sustainable fashion gift card4

Ik kreeg een Sustainable Fashion Gift Card en dit is wat ik kocht (+ duurzame kledinginspiratie)

 • 19 november 2021
 • 12 Reacties
Categorieën: Outfits, Groen doen

Een steeds groter deel van mijn garderobe is duurzaam of tweedehands. Ooit dacht ik dat duurzame kleding gelijk stond aan saaie witte gewaden en beige rokken van linnen. Niet mijn kleurrijke kopje thee, dacht ik zo. Gelukkig weet ik nu al een paar jaar dat niets minder waar is. Duurzaam, kleurrijk en vrolijk kunnen prima samengaan. Dat mocht ik weer eens ervaren toen ik van de Sustainable Fashion Gift Card iets moois en duurzaams kon uitzoeken. Mag ik je voorstellen aan… mijn lila rok? En aan een collage vol duurzame-kleding-inspiratie?

Mijn duurzame-kleding-reis

Lief zijn voor deze aarde is al van jongs af aan een belangrijk thema in mijn leven. Maar duurzame kleding kopen is iets wat ik heel lang heb uitgesteld. Ik was nu eenmaal dol op rondneuzen bij H&M. De leuke koopjes bij kledingwinkels kon ik toch niet aan me voorbij laten gaan en ik had oprecht niet veel meer dan € 20 voor een leuk T-shirt over. Toch ben ik me gaandeweg meer gaan verdiepen in duurzame kleding. En ook gaan ontdekken dat duurzame kleding helemaal mijn smaak kan zijn en dat ik er echt niet mijn kledingbudget voor hoef te verdriedubbelen.

Ik ging onderzoeken hoe ik duurzame kleding kon matchen met mijn voorliefde voor kleurrijk en niet te veel geld uitgeven. Het begon ooit met veel meer tweedehands kopen. Daarna ontdekte ik steeds meer te gekke fair-fashion-webshops en mooie duurzame kledingmerken. Ik ging op een andere manier naar kledingprijzen kijken. Een broek van € 90 is inderdaad duur als je ‘m één keer draagt en dan naar de kringloopwinkel brengt. Maar als je die broek zó mooi vindt dat je ‘m honderd keer of vaker aantrekt, dan is-ie de € 90 wel meer dan waard.

Ik koop liever weinig voor wat meer geld met goede kwaliteit dan dat ik de Zalando-man elke maand op de stoep heb staan met koopjes waarop ik al snel uitgekeken ben.

Zo begon ik duurzame kleding meer en meer te omarmen. Tegenwoordig kom ik niet vaak meer in kledingwinkels (behalve de kringloopwinkel) en filter ik automatisch in webshops op ‘duurzaam’. Daarnaast is tweedehands shoppen altijd een hobby gebleven. Het is voor mij de manier om mijn kleding-koop-zin te stillen op een meer milieuvriendelijke manier én om mooie pareltjes te vinden tussen het vintage spul.

sustainable fashion gift card ervaring
2 2

De Sustainable Fashion Gift Card

Nieuwe duurzame merken ontdekken doe ik maar al te graag. Ik kreeg dan ook direct een glimlach rond mijn mond toen ik hoorde over het initiatief van de Sustainable Fashion Gift CardDit is een duurzame-kleding-cadeaubon die je bij alllerlei mooie duurzame webshops kunt besteden. Een leuk cadeau voor iemand die graag groen doet en tegelijkertijd een zwak heeft voor mooie kleding!

Er zijn inmiddels ruim 70 webshops waar je deze gift card kunt verzilveren. Elk met een eigen concept, een eigen duurzame missie en een bijzonder assortiment van items gemaakt met liefde voor de wereld. Je kunt de gift card eenvoudig verzilveren bij één of meerdere aangesloten webshops. Besteed je niet het hele tegoed? Dan blijft het restant gewoon op je kaart staan.

