Stockholm5

Stedentrip naar Stockholm | Mijn tips, herinneringen & highlights

 • 19 december 2018
 • 27 Reacties
Categorieën: Op reis

Zo nu en dan vind ik het geweldig om oude vakantiefoto’s te bekijken. Dan realiseer ik me weer hoeveel geweldige plekken ik in mijn leven al heb bezocht, maar ook hoe prachtig Europa eigenlijk is. In dit artikel geef ik je graag een inkijkje in een stad die mij ontzettend heeft verrast: Stockholm. Zonder verwachtingen vertrok ik in 2011 met mijn moeder naar de Zweedse hoofdstad, maar de stad wist direct ons hart voor zich te winnen. Nog steeds is het een van de Europese steden die mij het meest heeft verrast. Benieuwd waarom? Scrol snel verder en geniet vooral mee van mijn foto’s van en verhalen over deze fijne Scandinavische stad.

stedentrip naar stockholm

Stedentrip naar Stockholm

Eerst even terug naar 2011. Mijn moeder en ik maakten deze reis namelijk in augustus 2011. We verbleven 5 dagen in een hotel in Stockholm en hebben ons in die tijd geen moment verveeld. We hadden de mazzel dat het heel zonnig weer was, waardoor we het mooie Stockholm onder het genot van de zomerzon konden verkennen. Maar ik moet zeggen dat Stockholm in de winter bezoeken mij ook zeker geen straf lijkt, zolang je maar bepakt met sjaals en mutsen op reis gaat. De kerstmarkt daar zal ongetwijfeld prachtig zijn.

stedentrip naar stockholm

Wandelen langs of varen over het water

Als ik aan Stockholm denk, dan denk ik aan het vele water en de bruggetjes die deze stad rijk is. Stockholm bestaat uit 14 eilanden, die met 57 bruggen aan elkaar verbonden zijn. Wij hebben dan ook iedere avond tijdens ons verblijf een wandeling gemaakt langs het water om daar de zon te zien ondergaan. Een prachtig gezicht! Je kunt langs het water ook terecht voor lekkere Zweedse gerechten (het Ikea-restaurant is er niets bij!) en fijne terrasjes om te genieten van het uitzicht.

Ook een boottocht is absoluut een aanrader. Voor een betaalbare prijs kun je Stockholm vanaf het water ontdekken en ook nog eens een blik opvangen van de mooie eilanden net buiten Stockholm.

Een boottocht langs de archipel

Overigens liggen er ook rondom Stockholm zo’n 30.000 eilanden, zowel bewoond als piepklein, rotsachtig en onbewoond. Die eilanden worden in het Zweeds tezamen de skärgården genoemd en je kunt er met de boot langs varen. meer informatie daarover kun je hier lezen. Bij een tweede stedentrip naar Stockholm zou ik absoluut tijd maken voor zo’n boottocht. Als ik het internet mag geloven, is dat zeker de moeite waard.

stedentrip naar stockholm

Wandelen door Gamla Stan

Het oude centrum van Stockholm heet op z’n Zweeds Gamla Stan. Als je naar Stockholm gaat, is dit zeker een deel van de stad dat je niet mag missen. Je vindt hier smalle straatjes met leuke winkels, restaurantjes en mooie panden. Het leuke is dat je hier veel unieke winkels met Zweedse specialiteiten of souvenirs aantreft. Denk bijvoorbeeld aan de beroemde rood-witte paardjes van hout en de vele (zoete) Zweedse lekkernijen.

Iets wat wij tijdens ons bezoekje over het hoofd hebben gezien, is de Bollhustäppan. Dit is een klein standbeeld van een jongen die naar de maan kijkt. Als je de jongen over zijn bol aait, schijnt dat geluk te kunnen brengen. Aan het begin van Gamla Stan vind je trouwens ook het koninklijk paleis. Ook leuk om even langs te gaan!

