minder stress1

Stress voorkomen als je het druk hebt | 10 tips

 • 25 september 2019
 • 29 Reacties

We hebben allemaal weleens periodes die vooral bestaan uit ellenlange takenlijsten en een hoofd vol gedachten en actiepuntjes. Je hoeft maar één blik te werpen op de mensen die over het station rennen, telefoontjes plegen en in alle haast een latte macchiato achteroverslaan, om te beseffen dat heel wat mensen het nogal druk hebben. Denk jij nou ook “Ik heb het zo druk!”? Laat je zeker niet gek maken, zo heb ik in drukke periodes wel geleerd. Dit zijn 10 tips voor stress voorkomen als je het druk hebt.

1. Stress voorkomen? Sla pauzes niet over!

Ik weet dat het verleidelijk is om in drukke periodes continu door te werken. Maar toch, doe het niet! Sla zeker een korte pauze niet over. Het komt je productiviteit vaak niet ten goede om zonder pauzes door te werken. Neem zeker regelmatig een kwartier of half uur pauze. Dat helpt juist om je productiviteit niet te verliezen. Wat ook helpt als je echt geen tijd hebt voor rustige pauzes: doe een leuk “moetje” tussendoor. Zo ga ik op een thuiswerkdag vaak in mijn pauze even boodschappen doen (vind ik dus leuk!). Het nuttige met het aangename verenigen, noemen ze dat.

2. Wees kritisch bij nieuwe verzoekjes

Drukte is vaak grotendeels iets wat je zelf hebt gecreëerd. Klinkt als een gemene sneer, maar het is zeker niet zo bedoeld. Misschien heb je moeite met ‘nee’ zeggen en komt daardoor het ene na het andere verzoekje “zomaar” aanwaaien (althans, zo lijkt het). Het kan ook zijn dat je je energieniveau wat hebt overschat en nu in de knel komt doordat je agenda veel te vol is gestroomd. In al die gevallen kun je stress voorkomen door kritisch te zijn als er iets nieuws op je pad komt. Drukte is oké, maar niemand kan eeuwig durende extreme drukte aan. Dus krijg je een nieuw verzoekje? Zeg ‘nee’ tenzij het zó leuk is dat je er iets anders voor kunt laten vallen.

3. Werk niet tot bedtijd door

Iets wat ik zelf aan den lijve heb ondervonden, is dat doorwerken tot bedtijd zeker geen goed idee is. Je moet je hoofd ’s avonds een handje helpen om in de slaapstand te komen. Tot vlak voordat je naar bed gaat voor een oplichtend scherm zitten en je hersencapaciteit volop gebruiken, is daar zeker geen goede methode voor. Grote kans dat je hoofd dan een kwartier later door de adrenalinekick tegensputtert om in de slaapmodus te komen. Ga liever op tijd naar bed om de volgende dag fris en fruit weer verder te gaan. Zorg ook voor voldoende slaap en ga niet van je slaaptijd afsnoepen.

In deze gratis online gids kun je meer lezen over tips voor een goede nachtrust.

4. Laat drukte niet vóór alles gaan

Naast een goede nachtrust zijn er nog meer dingen belangrijker dan de ene na de andere deadline halen. Maak van die dingen een prioriteit, ook (of beter: juist) als je het druk hebt. Als je het druk hebt, is goed voor jezelf zorgen belangrijker dan ooit. Je hebt bijvoorbeeld wat extra brandstof (=eten!) nodig, maar ook een frisse neus en niet te streng zijn voor jezelf is belangrijk. Druk zijn is vaak al een kleine aanslag op je lichaam, dus probeer je lichaam verder zoveel mogelijk te geven waar het om vraagt.

5. Zorg voor balans tussen energiegevers en energiezuigers

Drukte kan leuk of minder leuk zijn. Ik krijg zelf van sommige soorten drukte juist veel energie. Zo vind ik het heerlijk als ik veel opdrachten voor mijn onderneming heb lopen. Daar haal ik positieve energie uit. Hetzelfde geldt voor een weekend vol leuke dingen. Daarentegen zijn er ook drukteveroorzakers die vooral energie uit je zuigen. Bijvoorbeeld mensen die je veel energie kosten, zoals de types die Happinez in dit artikel noemt.