Oprichter is Nanette Hogervorst. Haar missie met de Sustainable Fashion Gift Card is als volgt:

“Met de Sustainable Fashion Gift Card hoop ik consumenten net dat ene duwtje in de rug te geven om die lang geplande duurzame kledingkeus te maken.”

sustainable fashion gift card ervaring
sustainable fashion gift card ervaring

Mijn nieuwe rok van Wasted Atelier

Ik besteedde mijn Sustainable Fashion Gift Card aan een mooie halflange rok van het merk Wasted Atelier. Gekocht in de Sophie Stone-webshop! Het is een glanzende rok met een mooie strik aan de voorkant. Hij is gemaakt van 55% katoen en 45% left-over stof (polyamide) en is ook dicht bij huis (in Brussel geproduceerd. Dat scheelt veel CO2-uitstoot!

De kleur is het eerste waar ik voor viel toen ik deze rok zag. Ik draag zelf eigenlijk nooit lila, terwijl ik het wel een mooie kleur vind. Ook vind ik het tof dat de rok wat langer is dan anders. Daardoor oogt hij mooi chic en stoer tegelijk. Ik zie mezelf de rok ook al helemaal dragen met een goed paar laarzen eronder.

Omdat mooi paars niet lelijk is, combineerde ik de lila rok met een knalpaarse trui. Die kocht ik laatst bij een tweedehands winkel en is een van mijn favoriete wintervondsten. Naast dat ik ‘m heel mooi vind, is hij ook héél warm. Ik krijg met deze trui aan zelfs de neiging om de verwarming uit te zetten. Als dat niet duurzaam is in alle opzichten 😉

Rok: Wasted Atelier (via Sophie Stone)
Trui: tweedehands 
Enkellaarzen: Double V Shoes 
Panty: Action

sustainable fashion gift card|sustainable fashion gift card ervaring|sustainable fashion gift card ervaring

Mijn ervaring met de Sustainable Fashion Gift Card

Voor dit artikel kreeg ik dus een Sustainable Fashion Gift Card om iets moois mee uit te zoeken. Op de website kon ik overzichtelijk terugzien met welke merken Sustainable Fashion Gift Card samenwerkt. Dat zijn zowel webshops met duurzame kleding als initiatieven voor kledingruil, circulaire kledingconcepten en andere mooie duurzame pioniers. Er is zelfs een museum aangesloten: het Fashion for Good Museum.

Via de pagina met aangesloten shops ontdekte ik Sophie Stone, een toffe duurzame winkel met veel kleurrijke duurzame kleding van allerlei merken. Daar stuitte ik op dé lila rok die mijn hart moeiteloos wist te stelen. Ik kon de code op mijn gift card direct invullen bij het betalen en kreeg de rok vervolgens twee dagen later in de brievenbus. Superleuk!

Ik ben zelf heel enthousiast over de gift card. Ten eerste omdat ik duurzame initiatieven graag omarm en het een mooie manier vind om mensen die ook graag groen doen met duurzame kleding te laten kennismaken. Ten tweede omdat het een mooie manier is om nieuwe duurzame winkels en merken te ontdekken. Ten derde omdat het een superslim concept is dat heel handig werkt. Het verzilveren werkt eenvoudig en het is heel fijn dat je één gift card bij meerdere winkels kunt uitgeven.

duurzame kleding

Meer duurzame kleding-inspiratie

Bij het kopen van kleding ga ik nooit over één nacht ijs. Zo heb ik ook voordat ik de lila rook uitkoos eerst vele webshops bekeken om tot dé aankoop te komen. Ik laat je graag een paar van mijn andere duurzame-kleding-favorieten zien. Allemaal afkomstig uit winkels die bij Sustainable Fashion Gift Card zijn aangesloten en die dus enkel duurzame items verkopen.

