IMG 6710 2 1

Stoppen met leven op de automatische piloot? 7 tips!

 • 30 april 2018
 • 33 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Zit jij elke dag om 9 uur klaar aan hetzelfde bureau in hetzelfde kantoor? Nadat je dezelfde standaard route naar je werk hebt gereden? En nadat je om precies dezelfde tijd bent opgestaan en dezelfde havermout en bosbessen hebt gegeten als gisteren, eergisteren en de dag daarvoor? Voor sommigen is dat helemaal prima, maar er zijn ook mensen die aardig de kriebels krijgen van leven op de automatische piloot. Ook ik ben soms blij als de automatische piloot even wegvliegt. Daarom zet ik 7 tips op een rij om je leven, ook met sleur, een positieve wending te geven.

stoppen met leven op de automatische piloot tips

1. Neem af en toe een dag vrij

Het afgelopen jaar heb ik vrije dagen gespaard alsof ik er rente over krijg. Dat betekent dat ik de komende maanden min of meer verplicht wat vrije dagen kan opmaken. En ik moet zeggen dat dat me prima bevalt. Gewoon midden in de week een dag iets leuks doen of een keer een middag vrij nemen om van de zon te genieten of te winkelen. Heerlijk! Plan dus zeker eens een dagje vrij of stop een keer een paar uur eerder met werk. Iets leuks om naar uit te zien breekt zo lekker de week.

2. Weet het kleine te waarderen

Iedereen heeft wel routines en daar is natuurlijk niets mis mee. Maar ook midden in routines kunnen heel leuke dingen gebeuren. Focus eens op die kleine, fijne dingen die ook jouw doorsnee dag iets bijzonderder maken. Misschien ga je bijvoorbeeld wel elke dag naar hetzelfde kantoor, maar heb je zo nu en dan een extra lekker broodje in de pauze of maak je een keer buiten een fijne wandeling in de pauze. Door daar bewust bij stil te staan, train je jezelf om juist op gewone dagen toch iets fijns te ontdekken.

3. Doe iets anders dan op de automatische piloot

Ook als je niets speciaals van plan bent, is er wel een manier te bedenken om de sleur te doorbreken. Doe bijvoorbeeld eens iets anders dan anders. Wat dacht je van een andere route nemen naar je bestemming? Of iets eerder beginnen en daardoor ‘s middags wat tijd over hebben? Of een keer maaltijden omwisselen (ice cream for breakfast!)? Een kleurrijk jurkje aantrekken in plaats van je standaard spijkerbroek? Of de fiets pakken in plaats van de bus voor een energieke start van de dag? Wees creatief en creëer jouw eigen fijne moment!

4. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen geluk

Als je geen actie onderneemt, vliegt de automatische piloot niet zomaar weg. Zolang jij niet een dag vrij vraagt of op een andere manier iets doet, bestaat inderdaad elke dag uit hetzelfde kantoor, hetzelfde bureau en misschien wel zelfs dezelfde lunch. Als je daar klaar mee bent, zal jij zelf actie moeten ondernemen. Plan een dag vrij, maak een plan voor het realiseren van een droom of bedenk iets leuks voor ’s avonds. Heb je vaste routines waar je even geen zin in hebt? Zoek naar een mogelijkheid om die sleur te doorbreken. Dat gaat niet vanzelf, maar er is vaak wel een mouw aan te passen.

stoppen met leven op de automatische piloot tips

5. Zoek inspirerende mensen op

Wil je stoppen met leven op de automatische piloot? Dan ken je vast wel voorbeelden van mensen die jij in dat opzicht inspirerend vindt. Wellicht ken je mensen die als de beste voor zichzelf opkomen, positiever in het leven staan of losser zijn dan jij. In plaats van daar jaloers op te zijn, kun je zo iemand als inspiratie gebruiken om jezelf ook een boost te geven. Praat eens met diegene over jouw wensen, dromen of juist frustraties of zoek een inspirerende video of TED-talk op om te volgen. Wie weet kan het je inspireren om jouw patronen te doorbreken.

