start van de dag

Start de dag positief met 12 gewoontes (ook als niet-ochtendmens)

 • 4 april 2024
 • 4 Reacties
Categorieën: Lifestyle, Zelfliefde

Good morning sunshine! De ene persoon stuitert ’s ochtends het bed uit, de ander heeft iets meer moeite om de dekens van zich af te slaan. Ik behoor tot die irritante blije-vroege-vogel-categorie, die je misschien nog weleens irritante uitspraken als “Start de dag met een lach” hoort doen. Maar ik geloof dat je ook als niet-ochtendmens dingen kunt doen om de dag fijner te starten en met energie aan een nieuw etmaal te beginnen. Daar hoef je geen happy dances voor te doen en je hoeft er ook niet om 5 uur je bed voor uit te springen. Dit zijn 12 gewoontes die ik geen ochtend oversla. En die ook jou misschien frisse energie op de vroege morgen geven.

Start de dag positief (zonder miracle morning-taferelen)

Nee hoor, ik ben niet die persoon die elke ochtend dapper om 5 uur al naast haar bed staat. I wish. En ik ben ook niet iemand die om 8 uur al drie yogasessies achter de rug en een smerig gembershot achter de kiezen heeft. Mijn wekker staat op een iets later tijdstip (half 7) en hoe graag ik ook zou willen zeggen dat het wel zo is, ik heb meestal vóór mijn werkdag nog geen yogamat aangeraakt. En de koude douche? Ook die verruil ik liever voor een warme straal water. Misschien niet helemaal miracle morning-proof, maar het maakt mijn ochtend een stuk beter als ik de dag niet rillend hoef te beginnen.

Wel heb ik in de loop der tijd mijn eigen ochtendrituelen ontwikkeld om de dag positief te beginnen. Dingen die mij helpen om niet direct in de stressmodus te schieten en de dag ’s ochtends vroeg al net een beetje beter te maken. Bij mij staat een gestreste ochtend namelijk garant voor een valse start van de dag en chagrijnigheid. Door te zorgen dat mijn begin van de dag goed is, ga ik veel energieker en blijer de dag aan.

1. Sta verder van tevoren op

Je hoeft niet meteen voor dag en dauw naast je bed te staan, en in het pikkedonker aan de dag te beginnen. Voor mij werkt het al heel goed om een kwartier eerder mijn bed uit te komen dan eerst. Te laat opstaan was voor mij vijf jaar geleden standaard hét recept voor een rommelige ochtend. Ik haalde de bus naar werk meestal op het nippertje en zag hem soms voor mijn neus wegrijden. Wanneer ik een vroege call had in mijn thuiskantoor, moest ik mijn ontbijt vaak in rap tempo naar binnen werken om op tijd in Zoom te verschijnen. Mijn outfit koos ik snel, snel, en mascara opdoen bewaarde ik vaak tot in de bus. Kortom: de ochtend stond voor mij gelijk aan de tekst van Herman van Veen. Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats, wij hebben ongelofelijke haast.

Met die haastmodus heb ik korte metten gemaakt door eerder op te staan. Ik sta zelf héél ruim van tevoren op. Meestal sta ik rond half 7 naast mijn bed. Dan wil ik rond half 8 beginnen met werk en heb ik alle tijd om rustig aan op te starten, uitgebreid te douchen, mijn outfit uit te kiezen, etc. Voor mij heeft dat half uur extra in de ochtend veel meer rust gebracht.

start van de dag 4

2. Stel mooie dagdoelen

Wat zijn 2-3 dingen die je vandaag hoopt te bereiken? Wanneer is jouw dag geslaagd? Voor mij werkt het goed om na het wakker worden stil te staan bij wat ik vandaag ga doen en welke afspraken ik heb. Ook bedenk ik voor mezelf wanneer deze dag voor mij leuk(er) is. Als ik bijvoorbeeld een vervelend project op de planning heb staan, dan bedenk ik “Vandaag ga ik dat project afronden. Dan is dat mooi klaar!”. En als ik weet dat het een mooie, zonnige dag wordt, dan kan mijn dagdoel iets zijn als “Mijn dag is geslaagd als ik een moment pak om tussen de bloesem te lopen.”