Een goede balans tussen energiegevers en energiezuigers is cruciaal. Wissel bijvoorbeeld een vervelende afspraak af met iets waar je wél energie van krijgt. Om het concreet te maken, kun je je taken voor de week op een lijstje schrijven. Wat geeft je energie en wat kost je alleen maar energie? Zorg voor een goede verdeling van beide over de week.

stress voorkomen als je het druk hebt

6. Plan efficiënt, maar niet té krap!

Er is niets zo slecht voor je in drukke periodes als het continue gevoel dat je achter de feiten aan loopt. Plan dus zeker genoeg tijd in voor je afspraken en taken. Daarnaast kan het helpen om efficiënt te werken en te plannen. Als ik bijvoorbeeld twee afspraken in een bepaalde stad moet plannen, probeer ik die op dezelfde dag te maken. Dat scheelt weer heen en weer reizen. Soms kun je ook bellen in plaats van ergens langsgaan. En bepaalde afspraken kun je misschien wel een week uitstellen. Met een beetje creativiteit kun je vaak heel goed dingen efficiënt in je agenda inpassen. Dat helpt goed bij stress voorkomen.

7. Zet dingen op papier

In drukke tijden kan je hoofd soms net een vergiet zijn. Alsof je hoofd je wil zeggen dat de limiet bereikt is. Data en tijdstippen gaan bij mij dan haast automatisch het ene oor in en het andere weer uit. Daarom zorg ik ervoor dat ik juist in drukke periodes van alles noteer. Tot aan mailtjes die ik moet versturen aan toe. Zo behoud ik overzicht en voorkom ik dat ik dingen over het hoofd zie (en daardoor stress krijg). Juist als je al stress hebt door de drukte is het wel zo fijn als je op papier en in je hoofd enige orde in de chaos creëert. Een lege pagina in mijn notitieboekje is daarbij altijd mijn redder in nood.

8. Geef aan dat je het druk hebt

Je kunt wel denken “Ik heb het zo druk!”, maar andere mensen kunnen niet altijd ruiken hoe vol jouw agenda zit. Geef het daarom eerlijk aan als het te veel wordt. Als iemand je bijvoorbeeld op je enige vrije avond van de week vraagt of je zin hebt om wat te gaan drinken, heeft diegene geen idee dat jij eigenlijk liever een keer op de bank wilt zitten. Zeg daarom eerlijk hoe het zit en zorg er zelf voor dat die avond bank hangen je niet door de neus geboord wordt. Alleen jij kunt bewaken dat je agenda niet volledig overloopt.

9. Leg jezelf niet meer op dan nodig

Er is een verschil tussen de echte “moetjes” en de dingen die in je hoofd moeten gebeuren maar die je eigenlijk vooral graag wilt. Naast alle drukte ook nog eens dagelijks drie Instagram-kiekjes plaatsen (waarop je ook toevallig heel ontspannen in een zwemband ligt te dobberen). Ga kritisch bij jezelf na wat echt moet gebeuren en wat je jezelf oplegt. Laat je bruisende Instagram-account even voor wat het is. En heb je tien spannende plannen tegelijk? Begin dan met één en parkeer de andere negen plannen tijdelijk op een mooi plankje in de ijskast. Je hoeft het jezelf niet nóg drukker te maken. Zo kun je stress voorkomen.

10. Keep calm and work on

En ten slotte, probeer zoveel mogelijk rustig te blijven. Ga vooral niet steeds stressen over hoe druk je het hebt, maar ga aan de slag en maak ergens een begin. Maak een concrete planning, stel een deadline en verlies tussendoor jezelf niet uit het oog (bijvoorbeeld door ook rustmomenten in te lassen). Er komt een tijd dat de drukte voorbij is. En tot die tijd moet je vooral lief zijn voor jezelf en vertrouwen op je goede planningskills. Je komt hier wel doorheen, zolang je jezelf niet gek maakt of laat maken.

