telefoongebruik verminderen

Telefoonverslaving? 7 easy peasy tips om je telefoongebruik te verminderen

 • 19 maart 2021
 • 21 Reacties

Ik wil het vandaag eens hebben over de telefoon. Dat ding waarop veel mensen (onder wie ondergetekende) meer tijd doorbrengen dan ze zouden willen. Hoewel ik mijn telefoongebruik (meestal max. 1,5 uur) op zich vind meevallen, heb ook ik het ding soms meer in mijn hand te hebben dan ik zou willen. Sinds kort ben ik er een sport van gaan maken om mijn telefoongebruik te verminderen. Lukt best aardig, moet ik zeggen. Niet met drastische maatregelen, maar met een paar supersimpele trucjes. Hier komen een paar tips tegen die mij helpen tegen de welbekende telefoonverslaving.

1. Probeer telefoon-pak-prikkels te weerstaan

Elke dag schiet er wel een keer of honderd door mijn hoofd “Even checken of…”. Meestal gaat het in dat geval nou niet bepaald om levensbedreigende situaties. Ik wil bijvoorbeeld voor de tigste keer de nieuwsupdates checken, ben benieuwd of mijn Instagram-feed de afgelopen 30 minuten met wat boeiends is gevuld of wil opeens tot de bodem uitzoeken hoe het zit met die ene politicus die niet meer in het nieuws te zien is. Je leest het: allemaal urgente informatie waar ik acuut iets mee moet – not.

Door te beginnen met mediteren, lukt het me de laatste tijd steeds beter om dat soort “Ik moet even”-gedachten te parkeren. Dus echt mezelf trainen om niet bij elke gedachte direct naar mijn telefoon te grijpen, maar de gedachte er gewoon te laten zijn – zeker als ik midden in een taak zit. Vaak bedenk ik me dan dat ik het over een half uur wel opzoek en heb ik er een half uur later al geen belangstelling meer voor. 

2. Leg je telefoon buiten het zicht 

Een supersimpele truc die mij helpt bij tip 1 is dat ik mijn telefoon niet meer naast mijn computer leg. Bij mij werkt het zo dat ik automatisch minder “Ik moet dit opzoeken”-gedachten heb als ik mijn telefoon niet bij elke blik opzij kan zien. Daarom ligt mijn telefoon tegenwoordig achter mijn computer buiten handbereik, waardoor ik hem alleen kan pakken als ik van mijn plek opsta. Sinds ik mijn telefoon daar zijn vaste plekje heb gegeven tijdens het werken, heb ik veel minder vaak de neiging om hem op te pakken. 

3. Uit, die notificaties!

Aan deze tip voor telefoongebruik verminderen zal ik niet al te veel woorden vuil maken. Je komt hem vast in elk artikel over de beruchte telefoonverslaving tegen. Ook ik ben fan van een schone telefoon met zo min mogelijk meldingen. Alleen voor mijn belangrijke e-mails, breaking news, WhatsApps en een paar andere handige apps ontvang ik een notificatie. Voor DM’s of Instagram-reacties heb ik de notificaties bijvoorbeeld al lang geleden uitgezet. Dat scheelt me heel wat bliepjes en piepjes (en daarmee schermtijd) op een dag.

Je kunt trouwens bij veel apps ook instellen welke meldingen je wel of niet wilt ontvangen. Zo krijg ik wel meldingen als ik een privébericht op LinkedIn ontvang, maar heb ik de andere meldingen voor dat medium uitgezet. Daardoor heb ik het gevoel dat ik belangrijke dingen niet mis, terwijl ik niet de hele dag voor nutteloze dingen (“1 persoon heeft je profiel bekeken”) wordt gestoord.

telefoongebruik verminderen

4. Deel je app-icoontjes anders in

Op So Chicken kwam ik een handige tip tegen om je telefoonverslaving aan banden te leggen: helder krijgen voor welke nuttige dingen je je telefoon gebruikt. Je telefoon is in veel situaties best handig. Als ik 1,5 uur in de auto zit met Google Maps als navigatiehulp is mijn schermtijd inderdaad bijzonder hoog, maar het is wel núttige schermtijd. Als ik geen agenda had, zou ik ongetwijfeld heel wat verjaardagen vergeten. Ook zonder telefooncamera-app is mijn leven niet compleet, vind ik zelf.

