Grappig feitje: tot mijn 25e had ik hooguit een paar keer paddenstoelen gegeten. Maar sinds ik op mezelf woon, serveer ik ze om de haverklap. Zeker noedels met champignons, oesterzwammen of andere paddenstoelen vind ik altijd een succes. Als je de paddenstoelen lekker lang wokt in een goed sausje, krijgen ze onwijs veel smaak en een goede bite. Serveer er je dikste noedels (udon is hier favoriet!), wat extra groenten en een pakje kokosmelk bij en je hebt onwijs lekkere en smaakvolle noedels. Binnen 20 minuten ook nog!
Romige noedels met champignons en oesterzwammen
Als ik doordeweeks niet veel zin heb om 45 minuten in een pan met curry te roeren, heb ik standaard één lievelingsgerecht: noedels! Het liefst haal ik dikke udon-noedels die je alleen even hoeft mee te wokken. Die zijn binnen een paar minuten klaar en hebben door de dikte lekker veel bite. Als je er ook nog een romig sausje bij serveert met veel groenten, is de noedelliefhebber in mij al helemaal op haar gelukkigst. Niet heel verrassend dus dat deze noedels met champignons, oesterzwammen en vegan kipstukjes een van mijn go to doordeweekse maaltijden is.
Zelf vind ik noedels met champignons altijd het lekkerst als de paddenstoelen goed doorbakken zijn in een umami-sausje. Bij deze noedels wok ik ze in sojasaus, miso, sambal en ahornsiroop en een klein schepje pindakaas. Daardoor smaken de noedels met champignons heerlijk umami met een subtiel zoetig tintje. Daarnaast schenk ik na een tijdje wokken een (klein) pakje kokosmelk bij de noedels. Daardoor wordt de saus lekker romig en proef je de umami-smaken ook nóg meer.

Simpele noedels met veel groenten
Je hebt nauwelijks omkijken naar deze simpele noedels met champignons. Je snijdt de champignons in plakjes, hakt een paprika en scheurt de oesterzwammen in stukjes. Dan even wokken en de vegan kipstukjes krokant bakken en de noedels staan al voor je klaar. Binnen 20 minuten zijn deze noedels klaar. Ideaal als snel diner of misschien zelfs als lunch op een thuiswerkdag! Ik maak er trouwens ook weleens expres te veel van. Dan heb ik nog een restje over voor de lunch de volgende dag. Alleen even oppiepen in de magnetron en ik heb een wokgerecht waarvoor ik niet eens langs mijn favoriete afhaaltoko hoef.
Verder zitten in deze noedels met champignons lekker veel groenten verstopt. Voor 2 porties gebruik ik een rode paprika, 200 gram kastanjechampignons, 150 gram oesterzwammen en 100 gram spinazie. En wil je er nu nog wat extra groenten bij? Dan kun je natuurlijk altijd een extra paprika snijden of tuinerwten (uit de diepvries) door de noedels roeren. Smaakt ook top!

Welke paddenstoelen smaken lekker bij noedels?
Zelf wissel ik altijd lekker af met verschillende soorten paddenstoelen als ik noedels eet. Oesterzwammen vind ik altijd een succes (en dat is een van de voordeligste soorten paddenstoelen!), maar kastanjechampignons mogen wat mij betreft ook niet ontbreken. Die vind ik zelf ook veel smaakvoller dan gewone witte champignons. Absoluut een tip dus om die te gebruiken in plaats van hun witte tegenhanger.
Je zou ook cantharellen, stukjes portobello of shiitake kunnen gebruiken. Ook erg lekker! Of koop een bakje met gemengde paddenstoelen in de supermarkt. Dan heb je meteen een goede mix.

