonen (= eiwitbron 2), pistachepasta (= eiwitbron 3) en ook nog een handje edelgistvlokken. Kortom: eiwitbronnen genoeg! Cannelini- of limabonen pureren door de bouillon is sowieso een van mijn beste tips om meer eiwitten in een risottogerecht te krijgen. Dat deed ik bijvoorbeeld ook al bij deze tomaat-paprikarisotto.
Pistachepasta is trouwens een pasta gemaakt van 100% pistachenoten. Eigenlijk net als 100% pindakaas, maar dan dus met pistache. Je koopt dit gewoon in potjes in de supermarkt. Zelf ga ik altijd voor de versie van Albert Heijn zonder toevoegingen. Die is sowieso vegan én je weet zeker dat er geen suiker en andere stoffen aan zijn toegevoegd.
En edelgistvlokken? Dat is “gedeactiveerd gist” (sorry, meer sexy kan ik het niet maken!) dat een umami-achtige smaak heeft. In combinatie met andere ingrediënten kun je er een supersubtiel kaasachtig tintje mee geven aan gerechten. Ook zijn edelgistvlokken een bron van gezonde voedingsstoffen. Ik koop zelf altijd de edelgistvlokken van Holland & Barrett. Dat vind ik de allerbeste. Die van veel andere merken zijn veel te weeïg van smaak.

Welke diepvriesspinazie gebruik je voor deze risotto?
Ik gebruik zelf zo fijn mogelijk gesneden diepvriesspinazie. En dan zonder toegevoegd room uiteraard. Anders is de risotto niet meer vegan. Grof gesneden spinazie raad ik niet aan. Dan krijg je een wat taaie textuur. Kies verder vooral de goedkoopste huismerk-variant of een bio-optie – net wat jouw voorkeur heeft!
Nog meer heerlijke risotto-recepten
Risotto is een van mijn favoriete soorten ultiem comfortfood. Niet gek dus dat mijn digitale receptenboek (a.k.a. de receptcategorie op mijn blog) inmiddels bomvol staat met risottorecepten. Dit zijn nog een paar van mijn favorieten:
- Vegan saffraanrisotto
- Hazelnootrisotto met dille
- Harissa-risotto met tomaat
- Zoete paprikarisotto met rozijnen
- Pindarisotto (oftewel: curry en risotto in één)

Recept spinazierisotto met edamame en amandelen
Heb je al lekkere risotto-trek gekregen? Mooi! Maken maar! Met dit recept zet je deze vegan spinazierisotto zelf op tafel. Het kost je weinig werk, wel een beetje tijd. Maar daar krijg je een heerlijke maaltijd en 40 minuten op een ultiem zen manier koken voor terug. Je hoeft namelijk nauwelijks groenten te snijden voor dit gerecht.

Smeuïge spinazierisotto met pistache en edamame (vegan)
Equipment
- Hapjespan
- Staafmixer
Ingrediënten
- 150 gram risotto
- 400 ml bouillon
- 250 gram diepvries-spinazie
- 100 gram cannelini-bonen
- 75 gram edamame-bonen uit de vriezer
- 150 gram tuinerwten uit de vriezer
- 65 gram pistachepasta (100% pistache, verkrijgbaar bij o.a. Albert Heijn)
- 50 ml plantaardige melk
- Klein handje verse spinazie of boerenkool
- 2 el edelgistvlokken
- ½ gele ui
- 3 teentjes knoflook
- Handje verse basilicum
- 1 limoen
- Olijfolie
Als garnering:
- Extra edelgistvlokken of vegan Parmezaanse kaas
- Amandelen
Instructies
- Snipper de ui en fruit de ui en knoflook aan in de hapjespan totdat ze glazig zien.
- Warm daarna de tuinerwten 1 minuut mee in de pan.
- Doe daarna de ui, knoflook en tuinerwten samen met de cannelini-bonen, pistachepasta, plantaardige melk, edelgistvlokken, het handje basilicum en het sap van de limoen in een staafmixer. Maak er een glad mengsel van.
- Schenk dan opnieuw wat olijfolie in de hapjespan en bak daarin de risotto-rijst 1 minuut aan. Schenk dan ⅓ bouillon bij de risotto. Wacht totdat al het vocht is opgenomen en doe er dan nog eens ⅓ bouillon bij. Herhaal dat met de rest van de bouillon. Voeg dan ook de diepvriesspinazie toe aan de pan. Wacht totdat het laatste beetje vocht is opgenomen.
- Voeg dan het erwten-pistachemengsel toe aan de pan met risotto. Roer ook de verse spinazie of boerenkool door de risotto en voeg tegelijk de edamame-bonen toe. Blijf af en toe doorroeren totdat straks alle vocht is opgenomen. Proef even of je nog zout of peper mist, en strooi zo nodig bij de risotto.
- Rooster de amandelen kort en serveer de risotto dan in kommen met de amandelen en vegan Parmezaanse kaas of extra edelgistvlokken.