Nog een paar voorbeelden van mooie dagdoelen:

 • Mijn dag is geslaagd als ik vandaag ‘nee’ zeg tegen extra taken en zo de focus houd op mijn eigen agenda.
 • Mijn dag is geslaagd als ik mijn oma bel, omdat ik haar al een tijdje niet heb gesproken.
 • Mijn dag is geslaagd als ik vandaag naar de sportschool ga.
 • Mijn dag is geslaagd als ik eindelijk eerlijk aan mijn collega aangeef wat ik niet lekker vind lopen in de samenwerking.
 • Mijn dag is geslaagd als ik vanavond de tijd neem om een gezonde maaltijd te koken.
 • Mijn dag is geslaagd als het gezellig is bij de verjaardag en ik leuke gesprekken kan voeren.

Bonusidee: check 1-2x op de dag bij jezelf in hoe het gaat met jouw dagdoel. Heb je bijvoorbeeld al je collega kunnen spreken en heb je al tijd vrijgemaakt voor de sportschool? Dat is een goede reminder om je dagdoelen niet ergens na de lunch uit zicht te verliezen.

3. Steek aandacht in je outfit en accessoires

Mijn ervaring is dat een mooie outfit je humeur flink kan opkrikken. Zelfs op de meest vroege tijdstippen. Ik probeer nooit rap-rap iets uit de kast te trekken, maar altijd de tijd te nemen om een outfit te kiezen. Iets waar ik me die dag goed bij voel. Soms is dat een opvallende blazer met bloemetjesprint en een knalroze blouse eronder; soms heb ik meer een donkerblauw-en-simpel-bui. Ik trek er in elk geval altijd tijd voor uit om een outfit samen te stellen die me die dag blij maakt. Dat doet al zoveel met je humeur.

Ook aan mijn accessoires besteed ik sinds een paar jaar meer aandacht. Waar ik dat ooit nog “te veel gedoe” vond (terwijl dat wel meevalt: veel langer dan 1 minuut kost het niet om sieraden om te doen), ga ik nu geen dag zonder oorbellen de deur uit. Ik heb allerlei kleurrijke exemplaren en ook meer subtiele gouden oorbellen liggen en wissel die graag af. Ook draag ik tegenwoordig vaker een ring of een mooie ketting. Het zijn maar kleine details, maar ze maken wel dat ik me mooi opgedoft voel. Ook zonder een laagje make-up.

Tip: trakteer jezelf op mooie sieraden

Heb je nauwelijks een sieradencollectie of heb je niet echt sieraden die je blij maken? Ik heb zelf gemerkt dat een paar mooie sieraden van goede kwaliteit echt de investering waard zijn. Zo draag ik mijn gouden ring tegenwoordig elke dag en heb ik een bepaald kettinkje ook bijna altijd om. Zoek je nog mooie sieraden? Kijk dan eens bij de gouden oorbellen en andere mooie sieraden van Juwelier van der Kooij. Daar vind je heel veel prachtige exemplaren. Ook voor de allerkleinsten hebben ze trouwens mooie sieraden. Spiek maar eens bij de gouden baby-armbanden.

start van de dag 2

4. Glimlach naar je spiegelbeeld

Glimlachen werkt aanstekelijk. Dat is niet alleen een lekkere cliché-uitspraak; het is ook wetenschappelijk bewezen. Als je anderen ziet glimlachen, geeft dat jou ook een vrolijker gevoel. Dat schijnt dus ook te werken als je naar een glimlachend spiegelbeeld kijkt. Een goede reden om elke ochtend een glimlach naar jezelf te werpen in de spiegel! Ja, ook als je vindt dat je kapsel voor geen meter zit of als er op je neus vandaag een niet te missen puist schittert.

