piekeren 2

Minder piekeren | 5 handige tips tegen piekeren

 • 18 januari 2020
 • 22 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei
minder piekeren tips

De piekermodus. Zo nu en dan schiet ik er weer eens in. Dan is mijn hoofd opeens bezig met alles wat pas over vijf jaar staat te gebeuren. Of zelfs met dingen die waarschijnlijk nooit werkelijkheid zullen worden. De ene piekergedachte wordt gevolgd door de andere, en de stopknop van al die gedachtestromen is ergens volledig zoekgeraakt. Minder piekeren, hoe doe je dat aan? De laatste tijd heb ik een aantal handige tips gekregen. Ik deel 5 tips tegen piekeren waar ik zelf veel aan heb gehad.

1. Focus je op vandaag

Het vervelende aan piekeren is dat je gedachten vaak in rap tempo van vandaag naar volgende week naar over een half jaar naar over vijf jaar kunnen gaan. In plaats van te kijken naar hoe het vandaag gaat, ga je peinzen over dingen die er op dit moment waarschijnlijk totaal niet toedoen. Laatst gaf iemand me een helpende tip om die onnodige sprong vooruit te stoppen.

Minder piekeren begint met kijken naar je situatie vandaag. Nu. Op dit moment. Stel: je vraagt je af of je ergens mee moet stoppen of doorgaan. In plaats van je druk te maken over het effect van die keuze over vijf jaar, kun je beter kijken naar hoe je er vandaag in staat. Gaat het vandaag goed? Ben je vandaag blij met hoe het nu is? Moet je vandaag een knoop doorhakken of kan dat nog wachten?

Wie weet liggen sommige dingen over vijf jaar totaal anders. Maar het heeft weinig zin om je daar nu druk over te maken. Focus je op het nu. Alles wat over vijf jaar speelt, komt tegen die tijd wel weer.

2. Praat, maar doe het met mate!

Eerder dacht ik vaak dat praten het beste medicijn tegen piekeren is. Dan bleef ik maar met mensen praten over de dingen waar ik mee worstelde. Over het algemeen ben ik ook wel een groot voorstander van uitspreken waar je mee zit. Maar ik merkte dat het ook een keerzijde kan hebben om het er met veel mensen over te hebben. Hoe vaker ik over lastige dingen praat, hoe groter die dingen ook worden in mijn hoofd. Ook krijg ik er dan soms vijf of tien adviezen bij die ik ergens in mijn volle hoofd een plekje moet geven. Et voilà, de “Ik wil het graag voor iedereen goed doen”-stem komt ook om de hoek kijken. Niet handig!

Daarom praat ik er liever met één of twee mensen over die nauw betrokken zijn of die mij echt goed kennen. Zo bespaar ik mezelf tien stemmen in mijn hoofd, maar ben ik toch mijn ei kwijt en een fijn advies rijker.

minder piekeren tips

3. Doe iets ontspannends

Eerder zou ik als tip tegen piekeren hebben gegeven om vooral afleiding te zoeken. Gewoon hard doorwerken en honderd dingen plannen, zodat er in je hoofd niet eens meer ruimte is voor piekergedachten. Lijkt ideaal, maar is in feite geen oplossing! Want zodra je dan wel een keer een avond alleen zit met een lege agenda voor je neus, zullen die piekerstemmetjes net zo hard terugkomen.

Veel handiger is het om regelmatig rust te pakken. Zorg voor minimaal één of twee avonden rust per week (meer mag ook!). En ga ook op zoek naar dingen die jou helpen om tot rust te komen. Een paar ontspannende hobby’s van mij zijn bijvoorbeeld wandelen, een boek lezen, fotograferen of kaarten maken.

Denk je nu “Ja maar, dan krijg ik juist piekergedachten!”? Tja, dat kan kloppen. Maar oefening baart kunst. Neem van mij aan dat altijd maar druk bezig zijn je piekergedachten op termijn niet oplost. Sterker nog, uiteindelijk raak je daardoor alleen maar sneller geïrriteerd. Dat gaat zeker niet helpen om minder te piekeren.

4. Vraag je af “En wat dan nog?”

Je piekergedachten zijn net deurverkopers: ze laten zich niet zomaar buitensluiten. En dus zal jij er een stokje voor moeten steken ze niet tegen wil en dank in elke dag op de koffie te ontvangen. Relativeren en je gedachten niet al te serieus nemen, is daarvoor dé methode. Laten we je piekergedachten uitdagen. “En wat dan nog?” is daarvoor een perfecte vraag.