 • Groene blouse ‘Rene’ – Elements of Freedom via AWEAR. Blouses zijn naast jurken mijn grote zwakte. Ik ben gek op kleurrijke blouses met mooie prints en een fijn zittende stof. Ook deze blouse wist mijn oog direct te trekken. Hij is gemaakt van EcoVero (een duurzame stof) en is opvallend en chic tegelijk.
 • Rok ‘Lola’ oker – Marjolein Elisabeth via The Blind Spot. Wie mij langer kent dan vandaag, weet dat ik gek ben op okergeel. Een rok in die kleur heb ik nog niet, dus deze rok was zeker ook een kanshebber. Een prachtig item voor de herfst!
 • Jurk ‘Jolein Petrol Knit’ – Marjolein Elisabeth via The Blind Spot. Petrolblauw is een kleur die ik steeds mooier ga vinden. Deze jurk van biokatoen trok dan ook direct mijn aandacht. Hij zit losjes, maar heeft een mooie A-lijn. Comfortabel en fijn dus!
 • Celebration Dress vergrijsd roze – Common & SenseDeze jurk is gemaakt van Tencel: een natuurlijke houtvezel. Dat maakt de jurk naast supermooi ook nog eens duurzamer dan veel kleding van andere stoffen. Het is een typisch Romy-jurkje door de frivole mouwtjes en de mooie striksluiting. Kleurrijke blazer erover en ik zie mezelf hier al helemaal in rondlopen.
 • Trui Karle Multicolor – SKFK via AWEAR. In het najaar loop ik bijna altijd rond in streepjesprints. Truien met strepen zijn hier een ongemerkte favoriet geworden. Deze trui van biokatoen met kleurrijke streepjes en golven past zeker weten in mijn straatje. Hij ziet er op de foto’s ook heerlijk zacht uit. De webshop AWEAR, waar deze trui vandaan komt, verkoopt trouwens ook mooie duurzame sieraden voor een betaalbaar prijsje.
 • Greyderlab sneakers Nena – AWEAR. Het laatste jaar ben ik sneakers meer gaan waarderen. Comfort (als in: geen pijnlijke enkels na lopen op hakken) mag soms best boven looks gaan. Maar het leukste is: comfort en looks kunnen ook prima samengaan. Gelukkig. Dat bewijzen ook deze mooie duurzame sneakers die precies mijn favoriete kleuren hebben. De dikke zool ziet er comfortabel genoeg uit om een flinke wandeling op te maken.
 • No Gender Beanie French Blue – Loop.a life. De muts die ik ben, vond ik mezelf nooit een mutsendrager. Totdat ik er vorig jaar eentje kocht en ontdekte dat een leven zonder koude oren best prettig is. Gelukkig voor mij bestaan er ook genoeg vrolijke mutsen. Deze in het knalblauw bijvoorbeeld. Ik zie mezelf ‘m al helemaal dragen.
 • Blouse ‘Aire Mimose Blooms blouses’ – Armedangels via The Blind Spot. Deze gebloemde blouse bewijst maar weer dat duurzame kleding allesbehalve saai is. Hij is gemaakt van duurzaam viscose, een stof die ik zelf onwijs fijn vind. Ook omdat je viscose in principe niet hoeft te strijken. Pluspunt!
 • Comfy hoodie donkerrood – Common & Sense. Een hoodie is mijn favoriete einde-van-de-dag-outfit. Als ik mijn laatste call van de dag heb gehad en de boodschappen binnen zijn, trek ik er met liefde één aan om comfortabel de avond in te gaan. Dit duurzame exemplaar uit de webshop Common & Sense zie ik al helemaal in mijn kast liggen.
 • Dedicated Mountain jurk – Sophie Stone. Mocht je ook maar enige twijfels hebben of duurzame mode ook vrolijk kan zijn, deze jurk laat het je zien! Het is een fijne trui-jurk met vrolijke kleuren, een lekker zittende stof (biologisch katoen) en een mooi model dat je taille extra benadrukt. Het is dat ik de pakketjesman niet alsnog met veel pakketjes vol (duurzame) mode wilde laten aankomen, maar verleidelijk vond ik deze jurk wel.

Doe duurzaam op jouw manier

De Sustainable Fashion Gift Card bewijst voor mij opnieuw wat ik al steeds meer ben gaan inzien: duurzame kleding kopen betekent niet dat je meteen tussen de muffe geitenwollen sokken belandt. Ook in jouw kledingstijl is er vast genoeg te vinden wat duurzaam is.

Wil je ook iemand anders iets tofs en duurzaams cadeau doen, bijvoorbeeld voor de feestdagen? Dan is de Sustainable Fashion Gift Card vast een leuk cadeau, waarmee iemand anders iets moois kan uitzoeken dat past bij zijn stijl en is gemaakt met oog voor het milieu. Ook voor kinderen zijn er leuke dingen te vinden.