Ik probeer dit elke ochtend te doen als ik de badkamer binnenloop. Het helpt mij om niet meteen in gedachten te schieten als “Jeetje, wat zie ik er moe uit!” of “Zo hé, die wallen…”. Natuurlijk kan ik alsnog onzeker zijn over mijn uiterlijk. Maar als ik één keer mijn mondhoeken optrek naar de badkamerspiegel, dan helpt dat al om een klein beetje positiviteit aan te wakkeren en minder gefocust te zijn op de minpunten. Bovendien vallen die minpuntjes minder op als je gezicht op standje lachen staat. Dan gaan je ogen twinkelen en krijg je misschien kuiltjes in je wangen… Ook gaat je aandacht dan vanzelf iets minder naar die wallen, puistjes of wat dan ook toe.

5. Maak je bed netjes op

Dat klinkt misschien niet als het leukste om de dag mee te beginnen, zeker als het al de nodige pijn en moeite kostte om überhaupt uit je bed te rollen. Maar deze taak kost je slechts één minuut en kan toch veel positieve energie geven. Mij geeft een opgemaakt bed het gevoel dat ik fris aan de dag begin.

Ik schud de lakens even op, stop ons dekbed goed in en stal de kussens weer uit op het bed. En ik zet altijd het raam of luchtrooster open om de boel te laten doorluchten. Alles voor een fijne, frisse start van de dag. Het geeft direct een goed gevoel als ik dit heb gedaan. En wanneer ik dan na het douchen de slaapkamer weer inloop, stuit ik niet direct op allerlei troep of een muffe lucht. Ook dat brengt positiviteit op de vroege morgen.

6. Laat je telefoon nog een half uur met rust

Sinds een jaar of twee heb ik er een gewoonte van gemaakt om mijn telefoongeluid nog een half uur uit te laten staan ’s ochtends. Soms schakel ik zelfs wifi of 4G uit, zodat ik ook geen notificaties zie binnenkomen. Dan heb ik nog een half uur om telefoonloos van de ochtend te genieten.

Ik merkte zelf dat het verleidelijk is om ’s ochtends vroeg direct naar je telefoon te grijpen en meteen na het opstaan alweer een stroom aan informatie op je af te laten komen. Wat is er de afgelopen 8 uur gebeurd in het nieuws? Wie heeft me geappt? Welke mailtjes staan onbeantwoord op me te wachten? Maar de wereld draait echt wel door als jij die informatievloedgolf een paar uur langs je heen laat gaan.

Mijn telefoon nog even geluidloos laten liggen, heeft mij enorm veel rust gegeven op de vroege ochtend. Ik sta niet direct aan en heb meer grip op wat ik wel en niet op me af laat komen. Ook voelt de ochtend daardoor meer als “tijd voor mij”. Ik kan nog even in mijn bubbel blijven, zelfs als er bijvoorbeeld die nacht een- technisch issue met mijn blog bleek te zijn of als er iets heftigs in de wereld is gebeurd.

start van de dag

7. Start de dag met een glas water

Weer eens iets anders dan starten met een dansje 😉 Eerder startte ik de dag altijd met pepermuntgeurige mondspoeling voor de frisse adem. Maar daar ben ik mee gestopt na deze aflevering van Keuringsdienst van Waarde. Terwijl ik dacht goed bezig te zijn voor mijn gebit, bleek juist dat zo’n knalblauw chemisch goedje een hoop goede bacteriën doodt. Sindsdien heb ik mijn dagstart met een bekertje knalblauwe vloerstof laten plaatsmaken voor een vol glas water.

Water drinken op de vroege morgen schijnt goed voor je te zijn, omdat je ’s nachts veel vocht verliest door te zweten en ademen. Misschien herken je wel de droge mond ’s ochtends (daar heb ik in elk geval altijd last van). Met een glas water op de vroege ochtend krijg je alvast wat vocht binnen en het water geeft mij ook meteen een wakker gevoel.

