In mijn leven heb ik al heel wat creatieve hobby’s geprobeerd. Ik vind dan ook bijna alles leuk wat maar een beetje naar creativiteit neigt. Enige probleem? Zo veel hobby’s, zo weinig tijd. Gelukkig biedt een workshop dan uitkomst om toch iets nieuws te proberen zonder dat je daarvoor een heel arsenaal aan spullen in huis moet halen waar je nooit meer iets mee doet. Ook mijn moeder herkent dat probleem, dus besloot ik haar een creatieve workshop stipschilderen cadeau te doen. Ik wist nog wel iemand die met haar mee wilde natuurlijk. En dus zaten we afgelopen woensdag samen te stipschilderen alsof ons leven ervan afhing.

stipschilderen stipstijl

Even ter informatie: ik heb de workshop gevolgd bij Nienke van der Zwan van Stipstijl. Zeker een aanrader! Ik heb de workshop zelf betaald, dus dit artikel is volledig #nospon.

Stipschilderen, wat is dat dan?!

Nu kan ik me voorstellen dat er niet meteen een belletje gaat rinkelen als ik het heb over stipschilderen. Bijna iedereen die ik er van tevoren over had verteld, moest ik eerst een foto van gestippelde creaties laten zien voordat er een belletje ging rinkelen. Stipschilderen houdt dus in dat je porselein (of glas) versiert met geverfde stippen die je één voor één zet. Het resultaat is een kleurrijk gestippeld geheel en dat past natuurlijk wel in mijn straatje (en in mijn kleurrijke interieur).

Het zag er op de foto’s allemaal geweldig leuk uit. Maar aangezien mijn moeder en ik allebei met nul stipervaring naar de workshop gingen, was het nog maar de vraag of we een beetje stiptalent in ons zouden hebben.

Een ambitieuze avond

Toen Nienke, onze workshopgever, alle stappen uitlegde, vertelde ze ook over alles wat je kon bestippelen. Van kleine theezakjeshouders tot aan schotels of grotere bordjes. De grote bordjes zouden wel een uitdaging worden om in drie uur af te krijgen, maar we konden een dappere poging wagen, zo legde ze uit. Dan moet je net mijn moeder en mij hebben. We keken elkaar aan en besloten dat we de uitdaging graag aangingen.

Aan het eind van de avond moest ik dan ook concluderen dat onze gezellige avond tot weinig kletspraatjes had geleid, omdat we allebei urenlang in opperste concentratie boven ons stippenwerk gebogen zaten. Dat móest af komen. Niet erg, want we hadden daarna nog een hele autorit om het gebrek aan gezellig geklets ruimschoots in te halen.

stipschilderen stipstijl

Helemaal zen

De eerste stippen op het mooie bordje waren een heuse uitdaging voor mij als perfectionist. Ik was nogal bang om scheef te gaan of iets te verprutsen, maar gelukkig herhaalde Nienke steeds haar inspirerende motto “Onthoud: alles komt goed!”. Ze had gelijk. Met wattenstaafjes en doekjes was alles op te lossen. Ik ging aan de slag met roze, blauw, oranje en fuchsia en stippelde erop los.

Al snel ontdekte ik dat dit typisch een activiteit is waar ik helemaal zen van word. Ik ben zo iemand die je niet met een rustgevend muziekje in kleermakerszit op een yogamat zult zien zitten. Dan ga ik namelijk júist over dingen nadenken. Maar volledig gefocust stipschilderen werkt blijkbaar wél verrassend goed.

stipschilderen stipstijl

Missie geslaagd en verslaving erbij!

Uiteindelijk hadden zowel mijn moeder als ik onze missie op tijd volbracht. De bordjes waren af en naar onze zin. Een ding wist ik zeker: de waarschuwing vooraf van Nienke dat stipschilderen verslavend is, bleek niet geheel onterecht. Ik sluit zeker niet uit dat ik binnenkort niet nog eens aan het stippen sla. Al is het maar om die zen-modus er in te houden.

Mocht je nu ook benieuwd zijn naar stipschilderen, geen punt. Nienke heeft er een boek over geschreven waarin ze de techniek stap voor stap uitlegt. Ik denk dat ik alvast een cadeau-idee voor Sinterklaas weet.