Wat doe jij om stress te voorkomen in drukke periodes?

stress voorkomen als je het druk hebt

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Femke 25 september 2019 op 6:41 am - Beantwoord

  Ohhh ik kan het mezelf zo druk maken, zonder hier stress van te krijgen… want stress heb ik vrijwel nooit haha. Het eerste wat ik doe als ik het druk heb is pauzes overslaan. Zo zo zo slecht!

  • Romy 28 september 2019 op 12:40 am - Beantwoord

   Wel een fijne eigenschap eigenlijk dat je het heel druk kunt hebben zonder stress. Ik heb zelf ook de neiging om het mezelf druk te maken en daar dan juist energie van te krijgen. Dan merk ik vaak pas later dat het toch niet zo’n goed idee was om zo veel hooi op mijn vork te nemen en bijvoorbeeld pauzes over te slaan. Een beetje rust tussendoor doet ook mij dan wel goed 😉

 2. Neverdullmoments 25 september 2019 op 6:58 am - Beantwoord

  Hele goede tips inderdaad! Mijn ultieme tip is dat ik ’s ochtends om 6 uur opsta om aan de slag te gaan. Ik ben hier super productief en kan dan heel veel taakjes afstrepen. ‘S avonds geeft het me heel veel rust dat ik dit de volgende ochtend allemaal ga oppakken. Verder heb ik een agenda van Moleskine met links de week, rechts een notitieblaadje. Ik zet links alle afspraken en deadlines, rechts zet ik alles wat ik deze week wil doen voor volgende week. Wanneer ik een taak afheb, markeer ik deze groen. Heb ik een taak niet af aan het eind van de week? Dan schrijf ik hem direct bij het notitieblaadje van volgende week! Dit systeem werkt voor mij top!

  • Romy 28 september 2019 op 1:00 pm - Beantwoord

   at goed, zo’n productieve ochtend! Het lijkt mij nog best lastig om al zo vroeg je bed uit te komen, terwijl ik ook ’s ochtends vaak het meest productief ben. Misschien toch eens proberen!
   Jouw systeem met de Moleskine-blaadjes klinkt ook echt top trouwens. En het is sowieso fijn om dingen te kunnen afstrepen. Altijd zo’n magisch momentje 😉

 3. Naomi 25 september 2019 op 7:37 am - Beantwoord

  Fijne en herkenbare tips. Maar ook pijnlijk. Ik ben bijna op alle punten heel veel jaren de fout in gegaan. De gevolgen zijn groot. Maar ik weet ook dat ik er de rest van mijn leven voor ga waken het niet weer te laten gebeuren.
  Overigens zei een buurman van mij ooit: ‘Druk bestaat niet. Je hebt het niet druk, maar je hebt veel te doen.’ Ik weet na tien jaar nog steeds niet wat ik van die uitspraak moet vinden…

  • Romy 28 september 2019 op 1:03 pm - Beantwoord

   Hmm, die uitspraak van je buurman is inderdaad vrij bijzonder 😉
   Overigens heb ik veel van deze lessen ook geleerd met vallen en opstaan. Op dat moment niet makkelijk, maar het heeft me wel geholpen om niet meer in bepaalde valkuilen te trappen.

 4. Saskia 25 september 2019 op 7:44 am - Beantwoord

  Goede tips staan hier zeker bij! Ik probeer altijd tijd voor mezelf te nemen elke dag, vooral nu met zo’n hummeltje in huis en als ik volgende week weer aan het werk moet gaan. Om even op te laden. Er was eens een uitspraak die me is bijgebleven: je moet even opladen om aan te kunnen staan. Soms wel lastig hoor, dat voor jezelf even een momentje nemen maar wordt er steeds beter in en merk dat ik heerlijk kan ontspannen en écht even verder nergens mee bezig ben. Lekker lezen, mok thee drinken onder het genot van een serie of film of een heerlijke skate rit in de natuur maken.

