Stoppen met multitasken: waarom en hoe?

Werkend aan mijn blog zie ik een e-mail binnenkomen. “Even beantwoorden, hoor!” Ondertussen pak ik de post van de deurmat en boek ik snel wat geld over. Om mezelf vervolgens af te vragen waar ik ook alweer was gebleven. Tja, als vrouw kun je in principe natuurlijk 2 dingen tegelijk. Of nou ja, dat dácht ik jarenlang. Sinds een tijdje realiseer ik me steeds meer dat multitasken voor mij juist averechts werkt. Daarom wil ik proberen om te stoppen met multitasken. Niet meer als een superwoman 10 dingen tegelijk doen, maar mijn aandacht meer op één taak richten. Guess what? Het lijkt te werken. Ik leg je dan ook graag uit waarom ik wil stoppen met multitasken.

stoppen met multitasken

Betere concentratie

Het voelde voor mij altijd megaproductief om twee, drie of zelfs tien dingen door elkaar te doen. Ik was de hele dag druk, kreeg alles gedaan en had het gevoel dat ik reuze efficiënt bezig was. Dat was totdat ik ergens las over het effect van bijvoorbeeld e-mails of notificaties die tussendoor oppoppen. Het bleek dat één melding van een paar seconden je soms wel een paar minuten uit je concentratie kan halen. Ik was dan net lekker bezig met een alinea schrijven, maar raakte de draad weer helemaal kwijt als ik de e-mail opende. Dat opnieuw beginnen kwam mijn concentratie niet bepaald ten goede. Je focussen op die ene taak, eerst de tekst afschrijven en dan pas de e-mail bekijken werkt eigenlijk zoveel efficiënter.

Hogere productiviteit

Nog even over die to do list die niet altijd mijn beste vriend is. Dat lijstje blijft bij mij dus vaak propvol staan met taken als ik continu van alles door elkaar doe. Ik ben dan namelijk met zoveel dingen tegelijk bezig dat het vaak wel even duurt voordat ik één taak echt heb afgerond. En dan heb ik het niet eens over grote projecten, maar over iets kleins als een artikel schrijven of een simpele e-mail beantwoorden. Knettergek werd ik er soms van als ik daar best veel tijd aan kwijt was. Ik merk nu dat ik liever eerst project 1 afrond om me daarna op project 2 te storten en dat af te maken. Op die manier komt er een stuk sneller een streep door de punten op mijn lijstje en heb ik zelf ook het gevoel dat ik productiever ben.

Prioriteiten stellen

Door te stoppen met multitasken leer je ook om prioriteiten te stellen bij alles wat je doet. Als ik tussendoor een e-mail ontvang, hoef ik daarvoor niet op stel en sprong alles uit mijn handen te laten vallen. Dat kan ik vaak ook prima bewaren voor als ik mijn andere taak heb afgerond. En die kast die ik nog wil opruimen, moet dat echt nu of kan het ook wel een paar uur wachten? Eerder zou ik direct alle lades ondersteboven hebben gekeerd, maar nu probeer ik om het even te laten rusten en mijn prioriteit ergens anders te leggen. Ik merk dat het me echt helpt om niet met al mijn ingevingen meteen iets te doen. Het aantal “Hé, dat moet ook nog gebeuren!”-momentjes in mijn hoofd neemt zelfs een beetje af naarmate ik die ingevingen vaker even parkeer.

Tips om te stoppen met multitasken

Het moge duidelijk zijn: stoppen met multitasken heeft zo zijn voordelen. Misschien denk je nu ook wel: “Goh, dat multitasken is inderdaad niet zo handig.” Maar ja, hoe kom je daar nu van af? Iets wat je gewend bent om te doen, kun je immers niet zomaar van de ene op de andere dag laten vallen. Daarom een paar tips om langzaamaan te leren stoppen met multitasken:

