“Hear it for new York. New York. New York.” Iedere keer dat ik die zinnen uit de mond van Alicia Keys hoor op de radio denk ik terug aan mijn reis naar New York. Of beter gezegd: reizen (meervoud!) naar New York. Zowel na mijn vwo-eindexamen (2011) als na mijn afstuderen van de universiteit (2016) bezocht ik deze geweldige stad. Tijd voor een trip down memory lane! Welke onvergetelijke herinneringen heb ik aan mijn stedentrip naar New York? Wat maakt New York voor mij zo geweldig? En – altijd handig! – welke praktische dingen moet je vooraf weten?

stedentrip new york

Foto van 7 jaar geleden. Ben ik veel veranderd (op het gebrek aan een bril na)? 

Praktische tips

Laten we beginnen met wat praktisch gedoe. Reizen naar een metropool aan de andere kant van de wereld is immers wat anders dan een weekendje Limburg. Daarom heb ik eerst 3 praktische tips voor een stedentrip van New York om je stress te besparen tijdens jouw bezoekje aan de Big Apple.

 1. Check van tevoren of je met jouw pinpas ook buiten Europa kunt pinnen. Is dat niet zo? Stel dat dan van tevoren even in. Dat kan je een heleboel stress besparen bij aankomst, kunnen mijn moeder en ik je uit ervaring *kuch* vertellen.
 2. Vergeet niet om een visum aan te vragen voordat je naar de VS vertrekt. Je komt de VS niet zomaar in, maar moet daarvoor een aantal dingen doen. Zo moet je op het Amerikaanse vliegveld je vingerafdrukken achterlaten en een uiterst charmante pasfoto laten maken. Ook ben je verplicht om van tevoren een ESTA Amerika aan te vragen. Zo’n visum is een must als je de Nederlandse of Belgische identiteit hebt. Gelukkig is een visum aanvragen minder tijdrovend dan de lange wachtrij voor de pasfotosessie. Het aanvragen kost online maar 5 minuten. En betalen kan gewoon met iDEAL! Wel is het goed om minimaal 3 dagen van tevoren je visum aan te vragen. Al is het alleen al om jezelf slapeloze nachten voorafgaand aan je reis te besparen (dat wil je niet in combinatie met een jetlag!). Met het visum mag je overigens 90 dagen in de VS verblijven.
 3. New York is dúúr, net als tickets voor Broadway-musicals. Wil je voor een lager tarief tickets scoren en vind je het niet erg om niet bij een van de grootste klassiekers op de eerste rij te zitten? Ga dan naar een van de TKTS Discount Booths. Daar kun je kaartjes voor diezelfde dag met flinke korting krijgen.

Goed, genoeg praktisch gedoe! Zit je paspoort in je tas, heb je je visum gereed en heb je je haren gekamd voor de geweldige fotosessie bij een Amerikaanse douaneambtenaar? Dan gaan we nu over naar de real thing: mijn onvergetelijke ervaringen in het mooie New York!

stedentrip naar New York

“Famous as a place of movie scenes”

Een stedentrip naar New York was voor mij als een kijkje achter de schermen op een filmset. Na het uitstappen uit de metro kon ik alleen nog maar omhoog kijken naar de wolkenkrabbers, die met elkaar leken te strijden om wie het hoogst reikt. Ook is er niets gelogen aan de uitspraak dat de stad 24/7 leeft. De neonreclames op Times Square en de winkels die dag en nacht open zijn? De haastige mensen met pumpkin lattes to go en de yellow cabs die door de straten racen? Ze horen allemaal bij het straatbeeld van New York. New York is naar mijn mening geen mooie stad, maar vooral een ware belevenis. Het was alsof ik een week lang kon rondlopen op de filmset van mijn favoriete romcoms.

New York stedentrip
stedentrip new york

Een geweldig uitzicht

Mijn meest magische moment tijdens onze stedentrip naar New York was de beklimming van de Empire State Building. Of nou ja, beklimming? Veel lichaamsbeweging kwam er niet aan te pas, want het is de lift die je naar boven brengt. Ik ging met hoogtevrees de toren in, maar ben dankzij dit avontuur sindsdien voor altijd van die angst verlost. Het was zó hoog en onwerkelijk dat mijn angst als sneeuw voor de zon verdween. Tijdens mijn eerste stedentrip naar New York beklom ik de toren in het donker, waardoor we uitzicht hadden op talloze lichtpuntjes in de verte. Tijdens onze tweede trip maakte ik overdag foto’s van de welbekende skyline. Een adembenemend uitzicht, waar ik nog steeds dankzij de foto’s van nageniet!

