stress verminderen tips

Stress verminderen | 35 praktische tips om NU toe te passen

 • 27 augustus 2020
 • 24 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Met een rood hoofd en een hart dat bonst in je keel kom je precies op tijd aangerend. Poeh, net aan gehaald! Je ademt alsof je er een halve marathon op hebt zitten. En in je hoofd is ruimte voor niets anders dan de to-do-list die zich steeds aan je opdringt alsof het een irritant muziekje is. Nog zo veel te doen! Ondertussen gaat je telefoon af. Je collega met wéér een nieuwe opdracht. Maar…gelukkig is stress niet iets wat je overkomt. Je kunt er vaak zelf iets aan doen. Vandaag nog. Ik deel 35 praktische tips die mij hebben geholpen bij stress verminderen.

Stress verminderen | Mijn ervaring

Ik herinner me nog hoe ik vorig jaar tijdens mijn verhuizing direct vanaf mijn werk naar een klusafspraak en daarna naar een verjaardag sjeesde. Om er dan tussendoor ook nog een freelance klus of een blogartikel uit te persen. Klinkt haast als een superwoman die alle ballen in de lucht houdt. Maar nee hoor, er is weinig superwoman-achtigs aan je eigen stressniveau flink opkrikken. En als je daar te lang mee doorgaat, blijft er van die zogenaamde “superwoman” al helemaal weinig over. Met op tijd rust pakken en stress verminderen kom je een stuk verder.

Gelukkig gaat het me inmiddels een stuk beter af om stress de kop in te drukken. Natuurlijk heb ik zo mijn momenten waarop ik iets gestrester ben. Maar in het algemeen besef ik veel meer dat stress geen gegeven is, maar dat je stress deels zelf creëert. En dat je het dus ook deels zelf de kop in kunt drukken. Dat was voor mij een eye-opener. Omdat ik weet dat ik niet de enige ben die stress liever arm is dan rijk, deel ik 35 tips voor stress verminderen die mij helpen. Wie weet jou ook!

35 praktische tips voor stress verminderen

 1. Liever morgen dan vandaag. Besluit vandaag dat één project dat jij liever vandaag dan morgen af hebt NIET vandaag af hoeft. Morgen is ook goed. Volgende week ook.
 2. Start je dag met één telefoonvrij uur. Geen WhatsApp, geen nieuws. Of beter: niets waar een schermpje bij komt kijken.
 3. Verwijder de NOS-app en bekijk alleen nog op één of twee vaste momenten op een dag het nieuws. Scheelt heel wat prikkels en negatieve energie!
 4. Bekijk je to-do-list voor vandaag kritisch. Welke taken vallen eigenlijk in de categorie “misschien ooit”? Zet die op een apart lijstje, waar je eens in de zoveel tijd een blik op werpt.
 5. Eindig de dag met 10 minuten pilates, yoga of meditatie om even uit je hoofd te zijn. Nee, dat is niet alleen voor “zweverige” mensen. Ja, ook jij kunt het! Voor pilates en yoga kan ik je de online tutorials van Studio Natuurlijk zeker aanraden.
 6. Zet vandaag je notificaties uit voor social media, zodat je alleen nog nieuwigheden ziet zodra je de apps zelf opent. (Moet je natuurlijk wel proberen om de apps niet 30x op een dag aan te klikken.)
 7. Maak (ruim) voor het slapengaan een to-do-list voor de volgende dag. Noteer daarop de taken die voor morgen bestemd zijn en waar je vooral nu je hoofd niet over hoeft te breken.
 8. Eet met aandacht. Ga kritisch bij jezelf na of jij wel aandachtig een hap in je mond stopt. Of ben jij meer een type van hap-slik-weg? Kijk of je daar wat aan kunt veranderen. Tv uit, mobiel weg, bewust kauwen en genieten van wat er op je bord ligt.
 9. Ga een half uur eerder naar bed en neem een boek of tijdschrift mee om jezelf mee te vermaken.
 10. Eindig de dag met een warme douche. Daar word je lekker rozig en ontspannen van.
 11. Sta wat eerder op dan anders, zodat je ’s ochtends zonder haast de dag kunt starten.
 12. Praat over wat jou vandaag dwarszit met iemand die je dierbaar is. Nee, het hoeft niet iets groots te zijn om er over te praten. Ja, daarvoor mag je tijd voor jezelf opeisen.
 13. Maak een wandeling van een half uur. Zonder bestemming. Wandel niet te hard, houd je telefoon keurig netjes in je zak en neem de omgeving goed in je op.
 14. Begin de dag met iets lezen of iets anders rustgevends. Zorg ervoor dat je je niet meteen in het eerste half uur op werk, calls, overvolle agenda’s en to-do-lists hoeft te storten.
 15. Ga 10 minuten eerder weg naar een afspraak. Die paar minuten kunnen een wereld van verschil maken voor je stressniveau.
 16. Zit je in tijdnood? Begin met de taken die af móeten. Dus maak eerst je tas klaar en doe pas op het laatste moment de lipstick op. Zonder lipstick kun je de deur wel uit, zonder de juiste spullen in je tas niet.
 17. Laat standaard spullen in je tas zitten die je dagelijks nodig hebt, zodat je die niet last-minute nog bij elkaar moet rapen.
 18. Ruim je mailbox op en laat alleen nog de mails staan waar je iets mee moet. Vaak lijkt het dan al meteen alsof je veel minder taken op je bordje hebt.
 19. Zoek de stapel papieren uit op je bureau of klik wat overbodige tabbladen op je bureaublad weg. Ook dat scheelt prikkels en stress.
 20. Zet voor één dag een groot kruis in je agenda de komende maand. Plan die dag vrij of bedenk iets leuks om te doen.
stress verminderen tips