6. Pak je bucketlist of doelen erbij

Heb je een bucketlist of bepaalde doelen die je op de lange termijn wil bereiken. Hoog tijd om die erbij te pakken! Wie weet brengt het je op ideeën om sommige dingen anders aan te pakken en stappen te zetten. Misschien inspireert het je om nú te beginnen met het verwezenlijken van een van je dromen. Alleen al het plannen voor iets waar jij van droomt, kan je het gevoel geven dat je mooie dingen te wachten staan. En dat kan je leven een positieve wending geven!

7. Doe iets wat je altijd al wilde doen

Is er iets wat je maar al te graag zou willen leren? Stijldansen bijvoorbeeld of breien of misschien wel een vreemde taal. Of staat er een bepaalde belevenis bovenaan je lijstje? Wellicht droom je van een etentje in een vijfsterrenrestaurant, van een parachutesprong of gewoon van een bezoekje aan de Efteling. Als je het gevoel hebt te leven op de automatische piloot, dan is nu het moment om een van die dingen te doen. Zo ontdek je meteen dat het leven best leuk kan zijn, zelfs met af en toe een automatische piloot aan het stuur van jouw leven.

Heb jij weleens het gevoel op de automatische piloot te leven?

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. marije 30 april 2018 op 6:28 am - Beantwoord

  Ik merk aan mijzelf dat als ik af en toe een spontane vrije dag neem, dat ik daar echt van kan genieten en het voelt als vrijheid. Daarna ben ik weer even opgeladen en kan ik weer even uit die automatische piloot

  • Romy 30 april 2018 op 8:53 am - Beantwoord

   Wat goed dat je soms bewust een dag vrij opneemt! Dat kan inderdaad zo fijn zijn en geeft je echt een moment om even bij te tanken.

 2. Darina 30 april 2018 op 6:36 am - Beantwoord

  Ja ik heb zeker dat gevoel en doe weleens de dingen die jij beschrijft om het te doorbreken. Er is soms maar heel weinig voor nodig om even niet meer op de automatische piloot te leven.

 3. Shirley 30 april 2018 op 6:37 am - Beantwoord

  Mijn leven bestaat deels wel uit hetzelfde. Zo sta ik bijna altijd om dezelfde tijd op en neem ik dezelfde bus en trein. Ik probeer af en toe bewust iets te veranderen. En soms noodgedwongen: vandaag staken de bussen en ga ik op de fiets naar het station. Het is overigens maar 12 minuten fietsen, maar normaal ben ik gewoon lui.

 4. Neverdullmoments 30 april 2018 op 6:53 am - Beantwoord

  Eigenlijk is de automatische piloot bij mij altijd op reis doordat ik twee banen heb! Ook in het onderwijs is er vanzelf genoeg afwisseling: elke dag een ander moment beginnen en eindigen, verschillende klassen, andere lessen, studiedagen, excursies, vergaderingen, verkorte roosters, vakantie! Nu ook weer, heeeerlijk! Wat ik wel soms nodig heb, is iets om naar uit te kijken. Doordeweeks bijvoorbeeld een keer uit eten of naar de bios vind ik dan echt een uitkomst!

  • Romy 30 april 2018 op 8:54 am - Beantwoord

   Absoluut! Je hoeft geen grootse dingen te doen om even van de automatische piloot af te komen. Soms kan iets kleins maar fijns ook al heel goed helpen 🙂

  • Romy 30 april 2018 op 8:55 am - Beantwoord

   Wat fijn dat je die afwisseling in je baan vindt! Alleen al dat helpt tegen een automatische piloot. En in het onderwijs is volgens mij sowieso geen dag hetzelfde 🙂 Tel daar af en toe iets leuks om naar uit te kijken bij op en dan kan ik me wel voorstellen dat jouw automatische piloot meestal ver weg op reis is 😉

 5. Iris - Thebeautymagazine.nl 30 april 2018 op 7:53 am - Beantwoord

  Ik vind het totaal niet fijn om in een sleur te zitten. Gelukkig zit is dat niet zo vaak. Een dagje vrij helpt vaak ook.

 6. Els 30 april 2018 op 7:58 am - Beantwoord

  Haha, herkenbaar met je dag vrij nemen. Ik ben ook echt zuinig op mijn vrije dagen :-).

