stress verminderen 4

5x Waarom stress je leven niet leuker maakt!

 • 5 april 2019
 • 29 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Nog even een mailtje hier en een deadline daar. Snel naar de kapper, daarna naar de sportschool en dan tussendoor nog ergens een hapje zien te eten. Tijd om te koken is er niet! Om over slapen nog maar te zwijgen. Klinkt dat herkenbaar? Voor mij is stress in ieder geval iets waar ik voor moet waken. Het maakt je leven namelijk allesbehalve beter en leuker. Dit zijn 5 redenen waarom stress verminderen belangrijk is.

stress verminderen redenen

Minder stress | Mijn ervaring

Waarom ik schrijf over dit onderwerp? Nou, bij mij heeft de combinatie van verhuizen en werken vorige maand ook wat lichte stress teweeggebracht. Iets met verhuisdeadlines die ik mezelf wilde opleggen, meer verfwerk dan ik dacht, de projectmanager uithangen in huis en ondertussen vooral niet beseffen dat het allemaal wat veel was. Oeps! Alle reden voor mij om eind maart toch maar op de klusrem te trappen. Want ja, ik hoefde niet aan mensen te bewijzen dat ik dit allemaal wel in 30 dagen voor elkaar kon boksen. Rust nemen en mijn stressniveau naar beneden bijstellen bleek geen luxe, maar een broodnodig medicijn. En dus diende ik mezelf dat toe!

Stress = minder productiviteit

Lange tijd was ik ervan overtuigd dat een propvolle agenda je vooral flink productief maakt. Want hoe meer taken je hebt, hoe meer je de druk voelt om veel gedaan te krijgen binnen een bepaalde tijd. En dat is in het begin misschien zo, maar op termijn doet continue stress je productiviteit absoluut geen goed. Stress levert – in ieder geval bij mij – een soort kortsluiting op in je hoofd. Je bent zó bezig met puzzelen hoe je al die dingen gedaan moet krijgen dat je energie dáárnaartoe gaat in plaats van naar je taken zelf. Zeker wanneer je lange tijd de signalen van je lichaam negeert en veel te ver gaat, is stress een flinke dwarsbomer voor je productiviteit.

Minder creativiteit

Wat geldt voor productiviteit, gaat eigenlijk ook op voor creativiteit. Wanneer je onder grote stress staat, verlies je vaak de mooie creatieve ingevingen die je anders misschien wel hebt. Je bent meer bezig met dingen (snel!) gedaan krijgen dan met iets maken wat origineel is en waar jij blij van wordt. Dat geldt overigens niet alleen voor werkzaamheden of voor het avondmaal dat je in elkaar flanst. Zo zal je, als je onder druk staat, waarschijnlijk ook niet op je gemak in je kledingkast op zoek gaan naar nieuwe combinaties. Net zoals je die ene jarige vriendin waarschijnlijk eerder een simpele felicitatie stuurt dan dat je nadenkt over een uniek cadeau. En dat is eigenlijk zonde!

Meer stress = minder genieten

Stress staat voor mij gelijk aan overschakelen op de automatische piloot. Zo eentje die met een blik op oneindig een vliegtuig bestuurt. Vliegen lukt best op die manier. Maar die piloot heeft vast geen oog voor hoe blauw de lucht vandaag is of voor het mooie Madurodam-landschap waarvan tussen de wolken door een glimp op te vangen is. Precies zo werkt het voor mij bij stress. Ik ben dan zo hard aan het lopen dat ik de mooie bloemen langs het pad niet meer opmerk. Net zoals een lekkere salade minder goed smaakt wanneer je die met grote happen naar binnen werkt terwijl je nog snel je mail beantwoordt.

Elke dag zijn er fijne kleine dingen om van te genieten. Stress ontneemt je de kans om daar bewust van te genieten. Zonde toch?!   

stress verminderen redenen

Minder goed humeur

Een open deur misschien, maar stress maakt ook nog eens je humeur er niet bepaald beter op. Als ik kijk naar periodes waarin mijn stressniveau een top had bereikt, dan herinner ik me vooral dat ik kortaf en gehaast was. Ik interpreteerde in stress-situaties goedbedoelde opmerkingen sneller verkeerd, voelde me eerder gekwetst en stond ook minder opgewekt op. Minder stress kan enorm veel doen voor je humeur. En daarmee ook voor het humeur van de mensen om je heen.