Nog meer tips voor minder stress

 1. Oefen met niet à la minute antwoorden. Laat minimaal één mail onbeantwoord in je mailbox staan of stel je reactie op een nieuw appje waar je over wilt nadenken uit tot morgen. Kan best!
 2. Kijk vandaag kritisch naar verzoekjes die op je afkomen. Van een opdracht van een collega tot het verzoek van je lieftallige partner om zijn favoriete ovenschotel te maken. Ga goed bij jezelf na of je daar de tijd voor hebt en of jij degene bent die dat moet doen. Zeg ‘nee’ als het niet goed voelt of niet lukt.
 3. Maak van je thee- of koffiemomentje een moment. Ga er bewust voor zitten en neem de tijd in plaats van je favoriete drankje koud razendsnel naar binnen te klokken.
 4. Laat je niet opjagen door een bumperklever, maar blijf gewoon op gepaste snelheid rijden op de juiste baan. Besef dat deze snelheidsduivel op vier wielen jouw snelheid niet bepaalt.
 5. Ga rustig op de bank zitten voor een telefoongesprek. Laat de boel de boel en focus je op het gesprek. Je hoeft niet ondertussen je was op te vouwen of de vaatwasser uit te ruimen.
 6. Geef jezelf een tijdslimiet voor taken. Ja, dat kan dus helpen tegen stress als je bij bepaalde taken de perfectionist in jou naar boven komt. Zo leg ik mezelf bij LinkedIn-berichten een limiet van een half uur op. Werkt als een tierelier om te voorkomen dat mijn perfectionistische kant met me aan de haal gaat!
 7. Zet een wekker 10 minuten voordat je de deur uit moet, zodat je je op tijd kunt voorbereiden om weg te gaan.
 8. Doe elke dag iets wat jij “nutteloos” (maar wel leuk) vindt. Dus ook niet lopen “om gezond bezig zijn” of een boek lezen “waar je slimmer van wordt”. Nee, echt iets wat voor jou geen enkel nut heeft (nutteloos bezig zijn is namelijk al nuttig op zich). Denk aan een serie kijken of voor mijn part een roddelblad lezen.
 9. Las quality time met je huisdier in. De meeste huisdieren zijn expert in ontspannen en in bijzonder weinig doen. Een heuse inspiratiebron, waar zelfs je favoriete selfcare-YouTubers niet aan kunnen tippen!
 10. Zet tijdens een stressvolle activiteit je telefoon uit en zorg voor zo min mogelijk prikkels om je heen. Dus sluit desnoods even je kamer af of zet de bel uit. Opperste concentratie en gaan!
 11. Laat vandaag een deel van je zo-moet-het-gebeuren-routine los en vertrouw erop dat het ook dan goed komt. Eet een half uurtje later, doe op een ander moment boodschappen of laat het stofzuigen op donderdagmiddag voor één keer zitten. Soms brengen dat soort ja-maar-zo-hoort-het-routines onbewust stress met zich mee.
 12. Doe een van je standaard activiteiten op een lager tempo. Koken, de was doen of naar de supermarkt lopen bijvoorbeeld.
 13. Kijk kritisch naar je activiteiten voor de komende dagen. Is je planning haalbaar of kun je beter iets schrappen? Bedenk een oplossing om een streep te zetten door uitjes of taken die eigenlijk niet passen.
 14. Schrijf 3 dingen op die jou energie geven. Maak daar deze week een keer de tijd voor (en volgende week ook natuurlijk).
 15. Besef dat stress in jouw hoofd zit. Stress gaat niet over wat je feitelijk moet doen, maar over hoe jij dat ervaart. Ga eens bewust bij jezelf na of je écht zo veel moet doen. Of leg je jezelf van alles op? Of valt het eigenlijk wel mee met de grote hoeveelheid taken als je er realistisch naar kijkt? Soms is die reality check al hét ingrediënt voor stress verminderen.

