Als ik laat terug ben van een afspraak, moet een gerecht voor mij vooral simpel en snel zijn. Hoe eerder er een kom gevuld met stomend heet eten voor mijn neus staat, hoe blijer ik ben! In zo’n snelle kookbui bedacht ik laatst deze heerlijke tomatenstoof. Deze stoof kost je maar 15 minuten om te maken en barst van de vitamines én eiwitten. Je hebt er maar weinig ingrediënten voor nodig: vooral veel tomaten, een blik bonen en een paar potjes kruiden. Met die paar dingen bij elkaar tover je in maar één pan een heerlijke maaltijd tevoorschijn. Ideaal voor de haast-haast-haast-dagen waarop je jezelf toch iets voedzaams wilt voorschotelen.
Snelle tomatenstoof (in 15 minuten klaar)
Het idee voor dit recept ontstond toen ik laatst na een lange dag pas laat thuiskwam en Bart niet thuis was. Ik opende ongeïnspireerd de koelkast en dacht hardop na hoe ik met zo min mogelijk ingrediënten, zo min mogelijk werk én zo min mogelijk afwas toch iets lekkers kon maken. Zo ontstond het idee voor deze heerlijke tomatenstoof met vooral heel veel tomaat, heerlijke warme kruiden én een goede portie cannelini-bonen. Zo had ik alles wat ik zocht in één maaltijd: veel groenten (dankzij de tomaten), eiwitten (door de cannelini-bonen) en lekker veel smaak (met dank aan de kruiden).
Sinds die toevallige kookontdekking maak ik deze snelle tomatenstoof regelmatig. En dan het liefst met naanbrood! Het is heerlijk om zo’n fluffy brood in je kom vol lekkers te dippen én ik vind het ook gewoon heel lekker om naast de vloeibare stoof iets met flink veel bite te hebben. Perfect comfortfood zoals ze dat noemen. Ook handig aan naanbrood: je hoeft het alleen 2 minuten in een pan op te warmen. Oftewel: nóg minder gedoe!

Welke tomaten gebruik je voor deze tomatenstoof?
Dat tomaten de showstelers zijn in dit gerecht, zal je vast niet verbazen. Maar wat voor tomaten zijn dan het beste om te gebruiken? Ik was ooit gek op cherrytomaatjes, maar koop tegenwoordig alleen nog maar de “Tasty Tom”-tomaatjes of de roma-tomaatjes. Voor dit gerecht gebruik ik zelf altijd roma-tomaten. Ze zijn wel wat duurder dan gewone trostomaten, maar de smaak is het zó waard. Zeker als je een tomatenstoof maakt waarin tomaten de hoofdrol spelen. Roma-tomaten hebben een lekker stevig schilletje en héél veel smaak. Ik snijd ze in vier partjes voor deze tomatenstoof. Dan heb je geen grote “tomatenhap” tussendoor en worden de schilletjes ook lekker zacht.
Daarnaast gebruik ik voor deze tomatenstoof een scheut tomatenpassata. Daarmee maak je het gerecht lekker smeuïg én geef je er nog meer tomatensmaak aan. Gebruik het liefst passata zonder basilicum of knoflook er al in. Tegenwoordig zie je vaker flessen tomatenpassata waaraan die kruiden al zijn toegevoegd. Maar ik zou zelf voor de ongekruide variant kiezen. Dan kun je het gerecht helemaal naar jouw smaak kruiden (én betaal je ietsje minder).

Zo breng je de tomatenstoof op smaak
Als je goede tomaten (zoals roma-tomaten) koopt, dan hebben die van zichzelf al lekker veel smaak. Maar uiteraard is een tomatenstoof met alleen maar tomatensmaak ook weer zo karig. Daarom voeg ik er graag een paar heerlijke kruidensoorten als smaakmakers aan toe. Bij dit gerecht kies ik voor de volgende kruiden:
- Provençaalse kruiden
- komijn
- paprikapoeder
- kerrie
- peper
Daarnaast fruit ik – hoe kan het ook anders – een halve rode ui en wat knoflook aan als goede smaakbasis voor de tomatenstoof. En oh ja, er gaat ook een halve rode peper door de saus én ik roer er in de laatste minuut een beetje sojasaus en balsamico-azijn doorheen. Het resultaat is een heerlijk kruidige tomatenstoof die een licht pittig én een subtiel zoet tintje heeft. Precies goed, vind ik zelf!

Recept voor snelle en vegan tomatenstoof
Heb je ook weinig tijd of gewoon weinig kookzin, maar wél zin in een lekkere maaltijd? Probeer deze vegan tomatenstoof boordevol vitamines, eiwitten en lekkere smaken. Extra lekker met naanbrood erbij, maar ook zeker prima te eten met rijst of bulgur!