New York stedentrip

Groot, groter, grootst

New York is de stad waar klein denken niet bestaat en dat heeft zeker wel wat. Niets geen mini-koffiemokjes en bescheiden porties. Ik herinner me nog dat we lasagne bestelden en als in een schoolkantine een enorme kwak lasagne op ons bord gestort kregen. Daarna volgde apart nog eenzelfde grote kwak kaassaus. Nog steeds denk ik hardop lachend aan dat culinaire (ahum!) hoogstandje terug. Ook qua winkels weten New Yorkers wel wat groots is. Zo bezocht ik een enorme kerstwinkel (Christmas Cottage) waar zelfs hartje zomer een flink assortiment aan kerstversiering te vinden is. En wat dacht je van de grote Disney-winkel aan Times Square en de immens populaire M&M Store? Of een filiaal van Michaels voor knutselliefhebbers als ik!

New York stedentrip

Excuses voor de pose! Na mijn vwo-eindexamens kon ik blijkbaar wel wat gekkigheid gebruiken.

Het allermooiste park

Alle gekheid op een stokje, mijn stedentrip naar New York was natuurlijk vooral geweldig door alle mooie herinneringen die ik er heb gemaakt. De prachtige dingen die ik heb gezien bijvoorbeeld en de Broadway-musicals die ik bezocht. Maar ook de vriendelijke mensen en de mooie avonturen die ik hier heb beleefd, hebben een onvergetelijke indruk achtergelaten. Als ik één hoogtepunt moet noemen van mijn stedentrip naar New York, dan zijn dat de middagen in Central Park. Stel je een gigantisch park voor met op de achtergrond de wolkenkrabbers die je eraan herinneren waar je bent. Een rondje hardlopen of een picknick wordt zo opeens een hele belevenis.

Ik droom nu al van een derde stedentrip naar New York, waarbij ik ook heel graag de buitenwijken wil zien. Een rondreis door Amerika staat overigens ook torenhoog op mijn travel bucketlist. “If I could make it here, I can make it anywhere”, zingt Alicia Keys niet voor niets. Zou het een hint zijn dat ik zo’n rondreis moet boeken?

Zou een reis naar New York you aanspreken?

New York stedentrip

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 7 december 2018 op 6:42 am - Beantwoord

  Handige tips! New York zou ik ook heel graag willen naar toe willen. Het lijkt me echt bijzonder om mee te maken.

 2. Femke 7 december 2018 op 7:15 am - Beantwoord

  New York staat hoog, heeeeeeel hoog, op mijn bucketlist. Hoeveel dagen zou je een volgende keer gaan?

  • Romy 7 december 2018 op 7:28 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat jij ook héél graag naar New York zou willen gaan! Ik kan het je absoluut aanraden. Wij waren de vorige keer 6 dagen en de eerste keer 5 dagen in New York. Een volgende keer zou ik toch wel minstens een week gaan. Er is onwijs veel te doen en te zien in New York. Ik denk dat je je er zeker wel een week kunt vermaken, al helemaal als je ook een buitenwijk bezoekt. Toen ik 7 jaar geleden New York in 5 dagen deed, bleek dat eigenlijk wel wat te kort en kwamen we volgens mij bekaf thuis, haha.

 3. Simone 7 december 2018 op 7:27 am - Beantwoord

  Oooh ja!! Ik droom er echt van om naar New York te gaan. Het liefst alleen zodat ik genoeg tijd heb om te doen waar ik zelf zin in heb! Nu eerst nog even sparen 🙂

  • Romy 7 december 2018 op 7:29 pm - Beantwoord

   Oh wat een gaaf idee! Het lijkt me stiekem ook geweldig om zo’n mooie stad in je eentje te ontdekken en alles te doen waar je zin in hebt 🙂 Het kost wat meer dan een stedentrip binnen Europa, maar dan heb je ook wat!

 4. Shirley 7 december 2018 op 7:32 am - Beantwoord

  Wat leuk dat je al 2 keer in NY bent geweest. Na iedere opleiding, mooie traditie. Ik ben 1x geweest en zou graag een keer teruggaan. Een vriendin woont er in de buurt, dus dat is nog een extra reden.

  • Romy 7 december 2018 op 7:53 pm - Beantwoord

   Gaaf dat je ook naar New York bent geweest en ik vind een vriendin die daar woont een héél goede reden om ook weer eens naar New York te gaan.
   Ik zou zelf bijna overwegen om nog een opleiding te gaan doen, zodat ik na mijn slagen weer een goed excuus heb om naar New York te gaan, haha.

