energieverbruik verminderen 7

Te veel prikkels? 13 tips om je overprikkelde hoofd tot rust te brengen

 • 8 november 2022
 • 13 Reacties

Familieweekenden, kantoorborrels of drukke meetings – na een dag vol indrukken kan het je ook allemaal te veel zijn. Of je nu een lange dag in een echoënde ballenbak met gillende kinderen doorbrengt of dat het je te veel is na een dag vechten tegen deadlines, telefoontjes en kletsende collega’s – overprikkeling overkomt iedereen. Zie het als een foutmelding van je hoofd. Je moet die zien op te lossen om weer goed te kunnen functioneren en je prikkelfilter opnieuw aan te zetten. Dit zijn 13 tips voor als jij moe, gespannen, druk in je hoofd of gewoonweg doodop bent door te veel prikkels.

Wat is overprikkeling?

Overprikkeling betekent volgens de Hersenstichting dat het je hersenen moeilijk lukt om prikkels te filteren. Prikkels zijn alle signalen die tot je hersenen komen: dingen die je ziet, hoort, voelt, ruikt of denkt. Je hebt dan een tijdje zo veel prikkels tot je gekregen dat je prikkelfilter met vakantie gaat.

Daardoor spelen er bij overprikkeling twee dingen:

 1. Je krijgt meer prikkels binnen. Of beter gezegd: te veel prikkels. #nofilter
 2. Je ervaart de prikkels heftiger dan normaal.

Overprikkeling komt vaker voor bij mensen met hersenletsel, maar ook bij mensen met autisme, ADHD, een burn-out of overspannenheid. Ben je hoogsensitief? Dan heb je ook meer kans dat het je na een tijdje te veel prikkels zijn. Maar ook als je geen van die labels hebt, heb je natuurlijk een prikkellimiet.

De prikkellimiet ligt bij iedereen ergens anders. De één kan prima functioneren in een drukke kantoortuin met bellende collega’s naast zich en kan daarna ook nog rechtstreeks door gaan naar een nog veel drukker verjaardagsfeest om daarna nog te blijven plakken voor een drankje. De ander is ergens bij die drukke kantoortuin al afgehaakt. Het is niet gek als jij dat laatste hebt (misschien ter geruststelling: ik ga ook beter op mijn thuiskantoor én oortjes); ieder persoon is daarin anders. En als je al hoog in je stress zit, zal je overprikkel-tax sowieso eerder zijn bereikt.

te veel prikkels overprikkeling 3

Herken je jouw symptomen van overprikkeld zijn?

Voorkomen is altijd beter dan naar tips tegen overprikkeling googelen. Ik merkte zelf dat ik een jaar geleden sneller geïrriteerd was dan anders, minder kon hebben en vaak doodmoe op de bank zat ’s avonds. Toen ben ik bewust gaan kijken wat me zo moe maakte. Het bleek er vooral aan te liggen dat ik te veel werk in mijn agenda probeerde te proppen, op allerlei ad-hoc-dingen ‘ja’ zei en daardoor veel alleentijd liet sneuvelen.

In die tijd ben ik gaan kijken wat ik bij mezelf merk aan symptomen van overprikkeld zijn. Als je dat eenmaal weet, kun je het een volgende keer beter aanpakken. Houd bijvoorbeeld een overprikkellogboek bij. Noteer daarin op welke momenten je te veel prikkels had. Wat was de situatie? Waar kwam de overprikkeling door? En wat merkte je aan jezelf? Hoe beter je je eigen symptomen van overprikkeling kent, hoe makkelijker je het volgende keer voor kunt zijn.

