Keuzes Romy bril of lenzen

Een studie kiezen? Volg je hart! (+praktische tips)

 • 22 september 2016
 • 12 Reacties

Een studie kiezen? Best een uitdaging als je last hebt van keuzestress! Zeker als je, zoals ik, elke ochtend al twijfelt of je kiest voor een bril of toch voor lenzen. Je kunt je vast voorstellen dat ik met een studie kiezen als 18-jarige twijfelaar al helemaal nogal wat moeite had. Stikzenuwachtig begon ik aan een opleiding, maar het voelde niet goed. Wat nu? Wat moest ik doen? Hoe kon ik weten of ik de juiste keuze had gemaakt? Het antwoord bleek simpel: door te luisteren naar mijn hart. Ik deel mijn ervaringen en geef je 8 praktische tips voor een studie kiezen!

een studie kiezen tips

Een studie kiezen als 18-jarige twijfelkont

Ik was 18 jaar, net geslaagd voor het vwo en begon vol zenuwen aan mijn introductieweek op de universiteit. Altijd al had ik moeite met keuzes maken, maar dit nam wel heel extreme vormen aan toen ik voor een opleiding moest kiezen. Mijn studiekeuze wisselde elke week. Eerst was ik ervan overtuigd dat ik Economie wilde studeren. Vervolgens werd het Rechten en even later wilde ik toch liever de Communicatiewetenschap in. Ook studies als Duits, Bedrijfskunde en Psychologie passeerden de revue. Ik wist het niet. Of nou ja, één ding wist ik wel: het liefste van alles wilde ik “iets met taal” doen. Maar ja, daar zou vast geen droog brood in te verdienen zijn. Toch?!

Dé keuze

Na verschillende open dagen te hebben bezocht, vond ik dat ik toch echt een keuze moest maken. Economie, Bedrijfskunde en Rechten bleken niet helemaal mijn ding en ook over Communicatiewetenschap had ik mijn twijfels. Dan maar Psychologie studeren, vond ik. Met die opleiding kun je veel kanten op en het leek me “wel leuk” om me te verdiepen in wat er in het hoofd van mensen omgaat. Maar vooral was ik bezig met wat andere mensen ervan vonden. Psychologie leek me een opleiding waar iedereen wel positief over denkt. Een universitaire studie die goed stond aangeschreven! Alleen mijn ouders hadden hun twijfels. Waarom doe je niet wat met taal? Maar mijn besluit stond vast.

Een journalist met een psychologie-opleiding?

In die introductieweek kreeg ik een paar keer de vraag wat ik voor werk wilde doen na mijn opleiding. “Ik wil journalist worden bij Psychologie Magazine”, antwoordde ik dan steevast. Niet omdat ik Psychologie Magazine het meest geweldige tijdschrift ooit vond, maar omdat ik mijn hele leven al wist dat ik iets met schrijven wilde doen. De combinatie schrijven en psychologie is misschien niet zo logisch, dus leek werken bij Psychologie Magazine me de beste oplossing. Diep in mijn hart wist ik toen al dat ik niet naar mijn gevoel had geluisterd. 

Niet op mijn plek

Naarmate de introductieweek vorderde, begon ik me steeds meer te realiseren dat ik niet op mijn plek zat. De studie was me te massaal, de vakken spraken me niet aan en ik was bang dat ik de verkeerde keuze had gemaakt. Wat als ik na 2 maanden zou stoppen? Wat zouden mensen wel niet van me denken? Toen ik mijn eerste practicum kreeg, besloot ik in een opwelling: “Dit wil ik niet. Ik wil iets met taal gaan doen.” Zonder ook maar een open dag te hebben bezocht, schreef ik me op het laatste moment in voor Communicatie- en Informatiewetenschappen. Die ogenschijnlijk impulsieve beslissing voelde als de beste ooit. Het voelde ook eigenlijk niet impulsief. In mijn hart had ik de keuze voor een taalstudie allang gemaakt, alleen in mijn hoofd nog niet.

En nóg een overstap

De weken daarna stonden in het teken van veel rompslomp. Ik wilde toch graag nog iets meer met taal doen dan bij CIW het geval was en stapte over op Nederlandse Taal & Cultuur. Er was gelukkig veel overlap tussen CIW en Nederlands, dus ik hoefde nauwelijks iets in te halen. Alsnog waren de eerste weken bikkelen. Ik heb veel getwijfeld en me rot gevoeld, en was vooral bang voor de meningen van anderen. Maar stukje bij beetje, college na college, kwam ik er steeds meer achter dat ik op mijn plek zat. Eindelijk leerde ik anderen kennen die ook “iets met taal” hadden en ik begon het echt leuk te vinden om te leren. Inmiddels heb ik mijn bachelor- en masterdiploma op zak en kijk ik met een heel goed gevoel terug op een geweldige studietijd bij de studie Nederlands.

Mijn tips voor een studie kiezen

Heb jij ook moeite met een studie kiezen? Deze 8 tips wil ik je graag meegeven voor jouw studiekeuze.