Winkelen in Stockholm

Als je graag winkelt, kun je zeker goed terecht in Stockholm. Een bekende winkelstraat is Drottninggatan (die Zweedse namen zijn toch té leuk?!). Hier vind je bekende winkelketens als H&M, maar je kunt er ook meer unieke winkels vinden. Ik herinner me ook nog dat er in Stockholm volop interieurwinkels te vinden zijn, verspreid door de hele stad. Ik ben zelf gek op de Scandinavische woonstijl en heb hier dan ook een aantal dingen gekocht die na 7 jaar nog steeds een eervolle plek op mijn slaapkamer hebben.

stedentrip naar stockholm

Vasa-museum

Een bekende trekpleister in Stockholm is het Vasa-museum. Hier vind je een schip van vier eeuwen oud, dat bekendstaat om het feit dat hij in 1628 al na 20 minuten varen naar de bodem zonk. In 1961 is het gelukt om het schip van de bodem te krijgen en is het in het museum gezet. Je kunt het schip van alle kanten bekijken en komt in het museum meer te weten over de vele verhalen en legendes.

Junibacken – een waar kinderparadijs!

Vlak bij het Vasa-museum bevindt zich een ander leuk museum, zeker voor de allerkleinsten, met de naam Junibacken. Dit is een waar kinderparadijs dat volledig in het teken staat van bekende Zweedse schrijvers als Astrid Lindgren en Tove Jansson. Aangezien ik als kind regelmatig Pippi Langkous werd genoemd, kon ik het niet laten om me hier even in Villa Kakelbont te wanen. Ik moet toegeven: het is eigenlijk vooral een droomplek voor (ouders met) jonge kinderen. Maar zeker een tip voor als jij – net als ik – “iets speciaals” met Pippi hebt.

stedentrip naar stockholm tips

stedentrip naar stockholm tips

stedentrip naar stockholm tips

Openluchtmuseum Skansen

Een leuk uitje aan de rand van de stad is het openluchtmuseum Skansen. In Skansen moet je absoluut zijn voor een sprong terug in de tijd. In dit museum is een stad uit de 18e, 19e en 20e eeuw nagebouwd met schattige, typisch Scandinavische huisjes. Ook kun je hier kennismaken met oude ambachten en dragen alle medewerkers typische kleding van toen. Het leuke is dat de medewerkers je van alles kunnen vertellen. Wij raakten bijvoorbeeld in gesprek met een lieve oudere dame (zie bovenstaande foto), die ons in gebrekkig Engels maar mét heel veel passie vertelde over haar moestuin.

Genieten in de parken

Wist je dat Stockholm ook heel veel groen rijk is? Wij keken tijdens onze stedentrip in Stockholm onze ogen uit op het eiland Djurgården. In deze oase van rust kun je in optimaal genieten op een zonnige dag. Extra leuk is de biologische tuin van Rosendals Trädgård. Helaas heb ik daar al die jaren geleden geen foto’s van gemaakt. Maar bekijk zeker eens dit artikel op Sommarmorgon om meer te weten te komen over deze prachtige plek.

stedentrip naar stockholm tips

Een stedentrip naar Stockholm – praktische info

Goed om te weten is dat Stockholm wel een prijzige stad is, vooral qua hotels en restaurants. Maar in mijn ogen kun je een stedentrip altijd zo duur (of niet) maken als je zelf wilt. Wanneer je in een AirBnB slaapt, is het al een stuk voordeliger dan wanneer je een luxe hotel boekt. En restaurants zijn er natuurlijk ook in alle prijsklassen. Met een beetje zoeken kun je absoluut vrij voordelig een stedentrip naar Stockholm maken.

Je kunt natuurlijk ook geld besparen op je vliegtickets. Via Transavia kun je voor weinig geld je tickets voor een stedentrip naar Stockholm (of een andere Europese bestemming) boeken. En als je daar nu al naar kijkt voor de zomer, dan profiteer je meteen van een beetje korting. Vanaf Schiphol is Stockholm overigens zo’n 2 uur vliegen.