Bij mij zijn dit bijvoorbeeld tekenen dat het iets te veel is:

 • Ik heb meer moeite om mijn aandacht bij een gesprek te houden.
 • Ik heb heel veel behoefte om alleen te zijn.
 • Ik voel me moe en slap.
 • Ik ben sneller geïrriteerd of word eerder ongeduldig.
 • Het lukt me minder goed om nieuwe informatie op te nemen.
 • Ik voel me onrustig en kom minder goed in slaap.
 • Als het echt menens is, dan kan ik huilerig worden (en heb ik zelf geen idee waar de tranen vandaan komen).
te veel prikkels overprikkeling 5

Tips voor als het iets te veel prikkels zijn

Dat je soms in een omgeving bent met te veel prikkels, is niet te voorkomen. We hebben nu eenmaal niet allemaal een houten hutje aan de Waddenzee of op een Oostenrijkse berg. Soms is een dag slopend of barsten voor je gevoel je hersenen uit je hoofd door alle indrukken. Error error, geeft je systeem aan. Tijd om de uitknop te vinden, zodat je systeem weer rustig op gang kan komen. Maar hoe? Deze 13 tips pas ik zelf toe als ik door te veel prikkels niet meer de leukste en energiekste versie van mezelf ben.

1. Zeg het als het je te veel prikkels zijn

Voor anderen is meestal niet zichtbaar dat je overprikkeld bent; alleen jij kunt dat ervaren. Dat betekent ook dat jij het zelf moet aangeven als je niet nóg meer overprikkeld wilt raken.

Dit was voor mij de grootste leerschool. Zo heb ik weleens op verjaardagen gezeten tot twee uur ’s nachts, terwijl mijn lichaam rond middernacht al schreeuwde om mijn bed. Ik merkte dan dat alle gesprekken langs me heen gingen en dat ik er nog wel lijfelijk zat, maar dat mijn overprikkelde hersenen al ergens naar een eiland ver weg waren vertrokken.

Op zulke momenten geef ik nu aan dat mijn batterij leeg is of dat ik naar huis ga. Mensen vinden het meestal juist fijn als je zelf aangeeft wanneer je uitgecheckt bent. De ander heeft er ook niets aan als alle woorden langs jou heen gaan.

Vind je dit lastig, omdat je bijvoorbeeld in een groep bent? Je hoeft niet meteen het woord ‘overprikkeld‘ of ’te veel prikkels’ te gebruiken. Je kunt ook gewoonweg een plan B bedenken en dat aankondigen: “Hé jongens, ik vind het superleuk, maar ben een beetje moe. Ik ga nu weer richting huis.” En nemen mensen je dat kwalijk, laat ze lekker. Alleen jij kunt voor jezelf kiezen.

2. Stap uit de situatie

Stop met een gesprek, ga even in je eentje wandelen of maak een lunchwandeling tijdens kantooruren als de drukke kantoortuin je iets te veel van het goede is geworden. Blijf jezelf niet pushen, maar geef jezelf de rust en uitvlucht die je nu nodig hebt. Zoek een rustige plek op, doe eventueel wat ademhalingsoefeningen en ontspan zo. Tien minuten stoppen is soms al genoeg om daarna met minder frustratie en overprikkeling terug de situatie in te gaan.

3. Zorg voor een zenplek in huis

We hebben allemaal dagen waarop je nu eenmaal de hele tijd in veel prikkels zit. Je gaat met je kinderen naar een ballenbak (wat volgens mij dé HSP-hel is), je bent op een druk verjaardagsfeest of je kunt het gezellige familieweekend onmogelijk afslaan. Helaas is het niet altijd mogelijk om te voorkomen dat je moe thuis komt. Wat je wél kunt doen, is ervoor zorgen dat je bij thuiskomst niet nóg meer prikkels hebt. Creëer een plek waar je volledig tot rust kunt komen.

