284 3

Stop de chaos in je hoofd! (7 tips!)

 • 30 mei 2018
 • 33 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Een propvol hoofd dat voelt alsof je minstens 50 kilo aan extra gewicht op je romp meesjouwt? Dat is hoe chaos in je hoofd soms kan voelen. Dan heb ik het over gedachtes die maar blijven doorgaan, radertjes in je hersenpan die van geen ophouden weten en to-do-lists in je hoofd waarover je alle overzicht kwijt bent geraakt. Dat vreet energie en maakt je meestal niet echt gelukkiger en productiever. Ook ik ervaar de laatste tijd soms wat chaos in mijn hoofd en wil daar maar al te graag van af. Daarom een actieplan met 7 tips om de chaos in je hoofd te stoppen! Doe je mee?

chaos in je hoofd stoppen tips

1. Orde om je heen

Over chaos in je hoofd gesproken, werp eens een blik op de ruimte om je heen. Zie je keurig geordende stapels, een handig ingedeelde agenda en een bureau waarop alles zijn eigen plek heeft? Of zie je eerder stapels met spullen om nog uit te zoeken, pennen die niet meer werken en volgekladderde post-its waar je nog iets mee moet? Weg ermee! Of nou ja, nadat je alles hebt uitgezocht dus. Neem een dagdeel de tijd om het ergste op te ruimen en te ordenen. Wedden dat dat al een beetje rust in je hoofd geeft!

» Benieuwd hoe je opruimen leuk maakt? Lees mijn 6 tips!

2. Pen en papier!

Ziet het er om je heen netjes uit? Dan is het tijd om de vele to-do’s te ordenen die in je hoofd rondspoken. Misschien herken je wel dit waargebeurde voorbeeld van mij: ik kan tijdens het schrijven van een blogartikel totaal afgeleid raken door de gedachte dat ik vanavond nog een pakketje moet wegbrengen. Wat is het adres ook alweer? Hoe laat sluit het postkantoor? Pen en papier zijn je beste vriend bij dit soort rondfladderende gedachten! Schrijf aan het einde van de dag op wat je de volgende dag gaat doen. Dankzij een overzichtelijke lijst met prioriteiten kun jij sommige dingen even parkeren.

3. Doe eens nutteloos!

Chaos in je hoofd betekent in feite een keiharde schreeuw om één ding: RUST! Oftewel dingen waar je niet bij hoeft na te denken en die jou energie geven. Tegelijkertijd ben ik vast niet de enige die “nutteloos” bezig zijn knap lastig vind. Zo heb ik ooit een poging gedaan tot kleuren voor volwassenen. Een poging tot inderdaad! Na een paar minuten vroeg ik me namelijk al af waarom ik dat aan het doen was. Eigenlijk was de reden simpel: het nut van nutteloze dingen is dat ze je de energie geven om door te gaan. Je verstand op nul zetten is soms dé manier om de chaos in je hoofd te verminderen. Dus hup, haal dat kleurboek maar weer tevoorschijn!

» Niet zo’n fan van kleuren? Bekijk mijn 12 andere tips om je gedachten te verzetten.

4. Ontspantijd = 100% ontspantijd!

Ontspannen is op zich nog haalbaar. Maar je echt helemaal op die ontspannende activiteit richten? Dat is voor sommige mensen (ahum, ik dus!) een veel grotere uitdaging. Zo doe ik tijdens het tv kijken nog weleens toch stiekem iets nuttigs of houd ik op een vrije dag alsnog mijn werkmail in de gaten. Herkenbaar? In de praktijk is die combinatie niet zo handig. Je doet de nuttige dingen minder goed als je tegelijkertijd iets anders doet. En ondertussen kun je ook niet van de ontspanning genieten. Maak dus bewust tijd voor ontspannen óf voor verplichtingen in plaats van die twee te combineren.

chaos in je hoofd stoppen tips

5. Praat er met iemand over

Op het moment dat je chaos in je hoofd hebt, is helder nadenken misschien al een uitdaging op zich. Een ander heeft dan soms veel beter zicht op jouw situatie dan jijzelf. Zo zie je soms pas in dat je te veel hooi op je vork hebt genomen als iemand anders je daar op wijst. Doe daar je voordeel mee, lucht je hart en vertel iemand wat er speelt! Die ‘iemand’ kan een vriend(in) zijn, maar ook je partner, een familielid of professionele hulp. Wie weet helpt zo’n frisse blik van een ander je om mogelijkheden te zien. En zo niet, dan is het in ieder geval fijn om even te spuien.