8. Spreek een positieve affirmatie uit naar jezelf

Ik weet dat sommige mensen al jeuk krijgen van het woord “affirmatie” alleen. Toch is het wat mij betreft het proberen waard. Affirmeren betekent simpelweg motiverende woorden naar jezelf uitspreken. Hoe vaker je dat doet, hoe beter die woorden door je hoofd echoën en hoe meer je erin gaat geloven. Vooral als ik op het punt sta iets spannends te doen, ga ik goed op een positieve affirmatie. Zoiets als “Je kunt meer dan je denkt” of “Goed is goed genoeg”. Dat zeg ik een paar keer hardop. Natuurlijk ben ik dan niet meteen een ander, superzelfverzekerd mens. Maar het geeft wel een kleine, fijne positieve boost.

Inspiratie nodig voor affirmaties? Op mijn blog deelde ik al eerder dagelijkse affirmaties om bij jezelf te blijven en ook positieve affirmaties voor zelfliefde.

9. Ontbijt altijd

Voor mij is een goed ontbijt de broodnodige brandstof om de tijd tot 12 uur mee door te komen. Ik probeer altijd stevig te ontbijten. Dus niet één droog crackertje, maar een goede kom havermout (meestal deze chocolade-havermout). Dan weet ik zeker dat ik tot de lunch goed vol zit en niet met een gebrek aan energie achter mijn laptop inkak.

Ik kan me voorstellen dat niet iedereen grote trek heeft in de ochtend. Maar ik heb zelf gemerkt dat iedere ochtend trouw ontbijten wel echt kan helpen om energieker de dag te beginnen. En als je om 8 uur nog geen hap door je keel krijgt, kun je ook een uur later op het werk of in je thuiskantoor je ontbijt eten. Ik sta bijvoorbeeld elke dag om half 7 op, maar ontbijt vaak pas rond half 9.

start van de dag 3

10. Verheug je ergens op

Zorg ervoor dat je zelfs op tergend lange werkdagen vol saaie meetings nog iets hebt om naar uit te kijken. Kun je zo snel niet iets bedenken wat het verheugen waard is? Plan dan nu iets in. Al is het maar dat je vanavond een half uur van je lievelingsserie gaat kijken of dat je in de auto naar werk een fijne podcast opzet of in de lunchpauze je favoriete broodje buiten de deur haalt.

Sta er ’s ochtends bij stil wat dat ene ding is dat jouw dag een beetje leuker maakt. Dat maakt dat je elke dag fijner start, zelfs de dagen die op het eerste oog weinig bijzonder lijken.

Lees ook: 9 tips als je geen ochtendmens bent

11. Doe sommige dingen al de avond ervoor

De dag goed starten betekent voor mij ook dat ik niet ’s ochtends vroeg nog van alles moet doen. Ik ben zelf bijvoorbeeld niet op m’n vrolijkst als ik ’s ochtends vroeg nog allerlei troep van de dag ervoor moet opruimen. Daarom probeer ik een paar dingen altijd ’s avonds al voor te bereiden. Dat scheelt tijd en frustratie op de vroege ochtend.

 • Ruim ’s avonds de woonkamer op, zodat je ’s ochtends in een opgeruimd huis beneden komt.
 • Maak aan het einde van de dag alvast je takenlijst voor de volgende dag (of dat nu je takenlijst voor werk is of een lijstje met privétaken die je niet mag vergeten).
 • Leg alvast je outfit klaar als je daar ’s ochtends niet aan toekomt (of geen puf hebt voor outfitdilemma’s).
 • Zoek alvast uit hoe lang je erover doet om ergens met de auto of het OV te komen, zodat je zeker weet dat dat goed zit.

