te weinig tijd

Te weinig tijd? 37 tips die mij veel tijd schelen!

 • 12 februari 2021
 • 20 Reacties

Kom je elke dag een uur of drie tekort? Of voelt het alsof je in een race zit tegen de wijzers op de klok en schiet tijd voor echt fijne dingen er daardoor regelmatig bij in? Ook ik heb dankzij mijn 88 hobby’s en een baan die tegelijkertijd mijn grootste hobby is niet altijd tijd in overvloed. Maar er is een redder – of eigenlijk meer dan één: productiviteitshacks en andere tijdbesparende trucjes. Ik verzamelde 37 dingen die ik zelf doe om tijd te besparen. Van handige huishoudhacks tot technische tooltips.

Te weinig tijd? Ga voor een snelle start!

 1. Zorg voor routine in je ochtend. Meestal ben ik geen fan van dingen op de automatische piloot doen, maar ’s ochtends werkt een vaste structuur top voor mij. Dan kom ik snel op gang in plaats van dat ik de dag begin met ontbijtdilemma’s en “Wat moet ik ook alweer doen?”-gedachten.
 2. Zoek een paar altijd-goed-kledingsetjes uit je kast bij elkaar. Veel van mijn outfits zet ik elke twee weken wel een keer op repeat. Scheelt tijd en keuzestress en ik word ook nog eens heel blij van die outfits.
 3. Föhn je haar niet. Tenminste, als dat lukt bij jouw haar. Eerlijk gezegd laat ik het föhnen vooral achterwege omdat mijn haar er kurkdroog van wordt. Maar eigenlijk is het ook best een slimme manier om na elke keer haren wassen tijd te besparen. Ik laat mijn haar bewust aan de lucht drogen en knijp elke paar minuten in mijn natte haren om alsnog volume te krijgen.
 4. Bereid je ochtend ’s avonds voor. Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid. En op de volgende dag. Maak je ontbijt of lunch alvast klaar, leg je kledingsetje alvast op de stoel of douche de avond van tevoren alvast. Allemaal slimme manieren om tijd te besparen!
 5. Maak de dag van tevoren een to-do-list voor morgen. Dan hoef je niet meteen ’s ochtends je net-wakker-hoofd te buigen over wat je nu ook alweer moest gaan doen vandaag en in welke volgorde.

Lees ook: 10 tips om tijd te besparen in de ochtend.

Technische trucjes

 1. Gebruik Web WhatsApp in plaats van de gewone versie van WhatsApp. Vooral als je (zoals ik) graag lang van stof bent in berichtjes, is dat i-de-aal. Op de computer tik ik met tien vingers een stuk sneller dan met één vinger op mijn telefoontoetsenbord.
 2. Schrijf je Instagram-captions op de computer. Instagram-tekstjes typen vind ik al helemaal een crime. Ik heb standaard ruzie met autocorrect (als ik niet oplet, staat er “al een eeuw” in plaats van “als sneeuw”) en ben gewoon niet zo snel op mijn telefoon. Daarom schrijf ik mijn Instagram-captions vaak op mijn computer en mail ik ze vervolgens naar mezelf. De geschreven tekstjes plak ik dan in Instagram. Gaat een stuk sneller!
 3. Gebruik de desktopversie van Instagram, bijvoorbeeld om op DM’s te reageren. Werkt veel fijner dan steeds halve mailtjes op je telefoon moeten tikken.
 4. Plan social-media-posts in via Later. Hoef je er niet elke dag aan te denken!
 5. Gebruik de app Adobe Scan in plaats van een scanner (download ‘m hier!). Je hoeft alleen maar een foto te maken van je documenten. Dan zet de app die om naar een scan, die je ook meteen naar jezelf kunt mailen of in Google Drive kunt zetten. Superhandig!
 6. Laat het werk over aan een app of tool. Zo bestaan er handige boekhoudsoftware, heb ik een app die mij eraan herinnert wanneer mijn planten water nodig hebben, en bestaan er slimme agenda-apps (Google Calendar!). Best fijn om niet zelf alles te hoeven onthouden.

Lees ook: mijn 9 favoriete apps voor Android.

