Action chipboard 7

Succes | Waarom ook jij succesvol bent!

 • 2 oktober 2017
 • 43 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Je hoeft maar één blik te werpen op de populairste boeken en je komt al niet onder de succesvolle ondernemers uit. Er zijn boeken voor zzp’ers, handleidingen om het online helemaal te maken en biografieën van mensen met een eigen miljoenenbedrijf. Ook ik vind het inspirerend als vrouwen opklimmen naar de top en hun ambitieuze dromen waarmaken. Toch is succes in mijn ogen niet hetzelfde als een groot bedrijf runnen of in een Chanel-mantelpakje op stiletto’s je eigen kantoor binnenstappen. Ik weet zeker dat ook jij zonder dat alles succesvol kunt zijn (en zelfs nu al bent!). Daarom een klein pleidooi voor waarom ook jij succesvol bent.

definitie van succes

Succes = jouw eigen doelen stellen

Succes is niet afhankelijk van status, opleiding of een lange contactenlijst op LinkedIn. Succes is in mijn ogen vooral jouw eigen, persoonlijke doelen stellen en die bereiken door daar hard voor te werken. Dat succes kan hem zitten in werk, maar ook in bijvoorbeeld de moeder zijn die je graag wilt zijn, de cursus volgen die je altijd al eens wilde volgen of de reis maken waar je hard voor hebt gespaard. Succes kan zelfs betekenen dat je er als bezige bij in slaagt om te ontspannen of dat je een grote angst overwint. Kortom, succes gaat over gaan voor waar jij voor wilt gaan. Niet per se snel en foutloos, maar op jouw manier, op jouw tempo en misschien wel met vallen en opstaan.

Succes = de weg naar jouw doel

Verder gaat het bij succes in mijn ogen niet om het doel dat je bereikt, maar vooral om de weg die je daarnaartoe aflegt. Een voorbeeld: ik heb 4 rij-examens moeten afleggen om mijn rijbewijs te behalen en heb heel wat uren rijles gehad. Juist daardoor voelde ik me succesvol toen ik na die pogingen tóch slaagde. Maar zelfs als je je doel uiteindelijk niet bereikt, kun je succesvol zijn. Je hebt immers veel moeite en tijd gestoken in jouw doelen en dat is al een succes op zich. Je hoeft bijvoorbeeld niet binnen een paar maanden een geweldige baan te krijgen om succesvol te zijn in jouw zoektocht naar werk. Ook een uitdagende stage of een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek kan al een vorm van succes zijn. Dat is immers al een stap op jouw weg naar succes.

Succes = stilstaan bij wat je hebt bereikt

Daarnaast is het naar mijn mening essentieel voor succes om achteraf stil te staan bij de weg die je hebt afgelegd. Alleen dan kun je immers ervaren dat je een succes hebt behaald. Ik zag mezelf bijvoorbeeld een hele tijd niet als succesvol, wat ik ook bereikte. Cum laude afstuderen? Ach, mijn studie was vast makkelijker dan andere studies. Stage lopen bij het OM? Tja, ik had gewoon goede connecties. En mijn publicaties in scrapbooktijdschriften? Dat was gewoon een kwestie van mazzel. Pas sinds ik er vaker bij stil sta wat ik heb bereikt, durf ik mijn eigen mini-successen te erkennen. Nu ervaar ik pas dat zelfs tientallen successen eigenlijk niets waard zijn als je er niet bewust bij stilstaat en met gepaste trots terugblikt. Een schouderklopje op z’n tijd mag best. Ik bedoel: you did it! 

Succes = focus op jouw situatie

Soms kijk ik tegen andere mensen op die het helemaal hebben gemaakt. Heel inspirerend vind ik dat! Toch zit succes hem vooral in kijken naar jouw situatie. Succes betekent niet dat je de beste bent in iets, dat mensen tegen je opkijken of dat je een papiertje haalt waarop jouw prestatie zwart op wit staat. Je hoeft niet de allerbeste blogger te zijn om goed te zijn in wat je doet. Ook hoef je geen duizenden volgers, een goedgevulde portemonnee of een LinkedIn-profiel met duizenden connecties te hebben om succesvol te zijn. Het belangrijkste is dat je succes afmeet aan jouw situatie en doelen. Of dat nu een miljoenenbedrijf is of een blog beginnen of misschien wel een geslaagd feest organiseren. Jij bent hoe dan ook succesvol op jouw manier. En wees daar maar eens trots op!