Wat helpt jou om minder stress te hebben?

minder stress tips

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Lianne 27 augustus 2020 op 8:28 am - Beantwoord

  Mooie tips! Ik probeer er ook wat bewuster mee bezig te zijn. Ik wil mijn telefoon nog wat vaker wegleggen en meer ontspanningsmomentjes creëren, zoals een boek lezen. Want van stress wordt niemand beter of gelukkiger. Ik probeer taken die ik niet leuk vind zoveel mogelijk te mijden. Ik houd echt niet van schoonmaken of het huishouden doen, dat geeft me echt geen energie. Dus sinds ik losgelaten heb dat ik bijvoorbeeld elke week ‘moet’ stofzuigen (er moet niks) ervaar ik veel meer rust!

  • Romy 30 augustus 2020 op 11:49 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je dat soort taken bewust meer loslaat. Inderdaad, er “moet” veel minder dan je denkt. En zeker als dingen je geen energie geven, maar juist veel energie kosten, is het maar beter om daar niet meer tijd aan te besteden dan echt noodzakelijk is 🙂

 2. Audrey 27 augustus 2020 op 8:49 am - Beantwoord

  Mooie tips! Ik vind mijn telefoon niet meer gebruiken na 20.00 uur ’s avonds fijn, net als wandelen. Gelukkig laat het weer dat nu weer meer toe.

 3. Lotte 27 augustus 2020 op 9:31 am - Beantwoord

  Nummer 3 is wel een goede! Sinds de coronacrisis kijk ik ineens véél vaker op nieuwssites (daarvoor echt vrijwel nooit …). En merk dat dit de hele tijd overbodige prikkels geeft.
  De bumperklever van 24 vind ik echt heel grappig omschreven. Ik merk dat op mijn werk best veel mensen ook stress maken en dit dan aan de collega’s doorgeven door alles nu-nu-nu op te willen lossen. Dus goed om daar inderdaad wat los van te raken! Wat mij zelf wel eens helpt is relativeren. Hoe belangrijk is dat allemaal nou écht als je het een beetje in perspectief plaatst?
  Mijn kat is helaas net overleden en nu ben ik achteraf zo blij dat ik zo vaak op de bank heb gehangen met hem op schoot, in plaats van dat ik zo nodig dit en dit allemaal maar moest doen van mezelf!