6. Zorg voor focus

De chaos in mijn eigen hoofd ontstaat vaak op het moment dat ik van alles en nog wat tegelijk wil. Een paar uitdagingen aangaan, me op een groot project storten, iets nieuws aangaan en ondertussen gewoon doorgaan met wat ik al deed. Focus blijkt in zo’n geval het sleutelwoord! Doelen stellen is goed, maar richt je niet op 5 of 10 enorme doelen tegelijk. Begin met het doel dat voor nu het belangrijkste is en richt daar al je aandacht op.

7. Ga over tot actie!

Denken, malen en piekeren? Als je chaos in je hoofd hebt, heb je misschien wel geen flauw idee waar je moet beginnen. Je hebt talloze taken op je lijstje staan en je wilt zo veel gedaan krijgen dat het startpunt zoek is. Wacht eens even! Stop met denken aan hoe groot die chaos wel niet is. Hoe vaker je dat voor jezelf herhaalt, hoe groter de puinhoop in je hoofd alleen maar zal worden. Ga over tot actie en zet een eerste stap. Iets dóen brengt soms ook al orde in de chaos. Dat is toch weer mooi één rondfladderende gedachte minder!

Heb jij weleens last van chaos in je hoofd? Hoe los jij dat op?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 30 mei 2018 op 6:10 am - Beantwoord

  Heel af en toe heb ik wel chaos in mijn hoofd en probeer dan alles op te schrijven en rust om mij heen te creeren om alles weer op een rijtje te krijgen.

  • Romy 30 mei 2018 op 11:21 pm - Beantwoord

   Schrijven helpt vaak wel om meer rust in je hoofd te krijgen, net als een rustige omgeving om je heen. Goed dat je daar de tijd voor neemt op momenten dat je last hebt van chaos in je hoofd.

 2. Marije 30 mei 2018 op 6:16 am - Beantwoord

  Als ik chaos in mijn hoofd heb, dan helpt opschrijven en opruimen.

 3. Neverdullmoments 30 mei 2018 op 7:03 am - Beantwoord

  Bij mij helpt het ook om even even een douche te nemen of buiten een rondje te lopen. Ik blijf dan wel nog nadenken over de chaos, maar vaak kan ik het dan goed op een rijtje zetten!

  • Romy 30 mei 2018 op 11:24 pm - Beantwoord

   Er even uit zijn, bijvoorbeeld door een rondje te lopen, kan inderdaad ook al heel fijn zijn. Vooral even in de buitenlucht zijn biedt mij vaak ook al wat afleiding.

 4. Ik ben vandaag lekker vrij, dus ik ga mijn hoofd naar eens goed leeg maken

  • Romy 30 mei 2018 op 11:25 pm - Beantwoord

   Wat heerlijk dat je vandaag een dag vrij had! Hopelijk heb je er lekker van genoten 🙂

 5. Nikita 30 mei 2018 op 7:29 am - Beantwoord

  Als ik nu met mijn drukke eindwerk niet weet waar te beginnen maak ik lijstjes. Zo zie ik de volgende praktijkles waar ik gestopt ben en wat er nog moet gebeuren. Zo heb ik overzicht, hou ik het hoofd koel en blijft het geloof dat het goedkomt hoog. Wat dat gaat het sowieso. En zo niet, ik heb elke dag gedaan wat ik kon. En als ik echt door de bomen het bos niet meer zie (maar vaak speelt er dan heel veel mee) dan zoek ik mijn vertrouwenspersoon op. Hij kan me 95 procent van de keren kalmeren en raadgeven waar ik iets aan heb. Vandaag ga ik trouwens zijn kaartje afgeven en een kleine attentie als bedankje. Ik studeer af dit jaar, dus het zal vandaag ons laatste gesprek zijn op school. Ik wil hem heel graag bedanken voor die drie jaar, want ik heb zoveel aan hem gehad. Tegelijkertijd doet het me ook wel pijn dat het de laatste keer is. Dus ik ga vandaag maar heel lief zijn voor mezelf want ik weet dat dit een zware impact op me zal hebben na het gesprek. Wat oke is, hij is niet voor niks mijn vertrouwenspersoon. Fijne woensdag Roomy!

  • Nikita 30 mei 2018 op 7:30 am - Beantwoord

   Whoops, mijn mobieltje werkte niet mee. Ik bedoelde natuurlijk gewoon Romy en niet Roomy haha. Foutje!

 6. Gewoon Nicole 30 mei 2018 op 8:58 am - Beantwoord

  Oh, zoooo herkenbaar he. Ik struggle er ook nog mee. Ik kan ook echt heel slecht tegen gedachten aan wat ik allemaal nog moet doen. Het liefst zou ik alles tegelijk af willen maken. Lijstjes helpen inderdaad goed! Fijn om te lezen dat ik zeker niet de enige ben.

