te veel aan je hoofd tips

Te veel aan je hoofd? Probeer deze 8 tips!

 • 14 mei 2019
 • 23 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Heb jij ook weleens het gevoel dat je hoofd uit zijn voegen barst? Dat de raderen in je hersenen alsmaar stroever gaan draaien, omdat je hersencapaciteit al door 1000 andere dingen wordt gekaapt? Of ga je door alle drukte door het leven als een ware chaoot terwijl je normaal juist gestructureerd bent? Dan heb je misschien wel te veel aan je hoofd. Werken, sporten, sociale verplichtingen, social media, sportclubjes, huishoudelijke taken… Het houdt maar niet op. Of toch wel? Dit zijn 8 tips voor als je te veel aan je hoofd hebt.

Te veel aan je hoofd, wat dan?

De tips in dit artikel zijn gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Toen ik een tijdje geleden na een paar weken van klussen (naast mijn baan en mijn eigen onderneming) met een paar tegenvallers in huis te maken had, was het alsof de energie even uit me gezogen werd. Ik plofte zuchtend op de bank en besloot “Dit moet anders!”. Dit zijn 8 tips die mij daar uiteindelijk bij hebben geholpen.

1. Ga enthousiast schrappen

Enthousiasme is in mijn ogen een goede eigenschap. Maar soms kun je het jezelf ook juist erg lastig maken met je eigen enthousiasme. Bijvoorbeeld als je zo enthousiast bent dat je van alles tegelijk wilt. In dat geval kun je je enthousiasme beter anders inzetten: stop met enthousiast de ene na de andere taak aan je to do list toevoegen en start met fanatiek schrappen. Prioriteiten stellen is misschien geen onderdeel van je standaard dagelijkse bezigheden, maar is wel hard nodig. Besef daarbij dat niet alles NU hoeft en dat veel “moetjes” eigenlijk dingen zijn die je graag WILT doen. Daar is best wat mee te schuiven.

2. Onderneem actie en parkeer sommige doelen

Als je te veel aan je hoofd hebt, is het soms verleidelijk om de schuld daarvoor bij anderen te leggen. “Andere mensen maken het je zo lastig met hun verwachtingen.” of “Andere mensen gaan steeds over je grenzen heen terwijl je agenda al propvol zit.” Maar vaak is het toch echt iets waar jij wat aan zult moeten doen.

Ik vond deze video van Sanny Zoekt Geluk over dit onderwerp heel interessant. Sanny benadrukt dat je zelf degene bent die jou allerlei dingen oplegt. Soms meer dan goed voor je is. Stel je voor dat je jezelf hebt voorgenomen een marathon te lopen, maar je voelt dat je het lichamelijk niet aankunt. Dan ben jij de enige persoon die de stekker uit dat doel kan trekken. De sleutel tot meer lucht in je leven en in je tijdsplanning ligt vaak in jouw handen.

3. Maak ontspanning structureel

Maak van ontspannen een punt op jouw to do list. Oftewel, maak er iets structureels van. Daarbij was dit artikel in Trouw over de uitdrukking “je batterij opladen” voor mij een eye-opener. Die uitspraak laat zien hoe we vaak tegen rust aankijken: het is alsof je, als je zwaar uitgeput bent, je energieniveau door een middagje vrij weer kunt verhogen naar volledig vol. Tja, zo werkt het niet. Zelfs een week all-inclusive vakantie geeft weinig blijvend resultaat als je daarna weer in dezelfde razende tornado van 10.000 klussen tegelijk belandt. Zorg er dus voor dat je regelmatig iets ontspannends op de planning hebt staan en maak daar bewust tijd voor.

tips als je te veel aan je hoofd hebt

4. Minder met social media

Te veel aan je hoofd? Een van de eerste dingen om te minderen, zijn dan social media. Een grote social-mediafanaat ben ik al nooit echt geweest, maar de afgelopen weken heb ik daar nog meer mee geminderd. Dat bevalt me uitstekend! Op dagen waarop ik druk bezig ben, laat ik gerust mijn Instagram een dag met rust. Algoritme of niet, er zijn belangrijkere dingen in het leven dan een dagelijks geüpdatete Instagram-feed. Geeft een hoop rust, dat gebrek aan influencerambities!