Wat is een succes waar jij trots op bent?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marije 2 oktober 2017 op 6:10 am - Beantwoord

  Ik denk dat we vaker stil mogen staan bij de successen die we boeken.

  Ik ben trots op waar ik nu sta en de weg hiernaar toe.

 2. Kim 2 oktober 2017 op 7:13 am - Beantwoord

  Wat mooi hoe je naar successen kijkt! Denk dat velen waaronder ik er bewuster over na mogen denken!

 3. Maaike 2 oktober 2017 op 7:14 am - Beantwoord

  Helemaal juist! Voor succes bestaat geen 1 maatstaf, je moet vooral je eigen maatstaf gebruiken. Ik ben erg trots op mijn blog. Dat ik dat durf!

 4. Josephine 2 oktober 2017 op 7:30 am - Beantwoord

  Goed geschreven, Romy. Eigenlijk begint het met je laatste punt: je focussen op je eigen situatie. Vergelijken met anderen kan nuttig zijn, maar soms ook ontmoedigend,
  Op dit moment ben ik het meeste trots op mijn blog! 🙂

  • Romy 2 oktober 2017 op 11:37 pm - Beantwoord

   Precies! Soms kan het inspirerend zijn om jezelf op te trekken aan andere mensen die het goed voor elkaar hebben, maar bovenal is het heel belangrijk dat je naar jouw situatie en naar jouw succes kijkt.
   Heel terecht trouwens dat je trots bent op je blog. Ik vind het onwijs knap hoe je elke week twee interessante en kwalitatieve blogs weet te posten over zoveel verschillende interessante onderwerpen die ook nog eens altijd gerelateerd zijn aan de Victoriaanse tijd 🙂

 5. Danielle 2 oktober 2017 op 7:46 am - Beantwoord

  Heel mooi geschreven en natuurlijk helemaal waar! Ik kijk soms ook te veel naar een ander, terwijl je voor je zelf al vele successen hebt gehad.

 6. Shirley 2 oktober 2017 op 7:58 am - Beantwoord

  Ik heb ook vier keer afgereden. En die laatste keer slaagde ik volgens mij uit medelijden van de examinator, haha. Wat was ik blij. Ik ben achteraf gezien wel trots op alle artikelen die ik vroeger heb geschreven tijdens mijn stage en als freelancer. Vond ik toen heel gewoon, maar als ik ze nu (7 tot 8 jaar later) teruglees met een frisse blik, vind ik dat ik het echt goed en leuk gedaan heb.

 7. Darina 2 oktober 2017 op 8:00 am - Beantwoord

  Een mooie kijk op success! Ik ben trots op het success van mijn eerste boekje dat gepubliceerd is en dat ik soms artikelen mag schrijven voor anderen.

 8. Aneta 2 oktober 2017 op 8:31 am - Beantwoord

  Je hebt helemaal gelijk meis. Succes zit in alles, als je het maar ziet. Mijn succes is momenteel mijn nieuwe baan!

  • Romy 2 oktober 2017 op 11:38 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je compliment! Lastig is dat vergelijken met anderen soms, hè? Het is eigenlijk zoveel fijner en bemoedigender om vooral naar jouw situatie te kijken en met gepaste trots op jouw successen terug te blikken 🙂

  • Romy 2 oktober 2017 op 11:40 pm - Beantwoord

   Haha, áls je maar bent geslaagd, toch?! Mijn rij-instructeur had er volgens mij inmiddels ook een hard hoofd in, maar wat was ik trots toen ik uiteindelijk wel mijn roze papiertje had weten te bemachtigen.
   Wat mooi dat je nu wel met gepaste trots kunt terugkijken naar artikelen die je eerder hebt geschreven. En terecht! Goed kunnen schrijven en dat ook tijdens een stage al voor elkaar krijgen, is niet voor iedereen weggelegd 🙂

  • Romy 2 oktober 2017 op 11:41 pm - Beantwoord

   Wat een onwijs knappe prestatie, waar je zeker trots op mag zijn 🙂

  • Romy 2 oktober 2017 op 11:41 pm - Beantwoord

   Je mag supertrots zijn op je nieuwe baan. Zo knap dat je al zo snel na je afstuderen een fijne baan hebt gevonden die je volgens mij op het lijf geschreven is 🙂 Topper!

 9. Susan 2 oktober 2017 op 9:14 am - Beantwoord

  Je hebt helemaal gelijk 🙂 Succes kan vanalles zijn!

 10. kimmetjekims 2 oktober 2017 op 9:15 am - Beantwoord

  Wat mooi geschreven! Succes is zo’n groot woord dan he.