  • Romy 30 mei 2018 op 11:31 pm - Beantwoord

   Lastig is dat hè, al die gedachten over de dingen die je nog zou moeten doen?! Dat is soms flink vermoeiend en vervelend. Fijn om te horen dat je iets aan mijn artikel hebt! Lijstjes zijn inderdaad vaak al een goede eerste stap voor iets meer orde in de chaos.

 7. Anna 30 mei 2018 op 9:03 am - Beantwoord

  Wat een fijne tips Romy! Ik ben zelf van het praten en op papier zetten, vind ik zo fijn werken! Liefs

 8. Daenelia 30 mei 2018 op 9:20 am - Beantwoord

  Eén planner is niet genoeg, dacht ik. Dus hebben we er nu 3 én een wandkalender! En plannen kan ik heel goed. Helaas ben ik ok enorm goed in het doen van nutteloze dingen … Soms denk ik wel eens dat ik beter geen planning of todolijstje kan maken. Want op het moment dat ik het op heb geschreven, verdwijnt inderdaad de urgentie en kan ik dus rustig iets anders doen dan wat ik moet doen.
  Ik kan wel wat meer chaos in mijn hoofd gebruiken, geloof ik 😉

 9. Loes 30 mei 2018 op 9:37 am - Beantwoord

  Mijn academisch jaar zit er bijna op, dus dat zorgt altijd wel voor stress en chaos in mijn hoofd haha. Deze tips helpen goed! Het werkt bij mij inderdaad altijd om in een opgeruimde omgeving te zijn.

  • Romy 30 mei 2018 op 11:34 pm - Beantwoord

   Haha, meerdere planners is vast wel handig als je onderscheid wilt maken tussen verschillende soorten taken (werkgerelateerd, sportgerelateerd, etc.). Grappig om te horen dat de to-do-lists voor jou juist soms juist een excuus zijn om niet de geplande dingen te doen. Zo zou je het ook kunnen interpreteren 😉 Mij geven de vinkjes en streepjes door taken vaak zo’n goed gevoel dat ik alleen al daarom wel aan de slag ga.

  • Romy 30 mei 2018 op 11:35 pm - Beantwoord

   Ik kan me wel voorstellen dat het einde van het jaar altijd een stressvolle periode is. Fijn om te horen dat je iets aan mijn tips hebt! En met een opgeruimde werkplek kom je gelukkig soms al best een eind 🙂

 10. Johanne 30 mei 2018 op 10:29 am - Beantwoord

  Ik heb aaaltijd chaos in mijn hoofd. Altijd. Dat is iets wat ik van mijn vader heb geërfd , vrees ik. Ik kan me opzich heel goed ontspannen als ik lees of Netflix aan heb staan, maar er is altijd een stemmetje in mijn hoofd dat me onrustig maakt. Heel vervelend, maar ik kan er opzich mee leven. Voor mijn vorige werk had ik ook mijn werkmail op mijn telefoon geinstalleerd. Gewoon omdat ik me er zoveel zorgen om maakte. Ik was zo blij toen ik die mail eraf gooide! Krijg nu ook wel werkmail binnen, maar check ’s avonds eigenlijk nooit (en op vrije dagen ook niet). Maakt het jou onrustig? Of vind je het niet erg om je mail te checken op vrije dagen?

  En ja, overgaan tot actie is uiteindelijk het beste. Maar ik weet nooit zo goed waar ik moet beginnen. ;o

  • Romy 30 mei 2018 op 11:40 pm - Beantwoord

   Wat lastig dat jij zo vaak chaos of onrust in je hoofd hebt! In ieder geval fijn dat je er redelijk een weg in hebt gevonden om ermee om te gaan, maar soms zou het zo fijn zijn als je de gedachten in je hoofd even zou kunnen stopzetten.
   Werkmail op je telefoon ontvangen is inderdaad wel een beetje dubbel soms. Ik vind het over het algemeen wel fijn dat ik zo alles een beetje kan blijven volgen. Ik heb sinds kort de notificatie voor mijn werkmail uitgezet, dus ik zie de e-mails alleen nog als ik mijn inbox open. Dat geeft al wel veel rust. Toen de notificaties nog aan stonden, werd ik er eerlijk gezegd weleens gek van op vrije dagen. Dan moest en zou ik elk mailtje openen 😉 Nu is dat gelukkig niet zo en vind ik het vooral wel fijn om op tijdstippen die mij goed uitkomen even mijn mail te openen.