 • Zet de notificaties op je telefoon of computer uit als je aan het werk bent.
 • Werk in tijdblokken, bijvoorbeeld met de Pomodoro-techniek (zie dit artikel).
 • Werk op je to do list met kleurtjes of markeringen, waarmee je je taken prioriteit (of juist niet) geeft.
 • Neem op tijd en regelmatig pauze, zodat je je concentratie niet verliest.
 • Ga na wat voor jou prettig werkt (muziek aan of juist niet, een opgeruimde werkplek, alleen of tussen anderen).
 • Doe de kleinste taken het eerst, zodat je snel een paar taken kunt afvinken en minder aan je hoofd hebt.
 • Zorg ervoor dat je een notitieboekje bij de hand hebt, waarin je losfladderende gedachten even kunt parkeren.
 • Laat je e-mail met rust totdat je een taak hebt afgerond. Mensen verwachten echt niet à la minute antwoord.
 • Maak een indeling per dag(deel) en bepaal hoeveel tijd je (ongeveer) aan elke taak wilt besteden.
 • Vergeet vooral niet om door te strepen wat je hebt gedaan. Al is het alleen al vanwege dat heerlijke gevoel!

Wat werkt voor jou het beste: multitasken of één ding tegelijk?

Volg:
Deel:

50 Reacties

 1. 24 juli 2017 / 06:07

  Goede tips. Beter geconcentreerd aan 1 ding werken dan aan 10 dingen ongeconcentreerd. Voor mijn email heb ik speciale momenten op een dag
  marije blogde over…Leven met reuma: Chocolade

  • Romy
   Auteur
   24 juli 2017 / 21:22

   Wat goed dat je bewust aparte momentjes inplant voor je e-mail! Op werkdagen doe ik dat ook altijd: ‘s ochtends, tussen de middag en ‘s avonds. Maar in het weekend wil ik me nog weleens laten verleiden om elke zoveel minuten te checken. Dat is echt iets wat ik wil aanpakken, want meestal mis ik helemaal niets als ik een paar uur niet kijk.

 2. 24 juli 2017 / 07:31

  Wat een fijne tips! Ik heb vooral dat kleine taken nog weleens tussendoor glippen zoals mail, post of even snel iets kleins op sociale media posten. Daardoor kan je zo afgeleid raken. De laatste tijd probeer ik ook 1 taak geheel af te maken zodat ik het goed kan afronden. Dat zorgt er trouwens ook voor dat ik meer aandacht heb voor mijn opdrachten wat ook weer resulteert in beter werk, Woohoo!
  Claire blogde over…Einde van de duurzame kleding challenge: mijn ervaring

  • Romy
   Auteur
   24 juli 2017 / 21:24

   Ja precies! Ik denk vaak “Oh, dit is zo’n klein dingetje. Dat kan wel even tussendoor!” Maar voor je het weet ben je helemaal uit je ritme of zit je weer 10 minuten mailtjes te versturen ;) Wat goed dat je nu probeert om eerst één ding helemaal af te ronden en dan pas verder te gaan. En supergoed dat het ook nog eens je werk verbetert! :) Op mijn werk ben ik best wel gestructureerd met eerst het ene afronden en dan pas het volgende en ik merk dat ik daardoor ook zoveel beter werk dan als ik thuis alles door elkaar doe.

 3. 24 juli 2017 / 07:52

  Je hebt gelijk. Vaak is 1 ding doen productiever dan wanneer je meerdere dingen tegelijk doet.
  Iris blogde over…Vintage Founds #1

 4. 24 juli 2017 / 08:11

  Goede tips!!

  Soms is mijn concentratie ver te zoeken en soms ben ik megaproductief. Het kan verschillen bij mij ?

