Tijdens een avondje uit eten kregen we laatst zoiets lekkers geserveerd: sticky toffee cake. Ik was er zo door gefascineerd dat ik bij thuiskomst direct wilde uitpluizen hoe ik dit goddelijke toetje zelf kon fabriceren. Sticky toffee cake is een heerlijk zachte en zoete cake gemaakt van o.a. dadels met een verrukkelijke toffeesaus eroverheen geschonken. Dit traditionele Engels toetje is er zo één waar je zelfs na een flinke maaltijd nog heel graag een klein plekje in je maag voor overhoudt. Lekker dat dit is! Ik maakte mijn eigen vegan en suikervrije variant op sticky toffee cake. Als je nog een feestelijk toetje (of iets zoets voor tussendoor) zoekt, maak dan dit voor een dikke glimlach rond en een zalige smaak in je mond!

Wat is sticky toffee cake?

Sticky toffee cake wordt ook wel sticky toffee pudding genoemd, en is een superzoet dessert dat uit Engeland is overgewaaid. En dat is niet voor niets: de cake is boterzacht van zichzelf. De showsteler van deze cake is de zoete toffeesaus bovenop, die je traditioneel maakt met o.a. dadels, boter, bruine suiker en slagroom. Ik geef er zelf een iets ander tintje aan door ahornsiroop en tahin te gebruiken. Ook goed voor een romige, smaakvolle en superzoete smaak! Onder die laag goddelijke plakkerige saus zit een smeuïge cake verstopt. Ook die maak je met o.a. dadels en daarnaast met vooral niet te veel meel. De cake moet een beetje zacht zijn.

Sticky toffee cake is vooral heerlijk wanneer je het warm geserveerd als dessert eet. Maak het daarom ter plekke en schenk dan de saus eroverheen, of maak de cake van tevoren en warm de saus even op om die last-minute over de cake te schenken. Zo heb je een op en top guilty pleasure-dessert. Alhoewel, guilty? Een klein stukje van zo’n cake kan best en mijn variant is ook vrij van geraffineerde suikers.

vegan sticky toffee pudding 5

Hoe maak je sticky toffee cake vegan en suikervrij?

De originele sticky toffee cake maak je met een hele berg suiker. Niets mis mee natuurlijk! Ik heb er heerlijk van gesmuld bij het restaurant De Waaghals in Amsterdam. Maar ik vond het leuk om een alternatief te bedenken waar minder suiker aan te pas komt. Daarom verving ik de suiker in de cake zelf door ahornsiroop en gebruikte ik er ook wat vanille-extract bij. De cake is zo alsnog heerlijk zoet, maar dan zonder de geraffineerde suikers. Verder gebruik ik tahin (= sesampasta) in deze sticky toffee cake. Misschien geen heel standaard ingrediënt in baksels, maar het geeft de cake echt een lekker tintje! Je proeft iets romigs tussendoor.

Ook in de saus gebruik ik ahornsiroop, tahin en vanille-extract. Dat combineer ik met een heel klein scheutje water. Even opwarmen en roeren in een pannetje en je hebt een heerlijke toffeesaus staan.

Verder is deze sticky toffee cake volledig vegan. Dat is niet heel moeilijk. Ik vervang de eieren door plantaardige melk en voeg en extra schep bakpoeder toe. Je cake wordt dan minstens zo luchtig.

vegan sticky toffee pudding 13

Tips voor sticky toffee pudding maken

Wil je deze sticky toffee pudding of sticky toffee cake zelf maken? Dit zijn een paar tips om de cake zo lekker mogelijk te serveren:

  • Maak de sticky toffee cake in kleine taartvormpjes. Dit is een vrij machtige cake, dus ik zou er niet zo snel een enorme taart van maken (tenzij je een enthousiast eetgezelschap van tien man krijgt). Zelf maak ik deze cake daarom liever in kleine taartvormpjes van ongeveer 14 centimeter doorsnee. Dan kun je er mini-taartstukjes van snijden en zit je er niet direct bomvol van. Het is namelijk best een machtig taartje. Ik gebruik zelf deze mini-taartvormpjes van Jamie Oliver (maar dan niet tot de top gevuld met beslag). *Affiliate link
  • Gebruik medjoul-dadels voor de sticky toffee cake. Die zijn wat zachter en hebben meer smaak dan veel andere soorten dadels.
  • Prik gaatjes in de bovenkant van de sticky toffee cake voordat je de saus eroverheen schenkt. Dan trekt de saus ook in de cake en krijg je nog meer een heerlijke toffeesmaak.
  • Serveer de cake het liefst warm. Dan is hij op z’n lekkerst. Eventueel kun je de cake van tevoren maken en de saus last-minute bereiden en eroverheen schenken. Houd er wel rekening mee dat de cake de saus minder goed opneemt als hij al uit de oven komt. Maar voor de smaak maakt dat weinig uit!
  • Vervang de dadels eventueel door dadelsiroop. Heb je geen goede keukenmachine of blender om de dadels compleet fijn te malen? Koop dan dadelsiroop. Dat staat in veel supermarkten in het bio-schap en is (als je een goede variant koopt) gemaakt van 100% dadels.
  • Laat de cake 10 minuten afkoelen in de bakvorm. Dat is bij bijna elke taart handig, zo ook bij deze. Het is heel verleidelijk om direct je gebaksvormpje erin te zetten, maar de cake wordt door het afkoelen nog iets steviger. Door de saus er pas overheen te schenken na 10 minuten afkoelen blijft de cake ook mooier staan in plaats van dat hij inzakt door de zwaarte van de saus.
vegan sticky toffee pudding 2

Hoe kun je de sticky toffee cake bewaren?