 5. Marije 7 december 2018 op 7:42 am - Beantwoord

  New York is geweldig. Ben er een paar keer geweest maar staat zeker op mijn lijst om terug te gaan.

 6. Iris - Thebeautymagazine.nl 7 december 2018 op 7:56 am - Beantwoord

  Het lijkt me super tof om een keer naar New York te gaan. Maar eerst wil ik nog wat plekjes in Europa zien.
  Leuk artikel is het geworden!

  • Romy 7 december 2018 op 7:54 pm - Beantwoord

   Gaaf dat je ook naar New York bent geweest! Het zou zeker leuk zijn als je nog een keer terug kunt naar New York. In New York raak je volgens mij nooit uitgekeken 🙂

  • Romy 7 december 2018 op 7:55 pm - Beantwoord

   Dankjewel! In Europa heb je absoluut ook heel veel leuke plekken. Dat is ook voor mij de reden om niet te vaak verre reizen te maken; binnen Europa is ook zo veel moois 🙂

 7. bychristiana 7 december 2018 op 9:02 am - Beantwoord

  Absoluut! Wij hebben het er zeker samen over gehad, dit is een stad die ik nog eens wil zien. Het lijkt me zo tof om al die dingen die je tot nog toe alleen in films en series hebt gezien ook daadwerkelijk eens in het echt te zien.

  • Romy 7 december 2018 op 7:57 pm - Beantwoord

   Wat leuk dat New York ook hoog op jouw lijstje staat! Het lijkt me ook zeker een geweldige stad om als stel naartoe te gaan. Er is daar zo veel te ontdekken, alleen al qua settings uit je favoriete films en series.

 8. Liset - Beautydagboek 7 december 2018 op 9:20 am - Beantwoord

  New York lijkt me echt zo’n heerlijk, vermakelijke stad! Er is van alles te doen en vooral de leuke filmscenes terugzoeken lijkt me zo leuk :).

 9. Meaghan 7 december 2018 op 9:21 am - Beantwoord

  Leuke blog! Ik ben nog nooit in Amerika geweest, maar het lijkt mij ook gaaf om New York eens te bezoeken. Ook Miami, San Francisco en Portland staan op mijn travellijstje! Je bent trouwens wel veranderd! Je ziet dat die foto’s al wat ouder zijn, maar toch sta je er heel leuk op hoor! 🙂

  • Romy 7 december 2018 op 8:01 pm - Beantwoord

   Dat lijken mij ook absoluut geweldige bestemmingen in Amerika om naartoe te gaan. Een rondreis langs al die plekken in Amerika lijkt me overigens ook zeker geen slecht plan 😉
   Leuk om te horen trouwens dat je vindt dat ik veranderd bent! Ik heb zelf soms het idee dat ik er al jarenlang precies hetzelfde uitzie, dus ik vind het juist wel leuk dat ik er blijkbaar wat volwassener of in ieder geval ouder uitzie dan 7 jaar geleden 😉

 10. Josephine - My inner Victorian 7 december 2018 op 9:30 am - Beantwoord

  Wat gaaf dat je al twee keer in New York geweest bent! Leuk om je foto’s van toen te zien, inclusief een jongere Romy. 🙂 Ik weet niet of al het groot-groter-grootst me zelf aan zou spreken als ik er naar toe zou gaan, maar je foto’s zien er in ieder geval prachtig uit!

  • Romy 7 december 2018 op 8:03 pm - Beantwoord

   New York is inderdaad wel een bijzondere plek met een heel eigen cultuur waar je van moet houden. Ik vind het zelf een geweldige plek om bijvoorbeeld een week rond te lopen, maar ben na zo’n week stiekem ook wel blij om weer terug te zijn in het nuchtere Nederland 😉 Elke dag in de groot-groter-grootst-cultuur rondlopen zou me iets te veel van het goede lijken, haha.

 11. Geke 7 december 2018 op 10:14 am - Beantwoord

  Fijn dat je ons laat meegeniet van jouw trips naar New York. Mooi verslag en al een mooie, eerste impressie.
  Ik weet niet of het iets voor mij zou zijn, op Central Park na dan misschien, maar de drukte lijkt me zo stresserend.
  Als ik moet bekennen vond ik Amsterdam al veel te druk 🙂

 12. Anna 7 december 2018 op 12:23 pm - Beantwoord

  Wat een ontzettend leuk artikel Romy! Central park lijkt mij ook wel gek haha! En New York staat ook zeker op mijn bucket list! Ben zo benieuwd naar de hele sfeer! Liefs

  • Romy 7 december 2018 op 8:04 pm - Beantwoord

   Als je Amsterdam al druk vindt, is New York inderdaad misschien niet de meest ideale bestemming 😉 Central Park is absoluut wel wel een heel toffe en rustige plek, maar verder is New York best wel een rumoerige en drukke stad waar het leven nooit stilstaat.