Supersnelle tomatenstoof met naanbrood (vegan)
Equipment
- Hapjespan
- Koekenpan
Ingrediënten
- 400 gram roma-tomaten
- 250 gram tomatenpassata
- 250 gram cannelini-bonen (=uitlekgewicht)
- Naanbrood (of rijst voor een glutenvrije optie)
- ½ rode ui
- 3 teentjes knoflook
- ½ rode peper
- 1 el tahin
- 1 el sojasaus
- 1 el Provençaalse kruiden
- 1 tl kerrie
- 1 tl komijn
- ½ tl peper
Optioneel:
- balsamicocrème (let op: geen azijn!)
- Peterselie
Instructies
- Snipper de ui en snijd de roma-tomaten ieder in kwartjes. Hak daarnaast de rode pepers in heel kleine stukjes. Fruit dan de ui en knoflook aan in olijfolie.
- Voeg, zodra de ui en knoflook glazig zien, de roma-tomaten, rode peper, kerrie, komijn, peper en Provençaalse kruiden toe. Bak ongeveer 5 minuten. Schep dan tahin bij de pan en schenk ook de tomatenpassata en sojasaus bij het tomatenmengsel. Voeg daarnaast de cannelini-bonen toe. Laat nog 2-3 minuten pruttelen totdat de saus iets is ingedikt.
- Verwarm de naanbroden heel kort door ze in een koekenpan te bakken. Serveer dan de tomatenstoof met het naanbrood en eventueel met verse peterselie en balsamico-crème.

Nog meer snelle tomatenrecepten?
Vraag me niet waarom, maar mijn snelle gerechten zijn heel vaak “iets met tomaat”. Blijkbaar doen die zoetige waterbommetjes vol smaak het áltijd goed als je weinig tijd hebt, maar wel iets lekkers wilt maken. Voor nog meer snelle receptinspiratie met tomaat kan ik je ook deze recepten aanraden:
- Vegan pasta harissa met “ballen”
- Tomatenrisotto met (vegan) kaas
- Vegan gnocchi met tomatensaus
- Pasta met falafel en romige harissasaus
Wat is jouw go-to-gerecht als je niet meer dan een kwartier hebt om te koken?

BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Happy Mail! | 10 ideeën voor echte post
We leven in een tijd van social media, appjes of desnoods een e-mail op z'n tijd. De meeste communicatie is vluchtig en wordt van apparaat naar apparaat verstuurd. Maar is het juist in dit digitale tijdperk niet geweldig om weer eens échte post te versturen? Zelf stuur ik nog altijd voor iedere feestelijke gebeurtenis een kaart. Het is namelijk steeds een feestje om mensen daarmee een verrassing op hun deurmat te bezorgen tussen de blauwe enveloppen en reclamefolders. Wil je ook echte post versturen en kun je wel wat inspiratie gebruiken? Dit zijn 10 ideeën om echte post te versturen.
Eerste baan? 5 tips voor minder onzekerheid als starter
Als starter op de arbeidsmarkt kom je nog wel eens voor uitdagingen te staan. Terwijl jij je plekje nog moet veroveren en dat indrukwekkende cv misschien nog moet opbouwen, draaien sommige collega’s wellicht al jaren mee. Je eerste grotemensenbaan is een opeenstapeling van heel wat eerste keren en een kwestie van beginnen bij het begin. Nog steeds stuit ik daarbij wel eens op onzekerheden, maar ik merk tegelijkertijd dat ik ook een flinke groei heb doorgemaakt. Zit jij in dezelfde situatie als starter op de arbeidsmarkt? Deze 5 tips voor minder onzekerheid bij je eerste baan hebben mij geholpen.
Shoptherapie? | Mijn tweedehands blouse van Fabienne Chapot
Op Koningsdag kon ik er niet omheen. Terwijl half Nederland aan de oranje tompoucen zat, fantaseerde ik stiekem over de vrijmarkt die hopelijk volgend jaar weer wél georganiseerd mag worden. Ik besloot mezelf voor één keer wat shoptherapie te gunnen. Maar dan wel tweedehands! Via Vinted deed ik mezelf mijn allermooiste blouse ooit cadeau van het merk Fabienne Chapot. Een cadeautje dat werd bezorgd in een bubbeltjesenvelop met als afzender een metaalbedrijf, maar de inhoud was er niet minder leuk op.
Heerlijke maar toch simpele stoof en inderdaad snel klaar! Deze komt vaker op het weekmenu!
Superleuk om dat te horen 🙂