  • Romy 30 april 2018 op 8:55 am - Beantwoord

   Haha, lastig is het soms om die dagen op te nemen, hè?! Ik vergeet het vaak ook gewoon, dus wat dat betreft helpt het wel dat er wat druk achter zit doordat ik een paar dagen nog verplicht móet opmaken voor begin juli 😉

 7. Josephine 30 april 2018 op 9:00 am - Beantwoord

  Ik hou eerlijk gezegd wel van structuur in mijn week, maar juist daarin zitten dan ook de momenten ingebouwd waarop ik even rust kan pakken of iets spontaans kan gaan doen. Ingeplande vrijheid, dus. Is dat ook de automatische piloot? 😉

  Ik ben het trouwens helemaal met je eens, dat het belangrijk is om kleine dingen te waarderen!

  • Romy 30 april 2018 op 7:11 pm - Beantwoord

   Ingeplande vrijheid vind ik ook wel een mooie benaming! Helemaal geen routine lijkt mij ook niets, maar het is ook fijn om zo nu en dan iets spontaans op te pakken waar je op dat moment zin in hebt. En dat kan ook een beetje op een gepland moment zijn natuurlijk 😉

 8. evelien 30 april 2018 op 9:03 am - Beantwoord

  Wat een fijn artikels! Soms merk ik weleens dat ik bepaalde routines heb wat niet altijd even fijn is.
  Deze maand gaat er al een hoop anders gebeuren en buiten de kaders te denken, super fijn!
  Liefs,
  Evelien

  • Romy 30 april 2018 op 7:12 pm - Beantwoord

   Wat spannend dat je deze maand een paar dingen op de planning hebt staan die anders zijn dan anders. Geniet ervan alvast! 🙂

 9. Loes 30 april 2018 op 9:37 am - Beantwoord

  Het helpt inderdaad om je doelen erbij te pakken en wat bewuster stil te staan bij het moment! Het kan zo lastig zijn om niet door te draven..

 10. Johanne 30 april 2018 op 10:39 am - Beantwoord

  Sommige dingen vind ik heel fijn om in de automatische piloot te doen, maar meestal lukt het mij niet eens. Ik verveel me heel erg snel (met alles), waardoor ik afwisseling nodig heb. In het werk, maar ook als het gaat om eten en leven. Hele fijne tips! Ik moet eigenlijk echt eindelijk mijn bucket list opstellen, zodat ik nog meer motivatie heb.

 11. Forever38.com (Vera) 30 april 2018 op 11:09 am - Beantwoord

  Leuk artikel ! Zelf vind ik het op zich heel fijn om een vaste structuur te hebben, maar zo af en toe benauwt het me en dan plan ik inderdaad een vrije dag, neem ik een andere route, of neem de tijd om iets van mijn leuke-dingen-lijstje af te strepen.

  • Romy 30 april 2018 op 7:16 pm - Beantwoord

   Ja, een bucket list is zo fijn! Zeker doen, hoor 🙂 Mijn bucket list helpt me ook echt om zo nu en dan leuke, nieuwe dingen op te maken.
   En de behoefte aan afwisseling herken ik wel een beetje! Aan de ene kant vind ik routines heel fijn, maar aan de andere kant vind ik het belangrijk en prettig dat er soms ruimte is voor spontane dingen.

  • Romy 30 april 2018 op 7:16 pm - Beantwoord

   Dat klinkt als een mooie balans! Juist de combinatie van routines met af en toe iets spontaans is ook wat ik zo fijn vind 🙂

 12. Anna 30 april 2018 op 11:44 am - Beantwoord

  Wat een goed artikel! Ik werk zelf thuis, maar ondanks dat houd ik ook wel heel erg van routines. Meestal maak ik een keer per week thuis een uitgebreide lunch en werk ik een keer buiten de deur… Haha! Ik plan mijn dagen meestal van te voren al zo vol, dat ik het heel moeilijk vind om spontaan iets af te spreken als iemand mij dat vraagt. Hopelijk kan ik deze week een beetje uit mijn vaste patroon breken ;-).