  • Romy 7 december 2018 op 8:05 pm - Beantwoord

   Dankjewel!
   Central Park is absoluut te gek om rond te lopen. En alleen al de sfeer in New York vind ik geweldig. Het is er zo anders dan in Nederland.

 13. Judith 7 december 2018 op 1:28 pm - Beantwoord

  New York staat echt op nummer 1 op m’n bucketlist. Wat lijkt mij dit een toffe stad zeg! En zo te horen moet ik er ook echt een keertje heen 🙂

  • Romy 7 december 2018 op 8:06 pm - Beantwoord

   Gaaf dat jij een bezoekje aan New York ook helemaal ziet zitten! Ik kan je een bezoekje absoluut aanraden 🙂

 14. Evelyne 7 december 2018 op 1:54 pm - Beantwoord

  Waauw! Deze stad staat op mijn Travel Bucket List. Het is niet een droom, maar ik wil het wel eens meegemaakt hebben. Ik was enkele jaren geleden al onder de indruk van Parijs, wat zal ik zijn als ik New York beland, haha.

 15. Lianne 7 december 2018 op 1:55 pm - Beantwoord

  O ik kan alles helemaal beamen! Ik was er vorig jaar en inderdaad die uitzichten waren zo adembenemend en onbeschrijfelijk mooi! Alleen al daarom zou ik terug willen, maar New York heeft nog zoveel meer te bieden! Ik denk dat je er nooit uitgekeken raakt, hoe vaak je ook gaat! En heerlijk hè, Central Park? Wij hadden daar rondgefietst, dat is ook zo heerlijk om te doen! Je waant je echt door de scenes van je favoriete films! 🙂

  • Romy 7 december 2018 op 8:07 pm - Beantwoord

   New York is absoluut een heel indrukwekkende stad. “Indrukwekkend” is nog steeds het woord dat het eerste in mij opkomt als ik aan New York denk. De sfeer is er wel heel anders dan Parijs. Wat gehaaster en minder “romantisch” of zoiets, maar ik kan je zeker aanraden om deze stad een keer met eigen ogen te ontdekken en zelf te ervaren hoe het er is 🙂

  • Romy 7 december 2018 op 8:09 pm - Beantwoord

   Zo leuk om ook jouw enthousiaste reactie op New York te lezen! Wat is het toch een geweldige plek. Fietsen door Central Park klinkt ook onwijs tof trouwens. Dan kun je al helemaal veel van het park zien.
   Stiekem vind ik het idee van een fietstocht door Central Park alleen al een goede reden voor mij om een derde keer naar New York te gaan 🙂

 16. Johanne 7 december 2018 op 3:13 pm - Beantwoord

  Awww, broekie! <3 Fijn dat je er zulke mooie herinneringen aan hebt. Ik ben er ook een paar keer geweest en heb het grote geluk dat ik een Amerikaans paspoort heb (hoewel, hoe blij ik daar tegenwoordig mee ben met Trump als president…) en dus geen visum en andere dingen hoef te regelen.

  Mijn vriend is er nog nooit geweest, dus ik zou hem heeel graag willen meenemen naar New York. Hopelijk binnen een paar jaar weer. Of idd een rondreis (met een camper). Staat ook nog heel hoog op mijn bucket list.

  • Romy 7 december 2018 op 8:11 pm - Beantwoord

   Ideaal dat je een Amerikaans paspoort hebt, in ieder geval voor dit soort tripjes! Alleen al dat lijkt me een goed excuus om een bezoekje aan New York te brengen, maar dan dit keer met je vriend. Hopelijk komt dat er in 2019 een keer van 🙂

 17. Zo simpel is dan geluk 7 december 2018 op 6:31 pm - Beantwoord

  Op en of andere manier spreekt New York mij dus helemaal niet aan. Gek hè!
  Geweldig dat jij er zo hebt genoten!!

 18. Mariska 7 december 2018 op 6:34 pm - Beantwoord

  Ik ben er nog nooit geweest maar wil er zo graag nog een keertje naartoe. Lijkt me super leuk om alles eens in het echt te zien ook. Alleen het vliegen kijk ik dan wel een beetje tegenop zo lang.