Op basis van Jelles blog ben ik eens op papier gaan zetten aan welke nuttige dingen ik mijn telefoon zoal besteed. Denk aan navigatie, podcasts luisteren, mijn wekker zetten, bankzaken regelen of checken hoe laat het is. Maakt mijn leven allemaal een stuk makkelijker. Maar als je dat alles helder hebt, kom je (ik in ieder geval!) er ook opeens achter hoeveel niet-nuttige apps je ongemerkt op je telefoon hebt geïnstalleerd. Allemaal afleiders die elke keer lijken te schreeuwen “Klik op mij!” als je die paar wél nuttige dingen doet.

Jelles tip was duidelijk: al die meuk van je telefoon gooien. Maar hé, ik vind sommige apps te leuk om te laten varen, en apps waar ik écht niets mee doe heb ik al een keer van mijn telefoon geknikkerd. Wat ik wél heb gedaan, is mijn scherm opnieuw indelen. Op mijn basisscherm staan nu alleen nog maar de absoluut onmisbare apps. Dus geen Instagram, geen Vinted, geen NOS – alleen maar die saaie apps die ik toch enkel open als ik ze nodig heb. De andere icoontjes heb ik naar het volgende scherm verplaatst. Daardoor moet ik een handeling extra doen om ze te bekijken. Het is maar één veeg met je vinger extra, maar dat helpt blijkbaar voor mij al goed om die apps minder vaak te bekijken.

5. Doe meer op je PC

Dit is ook meteen een van mijn favoriete tips voor als je te weinig tijd hebt. Ik typ zelf nog steeds met één vinger op mijn telefoon typ, terwijl ik er op de computer wel zo’n 200 tekens per minuut uit knal. Daarom ben ik voor veel apps fan van de desktopvariant. Ik beantwoord bijvoorbeeld mailtjes standaard op de computer, gebruik bijna altijd Web WhatsApp voor appjes, reageer op DM’s op Instagram via de PC en typ Instagram-posts ook altijd op mijn computertoetsenbord uit.

Verder open ik de Facebook- en Twitter-app eigenlijk nooit; die twee gebruik ik alleen maar op mijn computer. Werkt veel fijner en sneller! Ook kan ik daardoor beter in de gaten houden dat ik niet de hele dag berichtjes met social media. Juist doordat ik social media vaak bewaar totdat ik achter de computer zit, heb ik meer grip op de tijd die ik erop doorbreng.

6. Laat berichtjes even rusten

Tot een jaar of drie geleden was ik een heel trouwe en snelle appjes-beantwoorder. Ik voelde me verplicht om meteen als ik online was alles af te handelen. Want stel je voor dat diegene zou zien dat ik het berichtje wel had gezien maar nog niet had gereageerd? En oh jee, die blauwe vinkjes dan?

Gelukkig heb ik die gedachte al een tijdje losgelaten. Korte praktische appjes beantwoord ik wel vaak binnen een half uur. Maar dingen waar wat meer tijd in gaat zitten, bewaar ik gerust tot die avond of zelfs tot het weekend. Echt bizar hoeveel rust het me heeft gegeven om niet meer continu met WhatsApp bezig te zijn!

7. Geef jezelf telefoonvrije tijd

Deze tactiek vind ik zelf ook een spannende, maar ik ben er toch mee aan het experimenteren geslagen. In mijn artikel van gisteren liet ik al weten dat ik het soms lastig vind om telefoontjes niet te beantwoorden. Maar er zit progressie in: ik laat de afgelopen weken mijn telefoon wat vaker rinkelen als ik ergens middenin zit. Soms met wat licht schuldgevoel, maar dat wordt vast langzaam minder.