 • Ruim spullen op zodra je ze niet meer gebruikt. Lukt dat niet? Ga dan in een andere kamer zitten waar wél minder spullen liggen (of plan een opruimsessie, desnoods met een opruimcoach).
 • Haal niet te veel spullen in huis. Koop bijvoorbeeld niet méér woonaccessoires dan je kwijt kunt en shop niet méér kleding dan in je kast past.
 • Zorg voor een hoekje of kamer die speciaal voor jou is. Ook als je klein woont, is daar vaak wel een optie voor. Al is het maar een stoel waarin je volledig kunt wegzakken.
 • Kom je thuis en is je energiethermometer tot onder het nulpunt gekelderd? Geef aan je partner of andere huisgenoten aan dat je liever even met rust gelaten wordt.
 • Open post meteen en voorkom dat er overal krabbeltjes rondslingeren waar je iets mee moet. Noteer aantekeningen in je agenda, maak de post open en betaal de Belastingdienst direct. Dan word je niet steeds met moet-ik-nog-iets-mee-papiertjes geconfronteerd (en voorkom je nóg vervelendere blauwe enveloppen).
 • Zet persoonlijke spullen in jouw zenplek. Zo maak je er een vertrouwd en veilig plekje van.
te veel prikkels overprikkeling 6

4. Accepteer dat je een prikkellimiet hebt

Veel mensen gaan aan zichzelf twijfelen als ze zich overprikkeld voelen. Zouden dit voor andere mensen ook te veel prikkels zijn? Stel je je misschien aan? Hoe kan het dat je “nu al” moe bent? Maar als je aan alles voelt dat het te veel is, stop dan met twijfelen aan jezelf. Al kan je beste vriendin tien keer zoveel aan als jij, dat doet er niets aan af dat het voor jou nu too much is. Focus op de signalen van jouw lichaam en op jouw leven en agenda. Iedereen heeft een limiet en voor jou ligt die blijkbaar hier. Geef eraan toe en onderneem actie.

5. Cancel telefoontjes

Is er een beller terwijl jij net hard toe was aan even niet meer sociaal doen? Laat je telefoon gewoon rinkelen. Tenzij het echt belangrijk is natuurlijk – neem dan op en houd het kort. Maar besef verder dat je altijd zelf mag bepalen of je iemand op dat moment toelaat in je leven. Stuur eventueel een berichtje met een tijdstip waarop je wél weer beschikbaar bent. Dan neem je zelf de touwtjes in handen.

Niet elk telefoontje aannemen is trouwens ook in het voordeel van de beller. Degene aan de andere kant van de lijn, heeft er niets aan als jij met je vergiethoofd en de focus van een parkiet gaat luisteren. Dan kun je beter een moment prikken waarop je wel weer fris, fruitig en gefocust bent.

6. Schrap je social media

Nu we toch met schrappen en cancellen bezig zijn, kunnen die aandacht slurpende apps er ook nog wel bij. We leven in een wereld waarin altijd wel prikkels zijn om je aan bloot te stellen. Lang leve Instagram, Facebook, LinkedIn en andere platforms waarop 24/7 iets te zien is. Zelfs als je alle posts uit je volglijst hebt bewonderd, zijn de foto’s en video’s nog niet op en is er meer te bekijken. Voor je het weet ben je een uur, een stel vermoeide ogen en al helemaal te veel prikkels verder.

Dus als je al overprikkeld bent, voorkom dan dat je acuut op het Instagram-icoon klikt. Doe liever iets minder socia(a)l. Pak er een boek bij, ga wandelen of doe ontspanningsoefeningen. Dan kun je rustig bijkomen in plaats van extra prikkels op de grote hoop erbij te gooien. Social media volledig van je telefoon gooien is niet nodig (mag wel!). Notificaties uitzetten is een goede eerste stap.

te veel prikkels overprikkeling 7

7. Laat het weten als iets kleins je stoort

Pas als je een tiny house op de prairie koopt in je uppie, weet je zeker dat er geen geluid of prikkels van anderen om je heen zijn. In een prikkelarme bubbel leven is onmogelijk en is vast ook niet wat je wilt. Maar als je huisgenoten hebt, kun je wel kleine irritaties uitspreken die jou op de zenuwen werken. Ik vind het zelf bijvoorbeeld heel irritant als ik zit te werken en Bart ondertussen Instagram-filmpjes kijkt met het geluid aan. Dan geef ik dat gewoon aan en doet hij zijn oortjes in.

