unnamed file 80 2

Ja, taal is zeg maar echt mijn ding!

 • 20 november 2016
 • 33 Reacties
Categorieën: Lifestyle, Persoonlijk

Als kind luisterde ik ooit naar een spreekbeurt over wind en ik herinner me nog dat ik achteraf de vraag stelde “Maar waar komt het woord wind vandaan?” Ik denk dat mijn liefde voor taal toen voor het eerst tot uiting kwam. Sindsdien heb ik altijd een enorme passie gehad voor woorden, zinnen en tekst. Ik kan oprecht blij worden als ik een nieuw woord leer en kan ook dolenthousiast zijn als ik ergens een mooie formulering of metafoor tegenkom. De titel van het boek “Taal is zeg maar echt mijn ding” is me dan ook op het lijf geschreven. Hieronder 10 punten die je misschien (of misschien ook niet!) herkent als je een echte taalfanaat bent.

taal is zeg maar echt mijn ding

 • Ik heb standaard een tabblad met Mijn Woordenboek of Encyclo openstaan, waarin ik allerlei woorden opzoek die ik op een dag tegenkom. Een lichte verslaving kun je het wel noemen.
 • Mijn kast staat vol met allerlei boeken over taal. Uiteraard kunnen de boeken van Paulien Cornelisse niet ontbreken, maar ik heb ook boeken over vernederlandste woorden in het Engels of over de meest gemaakte taalfouten. Daar heb ik zelf nog veel uit geleerd!
 • Ik lees mijn spreekwoordenboek af en toe alsof het een roman is. Soms vind ik het leuk om er gewoon eens een paar pagina’s uit door te nemen om weer nieuwe uitdrukkingen te vinden. Een tikkeltje gek misschien?
 • Mensen om me heen gaan vaak opeens heel erg opletten als ze horen dat ik Nederlands heb gestudeerd. Alsof ik als een strenge juf met rode pen alle mailtjes en gesprekken corrigeer… Gelukkig ben ik zo erg nog niet.
 • Wel ben ik bij mezelf als de dood voor spelfouten. Anderen vinden het weleens een sport om mij op een foutje te betrappen, dus check ik mijn d’s en t’s altijd extra goed.
 • Soms bewaar ik mooie woorden of zinnen in een Word-documentje. Gewoon omdat ze te mooi zijn om te vergeten.

taal is zeg maar echt mijn ding

 • Ik kan zinnen soms wel drie keer lezen en herschrijven, omdat ik net niet helemaal tevreden ben over de formulering. Als het op taal aankomt, stijgt mijn perfectionisme echt tot een enorm hoog niveau.
 • Ik vind het stiekem wel leuk als mensen uitdrukkingen door elkaar halen. Dan zie ik het als een sport om net zo lang in mijn geheugen te graven totdat ik erachter ben om welke uitdrukkingen het gaat.
 • Het liefst zou ik alle talen van de wereld kennen en altijd talen willen blijven leren. Zo vind ik het altijd jammer als ik in het buitenland alleen Engels kan spreken.
 • Het lukt me niet om in WhatsApp ndrs te schrvn dan in t egt. Ik zal dan ook niet snel vreemde afkortingen gebruiken of woorden weglaten. Dat kan de taalliefhebber in mij gewoon niet aan.

Ben jij ook een echte taalfanaat?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Charel 20 november 2016 op 9:57 am - Beantwoord

  Nou moeten we nog uit gaan kijken met zo’n deskundige die ons betrapt op foutjes hihi! Ik vind taal altijd heel erg mooi maar helaas heb ik er wel altijd nog wel moeite mee!

  • Romy 20 november 2016 op 10:09 am - Beantwoord

   Haha, nee hoor! Ik maak zelf ook weleens foutjes en let er bij anderen niet zo erg op 😉

 2. Lieke - Life As Lieke 20 november 2016 op 10:44 am - Beantwoord

  Jaa ik hou van taal, maar ik herken deze puntjes niet echt haha! Van jongs af aan schrijf ik verhalen en is taal interessant geweest. Heb er nooit moeite mee gehad en vind Nederlands een leuk vak 😉

  • Romy 20 november 2016 op 11:17 am - Beantwoord

   Haha, ik denk dat dit gewoon mijn eigen gekke eigenschappen zijn 😉 Wat leuk dat je taal ook zo interessant vindt en graag verhaaltjes schrijft!