Zeker als ik met iets bezig ben waar ik mijn concentratie bij nodig heb, bevalt het me best goed om mijn telefoon op stil te zetten en voor me te leggen. Als er iemand belt, kan ik het dan wel zien en kan ik daar altijd nog iets mee doen mocht het haast hebben. Ik merk sowieso dat die stilte al een fijne opluchting is, want het zijn juist de pinggeluiden die mij als een magneet naar mijn telefoonscherm trekken. 

Wat ik nog vaker zou willen doen, is soms de wifi en 4G op mijn telefoon uitzetten. Dan kun je dus wel gebeld worden maar ontvang je appjes en andere notificaties helemaal niet. ‘s Nachts doe ik dat ook zodat ik ongestoord kan slapen en tóch voor spoedjes (die ‘s nachts waarschijnlijk ook écht spoed zijn) bereikbaar ben. Lijkt me ook wel wat voor overdag!

Bonustip: gebruik apps voor telefoongebruik verminderen

Nog een bonustip: ik weet dat er best wel wat apps bestaan die je helpen je telefoongebruik te verminderen. Dit zijn een paar apps die ik zelf ken:

 • Forest is een handige app waarbij je een plantje laat groeien door gedurende een bepaalde tijd niet op je telefoon te kijken.
 • Bij de Pomodoro-app werk je steeds 25 minuten productief en heb je daarna 5 minuten pauze. Een goede stok achter de deur om steeds in de Pomodoro-tijd niets met je smartphone te doen.
 • Op veel telefoons heb je ook een schermtijd-app staan waarin je allerlei stokken achter de deur voor jezelf kunt instellen. Bijvoorbeeld dat je alleen op bepaalde tijden toegang hebt tot sommige apps of dat je dagelijks een maximum Instagram-tijd hebt.

Zelf heb ik die apps nog niet, alhoewel zo’n schermtijdapp me best handig lijkt. Misschien maar eens installeren!

Enne, een overbodige opmerking natuurlijk: maar jezelf vervolgens dagelijks een uur verliezen in de schermtijdbesparende apps omdat die zo boeiend zijn, is natuurlijk ook weer niet de bedoeling 😉 

Wat helpt jou je telefoongebruik verminderen?

telefoongebruik verminderen

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 19 maart 2021 op 7:43 am - Beantwoord

  Goede tips. Ik zit soms ook te vaak op mijn telefoon. Om het toch enigszins te verminderen, leg ik het ding vaak uit mijn zicht, heb ik notificaties uit staan en ben ik mijzelf aan het trainen om niet altijd mijn telefoon ‘zomaar’ te pakken.

 2. Carmen 19 maart 2021 op 9:26 am - Beantwoord

  Ha leuk, voor het eerst kan ik je op een schrijffout wijzen ;). Het is “onder wie ondergetekende”, niet “waaronder”. Verder ben ik ook heel bewust bezig met mijn telefoon (en hem zo weinig mogelijk ‘voor niks’ erbij pakken). Ik leg hem meestal in een andere kamer. Dus boven als ik beneden ben en andersom, dan vergeet ik hem vanzelf. En hij staat vrijwel altijd op stil, dat helpt ook mee.

 3. Johanna 19 maart 2021 op 9:29 am - Beantwoord

  Heel eenvoudig een abo zonder internet. Ik kan alleen tzuis internetten op mijn telefoon. Mijn vrienden weten dat. Verder is hijmoud en zijn accu niet meer zo fit, dus kan hij ook thuis niet continue online zijn. Super. Mijn probleem ligt dus meer bij de pc, die wel altijd online is. En ik ga er van uit dat niets echt dringend is. Hier is het leven of mijn leven gewoon minder jachtig. Succes!