Meer weten over Stockholm?

Ben je na het lezen van mijn artikel net zo enthousiast over Stockholm als ik? Dan raad ik je zeker aan om eens een kijkje te nemen op de blog van Amy: Sommarmorgon. Amy heeft haar hart verloren aan Stockholm en schrijft regelmatig over de mooiste plekken in Stockholm, ook over de minder bekende hotspots die Stockholm rijk is.

Ik krijg frisse zin om weer naar Stockholm te gaan. Hoewel de winterse temperaturen me niet direct aanspreken, zie ik een zomerse stedentrip naar Stockholm zeker wel zitten. Wie weet kan ik dan meteen mijn oom en tante, die in midden-Zweden wonen, bezoeken. Best een goed plan!

Heb jij al eens een stedentrip naar Stockholm gemaakt?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Transavia.

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 19 december 2018 op 6:43 am - Beantwoord

  Stockholm staat ook nog op mijn lijstje dus dan kan ik deze tips heel goed gebruiken! Het ziet er heel mooi uit.

  • Romy 19 december 2018 op 11:10 pm - Beantwoord

   Het is zeker een heel mooie stad! Absoluut een aanrader wat mij betreft ?

 2. Tineke 19 december 2018 op 7:27 am - Beantwoord

  Ik ben wel eens in Zweden geweest, maar nog nooit on Stockholm. Vind Zweden sowieso prachtig, alle natuur en allemaal meren. Een stad met zoveel water lijkt mij erg mooi.

  • Romy 19 december 2018 op 11:11 pm - Beantwoord

   Ja, Zweden lijkt mij ook sowieso een prachtig land. Ik zou ook graag nog eens andere plekken in Zweden ontdekken dan Stockholm ? Ik kan je Stockholm in ieder geval aanraden. Juist door alle water vond ik het er zo mooi ?

 3. Shirley 19 december 2018 op 7:45 am - Beantwoord

  Altijd leuk om terug te blikken op eerder gemaakte reizen. Ik ben er ooit in de winter geweest en sindsdien ben ik benieuwd naar de rest van Zweden. De natuur lijkt me ook heel mooi.

  • Romy 19 december 2018 op 11:12 pm - Beantwoord

   Een bezoekje aan Stockholm in de winter lijkt mij ook erg mooi. Zelf ben ik nu ook heel benieuwd naar de rest van Zweden. Volgens mij is het een prachtig land met veel mooie natuur ?

 4. bychristiana 19 december 2018 op 7:48 am - Beantwoord

  Goh, ik heb Stockholm eigenlijk nog nooit in gedachten gehad als stedentrip. Meestal kies ik toch voor iets zuidelijkers. Maar die interieurwinkels spreken me zeker aan. Lijkt me heerlijk om in rond te struinen.

 5. Geke 19 december 2018 op 8:25 am - Beantwoord

  Ik ben niet zo’n reiziger maar Stockholm zou ik graag een keer bezoeken. Vooral omdat schijnt dat glutenvrij eten daar heel makkelijk is.
  Mooie impressie heb je al gegeven, dus misschien proberen om het toch maar eens te concretiseren.

  • Romy 19 december 2018 op 11:14 pm - Beantwoord

   Zeker weten! Qua interieurwinkels is er in Stockholm genoeg te vinden. Ik ga zelf ook meestal naar steden in Zuid-Europa, maar Stockholm heeft me blij verrast. En in de zomer kan het er ook heerlijk weer zijn ?

  • Romy 19 december 2018 op 11:15 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat een stedentrip naar Stockholm jou ook wel wat lijkt! Ik geloof inderdaad dat ze daar qua voeding (glutenvrij, lactosevrij en vega(n)) best wel goed bezig zijn. Een extra pluspunt! ?