Productiviteitshacks qua werk

 1. Bedenk een maximale tijd die je aan bepaalde moetjes wilt besteden. Dat helpt bij mij goed om mijn perfectionistische stemmetje de mond te snoeren. Vooral bij mailtjes versturen doe ik dit, zodat ik niet tien minuten op een lastige e-mail zit te zwoegen.
 2. Gebruik een duidelijke mappenstructuur op je computer, zodat je snel het document kunt vinden waar je naar op zoek bent.
 3. Meld je elke maand af voor onbenullige mailings en nutteloze nieuwsbrieven, zodat je inbox minder snel vol loopt.
 4. Moet je aantekeningen maken tijdens een gesprek? Bel met oortjes in en tik meteen mee op je computer. Dan hoef je 1) niet je eigen gekrabbel te ontcijferen, en 2) niet alles over te typen wat je hebt opgeschreven.
 5. Stel conceptmails op als je heel vaak een soortgelijk mailtje verstuurt. Ik heb dat bijvoorbeeld gedaan voor samenwerkingsverzoekjes voor mijn blog. Zo hoef ik niet steeds (bijna) hetzelfde bericht te typen, maar kan ik mijn opzet kopiëren en in aangepaste vorm versturen.
 6. Houd je uren voor werktaken bij (ook voor bijvoorbeeld mailen of andere bijzaken). Ik vind Toggl daar superhandig voor. Zo krijg je inzicht in hoeveel tijd je aan dingen besteedt. Dat helpt dan weer om te kijken of het sneller kan.
 7. Begin met je stomste taak. Eet de kikker als eerst. Hoef je daar niet de hele dag tegen aan te hikken.

Meer handige apptips? Ik deel mijn 10 favoriete tools voor bloggers en ondernemers.

te weinig tijd productiviteitstips

Mix & match

Multitasken is niet altijd een succes. Over het algemeen ben ik voorstander van vooral je aandacht ergens bij houden. Maar in sommige gevallen ben ik wel degelijk fan van blenden, huzzelen of mixen & matchen. Zeker als ik te weinig tijd heb (of nee, denk te hebben). Een paar tips:

 1. Probeer afspraken te combineren. Zo plande ik vaak mijn businesscoach en orthodontist achter elkaar, omdat die op tien minuten rijden van elkaar zaten (en allebei niet bepaald aan het eind van mijn straat zitten). Zulk soort combi-afspraken schelen heel wat reistijd.
 2. Combineer boodschappen doen met een wandeling. Handigst is wel om eerst te wandelen en dan boodschappen te doen, tenzij je er meteen een work-out voor je armspieren van wilt maken.
 3. Heb je een hekel aan reclames? Kijk dan programma’s terug (ik zweer bij mijn NLZIET-abonnement!). Als je een programma later terugkijkt, kun je alle reclames gewoon overslaan.
 4. Kijk het nieuws met een half oog. Ik heb niet de behoefte om uitgebreid voor het zes- of achtuurjournaal te gaan zitten, maar wil het toch graag zien (yep, volwassenheid slaat toe!). Daarom zet ik het nieuws vaak aan terwijl ik iets anders doe. Bijvoorbeeld tijdens het eten koken, foto’s bewerken of schoonmaken.
 5. Ik ben gek op batch-productiviteit. Zo maak ik vaak veel blogfoto’s achter elkaar, prop ik meestal een heleboel huishoudelijke klusjes in één middag en kook ik wel vaker tegelijkertijd avondeten en soep voor de hele week. Als je eenmaal in de flow zit, kun je dingen een stuk sneller doen.
 6. Ook los van werk is bellen met oortjes in best handig. Soms heb je van die gesprekken waar je je aandacht niet echt bij nodig hebt. Met oortjes in kun je dan prima ondertussen de was opvouwen of zoiets.

Lees ook: Tijd tekort? 9 tips om meer tijd over te houden!