 4. Audrey 19 maart 2021 op 9:49 am - Beantwoord

  Ik kan je een weekend zonder internet echt aanraden! Verder ga ik denk ik maar eens kijken naar de icoontjes-indeling inderdaad. Mijn telefoon buiten handbereik leggen is ook een goede. Zo beweeg je ook direct wat meer als je uren achter je computer aan het werk bent 😉

 5. Meaghan 19 maart 2021 op 9:57 am - Beantwoord

  Goede tips! Zelf ben ik niet zo heel erg telefoonverslaafd en heb ik veel van deze tips al toegepast. Op mijn telefoon staan alleen essentiële apps, zoals routeplanner, NS-app, Whatsapp, bankzaken en dat soort dingen, waardoor ik automatisch al minder vaak op mijn telefoon kijk. Mijn notificaties staan uit. Tijdens het werken leg ik ze (ik heb een werk- en privé telefoon) op het kastje naast mijn bureau, zodat ze buiten handbereik liggen en in het weekend zet ik mijn telefoon vaak helemaal uit, omdat ik dan een rustig weekend met mijn vriend wil hebben, zonder steeds gestoord te worden met appjes en berichtjes. Zo werkt het voor mij heel goed en mijn gemiddelde schermtijd is ook niet zo heel hoog.

 6. Anouk 19 maart 2021 op 10:11 am - Beantwoord

  Ik heb al jaren bijna alle meldingen uitstaan, alleen whatsapp, telegram, sms’jes en bellen mogen meldingen geven. En die staan dan ook nog op stil. Mijn startscherm heeft geen apps, maar ik weet zo goed waar alle apps staan in het volgende scherm dat dat niet meer zoveel opschiet haha 🙂

 7. Janne 19 maart 2021 op 10:19 am - Beantwoord

  Je kunt in Whatsapp de blauwe vinkjes trouwens uitzetten, mocht dat helpen om minder druk te voelen om snel te reageren 😉 Alleen in groepen kun je ze niet uitzetten.

  Ik zet m’n telefoon soms ’s nachts helemaal uit. Ik verwacht geen telefoontjes midden in de nacht en mijn ouderwetse wekkerradio maakt me ’s ochtends wakker. Maar dat kun je alleen doen als je niet zomaar ’s nachts gebeld zult gaan worden. Anders zou je je telefoon ver weg kunnen leggen, maar nog wel op gehoorsafstand.

  • Romy 24 maart 2021 op 12:54 am - Beantwoord

   Mijn telefoon ’s nachts wegleggen is ook een goed idee inderdaad. Hem echt helemaal uitzetten vind ik wat spannend. Dat deed ik eerder wel, maar sinds het ziekbed van mijn schoonmoeder vind ik het fijn om altijd bereikbaar te zijn voor noodgevallen.

   Over de blauwe vinkjes uitzetten twijfel ik nog. Lijkt me op zich best fijn om daar niet meer over na te denken, maar aan de andere kant vind ik het soms ook wel fijn om te weten wanneer iemand voor het laatst online was. Maar wie weet kom ik daar toch nog eens op terug 🙂

 8. Naomi 19 maart 2021 op 11:05 am - Beantwoord

  Mooi! De meeste dingen die je hier schrijft, doe ik al. Maar ik merk dat het ‘even kijken of…’ er nog best wel in blijft zitten. Mijn telefoon buiten bereik leggen werkt inderdaad heel goed. En notificaties? Die staan bij mij al jaren uit en ik weet zeker dat ze ook nooit meer aan gaan.

 9. Anna 19 maart 2021 op 12:41 pm - Beantwoord

  Wat een super fijne tips! Ik merk ook dat het heel erg helpt om mijn telefoon uit het zicht te leggen. Het is echt niet normaal hoe vaak je er op een dag naar grijpt, haha. Ik heb ook vaak dat ik bijvoorbeeld even mijn telefoon pak om een foto te zoeken voor een blogpost of iets dergelijks, en vervolgens weer een kwartier aan dat ding vastgeplakt zit. Tegenwoordig zet ik steeds vaker na 22.00 ’s avonds mijn internet uit en ook als ik ga wandelen, lekker rustig!