Stress levert meer stress op

Ha, dat klinkt vast bijzonder. Toch merk ik dat stress vaak alleen maar meer stress oplevert. Een paar voorbeelden:

 • Je ben gestrest en vergeet daardoor spullen thuis die je had moeten meenemen. Het gevolg? Stress!
 • Je hebt te veel afspraken gepland, waardoor je een volgende afspraak niet meer kan halen. Te laat, dus extra stress!
 • Je vergeet een afspraak omdat je al te veel aan je hoofd hebt. Nee hè?! Nog meer stress is een feit.

Eigenlijk heb je in die situaties de lat zó hoog gelegd dat je jezelf haast alleen nog teleur kan stellen. Wat je jezelf op de hals hebt gehaald, is zó veel dat het niet anders kan dan dat je zonder een voldaan gevoel naar bed gaat.

Minder stress dus!

Conclusie: stress levert je eigenlijk vrij weinig op. Sterker nog, het kost je alleen maar waardevolle energie en maakt veel dingen er eerder slechter dan beter op. Daarom is stress verminderen absoluut geen overbodige luxe. Een paar dingen die je à la minute kunt doen voor minder stress:

 • Kijk kritisch naar je agenda en stel prioriteiten.
 • Zeg nee als je er niets meer bij kunt hebben.
 • Plan dingen die jou energie geven in plaats van energie kosten (in mijn geval bijvoorbeeld tijd voor mijn blog en voor freelance werk in plaats van alleen maar klussen).
 • Maak elke dag 30 minuten vrij voor échte rust.
 • Doe 1 ding tegelijk en niet meer dan dat.

Joh, al met al best leerzaam, zo’n verhuizing! Die heeft me toch maar mooi geleerd dat ieder mens beperkte energie heeft. En dat rust niet alleen is weggelegd voor gepensioneerden die dagelijks een volkstuintje bijhouden. Zelfs als je een druk gezin, één of meerdere tijdrovende banen of grootse verhuisplannen hebt, dan is dat alsnog geen vrijbrief om jezelf alle rust te ontzeggen.

Stress maakt je leven niet leuker. Een piepklein beetje rust wel.

Wat doe jij om stress te verminderen?

Minder stress Pinterest

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 5 april 2019 op 6:52 am - Beantwoord

  Goed artikel. Ik heb ook een tijd enorme stress ervaren en heb daarvoor mindfullness trainingen gevolgd. Het duurde wel even voordat ik daar echt baat bij had maar rust nemen is zo ontzettend belangrijk.

  • Romy 7 april 2019 op 12:19 am - Beantwoord

   Wat goed dat je mindfulness hebt gedaan om met de stress om te gaan. Ik kan me voorstellen dat je daar veel baat bij hebt. Rust nemen is inderdaad heel belangrijk, hoe lastig het soms ook is.

 2. Naomi 5 april 2019 op 7:51 am - Beantwoord

  Heel herkenbaar artikel. Er kwam toevallig bij mij vandaag ook een artikel online over een volle agenda. Ik heb echt moeten leren dat een volle agenda voor mij niet werkt. Dat was een proces en de prijs is hoog, maar ik ben er toch echt van overtuigd dat ik nooit meer in de valkuil van de volle agenda wil trappen. Want inderdaad, wat jij zegt: stress levert alleen maar nog meer stress op.

  • Romy 7 april 2019 op 12:25 am - Beantwoord

   Wat een ontzettend goede en knappe ontwikkeling heb je doorgemaakt! Het is best lastig om je agenda niet vol te plannen als dat de eerste neiging is die je hebt én als veel mensen om je heen wel op die manier lijken te werken. Des te knapper dat je die stap toch hebt gezet en die valkuil nu echt de rug kunt toekeren. Ik ga je artikel snel even lezen 🙂

 3. Ilona Wielinga 5 april 2019 op 8:19 am - Beantwoord

  Wat een mooi en herkenbaar artikel. Ik heb zelf gemerkt wat er kan gebeuren als je te lang veel te veel stress hebt, en ik weet inmiddels dat het inderdaad belangrijk is stress te verminderen. Maakt het leven ook een stuk leuker en makkelijker. Ondanks dat is een beetje stress af en toe wel weer goed, want ik merk dat ik daardoor soms juist beter presteer.

  • Romy 7 april 2019 op 12:26 am - Beantwoord

   Een beetje stress is inderdaad niet verkeerd. Daar heb ik soms ook juist baat bij. Maar een teveel aan stress kan soms heftigere gevolgen hebben dan je tijdens de stressvolle periode soms beseft. Goed dat je je er nu zo bewust van bent dat stress verminderen hard nodig is! Het kan je leven zo veel fijner maken.