5. Maak een duidelijke planning

Iets anders wat mij wel bevalt om minder aan mijn hoofd te hebben, is een duidelijke planning. Daarmee bedoel ik vooral dat ik mijn taken op een heldere manier verdeel over de dag en over de week. Ik ben freelancer naast een baan in loondienst en dat vereist wel wat planning. Daarom bepaal ik aan het begin wanneer ik aan de slag kan gaan voor opdrachten. Ook reserveer ik per opdracht wat tijd. Dus niet multitasken, maar gericht aan één opdracht zitten totdat de opdracht of een onderdeel ervan af is. Dat werkt voor mij heel overzichtelijk.

6. Neem de regie over jouw agenda

Focus gaat ook over je niet gek laten maken door anderen die andere plannen hebben voor jou of voor je agenda. Een tip die ik daarbij van mijn vader kreeg, is om vaker zelf voorstellen te doen. Als ik het druk heb, geef ik zelf meteen aan dat ik even geen tijd heb en zeg ik wanneer het wél zou kunnen. Dat geeft je vaak meer rust dan wanneer je iemand anders een voorstel laat doen, dat natuurlijk precies valt op het moment dat jij veel te druk bent.

7. Neem de tijd voor dingen

Wie te veel aan zijn hoofd heeft, kan soms het beste zijn tempo wat verlagen. Besef dat je niet door kunt gaan met een tempo waarbij je van de ene afspraak naar de andere racet en schakel terug naar een andere versnelling. Plan bijvoorbeeld wat meer ruimte in tussen afspraken (heb ik gedaan en bevalt me uitstekend!), laat mailtjes wat langer wachten, plan minder sociale verplichtingen of houd het bij één ding buiten werktijd op een dag.

8. Doe sommige dingen gewoon NIET

En ten slotte, besef dat je niet alles hoeft te doen. Focus gaat niet alleen over bewust kiezen wat je wél doet, maar vooral ook over kiezen waar je je tijd bewust NIET in steekt. Je zult dingen moeten laten om je aandacht meer te richten op wat er voor jou echt toedoet. Je kunt er ook voor kiezen om bepaalde dingen uit te besteden, bijvoorbeeld klussen in huis (ik besloot een schilder mijn deuren te laten schilderen) of je administratie. Soms werkt dat een stuk efficiënter (de schilder deed 1 dag over wat mij anders 5 dagen had gekost) en levert het je de rust in je hoofd op die je goed kunt gebruiken.

Wat doe jij als je te veel aan je hoofd hebt?

tips als je te veel aan je hoofd hebt

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Irene 14 mei 2019 op 9:05 am - Beantwoord

  Oh Sanny vind ik ook zo’n inspirerend mens! We zijn het inderdaad vooral zelf die ons zoveel dingen opleggen. Ik probeer dat toch bewust niet te doen en ik denk inderdaad dat het ook helpt als je het in je hoofd omvormt tot wat wil ik in plaats van wat moet ik vandaag allemaal doen. Dan is het ook minder ‘erg’ als iets niet af raakt.

  • Romy 16 mei 2019 op 12:18 am - Beantwoord

   Inderdaad! Juist door je soms te realiseren dat iets niet absoluut moet, maar dat het meer jouw wens is, leg je jezelf soms al een stuk minder druk op. Eigenlijk wel een beetje mindfuck, dat idee van “moeten” 😉

 2. Silke 14 mei 2019 op 9:18 am - Beantwoord

  Mooie tips en leuk hoe je, je eigen voorbeelden erin verwerkt 🙂 Een duidelijke planning werkt voor mij vaak ook goed, vooral wanneer ik van alles tegelijk in mijn hoofd heb. Dan moet ik het echt opschrijven om per onderdeel tijd te maken in plaats van alles door elkaar te gaan doen haha!