 5. 24 juli 2017 / 08:35

  Oh wat herkenbaar! Multitasken is zo slecht voor je concentratie. Ik probeer het nu wat minder te doen, maar ik merk dat ik me echt moet focussen om niet afgeleid te zijn door het volgende klusje. (Ik ga nu even koffie zetten :P).
  Josephine blogde over…DIY: Jane Austen Picnic Packs

  • Romy
   Auteur
   24 juli 2017 / 21:40

   Haha, ik moest hardop lachen om je opmerking over de koffie :P Zo lastig inderdaad om niet afgeleid te worden. Vooral als ik thuis dingen moet doen, vind ik dat een hele uitdaging met alle “Oh ja, dat moet ook nog!”-gedachten die steeds in mijn hoofd oppoppen ;)

 6. 24 juli 2017 / 11:43

  Wanneer ik bezig ben met mijn foto’s te bewerken of classeren, dan moet ik met rust gelaten worden. Dat weten ze hier thuis. Dan meld ik even in het algemeen dat ik niet gestoord wil worden, maar toch durven ze het soms al eens vergeten, haha.
  Evelyne blogde over…Mijn leven zoals het is #50 | Eindelijk verlof!

  • Romy
   Auteur
   24 juli 2017 / 21:41

   Haha, vooral met anderen om je heen kan het inderdaad nog weleens een uitdaging zijn om je echt op één ding te richten. Mijn moeder is ook vaak van de gezellige praatjes tussendoor. Hartstikke leuk, maar niet altijd even handig als je je echt wilt concentreren ;)

 7. 24 juli 2017 / 11:49

  Goede tips. Ik ben ook zo iemand die van alles tegelijk doet. Ik zit soms zelfs weleens tandenpoetsend voor de computer..oeps!
  irene blogde over…Persoonlijk: Dankjewel

  • Romy
   Auteur
   24 juli 2017 / 21:42

   Haha, die van tandenpoetsen achter de computer kende ik nog niet! ;) Ik kijk wel vaak vlogs tijdens het nagellakken achter de computer. Maar met nagellakken lukt dat op zich nog wel, omdat ik daar niet al mijn concentratie voor nodig heb :P

 8. 24 juli 2017 / 13:12

  Oh wat erg, ik laat wel echt alles uit mijn handen vallen als ik een email heb. Ik ben dol op emails haha. Maar dan ben ik vaak wel uit mijn flow als ik ergens mee bezig was. Maar als ik niet kijk, dan ben ik constant benieuwd wat het is. Nu ben ik een youtube video aan het kijken, koffie drinken, eten, blogs aan het lezen en foto’s aan het bewerken. Niet ideaal inderdaad.. Goeie tips dus!
  Rebecca blogde over…De Amsterdam Fashion week 2017 | Maison the Faux

  • Romy
   Auteur
   24 juli 2017 / 21:45

   Haha, ik herken die e-mailverslaving wel. Dat is ook echt mijn grootste struggle bij stoppen met multitasken. Ik denk ook bij elk mailtje dat het vast iets heel leuks is en dan blijkt het weer een of andere nieuwsbrief te zijn :P

  • Romy
   Auteur
   24 juli 2017 / 21:47

   Klopt, er gaat volgens mij heel wat energie verloren als je steeds van taak wisselt. Je moet toch weer even schakelen en je bedenken waar je ook alweer gebleven was. Ik moest wel lachen om je opmerking op het eind. Haha, blogs lezen is ook zoiets wat ik vaak tussen van alles en nog wat door doe ;) Het is nog best een uitdaging om daar echt even heel bewust mee bezig te zijn.

 9. 24 juli 2017 / 14:20

  Ik raak zelf vrij snel afgeleid en ik vind het dan best lastig om weer de focus terug te vinden. Inmiddels weet ik dat 1 ding met volle aandacht doen véél beter voor mij werkt dan 10 dingen half. Dus dat probeer ik dan ook altijd te doen. Maar ja… met jonge kinderen is dat nog wel eens een uitdaging haha.

  • Romy
   Auteur
   24 juli 2017 / 21:49

   Haha, ik kan me voorstellen dat de uitdaging extra groot is met kinderen die ook je aandacht willen. Die focus terugvinden is inderdaad het lastigste met multitasken. Het lijkt soms heel handig om van alles door elkaar te doen, maar eigenlijk raak je steeds uit je eigen flow.