Een ander voorbeeld: stel dat je een lastig gesprek wilt aangaan op het werk. Dat kan dan als volgt gaan:

 • “Als ik dat aan mijn leidinggevende vraag, wordt hij misschien wel boos.”
 • En wat dan nog?
 • “Dan heb ik het daar best moeilijk mee of word ik emotioneel”
 • En wat dan nog?
 • “Dan krijg ik dat misschien te horen op de volgende vergadering.”
 • En wat dan nog?
 • “Dan is dat bij die vergadering wel even lastig.”
 • En wat dan nog?
 • “Ehm, na een paar dagen zijn we dat misschien allebei wel weer vergeten.”

Misschien gaan er bij jou meer “En wat dan nog?”-vragen overheen dan in dit voorbeeld. Maar uiteindelijk zijn bijna alle piekergedachten op deze manier te bestrijden. Van de doemscenario’s die je in je hoofd al helemaal hebt uitgedacht, klopt vaak echt vrij weinig.

Lukt het je niet om je gedachten te relativeren? Stap dan naar je meest nuchtere vriend(in) die juist nergens een ding van maakt en leg je situatie uit. Grote kans dat diegene de piekergedachten maar al te graag uit je hoofd praat.

5. Minder piekeren? Beperk je piekertijd!

Of je nu een kwartier piekert of drie uur, grote kans dat het je geen stap verder zal helpen. Leg jezelf daarom een piekerstop op en beperk daarmee je piekertijd. Bepaal bijvoorbeeld voor jezelf dat je maximaal een kwartier je hoofd over iets mag breken. Daarna is het tijd om jezelf weer ergens anders op te storten.

Schrijf in dat kwartier alles op waar je tegenaan loopt. Je mag zo driftig schrijven als je wilt, zolang je na die dat kwartier maar acuut je pen neerlegt. Focus je daarna heel bewust weer ergens anders op. Doe iets ontspannends, ga verder met je werk of pak je to-do-list er weer bij. Piekeren klaar, verder dan maar!

Minder piekeren – een uitdaging!

Oké, zo simpel is het natuurlijk niet. Ook bij mij gaat minder piekeren de ene keer beter dan de andere. Wel merk ik dat ik meer invloed op mijn piekergedachten heb dan ik dacht. Door soms streng voor jezelf te zijn en je gedachten heel bewust tegen te spreken, kom je écht een heel eind.

Merk je nu echt dat je heel veel last hebt van het gepieker? Dan kan het helpen om professionele hulp in te schakelen.

Heb jij weleens last van piekeren? Wat helpt jou daarbij?

minder piekeren tips

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 18 januari 2020 op 8:01 am - Beantwoord

  Heel erg mooi, deze tips. Veel van wat je schrijft is herkenbaar. Vooral het leven in ‘vandaag’ vind ik een harde, maar wel heel waardevolle les. Zal wel een levenslange les zijn ook;).

 2. bychristiana 18 januari 2020 op 8:07 am - Beantwoord

  Jazeker, en dan vooral midden in de nacht:-( Ik heb het gelukkig niet vaak, maar als ik eenmaal aan het piekeren sla, dan weet ik van mezelf dat ik er ook best in kan doorslaan. Wat voor mij werkt, is dan om er zo snel mogelijk iets aan te doen, indien mogelijk. Ik kan dingen waar ik over pieker nooit goed loslaten, dus kan ik maar beter direct actie ondernemen, bijvoorbeeld dat moeilijke telefoontje plegen of die moeilijke mail versturen. (de volgende dag dan, natuurlijk niet midden in de nacht;-))

  • Romy 21 januari 2020 op 7:58 am - Beantwoord

   Goed punt! Ik weet van mezelf dat ik soms bepaalde gedachten ook gewoon zou moeten uitspreken en direct actie moet ondernemen. Niet piekeren, maar doen! Een goed actiepuntje om bij die piekergedachten mee aan de slag te gaan.

 3. Lenneke 18 januari 2020 op 8:34 am - Beantwoord

  Ik pieker eigenlijk heel weinig en dat vind ik grandioos. Misschien doordat ik gedurende dag al denk dat ik veel te veel denk en kapotanalyseer, hahaha.

  • Romy 21 januari 2020 op 8:06 am - Beantwoord

   Haha, dat houdt het mooi in balans 😉

 4. Shirley 18 januari 2020 op 9:00 am - Beantwoord

  Een oud-collega zei ooit: de mensen lijdt het meest door het lijden dat hij vreest. Zo waar in mijn geval, al gaat het eigenlijk al veel beter dan ‘vroeger’. Als ik pieker is het meestal overdag, dus mijn nachtrust heeft er niet vaak last van.

  • Romy 21 januari 2020 op 8:07 am - Beantwoord

   Dat is toevallig ook de favoriete uitspraak van mijn moeder. En hij is nog helemaal waar ook! Je kunt wel eindeloos over dingen nadenken en doemscenario’s uitdenken, maar uiteindelijk pakt het toch bijna nooit uit zoals je denkt.

 5. Darina 18 januari 2020 op 9:01 am - Beantwoord

  Ik ben zeker wel een piekeraar, al gaat het de laatste tijd wel iets beter. Ik probeer me meer op het nu te focussen en dat is soms best lastig maar ik merk het positieve effect er al van.

 6. Audrey 18 januari 2020 op 9:21 am - Beantwoord

  Goede tips, vooral 1 en 4! Dan kom je erachter dat dingen niet zo groot zijn als ze soms lijken.

 7. Zo simpel is dan geluk 18 januari 2020 op 9:23 am - Beantwoord

  Iedereen heeft er denk wel eens last van ja. Goede tips! Ik merk zelf altijd duidelijk dat ik er op mijn werk helemaal geen last van heb, omdat ik het dan gewoon veel te druk heb om überhaupt na te denken. Thuis ga ik vaak lezen voor een beetje afleiding.

  • Romy 21 januari 2020 op 8:08 am - Beantwoord

   Grappig, dat herken ik wel inderdaad! Op mijn werk ben ik vaak zo bezig met werken dat ik “vergeet” te piekeren. Een fijne afleiding dus!

 8. Ilona Wielinga 18 januari 2020 op 11:23 am - Beantwoord

  Wat een fijn artikel. Voor mij helpt het ontzettend om elke dag even een piekermoment in te plannen (op advies van mijn psycholoog). Als ik overdag merk dat ik begin te piekeren, schrijf ik het op en bewaar het als het ware voor mijn piekermoment. Dan mogen mijn gedachten even helemaal los gaan.
  En schrijven helpt me ook altijd heel goed. En het vervolgens met een hulpverlener delen.

  • Romy 21 januari 2020 op 8:21 am - Beantwoord

   Wat goed dat je zo’n piekermoment hebt ingelast en je gedachten gedurende de dag voor dat moment kunt bewaren. Dat scheelt toch weer de hele dag door heel wat piekergedachten.

 9. Els 18 januari 2020 op 2:19 pm - Beantwoord

  Punt nummer 2, Praat, maar doe het met mate! Ervaar ik ook echt zo. Even van je afpraten is fijn. Maar steeds erover hebben, dan houdt het mijn hoofd ook steeds bezig. Minder piekeren er voor mij echt een uitdaging, ik ben echt super goed in piekeren ;-).

 10. Carola 18 januari 2020 op 3:45 pm - Beantwoord

  Zo fijn om te lezen <3
  Ik ga ze opschrijven en ermee aan de slag
  Mijn nieuwe hobby is naailes zo blij mee

  Fijn weekend

 11. Giovanna Jansen 18 januari 2020 op 4:39 pm - Beantwoord

  Wat een fijne anti-pieker-tips!

 12. Evelyne 19 januari 2020 op 12:50 am - Beantwoord

  Ik pieker mezelf kapot soms. Wanneer ik een stressvolle periode heb is dat het ergst. Slapen, eten, hoofdpijn, … Gelukkig heb ik er de laatste tijd minder last van.

  • Romy 21 januari 2020 op 8:22 am - Beantwoord

   Ah dat klinkt best heftig zeg! Wel goed om te horen dat de piekergedachten de laatste tijd ietsje minder zijn.

 13. Simone 19 januari 2020 op 7:42 pm - Beantwoord

  Ja hallo, hier piekeraar des Nederland! Haha nee, zonder gekkigheid. Ik kan soms wel echt heel erg piekeren. Maar je puntje met dat teveel praten ook je piekermoment kan overheersen, daar heb ik nooit over nagedacht. Maar ik moet je wel gelijk geven.

  • Romy 21 januari 2020 op 11:18 pm - Beantwoord

   Haha, oh jee, kampioen piekeren is niet per se de eretitel die je graag in de wacht wilt slepen 😉 Ik vond zelf het punt van niet te veel praten over je piekergedachten echt een eye-opener. Jarenlang was praten altijd mijn strategie, totdat ik merkte dat ik mijn piekergedachten daarmee eigenlijk alleen maar groter maakte.