 6. Marije 19 december 2018 op 8:37 am - Beantwoord

  Ik ben ooit in Stockholm geweest toen ik heel jong was. Het staat zeker op mijn nog to visit lijstje.

 7. evelien 19 december 2018 op 8:42 am - Beantwoord

  Stockholm lijkt mij een prachtige stad!
  En zo leuk al die museums, Stockholm staat zeker op mijn must visit lijstje.
  Liefs,
  Evelien

 8. Rachel 19 december 2018 op 9:43 am - Beantwoord

  Ah je lijkt echt op der! en het lijkt mij een prachtige stad, toffe foto’s heb je ook gemaakt!

  • Romy 20 december 2018 op 7:33 am - Beantwoord

   Dankjewel! Stockholm is ook absoluut een fotogenieke stad 🙂

 9. Jenn 19 december 2018 op 10:57 am - Beantwoord

  Ziet er prachtig uit, hier zou ik ook wel een keer naar toe willen.

 10. Saskia 19 december 2018 op 3:24 pm - Beantwoord

  Lijkt me echt een prachtige stad! Ik heb dat heel erg met mijn liefde voor Londen, kan daar zo genieten! Zou ook zeker nog een keertje naar Ierland willen gaan<3

  • Romy 20 december 2018 op 7:34 am - Beantwoord

   Ierland is volgens mij ook een prachtig land. En Londen is inderdaad geweldig. Ik zou daar ook graag nog eens naar teruggaan 🙂

 11. Josephine 19 december 2018 op 9:40 pm - Beantwoord

  Ontzettend leuk! Het openluchtmuseum lijkt me wel wat, maar ook een boottocht langs al die eilandjes. De foto’s doen me een beetje denken aan Kopenhagen, maar dat is vast niet zo gek. Ik ga Stockholm zeker onthouden voor de toekomst, bedankt voor de tip!

  • Romy 20 december 2018 op 7:40 am - Beantwoord

   Stockholm heeft inderdaad wel wat weg van Kopenhagen. Ik vond zelf Stockholm nog net iets leuker dan Kopenhagen, omdat de stad groter is en ik de stad wat idyllischer vond. Ik kan je een bezoekje aan Stockholm in ieder geval zeker aanraden 🙂

 12. Amy 19 december 2018 op 10:34 pm - Beantwoord

  Hee, wat lief dat je mijn blog genoemd hebt in je artikel over Stockholm. Het is inderdaad een heerlijke stad, dus top dat je er zulke mooie herinneringen aan hebt!

  • Romy 20 december 2018 op 7:41 am - Beantwoord

   Graag gedaan! 🙂 Ik vind het zo leuk dat je regelmatig over Stockholm (en Zweden) in het algemeen blogt. Altijd fijn om zo wat reisideeën op te doen 🙂

 13. chucky1012 20 december 2018 op 7:01 am - Beantwoord

  Prachtige verslag met mooie foto’s ?

 14. Karin 21 december 2018 op 10:55 pm - Beantwoord

  Ik ben een jaar of 8 geleden naar Stockholm geweest met een vriendin. Vreemd genoeg viel het ons heel erg tegen… Ik weet niet wat het was, maar op een of andere manier vonden we het best wel saai daar qua sfeer/uitstraling? We waren daar ook met Midsommernacht en we verwachtten een heel groot feest, maar het was allemaal maar… stil en leeg overal. Kennelijk trekken de mensen naar het platteland rond die tijd om het te vieren in plaats van dat ze in de stad blijven. We vonden de mensen in restaurants en winkels ook erg onbeleefd, al zien de mannen er wel uit alsof ze zo uit een modellenbureau komen wandelen 😉 Het leukste vond ik ook het boottochtje langs die eilanden (ook al was het duur) en Vasa vond ik echt supertof want ik hou van dat soort schepen 😀 Wel een heel tragisch verhaal!

  Maar gelukkig dat jij het wel naar je zin hebt gehad, ik denk dat wij gewoon een beetje pech hadden.