 1. Begin op tijd met oriënteren op studies. Bezoek open dagen, loop dagen mee of vraag een student naar zijn ervaringen.
 2. Praat met je decaan, mentor of docenten. Zij kunnen je goed helpen en je de mogelijkheden laten zien.
 3. Kies een studie waar je blij van wordt. Dat is veel belangrijker dan wat je ermee kunt worden. Uiteindelijk kijken werkgevers vooral naar of je universitair bent opgeleid en niet specifiek naar jouw studie.
 4. Luister naar de mensen om je heen die jou goed kennen. Natuurlijk moet je een keuze uiteindelijk zelf maken, maar ik heb bijvoorbeeld veel gehad aan de adviezen van mijn ouders.
 5. Maak een lijstje met de dingen die je aanspreken in de studies die jij overweegt. Ga bij jezelf na: zijn dit alleen maar rationele overwegingen, of gaat het ook over jouw gevoel en wat je echt leuk vindt?
 6. Denk niet na over wat anderen van je keuze zullen vinden. Uiteindelijk is ook voor hen het belangrijkste dat jij iets doet waar je blij van wordt.
 7. Besef dat een keuze niet meteen goed moet zijn. Laat los dat je geen verkeerde keuzes mag maken. Je maakt simpelweg een keuze die nu goed voelt. Of het ook echt een goede keuze is, dat zal de tijd leren. Blijkt het toch niet de juiste keuze? Dan heb je in ieder geval veel geleerd en komt het ook heus wel goed met jou!
 8. En mijn belangrijkste boodschap: Volg je hart! Dat klopt altijd!

Vond jij een studie kiezen moeilijk?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Iris 22 september 2016 op 1:01 pm - Beantwoord

  Goede tips! Ik zat ook echt in een moeilijk dilemma. Ik vond mijn werk namelijk niet leuk. Na veel wikken en wegen heb ik uiteindelijk besloten om te stoppen.

  • Romy 22 september 2016 op 1:36 pm - Beantwoord

   Wat knap dat je die beslissing hebt genomen! Ik kan me voorstellen dat het niet makkelijk was, want een baan geeft je ook zekerheid. Maar uiteindelijk heeft het ook geen zin om een baan te hebben waarin je je alleen maar ongelukkig voelt.

 2. Susan 22 september 2016 op 8:39 pm - Beantwoord

  Leuk om te lezen! Je schijft echt heel fijn en ik geloof zeker dat CIW een goede keuze is geweest 🙂

 3. Nicole @ Everyday-Life.nl 22 september 2016 op 11:07 pm - Beantwoord

  Gelukkig niet echt! Ik hou niet van twijfelen en ben altijd vrij resoluut. Ik denk altijd maar zo: als ik naar mijn intuitie luister, komt het vanzelf allemaal goed 😉

  • Romy 22 september 2016 op 11:43 pm - Beantwoord

   Gelijk heb je! Meestal is je eerste ingeving meteen de juiste 🙂

 4. Mariëlle 23 september 2016 op 10:29 am - Beantwoord

  Pfoeh dit speelt bij mij nu héél erg, ook al is het niet qua opleiding. Maar ik heb wel de verkeerde opleiding gevolgd omdat ik nooit wist wat ik wilde. Maar ik heb wel mijn HBO diploma nu! Nu is het alleen nog moeilijk wat ik nu ga doen. Ik ga sowieso een maand naar Sri Lanka, maar daarna wil ik het liefste mijn eigen bedrijfje ontwikkelen tot een full time job. Mijn ouders staan hier alleen niet achter 🙁 Dus dat is ontzettend moeilijk! Je geeft in ieder geval fijne tips, je hart volgen vind ik ook heel belangrijk, maar dat ligt bij mij dus wat moeilijker!

  • Romy 23 september 2016 op 12:00 pm - Beantwoord

   Oh wat herkenbaar zeg! Ik kan me goed voorstellen dat je erg in dubio zit over of je je eigen bedrijf begint of niet, zeker als je ouders er niet achter staan. Heb je al eens aan andere dierbaren gevraagd wat zij van dit idee vinden? Of misschien kun je eens contact zoeken met anderen die hetzelfde soort werk doen en hen vragen naar hun ervaringen. Ik overweeg zelf op dit moment ook om freelance/als zzp’er aan de slag te gaan, maar twijfel ook een beetje tussen de zekerheid van een baan en de vrijheid en afwisseling als je als zelfstandige werkt.
   Succes met je lastige keuze in ieder geval!