 10. Nikita
  24 juli 2017 / 14:30

  Ik ben ook een multitasker, en dat heeft helaas soms negatieve invloeden. In de avond vul ik mijn dagboek in, lees ik blogs en tegelijk check ik mijn mails. En soms beantwoord ik ze tegelijk zelfs. Dan weet ik gewoon ook eventjes niet waar eerst. En ik doe mijn best om dat te stoppen, dus vanavond wordt de eerste keer proberen :) Maar ik merk het niet alleen tijdens de avond. Ook gewoon tijdens het lezen. Vooral als ik een foto heb gepost op Instagram of een status-update op facebook heb gepost. Door de twee-momenten die ik per dag neem voor sociale media, heb ik daar geen last meer van. Ik wilde namelijk constant kijken of er al iemand had gereageerd, geliked, gedeeld of wat dan ook. Maar nu heb ik daar weinig tot geen last meer van. Dan denk ik van, Nikita, straks pas en lees ik lekker verder :) Mijn multitaskgedrag en vooral op sociale media gebied had heel veel invloed op mijn leesmomenten en ik merkte dat ik daardoor ongelukkig werd en dat vond ik niet leuk dus ik heb er iets aan gedaan.

  • Nikita
   24 juli 2017 / 19:59

   En laat ik voor een keer op mijn eigen reactie reageren, ik kan met trots vertellen dat het gelukt is! Net mijn dagboek ingevuld, nu eventjes blogs lezen met muziek en straks nog even lezen :) Ik maak vorderingen!

  • Romy
   Auteur
   24 juli 2017 / 21:51

   Ik las net je reactie op je eigen reactie. Wat supergoed dat het vanavond gelukt is om bewust niet met alles tegelijk bezig te zijn. Ook hartstikke goed dat je zo bewust bezig bent met social media! Ik herken wel die nieuwsgierigheid nadat je net een foto of update hebt geplaatst. Maar het is zo zonde als je daardoor niet meer geconcentreerd een boek zou kunnen lezen. Echt heel goed dat je daar zelf een stokje voor hebt gestoken en je nu weer beter op een mooi boek kunt concentreren :)

 11. 24 juli 2017 / 14:49

  Ik ben zelf het meest productief als ik me focus op één taak. Als ik bezig ben met mijn blog, dan ben ik dus even niet bereikbaar. Ik zet een wekker voor een pauzemoment, of wanneer ik mijn kind van school moet halen. De enige door wie ik me laat storen is mijn jongste, die in de tijd dat ik werk, meestal lief aan het spelen is. Af en toe gaat hij naar de gastouder en dan kan ik ongestoord werken.
  Annika blogde over…Wet ’n Wild Mega Cushion Color Corrector Peach

  • Romy
   Auteur
   24 juli 2017 / 21:53

   Wat goed dat je echt bewust tijd maakt voor je blog als je daarmee bezig bent! Een blogartikel schrijven is inderdaad wel iets wat het beste werkt als je echt even alleen daarmee bezig bent. Dat van de wekker vind ik ook een slim idee. Dan ben je ook minder geneigd waarschijnlijk om tussendoor op de klok of op je mobiel te kijken, omdat je gewoon weet hoe laat je ‘moet’ stoppen.

 12. 24 juli 2017 / 16:52

  Wat een leuke blog heb je! Goede tips geef je hier ook. Ik heb ook ooit bij een vak van communicatiewetenschappen geleerd dat multitasken eigenlijk helemaal niet bestaat. We doen eigenlijk aan ‘switch tasken’, waarbij je dus super snel switcht tussen taken en daardoor eigenlijk bij geen enkele taak de volle 100% aandacht erbij houdt. Over die meldingen hoorde ik in een super interessante Tedtalk (https://www.ted.com/talks/tristan_harris_how_better_tech_could_protect_us_from_distraction?utm_source=facebook.com&utm_medium=social&utm_campaign=tedspread) dat het gemiddeld 22 minuten duurt voordat je weer gefocust bent..

  Enfin, goede tips, sommige kende ik al maar zeker niet allemaal dus ik ga er eens een paar uitproberen!