 11. Geke 30 mei 2018 op 5:37 pm - Beantwoord

  O ja, zo herkenbaar, die ontembare stroom van gedachten die constant aandacht vraagt. Zeker voor het slapen gaan wou ik dat er een knop bestond om alles even op pauze te zetten.
  Dank je wel voor de goeie tips!

  Het opruimen is hier een goeie. Dat je niet alleen je huis maar ook je hoofd opruimt klopt echt (al wilde ik dat vroeger niet geloven 😉 ). Vandaag was ik klaar met een fase van een ontwerp, dus dat is het moment om maar even mijn werkkamer onder handen te nemen. Zo kan ik ‘fris’ aan het volgende wachtende ontwerp beginnen.

  Lijstjes, ja, ook hier. Hoewel ze me soms ook veel onrust kunnen bezorgen. Soms heb ik het gevoel dat omdat het op mijn lijstje staat, ook zo snel mogelijk af moet / gedaan moet worden. Maar als daar dan zoveel puntjes op staan, wordt het wel even lastig om te beslissen wat nu eerst, en dan niet intussen ook al aan het volgende denken.
  Maar dan belanden we bij focus. Dat is echt een werkpuntje nog :-).

  Actie is ook een goeie. Vaak splits ik een taak op in heel kleine stukjes en begin dan met één zo’n dingetje. Vaker leidt dat tot meer.

  Ontspantijd vind ik ook wel lastig eigenlijk. Ik werk van thuis, dus mijn werk is hier altijd. En is het mijn werk niet, dan is er wel het huishouden dat roept. Dus een bad nemen ofzo, nee, dan gaat het in mijn kop nog meer tekeer wat allemaal nog ‘moet’.
  Dus kies ik meestal om even wat in de tuin bezig te zijn. Dan kan ik mijn aandacht beter richten op waarmee ik bezig ben en zo even afsluiten van de rest.

  • Romy 30 mei 2018 op 11:49 pm - Beantwoord

   Zo’n aan/uit-knop voor je gedachten zou inderdaad soms wel heel erg fijn zijn. Goed om te horen dat je iets aan mijn tips hebt 🙂
   Een opruimsessie kan inderdaad soms al echt effect hebben. Orde in je huis brengt vaak ook wel orde in je hoofd. Bij mij in ieder geval wel!
   Wat je zegt met de lijstjes herken ik wel. Mijn to-do-lists zijn vaak wat aan de lange kant. Ik heb echt moeten leren om to-do-lists handiger te ordenen (bijvoorbeeld door prioriteiten aan te geven op een lijstje). Dat bracht mij veel rust. Want van een lijstje dat nooit echt afgevinkt is, wordt niemand blij ?
   Wat goed trouwens dat je een tijdverdrijf (de tuin) hebt gevonden waar je je wel met volle aandacht op kunt storten. Het is, zeker in huis, soms zo verleidelijk om alsnog van alles aan te pakken als je probeert rustig aan te doen, terwijl het juist zo waardevol is om even écht te ontspannen.

 12. Zo simpel is dan geluk 30 mei 2018 op 6:59 pm - Beantwoord

  Bij mij valt het gelukkig mee met de chaos in mijn hoofd, maar dit zijn zeker goede tips!

 13. Saskia 30 mei 2018 op 7:45 pm - Beantwoord

  Wat een mooi artikel. De chaos valt mee in mijn hoofd omdat ik meestal alles in vakken zie en indeel. Soms als privé en werk druk zijn merk ik het wel en neem dan bewust meer tijd voor mezelf met een serie of boek. Dat helpt voor mij zeker.

 14. Evelyne 30 mei 2018 op 8:49 pm - Beantwoord

  Ik heb constant last van chaos in mijn hoofd. Ik speel dagelijks bepaalde taferelen af die zich die dag afspeelden. Verschrikkelijk soms, want ik wil op een bepaald moment dat die chaos zich even stopzet, maar dat lukt niet altijd. Ik wil er dan wel over praten met iemand, maar kan er meestal thuis niet mee terecht. Gelukkig wel bij mijn 2 bff’s 😉

  • Romy 30 mei 2018 op 11:50 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je dingen in je hoofd kunt indelen en ordenen. Dat helpt vaak al heel erg om minder chaos te ervaren. Tijd voor jezelf is ook altijd fijn, zeker in een drukke tijd waarin er van alles door elkaar lijkt te lopen.

  • Romy 30 mei 2018 op 11:51 pm - Beantwoord

   Wat rot om te horen dat je die chaos in je hoofd bijna de hele dag door ervaart. Ik kan me voorstellen dat dat heel hinderlijk is, vooral als je je even ergens op probeert te concentreren. Gelukkig kun je het er wel met twee goede vriendinnen over hebben. In zo’n geval lucht dat bij mij vaak al heel wat op.