Ook hier geldt: de ander weet pas waar jij last van hebt, als je het zegt. Spreek het bijvoorbeeld uit als de televisie te hard staat of als je collega de neiging heeft om een uur te bellen aan het bureau naast je (terwijl er ook belruimtes zijn). Uiteraard kan de ander altijd ‘nee’ zeggen; er moet ook geleefd worden. Maar ‘nee’ heb je, ‘ja’ kun je krijgen.

8. Dump je overbodige gedachten

Te veel prikkels kunnen komen door een drukke omgeving, maar soms ben je zelf de boosdoener. Heb jij overactieve hersenen waarvoor je de uitknop ondanks veelvuldige pogingen nog niet hebt gevonden? Dan is minder denken natuurlijk een logische oplossing. Iets wat mij altijd helpt, is schrijven, schrijven, schrijven.

Als je hoofd maar gedachten blijft uitpoepen, geef jezelf dan vijf minuten om alles wat in je hoofd zit op papier te zetten. Zet losse flodders in je digitale agenda, schrijf ideeën op een brainstormlijst op en zorg ervoor dat alle hersenspinsels ergens een plek krijgen buiten je hoofd.

9. Bepaal je eigen ontspanrecept tegen te veel prikkels

Niet voor alle medicijnen hoef je naar de apotheek te gaan. Het recept voor te veel prikkels is vaak iets doen waar je van ontspant. Wat dat is, zal voor iedereen anders zijn. De één wil erover praten, de ander wil met een koptelefoon op door het bos wandelen. Als je maar weet wat voor jou een ultieme energiegever is. Pas die vorm van ontspanning toe op de momenten dat je het nodig hebt. Maak er desnoods ruimte voor vrij in je agenda.

Je hebt er niets aan om toch nog even door te knallen (met het risico op slecht werk, fouten en een slapeloze nacht). Zet liever een streep door één van je taken en maak van aquarellen, boswandelingen en boeken lezen je nieuwe taak van de dag.

10. Doe jezelf een life-saver cadeau: oortjes of een koptelefoon

Wat ik zou moeten zonder mijn oortjes? Geen idee. Soms zit je nu eenmaal middenin een drukke prikkelrijke bedoening. Er staan dag in dag uit bouwvakkers voor je muur te dreunen om een nieuwbouwwijk uit de grond te stampen of je buurvrouw heeft – zo blijkt – een zwak voor luidkeels meezingen met oud-Hollandse “topnummers” die jij niet zo “top” vindt. In al die gevallen zweer ik bij mijn fijne oortjes. Ik zoek op YouTube naar instrumentale muziek en kan zo zelfs in de meest drukke situaties nog in mijn eigen bubbel kruipen. Met oortjes in kan ik bijvoorbeeld zelfs bloggen als Bart ondertussen in dezelfde kamer tv kijkt.

energieverbruik verminderen 2

11. Laat een meditatie door je oortjes klinken

Als je toch in die fijne oortjes hebt geïnvesteerd, gebruik ze dan meteen op een ontspannende manier. Mediteren kan iedereen leren als je maar een fijn YouTube-filmpje of een meditatie op Spotify hebt. Luister bijvoorbeeld de meditaties van Jolanda Hoogkamer. Ik vind haar stem heel rustgevend.

Mocht je nog twijfelen, mediteren kan prima zonder wierookstokjes en hamham-geluiden. Het is niets meer en minder dan je focussen op één ding: je ademhaling, de stem van een meditatiecoach, een bepaald beeld of iets anders. Ik vind mediteren zelf nog steeds de beste manier om in tien minuten rustiger te worden.

12. Pas op met ambitieuze planningen

Als je agenda bommetje vol zit, dan zal het je eerder allemaal te veel worden. Dus pas op met het volproppen van je dagen. Schat realistisch in hoeveel tijd een bepaalde taak kost en maak op basis daarvan je planning. Kijk naar wat logisch gezien lukt op een dag, niet naar wat je het liefst allemaal gedaan zou krijgen. Optimistisch zijn is goed, maar niet als het op planningen aankomt.