 11. Liese 2 oktober 2017 op 9:56 am - Beantwoord

  Dat er scrapbooktijdschriften bestaan wist ik helemaal niet, en dat vind ik een bijzonder succes – omdat het geen doorsnee dingetje is, knap! 🙂 Anderzijds denk ik dat je ook ‘geslaagd’ kan zijn zonder een bepaalde prestatie te behalen. Je kan met heel veel zaken bezig zijn, zonder dat dat iets hoeft op te leveren/iets wat meetbaar is voor anderen en dat is voor mij ook prima 🙂

  • Romy 2 oktober 2017 op 11:44 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve reactie! En je hebt helemaal gelijk! Ook zonder dat er een concreet resultaat/bewijs is van een prestatie, kun je succesvol zijn. Het belangrijkste is uiteindelijk dat je werkt aan datgene waar je voor wilt gaan, of je daar nu daadwerkelijk in slaagt of niet 🙂

 12. Johanne 2 oktober 2017 op 10:01 am - Beantwoord

  Mooi Romy! En heel inspirerend. Helemaal mee eens: succes zit ‘m ook in de kleine dingen. En dat willen mensen nog weleens vergeten. Persoonlijke overwinningen hoeven voor anderen niet zo spannend te zijn, zolang jij het maar voelt. Ik denk dat mijn successen toch het meeste gaan over het overwinnen van angsten. Door toch mijn rijbewijs te halen na jaaaaren van angstige rijlessen, door nu toch maar iedere dag volledig zonder angst in mijn autootje te kunnen stappen en door de zekerheid van een vaste baan durven loslaten en te zien wat er gebeurt. Nu maar hopen dat het goedkomt :p

 13. Rianne 2 oktober 2017 op 10:17 am - Beantwoord

  Goed artikel! Ik zou mezelf niet zo snel succesvol noemen eerlijk gezegd. Met de hakken over de sloot over naar de volgende klas, een heel gewoon vakkenvullers-baantje en een niet zo bekende blog. Maar als je het anders bekijkt ben ik mooi wel over, ben ik wel aangenomen en had iemand pas een heel lief stukje geschreven op haar blog, over dat van mij! Toen ik dat las kon ik wel juichen, ik voelde me echt gi-gan-tisch succesvol 🙂

 14. Cassandra 2 oktober 2017 op 10:54 am - Beantwoord

  Iedereen heeft andere successen in het leven, je kan je eigen successen niet echt vergelijken met een ander. Ik denk dat vele mensen niet letten op de kleine dingen, terwijl ze dat wel zouden moeten doen. Het zal hun ook gelukkiger maken!

  • Romy 2 oktober 2017 op 11:46 pm - Beantwoord

   Precies wat je zegt inderdaad! Succes gaat misschien nog wel het meest over persoonlijke overwinningen en dingen doen die voor jou uitdagend zijn, maar wel tot je doelen behoren. En zo te horen ben jij al heel wat van dat soort uitdagingen aangegaan. Zo knap! Ik heb echt bewondering voor hoe je de stap naar freelancen hebt gezet om je droom achterna te gaan 🙂

  • Romy 2 oktober 2017 op 11:48 pm - Beantwoord

   Lieve Rianne, ook jij mag je succesvol voelen. Je bent met zoveel dingen tegelijk bezig (een baan, een studie, een blog) en natuurlijk blink je dan niet in één keer in alles uit. Maar je bent al zo goed bezig met werken aan de dingen die voor jou belangrijk zijn met jouw baan, studie en blog. En dat is al een mooi succes op zich 🙂
   Gefeliciteerd trouwens met de vermelding op de blog van Sandra. Echt meer dan verdiend! En daar mag je je zeker heel trots en succesvol door voelen 🙂

  • Romy 2 oktober 2017 op 11:49 pm - Beantwoord

   Helemaal eens met wat je zegt! Wat voor de een heel normaal is, kan voor de ander al een groot succes zijn. En wat zou het inderdaad mooi zijn als mensen zichzelf daar ook van bewust zijn 🙂

 15. yvonne 2 oktober 2017 op 11:06 am - Beantwoord

  Ik vind mezelf niet supersuccesvol. Wel geef ik steeds meer mijn grenzen aan. Dat vind ik al een succes.