Minder moeten

 1. Schiet niet bij elk telefoontje meteen in de actiestand. Je kunt best terug appen dat je nu net ergens middenin zit en dat een uur later beter uitkomt. Of je kunt aangeven dat je tijd beperkt is.
 2. Reageer niet op elk “leuke verzoekje”. Besef dat je niet per se met je oud-collega wat hoeft te gaan drinken. En dat als je buurvrouw zegt dat jullie “echt eens moeten afspreken” dat heus niet volgende week al hoeft. “Nee” is ook een antwoord.
 3. Geef van tevoren aan hoeveel tijd je hebt ingepland voor een call of vergadering. Zet dit ook in de uitnodiging en houd je eraan. Dat doe ik sinds kort en ik merk dat het me goed helpt om een gesprek efficiënter te maken.
 4. Besef dat je niet alles in je uppie hoeft te doen. Kan een app het niet voor je oppakken, kijk dan of het zinvol is om het uit te besteden. Vooral voor ondernemers handig, want alles zelf doen is (ook voor mij) een bekend struikelblok.
 5. Moraal van het verhaal: zeg nee. Misschien net wat vaker dan je op dit moment doet. Jij bent zelf de baas over je agenda en to-do-list.

Handige huishoudhacks

 1. Koop kleding die je niet hoeft te strijken of laat kleding opdrogen aan een wasrek in plaats van in de droger (ik heb zelf niet eens een droger, dus dat doe ik sowieso). Vaak hoef je blouses of jurken dan niet eens te strijken.
 2. Ruim elke avond de troepjes op die nog rondslingeren. Als je elke dag een beetje opruimt, hoef je nooit in één keer een hele berg te doen (en daar als een berg tegenop te zien!).
 3. Koop een kruimeldief, zodat je niet steeds voor kleine beetjes hoeft te stofzuigen. (Die tip ga ik zelf ook maar eens opvolgen. Mijn oude kruimeldief heeft het helaas begeven.)
 4. Ruim tijdens het koken alvast op wat je niet meer nodig hebt of doe ondertussen iets anders (wel opletten dat je wokgroenten niet aanbakken natuurlijk).
 5. Doe boodschappen voor meerdere dagen. Ik vries brood gewoon in en kan eigenlijk altijd prima 7 dagen met mijn (vegetarische) boodschappen en groenten doen. Als je een groot gezin hebt, zijn weekboodschappen waarschijnlijk een onmogelijke missie. Maar ook dan hoef je vast niet elke dag naar de winkel.
 6. Gebruik colour catcher-doekjes om was in alle kleuren bij elkaar te kunnen mikken. Doe ik al sinds mijn allereerste wasje en scheelt veel extra wasjes (en dus werk).
 7. Investeer in goede huishoudapparaten. Als het op huishoudelijke hulpjes (lees: apparaten) aankomt, ga ik liever voor kwaliteit dan voor apparaten die half werk leveren. Vooral mijn vrij prijzige stofzuiger is een lifesaver. Wel zo fijn dat mijn huis ook echt volledig kattenharenvrij is als ik dat ding erbij heb gepakt.
 8. Kook voor 2 dagen. Ik probeer altijd minimaal twee porties groenten te maken als ik kook. Kan ik de rest in een tupperwarebakje stoppen en de volgende dag opbakken. Scheelt enorm als je op dag 2 maar 5 minuten in de keuken hoeft te staan!

Te weinig tijd? Sommige dingen verdienen tijd!

Verder is het, zoals ik laatst al schreef, belangrijk om te beseffen dat jij grotendeels zelf de baas bent over jouw tijd. Jij kunt tijd voor jezelf vrijmaken – ook als daar nergens een gaatje voor lijkt te zijn. Sommige dingen verdienen tijd. Jijzelf bijvoorbeeld. Maar ook je mooiste dromen, je persoonlijke ontwikkeling, de mensen van wie je houdt en alle kleine dingen (van postzegels plakken tot wandelen) waar jij oprecht heel blij van wordt. Juist door tijd te besparen op andere dingen houd je hopelijk meer kostbare tijd voor al die fijne dingen over.

Meer tips voor tijd besparen? Lees dan over 10 dingen om te schrappen en zo tijd te besparen.