 3. Nienke 20 november 2016 op 12:00 pm - Beantwoord

  Wat een super leuk artikel! Leuk om te lezen. 🙂

 4. Renske 20 november 2016 op 12:02 pm - Beantwoord

  Haha, geweldig! Encyclo raadpleeg ik ook met enige regelmaat. Op WhatsApp zie je mij ook geen gekke afkortingen maken. Ik typ daar ook met hoofdletters, punten, komma’s etc. Zelfs op WhatsApp ben ik perfectionistisch als het om taal gaat, haha. Taal vind ik ook echt leuk en daarom heb ik ook ernstig getwijfeld of ik niet liever Nederlands zou willen studeren. 🙂

  • Romy 20 november 2016 op 12:08 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat ik daarin niet de enige ben. Soms voel ik me echt een taalneuroot als ik weer eens mijn veel te lange WhatsApp-berichtjes verstuur 😉

  • Renske 20 november 2016 op 12:53 pm - Beantwoord

   Hahaha, lange WhatsApp-berichtjes… Dubbele check! :’)

 5. Babs 20 november 2016 op 12:11 pm - Beantwoord

  Mijn zoon is een echte taalpurist.. Hij wilde eigenlijk letteren gaan studeren maar omdat hij van VWO naar Havo ging kon het niet.
  Gek genoeg is lezen weer niet zijn hobby.
  Ik app ook nooit met afkortingen, echt schrijf ik nog steeds als echt.
  Leuke tip, dat boek van Paulien! Ik ga even kijken of ik die op de kop kan tikken voor een prettig prijsje. Leuk cadeau voor hem, hij vond haar ook altijd zo leuk bij DWDD. Ik ook!

  • Romy 20 november 2016 op 12:46 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat hij ook zo’n taalfanaat is! Jammer dat de studie er niet inzat, maar gelukkig kun je ook op andere manieren je passie voor taal kwijt. Het boek van Paulien is echt een aanrader. Er is trouwens ook een vervolg op: ‘En dan nog iets’. Ik geloof dat die twee ook als bundel te koop zijn. Dan ben je nog iets goedkoper uit 🙂

 6. Laura 20 november 2016 op 12:21 pm - Beantwoord

  Wat een grappig blogbericht haha! Echt leuk hoe gek je bent op talen. Ik ben zelf ook wel een talenfanaat, ik denk niet zo erg als dat jij dat bent 🙂 X

  • Romy 20 november 2016 op 12:46 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je leuke reactie 🙂

 7. Babs 20 november 2016 op 12:49 pm - Beantwoord

  Bedankt voor de tip!
  ik heb gekeken bij Bol.com en het boek is niet duur, ik ga hem kopen voor hem (en als hij hem uit heeft ga ik het ook lezen, zin in!)
  Leuk voor onder de boom 🙂

  • Romy 20 november 2016 op 1:05 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen 🙂 Ik wens jullie allebei veel leesplezier!

 8. Laura 20 november 2016 op 1:00 pm - Beantwoord

  Leuk om te lezen! Iedereen heeft zo zijn/haar ding waar ze goed in zijn. Bij mij is dat helaas niet taal. Oppassen dus met foutjes in mijn artikelen en in deze reactie;)

  • Romy 20 november 2016 op 1:05 pm - Beantwoord

   Haha, ik let er bij anderen nooit zo op hoor 😉 En ieder zo zijn eigen ding, toch? Ik ben bijvoorbeeld weer totaal geen ster in exacte vakken.

