Grappig feitje: tot mijn 25e had ik hooguit een paar keer paddenstoelen gegeten. Maar sinds ik op mezelf woon, serveer ik ze om de haverklap. Zeker noedels met champignons, oesterzwammen of andere paddenstoelen vind ik altijd een succes. Als je de paddenstoelen lekker lang wokt in een goed sausje, krijgen ze onwijs veel smaak en een goede bite. Serveer er je dikste noedels (udon is hier favoriet!), wat extra groenten en een pakje kokosmelk bij en je hebt onwijs lekkere en smaakvolle noedels. Binnen 20 minuten ook nog!
Romige noedels met champignons en oesterzwammen
Als ik doordeweeks niet veel zin heb om 45 minuten in een pan met curry te roeren, heb ik standaard één lievelingsgerecht: noedels! Het liefst haal ik dikke udon-noedels die je alleen even hoeft mee te wokken. Die zijn binnen een paar minuten klaar en hebben door de dikte lekker veel bite. Als je er ook nog een romig sausje bij serveert met veel groenten, is de noedelliefhebber in mij al helemaal op haar gelukkigst. Niet heel verrassend dus dat deze noedels met champignons, oesterzwammen en vegan kipstukjes een van mijn go to doordeweekse maaltijden is.
Zelf vind ik noedels met champignons altijd het lekkerst als de paddenstoelen goed doorbakken zijn in een umami-sausje. Bij deze noedels wok ik ze in sojasaus, miso, sambal en ahornsiroop en een klein schepje pindakaas. Daardoor smaken de noedels met champignons heerlijk umami met een subtiel zoetig tintje. Daarnaast schenk ik na een tijdje wokken een (klein) pakje kokosmelk bij de noedels. Daardoor wordt de saus lekker romig en proef je de umami-smaken ook nóg meer.

Simpele noedels met veel groenten
Je hebt nauwelijks omkijken naar deze simpele noedels met champignons. Je snijdt de champignons in plakjes, hakt een paprika en scheurt de oesterzwammen in stukjes. Dan even wokken en de vegan kipstukjes krokant bakken en de noedels staan al voor je klaar. Binnen 20 minuten zijn deze noedels klaar. Ideaal als snel diner of misschien zelfs als lunch op een thuiswerkdag! Ik maak er trouwens ook weleens expres te veel van. Dan heb ik nog een restje over voor de lunch de volgende dag. Alleen even oppiepen in de magnetron en ik heb een wokgerecht waarvoor ik niet eens langs mijn favoriete afhaaltoko hoef.
Verder zitten in deze noedels met champignons lekker veel groenten verstopt. Voor 2 porties gebruik ik een rode paprika, 200 gram kastanjechampignons, 150 gram oesterzwammen en 100 gram spinazie. En wil je er nu nog wat extra groenten bij? Dan kun je natuurlijk altijd een extra paprika snijden of tuinerwten (uit de diepvries) door de noedels roeren. Smaakt ook top!

Welke paddenstoelen smaken lekker bij noedels?
Zelf wissel ik altijd lekker af met verschillende soorten paddenstoelen als ik noedels eet. Oesterzwammen vind ik altijd een succes (en dat is een van de voordeligste soorten paddenstoelen!), maar kastanjechampignons mogen wat mij betreft ook niet ontbreken. Die vind ik zelf ook veel smaakvoller dan gewone witte champignons. Absoluut een tip dus om die te gebruiken in plaats van hun witte tegenhanger.
Je zou ook cantharellen, stukjes portobello of shiitake kunnen gebruiken. Ook erg lekker! Of koop een bakje met gemengde paddenstoelen in de supermarkt. Dan heb je meteen een goede mix.