  • Romy 30 augustus 2020 op 11:48 pm - Beantwoord

   Aww, wat rot om dat te lezen van je kat! Heel veel sterkte! <3

 4. Darina 27 augustus 2020 op 9:34 am - Beantwoord

  Hele mooie tips. Ik ben er de laatste jaren ook veel meer mee bezig geweest en het gaat een stuk beter! Vooral 21 en 31 zijn situaties die ik zou willen verbeteren.

 5. bychristiana 27 augustus 2020 op 9:46 am - Beantwoord

  Goede tips, een aantal dingen pas ik al toe, maar bepaalde dingen zijn inderdaad heel goed om eens bij stil te staan. Wat ik bij mijzelf merk is dat ik niet de hele dag het nieuws wil lezen. Er is ZO veel negatief nieuws waar ik echt verdrietig van word en dat trek ik me dan heel erg aan en ben daar steeds in mijn hoofd mee bezig. Ik probeer dus ook het kijken van nieuws te beperken. Punt 28 vind ik ook een goede. Ik ben eigenlijk heel vaak ‘bezig’ met iets en kan niet zo makkelijk gewoon op de bank liggen en niets doen. Maar ik werk er aan haha;-)

  • Romy 30 augustus 2020 op 11:48 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je bewust minder op nieuwssites kijkt! Zeker de laatste tijd (maar volgens mij daarvoor ook al) is er niet heel veel positiefs in het nieuws te melden. Dan kan het al heel fijn zijn om daar niet 10x op een dag mee bezig te zijn. Ik merk dat dat mij ook enorm helpt om er niet te veel in te blijven hangen.

 6. Meaghan 27 augustus 2020 op 10:03 am - Beantwoord

  Oeh hele fijne tips! Een groot aantal pas ik al toe, zoals geen nieuwsapps op mijn telefoon, elke ochtend of avond yoga doen, praten over wat me dwars zit en mailtjes niet à la minute beantwoorden, telefoon uitzetten, 10 minuten eerder weg voor een afspraak en eten met aandacht. Ik merk dat ik daar echt rustiger van word en dat die tips voor mij heel goed werken.
  Wel heb ik soms nog moeite met niet te veel taken/afspraken op een dag plannen, omdat ik veel wil en geen mensen teleur wil stellen. Daar kan ik zeker nog wel wat verbeteren.

  • Romy 30 augustus 2020 op 11:43 pm - Beantwoord

   Wat goed zeg dat je zo veel punten al toepast – en sommige zelfs structureel! Dat soort kleine dingen kunnen soms echt al heel erg helpen om minder te stressen.
   Wat je zegt van te veel willen, is wel herkenbaar. Wat mij helpt, is om de tijd voor een taak of afspraak bewust wat langer in te schatten. Dus als iets 1 uur duurt, te rekenen op 1,5 uur bijvoorbeeld. Dan kom ik minder snel in de verleiding om alles vol te plannen en kan ik ook wat makkelijker ‘nee’ zeggen als iets echt niet past.

 7. Naomi 27 augustus 2020 op 10:11 am - Beantwoord

  Veel herkenbare dingen. Voor mij een les die ik per vandaag in wil voeren: van mijn koffiemomentje (lees water of thee;)) ook echt even een momentje maken. Nu drink ik ‘even snel tussendoor’ en eigenlijk is dat niet handig. Notificaties op mijn telefoon staan altijd uit en dat bevalt me heel erg prima.

 8. Ellen 27 augustus 2020 op 10:15 am - Beantwoord

  Fijne tips, Romy! Een aantal pas ik zelf ook toe, zoals alle notificaties, behalve persoonlijke berichtjes in bv. Whatsapp, uitzetten. Ook die van mails. Dat zijn immers zelden zaken die geen halve dag kunnen wachten. Wat helpt bij irritante bumperklevers: even heel kort je rempedaal aanraken, zodat je niet echt remt maar je remlichten wel gaan branden. Dan schikken ze even en houden ze meestal wel in.

