Barcelona6 5

Stoppen met gekkenwerk? (5 tips!)

 • 20 april 2018
 • 18 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Zeg eens eerlijk: doe jij soms aan gekkenwerk? Komt het weleens voor dat jij eigenlijk te veel hooi op je vork neemt of jezelf iets te vaak verantwoordelijk voelt? Ha, dan kunnen we elkaar de hand schudden. Ik haal mezelf nog weleens iets te veel op de hals. Zo kan ik mijn werkmail op vrije dagen niet altijd met rust laten. En is er iemand jarig? Dan moet en zal ik zelf een kaart maken (ook als het al middernacht is!). Of komt iemand last-minute met een verzoekje? Dan laat ik daarvoor graag van alles uit mijn handen vallen. Niet altijd even handig, maar ik ben onderweg naar verbetering! Misschien helpen deze 5 tips ook jou bij stoppen met gekkenwerk.

stoppen met gekkenwerk tips

1. Stel prioriteiten

Zelfs met 36 uren in een dag zou ik waarschijnlijk nog tijdtekort hebben, aangezien ik die tijd vast vanzelf opvul met allerlei dingen die lijken te “moeten”. Misschien bestaat er dus wel niet zoiets als een chronisch tijdtekort, maar wel zoiets als te veel dingen plannen in de tijd die je hebt. Tijdgebrek creëer je zelf door je te veel op de hals te halen. Een verzoekje? Kom maar door! Even langsgaan bij iemand als dat eigenlijk niet uitkomt? Ja hoor! Volgens mij is prioriteiten stellen daarom dé oplossing. Kijk hiervoor eens kritisch naar je takenlijstje. Welke van al die dingen die je doet, is echt nodig? Vaak is er echt geen man overboord als je sommige dingen een dag laat liggen.

2. Leer nee zeggen

Gekkenwerk kan ook het gevolg zijn van overal ‘ja’ op zeggen. Iemand vraagt of je “even” kunt helpen bij een verjaardag, vraagt je als chauffeur voor een uitje of doet last-minute een beroep op jouw hulp. Poeh, wat kan het op zo’n moment lastig zijn om iemand nee te verkopen. Toch is nee zeggen hard nodig om je agenda niet te laten dichtslibben en is het ook een manier om jezelf te beschermen. Het is echt de moeite waard om je niet altijd van alles op de hals te halen. Zo voorkom je het nodige gekkenwerk met té krappe deadlines. Hoe je dat doet? Deze 5 tips helpen mij om vaker nee te zeggen.

3. Gebruik een gezonde dosis realisme

Zelf heb ik eerder de neiging tot gekkenwerk als ik in een rush van stress en drukte zit. Dan gaat de automatische piloot in mij aan en dender ik het liefst vooral door. Toch is het juist in stressvolle tijden handig om even een stap terug te zetten en realistisch te kijken naar waar je mee bezig bent. Misschien krijg je er een energieboost van om 10 dingen op één dag te doen, maar is dat wel écht haalbaar? Vaak merk je pas naderhand dat het eigenlijk te veel was. In plaats van gedachteloos mee te gaan in die rush, kan het helpen om stil te staan bij waar je mee bezig bent. Is het niet te veel gevraagd? Kun je een van die taken niet uitstellen of laten zitten? Je kunt beter op het moment zelf ingrijpen dan naderhand totaal uitgeblust te zijn.

stoppen met gekkenwerk tips

4. Denk in mogelijkheden

In diezelfde rush als die ik hierboven beschreef, vergeet ik weleens om naar alternatieven te zoeken. Een volledig zelfgemaakt zevengangendiner op tafel toveren voor dertig man is bijvoorbeeld geweldig leuk. Maar zijn er niet alternatieven te bedenken die beter in je agenda passen? Wie zegt dat een soepje en een lopend buffet niet ook oké zijn? En moet je echt à la minute in de auto stappen om iemand te hulp te schieten als je het al enorm druk hebt? Of kun je die vriendin ook opbellen of een kort berichtje sturen en een andere keer langskomen? Er zijn vaak wel andere mogelijkheden dan direct alles uit je handen te laten vallen.

5. Neem zelf verantwoordelijkheid

Bij gekkenwerk is het probleem misschien wel dat je jezelf te verantwoordelijk voelt voor andere mensen. Wellicht heb je het idee dat je de problemen van ieder ander moet oplossen. Maar weet je wat nu juist de truc is? Ook verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en voor jouw agenda! Jij bent de enige die dingen van je to-do-list kan laten verdwijnen. Alleen jij kunt bepalen dat je te veel hooi op je vork hebt genomen of dat minder perfect ook goed is. Alleen jij kunt jezelf een halt toeroepen. Trap op die tijd op die rem! Hoe moeilijk ook, jij bent de enige die dat kan doen!