  • Romy
   Auteur
   24 juli 2017 / 21:59

   Dankjewel voor je compliment! :) Superlief!
   En wat een goede opmerking over ‘switch tasken’. Dat klinkt heel logisch eigenlijk. Bijna niemand kan écht meerdere dingen tegelijk doen, maar je kunt wel steeds van taak wisselen en daardoor eigenlijk je aandacht verliezen. Ik ga de TED-talk vanavond even bekijken. Dankjewel voor de tip! Het klinkt zeker interessant. En wauw, 22 minuten? Best wel schrikbarend eigenlijk dat je echt zo lang uit je concentratie bent als je je heel even op iets anders focust.

 13. Simone
  24 juli 2017 / 15:54

  Één voor één werkt wel het beste, vooral op het werk. Privé kan ik iets beter multitasken. Maar ik heb dan ook thuis niet echt te maken met deadlines bijvoorbeeld. Dat scheelt natuurlijk al een hele hoop.
  Simone blogde over…Waarom ik nooit zal stoppen met bloggen

 14. 24 juli 2017 / 21:15

  Oh ik ben echt een multitask er, hoewel ik het soms wel probeer af te leren… Soms is het focussen op 1 ding gewoon veel prettiger.

 15. 24 juli 2017 / 21:21

  Zeer herkenbaar haha, en dat terwijl ik echt faal in multitasken! Het is inderdaad zo lekker om eerst al die kleine taakjes af te strepen! Grote taken verdeel ik dan ook het liefst in kleine subtaken, zodat ik daar ook prima mee kan beginnen :) En dan afstrepen maar!!
  Neverdullmoments blogde over…Slokkie pleur

 16. 24 juli 2017 / 21:38

  Ik ben dus echt een mega multi tasker. Daar zou ik ook weleens verandering in aan willen brengen. Ik ga morgen eens proberen om mijn telefoon tijdens het werk uit te zetten en na een bepaalde tijd eventjes te checken of ik iets binnen heb. Ik ben benieuwd of ik daardoor een rustiger gevoel zal hebben.
  Sara | MevrouwMiauw blogde over…TEST: welk ras zou jij zijn als je een kat was?

  • Romy
   Auteur
   24 juli 2017 / 22:09

   Wat leuk om te horen dat je gaat proberen om je telefoon een bepaalde tijd uit te zetten! Ik ben benieuwd hoe het je vergaat.
   Op mijn werk doe ik het al een tijdje op die manier en ik merk dat ik daardoor veel langer geconcentreerd bezig ben. Thuis is het nog een ander verhaal, maar daar probeer ik aan te werken ;)

 17. Larissa
  24 juli 2017 / 22:00

  Weer een heel herkenbaar artikel zeg. Omdat ik continu afgeleid was tijdens het thuiswerken zette ik op een gegeven moment mijn mobiel altijd maar op stil. Ook werkte ik op mijn vriend zijn computer waar ik geen meldingen van e-mail ontving. Als ik echt even moest doorwerken werkte dit ideaal.
  Larissa blogde over…Groener leven… de keuzes en afwegingen

  • Romy
   Auteur
   24 juli 2017 / 22:07

   Wat slim dat je op die manier voor jezelf een paar afleiders hebt uitgezet! Vooral die e-mailmeldingen en notificaties op je mobiel zijn inderdaad echt een stoorfactor als je je even op één ding wilt richten. Ik ben ook blij dat ik op mijn werk bijvoorbeeld nooit Facebook-notificaties krijg, terwijl die op mijn laptop thuis automatisch steeds oppoppen.