Naast duurzame kleding kopen, kun je trouwens ook kijken naar andere slimme manieren om duurzamer met je kledingkast om te gaan. Tweedehands kopen bijvoorbeeld. Of kleding ruilen met vriend(inn)en. Of wat dacht je van kleding huren bij bijvoorbeeld Iconic Wardrobe? Zo kun je alsnog elke maand iets anders dragen, zonder dat je daarmee het milieu belast en jezelf een uitpuilende kledingkast bezorgt.

Dus, duurzaam doen kan gewoon op jouw manier. En je hoeft niet meteen alles om te gooien. Eén keer voor iets duurzaams gaan of voortaan ook in de ‘Sustainable’-hoek van je favoriete webshop kijken, is ook al een mooie stap. En een stap die je vast zal laten zien dat duurzaamheid hartstikke leuk en kleurrijk kan zijn.

Wat is jouw favoriete duurzame kledingmerk of winkel?

Dit artikel bevat een betaalde samenwerking met Sustainable Fashion Gift Card.

duurzame outfit

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 19 november 2021 op 10:03 am - Beantwoord

  Fantastische outfit! En mooi om te zien hoe je duurzaam én vaak ook voor een fijn budget prachtige kleding kunt krijgen.

 2. Audrey 19 november 2021 op 10:48 am - Beantwoord

  Erg tof! Hier in de buurt is het tweedehands aanbod helaas aanmerkelijk minder leuk helaas. Ik heb heel lang niks nieuws gekocht en met zwangerschapskleding vond ik het wel weer lastig, omdat je dat natuurlijk maar een beperkte tijd draagt.

 3. Daenelia 19 november 2021 op 10:54 am - Beantwoord

  Mooie combinatie! Paars is ook wel mijn kleur, met lila, dus deze kleuren zouden zo maar in mijn kast kunnen hangen. Ik ben nooit echt van het kledingshoppen geweest, dus ik denk dat ik al heel duurzaam bezig was. Maar ik heb dan nu ook wel een redelijk volle kast met zelfs nog kleding die ik op de middelbare school droeg (en … die me nu eigenlijk net iets te groot is …? – Ja, ik herinner me nu dat ik zeker twee vesten naar de kringloop heb gebracht die ik als 18-jarige droeg en die me nu te groot zijn … ).
  Punt is inderdaad om op kwaliteit te shoppen. En ook in de kasten van anderen. Ik draag nu een broek van mijn gozer, bijvoorbeeld. Zit fantastisch. Ik ben minder van zelf tweedehands shoppen juist omdat er echt heel vaak troep tussenhangt en ik geen geduld heb om naar de pareltjes te zoeken. En wat ik naar de kringloop breng is zeker geen troep.
  Ik was laatst een beetje boos omdat mijn gozer ineens allemaal gaten in zijn t-shirts kreeg. Maar toen ging ik eens na hoe oud die t-shirts waren en ik denk dat als je 7 jaar met een t-shirt doet voor het echt uit elkaar valt, dan doe je het niet slecht.

  • Romy 24 november 2021 op 11:46 pm - Beantwoord

   Zeven jaar plezier hebben van een T-shirt is zeker niet verkeerd! Enne, hoe fijn om kleding met elkaar uit te wisselen 🙂 Mannenbroeken zitten trouwens soms ook gewoon veel lekkerder dan vrouwenbroeken, vind ik. Ik kan nog steeds niet wennen aan de superskinny jeans voor vrouwen van tegenwoordig 😉 Althans, ik vind ze prachtig staan bij anderen, maar vind het zelf voor geen ene meter zitten.

 4. Darina 19 november 2021 op 12:24 pm - Beantwoord

  Een hele mooie outfit! Staat je je heel mooi.