  • Romy 2 oktober 2017 op 11:50 pm - Beantwoord

   Ook het aangeven van je grenzen is inderdaad al een heel mooi succes op zich. Juist persoonlijke ontwikkelingen kunnen al een prachtig succes zijn 🙂

 16. Daisy 2 oktober 2017 op 12:47 pm - Beantwoord

  Een fijn artikel om te lezen! Ik ben al een tijdje op zoek naar werk en ik heb ook al best wat tegenslagen daarin moeten verwerken, waardoor ik mij soms heel onsuccesvol voel(de). Waarom kan ik het niet, en anderen wel? Ik voelde mij soms zelfs een mislukking! Ik doe er misschien langer over dan gemiddeld om een baan te vinden, maar de weg naar mijn nieuwe baan toe is ook succes! Hier heb ik door jouw artikel net weer allemaal bij stilgestaan 🙂

 17. Laetitia 2 oktober 2017 op 12:49 pm - Beantwoord

  Moooooooi gezegd en oh wat zeg je hier belangrijke dingen! Je krijgt af en toe een waar minderwaardigheidscomplex van al die spectaculaire successen waarover je leest in de media, maar waar gaat het nu eigenlijk om? Fijn artikel!

 18. Elisabeth 2 oktober 2017 op 1:42 pm - Beantwoord

  Leuk artikel! Het succes waar ik trots op ben, is dat ik al 3 jaar tupperware consulente ben. Van te voren dacht ik dat ik dat niet zou kunnen. Het tegendeel is waar

  • Romy 2 oktober 2017 op 11:53 pm - Beantwoord

   Ik vind het zó mooi om te lezen dat ik je met mijn artikel een beetje aan het denken heb gezet over jouw eigen succes. Weet je hoe knap het al is dat je, ondanks de afwijzingen, blijft doorzetten? Dat is al een hele prestatie op zich!
   Ik heb zelf tot voor kort ook in die situatie gezeten. Ik heb ook langer dan een half jaar gezocht naar een baan, heb meerdere niet zo succesvolle sollicitatiegesprekken gehad en heel wat brieven geschreven. Maar ook bij mij is het uiteindelijk gelukt. Ik weet zeker dat ook jij uiteindelijk een fijne werkplek vindt. Houd vol, blijf erin geloven en geef jezelf af en toe een welverdiend schouderklopje voor je geweldige doorzettingsvermogen! <3

  • Romy 2 oktober 2017 op 11:56 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je ontzettend mooie compliment! Van de geweldige successen in de media kun je inderdaad soms nog best onzeker worden.Juist in deze tijd waarin successen soms megagroot moeten zijn, is het soms zo fijn om even trots te kunnen zijn op misschien iets kleinere, maar zeker zo belangrijke successen die jezelf hebt behaald 🙂

 19. Anna 2 oktober 2017 op 6:04 pm - Beantwoord

  Ik vind jouw artikelen zo inspirerend Romy! Heel leuk om inderdaad eens op een andere manier naar succes te kijken. Ik besef pas ook vaak achteraf hoe ‘succesvol’ iets voor mij is geweest. Zoals toen ik in het derde jaar van mijn opleiding van stage switchte, van een stage waar ik voornamelijk werd gebruikt als kantoorslaafje naar een hele toffe stage bij Kattencafe Op Z’n Kop, waar de producten die ik heb ontworpen nog steeds worden verkocht :-)! Echt wel iets om trots op te zijn natuurlijk, maar op het moment dat ik daarmee bezig was besefte ik dat totaal niet!

  • Romy 2 oktober 2017 op 11:59 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je onwijs lieve compliment! En jeetje, wat knap dat je producten van je stage zelfs nog steeds bij het kattencafé worden verkocht. Daar mag je echt heel erg trots op zijn! 🙂 Eigenlijk is het best apart dat we ons soms pas achteraf bewust zijn van dat soort successen en dat het op het moment zelf soms heel ‘normaal’ voelt.

 20. Nikita 2 oktober 2017 op 7:39 pm - Beantwoord

  Mijn grootste succes is denk ik dat ik na anderhalfjaar mezelf echt haten (want zo ver was het wel) ik nu echt kan zeggen dat ik trots op mezelf ben en die onzekerheid stukje voor stukje aan het aanpakken ben. En dat ik mezelf langzaam aan (ook stap voor stap) aan het vergeven ben van mijn fout die ik maakte door mijn onzekerheid. Het leven gaat iets beter en dat zal het uiteindelijk ook wel volledig gaan, maar ik ben zo goed bezig om mezelf terug ‘beter’ te maken. Negatieve gedachten over mezelf overboord gooien, schouderklopjes geven en mezelf het af en toe eens gunnen om trots te zijn op mezelf. Als ik bedenk waar ik vorig jaar stond nu, dan ben ik enorm trots. Ik ben in anderhalfjaar tijd van een meisje dat zichzelf haatte, niks gunde en niks waard vond (en bovendien aan haar eigen goedheid twijfelde) veranderd naar een meisje dat in de spiegel kan kijken of haar profielfoto op sociale media kan veranderen en trots voelen op wie ze is of hoe ze eruit ziet. This is me, en daar ben ik trots op <3