Wat is jouw beste tijdbesparende lifehack?

te weinig tijd tips

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 12 februari 2021 op 8:29 am - Beantwoord

  Hele fijne tips! Ik doe al veel in batches, dat scheelt echt zoveel tijd! En vooral het nee zeggen en daardoor mijn grenzen goed bewaken heeft me al zoveel goeds opgeleverd.

 2. Els 12 februari 2021 op 9:57 am - Beantwoord

  Web WhatsApp, ja, dat is echt heerlijk! Zo fijn. En kleding strijken, als ik ergens een hekel aan heb, gelukkig hoef ik bijna niks te strijken ;-).

 3. Naomi 12 februari 2021 op 10:21 am - Beantwoord

  Briljant idee om de tekst voor Instagram op de computer te maken. Ik heb ook altijd ruzie met mijn telefoon als het gaat om lange(re) berichten typen, dus dit ga ik zeker weten onthouden.

 4. Audrey 12 februari 2021 op 10:29 am - Beantwoord

  Goede tips! Ik gebruik meestal een stoffer en blik voor dingen waar jij de kruimeldief voor zou grijpen. Verder heb ik net als jij geen droger (of fohn) in huis. En bellen doe ik inderdaad echt nooit meer met de telefoon tegen mijn oor, pff…

 5. Daenelia 12 februari 2021 op 11:18 am - Beantwoord

  Sommige dingen hoef je inderdaad niet te doen. Volgens mij is dat de beste tip: gewoon ook eens nee zeggen. Toch zou ik echt graag een uur of 6 meer per dag hebben, gewoon om 6 uur niks te doen! 🙂 (Ik merk dat dit artikel bij mij vooral losmaakt dat ik al aardig aan mijn tax zit wat betreft tijd … het is een rottijd en ik heb het te druk, en mijn hoofd is te vol, en ik ben ook nog eens minder productief dan ik normaal ben. Frustrerend!)
  Eerlijk gezegd typ ik liever insta caption op mijn telefoon en whatsapp berichtjes ook. Juist! Juist omdat ik dan gedwongen word om kort van stof te blijven. Lange teksten (dat weet je!) zijn niet altijd betere teksten. En kijk eens naar mijn lange reacties hier! En dan doe ik die ook nog wel eens vanaf mijn telefoon!
  Voor mij is de beste tijdsbesparende hack: huur een schoonmaker. Maar ook: neem voldoende rust en vrije tijd om in je besteedbare uren procutiever te zijn. Met een te vol hoofd (duh) ben je gewoon niet op je best. Zorg goed voor jezelf.
  En huur een schoonmaakhulp.
  (Hee, ik zie dat bij de reactie plaatsen de link naar blogs vervangen is door links naar reacties op blogs. Ik vink het maar uit?)

 6. Lilian 12 februari 2021 op 12:24 pm - Beantwoord

  Oh wat een heerlijke tips! Dit is ook wel een beetje mijn ding, dus veel kende ik gelukkig al. Wat fijn dat jij ook niet zo snel kan typen op de smartphone, ik dacht dat ik de enige was. Ik typ mijn Instagram captions vaak in Google Keep, die gebruik ik op mijn smartphone ook (als widget) om nieuwe ideeën in te spreken en die kan ik dus heel eenvoudig openen en plakken in Instagram

 7. Irene 12 februari 2021 op 12:58 pm - Beantwoord

  Amai dit is echt een heel uitgebreide maar super handige lijst! Ik gebruik WhatsApp ook op de computer en dat is inderdaad een heel pak handiger (ook alleen al omdat mijn telefoon om een of andere gekke reden telkens een spatie plaatst tussen mijn laatste woord en het leesteken dat volgt). Ik strijk nooit en droog mijn haar ook nooit met een haardroger. Bij mij valt het ook mooier als ik het gewoon aan de lucht laat drogen en het is nog beter voor je haar ook.

