Te druk? Wat doe je eraan?

13 okt 2016 | Persoonlijke groei | 20 reacties

Verleg je grenzen en leg de lat steeds hoger voor jezelf. Het is inmiddels bijna een trend geworden om onszelf te blijven uitdagen om meer te doen, te kunnen en te willen. Ook ik doe vaak maar wat graag aan die trend mee. Natuurlijk is het goed om je grenzen te blijven verleggen, maar wat nou als je eigenlijk over je eigen grenzen heen gaat en te veel hooi op je vork neemt? Wat nou als je het eigenlijk veel te druk hebt gekregen? Vorige week overkwam mij hetzelfde en besloot ik een pas op de plaats te zetten. Vandaag geef ik 5 tips die mij daarbij hebben geholpen.

druk

Signaleer!

Ten eerste is het belangrijk om bij jezelf te signaleren wanneer je over je grenzen heen gaat. Waar merk je dat aan? Wat voel je? Als ik over mijn grenzen heen ga en het te druk heb, ervaar ik vaak de hele dag door een gevoel van nervositeit. Ik kan me nergens op concentreren en ben alleen nog maar aan het nadenken over hoe ik alle ballen in de lucht kan houden. Ook heb ik op dit soort momenten moeite om in te slapen, omdat er simpelweg te veel door mijn hoofd speelt. Ga bij jezelf na waaraan jij merkt dat je grenzen zijn bereikt. Word je gehaast? Voel je je verdrietig? Of word je opeens om alles boos? Dan is dat misschien een signaal dat je over je grens heen bent gegaan en dat er iets moet gebeuren.

Maak een plan!

Als je eenmaal hebt gesignaleerd dat je het te druk hebt, is het tijd om daar iets aan te doen. Het handigst is om hiervoor een plan op te stellen. Een vraag die mij daarbij helpt, is wat dingen me opleveren. Levert iets me voldoening op? Haal ik er energie uit? Of betaalt het gewoon heel goed (hé, we willen geen droge boterham eten!)? Als ik op geen van die vragen ‘ja’ kan zeggen, overweeg ik om iets te laten vallen. Het is ook goed om na te gaan hoeveel tijd je aan al je bezigheden kwijt bent. Het helpt vaak niet om twee activiteiten te schrappen die maar een half uur tijd per week kosten. Schrap dan liever meerdere kleinere dingen of ga na of je minder tijd kan besteden aan één grote activiteit. Zo besloot ik om minder fanatiek te solliciteren, omdat ik uiteindelijk in een week tijd toch wel heel veel brieven had verstuurd. Ook besloot ik om in het weekend niet standaard aan te vinken dat ik direct beschikbaar ben voor opdrachten van werk, zodat ik dan even mijn rust kan pakken. Heb je moeite om zelf een plan op te stellen? Dan kan het helpen om het er met een vriendin of met je ouders over te hebben. Misschien komen zij met dingen waar je zelf nog niet aan had gedacht.

Geef je grenzen aan!

Naast dat ik zelf vaak over mijn grenzen heen ga, laat ik het ook vaak toe om andere mensen over mijn grenzen heen te laten gaan. Zo liep ik ooit stage op 2,5 uur reizen afstand van mijn woonplaats, maar durfde ik aan mijn begeleider niet aan te geven dat ik die reistijd echt niet trok. Ook toen ze vroeg om mijn stage te verlengen, ging ik zonder meer akkoord. Als je iets in dit verhaal herkent, is het belangrijk dat je probeert om je grenzen duidelijk aan te geven bij anderen. Wat voor mij het beste werkt, is om eerlijk uit te leggen waarom je iets niet wilt of kunt op dit moment. Je schiet er vaak niet zoveel mee op als je om de reden heen draait. Misschien proberen mensen je dan zelfs wel over te halen om toch over je grens heen te gaan. Vertel liever eerlijk dat je een beetje uitgeblust bent en je tijd echt ergens anders in moet steken. Grote kans dat mensen het begrijpen.

Ontspan!

“Ontspannen? Alsof ik daar tijd voor heb!” hoor ik je zeggen. Maar ontspanning is echt heel belangrijk, zeker in tijden waarin je het al erg druk hebt. Ik schreef eerder al dat een uurtje ontspannen je productiviteit juist kan vergroten. Het helpt vaak om even bij te tanken en bijvoorbeeld tijdens een wandeling over dingen na te kunnen denken. Ook een uurtje thee drinken en bijkletsen met een vriendin kan je helpen om van dat stressgevoel af te komen, waardoor je daarna met nieuwe energie weer aan de gang kunt.

Zeg ‘nee’ tegen nieuwe dingen!