Volg jij weleens creatieve workshops?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 9 september 2019 op 6:38 am - Beantwoord

  Wat een leuke workshop en een hele mooie creatie!

 2. Ilona Wielinga 9 september 2019 op 7:08 am - Beantwoord

  Wow dit is echt heel mooi geworden! Lijkt me ook echt wel heel erg leuk om te doen.

 3. Sarah 9 september 2019 op 7:09 am - Beantwoord

  Ooh, wat een leuk en origineel cadeau. Ik had er inderdaad ook nog nooit eerder van gehoord maar het lijkt me echt wel een fijne activiteit. Ik kan me volledig voorstellen dat je daar zen van wordt! Heerlijk. Je bordje ziet er bovendien ook erg mooi uit. Een leuke herinnering!

  • Romy 14 september 2019 op 11:10 pm - Beantwoord

   Dank je wel voor je leuke compliment! Ik vond het ook echt fijn om mee bezig te zijn. Zo’n creatieve bezigheid kan heerlijk ontspannend werken.

 4. Sanne 9 september 2019 op 7:37 am - Beantwoord

  Wat leuk! Vroeg me al heel erg af toen je laatst aankondigde deze workshop te gaan doen wat het nu precies zou inhouden… Dit dus! Kan mezelf zo herkennen in dat in opperste concentratie aan de slag gaan met zo’n creatieve taak trouwens haha. Zo zou ik dit ook doen gok ik.

  • Romy 14 september 2019 op 11:11 pm - Beantwoord

   Grappig hè dat soms dit soort bezigheden waar je flink wat concentratie voor nodig hebt juist heel ontspannend werken. Ik kan dan echt helemaal opgaan in waar ik mee bezig ben, terwijl ik dat bijvoorbeeld bij een film kijken veel lastiger vind.

 5. Smurfige knutselfan 9 september 2019 op 7:47 am - Beantwoord

  Deze workshop staat ook al langer op mijn lijstje.?.
  Wat heb je een mooi bordje gemaakt ?, helemaal bij jouw passend. Maar ik ben wel benieuwd hoe die van je moeder is geworden? Of ze dezelfde kleuren gebruikte of hele andere ??

  • Romy 14 september 2019 op 11:13 pm - Beantwoord

   Dank je wel! En leuk om te horen dat jij deze workshop ook nog eens wilt volgen. Ik kan hem je zeker aanraden 🙂 Het bordje van mijn moeder is trouwens ook erg leuk geworden. Zij heeft geel, oranje en blauw gebruikt. Heel andere kleuren dan ik dus, maar wel lekker kleurrijk!

 6. Anouk 9 september 2019 op 8:31 am - Beantwoord

  Wauw wat tof zeg! Dit kan op het lijstje met creatieve hobbys om nog eens uit te proberen!

 7. Iris - Thebeautymagazine.nl 9 september 2019 op 8:34 am - Beantwoord

  Wat is het leuk geworden! Ik vind het vooral heel leuk dat er witte stipjes in zitten. Die zorgen op één of andere manier voor diepte. Superleuk!

  • Romy 14 september 2019 op 11:13 pm - Beantwoord

   Dank je wel! Die witte stipjes heten ook verdiepingsstipjes, omdat ze inderdaad voor wat diepte zorgen 🙂

 8. Naomi 9 september 2019 op 8:37 am - Beantwoord

  Wat een prachtig bordje heb je ‘gestipt’. (Heet dat zo?)
  Ik herken trouwens helemaal wat je schrijft over het verschil tussen een yogamat en stippen. Laat mij maar kleuren/iets anders creatiefs doen in plaats van op zo’n matje zitten;).

  • Romy 14 september 2019 op 11:14 pm - Beantwoord

   Dank je! 🙂 Leuk dat jij hetzelfde hebt met creatief bezig zijn. Ik vind vaak creatieve bezigheden heerlijk ontspannend, terwijl ik ontspannen normaal gesproken maar lastig vind 😉

 9. Shirley 9 september 2019 op 8:42 am - Beantwoord

  Ik vind je bord heel mooi geworden. Ziet er strak uit. Ik zou wel een keer een creatieve workshop willen volgen. Misschien vind ik dan eindelijk een hobby waar je geen laptop voor nodig hebt.