 8. bychristiana 12 februari 2021 op 1:02 pm - Beantwoord

  Sommige dingen verdienen tijd, dat vind ik mooi gezegd! Ik vind het altijd wel een kwestie van tijd voor dingen maken, moet ik zeggen. Met de opleiding tot professional organizer hebben we het ook al regelmatig over tijd management gehad. Dat zette me wel aan het denken natuurlijk, want hoewel ik toch altijd wel vind dat ik behoorlijk productief ben, heb ik ook momenten / dagen dat ik een beetje aan het lummelen ben en daar kan ik dan best van balen. Ik moet dus soms ook echt beter met mijn tijd omgaan. Ik vind trouwens dat trucje van het schrijven van een instagram tekst op de computer en dan mailen naar jezelf heel handig. Dat ga ik onthouden, want ik kan ook veeel sneller typen op mijn computer dan op mijn telefoon.

 9. Evelyne - Gouden Momenten 12 februari 2021 op 3:03 pm - Beantwoord

  Ha, wat een handige tip om je teksten voor op social media alvast te tikken op je pc en dan te kopiëren en plakken. Bedankt hiervoor!! Ik heb zo’n korte teksten en vind dat zo jammer. Misschien dat het hierdoor beter gaat. Mijn foto’s doormailen naar mijn eigen mailadres deed ik wel al (hoe gek het ook klinkt, haha), want mijn foto’s neem ik uiteraard met mijn camera ipv met mijn gsm 😉

 10. Lianne 12 februari 2021 op 3:52 pm - Beantwoord

  Goede tips! Ik probeer vooral mijn tijd te besteden aan dingen waar ik écht energie van krijg. En mijn huis schoonmaken is dat totaal niet, haha! Binnenkort ga ik denk ik voor een keer in de week een huishoudelijke hulp inhuren. Kost wel wat maar scheelt me tijd die ik beter en leuker kan besteden. De app Later gebruik ik inderdaad ook voor Instagramposts, heel handig!

 11. Giovanna Jansen 12 februari 2021 op 4:22 pm - Beantwoord

  Fijne tips! Ik denk dat ik ze zo ongeveer allemaal ook doe, alleen die van de kruimeldief niet meer sinds de kruimeldief stuk ging 😉 en bellen met oortjes ben ik mee gestopt toen mijn moeder tijdens het gesprek dan te pas en te onpas riep dat ze met niet verstond…. misschien met andere mensen toch maar weer proberen, handsfree bellen is zo veel fijner.

 12. Maaike 12 februari 2021 op 4:41 pm - Beantwoord

  Wow, wat een hoop goede tips!! Dank je wel voor het delen 😀

 13. Justine 12 februari 2021 op 5:46 pm - Beantwoord

  Oeh daar zitten een heleboel goede tips bij! Grappig ook; ik herkende veel dingen die ik (onbewust) ook doe! Zo combineer ik boodschappen ook vaak met wandelen, bel ik het liefst met oortjes zodat ik mijn handen dan voor iets anders vrij heb, etc etc. Leuk!

 14. Laurine 12 februari 2021 op 9:29 pm - Beantwoord

  Ik leerde zonet dat Whatsapp ook op de computer bestaat. Dat ga ik direct even bekijken, want dat lijkt me veel fijner werken! Kleding kopen die je niet hoeft te strijken, vind ik ook echt een lifesaver. Sinds een aantal jaren let ik erop dat alleen nog maar ‘kreukelvrije’ kleding koop en dat heeft me al zoveel tijd bespaard!

 15. Noor 12 februari 2021 op 9:53 pm - Beantwoord

  Het belangrijkste dat ik tot nu toe geleerd heb is:
  – maak bewust en mindful tijd vrij voor jezelf. Toen ik nog studeerde had ik amper tijd om mijn tanden te poetsen. Ik had vaak laat les en was hierdoor laat thuis. Nu wil ik bewust tijd vrij maken voor mezelf omdat je jezelf op 1 moet zetten.
  – antwoord alleen op berichten wanneer je wilt. Soms antwoord ik pas na 2 dagen terug.
  – ik geef dezelfde energie zoals ik de energie van iemand ontvang, bv wanneer iemand mij negeert en na een aantal maanden pas stuurt, zal ik hem/haar ook negeren en laat antwoorden. You get what you give.