 5. Geke 19 november 2021 op 4:56 pm - Beantwoord

  Wat een mooie outfit, en helemaal Romy 🙂

  Ik kijk wel eens op de site van Juttu en ArmedAngels maar met een kleine maat (32/34) is de keuze toch een stuk beperkter dan wanneer je een 36 hebt.
  Dan kom ik alsnog weer uit bij H&M of Zalando. Maar ik draag alles dan wel door tot het versleten is en behandel het net niet als fast fashion.
  Ik kijk wel geregeld eens op Vinted en daar ook al af en toe iets gevonden.
  Kortom: ik wil wel maar het is niet altijd makkelijk 🙂

  • Romy 24 november 2021 op 11:44 pm - Beantwoord

   Wat jammer dat in jouw maat minder keuze is qua duurzame webshops! Maar zoals jij het aanpakt, kun je inderdaad ook heel duurzaam kleding kopen. Hoe lang je met kleding doet en hoe goed je ervoor zorgt, is denk ik een van de belangrijkste aspecten van duurzaamheid 🙂 Goed bezig!

 6. Senna 19 november 2021 op 8:46 pm - Beantwoord

  Wat een fijne inspiratie! Ik ken nog niet veel duurzame merken maar heb zelf een aantal mooie items van TwoThirds, een heel fijn merk wat lokaal (europa) geproduceerd wordt.

  • Romy 24 november 2021 op 11:42 pm - Beantwoord

   Dat klinkt als een prachtig merk 🙂 Altijd tof als merken er bewust mee bezig zijn om niet te ver van huis hun kleding te maken.

 7. Saskia 20 november 2021 op 2:37 pm - Beantwoord

  Leuk outfit! Tof ook hoor zo’n bon, altijd leuk om te kunnen besteden.
  Ik koop echt ontzettend weinig kleding en heb alles al jaren.

 8. bychristiana 21 november 2021 op 11:21 am - Beantwoord

  Staat je mooi Romy! Ik vind dit soort roklengtes ook altijd erg mooi, die kunnen ook het hele jaar door met zowel laarsjes als slippertjes. Een maxidress vind ik bijvoorbeeld meestal alleen maar leuk in de zomer.

 9. Kixx online 3 december 2021 op 10:16 am - Beantwoord

  Leuke blog! Sustainable kleding is erg opkomend en wordt steeds populairder!

Recente blogs

Dit is mijn omgekeerde bucketlist!

11 juli 2017|Persoonlijk|

In mijn artikel over twijfelen aan jezelf had ik het over een reversible bucketlist. Oftewel een omgekeerde bucketlist, waarop alles staat wat je al van je bucketlist hebt kunnen afvinken in je leven! Juist zo'n terugblik kan soms heel fijn zijn. Het mag dan geweldig zijn om plannen te maken voor de toekomst. Maar het is minstens zo belangrijk om soms terug te kijken op wat je al allemaal hebt gedaan en bereikt. Ik voegde de daad bij het woord en kom vandaag met mijn omgekeede bucketlist. Dit zijn maar liefst 25 dingen die ik in mijn leven al heb mogen doen. 25 dingen waarbij ik een (denkbeeldig) vinkje op mijn lange bucketlist kon zetten.

Simpele vegan chocoladetaart met ganache (mini-taartjes)

31 december 2023|Recepten|

Als je mij voor een taart wakker mag maken, dan is het wel chocoladetaart. Hoe machtiger, hoe beter! En ook: hoe meer chocola, hoe blijer ik ervan word. Daarom ging ik in de voorbereidingen voor mijn verjaardag all the way qua hoeveelheid chocola. Deze vegan chocoladetaart heeft een heerlijk luchtige chocoladebodem met daarbovenop een flinke laag chocolade-ganache. Een feestje voor elke chocoladeliefhebber! Ook zin in iets chocolade-achtigs uit de oven? Ik deel graag het recept, waarmee je zelf óf een paar mini-taartjes óf een grote chocoladetaart kunt maken.

Blij Lijstje #29 | Ventilators, vakantie, verhuisvlogs & Veluwe

24 augustus 2020|Persoonlijk|

De afgelopen twee weken stonden in het teken van hard werken en vakantievoorpret voor een weekend weg. Maar ook in het teken van ventilators en verhuisvlogs. Ik zette mezelf op de foto met een (letterlijk) blij ei, kreeg het weer voor elkaar om mijn volgeladen reiskoffer net op tijd dicht te krijgen, luchtte mijn hart bij een vriendin en werd van een stukje broccoli gered. Dat en meer blije vrolijke momenten en mooie meevallers deel ik in dit Blije Lijstje.