  • Romy 14 september 2019 op 11:15 pm - Beantwoord

   Haha, ik heb stiekem ook wel echt een hobby nodig waar geen laptop aan te pas komt. Al is het maar om geen vierkante ogen te krijgen. Ik kan je zo’n creatieve workshop zeker aanraden. Handletteren of haken of breien lijkt me ook wel een heerlijk ontspannende workshop om te proberen trouwens.

 10. Audrey 9 september 2019 op 8:54 am - Beantwoord

  Dit ziet er echt heel tof uit! Ik had verwacht dat het veel meer van die standaardstippen zouden zijn zeg maar, en ik vroeg me al af hoe dat zo lang kon duren dat je er een hele workshop mee kon vullen, maar dat is nu wel duidelijk dus. Wat een priegelwerk! Knap hoor 🙂

  • Romy 14 september 2019 op 11:15 pm - Beantwoord

   Dank je! Het was inderdaad wel een priegelwerkje om alle stippen goed te krijgen, maar wel een leuk priegelwerkje gelukkig 😉

 11. Lianne 9 september 2019 op 8:56 am - Beantwoord

  Wat een leuke bezigheid zeg! Ik kende het ook niet, maar het ziet er hartstikke leuk uit! Lijkt me inderdaad echt mindful om daarmee bezig te zijn. Ik wil binnenkort graag ook weer eens wat creatiefs doen 🙂

  • Romy 14 september 2019 op 11:16 pm - Beantwoord

   Leuk dat jij ook weer lekker creatief bezig wilt zijn! Dat kan soms zo fijn (en heerlijk ontspannend) zijn. Ik vond dit stippen ook echt een fijne bezigheid.

 12. Laurine 9 september 2019 op 9:08 am - Beantwoord

  Wat een mooi resultaat! Ik heb ooit ook eens zo’n workshop gedaan op vakantie en ik vond het ook zó ontspannend om te doen.

 13. bychristiana 9 september 2019 op 9:33 am - Beantwoord

  Wauw, wat een mooi resultaat zeg! Ik geloof niet dat ik je dat na zou doen hoor. Ik herken precies wat je schrijft over iets doen ten opzichte van ‘relaxen’ op een yogamat. Dat laatste is dus ook totaal niet aan mij besteedt. Als iemand tegen mij zegt; probeer maar nergens aan te denken, ga ik juist aan van alles denken. Ik kan ook veel beter iets gaan doen om mijn gedachten te verzetten.

  • Romy 14 september 2019 op 11:17 pm - Beantwoord

   Dank je wel! En grappig om te horen dat jij hetzelfde hebt met “verplicht” ontspannen, bijvoorbeeld op een yogamat. Ik vind het dus ook echt heel lastig als je bewust helemaal nergens aan moet denken. Doe mij dan maar een creatieve bezigheid waar ik me even op kan focussen.

 14. Jessica J. 9 september 2019 op 9:49 am - Beantwoord

  Ik kan me best voorstellen dat dit beter werkt dan mediteren op een yogamatje. Ik heb eerlijk gezegd zelfs nog nooit probéren mediteren, maar ik garandeer je dat ik ook over van alles en nog wat begin na te denken en zo juist het tegenovergestelde bereik. ? Me in opperste concentratie over iets zoals dit stipschilderen buigen, zou me volgens mij ook kunnen helpen om m’n hoofd even helemaal leeg te maken – en bovendien ziet je werkje er erg leuk uit!

  • Romy 14 september 2019 op 11:20 pm - Beantwoord

   Haha, gelukkig ben ik niet de enige die waarschijnlijk geen natuurtalent is in mediteren en nergens aan denken. De gedachte daaraan alleen al… 😛 Dan werkt creatief bezig zijn soms gewoon een stuk beter.

