koffers

14 tikkeltje verrassende spullen die ik altijd in mijn vakantiekoffer meeneem

 • 2 oktober 2023
 • 4 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

Als er iemand zeer belabberd is in “licht” op reis gaan, dan ben ik het wel. Zelfs voor een lang weekend weg kom ik al met een handbagagekoffer, een weekendtas én mijn cameratas aanzetten. In het vliegtuig benut ik de maximale bagagegrootte graag tot op de laatste centimeter. Ook onderweg naar Londen en Windsor zeulde ik op weg naar de trein een grote blauwe koffer achter me aan, terwijl Bart het een week redt met de helft van de kofferruimte. Kortom: ik neem een hele berg aan spullen mee die veel ervaren reizigers vast thuis zouden laten. Dit zijn 14 verrassende dingen die ik standaard in mijn reiskoffer prop.

 1. Pindakaas en Hollands brood. Oké oké, voor dit punt schaam ik me een klein beetje. Laten we het erop houden dat in mijn ogen geen enkel buitenlands brood (nee, zelfs niet de Franse baguettes en croissants) kan tippen aan Nederlandse bammetjes. Ik stop dan ook altijd een half brood in mijn koffer, zodat ik in elk geval de eerste dagen nog van Nederlandse sneetjes brood kan genieten. Dat de pindakaas mee moet, heeft puur te maken met mijn grote voorliefde voor dit broodsmeersel. Gelukkig is Bart net zo gek op pindakaas als ik, dus de pot gaat moeiteloos op, zodat we potloos naar Nederland kunnen terugkeren.
 2. Mijn laptop. Ik kan me voorstellen dat de meningen verdeeld zijn over computers en tablets meenemen op vakantie. Maar ik neem de mijne altijd mee. Ik check sowieso mijn werkmail af en toe. Werken doe ik niet op reis, maar zo nu en dan beantwoord ik mailtjes. Ik vind het zelf prettiger om na mijn vakantie met een lege mailbox te starten en korte vragen af te halen dan dat ik op dag 1 na de vakantie een overvolle inbox moet leegwerken. Daarnaast heb ik juist op vakantie vaak bloginspiratie en vind ik het tof om vakantiefoto’s direct op de PC te kunnen bekijken. Dat laatste is de voornaamste reden dat ik het apparaat graag meeneem naar het vakantieadres.
 3. Mijn vertrouwde muismat. Als we toch bezig zijn… Ik heb in het verleden weleens mijn muismat thuisgelaten, maar vaak vond ik de muis dan voor geen ene meter werken op het tafelblad. Reden genoeg voor mij om toch maar mijn enige echte eigen muismat in mijn tas te stoppen.
 4. Linnen tasjes. Op vakantie wil ik altijd wel ergens shoppen. Is het niet voor spullen of kleding, dan is het wel voor boodschappen. Dan vind ik het ideaal om zelf een tasje mee te nemen, zodat ik niet in de supermarkt zelf een plastic tas hoef te kopen. Ook gebruiken we altijd één linnen tasje voor vies wasgoed, zodat ik dat thuis in één keer in de wasmand kan mikken en niet alle vieze en schone kleding door elkaar ligt in de koffer.