 4. Irene 5 april 2019 op 8:51 am - Beantwoord

  Je hebt ook mensen die prima functioneren met zo’n volle agenda maar dat is ook niet aan mij besteed. Hoe meer rust, hoe beter. Ik ben net veel productiever als mijn lijstje met taakjes kort maar krachtig is. Op stress ga ik helemaal niet goed. Ik blokkeer daar volledig van. Waar sommige mensen dan extra veel beginnen doen, loop ik gewoon vast.

  • Romy 7 april 2019 op 12:28 am - Beantwoord

   Juist heel goed dat je van jezelf weet dat stress voor jou averechts werkt! Vaak vind ik een klein beetje stress op zich wel fijn werken, maar totale stress zorgt er toch voor dat ik door de bomen het bos niet meer zie en als een chaoot van alles vergeet 😉 Rust is dan stukken beter en kan er ook voor zorgen dat je juist beter en meer werk verricht.

 5. Zo simpel is dan geluk 5 april 2019 op 8:59 am - Beantwoord

  Stress levert over het algemeen inderdaad niet veel positiefs op. Zelf probeer ik ook altijd voldoende rust te pakken.

 6. Veronique 5 april 2019 op 9:02 am - Beantwoord

  Ik mediteer 2 keer per dag, en lekker in bad gaan. Echt er een momentje van maken.

  • Romy 7 april 2019 op 12:28 am - Beantwoord

   Wat goed en fijn dat je die momentjes voor jezelf pakt! Ik kan me voorstellen dat een badsessie ook fijne manier is om even echt tot jezelf te komen.

 7. Daenelia 5 april 2019 op 9:14 am - Beantwoord

  Wandelen met de hond. Als alles verder in orde is, is dat voldoende.
  Maar … mensen die afhankelijk zijn van een stressvolle, onderbetaalde baan komen nooit van hun stress af, omdat de oorzaak van die stress niet weg te nemen is. Stress door geldgebrek is lastig te doorbreken. Dan kun je niet zeggen, ik doe wel wat minder en werk minder hard. Zelfs een andere baan zoeken is dan een opgave.
  Ik ben me er erg bewust van hoe fijn het is dat ik flexibel kan werken en me geen zorgen hoef te maken om mijn inkomen. Van mijn baan bij de boekwinkel had ik bijvoorbeeld nooit een huis kunnen kopen. En ik werkte hard.

  • Romy 7 april 2019 op 12:34 am - Beantwoord

   Het is inderdaad een luxe als je geen stress hebt over je inkomen en over een baan, en als je werk geen grote stress oplevert. Gelukkig zijn die drie bij mij op dit moment ook geen reden tot stress. Daar prijs ik mezelf heel gelukkig mee.
   Net wat je zegt, als het je baan is die je stress geeft, dan is die oorzaak niet heel eenvoudig weg te nemen. Een andere baan zoeken is natuurlijk een logische optie, maar ik kan me voorstellen dat dat in sommige situaties (bijvoorbeeld met een gezin of op latere leeftijd) niet bepaald een stap is die je zomaar zet.

 8. evelien 5 april 2019 op 9:29 am - Beantwoord

  Wat een goed artikel, ik sluit helemaal bij je aan!
  Van stress wordt ik juist minder productief, en wordt ik ontzettend chagrijnig haha!
  Om stress te verminderen probeer ik mijn weken in balans te krijgen qua planning, dus niet alles in een week plannen. En ook voldoende rust momenten in te plannen. <3
  Liefs, Evelien

  • Romy 7 april 2019 op 12:35 am - Beantwoord

   Wat goed dat je bewust naar je planning kijkt om stress tegen te gaan! Een goede planning is écht al het halve werk! 🙂

 9. Laura Louise 5 april 2019 op 10:13 am - Beantwoord

  Fijn artikel!!

  Ik merk dat ik ook snel veel te veel wil doen/plan en dat levert stress bij mij op.
  Het helpt mij vooral om alles op te schrijven ( van mij af schrijven) , vaker ‘Nee’ te zeggen op dingen en niet het gevoel heb dat iets ‘Moet’.

  • Romy 7 april 2019 op 12:36 am - Beantwoord

   Goede punten noem je op om stress tegen te gaan! Een lijstje helpt bij mij ook altijd heel goed. Het is alleen al fijn om dingen uit je hoofd te kunnen krijgen door ze op papier te zetten.