  • Romy 28 september 2019 op 1:14 pm - Beantwoord

   Wat een mooie quote! En wat goed dat je steeds iets beter wordt in een moment voor jezelf nemen. Zeker als moeder is dat volgens mij onwijs belangrijk.

 5. Darina 25 september 2019 op 8:05 am - Beantwoord

  Hele goede tips. Helaas ben ik bekend met teveel stress en ik heb echt geleerd om nee te leren zeggen en aan te geven dat ik het druk heb etc. Dat heeft al enorm geholpen.

  • Romy 28 september 2019 op 1:13 pm - Beantwoord

   Soms moet je helaas via de harde weg leren wat bepaalde valkuilen van je zijn om daarna voor altijd te weten hoe je daarmee moet omgaan. Maar makkelijk is dat helaas op het moment zelf niet.

 6. bychristiana 25 september 2019 op 8:06 am - Beantwoord

  Ik ‘moet’ van mezelf ook altijd heel veel, en ik probeer hard om daar verandering in te brengen door te kijken wat ECHT nodig is en wat later ook nog wel kan. Ik vind jouw tip van een goede balans tussen energie zuigers en energie gevers ook heel erg goed! Want nu ik erover nadenk, inderdaad; ik zoek die balans ook op door bijvoorbeeld in de ochtend te beginnen met iets wat ik minder leuk of iets wat ik moeilijk vind. Dan heb ik daar achteraf een goed gevoel over en kun je je daarna richten op dingen die je wel leuk vind en die je dus energie geven;-) Leuk artikel weer Romy!

  • Romy 28 september 2019 op 1:11 pm - Beantwoord

   Precies! Beginnen met de minder leuke dingen is vaak een goede manier om productief te zijn en niet de hele tijd ergens tegen aan te hoeven hikken. Ik heb zelf ook gemerkt dat een dag vol energieslurpende dingen niet echt handig is. Een beetje afwisseling helpt vaak enorm om daarna weer met frisse moed aan iets minder leuks verder te gaan.

 7. Ilona Wielinga 25 september 2019 op 8:24 am - Beantwoord

  Wat een handig lijstje. Voor mij werkt regelmatig pauze’s nemen ook echt heel goed. En inderdaad, niet doorwerken tot ik naar bed ga, maar gewoon rond een uur of 8 stoppen en dan nog even lekker een serie kijken of een boek lezen.

 8. Zo simpel is dan geluk 25 september 2019 op 9:03 am - Beantwoord

  Zelf heb ik het eigenlijk privé niet zo snel druk. Op mijn werk wel, maar daar kan ik niet zoveel aan veranderen. Pauzes gewoon nemen inderdaad en verder gewoon gaan met die banaan.

 9. Anouk 25 september 2019 op 10:22 am - Beantwoord

  Deze blog komt echt zo op het goede moment. Ik zit midden in een super druk vak en ik zou een chille zaterdag hebben aanstaande zaterdag. Nu is het familie uitje ( waar ik niet mee naartoe kon) ineens verplaatst naar zaterdag, wat ik in eerste instantie erg leuk vond tot ik me realiseerde dat mijn rustdag dan weg is. Dit artikel is echt een goede schop onder de kont om aan te gaan geven dat het allemaal een beetje te veel is.

  • Romy 28 september 2019 op 1:09 pm - Beantwoord

   Onwijs goed dat je toch gaat aangeven dat je vandaag een rustdag nodig hebt. Zeker in dit soort drukke periodes is een rustdag op z’n tijd enorm belangrijk. Ik hoop dat je vandaag lekker van je welverdiende rustigere dag kunt genieten 🙂

 10. Irene 25 september 2019 op 3:08 pm - Beantwoord

  Fijne tips die ik bijna allemaal wel toepas en ik heb het eigenlijk nooit echt te druk. Ik kan absoluut niet goed functioneren als ik me te opgejaagd voel of mijn to do lijst te groot is dus ik bewaak dat echt heel goed. Soms heb ik nog wat moeite met nee zeggen maar doordat ik alles goed in de gaten houd heb ik wel wat marge 🙂
  Ik denk dat mensen het vaak wat vergeten dat ze er vooral zelf verantwoordelijk voor zijn maar eens je dat dan doorhebt is het wel makkelijker om je niet te snel te laten vangen. Denk ik dan.