Recept noedels met champignons en oesterzwammen
Koester jij ook een voorliefde voor paddenstoelen én houd je van snelle noedels voor de weinig-tijd-avonden? Dan word je vast blij van dit recept voor noedels met champignons, oesterzwammen en een romig sausje. Met dit recept heb je het gerecht in maar 20 minuten op tafel staan:

Noedels met champignons en oesterzwammen in romige saus (snel klaar!)
Equipment
- Wokpan
- Koekenpan
Ingrediënten
- 200 gram kastanjechampignons
- 150 gram oesterzwammen
- 200 gram udon-noedels (kant-en-klare noedels die je direct kunt meewokken)
- 160 gram vegan kipstukjes
- 200 ml kokosmelk
- 100 gram verse spinazie
- 1 rode paprika
- ½ gele ui
- 2 el sojasaus
- 1 ½ el ahornsiroop
- 1 el pindakaas
- 1 tl oregano
- 1 tl gember (uit een potje of een stukje verse gember)
- 1 tl sambal
- 1 tl miso
Optioneel:
- Bosui
- Sesampitjes
- Cashewnoten
Instructies
- Snipper een ui en snijd de paprika en kastanjechampignons in stukjes. Scheur daarnaast de oesterzwammen in reepjes.
- Fruit de ui aan in olijfolie en voeg dan de gember, pindakaas, miso en sambal toe. Bak even 3 minuten mee. Voeg dan de paprika, kastanjechampignons en oesterzwammen toe en strooi de oregano erbij. Bak 2 minuten mee en schenk dan de sojasaus en ahornsiroop erbij. Wok zo'n 5 minuten.
- Bak ondertussen de vegan kipstukjes goudbruin in een koekenpan in olijfolie.
- Roer in de laatste 2 minuten de woknoedels door de pan met groenten en wok nog 1-2 minuten mee. Serveer de noedels dan met bosui, sesampitjes en cashewnoten.

Nog meer snelle noedelsrecepten
Inmiddels heb ik een heel scala aan simpele recepten met noedels op mijn blog staan. Gewoon omdat ik regelmatig avonden heb waarop ik zin heb in een snelle hap, maar toch iets zelfgemaakts met veel groenten wil eten. Als het niet deze noedels met champignons zijn die op tafel staan, dan zijn dit andere recepten die ik graag maak:
- Pittige noedels met harissa en aubergine
- Vegan noedelsoep met rijstnoedels
- Pittige noedels met amandelpasta
- Romige noedels met pindakaas en zoete aardappel
- Vegan noedels met zoet-pittige saus
Wat is jouw favoriete snelle noedelsrecept?

BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Persoonlijk | Wat je niet ziet op mijn blog?
Zoals een foto maar een momentopname is, zo is ook een blog maar een fractie van de werkelijkheid. Poeh, wat een cryptische zin om een blogartikel mee te beginnen! Toch doe ik het. De afgelopen weken schoten er namelijk allerlei hersenspinsels door mijn hoofd over één onderwerp: wat deel ik wel en niet op mijn blog? Geef ik geen verkeerd beeld van mezelf als een stuiterend blij ei? Er zijn namelijk heel wat dingen die je bewust niet ziet op mijn blog, maar die er absoluut wel zijn. En bij wijze van uitzondering ga ik in dit artikel eens juist op die onderwerpen in. En vertel ik waarom ik bepaalde dingen bewust niet deel.
Outfit | Zonnige dag, vrolijke jurk en Dr. Martens
Bloemenprintjes, vrolijke kleuren en semi-blotebenenweer, wie wordt daar nu niet blij van? Ik in ieder geval wel! Het zomerse weer van laatst was voor mij een goede reden om mijn zomerjurkjes weer uit de kast te halen. Niet dat ik vrolijke kleuren in de winter volledig mijd, maar in het zonnetje draag ik ze met nóg meer plezier. Vorige week viel mijn keuze voor een outfit dan ook op een vrolijke zomerjurk, een dunne panty (yes, dat kan weer!) en mijn nieuwe schoenen van Dr. Martens. En natuurlijk greep ik nog een laatste keer de gelegenheid aan om onder de roze bloesemboom - nog net in bloei! - te poseren. Ik laat je graag mijn outfit zien.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…