  • Romy 30 april 2018 op 7:18 pm - Beantwoord

   Zo te horen heb je best een fijne afwisseling in je week door bijvoorbeeld een keer iets uitgebreider te lunchen of ergens anders te gaan werken. Hopelijk zit er deze week een leuk, spontaan momentje in 😉 Geniet van de week!

 13. borduursaramsades 30 april 2018 op 1:11 pm - Beantwoord

  daarom is mijn motto ” leven genieten van de kleine dingen in het leven ” 😉

 14. Simone 30 april 2018 op 3:38 pm - Beantwoord

  Fijn lijstje! Gelukkig heb ik op dit moment niet zo het gevoel dat ik leef op de automatische piloot. Mijn werk is wat dat betreft veelzijdig genoeg (voor alsnog). Ik kan makkelijk een dagje of middag even vrij nemen. Dat komt door het 0-uren contract. Soms heel fijn, soms wat te verleidelijk en als er geen werk is werk ik sowieso al minder natuurlijk. Dus die sleur zal er hier nog niet zo snel in zitten, hoop ik!

  • Romy 30 april 2018 op 7:24 pm - Beantwoord

   Wat fijn om te horen dat jij juist veel afwisseling vindt in je werk. Dat zorgt al meteen voor veel minder sleur. En inderdaad ook wel fijn om door je nulurencontract soms vrij te kunnen nemen op momenten dat je daar even behoefte aan hebt 🙂

 15. Nikita 30 april 2018 op 7:36 pm - Beantwoord

  Ik leef in schoolweken vaak op automatische piloot omdat ik dat nodig heb. Ik ben wel blij met het feit dat we lessenroosters hebben en ik merk ook dat iets simpels me uit balans brengt. Ik haat het bijvoorbeeld om mijn bus te missen ‘s morgens. Er rijden treinen en twee andere bussen dus we komen sowieso optijd aan hoor. Maar ik wil gewoon mijn trouwe bus hebben ‘s morgens die ons naar school brengt. Mijn leven is niet saai, want de lessen zelf op school zijn vaak wel grappig. Wij hebben grappige leerkrachten en onze klas is ook gewoon een hele leuke bende dus er valt elke dag wel iets te lachen. Zeker. En als ik echt sleur voel, dan probeer ik er iets aan te doen. Na school buiten lezen als het mooi weer is, film kijken. Het zijn simpele dingen, maar ze maken voor mij altijd het verschil. Ik heb tijdens lastige momenten altijd wel iets om naar uit te kijken. Al is het dat we dat weekend naar de bibliotheek gaan, dat ik een supergoed boek aan het lezen ben en in de beste gevallen is het dat ik bijna een gesprek heb met mijn vertrouwenspersoon. Hij doorbreekt de sleur altijd door zijn grappen en dan kan ik weer eens goed lachen. Er is in mijn ogen altijd iets wat die automatische piloot toch leuk maakt. Maar dat is natuurlijk ieder zijn mening

  • Romy 30 april 2018 op 11:45 pm - Beantwoord

   Zo te horen zijn routines voor jou helemaal oké en in datgeval is het ook gewoon prima om wat structuur in je leven te hebben, toch?! Het klinkt alsof je alsnog genoeg spontane momenten hebt tussendoor of in ieder geval fijne momenten om naar uit te zien. En soms is een beetje routine ook zo erg nog niet. Ik vind zelf bijvoorbeeld dezelfde busrit naar mijn werk ook altijd wel fijn 🙂 Daar kan ik elke dag weer van genieten.

 16. Daenelia 1 mei 2018 op 10:06 am - Beantwoord

  Routine en regelmaat zijn voor mij andere dingen dan ‘automatische piloot’. Juist door vaste zaken kan ik daarna lekker freewheelen! Even uit je comfort zone stappen en iets doen wat je nog niet eerder deed. Of juist eindelijk iets doen wat je al heel lang wil. Soms is dat juist een hele dag films kijken op de bank XD En soms is het op de bakfiets stappen en ergens heen gaan zonder plan.
  Ik doe nu eigenlijk heel veel freewheelen … Ik moet nu juist echt zorgen dat ik bepaalde routines en regelmaat wel aanhou. Zoals om 10 uur beginnen met studeren. Oh. Weer te laat.