  • Romy 7 december 2018 op 9:01 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat niet iedereen enthousiast wordt van New York. Het is natuurlijk best wel een bijzondere stad. Mij spreken bijvoorbeeld landen als Peru en Mexico dan weer niet echt aan, dus zo heeft iedereen wel wat 🙂

  • Romy 7 december 2018 op 9:02 pm - Beantwoord

   Het is inderdaad wel 8 uur vliegen, maar op zich viel het me mee hoe snel de tijd voorbij gaat. Het voordeel is dat je vaak dvd-recorders aan boord van het vliegtuig hebt (gewoon in de economy class-stoelen gemonteerd). Het is zeker leuk om een keer in het echt door New York te kunnen rondlopen 🙂

 19. Daenelia 7 december 2018 op 10:07 pm - Beantwoord

  Zelf probeer ik de VS te vermijden. Het is zeker niet iets wat op mijn reislijst staat, New York. Het oude York, dat dan weer wel :p
  Helaas zal ik binnenkort toch naar Amerika moeten. Ruilen? 🙂

  • Romy 8 december 2018 op 9:37 am - Beantwoord

   Goede deal! Ik sla een reisje naar Amerika uiteraard niet af 😉 Alhoewel een bezoekje aan York mij ook zeker zou aanspreken.

 20. chucky1012 8 december 2018 op 7:16 am - Beantwoord

  Geweldig ?
  Prachtige foto’s.
  Is de tweede foto dat je de bootreis van ruim 3 uren had gemaakt?
  Fijne tips.
  Ik was er jaren geleden naartoe geweest de bootreis is geweldig en je ziet er zoveel prachtige natuur.
  Nog een reis daarheen staat hoog op mijn bucketlist….

  Een fijne dag ?

  • Romy 8 december 2018 op 9:36 am - Beantwoord

   Dankjewel! De tweede foto is eigenlijk van de ferry langs het Vrijheidsbeeld, dus dat was een boottochtje van ongeveer een kwartier 😉 Maar een boottocht van 3 uur klinkt al helemaal geweldig. Wie weet komt dat er nog eens van als ik ooit opnieuw naar New York ga.

 21. Ilona Wielinga 9 december 2018 op 1:45 pm - Beantwoord

  New York lijkt me zo’n vette plek om een keer heen te gaan! Maar dan wel een paar dagen want ik denk dat ik al vrij snel helemaal gek word van de drukte. Ik hou zelf ook veel meer van natuur, bergen en zee, maar voor een stad als New York zou ik graag een keer een uitzondering maken.

  • Romy 10 december 2018 op 12:22 am - Beantwoord

   New York is inderdaad heel druk en ik vond het, net als jij, vooral te gek om daar een paar dagen (of een week) te zijn. Daarna vond ik het ook heerlijk om weer in het minder drukke Nederland terug te zijn, maar toch vind ik New York nog steeds een geweldige plek en ben ik heel blij dat ik er ben geweest 🙂

 22. Giovanna Jansen 9 december 2018 op 3:40 pm - Beantwoord

  Bedankt voor de praktische tips! Een reis naar New York staat hoog op mijn bucketlist, dus deze tips komen vast nog goed van pas.
  Leuke uitjes en leuke foto’s heb je gedaan/gemaakt. Lijkt mij een reis die je voor de rest va je leven bijblijft.

  • Romy 10 december 2018 op 12:28 am - Beantwoord

   Absoluut! Mijn reis naar New York staat nog altijd in mijn geheugen gegrift. Het is zo’n bijzondere plek.
   Heel gaaf om te horen dat New York ook zo hoog op jouw travel bucketlist staat! Hopelijk komt het er snel een keer van 🙂

 23. Jolien 9 december 2018 op 7:58 pm - Beantwoord

  Leuk artikel! Ik ben enkele weken geleden op citytrip geweest naar New York en het is inderdaad een fantastische stad <3

  • Romy 10 december 2018 op 12:34 am - Beantwoord

   Wat onwijs gaaf dat je naar New York bent geweest! Zo te horen heb jij daar ook een geweldige tijd beleefd 🙂

 24. Jessica J. 11 december 2018 op 2:44 pm - Beantwoord

  Mijn vriend en ik hebben Nieuwjaar 2017 en onze vijf jaar samen in New York doorgebracht. Wat een geweldige, diverse stad. Ik zou er kunnen wonen, denk ik. 🙂

  • Romy 12 december 2018 op 7:50 am - Beantwoord

   Oh wauw! Nieuwjaar vieren in New York is volgens mij echt een geweldige belevenis. Wat een bijzondere dag is New York toch! En rond de feestdagen nog een beetje meer dan anders volgens mij 🙂