  • Romy 28 september 2019 op 1:06 pm - Beantwoord

   Dat klopt zeker! Soms moet je in je eigen valkuilen trappen om daarna te beseffen dat je agenda jouw verantwoordelijkheid is.
   Zo te horen heb jij er goede handigheid in gekregen om je niet te veel op de hals te halen. Goed bezig, hoor! 🙂

 11. Judith 25 september 2019 op 4:52 pm - Beantwoord

  Ohhh dit artikel komt echt preciés op tijd! Met een fulltime baan, een eigen bedrijfje en een blog is het soms aardig aanpoten wanneer je ook nog een paar keer per week wilt sporten én een sociaal leven wilt hebben! Thanks voor je tips 🙂

  • Romy 28 september 2019 op 1:15 pm - Beantwoord

   Zo te horen heb je aardig wat op je bordje. Wat knap dat je die combinatie zo volhoudt 🙂 Ik houd zelf ook wel van lekker veel omhanden hebben en juist dan is het belangrijk om kritisch naar je schema te kijken en soms een rustmomentje te nemen.

 12. Mirjam 25 september 2019 op 6:50 pm - Beantwoord

  Bedankt voor dit fantastische lijstje! Op dit moment is het best wel druk, vooral mijn hoofd stroomt over, dus fijn om dit even te lezen. Meestal is in paniek raken ongeveer het enige wat ik doe als het te druk wordt en dat lijkt me eigenlijk geen goeie reactie. Dus nogmaals, dank je wel! En wat leuk om iemand te ‘ontmoeten’ die het ook leuk vindt om boodschappen te doen 😉

  • Romy 28 september 2019 op 1:18 pm - Beantwoord

   Ten eerste, wat leuk (ook van mij uit) dat er nog iemand zo gek is op boodschappen doen als ik, haha 🙂
   Fijn om te horen dat je iets aan mijn artikel hebt! Alleen al beseffen dat er een eind aan de drukte komt en proberen het overzicht te bewaren, kan soms enorm helpen om je niet gek te laten maken.

 13. Anna 25 september 2019 op 7:17 pm - Beantwoord

  Wat een fijne tips! Ik houd best wel van plannen en ik zorg er ook altijd voor dat ik alle op tijd af krijg, want ik houd helemaal niet van een opgejaagd gevoel. Helaas ben ik nu ziek, waardoor ik toch echt weer flink aan de bak moet als ik beter ben. Dinsdag lanceer ik mijn allereerste e-book, eind deze week moet ik eigenlijk een opdracht inleveren en voor volgende week staat er nog maar een blogpost ingepland… Haha.

  • Romy 28 september 2019 op 1:20 pm - Beantwoord

   Ah wat rot dat je net nu ziek bent! Dat soort dingen komen helaas altijd net op het verkeerde moment… Hopelijk voel je je inmiddels wat beter en lukt het om alles toch nog op tijd gedaan te krijgen.

 14. Evelyne 25 september 2019 op 8:38 pm - Beantwoord

  Terwijl ik een paar jaar geleden bijna elke dag stress had, kan ik er dezer dagen beter mee om. Wellicht ook omdat ik er anders mee omga.

  • Romy 28 september 2019 op 1:21 pm - Beantwoord

   Wat goed zeg dat je nu minder gestrest bent! Een hele ontwikkeling waar je hartstikke trots op mag zijn!