 15. Els 9 september 2019 op 10:21 am - Beantwoord

  Wow, wat leuk! Dit staat ook echt nog op mijn lijstje om ook eens te gaan doen. Maar ja, zoveel hobby’s he ;-). Echt zo’n mooi resultaat. En dat het ontspannend is geloof ik wel :-). Ben benieuwd naar je nieuwe creaties :-).

  • Romy 14 september 2019 op 11:23 pm - Beantwoord

   Ha wat leuk dat je nu ook enthousiast bent over stipschilderen! Ik herken je probleem: zoveel hobby’s, zo weinig tijd 😉

 16. Jantine 9 september 2019 op 10:42 am - Beantwoord

  Wat een prachtig bordje maakte je, Romy!
  Lijkt me best leuk, zo’n workshop stippen. Ik herken me helemaal in jouw uitspraak over zoveel leuke creatieve hobbies, zo weinig tijd…
  Groetjes
  Jantine

  • Romy 14 september 2019 op 11:25 pm - Beantwoord

   Dank je wel! Tijdgebrek blijft toch helaas een belangrijk punt als het op hobby’s aankomt 😉

 17. Meaghan 9 september 2019 op 11:35 am - Beantwoord

  Wat een originele workshop. Ik heb nooit eerder van zo’n soort workshop gehoord , maar heel erg leuk en creatief! Lijkt me echt heerlijk om te doen en zo je gedachten te verzetten en uiteindelijk met iets gaafs thuiskomen. Haha, het lijkt wel een beetje op een creatieve vorm van mindfulness. Mooi dat je er zo van hebt genoten en het eindresultaat mag er ook zijn!

  • Romy 14 september 2019 op 11:27 pm - Beantwoord

   Het was zeker heel leuk (en mindful) om eens zo’n workshop te doen. Ik heb er echt van genoten om zo in opperste concentratie bezig te zijn met stippen, haha.

 18. Karin 9 september 2019 op 11:45 am - Beantwoord

  Wauw wat heb je dat superstrak gemaakt! Zonde om zomaar te gebruiken, haha!

  • Romy 14 september 2019 op 11:29 pm - Beantwoord

   Dank je! Haha, om die reden staat het bordje ook in mijn servieskast mooi te zijn in plaats van dat ik het gebruik 😛

 19. Lissanne 9 september 2019 op 12:37 pm - Beantwoord

  Wow wat ziet dit er ontzettend leuk uit! Ik ben gelijk gaan kijken om deze workshop ook een keer te volgen!

  • Romy 14 september 2019 op 11:30 pm - Beantwoord

   Ha wat leuk! Ik ben benieuwd wat je van de workshop zult vinden 🙂 Ik vind het zeker een aanrader.

 20. Janne 9 september 2019 op 1:25 pm - Beantwoord

  Mijn tante is hier ook helemaal fan van, ze vindt het ook heerlijk ontspannend. Mij hoefde je dus niet uit te leggen wat stipschilderen was!

  Uiteindelijk is het helemaal niet zo’n dure hobby, want je kunt bijvoorbeeld ook glazen potjes en flessen beschilderen die anders naar de glasbak waren gegaan. Je koopt een paar potjes verf in de kleuren die jij het leukst vindt, en je kunt aan de slag! Mijn tante heeft echt al zo veel potjes en flessen beschilderd en ook al het saaie servies dat ze nog had liggen. Bij bijvoorbeeld de Xenos hebben ze wit porseleinen servies in alle maten.

  Het is ook erg leuk om als cadeautje te geven. Mijn moeder heeft nu een mooie suikerpot met verschillende kleuren blauwe stippen en wat rode stipjes hier en daar.

  Ik heb het bij mijn tante eens gedaan, maar ik was er niet zo van onder de indruk. Ik doe liever iets waarbij ik meer na mag denken. Ik heb wel eens porselein beschilderd met een kwast, want je kunt die verf natuurlijk ook gebruiken om bloemen en bladeren en vogels te schilderen. Dat is ook erg leuk!