Als je dacht dat je er met een goed plan, uitleg voor anderen en ontspanning was, dan heb je het helaas mis. Het grote gevaar van nieuwe opdrachten en uitdagingen ligt nu namelijk nog op de loer. Geloof me, ik spreek uit ervaring als ik zeg dat de verleiding vaak heel groot is om op dit punt toch weer allerlei nieuwe dingen aan te nemen. “Ja maar, dit is te leuk om voorbij te laten gaan!” is dan vaak mijn excuus. Door dat te denken, beland je echter in een vicieuze cirkel en kun je een maand later weer een nieuw plan opstellen. Daarom is het belangrijk om ‘nee’ te zeggen tegen nieuwe dingen die je worden aangeboden. Ook hier geldt dat een duidelijke en eerlijke uitleg vaak het beste werkt. En is iets echt te leuk om voorbij te laten gaan? Kijk dan of je een van je andere bezigheden kunt schrappen, zodat je hier wel tijd voor hebt.

Hoe voorkom jij dat je het te druk krijgt?

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

20 Reacties

 1. Iris

  Ik kan altijd wel met 100 dingen tegelijk bezig zijn. Vaak vind ik het leuk, maar het kan ook te veel worden. Helemaal op mijn werk kan ik vaak geen `nee` zeggen. En dat is soms erg vervelend. Goed artikel!

  Antwoord
  • Romy

   Dankje :) Heel herkenbaar inderdaad! Het woordje ‘nee’ bestaat maar uit drie letters, maar is zo moeilijk over je lippen te krijgen.

   Antwoord
 2. Monique | WritingMonique

  Hele goede tips! Nét als Iris vind ik het ook zo lastig om ‘nee’ te zeggen, maar je hebt gelijk: ontspanning is superbelangrijk!

  Antwoord
  • Romy

   Precies! En nee zeggen is inderdaad zo lastig! Maar we blijven oefenen ;)

   Antwoord
 3. Rebecca

  Zelf ben ik op dit moment met 100 dingen bezig, maar tegelijk met helemaal niks. Eigenlijk ben ik vooral druk in mijn hoofd. Over het algemeen zouden we allemaal denk ik iets vaker nee mogen/moeten zeggen.

  Antwoord
  • Romy

   Heel herkenbaar inderdaad! Ik kan ook soms drukker zijn in mijn hoofd dan in werkelijkheid het geval is.

   Antwoord
 4. Sarah

  Handige tips allemaal. Door gewoon ‘nee’ te zeggen probeer ik het mijzelf een beetje makkelijker te maken. In mijn hoofd voelt het niet altijd even goed aan om mijn to-do lijstje niet meteen af te werken, maar eigenlijk is dat vaak niet zo’n grote ramp. Veel dingen kunnen wel een dagje wachten…

  Antwoord
  • Romy

   Precies! Soms helpt het al heel goed om dingen even uit te stellen en scheelt dat in de chaos in je hoofd.

   Antwoord
 5. Sandra

  Goede punten heb je geschreven! Vooral nee zeggen is iets wat je echt moet kunnen. Gelukkig heb ik dit wel aardig onder de knie sinds wat jaren, maar daarvoor maakte ik het mezelf veel te druk door tegen iedereen ja te zeggen. Hierdoor kwam ik niet meer aan mijn eigen dingen toe. Al moet ik zeggen dat ik momenteel merk dat ik ook weer te veel ja zeg tegen anderen. Moet er dus weer even goed op gaan letten!

  Antwoord
  • Romy

   Wat goed om te horen dat je daar stappen in hebt gezet! Vooral blijven stappen zetten en niet te vaak ‘ja’ zeggen. Het woord ‘nee’ is uiteindelijk maar één lettertje meer ;)

   Antwoord
 6. saskia

  Heel goed omschreven. Ik ga ook veel te snel aan mezelf voorbij en dan is het echt goed om eens nee te zeggen tegen nieuwe dingen en even pas op de plaats te nemen.

  Antwoord
 7. Danielle

  Leuk artikel! Ik ben vooral heel erg van het “Nee” zeggen, ik ben daarin best egoïstisch. Ik zeg eigenlijk alleen nog maar “Ja” tegen dingen waar ik echt zin in heb.

  Antwoord
  • Romy

   Wat goed! Dat is toch juist hartstikke stoer en het is goed om voor jezelf op te komen! Anders heb je zowel jezelf als de ander ermee.

   Antwoord
 8. Vivian

  Goed geschreven! Het is vaak heel lastig om uit te zoeken waar je grenzen liggen, maar als je het eenmaal weet, is het vaak verrassend makkelijk om er rekening mee te houden!

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel :) En het is precies wat je zegt! Als je erachter bent waar je grenzen liggen, ben je vaak al heel ver!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente blogs