  • Romy 16 mei 2019 op 12:18 am - Beantwoord

   Wat goed, zo’n heldere planning! Soms kan dat inderdaad zo fijn werken, zeker als je heel helder hebt voor jezelf hoeveel tijd je per onderdeel ongeveer kwijt bent. Dat helpt bij mij ook altijd wel goed.

 3. Els 14 mei 2019 op 10:12 am - Beantwoord

  Doe sommige dingen gewoon niet, dat is een goed idee! Ik ben meer van doe alles en verzin vervolgens weer nieuwe dingen die je moet doen ;-).

  • Romy 16 mei 2019 op 12:19 am - Beantwoord

   Haha, wel een beetje herkenbaar wat je zegt! Best lastig soms, want je maakt er je eigen agenda eigenlijk permanent propvol mee 😉

 4. Naomi 14 mei 2019 op 10:12 am - Beantwoord

  Daar zitten weer wat fijne tips voor me tussen. Waar ik me alleen wel over blijf verbazen, is dat het mij dus niet lukt om rustmomenten ‘in te plannen’. Als ik dat doe, voelen die rustmomenten ineens ook als een verplicht nummer en zijn ze niet meer rustgevend. Maar ja, ze zijn weer wel nodig. Behóórlijk frustrerend vind ik dat.

  • Romy 16 mei 2019 op 12:20 am - Beantwoord

   Wat lastig inderdaad! Ik kan me er ergens wel wat bij voorstellen dat je liever niet wilt dat rust voelt als een verplichting, terwijl dat soms wel echt dé methode kan zijn om toch aan je welverdiende rust toe te komen.

 5. Saskia 14 mei 2019 op 10:41 am - Beantwoord

  Neem de tijd voor dingen vind ik een hele belangrijke die ik vaker toepas. En met 1 ding bezig zijn tegelijk om zo echt je focus te houden. Ik leg m’n telefoon bijvoorbeeld weg als ik aan het lezen ben, zodat ik geheel mijn rust kan nemen en echt alleen daarmee bezig ben. Ook niet dingen te snel doen maar echt de tijd nemen om te ontspannen…. Lekker bezig zijn met hobby’s zodat alle gedachten even aan de kant gaan, heerlijk!

  • Romy 16 mei 2019 op 12:21 am - Beantwoord

   Wat goed dat je je telefoon bewust weglegt als je een boek aan het lezen bent. Het is maar iets kleins, maar kan wel echt een verschil maken doordat je dan veel bewuster van het boek kunt genieten 🙂 Hobbyen is inderdaad ook een fijne manier om even je gedachten te verzetten. Ik kan daar ook ultiem van genieten.

 6. Lilian 14 mei 2019 op 11:10 am - Beantwoord

  Handige tips! Een verhuizing is ook gewoon altijd stressvol 😉 Hier komt binnenkort een kinderverjaardag aan, dus ik moet ook even een goede planning gaan maken en inderdaad prioriteiten kiezen. Op tijd beginnen scheelt vaak ook, al kun je niet alles van tevoren plannen.

  • Romy 16 mei 2019 op 12:22 am - Beantwoord

   Op tijd beginnen is inderdaad ook al een goede tip. Daarmee voorkom je een overvol hoofd op het laatste moment. Succes (en hopelijk ook veel plezier) met het organiseren van Anna’s verjaardag! Lijkt me toch best een klusje inderdaad 😉

 7. Darina 14 mei 2019 op 11:21 am - Beantwoord

  Hier zitten hele fijn tips voor mij bij. Ik ben begonnen met prioriteren en dat geeft me al zoveel rust!

 8. Katrien 14 mei 2019 op 11:27 am - Beantwoord

  Goede tip van je vader: zelf een (nieuw) voorstel doen op een moment dat je een voorstel krijgt dat voor jou niet uitkomt. Ga ik onthouden en eens proberen toe te passen! Mooi en praktisch lijstje.