 9. Jasper 20 november 2016 op 1:06 pm - Beantwoord

  Ik ben nu eigenlijk wel benieuwd naar alle mooie spreekwoorden en woorden die je kent. Ik hou wel van een mooie uitbereiding van mijn vocabulaire. Heb je toevallig voorbeelden?
  Ik kon er zelf ook bijzonder van genieten hoe onze Latijdocente iedere week een nieuw mooi woord op het bord schreef, zoals ‘struweel’.

  • Romy 20 november 2016 op 3:43 pm - Beantwoord

   Haha, ja goede oude herinneringen aan Tonnie! Als ik je live weer zie, deel ik wel een paar spreekwoorden met je 😉

 10. Anne - Ditisanne.nl 20 november 2016 op 1:11 pm - Beantwoord

  Leuk! Ik ben ook altijd al gek op taal geweest, werd ooit 8e (van de 4400) bij het Groot Nationaal Secretaressedictee. Maar woorden opzoeken doe ik eigenlijk maar zelden, ook omdat ik niet vaak woorden tegenkom die ik niet ken.

  Maar denk dat de meeste bloggers wel een klik met taal hebben! ?

  • Romy 20 november 2016 op 3:44 pm - Beantwoord

   Wauw, wat een prestatie! En dat je woorden bijna nooit hoeft op te zoeken, is alleen maar een goed teken! Ik leer er bijna elke dag wel een of een paar woorden bij door mijn werk 😉

 11. Iris 20 november 2016 op 1:58 pm - Beantwoord

  Haha, wat leuk! Ik heb nog nooit gehoord dat iemand standaard een tabblad vaneen woordenboek open heeft staan. Echt heel tof dat je hier zo in geïnteresseerd bent.

 12. Lifeaholic.nl 20 november 2016 op 5:50 pm - Beantwoord

  Leuk hoor! Ik was vroeger op de middelbare heel goed in talen, maar helaas is dit door de jaren heen steeds meer vervaagt en kan nu ook niet meer zeggen dat ik iets met taal heb… Oeps!

  • Romy 20 november 2016 op 3:45 pm - Beantwoord

   Dankje voor je leuke reactie 🙂 Ja, ik geloof dat ik daar wel een beetje de enige in ben. Alhoewel ik moet zeggen dat het ook deels door mijn werk komt en ik daardoor vrij vaak woorden móet opzoeken 😉

  • Romy 20 november 2016 op 6:02 pm - Beantwoord

   Dat is jammer! Maar het is alleen al fijn dat je op de middelbare school geen moeite had met talen 🙂 Overigens ben ik zelf bepaalde dingen ook wel weer een beetje verleerd. Duits en Frans spreek ik niet meer zo goed als in mijn eindexamenjaar 😉

 13. Claire 20 november 2016 op 6:13 pm - Beantwoord

  Grappig om te lezen! Sinds ik mijn blog ben gestart, ben ik er veel meer mee bezig. Ik probeer nu mijn eigen schrijfstijl te ontdekken en van alles met taal uit te proberen.k merk nu trouwens wel dat ik heel erg nadenk voordat ik iets typ door dit artikel haha.

  • Romy 20 november 2016 op 6:38 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat je door het bloggen ook meer met taal bezig bent. Ik merk ook dat ik door te schrijven steeds meer ontdek over mijn eigen schrijfstijl. Zo leuk! Maar niet te veel nadenken over wat je typt, hoor 😉 Gewoon opschrijven wat voor jou goed voelt 🙂

 14. Ester 21 november 2016 op 11:34 pm - Beantwoord

  Heerlijk herkenbaar! Sinds ik columnist ben voor een bekende krant is dat herlezen en corrigeren van mijn eigen tekst nog erger geworden. 🙂 En dat leuke boekje ‘Taal is zeg maar echt mijn ding’ heb ik inmiddels ook alweer een paar jaar in de kast staan. Leuk om af en toe weer eens doorheen te bladeren.

  • Romy 22 november 2016 op 1:45 am - Beantwoord

   Wat leuk dat je een eigen column hebt! Ik kan me voorstellen dat je daar alleen nog maar fanatieker van wordt wat betreft corrigeren! Dat boekje is inderdaad alleen al heel leuk om te hebben staan in de kast en af en toe een blik in te werpen.