  • Romy 1 mei 2018 op 7:22 pm - Beantwoord

   Het is inderdaad zo dat routines soms juist heel fijn en handig zijn. Ik vind een beetje structuur en routines ook juist wel prettig, zolang het inderdaad een beetje wordt afgewisseld met heerlijk freewheelen ? Dat laatste is waarvoor ik dit artikel had geschreven, omdat het soms zo fijn is om iets anders dan anders te doen ?

 17. Lilian 1 mei 2018 op 7:14 pm - Beantwoord

  Als ZZP’er leef je minder op de automatische piloot denk ik, omdat wij soms ook op donderdagmiddag ineens besluiten om lekker weg te gaan ofzo. Maar we willen ook iets meer ‘spontaan’ gaan doen. Want uiteindelijk doe je ook als ZZP’ er best wel veel dingen automatisch (en gelukkig maar, want dat scheelt ook veel hersenruimte).

  • Romy 1 mei 2018 op 7:32 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat de dingen als zzp’er soms wel iets anders zijn. Aan de ene kant heb je meer ruimte voor spontaniteit, maar aan de andere kant moet je ook als zzp’er natuurlijk veel dingen gewoon afronden en zit iets spontaans er ook niet altijd in. Wel een mooi voornemen om vaker ongepland iets te ondernemen tussen de (inderdaad vaak ook wel handige) routines door 🙂

 18. Saskia 3 mei 2018 op 9:11 pm - Beantwoord

  Ik ben wel iemand van vastigheid en routine, maar de automatische piloot probeer ik vaak uit te zetten. Bewust te genieten in het hier en nu. Merk dat ik er met drukke weken wel moeite me heb

  • Romy 4 mei 2018 op 12:27 am - Beantwoord

   Bewust genieten is al een heel mooie manier om de automatische piloot uit te zetten! Maar ik snap dat dat in drukkere weken wel lastiger is. Dan ga je toch al wat sneller vasthouden aan vastigheid en routines.

Recente blogs

25x wat ik leerde in mijn 25e levensjaar

19 mei 2018|Persoonlijk|

Volgende week mag ik op 25 mei 25 kaarsjes uitblazen. Een memorabele mijlpaal die ervoor zorgt dat ik weer eens (lekker sentimenteel!) ga terugblikken op mijn leven. Dat doe ik in dit artikel met 25 levenslessen die ik in mijn 25e levensjaar heb geleerd. Dit lekker gevarieerde lijstje bestaat uit bloedserieuze levenslessen, maar ook nieuwe ontdekkingen waar ik niet meer zonder kan en bloopers die ik na dit jaar nóóit meer zal begaan. Lees snel verder!

Dislikes | 13 producten waar ik dus niet zo vrolijk van word

21 juli 2017|Positiviteit|

“Hier word ik niet vrolijk van.” Als je De Smaakpolitie met Rob Geus weleens hebt gekeken, dan komt die uitspraak je vast nog bekend voor. Zelf deel ik regelmatig producten waar ik wél vrolijk van word, maar voor de verandering wil ik het vandaag eens hebben over producten die mij juist niet zo blij maken. Dat kan zijn omdat ik er totaal niet goed mee overweg kan of omdat ik het gewoon een onding vind. Wat dacht je bijvoorbeeld van lipgloss? Of kleding waarmee een toiletbezoek opeens een kwartier kost? Anyway, dit zijn mijn 13 niet-zo-favorieten. Ik ben benieuwd of je er iets van herkent.

Mooi leven | Maak het leven mooier met deze 26 gewoontes

4 mei 2021|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

Niet elke dag is een geluksdag. Niet elke dag sta je fluitend voor de spiegel omdat je er zo enorm veel zin in hebt om te gaan beleven wat de dag voor je in petto heeft. Maar zelfs op zo'n dag kun je er nog iets van maken. Je leven mooier maken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Dit zijn 26 gewoontes die ik op zowel de fan-tas-tische als de ronduit-ruk-dagen toepas om het leven mooier te maken.