Op die manier heb je niet ’s ochtends meteen 5 dingen om te doen of aan te denken, maar kun je met je verstand op nul de dag starten.

12. Pak 10 minuten tijd voor jou

Het allerfijnste gevolg van vroeg opstaan vind ik dat ik een moment kan pakken voor mij alleen. Laten we realistisch blijven: aangezien ik me de 5-uur-opstaan-hype nog niet eigen heb gemaakt, zit een uur yoga doen voor werktijd er niet in. Maar met 10 minuten tijd voor jezelf kom je al een heel eind.

Geef jezelf ergens een kort rustmoment en bedenk elke dag hoe je die tijd het liefst besteedt. Lees een paar pagina’s uit een mooi boek (veel leuker dan het slechte nieuws op NOS uitpluizen!), doe een paar rek- en strekoefeningen, trakteer jezelf op een masker, maak een korte wandeling, doe iets creatiefs… Alles kan. Jouw ochtend, jouw feestje.

Wat is voor jou iets onmisbaars voor een goede dagstart?

1 1
5 1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 4 april 2024 op 8:43 am - Beantwoord

  Mooie tips. Ik ben alleen in de zomer een ochtendmens;). Dat eerder opstaan herken ik. Ik was ook altijd iemand die in heel weinig tijd van bed naar de auto ging. Maar toen kreeg ik medicatie die ik een half uur voor het ontbijt moest nemen. Die zal ik de rest van m’n leven moeten blijven slikken, maar juist door die medicatie ben ik vroeger opstaan gaan waarderen. Ik kan sowieso niet binnen een half uur de deur uit. En meestal neem ik nu zelfs ruim een uur de tijd. Vind ik heerlijk, dat rustig opstarten.

 2. Daenelia 4 april 2024 op 10:20 am - Beantwoord

  Je moet vooral doen wat voor je werkt, en daarom is het denk ik goed om veel dingen te proberen. Eén van mijn ochtendrituelen is wandelen met de hond. Dat is letterlijk het eerste wat ik doe (nadat ik natuurlijk mijn kleding aan heb gedaan). Gelukkig is mijn hond wel flexibel, want ik zit nu wel in een fase waarin ik soms om kwart over 7 al buiten loop en soms pas tegen 8 uur.
  Jarenlang heb ik me strikt aan een ochtendroutine gehouden, wat tijd betreft. Opstaan op half 7, bus pakken om kwart voor acht, en dan aanschuiven aan mijn burootje op mijn werkplek. 5 kwartier (en dat was nog zonder hond uitlaten) om te douchen, aan te kleden en ontbijten lijkt misschien heel veel tijd, maar ik heb me nooit hoeven haasten. En dan nog ging het soms mis bij het OV: als de bus of de tram gewoon niet kwam opdagen. Dan is het heel frustrerend om te horen te krijgen dat je dan maar een kwartiertje eerder moet opstaan … (oh, ik heb met die werkgever echt nog een appeltje te schillen…).
  Nu kan ik natuurlijk zelf bepalen of ik om 9 uur begin, of om 8 uur, of om 10 uur (ik ben nu 15 minuten te laat, maar mijn huidige baas is so cool – ikke). Daar staat tegenover dat ik ook altijd wel met werk bezig ben, maar dat is toch anders. Wat ik wel weet, is dat dat wandelingetje met de hond onmisbaar is. Door buiten te zijn, in de frisse lucht – voor zover dat kan in NL – en bewegen: het doet mentaal iets met me wat goed is. Zelfs als het regent, zoals vanochtend.
  Té vroeg opstaan kan trouwens ook verkeerd uitpakken. In mijn levensfase ben ik brak als ik voor half zeven opsta. Dan is de rest van de dag verloren. Dan val ik in slaap na de lunch. Maar als je je sweet spot gevonden hebt: werk daar dan mee! Of dat nou half zeven is of half acht! Of 10 uur!