 15. Anna 31 mei 2018 op 10:43 am - Beantwoord

  Wat een fijne tips! Ik ben ook zo snel afgeleid en met 100 dingen tegelijk bezig. En inderdaad, toch nog even iets nuttigs tussendoor doen, als je eigenlijk wil ontspannen. Haha!

 16. Claire 31 mei 2018 op 5:19 pm - Beantwoord

  Alsof je het artikel voor mij geschreven hebt! Ik heb hier zoveel aan gehad. Ik heb eerst een lijstje gemaakt en de belangrijkste dingen gedaan. Als je de hoofdpunten doet dan voel je je al zoveel beter!

  • Romy 31 mei 2018 op 11:52 pm - Beantwoord

   Wat onwijs mooi om te horen dat je iets aan mijn artikel hebt! ♥ Zo fijn dat het je een beetje op weg kon helpen! En supergoed dat je meteen met een lijstje aan de slag bent gegaan. Dat kan soms al zo’n fijne stap 1 zijn.

 17. Simone 31 mei 2018 op 6:33 pm - Beantwoord

  Ja , ik heb ook wel eens chaos in mijn hoofd. Vaak bij veranderingen slaat mijn hoofd soms op hol haha 😛 Het moet dan in de meeste gevallen gewoon even een plekje krijgen en dan gaat het wel weer. Zo niet, dan praat ik er over met mijn vriend, vriendinnen en mijn ouders. 🙂 Dat helpt vaak al weer orde te scheppen in mijn hoofd.

  • Romy 31 mei 2018 op 11:53 pm - Beantwoord

   Als je grote veranderingen te wachten staan, is chaos inderdaad soms een logisch gevolg. Best lastig! In ieder geval goed dat je er in zo’n geval vaak over praat met mensen om je heen. Dat kan soms al echt helpen.

 18. Elisabeth 31 mei 2018 op 10:59 pm - Beantwoord

  Ik heb zeker wel eens last van chaos in mijn hoofd. En dan ga ik meestal ook opruimen of iets ontspannends doen, wat helpt om de chaos te verminderen. Leuke tips btw.

  • Romy 31 mei 2018 op 11:56 pm - Beantwoord

   Bedankt voor je compliment! 🙂 En zo te horen heb jij ook een goed actieplan voor als je chaos in je hoofd hebt. Het is zo fijn om op zo’n moment een manier te hebben om je gedachten weer een beetje te ordenen.

Recente blogs

Outfit | Mijn nieuwe Fabienne Chapot Mila jurk

23 juli 2020|Outfits|

En zo had ik opeens ongemerkt een half jaar geen nieuwe kleding gekocht. Je weet wel: corona enzo. Dat vond ik dus een uitstekende reden om mezelf na al die tijd iets extra moois cadeau te doen. Want toen bleek dat hét gele jurk in de sale was, kon ik me niet meer inhouden. Dat móest mijn nieuwe zomerjurk voor dit jaar worden. En wat voor één! Ik ben nogal in mijn nopjes met mijn nieuwe Fabienne Chapot Mila jurk. Geen goedkoopje, maar wel een goed koopje. Tijd om hem aan je te laten zien!

Keuzes maken | FOBO (Fear of Better Options) + 5 tips

14 augustus 2020|Persoonlijke groei|

Hoe kun je ooit een knoop doorhakken over jouw toekomstige woning als Funda vol staat met huizen? En hoe kun je jouw grote liefde vinden als op je lijst met potentiële matches wel 98 knappe mannen naar je glimlachen? Keuzes maken is tegenwoordig haast een taak voor gevorderden. Er zijn bijna altijd wel tig andere opties. Hoe weet je dan zeker dat jij daar de beste optie voor jou uit weet te kiezen? Ik - ook geen enthousiaste keuzemaker - deel mijn gedachten en geef 5 tips om je keuzestress wat in te dammen.

Geshopt! | Een paar leuke aankopen van de laatste tijd

6 augustus 2019|Lifestyle|

Ik ben niet per se iemand die na een dag winkelen terugkomt met een tas vol spullen. Maar zo nu en dan zie ik toch iets leuks waar ik met liefde wat geld voor neertel. En dan heb ik het niet alleen over mijn wekelijkse boodschappen om de koelkast aan te vullen en de broodnodige voordeelverpakkingen met schuursponsjes, maar vooral over iets leukere en uniekere aankopen. Een tweedehands rotan poef bijvoorbeeld, en ook een roze kussen en een felgroene blouse. Ik laat je mijn aankopen met plezier zien.