 10. Shirley 5 april 2019 op 10:30 am - Beantwoord

  Goed dat je op de (klus)rem hebt getrapt. Het is al heel wat om dat op tijd te herkennen! Ik ben zelf niet zo heel snel gestrest, maar wel ongeduldig en ik kan soms ook wel een beetje opgefokt raken, haha. Verhuizen naast je werk is ook gewoon een enorme klus, maar stap voor stap kom je dichterbij.

  • Romy 7 april 2019 op 12:37 am - Beantwoord

   Zeker! Verhuizen kost wat tijd, maar dan heb je uiteindelijk ook wat. En gelukkig ben ik inmiddels een heel eind op weg en ben ik zelfs al bij het leuke gedeelte (shoppen!) aangekomen 😉 Het ongeduld herken ik wel trouwens. Dat is absoluut een van mijn slechtste eigenschappen, of het nu gaat om mijn huis of om iets anders 😛

 11. Evelyne 5 april 2019 op 2:20 pm - Beantwoord

  Ik heb gemerkt, je hebt positieve stress en negatieve stress. Ik kreeg helaas al heel veel met negatieve stress te maken en die heeft mij toch wel zwaar genekt. Ik hoop dat ik hier echt nooit meer mee te maken heb en in de toekomst alleen maar positieve stress heb. Dan kan ik alleen maar ademhalen en zeggen ‘yes, I made it’.

  • Romy 7 april 2019 op 12:40 am - Beantwoord

   Goed punt! Het onderscheid tussen positieve en negatieve stress is inderdaad wel goed om je bewust van te zijn. Ik heb zelf regelmatig positieve stress en vind dat juist fijn (zoals jij ook al zegt, dat geeft juist voldoening achteraf). Het is de negatieve stress die je nogal kan nekken en waar niemand gelukkiger van wordt. Hopelijk neemt die stress bij jou ook stapje voor stapje wat af. Het zou mooi zijn als je dat nare gevoel echt achter je kunt laten.

 12. Nikita 6 april 2019 op 8:12 pm - Beantwoord

  Ik ben hooggevoelig, en dan ben je nu eenmaal gevoeliger voor stress. En dat merk ik ook altijd. Dagelijks. Ik leer daar jaar na jaar mee omgaan, hoe lastig ook. Ik kan beter met stress omgaan dan vroeger, maar het blijft vaak intens. En dat zal het misschien altjd zijn. Maar ook ik moet leren om mezelf ruimte en tijd te geven om terug te ‘ontladen’, want die momenten heb ik zo hard nodig in mijn dagelijkse leventje. Stress blokkeert ook mijn creativiteit. In een periode van veel stress zal tekenen me rust geven, sowieso. Maar ik weet wanneer het te zwaar wordt, tekenen me amper iets zegt. En het dus ook niet lukt. Ik ben altijd bang op de momenten dat ik dat opmerk, want tekenen is mijn leven. Net als schrijven en bloggen. Dus dat zijn heel vaak waarschuwingstekens dat ik moet minderen. Hoewel ik meestal wel mijn grenzen beter voel aankomen. Gelukkig maar

  • Romy 7 april 2019 op 1:01 am - Beantwoord

   Zo te horen heb je echt al flinke stappen gezet op het gebied van stress verminderen. Knap hoor! En het klopt zeker dat het al een teken is wanneer je hobby even niet meer als hobby aanvoelt. Juist door dan op de rem te trappen en wat stress te verlichten, kun je al zó veel meer van die fijne hobby genieten.

 13. Saskia 7 april 2019 op 8:28 pm - Beantwoord

  Ik probeer stress zoveel mogelijk te vermijden, vooral nu met mijn zwangerschap. Niet altijd even makkelijk, maar ik denk dat ik stress al verminder door altijd het positieve en half-vol-glas instelling.. Daardoor kan je makkelijker dingen relativeren en merk ik dat ik positiever naar dingen kijken.

  Om stress te verlagen? Ga ik vaak wandelen, deed ik aan skaten, lees ik een boek of doe ik tegenwoordig een dutje. Ook om lekker in huis bezig te zijn of de pinnen op Pinterest maakt dat ik even mijn gedachten kan verzetten.