 5. Meer kleding dan ik op die dagen kan aantrekken. Ik geloof dat ‘m hierin de belangrijkste reden zit dat mijn koffer moeilijk dichtgaat. Ik neem voor elke dag dat ik wegga één setje kleding mee en dan daarbij nog twee extra setjes. Want ja, ik weet nu nog niet waar ik me die dagen het liefst in hijs, wat voor weer het wordt en of ik in een blauwe-rokken-bui of meer in een roze-jurkjes-stemming ben… Slechte smoesjes, ik weet het. Maar ik vind het gewoon fijn om, net als thuis, ’s ochtends keuzes te hebben in wat ik aantrek. Ik dek me maar in met het excuus dat kleding weinig weegt. Ja toch?!
 6. Een regenjas. Dit vind ik dan wel weer zo’n item dat praktisch nut heeft op reis. Vorig jaar in Kopenhagen was ik iets te optimistisch over het weer ter plaatse. Het gevolg? Ik veranderde tijdens een boottocht van 1,5 uur in een van top tot teen doorweekte verzopen kat die door de blauwe lippen van de kou nauwelijks nog iets kon uitbrengen. Mijn schoonzus was zo lief om me uit pure medelijden haar regenjas uit te lenen, als ik haar zou beloven dat ik voortaan wél met regenjas op reis zou gaan. Die belofte kom ik tegenwoordig dus na. Ook naar Londen en Windsor ging mijn gele regenjas mee. Gelukkig maar, want al op dag 3 bleek het ding geen overbodige aanvulling op mijn outfit toen we op een typisch Britse bui werden getrakteerd die urenlang niet ophield. Tip: bij Zalando Lounge kun je écht goede kwaliteitsregenjassen voor een kleiner prijsje kopen, eventueel zelfs met regenlaarzen erbij (als je koffer nog niet zo vol zit als de mijne).
 7. Mijn favoriete ontbijtingrediënten. Oké oké, een pak havermout en plantaardige melk koop ik wel gewoon op de plek van bestemming. Maar cacaopoeder en rozijntjes neem ik sowieso mee vanaf huis. Verklaar me voor gek, maar ik ben dol op mijn geliefde havermoutrecept (deze chocolade-havermout). Hoewel we op vakantie ook weleens een dag buiten de deur ontbijten en ik dan met heel veel liefde mijn tanden in een stapel vegan pancakes zet, word ik óók heel gelukkig van mijn favoriete thuisontbijt. Aangezien cacaopoeder en rozijnen lang niet overal tot de standaard supermarktproducten behoren, sneak ik altijd een verpakking daarvan mee op reis.
 8. Sportkleding- en schoenen. Ja ja, ik hoor je denken: “Hoe krijg je dit allemaal in een koffer gepropt?”. Maar echt, het lukt elk jaar weer op het nippertje (zelfs zonder extra ruimte in Barts koffer te claimen). Aangezien ik op vakantie graag een rondje hardloop, stop ik ook altijd mijn hardloopschoenen en een dun shirtje en hardloopbroek in mijn koffer. Ik vind het tof om op vakantie in een compleet nieuwe omgeving hard te lopen, aangezien ik thuis mijn standaard rondjes al tientallen keren heb gerend. Dus ja, die kleding gaat mee. Al is het maar voor één enkel hardlooprondje tijdens een week vakantie.
koffers
 1. Tandknarsbitje en oordopjes. Zonder die twee ga ik nergens heen. Ik slaap elke nacht met oordopjes voor het slapen én met een bitje tegen tandenknarsen. Die tweede heb ik hard nodig, omdat ik in het verleden zelfs een stuk van een paar kiezen afgeknarst heb. Sinds ik dat weet, slaap ik geen nacht meer zonder het bitje. Daarnaast neem ik overal waar ik ga slapen mijn oordopjes mee naartoe. Ik ben zo gewend om me ’s nachts af te sluiten voor de omgeving dat ik zonder die geluidsdempers op maat geen oog dichtdoe. Ze zijn op vakantie echt mijn life-savers. Dankzij die oordopjes kan ik zelfs in gehorige appartemtencomplexen in grote steden nog prima doorslapen en hoor ik niets van- hard dichtvallende deuren of sirenes. Perfect voor een lichte slaper als ik!