Bouw ook voldoende rust in op een dag. Als jij maar doordendert en van telefoontje naar afspraak naar opdracht gaat, dan zullen het je eerder te veel prikkels zijn. Dat is voor mij ook nog steeds een leerpunt. Wat helpt? De inkoppers: slaap voldoende, neem pauzes en klap je laptop op tijd dicht. Het liefst al vér voordat je naar bed gaat.

introvert zijn 5

13. Leer van overprikkeling: doe het voortaan anders

Zelfs als je perfect weet hoe je overprikkeling voorkomt, kun je er nog mee te maken krijgen. Misschien is ‘nee’ één van die woorden die je maar moeilijk over je lippen krijgt of ben je tamelijk optimistisch over wat je op een dag gedaan kunt krijgen. Het is niet erg als je een keer in je eigen valkuilen trapt, als je er maar van leert. Bedenk wat je de volgende keer anders zou kunnen doen.

Komt er een situatie aan waarin je waarschijnlijk te veel prikkels voor je kiezen krijgt? Maak van tevoren een actieplan.

 • Ga wel naar de verjaardag van een lieve vriendin, maar ga bijtijds weg.
 • Reis met eigen vervoer, zodat je niet in de auto ook nog “gezellig hoeft te doen”.
 • Spreek af dat je momenten voor jou alleen neemt tijdens een groepsreis.
 • Koop oordopjes voor het slapen. Ik slaap er elke nacht mee, maar ze zijn ook zeker handig voor als je ergens anders slaapt.
 • Ga apart zitten als je collega een lang telefoongesprek op een iets te hoog volume voert.
 • Zit er een volle dag aan te komen? Besluit dat je de dag erna (grotendeels) vrijhoudt. En houd je daar ook aan.

Chronische overprikkeling? Zoek hulp!

Er is een verschil tussen acute overprikkeling (in een situatie met te veel prikkels zitten en daar direct last van hebben) en chronische overprikkeling. Chronische overprikkeling betekent dat je jezelf structureel onvoldoende tijd gunt om bij te komen van prikkels. De stresshormonen schieten dan door je lijf en krijgen niet de kans om te dalen.

Je hebt daardoor bijvoorbeeld een korter lontje, slaapt slecht of je hoofd staat altijd aan. Als dat zo is, dan helpt een kwartiertje met een boek op bed liggen niet. Neem in zo’n geval je klachten serieus en zoek hulp. Ga met de huisarts in gesprek of bezoek een coach of psycholoog die je kan helpen. En geldt er voor specialistische hulp een wachtlijst? Doe dan zelf alvast aanpassingen. Ga na waar jij behoefte aan hebt. Wil je een keer in je eentje een paar dagen ertussenuit? Wil je meer tijd inbouwen voor hobby’s? Of minder afspraken plannen? Zet die eerste stappen alvast, ook voordat een professional die meegeeft als huiswerk.

Wat is een typische situatie waarin het voor jou te veel prikkels zijn?

te veel prikkels tips

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Lisa 8 november 2022 op 7:27 am - Beantwoord

  Wat een mooi woord: prikkellimiet. Die is gisteren bij mij héél ruim overschreden maar ik herkende het niet. Doodmoe in bed gerold en erg vroeg wakker geworden. Nu lees ik dit met tranen, zó lief en mooi dat je op afstand bruikbare tips geeft die niemand anders me geeft.

  • Romy 8 november 2022 op 7:39 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je iets aan mijn tips hebt. En zo vermoeiend en rot inderdaad als je zwaar over je limiet heen gaat. Pas goed op jezelf en neem de rust die je nodig hebt <3

 2. Johanna 8 november 2022 op 8:32 am - Beantwoord

  Interessant, ik heb juist van het weekend een online congres gevolgd, waar dat ook aan de orde kwam. En daar ging men ook / vooral in op de fysische kant. Want als basis is er vaak een gestresst immumsysteem, die door alle chemische stoffen en impulsen geen rust meer heeft en dat resulteert in een permanente toestand van “aan” staan. Van prikkelong naar het nervensysteem. Waardoor natuurlijk een stress ontstaat of geen psychische weerstamd meer is. Helaas zijn de diagnose middelen anders als standaard labortest en dat wordt vaak niet betaald. Dus is het een psychisch probleem dat de betroffene zelf moet oplossen. Dus aan jouw lijstje zou ik ook nog gezonde voeding en in de winter extra vitaminen toevoegen. Succes!