  • Romy 30 augustus 2020 op 11:41 pm - Beantwoord

   Slim idee inderdaad van de remlichten! Dan geef je op een subtiele manier toch het signaal af dat je daar niet echt van gediend bent.

 9. Daenelia 27 augustus 2020 op 1:25 pm - Beantwoord

  Mijn notifcicaties voor de telefoon staan eigenlijk altijd uit. Behalve voor noodgevallen, ik moet wel beschikbaar zijn voor mensen die me echt nodig hebben. Ik heb dat dan ook expliciet duidelijk moeten maken, dat ik niet voor een gezellig gesprekje bereikbaar ben. En verder heb ik een aantal planning sheets die mij ondersteunen in overzicht houden. Gek genoeg is dat iets wat ik heb overgehouden aan de middelbare school! Op het Montessori onderwijs werkte we toen (nu ook vast nog wel) met een zgnde ‘aftekenlijst’ waar je op bij hield welke taken je af had. Naast de bullet journal methode gebruik ik dat nog steeds. Het helpt echt om niet te veel te stressen.
  Maar eerlijk gezegd ben ik niet zo heel erg stresserig, gewoonlijk.

  • Romy 30 augustus 2020 op 11:40 pm - Beantwoord

   Wat slim, die planningsheets! Wat je zegt over de aftekenlijst doet me denken aan mijn weektaken op de basisschool. Eigenlijk best een slimme manier om kinderen en tieners planningskills aan te leren.

 10. Saskia 27 augustus 2020 op 8:56 pm - Beantwoord

  Dit is een lang lijstje me fijne tips! Ik pas er zeker een aantal al toe. Ik zou eigenlijk wat vaker stress-vrije momenten moeten inlassen. Juist als ik oververmoeid ben en prikkelbaar merk ik dat ik juist tijd ervoor moet maken even te ontstressen.

  Ik had ooit een quote ergens gelezen: in de trant van juist als je geen tijd heb moet je er tijd voor maken.

  • Romy 30 augustus 2020 op 11:39 pm - Beantwoord

   Precies dat laatste inderdaad! Als je even geen tijd hebt voor dingen, is het heel verleidelijk om maar door te racen en mee te gaan met de stress. Dat terwijl het juist op die momenten superbelangrijk is om op tijd op de rem te trappen en tijd te nemen voor dingen die je energie geven.

 11. Anna 28 augustus 2020 op 10:58 am - Beantwoord

  Wat een super fijne lijst met heel veel goede tips, hier heb ik zeker wat aan! Mijn time management is niet altijd zo best, met als gevolg dat ik me weer moet haasten. Zo’n rotgevoel, haha!

 12. Anouk 28 augustus 2020 op 1:21 pm - Beantwoord

  Fijne tips! Veel van deze dingen doe ik al vol automatisch, lezen in bed bijvoorbeeld. Mijn mobiel in de ochtend laten liggen neem ik me vaak voor maar dit mislukt altijd, terwijl het zo fijn is!

 13. Jorinde 28 augustus 2020 op 3:01 pm - Beantwoord

  Stuk voor stuk fijne tips! Zo min mogelijk afleiding bij een stressvolle taak helpt inderdaad enorm. Net als niet de hele dag door je mailbox checken. Ik heb twee vaste momenten op een dag dat ik hem open en de berichten even check. Degene die kort te beantwoorden zijn doe ik meteen, andere plan ik in. En altijd pauzes blijven nemen. Ook als het druk is, even snel buiten een blokje om en je kunt weer met een fris hoofd verder werken.