 18. Darina
  25 juli 2017 / 06:53

  Ik heb niet zoveel moeite met multitasken maar heb mezelf nu wel aangeleerd om in blokken te werken. Vooral op mijn werk is dat toch prettiger.
  Darina blogde over…Missing Paris…

 19. Donna
  25 juli 2017 / 10:59

  Tijdens het studeren vind ik Pomodoro ZO fijn. Het is lekker gestructureerd en je wordt steeds netjes beloond met wat korte vrije tijd. Heerlijke manier om goed te studeren.
  Donna blogde over…The 50 Fun Questions Tag

 20. 25 juli 2017 / 13:03

  Multitasken kan handig zijn, maar niet als je ‘werk’ moet doen, dan moet je gewoon geconcentreerd blijven. Maaar eerlijk is eerlijk, ik maak me hier ook altijd schuldig aan hoor. Zo was ik net nog bezig met een blogje tikken en nu ben ik alweer blogs aan het lezen, maar mijn blogpost is nog niet af.. Oeps. Goede tips geef je!
  Justine blogde over…Welkom in.. Perth! (tag)

  • Romy
   Auteur
   25 juli 2017 / 20:10

   Haha, heel herkenbaar van het blogs lezen en schrijven tegelijk! Met bloggen ben ik misschien nog wel het meest aan het multitasken. Niet altijd even handig ;) Ik probeer nu om af en toe mijn wifi uit te zetten op mijn laptop of ga bijvoorbeeld bewust in de bus bloggen zonder internet. Dat scheelt al zoveel.

 21. Priscilla
  25 juli 2017 / 20:27

  Ik probeer ook te minderen met multitasken. Ik merk dat dingen als even de post pakken, app of e-mail beantwoorden en de telefoon beantwoorden gewoon heel veel tijd kost, zeker omdat je daarna weer opnieuw je concentratie moet vinden. Ik zet daarom tegenwoordig mijn telefoon op stil en e-mailaccount ‘uit’ zodat ik niet afgeleid kan worden als ik aan het werk / bloggen ben. Ik heb inderdaad altijd een notitieblokje paraat liggen om eventuele hersenspinsels en to-do prikkels te noteren zodat ik dat op een later tijdstip kan doen. En iets afstrepen van de to-do lijst… dat is echt een heerlijk gevoel. F
  Priscilla blogde over…Beautyshoplog met oa. DM, Lush en Clinique

  • Romy
   Auteur
   26 juli 2017 / 21:51

   Wat goed dat je al een paar stappen hebt gezet om minder afgeleid te raken! Social media en e-mail zijn volgens mij vaak wel de grootste prikkels, dus het kan al zo erg helpen om die twee drastisch te minderen. En inderdaad, het is even hard werken, maar wat voelt het fijn als je dan echt iets van je to-do list hebt afgerond!

 22. 26 juli 2017 / 16:39

  Goed stuk! Ik zei ook altijd vol overtuiging dat wij vrouwen kunnen multitasken, maar mijn vader zegt altijd dat dat niet kan: dat je altijd maar één ding met volledige aandacht en concentratie kunt doen. Sinds ik freelanceopdrachten doe, heb ik ook geleerd hoe belangrijk het is om pauzes in te lassen en met tijdblokken te werken, en tussendoor zo weinig mogelijk te doen: ik raak namelijk áltijd de flow kwijt als ik mezelf toesta even met iets anders bezig te zijn en dat is zo’n stom gevoel!
  Vivian blogde over…Get stuff done | Waarom je niet altijd takenlijstjes nodig hebt

  • Romy
   Auteur
   26 juli 2017 / 22:11

   Heel herkenbaar wat je zegt! Maar inderdaad, je kunt je aandacht eigenlijk echt maar bij één ding houden. Wat goed dat je nu al bewuster bezig bent om je op één ding tegelijk te storten en daarbij regelmatig pauzes te nemen. Iets even snel tussendoor doen, is soms heel verleidelijk, maar vaak kun je daar juist echt de draad door kwijtraken inderdaad.

 23. 28 juli 2017 / 14:15

  Wat een goede tips! Ik probeer de laatste tijd ook steeds minder te multitasken, maar helaas betrap ik mezelf toch nog af en toe. Prioriteiten stellen helpt echt en een notitieboekje bij de hand houden vind ik een hele goede tip!
  Laurine blogde over…De zomer tag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge