Action kaart9 2 1

5 redenen om te stoppen met pleasen

 • 10 november 2017
 • 37 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Rekening houden met anderen is belangrijk en consessies doen hoort bij het leven. Maar wat nu als je daarin wel heel ver gaat door te pleasen en over jouw grenzen heen te stappen? Ook ik ben eerder best wel een pleaser geweest. Stapje voor stapje en met vallen en opstaan heb ik geleerd om vaker voor mezelf te kiezen. Of het nu gaat om werk, vriendschappen of relaties, het is heel waardevol om jouw keuzes te maken in plaats van alleen andere mensen te willen pleasen. Herken je het gevoel dat anderen jouw keuzes bepalen? Of dat je geen nee kunt zeggen? Dan wil ik je graag iets op het hart drukken: stop met pleasen! En wel om deze 5 redenen.

stoppen met pleasen tips redenen

Dit kaartje heb ik tijdens een workshop van de lieve Melle aan mezelf gestuurd.

1. Jij hebt een keuze

Voel jij je weleens een soort marionettepop, waarvan andere mensen de touwtjes in handen hebben? Heb je soms het gevoel dat je zelf geen keuze hebt, omdat je meer bezig bent met wat anderen willen dan met wat jij zelf wilt? Dat is nou pleasen en het kan onwijs vervelend zijn. Vooral voor jezelf. Maar besef wel dat jij zelf een keuze hebt. Wat anderen ook van je vragen of willen, jij hebt de touwtjes in handen. Natuurlijk kun je niet altijd doen wat jij wilt en is liefdadigheid ook belangrijk. Maar als het gaat om keuzes waar jij niet achter staat, dan heb jij het heft in handen. Ook als jouw keuzes misschien niet zijn wat een ander van je verwacht.

2. Respect voor jezelf

Natuurlijk is het goed om iets voor een ander over te hebben, maar niet altijd ten koste van jouzelf. Stoppen met pleasen staat voor mij gelijk aan respect hebben voor jezelf. Sterker nog, het kan je zelfvertrouwen goed doen als je aan jezelf laat zien dat je opkomt voor wat je waard bent. Je laat daarmee naar anderen en naar jezelf toe blijken dat ook jouw gevoelens belangrijk zijn. Door te stoppen met pleasen, kun je je grenzen aangeven en opkomen voor wat jij voelt of denkt. Je hoeft jezelf namelijk niet tekort te doen en bent het net als ieder ander waard om jezelf uit te spreken.

3. Jouw mening is óók belangrijk

Zeker door mijn werk heb ik geleerd dat het heel waardevol is om trouw te blijven aan wat jij vindt. Door te pleasen, laat je eigenlijk blijken dat de mening van een ander belangrijker is dan jouw idealen. En dat terwijl het minstens zo belangrijk is hoe iets voor jou is. Als iets voor jou niet goed voelt, heb je net zoveel recht om dat te zeggen als ieder ander. Je mag opstaan en zeggen wat je vindt. Je mag jouw frustraties eruit gooien, je enthousiasme tonen of van blijdschap op en neer springen. Je mag ook laten blijken dat je het ergens niet mee eens bent. Je hoeft je niet krampachtig in te houden en te volgen wat de ander vindt.

4. Pleasen gaat steeds verder

Nog een reden om te stoppen met pleasen, is dat er aan pleasen niet per se een grens zit. Niet voor jezelf en niet voor een ander. Stel je voor dat een ander je vraagt om iets te doen wat tegen jouw principes in gaat. Als je nooit laat blijken dat dat niet goed voelt, heeft de ander geen idee dat jij consessies doet. Een volgende keer zal diegene je dan gerust nog een keer vragen om dit te doen of misschien zelfs nog een stapje verder gaan. Ik heb eerder ook ervaren dat ik door te pleasen steeds iets verder van mijn idealen af stapte en dat voor mijn gevoel anderen mijn leven meer en meer bepaalden. Maar jij bent op zo’n moment degene die daar een stokje voor kunt steken.

5. Kiezen voor jezelf is krachtig

Zelf dacht ik weleens anderen te moeten pleasen om maar leuk te worden gevonden. En dat terwijl ik juist begon te merken dat mensen het wel kunnen waarderen wanneer je in jouw kracht gaat staan. Het laat zien dat je sterk bent en jouw eigen mening hebt. Vaak kunnen mensen dat meer waarderen dan je misschien denkt. Overigens zullen mensen altijd iets vinden van jouw keuzes en gedrag. Je kunt nooit iedereen pleasen, hoe goed je ook je best doet. Maak daarom keuzes met je hart, doe wat je gevoel je ingeeft en wees trouw aan wat voor jou belangrijk is. Je bent krachtiger dan je misschien wel denkt ♥

Wat helpt jou om te stoppen met pleasen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Simone 10 november 2017 op 7:27 am - Beantwoord

  Iets met spijker op de kop, dit artikel. Dankjewel voor de fijne tips weer!

 2. Simone 10 november 2017 op 7:27 am - Beantwoord

  Oh jee, stiekem denk ik dat ik hier best wel wat aan heb. Dankjewel voor de fijne tips weer.

 3. Darina 10 november 2017 op 7:32 am - Beantwoord

  Hele fijne tips! Vroeger pleasde ik best vaak als ik er nu zo over nadenk. Gelukkig kom ik steeds meer voor mijn eigen mening op!

 4. Josephine 10 november 2017 op 9:26 am - Beantwoord

  Hmmm ik weet niet of ik een pleaser ben. Soms ben ik wel onzeker of ik anderen niet ontrieft heb, maar dat wil niet zeggen dat ik overal ja op zeg. Maar ik heb eigenlijk niet zo’n goed beeld van het begrip pleaser.

  (Trouwens…er staat een typefout in je titel… Thought you might want to know…;) )

  • Romy 11 november 2017 op 12:35 am - Beantwoord

   Het begrip ‘pleaser’ is ook niet bepaald makkelijk te definiëren. Voor mij is een pleaser iemand die tegen zijn belangrijkste principes in doet wat een ander wilt.
   Dankje voor de tip over de titel! Ik vroeg me echt af hoe ik die ’t’ over het hoofd kon hebben gezien 😉 Het is aangepast. Fijn dat je me erop wijst 🙂

 5. Melissa 10 november 2017 op 9:56 am - Beantwoord

  Ik ben altijd een pleaser geweest en misschien gaat dat ook nooit echt helemaal weg. Zo ben je gewoon. Mooie tips! Voor mij heeft het enorm gewerkt dat ik in mijn werk hele duidelijk grenzen moet stellen naar mensen toe. Dat gaf mij ook te kracht om keuzes te maken, dingen af te wegen en grenzen te stellen in mijn privé.

  • Romy 11 november 2017 op 12:39 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je werk je ook heeft geholpen om privé meer je grenzen aan te geven. Een pleaser zijn gaat inderdaad nooit zomaar helemaal weg (dat ervaar ik ook), maar het is al heel fijn als je kleine stapjes kunt zetten om in ieder geval meer voor jezelf op te komen.

 6. evelien 10 november 2017 op 10:06 am - Beantwoord

  Wat een hele fijne tips, ik wil het ook altijd vaak goed doen voor anderen, ik merk nu dat ik het belangrijk vind om mijn grenzen aan te geven en deze ook aan te houden. Nee zeggen tegen mensen in mijn omgeving heb ik ook steeds beter geleerd, het voelt veel fijner!
  Liefs,
  Evelien

  • Romy 11 november 2017 op 12:39 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je voor jezelf die grenzen steeds iets beter kunt aangeven, ook naar je omgeving toe. Het is niet altijd makkelijk, maar kan zo waardevol zijn.

 7. Sandra 10 november 2017 op 10:19 am - Beantwoord

  Ook ik was een enorme pleaser… Gelukkig nu niet meer. Ik maak mijn eigen keuzes en kan nee zeggen, al merk ik wel dat ik met periodes daar wel wat meer moeite mee heb. Bijvoorbeeld wanneer ik niet zo lekker in mijn vel zit. Ik vind vooral respect hebben voor jezelf heel belangrijk! Zonder dat zul je ook minder snel voor jezelf opkomen.

  • Romy 11 november 2017 op 12:41 am - Beantwoord

   Superknap dat je inmiddels veel beter je eigen keuzes kunt maken en je grenzen kunt aangeven. Het is inderdaad niet altijd even makkelijk, dat ervaar ik zelf ook. Maar het is zo waardevol als je in de basis wel respect hebt voor wat jij denkt en voelt en daarin voor jezelf durft op te komen.

 8. Liese 10 november 2017 op 10:20 am - Beantwoord

  Heel waar allemaal! Hoe meer je voor jezelf kan opkomen, hoe meer goede dingen je ook kan aantrekken. Welke workshop had je gevolgd? (had het ook met pleasen te maken)? 🙂

 9. Johanne 10 november 2017 op 10:25 am - Beantwoord

  Fijn artikel weer, Romy. Ik ben een altijd een mega people pleaser geweest, maar merk de afgelopen jaren dat ik gelukkig ook meer rekening houd met mezelf. Vind het nog steeds fijn om anderen te helpen of ondersteunen, maar wel binnen mijn eigen grenzen. Dat wilde ik vroeger ook nog weleens vergeten en ging ik tot het uiterste om anderen maar tevreden te houden. Zelfs als ik dacht: nou, waar heb jij het in hemelsnaam over? En precies wat je zegt: pleasen gaat steeds verder. Ik had ooit een vriendin die heel eerlijk was. TE eerlijk met te veel principes. Dat slikte ik altijd maar, ook als het om mezelf ging. Maar een paar jaar geleden vond ik het genoeg geweest. Wat bleek? Ze kon er niet tegen dat iemand haar tegensprak. Nou, dan houdt het snel op. Maar ik hoef haar iig niet meer te pleasen 😉

  • Romy 11 november 2017 op 12:42 am - Beantwoord

   De workshop ging niet zozeer over pleasen. Het event ging over ‘Make your day’ en ging over jouw dromen en idealen nastreven 🙂 Heel inspirerend!

  • Romy 11 november 2017 op 12:47 am - Beantwoord

   Onwijs knap dat je in de afgelopen jaren stappen hebt gezet om minder andere mensen te pleasen. Het is inderdaad alleen maar mooi om andere mensen te helpen, maar het is belangrijk dat je daarbij je eigen grenzen niet uit het oog verliest.
   Wat naar om te horen dat je zo’n lange tijd steeds verder ging met het pleasen van die vriendin. Soms tref je inderdaad net de verkeerde types die daar in feite dankbaar gebruik van maken. Zelf ben ik lange tijd ook wel over grenzen heen gegaan en heb ik veel dingen geslikt. Ik ben blij dat ik inmiddels beter mijn grenzen kan aangeven, want het heeft me zoveel goeds gebracht 🙂

 10. Liset - Beautydagboek 10 november 2017 op 10:39 am - Beantwoord

  Mooi en zinvol artikel! Vooral toen ik wat jonger was, had ik hier moeite mee om het los te laten. Nu is het veel makkelijker om grenzen aan te geven, niet altijd ja te zeggen en een eigen mening over iets te geven. Iets wat ik ook in een ander juist zo waardeer. Alles is een ontwikkelingsproces!

  • Romy 11 november 2017 op 12:48 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je je zo hebt weten te ontwikkelen tot iemand die beter haar grenzen kan aangeven. Dat is iets heel waardevols, voor jezelf, maar zeker ook voor anderen om je heen.

 11. EmilyLotus 10 november 2017 op 11:36 am - Beantwoord

  Mooi weer, en voor mij heel raak. Ik vind het moeilijk om voor mezelf te kiezen en te stoppen met het iedereen naar z’n zin proberen te maken. Ik word er wel steeds beter in, maar het is wel iets waar ik bewust bij stil moet staan.

 12. Laetitia 10 november 2017 op 11:56 am - Beantwoord

  Ik zou heel graag stoppen met me altijd maar voegen naar anderen maar vind het heel moeilijk. Vooral om voor mezelf de grens te bepalen. Wat is redelijk, wat niet? Dat heb ik vaak bij dingen die ik zelf helemaal niet leuk vind of waar ik geen zin in heb maar waarvan ik weet dat ze wel goed zouden zijn, of waarvan ik weet dat ze voor de iedere persoon heel belangrijk zijn. Wanneer is het ‘pleasen’ en wanneer houd je rekening met anderen en doe je iets voor hen uit een gezonde vorm van vriendschap en dienstbaarheid? Ik loop er elke keer weer tegenaan, maar het is al een winst denk ik, dat ik er nu überhaupt over nadenk! Mooi artikel weer Romy!

  • Romy 11 november 2017 op 12:49 am - Beantwoord

   Het is ook zeker een heel ontwikkelingsproces om het pleasen helemaal achter je te laten. Ook mij gaat het echt niet elke dag goed af, maar het is al zo mooi om steeds een stapje verder te komen 🙂

  • Romy 11 november 2017 op 12:53 am - Beantwoord

   Het is inderdaad al een mooie stap dat je er bewust over nadenkt wat je doet uit pleasegedrag en wat je doet om rekening te houden met een ander. Die grens is ook niet altijd even duidelijk. Voor mij zit de grens hem erin dat je bij pleasen duidelijk tegen je eigen principes ingaat. Ik voel zelf vaak wel aan waar mijn grenzen liggen. Als iemand daar duidelijk overheen gaat, dan vind ik het pleasen als ik daar toch in meega. Misschien is het goed om zo’n situatie eens te bekijken vanuit jouw belangrijkste idealen en ze daaraan af te wegen. Als iets daar niet mee matcht, is het misschien beter om toch je grens aan te geven en er niet in mee te gaan. Maar ik ben het met je eens dat het best lastig blijft.

 13. Anna 10 november 2017 op 1:53 pm - Beantwoord

  Interessant artikel! Ik zelf heb er tegenwoordig minder moeite mee. Maar het blijft lastig, grenzen stellen als het even niet anders kan (in mijn hoofd tenminste). Liefs!

 14. Nikita 10 november 2017 op 3:31 pm - Beantwoord

  Ook ik heb hier lang problemen mee gehad. Op een gebied dat net iets te persoonlijk is om hier zomaar in een reactie online te gooien, maar ook op andere gebieden. Ik zou mezelf bij manier van spreken pas een uur later naar bed laten gaan omdat ik nog mensen moet helpen in het gezin. Omdat zij dat hebben gevraagd. Maar ik besefte gelukkig dat dat mij alleen maar kapotmaakt, en weer met hulp van mijn vertrouwenspersoon ben ik langzaam aan meer voor mezelf op gaan komen en beter voor mezelf gaan zorgen. Ik voelde me egoïstisch maar eigenlijk is voor jezelf opkomen gewoon voor je eigen respect. Zelfrespect is minstens even belangrijk als liefdadigheid. Ik ben gewoon steeds meer mezelf aan het worden en voor mezelf aan het opkomen. En het maakt me eigenlijk steeds minder uit als een ander mij slecht of lastig vind, want ik weet zelf dat ik dat niet ben. En die mening over jezelf is toch wel de allerbelangrijkste. Je eigen like is meer waard dan van wie dan ook 😉

  • Romy 11 november 2017 op 8:29 am - Beantwoord

   Ik vind het onwijs knap hoe je hebt leren inzien dat het ook belangrijk is om naar jezelf te luisteren en om voor jezelf te zorgen. Het voelt bij mij ook weleens egoïstisch als ik iets doe in mijn eigen belang, maar eigenlijk is het niet meer dan logisch en verdiend dat je goed voor jezelf zorgt. Rekening houden met anderen is in zo’n geval iets anders dan pleasen. Het is mooi dat je aan anderen denkt, maar het is ook heel belangrijk om voor jezelf op te komen.

 15. Jorinde 10 november 2017 op 4:06 pm - Beantwoord

  Precies wat je zegt.. Ik heb er soms ook nog moeite mee (het blijft een uitdaging!), maar heb wel het idee dat ik er steeds meer overheen groei.

 16. Iris 10 november 2017 op 8:24 pm - Beantwoord

  Wat een goed artikel dit! Ik ben ook een ster in pleasen en vergat mijzelf daardoor en kon moeilijk grenzen stellen. Sinds ik dit ben gaan doen, met heel veel moeite, is mijn leven een stuk fijner geworden. Ik merk ook dat mensen mij inderdaad meer respecteren. Zoals jij ook zegt mensen kunnen het juist wel waarderen. Maar het blijft een moeilijk ding voor mij hoor en soms dan sla ik mijzelf nog wel eens voor mijn hoofd, haha. Dat vind ik verder niet erg, het is al een hele verbetering!

  • Romy 11 november 2017 op 1:37 am - Beantwoord

   Wat ontzettend mooi om te horen dat het grenzen stellen je zoveel goed heeft gedaan, ondanks dat het zo moeilijk is. Het is echt een proces met vallen en opstaan, zo ervaar ik het zelf over. Soms verbaas ik mezelf dat ik toch voor mezelf opkom om op een ander moment juist weer toe te geven en niet voor mijn idealen te staan. Het is een heel proces en elke stap en elk leermoment is al iets om heel trots op te zijn 🙂

 17. Laurine 10 november 2017 op 8:35 pm - Beantwoord

  Ik moet toegeven dat ik mezelf hier regelmatig schuldig aan maak. Zeker als het vrienden zijn die het vragen, dan wil ik niet vervelend doen en nee zeggen. Maar soms zou ik dat eigenlijk wel moeten doen. Een werkpuntje!

  • Romy 11 november 2017 op 1:35 am - Beantwoord

   Heel herkenbaar wat je zegt! Het is ook niet altijd even makkelijk om nee te zeggen, zeker niet als mensen dicht bij je staan. Toch is het heel waardevol om, in ieder geval als iemand duidelijk over je grens heen gaat, dat aan te geven.

 18. Loes 10 november 2017 op 8:38 pm - Beantwoord

  100 % eens met alles wat je zegt! Van pleasen word je echt niet gelukkiger. Het is jouw leven, de enige die je moet pleasen ben jijzelf. Maar dat betekent niet dat het soms lastig is.. Want wie wil er nou niet leuk gevonden worden?

  • Romy 11 november 2017 op 1:34 am - Beantwoord

   Het is en blijft zeker niet lastig! Ook ik zou het liefst door iedereen leuk en aardig worden gevonden. Dat maakt het ook lastig om niet over je eigen grenzen heen te laten gaan. Toch merk ik dat het goed voelt om, in ieder geval als het echt niet goed voelt, een duidelijke grens te trekken.

 19. Irene 10 november 2017 op 9:28 pm - Beantwoord

  Ik had hier vroeger ook wel last van eigenlijk. Nu gelukkig al veel minder. Je word er zelf totaal niet gelukkiger van. En inderdaad, mensen hebben meer respect voor je als je ook zelfrespect hebt. Af en toe nee durven zeggen.

 20. Nesrin 10 november 2017 op 9:46 pm - Beantwoord

  Fijn artikel weer Romy. Ik ben enkel een pleaser naar mijn man en kinderen toe, zij gaan en staan voor alles maar gelukkig is het tegenwoordig meer in balans en zie ik ook in dat het leven leuker is als je zelf happy bent en jezelf pleast 🙂

  • Romy 11 november 2017 op 1:30 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je erachter bent gekomen dat jezelf pleasen ook heel belangrijk is. En daarnaast is het alleen maar mooi dat je zoveel voor je gezin over hebt 🙂

 21. Saskia 11 november 2017 op 10:57 am - Beantwoord

  Helemaal eens. Ik zit bij elk puntje hard te knikken haha.
  Ik ben sowieso de laatste jaren geen pleaser meer en denk meer aan mezelf. Wat anderen vinden maakt me ook nooit zoveel uit (iets met de opvoeding die ik heb gekregen denk ik haha)

  • Romy 11 november 2017 op 7:17 pm - Beantwoord

   Alleen maar heel mooi om te horen dat je de laatste tijd geen pleaser meer bent. Heel mooi als je echt voor jezelf durft te kiezen en je hart durft te volgen 🙂

 22. Nienke 12 november 2017 op 3:44 pm - Beantwoord

  Hele goede tips! Ik sla makkelijk door in aardig zijn.. het wordt snel pleasen. Ik vergeet soms gewoon mezelf en heb het pas later door. ;/

Recente blogs

Vega-review | Ekoplaza vleesvervangers en héél goede namaakkip

28 januari 2022|Lifestyle, Groen doen|

Nieuwe vleesvervangers in het schap blijven bij mij niet lang veilig. Eén blik op een voor mij onbekende vleesvervanger of hij ligt alweer in mijn mandje. We komen de laatste tijd vaker bij Ekoplaza voor bio-boodschappen en er ging een wereld voor me open toen ik daar een heleboel Ekoplaza vleesvervangers tegenkwam. Je snapt: daarvan moesten er een aantal mee. Daarnaast proefde ik een bonenburger en verrekt goede namaakkip voor het eerst. Ik laat je weten welke vleesvervangers wat mij betreft het meenemen waard zijn. En welke niet zo.

Mijn favoriete verzorgingsproducten voor gezicht & lichaam

18 januari 2017|Lifestyle|

Smeren, smeren, smeren. Dat is een belangrijke conclusie die ik trek als ik weer eens in mijn mandje met verzorgingsproducten kijken. Laaiend enthousiast ben ik over verschillende body butters, crèmes en doucheproducten, maar eigenlijk doe ik veel te weinig aan verzorging van mijn gezicht en lichaam. Mijn huid verdient beter en deze fijne producten ook, dus zet ik mijn favorieten vandaag in het zonnetje. Omdat ze het verdienen, maar ook als note to self dat ik weer iets vaker moet gaan smeren.