 3. Daenelia 8 november 2022 op 8:42 am - Beantwoord

  Het zou best kunnen dat ook hierbij geldt dat voor iedereen een andere oplossing werkt. Mensen zijn niet zo standaard dat we allemaal goed gaan op hetzelfde.
  Ik heb denk ik een vrij hoge prikkellimiet, of ik kan me gewoon goed afsluiten, of ik zoek de prikkels die mij persoonlijk irriteren gewoon niet op. Zal ook wel iets te maken hebben met grenzen stellen en bewaken. Soms moet je ook gewoon horen dat dat mag: je grenzen duidelijk aangeven.
  (En echt: niemand die daar een probleem van maakt, meestal. Ik heb het maar één keer meegemaakt dat ik na een drukke werkdag – waarbij ik veel sociaal contact had met mensen – echt even geen puf had en geen zin om naar een drukke kringverjaardag te gaan van een tante. Ik had al de hele dag met complete vreemden sociaal gedaan en ik had het wel gehad. Dus ik belde dat ik niet kwam, dat ik mijn kadootje meegaf aan mijn ouders maar dat ik doodop was. … Dat is de enige keer geweest dat ik heb meegemaakt dat iemand écht probeerde mijn grens te overschrijden en te negeren. Met als gevolg dat ik NIET alleen die verjaardag oversloeg, maar dat ik daarna geen enkele verjaardag van die tante heb bijgewoond. Ik ga slecht op mensen die hun eigen zin willen doordrijven ten koste van mij. Overigens had ik verder een prima band.)

 4. Naomi 8 november 2022 op 8:48 am - Beantwoord

  Bij mij was er dus sprake van die chronische overprikkeling. Nog steeds ligt mijn prikkellimiet laag en kan ik soms alleen maar met mijn ogen dicht op de bank liggen, maar gelukkig worden die momenten wel steeds minder. Ik ben met je eens: voorkomen is beter dan genezen!

 5. Geke 8 november 2022 op 4:35 pm - Beantwoord

  Veel mensen bij elkaar, dat is garantie op overprikkeling. Ik kom uit een groot gezin en als we dan met z’n allen bijeenkomen is dat best veel volk. Dus als we dan weer thuis zijn heb ik echt een uurtje alleen nodig om te bekomen.
  Van lawaai zoals bladblazers word ik ook helemaal nerveus. Lang leve de bladerhark!

 6. Mirjam 9 november 2022 op 6:29 am - Beantwoord

  Dat van die tranen is zo herkenbaar. Mijn vriend vraagt zich dan altijd heel bezorgd (en lief) af of hij iets verkeerd heeft gedaan of wat er aan de hand is. Inmiddels is hij er wel aan gewend dat ik zo af en toe in tranen uitbarst en ik zelf niet goed weet waarom. Dank je wel voor deze tips. Ik ga ze ook even met vriendlief delen, want hij zit ook regelmatig aan z’n prikkellimiet 😉

 7. Giovanna Jansen 11 november 2022 op 4:31 pm - Beantwoord

  Dat is een mooie: prikkellimiet! Die geeft goed aan dat je prikkels kunt hebben tot een bepaald punt ja. Als je die kent bij jezelf ben je al zo’n eind op weg om voortijdig rustmomenten te nemen of prikkels te verminderen, heb ik gemerkt.

 8. Irene 12 november 2022 op 8:24 am - Beantwoord

  Er komt van mij volgende week ook een post online met wat ik doe als ik overprikkeld ben. Heb bijvoorbeeld mezelf een paar Loop oordopjes cadeau gedaan en die werken echt heel fijn voor mij als ik vb. een etentje met mijn (schoon)familie heb. Ik hoor nog alles maar wel gedempt waardoor het niet meer zo ‘galmt’ in mijn hoofd.