  • Romy 8 april 2019 op 12:38 am - Beantwoord

   De half-vol-mentaliteit is zeker een belangrijke om dingen te relativeren. Wat goed dat het je lukt om er vaker op die manier in te staan! Daarmee maak je het leven al een stuk luchtiger voor jezelf.
   En fijn dat je ook een paar mooie manieren voor jezelf hebt gevonden om tot rust te komen. Je noemt heerlijke dingen op om door te ontspannen. Een dutje op zijn tijd is inderdaad ook zo slecht nog niet 🙂

 14. Dinja 7 april 2019 op 10:33 pm - Beantwoord

  Ik zat precies zo toen ik bezig was met m’n huis. Ik moest werken, alle vrije tijd stak ik in het klussen zodat ik snel in m’n huisje kon wonen. De stress zorgde ervoor dat ik bij elke tegenslag mezelf zo rot voelde! Uiteindelijk was dat dus helemaal niet nodig want het is uiteindelijk allemaal goed gekomen!
  Stress is dus nergens voor nodig!

  • Romy 8 april 2019 op 12:36 am - Beantwoord

   Toch lastig dat vooral bij een verhuizing/verbouwing opeens zo veel perfectionisme om de hoek kan komen kijken. Heel herkenbaar wat je zegt! Ik stak ook al mijn vrije tijd in mijn woning om maar zo snel mogelijk klaar te zijn. Nu gun ik mezelf bewust soms juist een dagje vrij in het weekend en ik merk dat dat me echt goed doet. Die ene week vroeger of later in mijn woning intrekken, maakt op termijn natuurlijk ook niet zo uit 😉 En zoals jij ook zegt, uiteindelijk komt het vanzelf wel goed!

 15. Maaike 8 april 2019 op 1:03 am - Beantwoord

  Heel goed artikel en zo waar! Maar het is zo moeilijk 🙁 En langdurige stress is echt gevaarlijk voor je gezondheid. Thanks voor de helpende tips! :3

  • Romy 9 april 2019 op 7:19 am - Beantwoord

   Het is inderdaad helaas niet makkelijk om een stapje terug te zetten en stress te verminderen, maar stress kan zeker gevaarlijke gevolgen hebben. Juist daarom is het héél belangrijk dat je toch op tijd voor jezelf op de rem trapt.

Recente blogs

Pasta met spinazie, balsamicocrème en paddenstoelen

27 december 2023|Recepten|

Ik ben dol op supersimpele gerechten die er toch uitzien alsof je je eens flink hebt uitgesloofd in de keuken. Deze pasta met spinazie, paddenstoelen en balsamico is zo'n gerecht. Het heeft zelfs een feestelijk tintje door de geglaceerde amandelen en rozemarijntakjes, terwijl je toch echt niet langer dan 20 minuten in de keuken staat voor deze verrukkelijke pasta. De pasta heeft een heerlijk zoet tintje door de mix van ahornsiroop en balsamicocrème. Daarmee glaceer je de paddenstoelen en de amandelen. Dat ziet er niet alleen restaurantwaardig uit, maar smaakt ook nog eens top. Benieuwd hoe het smaakt? Maak deze pasta zelf in 20 minuten met het recept hieronder.

10 bestemmingen in Duitsland op mijn travel bucketlist

5 november 2018|Op reis|

Als ik op stedentrip ga, pak ik vaak het vliegtuig naar Zuid-Europa. En dat terwijl er dichter bij huis, bij onze oosterburen, ook prachtige bestemmingen te vinden zijn. Onlangs reisde ik af naar Düsseldorf om daar te gaan shoppen. Een groot succes! Inmiddels fantaseer ik er dan ook flink op los over andere leuke bestemmingen in Duitsland. Ik heb een heel lijstje met Duitse plekken die ik graag zou willen bezoeken. In dit artikel deel ik 10 leuke bestemmingen in Duitsland die hun plekje op mijn travel bucketlist volgens mij meer dan waard zijn.

Shoplog | Nieuwe Action-papierblokken en stickers (+ kaart!)

18 mei 2019|DIY|

Mijn nieuwe huis bevindt zich op loopafstand van een filiaal van Action. Nee hoor, ik heb mijn huis er niet op uitgezocht. Maar een fijne bijkomstigheid is het zeker wel. Een gevaarlijke bijkomstigheid, dat ook. Want een filiaal van Action met lege handen verlaten blijft een bijzonder lastige missie. Afgelopen week bleven er dan ook een aantal nieuwe Action-papierblokken en mooie stickervellen in mijn mandje "plakken". Leuk voor kaarten maken en bullet journaling! Ik laat ze je graag uitgebreid zijn. Ook show ik meteen de kaart die ik met een van de papierblokken heb gemaakt.