 3. Ria 4 april 2024 op 12:42 pm - Beantwoord

  Romy, wat een goede tips ! Bedankt ik ga ze uitproberen.
  Ik ben een uitgesproken avondmens, ga nooit voor 12 uur naar bed en heb dan ook elk jaar heel veel moeite met de switch naar de zomertijd en hoop stiekem, dat het toch nog eens een keertje teruggedraaid wordt, hoewel, enkele jaren geleden, voor de Corona werd daar regelmatig over gesproken, nu hoor je daar nooit meer iets over, ik denk, dat het nog wel jaren zo zal blijven duren, helaas. Ik ben daardoor gewoon een paar weken van slag en moet er ook niet aan denken, zo vroeg als jij op te staan, dapper hoor ! Mijn wekker staat standaard op 8 uur, maar zou ik hem nog liever nu op 9 uur zetten, maar ik heb natuurlijk makkelijk praten, ik hoef niet meer naar mijn werk.

 4. Saskia 13 april 2024 op 9:39 am - Beantwoord

  1 probeer ik altijd te doen maar inmiddels echt NIET TE DOEN met een kind die vroeg wakker is. Zodra ik vroeger opsta ik meneer ook eerder wakker, weg me time haha. Ik probeer dit wel wat meer in de avonden te pakken en langere douch sessies te houden voor mezelf. Maar het is zeker fijn om de dag positief te starten, dat maakt je hele dag een stukje lichter.

Recente blogs

Inkiekje #49 | Kerstvakantie, kattenkwaad & kerseninstorting

10 januari 2022|Persoonlijk|

Mijn laatste Inkiekje stamt alweer van vorig jaar. Wat uiteraard minder lang geleden is dan dat het klinkt. De afgelopen twee weken vierde ik onder andere een week kerstvakantie, hield ik het met moeite vol tot twaalf uur op Oudejaarsavond en betrapten we Pippa op heftig kattenkwaad. Verder hoopte ik vurig dat mijn eerste baksel van het jaar, dat meer weghad van een bedolven ruïne dan van een zoete lekkernij, niet tekenend is voor dit jaar. En werd ik juist wel heel gelukkig van broodboxen, boosters en blazers.

10 tips voor meer positiviteit (elke dag!)

2 november 2017|Positiviteit|

Toen ik gisteren Twitter opende, ontdekte ik dat gisteren eigenlijk een bijzondere dag was. Niet alleen was het Allerheiligen, Veganismedag en de Dag van de Oppervlaktetechnologie (ja, echt!), maar ook was het de Dag voor de Positiviteit. En dat was ik met mijn positieve blog blijkbaar helemaal vergeten. Geen nood, want gelukkig kun je op elke dag van het jaar meer positiviteit in je leven brengen. Je hoeft geen blij ei op pootjes te zijn, maar soms kan iets kleins je al meer positiviteit gegeven. Hoe? Dit zijn 10 simpele manieren om elke dag iets positiever te maken.

Inkiekje #90 | Vakantie voorbij, Vierdaagse, Vegan Sushi Bar & voor-het-nieuwe-interieur-keuzes

31 juli 2023|Persoonlijk|

Na onze reis naar Londen en Windsor ben ik inmiddels weer volledig gewend aan het Nederlandse leven. Maar dan wel met een heleboel herinneringen aan Engeland in mijn hoofd (en filmrol)! Gelukkig stonden er ook na terugkomst nog genoeg leuke dingen op de planning. Zo supportte ik broerlief die de benen uit zijn lijf liep bij de Nijmeegse Vierdaagse, stuntelde ik met stokjes bij de Vegan Sushi Bar en ontdekte ik dat midgetgolfen echt wel leuk kan zijn. Daarnaast improviseerde ik wentelteefjes als zaterdaglunch, vermaakte ik me met kringloopshoppen toen Bart op reis ging en ging de keuzestress over allerlei interieurdilemma's verder. Ik neem je mee in mijn twee weken!