 5. Lieke 24 september 2016 op 11:39 pm - Beantwoord

  Inspirerend artikel! Mijn probleem is dat ik een opleiding volg waar je heel erg in je zelf gaat graven en ik in tussentijd depressief ben geworden…Niet bepaald handig 🙁

 6. Saskia 25 september 2016 op 8:00 pm - Beantwoord

  Wat een leuk artikel heb je ervan gemaakt. Ik heb weinig last van keuzestress, ik weet vaak heel snel wat ik wel en niet wil. Komt met het ouder worden denk ik 😉

 7. Anne 6 januari 2017 op 9:01 pm - Beantwoord

  Ik ga hier lekker laat nog even op reageren 🙂

  Ik zit namelijk nu een beetje in een vergelijkbare situatie: 6 VWO, een paar maanden voor de Studielink-deadline, met twijfels over een bachelor. Taal is zeg maar (ook) echt mijn ding :p maar naast taal ben ik écht een wereldverbeteraar en altijd al geïnteresseerd geweest in gezondheid. Ik heb al ongeveer helemaal de keuze voor gezondheidswetenschappen gemaakt, terwijl Nederlands en Taalwetenschap me óók heel leuk lijken. Het punt is alleen dat ik iets ”nuttigs” in mijn leven wil doen, en echt iets Maatschappelijks wil doen i.p.v. boeken en taal analyseren en bestuderen (ook al vind ik dat fantastisch leuk om te doen!). Het voelt zo nutteloos allemaal …

  Dus. Dat moest ik even kwijt!

  Daarnaast wil ik even zeggen dat je hier een heel tof stukje internet hebt gecreëerd, écht heel gaaf! Ik kom hier vaker terug hoor!

  • Romy 7 januari 2017 op 4:42 pm - Beantwoord

   Wat een ontzettend mooi compliment geef je op het einde. Dankjewel!
   Ik kan me voorstellen dat je heel erg twijfelt over je studiekeuze. Mijn probleem was ook dat ik te veel dingen leuk vond toen ik voor een studie moest kiezen. Zo te horen heeft zowel Nederlands/taalwetenschap als gezondheidscommunicatie goede punten voor jou. Wel kan ik oprecht zeggen dat je met Nederlands of taalwetenschap zoveel meer kunt dan taal en boeken analyseren. Er zijn tegenwoordig heel veel beroepen waarvoor ze mensen zoeken met een goed taalgevoel. Daarvoor hoef je niet per se docent Nederlands te worden of in de onderzoekswereld te eindigen. Ik wil bijvoorbeeld zelf als journalist of redacteur aan de slag, maar je kunt ook de kant van communicatie of marketing op of iets gaan doen op het gebied van beleid voor onderwijs. Vooral taalwetenschap is een studie waarmee je op maatschappelijk gebied veel kunt betekenen. Ik heb bijvoorbeeld een tijdje testjes afgenomen bij kinderen met dyslexie voor een stage, maar je kunt ook zelf tests voor mensen met een taalstoornis ontwikkelen of Nederlandse les geven aan buitenlanders die naar Nederland zijn gekomen.
   Het belangrijkste is echt dat je kiest wat het meest dichtbij jouw interesse ligt en wat je het leukst vindt om te doen. Als je iets wil betekenen voor de maatschappij, kan dat uiteindelijk met elke mogelijke studie wel. Studeren is vooral jezelf ontwikkelen als mensen en leren om kritisch naar de wereld te kijken. Als je dat doet in het vakgebied dat jij het leukst vindt, dan kun je uiteindelijk echt wel je dromen waarmaken en iets voor de wereld betekenen 🙂
   Hopelijk heb je hier iets aan. Ik ben benieuwd wat je uiteindelijk kiest. Als je nog vragen hebt over een studie kiezen of over mijn studies, dan kun je me ook altijd een mailtje sturen 🙂

Recente blogs

5 tips om iets liever voor jezelf te zijn

28 december 2016|Zelfliefde|

Hé jij daar, ben jij net als ik ook weleens kritisch op jezelf? Wil je altijd graag aan de verwachtingen van anderen voldoen? Leg je de lat regelmatig net iets te hoog? En ben je een tikkeltje gefrustreerd als iets niet gaat zoals je had gewild? Dan zou het best fijn zijn als je eens iets liever voor jezelf kunt zijn. In dit artikel deel ik 5 tips die mij helpen om mijn innerlijke criticus zo af en toe de mond te snoeren.

Gezonde chocoladetaart met vers fruit (als ontbijt of snack)

22 december 2021|Recepten|

Wie wordt er nu niet gelukkig van de smaak van chocola? Ik eet zelf bijna alleen maar intens pure chocola en krijg altijd direct de neiging om als een overdreven reclamemodel uit de Nespresso-reclames te gaan kijken zodra ik een blokje chocola op mijn tong voel smelten. Verrukkelijk! Aangezien ik helemaal voor een goed begin van de dag ben, bedacht ik: waarom niet ontbijten met iets chocolade-achtigs. Het werd deze gezonde chocoladetaart met fruit. Dit wíl je proeven: als ontbijt, tussendoor of misschien zelfs als feestelijk toetje.

Inkiekje #36 | Gretig geshopt, goed gegeten & gelukkig geprikt

12 juli 2021|Persoonlijk|

Een spontaan IKEA-uitstapje mondde uit in een middag lang schroeven aan een nieuwe kast, en een verdacht stille Pip leidde tot een vloer vol hydrokorrels. Mijn afgelopen weken waren goed gevuld. Ik liet een prik in mijn arm zetten, hield een regenachtige autopicknick en kwam met enkel een pleister bij de huisartsenpost vandaan. Eén les heb ik de afgelopen weken wel geleerd: gebruik altijd een schaar om je diepvrieszakken open te maken.