  • Romy 24 maart 2021 op 12:50 am - Beantwoord

   Haha, superherkenbaar van naar een bepaald ding op zoek zijn en vervolgens een kwartier door allerlei totaal andere dingen scrollen. Ik geloof dat apps als Instagram er zelfs op ingericht zijn om je op die manier zo lang mogelijk vast te houden. Dat lukt ze best aardig 😉

 10. Daenelia 19 maart 2021 op 1:45 pm - Beantwoord

  Ik heb er niet zo veel last van, maar ik ben van een andere generatie. Notificaties staan uit en tussen 22.00 en 7.00 ben ik helemaal niet bereikbaar. Dan staan ook de Whatsapp notificaties helemaal uit.
  Dat kan nu, omdat ik nergens meer stand by voor hoef te zijn. Mijn telefoon staat overigens altijd op trillen en niet op geluid.
  Op Whatsapp heb ik ook verschillende groepen op notificaties uit gezet. Dat helpt ook. Ik blijf bereikbaar voor mensen, maar niet voor de zoveelste meme die voorbijkomt.

  • Romy 24 maart 2021 op 12:48 am - Beantwoord

   Sommige WhatsApp-groepen muten zou voor mij ook een handige zijn. Daar ga ik ook maar eens naar kijken! Al is het maar om niet altijd gespamd te worden als tien mensen precies hetzelfde zeggen 😉

 11. bychristiana 20 maart 2021 op 9:01 am - Beantwoord

  Wat ik regelmatig doe is heel simpel, gewoon zorgen dat mijn telefoon gewoon niet in de buurt is. Zo laat ik hem regelmatig boven liggen als ik beneden ga zitten lezen of tv kijken. En als we bijvoorbeeld met Sketch gaan wandelen, laat ik hem heel vaak thuis. Maar dan vind ik het ook echt gewoon heel leuk om lekker aandacht aan haar te besteden. Ik zie zoveel mensen hun ‘hond uitlaten’ die eigenlijk gewoon de hond aan hun lot overlaten en met hun telefoon bezig zijn, dat vind ik dan soms zo zielig.

  • Romy 24 maart 2021 op 12:46 am - Beantwoord

   Ja klopt! Ik zie ook regelmatig mensen met hun hond wandelen terwijl ze meer oog hebben voor hun telefoon dan voor hun hond. Zo zonde eigenlijk, ook omdat dat juist van die momenten zijn om bewust van te genieten.

 12. Simone 20 maart 2021 op 5:35 pm - Beantwoord

  Wat een goede tips! Die van apps naar een ander scherm verplaatsen vind ik ook wel een hele goeie! Nooit over nagedacht, maar dat zou bij mij ook wel kunnen helpen 🙂

 13. Nikita 20 maart 2021 op 10:05 pm - Beantwoord

  Vroeger had ik afspraken met mezelf dat ik maar op bepaalde tijdstippen mocht kijken op mijn social media. Dat heb ik toen gedaan omdat ik ineens op het middelbare toegang had tot mobiele data en ik was vooral bang dat ik de bundel er in een dag ging door jagen en ik mijn ouders op kosten ging jagen. En dat wilde ik niet. Waardoor ik maar drie momenten echt uitgebreid aan het scrollen was. En omdat ik dat wel fijn vond, ben ik dat blijven doen. Ook in vakanties, weekends. Nu doe ik dat niet meer, maar ik denk dat ik het misschien terug ga toepassen. Sowieso staan die apps ook niet op mijn startscherm en meldingen heb ik een hele tijd terug ook uitgezet. Net zoals de vinkjes uitzetten op Whatsapp. Ik heb niet perse mensen die ongeduldig zijn als ze geen antwoord krijgen, meestal worden ze gewoon bezorgd. Maar toch was dat blauwe vinkjes uitzetten of uitzetten wanneer ik online ben een fijn iets. Het geeft rust. Mijn telefoon heb ik wel vaak bij de hand, omdat ik door een moeilijke periode ga en door corona is dat bijna de enige manier om mensen te kunnen spreken of mijn hart te kunnen luchten. Maar dat social media gebruik en constant verhalen bekijken op Insta wil ik minderen, want daar word ik niet gelukkig van. Maar de lange berichten die ik naar jou stuur op Instagram typ ik van tegenwoordig ook op de computer. Veel vlotter!