Recept noedels met champignons en oesterzwammen
Koester jij ook een voorliefde voor paddenstoelen én houd je van snelle noedels voor de weinig-tijd-avonden? Dan word je vast blij van dit recept voor noedels met champignons, oesterzwammen en een romig sausje. Met dit recept heb je het gerecht in maar 20 minuten op tafel staan:

Noedels met champignons en oesterzwammen in romige saus (snel klaar!)
Equipment
- Wokpan
- Koekenpan
Ingrediënten
- 200 gram kastanjechampignons
- 150 gram oesterzwammen
- 200 gram udon-noedels (kant-en-klare noedels die je direct kunt meewokken)
- 160 gram vegan kipstukjes
- 200 ml kokosmelk
- 100 gram verse spinazie
- 1 rode paprika
- ½ gele ui
- 2 el sojasaus
- 1 ½ el ahornsiroop
- 1 el pindakaas
- 1 tl oregano
- 1 tl gember (uit een potje of een stukje verse gember)
- 1 tl sambal
- 1 tl miso
Optioneel:
- Bosui
- Sesampitjes
- Cashewnoten
Instructies
- Snipper een ui en snijd de paprika en kastanjechampignons in stukjes. Scheur daarnaast de oesterzwammen in reepjes.
- Fruit de ui aan in olijfolie en voeg dan de gember, pindakaas, miso en sambal toe. Bak even 3 minuten mee. Voeg dan de paprika, kastanjechampignons en oesterzwammen toe en strooi de oregano erbij. Bak 2 minuten mee en schenk dan de sojasaus, ahornsiroop en kokosmelk erbij. Voeg bovendien de spinazie toe. Wok zo'n 5 minuten.
- Bak ondertussen de vegan kipstukjes goudbruin in een koekenpan in olijfolie.
- Roer in de laatste 2 minuten de woknoedels door de pan met groenten en wok nog 1-2 minuten mee. Serveer de noedels dan met bosui, sesampitjes en cashewnoten.

Nog meer snelle noedelsrecepten
Inmiddels heb ik een heel scala aan simpele recepten met noedels op mijn blog staan. Gewoon omdat ik regelmatig avonden heb waarop ik zin heb in een snelle hap, maar toch iets zelfgemaakts met veel groenten wil eten. Als het niet deze noedels met champignons zijn die op tafel staan, dan zijn dit andere recepten die ik graag maak:
- Pittige noedels met harissa en aubergine
- Vegan noedelsoep met rijstnoedels
- Pittige noedels met amandelpasta
- Romige noedels met pindakaas en zoete aardappel
- Vegan noedels met zoet-pittige saus
Wat is jouw favoriete snelle noedelsrecept?

BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Outfit of the day: something borrowed, old & new
Soms vind ik het nog best lastig om er als koukleum in de herfst en winter enigszins fashionable uit te zien. Het liefst zou ik de hele dag in mijn fluffy trui of een onesie rondlopen en mijn sloffen zowel binnen als buiten dragen. Maar ja, het oog wil ook wat en ik wil er toch graag een beetje leuk uitzien. Gelukkig kan warme kleding ook hartstikke leuk zijn! Vandaag laat ik je daarom mijn herfst/winteroutfit van eerder deze week zien. Het is een beetje een bijzondere outfit dit keer. Hij bestaat namelijk uit something borrowed, something old, something new. Kijk je mee?
28 lessen die ik leerde in mijn 28e levensjaar
Nog maar één dag mag ik "27" antwoorden als iemand me vraagt naar mijn leeftijd. Nog maar één dag zit ik meer aan de kant van 25 dan van 30. En nog maar één dag en dan mag onze zelfgebakken perenkruimeltaart weer op tafel. Dat kan maar één ding betekenen: morgen word ik 28. Voordat ik dat nieuwe levensjaar taart etend inluid, gooi ik er nog maar een sentimenteel lijstje tegenaan. Dit zijn 28 lessen die ik leerde in mijn 28e levensjaar.
9 leuke Nederlandse tv-programma's die ik altijd terugkijk
Heel vaak komt het niet voor dat ik de televisie aan heb staan. Ik ben niet echt warm te krijgen voor programma's als Temptation Island en Geer & Goor. En de laatste keer dat ik op zaterdagavond thuis bleef om een oer-Hollandse familieshow te kijken, kan ik me niet eens meer herinneren. Toch zijn er wel degelijk programma's waarvoor ik graag tijd vrijmaak. Niet om live te kijken, maar om terug te kijken op het moment dat het mij uitkomt. Dit zijn mijn 9 favoriete Nederlandse tv-programma's waarvoor ik - spreekwoordelijk gezien dus - graag thuis blijf.
recept klopt niet helemaal de kokosmelk en spinazie staan niet in de recept instructgie
Goed dat je het zegt! Ik heb ze toegevoegd 🙂