  • Romy 30 augustus 2020 op 11:28 pm - Beantwoord

   Precies! Met korte pauzes kom je al een heel eind. Juist als je het druk hebt, is het superwaardevol om toch even een pauze te nemen. Dat is ook altijd goed voor mijn creativiteit, merk ik zelf 🙂

 14. Giovanna Jansen 28 augustus 2020 op 9:21 pm - Beantwoord

  Fijne tips! Nr. 20 vind ik een mooie om na mijn vakantie in te voeren om het ontspannen gevoel na de vakantie niet kwijt te raken.

 15. Maureen 30 augustus 2020 op 8:59 pm - Beantwoord

  Wat een fijne tips! Ik ben echt een enorme stresskip. Tenminste ik kan heel goed stressen over dingen waar ik geen controle over heb. Ik merk dat mijn gezondheid daar echt onder lijdt. Ik zit dan oprecht niet lekker in mijn vel en krijg er vaak lichamelijke klachten van. Helaas vind ik het gewoon heel moeilijk om te ontstressen. Ik sport 2x in de week en helpt wel aardig, soms ga ik gewoon lekker op tijd na bed. Als ik geen afleiding heb, ben ik er altijd in mijn hoofd wel mee bezig. Supervervelend! Even wandelen, knuffelen met de hond zijn idd hele fijne dingen. Ik ga eens kijken of ik nog meer tips kan toepassen.

  • Romy 30 augustus 2020 op 11:19 pm - Beantwoord

   Ah wat lastig dat je veel last hebt van stress! Dat kan inderdaad ook impact hebben op hoe je je lichamelijk voelt. Sporten is sowieso een goed plan. Mooi dat dat ook een beetje helpt. En inderdaad, dingen als even wandelen, je huisdier knuffelen of op tijd gaan slapen kan al heel goed helpen. Hopelijk helpt het je om wat minder stress te ervaren 🙂

Recente blogs

DIY | Schilderen met broccoli & kaarten maken ('t is verrassend leuk!)

12 april 2021|DIY|

Je hebt een zondagmiddag zonder plannen en je moet wat. Wat doe je dan? Pinterest afstruinen in mijn geval. Zo kwam het dat ik laatst Bart vanachter mijn computer verstoorde met een enthousiaste kreet: "Schat, we moeten gaan broccoli-schilderen!". Typisch gevalletje "Kan alleen op Pinterest!", maar ik kon het niet laten een paar weken later de plakkaatverf en de broccoli tevoorschijn te halen. Het bleek nog leuker dan dat het er in de Amerikaanse tutorial uitzag. Reden genoeg om een DIY te delen waarin ik laat zien hoe ik na het schilderen met broccoli een paar bomenkaarten maakte.

Je minder druk maken? Mijn actieplan met 8 tips!

24 maart 2019|Persoonlijke groei|

Ik heb er nogal eens een handje van om me druk te maken over dingen. Vaak ook nog eens dingen die er bijzonder weinig toedoen of waar ik precies nul invloed op heb. Totaal overbodige drukmakerij dus, bestaande uit gepieker en invulgedachten die ik maar al te graag met een raket naar de maan zou sturen. En daar wil en moet ik wat mee! Als lijstjesmeisje besloot ik een actieplan op te zetten, waarmee ik misschien jou ook helpen bij je minder druk maken. Dit zijn 8 stappen die ik wil zetten om de drukte in mijn hoofd terug te dringen.

Het leven vieren | 15 tips om zelf de slingers op te hangen

18 mei 2020|Positiviteit|

Over precies een week ben ik jarig. Dat vier ik dit jaar niet met een verjaardagsfeestje (wel met taart!), maar daar ben ik niet rouwig om. Het leven vieren gaat over meer gaat dan die ene dag waarop je huis vol slingers hangt en er taart op het menu staat. Elke dag is een reden om het leven te vieren. Juist als niet altijd alles meezit! Op veel dingen in het leven heb je geen invloed, maar je kunt er wel wat aan doen om zélf de slingers op te hangen. Dit zijn 15 simpele dingen die ik doe om elke dag wat feestelijker te maken.