  • Romy 22 december 2018 op 10:19 am - Beantwoord

   Oh echt? Wat jammer dat jullie er niet zo veel aan vonden in Stockholm. Ik geloof inderdaad wel dat het heel erg van de tijd van het jaar afhangt. Bij ons scheelde het dat het heel erg mooi weer was (ook voor Zweedse begrippen) en het was net hoogseizoen. Misschien speelt dat ook mee. Ik vond de Zweden juist ontzettend aardig. Maar ik denk dat het inderdaad net een kwestie is van pech of mazzel hebben, ook qua timing.
   Wat jij beschrijft, had ik bijvoorbeeld juist met Kopenhagen. Ik vond helemaal niet zo veel aan die stad, terwijl veel andere mensen er lovend over zijn, haha. Ik denk nog steeds dat ik een keer terug moet gaan, omdat het dan misschien een stuk leuker zal zijn 😉

 15. Jessica J. 28 december 2018 op 10:09 am - Beantwoord

  Ik heb mijn hart verloren aan Stockholm. ♡ Ik had vroeger een relatie met een jongen uit Stockholm en heb er ook al vrienden bezocht, dus ben er al een behoorlijk aantal keren geweest. Het blijft zo’n prachtige stad. En natuurlijk ook helemaal geweldig als locals je meenemen naar hun favoriete plekken. 🙂 Wat een vrolijke foto’s, ik word er helemaal blij van.

  • Romy 28 december 2018 op 10:19 am - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat jij ook gek bent op Stockholm en daar al heel wat keren bent geweest. Ik krijg nu ook echt zin om opnieuw een keer naar Antwerpen te gaan 🙂

Recente blogs

Ben ik een typisch 90’s-kind als ik…

19 augustus 2022|Persoonlijk|

De opmerking “vroeger toen ik op school zat” komt de laatste jaren beangstigend vaak over mijn lippen. Als ik besef dat ik blijkbaar over “vroeger” kan spreken, dat ik uit het pre-mobiele-telefoon-tijdperk kom en dat tieners van nu me vreemd aankijken wanneer ik praat over floppy’s, cd’s en portable dvd-spelers, dan voel ik me soms stokoud. Des te leuker vind ik het als ik foute “Je bent een 90’s kind als…”-memes tegenkom op social media. Tijd om er zelf een lijstje van te maken! Attentie mede-90’s-mensen: ik ben toch vast niet de enige die met warme gevoelens terugdenkt aan deze dingen.

6x tips om je concentratie te verbeteren

19 oktober 2016|Carrière en ondernemen, Persoonlijke groei|

Als klein kind had ik altijd een concentratie om jaloers op te zijn. Ik had er totaal geen moeite mee om huiswerk te maken met de tv én de radio aan. In de auto las ik met gemak een schoolboek uit en zelfs in de wachtkamer bij de dokter kon ik me tussen de spelende kinderen nog een paar minuten op mijn huiswerk concentreren. Maar dat was toen... Met de komst van de mobiele telefoons en het internet is er toch een kink in mijn concentratiekabel gekomen. Nog steeds kan ik prima doen wat ik moet doen, maar ik merk dat ik regelmatig afgeleid ben. Jij ook? Dan heb je misschien iets aan deze tips voor een betere concentratie.

Rokjesdag | 12 vrolijke rokjes voor de lente (o.a. fair fashion)

30 maart 2017|Outfits|

Rokjes en ik. Ik en rokjes. Dat is altijd een goede match. Het liefst zwier ik de hele lente (wat zeg ik: het hele jaar) rond in fleurige rokjes. Speciaal in het kader van rokjesdag ging ik daarom op zoek naar 12 rokjes waar ik blij van word. Bereid je voor op een lijstje vol lente-achtige, kleurrijke en ook chique exemplaren. Speciaal voor de mensen met een fair fashion challenge, zitten er trouwens ook een aantal fair fashion rokjes tussen.