  Een nadeel is wel dat zelfs als je de verf in de oven vastgebakken hebt, hij niet superkrasvast is. Als je het bordje als ontbijtbordje gaat gebruiken, zal de verf er gauw af zijn. Dan kun je beter alleen de rand van het bordje beschilderen. Dat is ook een reden waarom het handig is om de buitenkant van potjes en flessen of dingen die je niet veel gebruikt zoals theezakjes-schoteltjes te beschilderen, want dat houdt het langer. Je kunt ook zeggen “maakt niet uit” en juist gebruikmaken van dit zwaktepunt van de verf: ik heb ook wel eens na een paar maanden met een schuursponsje alle verf van een bordje gehaald om het opnieuw te beschilderen!

  • Romy 14 september 2019 op 11:34 pm - Beantwoord

   Wat leuk dat je tante ook aan stipschilderen doet. Je hebt helemaal gelijk: ook als cadeautje doet beschilderd servies het goed. Eigenlijk is stipschilderen zelfs misschien wel nog leuker om te doen als je iets moois voor iemand anders maakt.
   Goede tip trouwens van het witte servies bij Xenos! Ik denk dat ik maar gewoon eens een paar potjes verf en wat servies moet kopen. Die workshop smaakte absoluut naar meer. Servies beschilderen met figuren lijkt me trouwens ook erg leuk om te doen, hoewel ik dan misschien wel wat meer tekentalent nodig heb 😉

   Bij de workshop kregen wij ook de tip om stipschilderen niet te doen bij servies dat je veel gebruikt. Ik heb mijn bordje bewust veilig in de servieskast gezet, waar het puur voor de sier staat te staan 😉

 21. Lilian 9 september 2019 op 2:07 pm - Beantwoord

  Dat is toevallig, ik zag net gisteren dat hier in de buurt ook zo’n workshop wordt gehouden en dat leek me ook leuk. Alleen hebben ze ook vier andere workshops, dus keuzes, keuzes, keuzes! Jouw bord is erg leuk geworden.

  Weet je waar ik trouwens helemaal zen van word? Strijkkralen. Dat is ook zo’n soort activiteit met patroontjes waar ik me helemaal in kan verliezen. En daarna haal ik ze weer uit elkaar en begin ik opnieuw (tenzij Anna m’n patroontje zo mooi vindt dat hij toch gestreken moet worden ;-))

  • Romy 14 september 2019 op 11:35 pm - Beantwoord

   Er zijn ook zo veel leuke creatieve workshops te volgen tegenwoordig. Dilemma’s, dilemma’s! 😉 Ik vond deze workshop in ieder geval echt een aanrader.
   Ik kan me trouwens voorstellen dat je heerlijk kunt ontspannen van bezig zijn met strijkkralen. Een fijne ontspannen bezigheid is dat!

 22. corine n 9 september 2019 op 3:43 pm - Beantwoord

  Love je bordje!

 23. Kelly 10 september 2019 op 7:00 pm - Beantwoord

  Wat een onwijs leuk resultaat! Ik moest in het begin toch even fronsen -voordat ik het artikel las- toen ik je creatie zag. Ik las in de titel toch echt ‘workshop stripschilderen’ haha! 🙂

  • Romy 14 september 2019 op 11:44 pm - Beantwoord

   Haha, geweldig! Dat zou de workshop wel een iets andere invulling hebben gegeven 😛

 24. Mariska 12 september 2019 op 8:02 pm - Beantwoord

  Het ziet er echt heel mooi en strak uit als ik het zo zie. Prachtig! Vroeger deed ik dit weleens met gewoon potlood en papier en kon dat uren doen.

 25. Odetta 15 september 2019 op 10:39 am - Beantwoord

  Wou wat super gedaan, Romy! Het ziet er zelfs een beetje retro uit!
  De creatieve workshops die ik gedaan heb, waren voornamelijk techniekworkshops.
  Wat dat betreft ben ik een loner, ik kan niet op commando creatief zijn.
  Ik ben ook niet zo van het precies namaken, ik geef er graag mijn eigen draai aan.

  • Romy 22 september 2019 op 9:40 am - Beantwoord

   Creatieve workshops zijn inderdaad wel het leukst als je je eigen ding kunt doen. Ik was ook blij dat we met stippen alle vrijheid kregen. Dat maakt het voor mij ook net wat leuker 🙂