  • Romy 3 oktober 2017 op 12:01 am - Beantwoord

   Wauw, je mag met recht heel erg trots zijn op de geweldige ontwikkelingen die je hebt doorgemaakt en op hoe je jezelf hebt weten te ontwikkelen tot de persoon die je nu bent. Ik krijg zelfs een beetje kippenvel van hoe mooi je het omschrijft. Het klinkt alsof je eindelijk echt jezelf durft te zijn en jezelf weer kunt waarderen. En dat is oprecht zoveel meer waard en zoveel meer een succes dan het runnen van welk miljoenen- of miljardenbedrijf dan ook 🙂

 21. Evelyne 2 oktober 2017 op 8:21 pm - Beantwoord

  Ik heb ook in 4 pogingen mijn rijbewijs gehaald 😀 En als ik dat een succesvolle daad mag noemen, ja al was het op het nippertje. Oh doet er mij aan denken, hier zou ik beter eens een blogpost aan wijden 😉 Thnx voor de inspiratie, haha!

  • Romy 3 oktober 2017 op 12:02 am - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat ik je inspiratie kon geven voor een nieuw blogartikel 🙂 Ik ben heel benieuwd naar jouw verhaal! Wat een geweldig gevoel geeft dat hè, als je na meerdere pogingen en heel hard werken tóch uiteindelijk slaagt voor dat felbegeerde papiertje?! 🙂

 22. Ivon 3 oktober 2017 op 5:53 pm - Beantwoord

  Wat een goed en tof artikel! Sluit helemaal aan bij mijn nieuwe blog-concept mijnsuccesformule.
  De kleine dingen in het leven kunnen tot jouw succes leiden!
  En ik ben van mening dat geluk en succes samen gaan.. Als je niet gelukkig bent, kun je ook geen succes hebben.. en als je gelukkig bent, wordt je vanzelf succesvol in dingen.

  • Romy 4 oktober 2017 op 6:56 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je reactie! En wat een mooie toevoeging. Ik geloof inderdaad dat er zeker een link is tussen geluk en succes. Je gemoedstoestand is soms heel erg bepalend voor of het je lukt om bepaalde doelen te bereiken.

 23. Saskia 5 oktober 2017 op 9:49 am - Beantwoord

  Mooi artikel en goed om eens stil bij te staan. Iedereen is altijd maar bezig met de toekomstige doelen en staat eigenlijk weinig stil bij wat je wél al hebt bereikt en hoe trots je daarop mag zijn! Ik ben er trots op mijn baan en hoe ik het daar doe, om mijn vele diploma’s (allemaal in 1 keer gehaald ondanks mijn dyscalculie) en het feit dat ik altijd mezelf ben. Dat kan ook niet iedereen altijd zeggen 🙂

  • Romy 7 oktober 2017 op 12:20 am - Beantwoord

   Op beide punten mag je zeker trots zijn! Het is heel veel waard dat je echt jezelf durft te zijn! En wat onwijs knap dat je je diploma’s allemaal in één keer hebt gehaald, ondanks je problemen met rekenen 🙂

 24. Vivian 17 november 2017 op 7:25 pm - Beantwoord

  Helemaal waar! Succes is niet alleen de situatie zoals die nu is, maar ook de groei die je hebt doorgemaakt, de doelen waar je naartoe werkt, je overwonnen obstakels, je sterke punten en noem het maar op 🙂

Recente blogs

Vegetarisch recept mie met kerrie, kokos & veel groenten

20 mei 2020|Recepten|

Het komt niet heel vaak voor, maar soms ben ik in een experimentele kookbui. Dan heb ik opeens frisse zin om iets creatiefs te bedenken met de paar ingrediënten die ik in huis heb. Deze week had ik zo'n moment. Ik daagde mezelf uit om met restjes iets lekkers te maken en het werd zowaar oprecht héél lekker. Wat het was? Mie met tofu, kokosmelk, ananas en héél veel groenten. Zin in een kom vol met lekker zoete en kruidige hap? Bekijk dan hieronder mijn vegetarische recept voor mie met kerrie, kokos en tofu.