Betrap jij jezelf weleens op “gekkenwerk”?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marije 20 april 2018 op 6:23 am - Beantwoord

  Ik denk dat jijzelf verantwoordelijk bent voor het gekkenwerk dat je doet. In de loop der jaren ben ik gaan leren om prioriteiten te stellen en nee te zeggen.

  • Romy 20 april 2018 op 4:56 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je dat de afgelopen jaren hebt geleerd! Hoe moeilijk ook, het is inderdaad vaak je eigen verantwoordelijkheid om je agenda te beschermen.

 2. Darina 20 april 2018 op 7:06 am - Beantwoord

  Ik leer steeds beter nee zeggen en prioriteiten stellen nadat het een keer helemaal fout is gegaan. Dat is een goede levensles geweest en het gaat mij steeds beter af!

  • Romy 20 april 2018 op 4:58 pm - Beantwoord

   Als je ooit ver over je grenzen heen bent gegaan, is dat inderdaad wel een goede les om je agenda beter te beschermen. Goed dat je dat steeds beter leert!

 3. Nikita 20 april 2018 op 7:26 am - Beantwoord

  Ook ik kan zeggen dat ik telkens weer een beetje voor mezelf leer te kiezen. Ik merk gewoon dat mijn stage zijn sporen heeft nagelaten. Woensdag op school moest ik in de les beletteren en toen ik eraan begon kreeg ik een flashback en begon ik te beven en vervolgens mislukte het. Waardoor een paniekmomentje daar direct was. Ik heb toen mijn leerkracht erbij gehaald en ze heeft het opgelost, maar ze was helemaal niet boos. Ze was lief en maakte een voorzichtig grapje erover waardoor de klas ook grappen maakte over dat ik een fout had gemaakt. En daardoor leek het ineens minder erg. Dus hetgene wat bij mij voor gekkenwerk zorgt is de mening van anderen. Ik trek me die veel te hard aan en boven die mening springt mijn criticus ook aan en dan is het volledig voor de vaantjes. Dan begin ik door te draaien. Ik heb hoe eng ook (ik vond dat ik het niet verdiende) woensdagavond mijn vertrouwenspersoon gemaild en gisteren heb ik hem aangesproken. Volgende week woensdag heb ik een afspraak met hem om over mijn stage te praten en over mijn paniekmomentjes. Het voelt heel tegenstrijdig omdat mijn criticus vindt dat ik het niet verdien omdat mijn stage niet perfect was. Maar ik ben hoe eng ook, er tegenin gegaan. Dus op naar woensdag!

  • Romy 20 april 2018 op 5:18 pm - Beantwoord

   Zo te horen zet je al heel mooie stappen op weg naar minder gekkenwerk. Jezelf en jouw perfectionisme met humor benaderen, klinkt al als een heel goede insteek. Tegelijkertijd heb je zo te horen ook wel veel last van die vervelende innerlijke criticus, ook op basis van wat je denkt dat andere mensen van je vinden. Wat naar km dat te horen! Maar wel heel goed dat je ook daartegenin gaat en zelfs al een afspraak met je vertrouwenspersoon hebt gemaakt. You go girl! ?

 4. Iris - Thebeautymagazine.nl 20 april 2018 op 7:54 am - Beantwoord

  Handige tips. Nee zeggen blijft een dingetje…

 5. Neverdullmoments 20 april 2018 op 8:07 am - Beantwoord

  Soms kijk ik op mijn kalender (oldschool he, een kalender ipv een agenda hahaha) en denk ik: wow, hoe dan?! Ik kan dan voor volgende afspraken gelukkig wel nee zeggen, maar dat vind ik vaak wel jammer! Hádden we maar 36 uur in een dag… 😉

  • Romy 20 april 2018 op 5:05 pm - Beantwoord

   Haha, soms doe je inderdaad zonder het te merken eigenlijk wel heel veel in een dag. Soms zou zo’n extra lange dag nog niet eens een heel slecht idee zijn ?

 6. Else-Marie 20 april 2018 op 8:34 am - Beantwoord

  36 uur in een dag zou mij ook niet helpen. Herkenbaar wat je schrijft. Wij kregen eens de tip op een cursus om elke week een kruis in je agenda te zetten op 1 avond. Die avond heb je tijd voor jezelf, voor elkaar en maak je geen afspraak. En wauw, dat helpt!

  • Romy 20 april 2018 op 5:05 pm - Beantwoord

   Wat een goede tip! Zo’n afspraak met jezelf kan echt helpen. Misschien moet ik dat ook eens proberen ?