 15. Josephine 24 november 2016 op 7:33 pm - Beantwoord

  Oh, wat een geweldige post! Zo herkenbaar! Ik geloof dat ik op mijn twaalfde al gretig het spreekwoordenboek las. En soms spring ik midden in de nacht uit bed om het etymologisch woordenboek te pakken. Gelukkig is mijn man net zo erg, dus er volgen vaak leuke discussies. Fijn om te weten dat er nog meer taal-gekkies bestaan. 🙂

  Ken je trouwens cabaretier Kees Torn? Hij heeft echt hele leuke taalgrapjes.

  • Romy 24 november 2016 op 10:32 pm - Beantwoord

   Nee, hem kende ik nog niet. Ik ga eens op YouTube kijken. Dankjewel voor de tip! Ik ben altijd dol op cabaretiers en zeker als ze ‘iets’ met taal doen 🙂

 16. Vivian 27 november 2016 op 2:38 pm - Beantwoord

  Hihi, leuk geschreven – en zo herkenbaar! Ik vind jouw notitieboekjes ook zo mooi <3

  • Romy 27 november 2016 op 3:46 pm - Beantwoord

   Dankje! Ik heb sinds ik mijn blog ben begonnen, een lichte verslaving voor notitieboekjes ontwikkeld 😉 Het stomme is dat ik er vaak bijna niet in schrijf, maar ik vind ze gewoon heel leuk om te hebben.

Recente blogs

Eerste baan? 5 tips voor minder onzekerheid als starter

16 maart 2018|Persoonlijk, Carrière en ondernemen, Persoonlijke groei|

Als starter op de arbeidsmarkt kom je nog wel eens voor uitdagingen te staan. Terwijl jij je plekje nog moet veroveren en dat indrukwekkende cv misschien nog moet opbouwen, draaien sommige collega’s wellicht al jaren mee. Je eerste grotemensenbaan is een opeenstapeling van heel wat eerste keren en een kwestie van beginnen bij het begin. Nog steeds stuit ik daarbij wel eens op onzekerheden, maar ik merk tegelijkertijd dat ik ook een flinke groei heb doorgemaakt. Zit jij in dezelfde situatie als starter op de arbeidsmarkt? Deze 5 tips voor minder onzekerheid bij je eerste baan hebben mij geholpen.

Wat als je niet serieus genomen wordt? | Neem jezelf serieus!

18 september 2019|Persoonlijke groei|

Niet serieus genomen worden? Zeker als starter - in welk opzicht dan ook - kun je daar best weleens mee te maken krijgen. Of beter gezegd: je hebt het gevoel niet serieus genomen te worden. Ook ik ken dat gevoel. Bijvoorbeeld toen ik net afgestudeerd was, toen ik mijn eerste sollicitatiegesprekken voerde en toen ik even later in mijn uppie op huizenjacht ging. Ik had wel vaker het idee dat mensen me niet serieus namen. Uiteindelijk bleek de oplossing anders dan gedacht: ik moest vooral mezelf serieus nemen.

Een vraag per dag | Een leuk boek als cadeau (voor jezelf)!

12 oktober 2018|Lifestyle|

Al een tijdje geleden kocht ik het boek 'Een vraag per dag' als verjaardagscadeau voor iemand anders. Maar – zoals dat bij mij wel vaker gaat met cadeaus – ik vond het boek zó leuk dat ik het ook graag aan mezelf cadeau wilde doen. In dit leuke, roze boek beantwoord je vijf jaar lang elke dag een vraag. Ieder jaar krijg je op dezelfde datum (bijvoorbeeld 12 augustus) dezelfde vraag voorgelegd. Zo heb je na vijf jaar een heel boek vol met antwoorden en herinneringen. Leuk om te geven of om lekker zelf te houden! Omdat ik zelf vrolijk word van dit boek, geef ik je graag een inkijkje in 'Een vraag per dag'.