  • Romy 16 mei 2019 op 12:23 am - Beantwoord

   Mooi om te horen dat jij ook iets aan die tip van mijn vader hebt. Het helpt mij zeker. Ik vond het best wel een eye-opener dat je op zo’n manier eigenlijk best wel veel zelf kan sturen. Meer dan je zelf soms denkt 🙂

 9. Nikita 14 mei 2019 op 1:16 pm - Beantwoord

  Ik volg Sanny ook, althans, dat deed ik. Ik kijk momenteel geen zware pysche via Youtube omdat ik daar eventjes geen zin in heb. Pysche lezen zoals op jouw blog vind ik dan weer geen probleem, maar lezen is mijn ontspanning. Ik had hetzelfde gevoel de afgelopen tijd omdat er zoveel op me af kwam en ik merkte dat ik weer achteruit aan het gaan was. En dat wil ik niet. Natuurlijk is het oke om je slechter te voelen of een baaldag te hebben. Maar ik weet inmiddels prima wanneer het weer slechter aan het gaan is, een handig inzicht. Ik moet wel eerlijk toegeven, sinds ik sociale media niet gebruik (voor eventjes dan) ben ik wel een pak rustiger. Mijn verwachtingen liggen lager, op vele gebieden. Het is nogal nefast voor je zelfvertrouwen als je aan het rusten bent en dan ziet hoe ieder ander werkt en toffe dingen doet. Ik weet prima dat op sociale media niet alles is zoals het lijkt. Maar ik ben een werker en iemand die zich graag inzet. En als je dat niet kan vanwege energietekort en ziet anderen die dat wel kunnen, dan heeft dat wel een bepaald effect op je. Als ik terug actief ben is ook het eerste wat ik ga doen mijn sociale media opruimen. In de zin van, vriendenlijst doorlopen, pagina’s die ik volg doorlopen. En alles wat negatief is of me ongelukkig maakt, verwijderen. En bij sommige mensen gewoon de meldingen of berichten uitzetten zodat het niet meer door mijn feed komt. Vorige week heb ik ook een paar dagen niks gedaan voor mijn blog, ik had wel content genoeg. Maar ik heb me eventjes volledig teruggetrokken. En blijkbaar heeft het wel zijn effect gehad, want ik voel me een stuk beter. Zowel fysiek als mentaal. Ik ga mijn sociale media niet verwijderen, ondanks de rust nu. Ik haal namelijk ook heel veel positieve energie uit sociale media, alleen werd het gewoon eventjes te veel op de stapel afgelopen tijd. Maar anders kan ik er prima mee omgaan.

  • Romy 16 mei 2019 op 12:25 am - Beantwoord

   Aww, lieve Nikita, wat rot om te horen dat je best wel strugglet met het rustig aan moeten doen terwijl je het gevoel hebt dat veel anderen wél doorgaan. Wel heel knap dat je voor jezelf hebt besloten social media even te laten voor wat ze zijn. Ik kan me voorstellen dat dat inderdaad al een gevoel van opluchting geeft omdat je dan niet meer in de verleiding komt om steeds naar anderen te kijken. Een prachtige stap waar je zeker wel heel trots op mag zijn!
   Neem alle rust en tijd die je nodig hebt voor jezelf! Zonder social media, want zo te horen doet dat je absoluut heel erg goed <3

 10. Anouk 14 mei 2019 op 7:51 pm - Beantwoord

  Ik had de slechte gewoonte om als ik te veel aan mijn hoofd had te proberen zoveel mogelijk te doen in zo min mogelijk tijd. Van mijn psycholoog heb ik het trucje geleerd om 3 lijstje te maken, lijstje 1 heeft de dingen die vandaag moeten en die je gaat doen, lijstje 2 zijn dingen die deze week moeten maar die vandaag nog wel even kunnen wachten en lijstje 3 zijn dingen die ook over een paar maand nog kunnen.

  • Romy 16 mei 2019 op 12:26 am - Beantwoord

   Wat een goede tip zeg, die combinatie van drie lijstjes! Die tip ga ik ook eens onthouden. Vaak helpt het volgens mij inderdaad al heel goed om je te realiseren dat sommige doelen bij wijze van spreken ook volgende maand nog kunnen en echt niet per se nu af hoeven te zijn.