 2. Een pincet. Je weet maar nooit wanneer je opeens een wenkbrauwhaartje spot dat daar in jouw ogen niet thuishoort. Om die reden stop ik altijd een pincet in mijn toilettas. Dan heb ik in elk geval de kans om dat ene haartje eruit te trekken. Nu is een pincet gelukkig geen kolossaal ding, dus zoveel zwaarder wordt mijn koffer er gelukkig niet van.
 3. Mijn papieren agenda. Nee hoor, ik maak geen dagplanningen voor op vakantie. Maar ik weet inmiddels uit ervaring dat dat ding best handig is om bij de hand te hebben als je normaal met een papieren agenda werkt. Zeker nu met onze verhuizing is het fijn. Sommige dingen lopen gewoon door tijdens onze vakantie, zoals dat de aannemer bezig is met een offerte, dat de energielabel-bepaler een afspraak wil maken en dat de verzekeringsadviseur iets wil weten over een document dat thuis in de la ligt. Voor al die dingen vind ik het fijn om de afspraken direct in mijn papieren agenda te zetten (en te checken of ik geen dubbele dingen inplan). Dan ligt niet alles rondom dit nogal belangrijke project stil en weet ik zeker dat niemand straks voor een dichte deur staan.
 4. Meer boeken dan ik lezen kan. Hoe vaak het al niet is voorgekomen dat ik drie boeken meenam in mijn koffer en bij thuiskomst uiteindelijk maar vijftig pagina’s uit één boek had gelezen? Tja, zeker wel een aantal keer. Maar ik vind het gewoon een fijn idee om meerdere boeken te kiezen te hebben voor áls ik wil lezen. Kijk: je hebt luchtige boeken, serieuze boeken, grappige boeken… Hoe kun je nu van tevoren inschatten dat je op die ene dag toe bent aan de serieuze kost die je hebt meegenomen. Dus vandaar de grotere stapel boeken, ook al gaat er standaard een deel ongelezen mee terug. Het scheelt dat ik meestal voor niet te dikke pillen kies, waardoor het qua extra ballast enigszins meevalt.
 5. Theezakjes. Als je absoluut niet van de Engelse thee bent, dan moet je haast wel… Ik drink thuis heel lichte groene thee en heb zo mijn favoriete smaak van AH-huismerk. Die is uiteraard in geen enkel ander land te koop. Nu lust ik ook zeker wel andere theesmaken, dus het is niet zo dat ik zonder mijn AH-theezakjes compleet zou uitdrogen of dan maar aan het water ga. Maar omdat de theezakjes toch niets wegen, neem ik ze net zo lief mee.
 6. Kruiden (maar niet too much). Wij gaan altijd naar een Airbnb of een huisje met keuken, maar ik heb inmiddels geleerd dat de meeste huisjes alleen peper en zout in de kastjes hebben staan. Omdat wij nogal van het koken met kruiden zijn, stop ik vaak een paar potjes van mijn favoriete kruiden in de koffer. Deze vakantie waren dat kerrie en Provençaalse kruiden. Dan heb ik ze meteen bij de hand én weet ik zeker dat we geen smaakloze maaltijd hoeven te eten ’s avonds.