 16. Mevrs 14 februari 2021 op 6:51 pm - Beantwoord

  Google docs en kalender gebruik ik veel.
  Luidspreker bellen zo heb je je handen ook vrij.
  Anders zitten er nog een paar leuke tips in die ik zeker ga gebruiken

 17. Anouk 15 februari 2021 op 10:54 am - Beantwoord

  Ik doe eigenlijk bijna al deze dingen al! Instagram posts inplannen neem ik me altijd voor en om de een of andere reden mislukt dat altijd. Misschien moet ik er eens tijd voor gaan inplannen om die klaar te zetten, zodat ik het ook echt doe

 18. Dinja 16 februari 2021 op 9:27 pm - Beantwoord

  Handige tips zeg! Kleding strijk ik eigenlijk nooit want of ik vouw ze daarna toch op of ik doe ze gelijk aan vanaf het wasrek (scheelt ook weer tijd in het opvouwen!).
  Tegenwoordig zorg ik ervoor dat ik ’s avonds voordat ik naar bed ga m’n huiskamer een beetje netjes achterlaat. Dat scheelt de volgende ochtend ergernissen en het ruimt op de één of andere manier sneller op (ik ben een avondmens, misschien is dat ‘m).
  Ik probeer tegenwoordig ook alles meer ‘los’ te laten. Haasten bij de supermarkt heeft geen zin, dus dat doe ik op m’n dooie gemakje. Scheelt zoveel stress!

  • Romy 28 februari 2021 op 11:36 am - Beantwoord

   Wat goed dat je dingen bewust meer bent gaan loslaten! De tijd nemen voor dingen scheelt inderdaad al zo veel stress.

 19. Beautyjuf 20 februari 2021 op 7:16 pm - Beantwoord

  Haren föhnen doe ik sinds een half jaar niet meer en het scheelt inderdaad (veel) tijd (en geld voor haarverzorgingsproducten ;-)).

  Web WhatsApp is een goede tip! Die ga ik eens installeren op mijn laptop.

Recente blogs

10 willekeurige feiten over mij #2

6 januari 2017|Persoonlijk|

Eens in de zoveel tijd vind ik het leuk om op mijn blog een aantal willekeurige feiten over mezelf te delen. Tijdens onze metroritten in Barcelona had ik gelukkig ruim de tijd om in mijn mobiel een aantal feitjes te noteren. Heb ik bijvoorbeeld muzikaal talent? En welke thee vind ik echt niet te pruimen? In dit artikel heb ik 10 feiten voor je onder elkaar gezet. Zet je schrap voor 10 gekke, grappige of suffe dingen die je nog niet over mij wist.

Recept glutenvrij bananenbrood met blauwe bessen (simpel & gezond)

11 mei 2022|Recepten|

Iets lekkers op tafel hebben staan voor de lunch, is altijd goed. Maar niet altijd (lees: meestal niet) heb ik zin om daarvoor ingewikkelde bakcapriolen uit te halen. Bananenbrood is dan ook mijn favoriete bakrecept. Je mengt wat ingrediënten bij elkaar tot een beslag, giet ze in een cakevorm en hoeft dan alleen nog maar te wachten totdat de oven je oppiept. Dit glutenvrij bananenbrood met blauwe bessen is heerlijk zoet en luchtig, en ziet er door de bessen ook nog vrolijk uit. Oh ja, en je kunt er met wel 12 plakjes uit één brood lekker lang van genieten! 

Waar haal ik online interieurinspiratie vandaan?

18 april 2020|Interieur|

Interieurinspiratie opdoen is misschien wel een van mijn lievelingsbezigheden. Al vér voordat ik een eigen huis had, was mijn Pinterest-bord met "droomhuisinspiratie" rijkelijk gevuld met foto's van kleurrijke stulpjes. Ook nu mijn huis volledig ingericht is, neus ik nog met alle plezier rond op het wereldwijde web op zoek naar online interieurinspiratie. Ik zal dus niet snel zonder ideeën zitten om alwéér iets in huis te veranderen. Graag laat ik je meegenieten van een paar fijne inspiratiebronnen. Dit zijn 7 plekken waar ik mijn online interieurinspiratie vandaan haal.