  • Romy 24 maart 2021 op 12:44 am - Beantwoord

   Wat goed inderdaad om op die manier je tijd op je telefoon te beperken! In de tijd dat ik nog geen mobiele data had, checkte ik mijn notificaties ook maar een paar keer per dag en eigenlijk had dat ook wel weer wat rustigs.
   Heel mooi trouwens om te horen dat social media en WhatsApp je zoveel brengen in deze lastige tijd <3 Zo te horen gebruik je het op een manier die je energie geeft in plaats van kost en dat is natuurlijk het allerbelangrijkste.
   Superslim trouwens dat je je Insta-DM's op de computer typt. Dat doe ik zelf ook en ik zou echt niet meer anders willen. Gaat zo veel vlotter 🙂

 14. 2saram 22 maart 2021 op 12:29 pm - Beantwoord

  zitten heel handige tips tussen

 15. Saskia 31 maart 2021 op 10:45 am - Beantwoord

  Heel wat tips van dit artikel pas ik al toe, fijn geschreven. Ik ben al erg vaak lekker offline en geniet lekker van onze kleine man, een boek, serie of een heerlijke wandeling. Steeds meer en meer lekker offline om met vol vernieuwde energie lekker een artikel op mijn blog te typen 🙂

 16. Ka 2 september 2021 op 9:57 am - Beantwoord

  Mij helpt het enorm om mijn kleur instelling te wijzigen naar zwart/wit modus. Zonder kleurenscherm is mijn telefoon een stuk minder interessant.

Recente blogs

Tijd besparen? Mijn tip: schrap deze 10 dingen!

22 november 2018|Lifestyle|

Een gebrek aan tijd is vast niemand vreemd. We zouden vast allemaal weleens willen dat er meer uren in een dag zouden zitten. Maar bij gebrek aan mogelijkheden daartoe, zal je toch echt iets aan je eigen agenda moeten doen. Tijd besparen, hoe doe je dat nu? Want alles in je agenda is toch belangrijk? Nee hoor! Als lotgenoot met het zelf-gediagnosticeerde chronisch-tijdgebrek-syndroom weet ik inmiddels dat je prima dingen kunt schrappen om tijd te besparen. Dit zijn mijn 10 tips om tijd te besparen.

11 tips voor minder afval (haalbaar & praktisch!)

9 januari 2020|Lifestyle, Groen doen|

Sinds ik op mezelf woon, speelt duurzaamheid een steeds grotere rol in mijn leven. Ik vind het belangrijk om ook met mijn mini-huishouden iets bij te dragen aan een mooiere wereld. Het verkleinen van de hoeveelheid afval die in mijn container beland, is daarvoor natuurlijk een belangrijke stap. Elke verpakking minder is er één. Ik deel 10 haalbare tips voor minder afval, die ik zelf handig én haalbaar vind. En ik laat je een nieuw product zien dat mij helpt bij het verminderen van mijn prullenbakinhoud.

Omgaan met negatieve gedachten (4 tips!)

19 september 2017|Persoonlijke groei|

"Life isn't about waiting for the storm to pass, but about learning to dance in the rain." In je leven kun je talloze stormen meemaken en ook de regenbuien komen en gaan. Oftewel, er gebeuren altijd dingen waar je niet blij van wordt. Soms hoef je alleen niet per se af te wachten tot het beter wordt, maar kun je ook proberen om van een situatie het beste te maken. Dan heb ik het uiteraard niet over hele heftige dingen als ziekte of overlijden, maar over kleine dingen die tegenzitten. Maar zo'n figuurlijk dansje doen in een Nederlandse plensbui, hoe doe je dat? Hoe ga je om met negatieve gedachten? Dit zijn 4 tips.