  • Kees 4 oktober 2023 op 10:00 pm - Beantwoord

   Hallo Irene, je schrijft dat je Loop-oordopjes gebruikt. Ik kreeg deze tip van een behandelaar om ze aan te schaffen. Zouden ze volgens jou ook goed werken in een fabriekshal waar je tóch zaken moet kunnen horen omdat het anders te gevaarlijk is maar je wilt tóch een stuk minder prikkels binnen krijgen. De werkgever wil geen oordoppen maar zonder is het eigenlijk niet vol te houden .

   • Irene 4 oktober 2023 op 10:15 pm - Beantwoord

    Hoi Kees! Ik heb zelf nog niet in een fabriekshal gewerkt met Loop oordoppen in dus ik kan niet zeggen dat het dé oplossing voor je is 🙂 Wel vind ik dat het achtergrondgeluid vb op mijn werk vrij goed onderdrukt wordt, maar als een collega tegen me praat hoor ik dat wel duidelijk. Maar ik werk in een kantoor dus dat is waarschijnlijk helemaal niet te vergelijken. Ik vind ze op het station ook fijn trouwens. Dat komt misschien al meer overeen?
    Ik denk dat Loop een soort van niet tevreden geld terug garantie heeft (ben niet zeker) dus misschien wel het proberen waard?

 9. Simone 13 november 2022 op 6:59 pm - Beantwoord

  Het is gelukkig al even geleden, maar voor het eerst echte overprikkeling meegemaakt. Poeh, dat was echt even heftig hoor. Ik was toen echt ver over mijn grens heen gegaan (ik kende die grens nog niet). Maar gelukkig is het tot nu toe daar bij gebleven. Al kan ik me nu een stuk beter in iemand verplaatsen als doe er last van heeft.

 10. Maaike 16 november 2022 op 12:28 am - Beantwoord

  Heel fijne tips! Ik heb er door cptss en hsp zelf vaak last van. Maar volgens mij veel mensen sowieso. We leven in een hectische wereld 🙂

Recente blogs

Kalm kwartier | Mijn nieuwe gewoonte om mezelf meer rust te geven

13 mei 2021|Lifestyle, Zelfliefde|

Een kalm kwartier. Het klinkt misschien als een slechte promotiecampagne voor een veel te dure bodylotion. Maar nee hoor, het is een nieuw "ritueel" dat ik voor mezelf heb bedacht om vaker stil te zitten. Ik weet niet hoe het zit bij jou, maar ik vind de drempel best hoog liggen om echt een dag lang te "niksen" of zes uur lang series te kijken. Totdat ik ontdekte dat ontspanning 'm vaak zit in veel kleinere momenten. Een kwartier tijd kun je elke dag maken - een paar keer per dag zelfs.

Favorieten der favorieten | Beste vondsten van 2019

27 december 2019|Lifestyle|

Haast elke maand kom ik wel nieuwe favorieten tegen. De ene keer is dat een fijn kledingstuk, de andere keer een huishoudelijke life-hack die me heel wat tijd scheelt. Er zijn tv-programma's waar ik blij van word, maar ook meubels die ik voor geen goud had willen missen en apps die het leven een stukje makkelijker maken. Dit jaar deelde ik heel wat favorieten op mijn blog. Tijd voor een recap! Wat zijn mijn favorieten der favorieten van 2020?

Bloopers: leren lachen om jezelf

26 september 2016|Zelfliefde|

Ik ben altijd al best wel een kluns geweest en kom regelmatig in awkward situaties terecht. E-mails naar de verkeerde persoon sturen? Over een stoeptegel struikelen? Bij de verkeerde bushalte staan? Het is mij allemaal weleens overkomen. Vooral toen ik jonger was, schaamde ik me daar vaak voor. Tegenwoordig probeer ik juist om dit soort momentjes te lachen. Want zeg nou zelf, het leven is toch zoveel leuker en grappiger als er af en toe iets misgaat? Leer om jezelf te lachen, dan lachen anderen vanzelf met je mee! Vandaag ga ik met de billen bloot en deel ik mijn 10 meest gênante bloopers met je.