Kun je de risotto later opwarmen?
Risotto is vers altijd het állerlekkerst. Maar als je de restjes risotto graag later klaarmaakt, dan kun je de risotto ook opnieuw in een pan opbakken met een scheutje extra water erbij. De structuur zal dan wel iets anders zijn. Maar de smaken zijn er niet minder lekker op!
Wat is jouw favoriete spinazierecept?

BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Kleine kinderen: 5 lessen die je van ze kunt leren
Wist je dat we eigenlijk ontzettend veel kunnen leren van kleine kinderen? Ik heb de mazzel dat ik twee (inmiddels niet meer zo heel) kleine nichtjes bij mij om de hoek heb wonen, met wie ik graag een dagje wegga of leuke dingen doe. Dat vind ik overigens niet alleen een heel gezellig om te doen. Ik merk namelijk dat het me vaak ook heel goed doet om even met kleine kinderen te zijn. Ze zijn nog zo heerlijk naïef, dromerig en onbezorgd. Daar kan ik vaak echt nog wat van opsteken. Vandaag bespreek ik daarom 5 lessen die iedereen van kleine kinderen kan leren.
Gevulde zoete aardappel uit de oven met veel groenten (vegan!)
Gevulde zoete aardappel is een van mijn beste ontdekkingen van de laatste tijd. Je hoeft de zoete aardappel alleen maar een tijdje met schil en al in de oven te stoppen, en krijgt daar een zachte en smeuïge aardappel voor terug. Terwijl de oven de aardappels laat garen, maak je er een lekkere vulling bij. Dit recept is voor wie graag eens wat anders eet dan een standaard AVG’tje en toch veel groenten wil binnenkrijgen. Deze gevulde zoete aardappels zitten propvol met groenten, erwtencouscous en knapperige kikkererwten. Een feestmaal dat net zo feestelijk smaakt als dat het eruitziet!
44 ideeën voor lijstjes in je bullet journal (of blog, of…)
Lijstjes, wie is er nu niet gek op? En naast handige takenlijstjes en boodschappenlijsten zijn er nog veel meer lijstjes die je kunt opstellen. Kun jij wel nieuwe ideeën voor lijstjes voor je bullet journal of blog gebruiken? Of wil je gewoon je mooiste notitieboek eindelijk eens opvullen? Dan is dit misschien wel hét artikel voor jou. Ik deel 44 inspirerende ideeën voor lijstjes voor je bullet journal of blog (of voor waar dan ook). Dus heb je pen en papier in de aanslag? Let's go!
Ik denk dat er een foutje geslopen is in het eerste stukje: Diepvriesspinazie is een van mijn vroegere liefdes. Het is snel, het is simpel en het is niet lekker.
Het is snel, het is simpel en het is NIET lekker?
En dit is mijn/ons favoriete recept met spinazie: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1194029/shakshuka-met-spinazie-geitenkaas-en-munt
Sowieso de laatste tijd fan van shakshuka, maar kan helaas nooit vegan want altijd met ei.
Jouw recept lijkt mij ook lekker en ik denk dat ik i.p.v. de pistache pasta boursin (of de goedkopere variant van Lidl of AH) zou gebruiken.
Ai, goed dat je het zegt! Die uitspraak deed mijn liefde voor diepvriesspinazie geen eer aan 🙂 Ik heb het woordje weggehaald.
De shakshuka klinkt trouwens ook erg goed! En met boursin is deze spinazierisotto ook heel lekker, denk ik 🙂 Er bestaat ook een heel lekkere vegan Paturain tegenwoordig, die best wel op de variant met zuivel lijkt. Je brengt me op ideeën!