Als ik het zo lees, krijg ik extra veel bewondering voor mensen die twee weken met alleen handbagage op reis gaan of mensen die kamperen met enkel een backpack. Hoe dan?! Ik gooi het er altijd maar op dat ik een enorme huismus met heimwee ben en dat heimweegevoel enigszins probeer te compenseren door mijn halve inboedel ook op vakantie bij me te hebben 😉

Feit blijft dat ik nog steeds elk jaar het voornemen heb om eens flink compact en licht in te pakken, maar dat dat tot nu toe nog nooit is gelukt. Ach, ieder zijn talent! En om mezelf in te dekken: wij reizen bijna nooit met het vliegtuig en in de auto heb je gewoon net iets meer ruimte om tóch dat extra boek, het brood of de halve kledingkast in te pakken. Telt dat als excuus voor deze lange paklijst?

Wat is iets verrassends wat jij altijd in je vakantiekoffer stopt?

1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Lien 2 oktober 2023 op 7:20 am - Beantwoord

  Haha wat leuk om te lezen! Ik pak vaak heel minimalistisch, kga graag wildkamperen en dan kan je gewoon weinig meenemen. Maar de grap, je mist het ook niet! Behalve dan toen ik afgelopen zomer in de bergen van Noorwegen zat, het daar snachts 8 graden was en niemand daarop gerekend had. Toen nog maar wat dikke kleding daar bijgekocht haha!

 2. Daenelia 2 oktober 2023 op 7:25 am - Beantwoord

  Etenswaren neem ik nooit mee. Zelfs niet naar Engeland, terwijl ik wel eens bijna heb staan huilen bij de aanblik van een ontbijt met bonen en worst. Maar vooral omdat je lang niet alles mag invoeren. En ik weet dat er supermarkten zijn. Ik was wel heel blij dat ik daar mijn favo yoghurt tegenkwam.
  Ik reis, tegenwoordig, met alleen handbagage en een mini capsule wardrobe. Maximaal 5 kledingstukken die ik kan combineren. Geen schoenen, tenzij ik een feestje heb. Ik herken je paklijst wel, hoor. Deed ik ook. Tot ik het zat was met die grote koffer te slepen. Ik neem ook geen boek mee. Een reis is mijn excuus om weer een nieuw boek te kopen.

 3. Sandy 2 oktober 2023 op 8:17 pm - Beantwoord

  Bij mij nooit etenswaren, ik hou van vreemd eten uitproberen, lokale bakkers en buitenlandse supermarkten. Wat ik wel altijd meeneem zijn fluffy sokken.

 4. Jenn 3 oktober 2023 op 9:46 am - Beantwoord

  Haha, ik ben juist heel erg van het eten proberen op de plaats van bestemming. En ja, soms haalt dat het niet bij het eten wat ik thuis heb, en soms overtreft het dat juist. Sportkleding en schoenen neem ik ook altijd mee, maar heel eerlijk gezegd komt het ook veel te vaak de koffer niet uit…

Recente blogs

Mini Action shoplog: lichtjesslinger, houten letters en papierblok

19 februari 2017|Lifestyle|

Het is weer zover: tijd voor een Action shoplog. Vorige week bracht ik met Claire een bezoekje aan Action in Utrecht en ook gisteren was ik er 's ochtends vroeg te vinden. In de folder had ik namelijk een roze lichtjesslinger gevonden en die moest en zou ik hebben. Maar er viel nog iets meer in mijn mandje: onder andere een mooi papierblok, houten letters voor scrapbooken en een paar notitieboekjes. In deze mini Action shoplog laat ik je mijn aankopen zien.

7 dingen die ik leuk vind aan ondernemen

19 februari 2019|Lifestyle|

Sinds mei 2018 mag ik mezelf officieel ondernemer noemen. Ondernemer? Het klinkt alleen al heel spannend. En dat is het soms ook! Maar ik kan wel zeggen dat naast mijn baan in loondienst gaan ondernemen als freelance tekstschrijver, redacteur en blogger een van mijn beste keuzes is geweest. Ben jij ook enthousiast, maar twijfel je nog een beetje of ondernemen iets voor jou is? Dan wil ik graag proberen je over de streep te trekken. Door 7 dingen te noemen die ik leuk vind aan ondernemen.

Gingers unite! | Wat vond ik van de Roodharigendag?

5 september 2017|Persoonlijk|

“Het was weer een geslaagde Roodharigendag!” Al jarenlang zie ik steeds in het eerste weekend van september die kop in de krant staan. Om me dan weer te realiseren dat ik dit een dag eerder had moeten weten en ook wel in Breda had willen zijn. Maar dit jaar was ik er op tijd bij, dankzij een lieve lezeres die me erop wees. Yay! Ik reisde af naar het zuiden van ons land om daar met duizenden andere roodharigen Breda onveilig te maken. Mijn verwachtingen waren hooggespannen. Maar hoe vond ik de Roodharigendag nu echt?