 15. Lilian 26 september 2019 op 10:57 am - Beantwoord

  Nummer zeven werkt bij mij altijd heel goed. Als ik rustig op papier zet wat ik moet doen en wanneer ik dat ga doen, dan is de stress vaak snel weg, want dan valt het altijd mee 🙂

 16. Nikita 26 september 2019 op 7:36 pm - Beantwoord

  Ik was vroeger eentje van pauzes overslaan en doorknokken. Sinds ik op het randje van een burn-out heb gestaan is me pijnlijk duidelijk geworden hoe schadelijk dat kan zijn. Ik heb er heel veel van geleerd en ik leer er nog steeds veel van. Maar wat mij wel helpt nu ik full time werk is mijn agenda goed bewaken en genoeg rust inplannen. In mijn eerste weken wilde ik altijd alles uit mijn dagen halen. Ook zo wanneer ik ’s morgens vrij was en bijvoorbeeld pas in de namiddag moest starten wilde ik al van alles gedaan hebben voor ik ging werken. Resultaat; ik was uitgeput nog voor m’n shift was begonnen. Dat doe ik dus niet meer. Meestal start ik de dag nu rustig en uiteindelijk ga ik werken. Als het druk is tijdens mijn shift dan doe ik er alles aan om mijn taken zo goed en efficiënt mogelijk klaar te krijgen. Maar aan de andere kant, ik werk daar pas een maand. Hoewel ik hier en daar wel de ervaring heb, moet ik mezelf ook tijd geven om hierin te groeien. Maar ik denk dat dat wel goedkomt. Als ik een vrije dag heb bijvoorbeeld en iemand vraagt of ik van ’s morgens vroeg iets ga doen dan kap ik gewoon eventjes af. Dan wil ik iets langer slapen en rust nemen. In mijn geval is dat gewoon echt belangrijk. Wat me momenteel het meeste rust geeft is het feit dat ik geen last heb van al die bruisende sociale media waar er elke minuut weer een nieuwtje verschijnt. Er zal waarschijnlijk een moment komen in dat jaartje detox dat ik het wel ga missen. Maar nu doe ik dat nog niet en daar ga ik van genieten. De rust die ik heb als ik lees is echt goud waard.

  • Romy 28 september 2019 op 1:35 pm - Beantwoord

   Wat heb je veel goede stappen gezet om wat meer rust te vinden! Het is een kwestie van vallen en opstaan en daar heel veel van leren, maar zo te horen heb jij al veel wijze lessen geleerd en toegepast om het voor jezelf wat rustiger te maken. Heel goed ook, die social-mediadetox! Niet altijd makkelijk, denk ik, maar zoiets brengt je wel heel veel extra rust en tijd om leukere dingen te doen.

Recente blogs

De 10 mooiste lessen die oma mij leerde

22 april 2022|Persoonlijk, Positiviteit|

Van alle prachtige vrouwen die ik ken, is mijn lieve oma absoluut een van de prachtigste. Zij is de vrouw die tot op het allerlaatste moment haar eigenwijze zelf was en die je al gelukkig maakte door er simpelweg te zijn. Ik herinner me haar als die bijzondere vrouw die tijdens een doodnormaal gesprek - zonder het zelf te weten - de ene na de andere notitieboek-waardige levensles in het gesprek gooide. Mijn lieve oma overleed op 1 april, maar de prachtige levenslessen die ik van haar leerde, houden altijd een bijzondere plek in mijn hoofd en hart. En bij dezen veroveren ze ook een welverdiende ereplek op de blog!

Mijn Ikea Skadis ophangbord | Kleur aan de muur

11 juni 2020|Interieur|

Al voordat ik een huis - laat staan een hobbykamer - had, wist ik het zeker. Er moest en zou een Ikea Skadis ophangbord aan mijn muur komen te hangen. Het was dan ook een van mijn eerste Ikea-aankopen toen ik eenmaal mijn koopcontract had getekend. En het leukste van alles: dit ophangbord kun je wanneer je maar wilt anders indelen. Ideaal als je - zoals ik - nogal wispelturig bent wat interieur betreft. Zondag deed ik dan ook weer eens een make-over. De hoogste tijd om je mijn "opgefriste" Ikea Skadis ophangbord te laten zien. En om deze fijne Ikea must-have meteen een welverdiend eerbetoon op mijn blog te geven.