 11. Anna 14 mei 2019 op 10:10 pm - Beantwoord

  Wat een fijne tips! Ik vind het nog weleens lastig om prioriteiten te stellen. Vooral omdat ik al mijn werkzaamheden (voor mijn bedrijf) in een paar vrije dagen moet proppen. Dan wil ik meteen alles doen! Ontspannen vind ik dan extra lastig, omdat ik graag productief wil zijn. Ik merk wel dat laptop-vrije dagen mij heel erg goed doen. En gewoon even helemaal niks op mijn to do lijst hebben :-).

  • Romy 16 mei 2019 op 12:28 am - Beantwoord

   Zeker als je het liefst lekker productief wilt zijn, is het inderdaad niet altijd makkelijk om te ontspannen. Ik herken je gevoel wel. Ik werk ook aan mijn eigen bedrijf op vrije dagen en wil dan het liefst een enorme to-do-list afwerken. Inmiddels besef ik wel dat dat vaak helemaal niet zo efficiënt is, omdat ik juist na even ontspannen vaak een stuk productiever bent. Maar dat soort momentjes van rust pakken blijft een uitdaging 😉

 12. Giovanna Jansen 25 mei 2019 op 10:16 am - Beantwoord

  Wat een fijne tips!
  Vooral sommige doelen even parkeren vind ik nog best lastig. Ja maar, alles moet af en dat moet nu, zegt mijn gevoel dan.
  Maar dat werkt juist averechts denk ik. ?

  • Romy 29 mei 2019 op 8:44 am - Beantwoord

   Heel herkenbaar! Ook ik kan best wel ongeduldig zijn, terwijl aan alle doelen tegelijk werken vaak niet echt handig is 😉

Recente blogs

Een half jaar fulltime aan het werk | Hoe bevalt het?

21 november 2017|Carrière en ondernemen, Persoonlijk|

Bijna een half jaar geleden stapte ik het bedrijfspand binnen. Met mijn nieuwe hakken aan en een tas bungelend aan mijn arm begon ik aan een nieuw avontuur. Mijn allereerste werkdag bij mijn allereerste grotemensenbaan was aangebroken. Een tikkeltje nerveus (kan ik dit allemaal wel?) begon ik aan deze spannende dag. Het was een dag van tientallen handjes schudden, honderden indrukken en een flinke dosis informatie die niet allemaal meteen bleef hangen. Inmiddels is het een half jaar geleden dat ik de eerste stappen in ons pand zette. Alweer een half jaar fulltime aan het werk, hoe bevalt dat?

Outfit | Mijn vintage spijkerjasje van Vergane Glorie

22 juni 2019|Outfits|

Kleding kopen is op zich geen straf. Maar veel leuker dan het ene na het andere item in je virtuele winkelmandje gooien, is het als je spontaan tegen een geweldige vintage vondst aanloopt. Het overkwam mij twee weken geleden op de Sunday Market. Net nadat ik afscheid had genomen van mijn oude spijkerjasje dat een gapend gat bij de oksel bleek te hebben, kwam ik een nieuw exemplaar tegen waaraan het gapende-gat-jasje absoluut niet had kunnen tippen. Of nou ja, nieuw - vintage dus. Een uniek exemplaar dat door een creatieve ondernemer is opgefleurd. Je begrijpt het: dit jasje verdient een plek op mijn blog.

Favorieten | Sombrero Tan, Steeds Leuker, stippenrok & Sintvoedsel

16 oktober 2023|Lifestyle|

Soms kom ik al dan niet eetbare dingen tegen die ik zó geniaal vind dat ze een plek in mijn favorietenverzameling krijgen. Vandaag is het weer zover! Ik reserveerde dit keer onder andere een plek voor een open-deuren-boek dat ik wél kan waarderen, de roze muurverf die het voor mij helemaal is en een make-upverwijderaar die eens wel mijn mascara tot op de laatste korreltjes wegkrijgt. Verder tip ik je graag de lekkere pepernoten waarvoor ik al mijn "Geen pepernoten in oktober"-principes overboord gooide en mag een magisch flesje met eetbaar spul niet ontbreken tussen mijn favorieten. Daar komen ze allemaal!