 7. Sandra 20 april 2018 op 8:51 am - Beantwoord

  Sinds ik beter nee kan zeggen gaat het een heel stuk beter, gelukkig! Maar alsnog Ga ik nog wel eens de fout in en wil ik veel te veel doen. Wel heb ik vooral door mijn lichamelijke problemen geleerd dat ik moet doseren, anders gaat het ook op dat gebied compleet mis. Daardoor ben ik er vaak wel op tijd bij wanneer ik weer té veel doe. Kijken naar wat prioriteit heeft is dan het beste wat ik kan doen!

 8. Eline 20 april 2018 op 9:15 am - Beantwoord

  Nee leren zeggen is zo waardevol! Eerst vond ik het super ongemakkelijk om dingen te weigeren of zelfs op het laatste moment nog af te zeggen, maar ik merk dat het veel beter met me gaat wanneer ik mijn eigen grenzen bewaak.

 9. Evelyne 20 april 2018 op 2:28 pm - Beantwoord

  Hoe vaak ik het wel zou willen, nee zeggen blijft moeilijk ondanks al mijn verwoede pogingen.. Soms krijg ik het gevoel dat men weet dat ik geen nee kan zeggen en er van profiteren, met als resultaat dat ik mezelf al eens durf voorbij te lopen.

  • Romy 20 april 2018 op 5:07 pm - Beantwoord

   Zeker als je lichamelijk niet alles kunt hebben, lijkt het me belangrijk om goed op te letten dat je je agenda niet te vol plant. Goed dat je in ieder geval goed oplet dat je niet te veel hooi op je vork neemt door bijvoorbeeld prioriteiten te stellen 🙂

  • Romy 20 april 2018 op 5:10 pm - Beantwoord

   Wat lastig om te horen dat je zo veel moeite hebt om nee te zeggen! Het is ook niet niks, zeker niet als je regelmatig verzoekjes krijgt. Ik denk zelf niet dat mensen bewust misbruik van je maken, maar je zou wel een mooi statement kunnen maken door toch eens nee te zeggen. Al is het maar bij iets kleins om alleen al aan jezelf te laten zien dat nee zeggen ook jou lukt! ?

 10. Saskia 20 april 2018 op 5:32 pm - Beantwoord

  Ik heb een hoop van deze bovenstaande lessen de harde weg geleerd. Maar weet nu zeker hoe is soms dingen moet aanpakken, wat erg fijn is. Ik ben de laatste maanden echt wat meer offline geweest en wat bewuster voor mezelf gekozen. Heeft zeker een stukje rust gebracht. Goed artikel!

  • Romy 20 april 2018 op 7:14 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je er bewuster mee bezig bent om ook de nodige rust te pakken. Soms leer je dit soort lessen inderdaad helaas via de harde weg. Fijn dat je nu in ieder geval meer rust hebt gevonden ?

Recente blogs

Wat te doen met je foto's? | 10 creatieve ideeën

17 september 2019|Lifestyle|

Ben je net als ik gek op het maken van foto's? Dan heb je ongetwijfeld binnen een mum van tijd een harde schijf (of twee) vol met dierbare kiekjes. Het is natuurlijk zonde om je mooiste foto's alleen in een mapje weggestopt op je computer te bewaren. En avonden achter elkaar foto's inplakken is misschien ook niet helemaal je ding. Maar wat te doen met foto's om ze een bijzonder plekje te geven? Dit zijn 10 creatieve ideeën om iets moois met je foto's te doen.

Wij gingen naar Italië en het was fan-tas-tisch!

9 augustus 2018|Op reis|

Koffer ingepakt? Check! Alle 1500 foto's veiliggesteld via Google Drive? Yes! En ingecheckt voor de terugvlucht? Ja! Nu ik dit schrijf, ben ik helemaal klaar om na 7 fantastische dagen in Italië terug naar huis te vliegen. Al lange tijd droomde ik van een reis naar Italië. Ik zag mezelf al rondlopen langs de grachten in Venetië, wilde niets liever dan de gekleurde huisjes in Burano met eigen ogen zien en kon ook niet wachten om vanachter een treinraampje een glimp van het Toscaanse landschap op te vangen. Hoe het was om die punten van mijn bucket list te kunnen afvinken? Nou, het werd een reis die al mijn verwachtingen overtrof. 

Moeilijke tijden? Dit is wat mij helpt!

9 november 2020|Persoonlijke groei, Positiviteit|

We maken allemaal weleens een lastige periode mee, om welke reden dan ook. Laat ik eerlijk zijn: de afgelopen weken waren niet altijd even makkelijk. Het verlies van mijn schoonmoeder is heel verdrietig en de coronatijd helpt niet per se mee. Gelukkig weet ik inmiddels wat mij wél helpt in moeilijke tijden. Ik heb een paar dingen die mij op haast magische wijze door moeilijke tijden heen kunnen slepen. En waar ik meteen wat ballast armer en een glimlach rijker van word. Tijd voor een lijstje met tips!