 14. Nikita 20 januari 2020 op 9:42 pm - Beantwoord

  Ik pieker nog steeds heel vaak, ook gewoon als ik in mijn bed lig. Dat heeft natuurlijk een stuk te maken met het feit dat ik in de rouw ben, dan ben je gewoon kwetsbaar. Daar ga ik niet omheen draaien, dat is zo. Maar als ik thuis ben en ik ben echt overstuur, dan luister ik muziek. En dan kalmeer ik vanzelf van de stem van Marco Borsato of iemand anders .Meestal de heer Borsato. Als ik trouwens merk dat ik me overal in druk maak dan is het meestal omdat ik ontspanning mis en dat is dan een alarmsignaal. Of dat betekent gewoon dat ik te lang niet getekend heb. Tekenen is echt mijn zuurstof en brandstof. Als ik dat niet kan, dan ben ik gewoon mezelf niet. Het is juist mooi dat ik een hobby heb die zoveel voor me betekent. Soms kan ik mezelf ook echt gek maken door dingen over mezelf te denken die niet echt binnen de context vallen. Als ik bijvoorbeeld een foutje maak achter de kassa dan ben ik som zo van; oh nee, nu denkt die klant dat ik dom ben of geen goeie kassierster ben. Terwijl als ik me excuseer en zeg dat ik een foutje heb gemaakt, dat meestal wordt weggewuifd. Dan zijn ze meestal zo van; Kan gebeuren, we maken allemaal fouten. En het is waar. Inderdaad, als ik dan mezelf afvraag hoe erg het nu eigenlijk is dat ik een foutje heb gemaakt door een foute knop in te drukken of door een verkeerde code voor een bepaalde groente of fruit in te geven is, dan lach ik mezelf bijna uit. Het is niet het einde van de wereld toch? Als ik te veel pieker trouwens, schrijf ik dat ’s avonds in mijn dagboek. Ik word er vaak helderder van, het lijkt dan echt alsof het uit mijn hoofd is verdwenen. Ik schrijf ook met de hand, wat veel meer ‘discipline en zorg’ vraagt dan gewoon eventjes een word-documentje volkladden. Dus sowieso is dat een moment van complete rust

  • Romy 21 januari 2020 op 11:34 pm - Beantwoord

   Goed idee om je piekergedachten ergens met de hand te noteren! Al is het maar om ze even kwijt te zijn en ze naar een plek buiten je hoofd te kunnen verplaatsen. Mooi om te horen dat je je piekergedachten over kleine foutjes soms al wat meer kunt loslaten. Je hebt helemaal gelijk: veel foutjes maken eigenlijk helemaal niet uit en zijn juist hartstikke menselijk.

Recente blogs

3 simpele en snelle vegetarische recepten voor 1 persoon

12 juni 2019|Recepten|

Op mezelf wonen betekent natuurlijk ook dat ik elke avond zelf een maaltijd op tafel mag toveren. Alhoewel, toveren? Ik ben geen culinaire tovenaar die wat ingrediënten bij elkaar gooit en daarmee moeiteloos een indrukwekkend gerecht à la MasterChef creëert. Mijn kookstijl is vooral snel en simpel, en bij voorkeur ook nog lekker. Naast heel veel vega-AVG'tjes, probeer ik zo nu en dan wat te experimenteren. Soms met positief resultaat! De afgelopen tijd heb ik 3 héél simpele en snelle gerechten gemaakt, die maar zo'n 15-20 minuten kosten. Die snelle en simpele vegetarische recepten deel ik graag met je, mocht jij net als ik altijd op zoek zijn naar receptinspiratie.

Schuldgevoel? 9 dingen die je jezelf mag vergeven

9 mei 2019|Persoonlijke groei|

Soms kunnen we best wel streng zijn voor onszelf. Vaak zelfs strenger dan naar anderen toe. Als een ander een keer een misstap zet, "kan dat gebeuren". Maar als we zelf dezelfde situatie hebben, lijkt er soms opeens wel een man overboord te zijn. Waarom zo streng? Ook als je fouten maakt of dingen niet zo handig aanpakt, is dat nog geen reden om je schuldig te blijven voelen. Dit zijn 9 dingen die je jezelf mag vergeven.

9 ervaringen die mij meer zelfvertrouwen gaven

9 juli 2020|Persoonlijk|

Zelfvertrouwen is een onmisbaar iets. Maar helaas kun je niet zomaar een onsje zelfvertrouwen bij de bakker inslaan. En pakketjes zelfvertrouwen in een bubbeltjesenvelop thuis laten bezorgen zit er ook niet in. Gelukkig komt zelfvertrouwen ook met de jaren. Alleen al door "ouder" te worden en dinger mee te maken, heb ik er in de loop der jaren een paar onsjes extra zelfvertrouwen aan weten te plakken. In het bijzonder speelden deze 9 mooie én lastige ervaringen daar een rol in.