De cake blijft zeker nog 3 dagen goed buiten de koelkast als je hem goed afgedekt en luchtdicht bewaart. Bewaar hem liever niet in de koelkast. Dan wordt de cake wat stevig en hard, en verliest hij daarmee zijn typerende boterzachte structuur. Je kunt de cake ook in stukjes invriezen (het liefst wel zonder de saus – die kun je apart in de koelkast bewaren of ter plekke maken). Dan heb je altijd een stukje liggen als je hunkert naar iets zoets en toffee-achtigs. Even laten ontdooien en oppiepen in de magnetron, saus eroverheen schenken en je hebt opnieuw een heerlijk toetje.

Het recept voor de sticky toffee cake

Goed, genoeg gekletst over cake, toffees en dadelsauzen. Bakken maar! Dit is het recept waarmee je zelf een kleine sticky toffee cake kunt maken. Wil je een iets grotere variant maken? Verdubbel dan de ingrediënten en gebruik een bakvorm van 24 centimeter. Dan kun je er een grote taart mee maken.

vegan sticky toffee pudding 6

Vegan en suikervrije sticky toffee cake

Romy
Deze sticky toffee cake is de perfecte combinatie van een smeuïge cake met een suikerzoete saus bovenop. Maar dan zonder suiker dus! Ontdek hieronder hoe je dit verrukkelijke dessert zelf maakt.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 20 minuten
Oventijd 25 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Bakrecepten, Nagerecht, Tussendoortje
Keuken Engels
Porties 1 taartje van 14 cm doorsnee = 4 porties

Equipment

  • Bakvorm van ongeveer 12-14 cm doorsnee (of verdubbel de ingrediënten en gebruik een bakvorm van 24 centimeter)
  • Oven
  • Keukenmachine, blender of staafmixer
  • Bakpapier
  • steelpan

Ingrediënten
  

  • 70 gram havermeel kant-en-klaar gekocht of zelfgemaakt door havermout fijn te malen (gebruik evt. glutenvrije havermeel)
  • 100 ml plantaardige melk zoals amandelmelk of sojamelk
  • 75 gram medjoul-dadels ontpit
  • 2 el tahin
  • 2 el ahornsiroop
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl bakpoeder
  • Snufje zout
  • Plantaardige margarine om in te vetten

Voor de toffee-saus:

  • 1 ½ el ahornsiroop
  • 1 tl tahin
  • ½ tl vanille-extract
  • 10 ml water (evt. meer als je de saus vloeibaarder wilt)

Optioneel:

  • Stukjes pecannoot
  • Vers fruit (zoals frambozen)

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak ondertussen het beslag voor de sticky toffee cake.
  • Snijd de dadels in kleine stukjes en verwarm die samen met de plantaardige melk, tahin, vanille-extract en ahornsiroop kort in een pannetje, terwijl je goed doorroert. Haal dan van het vuur.
  • Doe dan deze ingrediënten samen in de keukenmachine om er een glad mengsel van te maken.
    Heb je geen keukenmachine? Gebruik dan de blender of staafmixer hiervoor.
  • Voeg vervolgens het havermeel, de kaneel en het snufje zout toe aan het beslag. Laat de keukenmachine alles opnieuw door elkaar roeren of gebruik een lepel om dit handmatig te doen.
  • Roer ten slotte een beetje bakpoeder door het beslag en zet het beslag even apart. Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier en vet de randen in met plantaardige margarine. Schep dan het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant goed glad. Schuif het taartje voor 25 minuten in de oven. Check na 25 minuten of je een satéprikker er heel uit kunt halen. Zo ja, dan is je toffeetaartje klaar.
  • Laat de sticky toffee cake nog 10 minuten in de vorm afkoelen. Bereid ondertussen de toffee-saus door de ahornsiroop, tahin, vanille-extract en een scheutje water in een steelpannetje te verwarmen en met een garde tot een klontvrij sausje te maken.
    Is de saus nog iets te stevig voor je? Voeg dan een scheutje water toe.
  • Zet het taartje dan ondersteboven op een bordje (de onderkant is mooi plat, wat er tof uitziet bij dit taartje). Prik een paar gaatjes in de bovenkant en schenk dan het sausje over de cake. Versier eventueel met pecannoten en vers fruit. En dan… niet te lang wachten en aanvallen! Warm is deze cake op z'n lekkerst.
Trefwoord Cake, Dadels, Glutenvrij, Karamel, Lactosevrij, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
vegan sticky toffee pudding 10

Andere heerlijke taartjes

Taart maakt veel dingen in het leven leuker. Ook als er niets te vieren valt, is er wat mij betreft altijd een taartmoment te bedenken! Op mijn blog heb ik inmiddels best wat recepten voor grote en kleine taartjes staan. Benieuwd naar meer? Probeer ook eens deze zoete baksels:

Heb jij al eens sticky toffee cake op? En? Ben jij net zo enthousiast als ik?

1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept