1 1

Teleurstelling: hoe probeer ik daarmee om te gaan?

 • 28 november 2016
 • 37 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Misschien vind ik teleurstelling wel het lastigste gevoel dat er bestaat. Ik probeer elke dag positief te zijn en van het goede uit te gaan, maar juist daardoor komt het hard aan als ik een teleurstelling te verwerken krijg. Ik kan bijvoorbeeld teleurgesteld zijn over kleine dingen, zoals een afgezegde afspraak of een uitverkocht potje nagellak. Ook zijn er grotere teleurstellingen, zoals een afwijzing voor een baan of een beëindigde relatie. Zelf vind ik het nog knap lastig om hiermee om te gaan. Om mezelf en misschien ook jou te helpen, deel ik een aantal tips voor hoe je kunt omgaan met een teleurstelling.

teleurstelling

Wees niet bang voor teleurstelling

Ik probeer de laatste tijd positiever in het leven te staan en altijd hoop te houden dat iets goed komt. Eerder ging ik vaak van het negatieve uit om mezelf te beschermen. Ik dacht dat alles alleen maar kon meevallen als ik er van tevoren vanuit zou gaan dat het toch wel zou mislukken. Dat is niet per definitie een slechte insteek, maar bij mij zorgde het regelmatig voor een negatieve spiraal. Als ik op vakantie ging met het idee dat het land vast niet zoveel voor zou stellen, deed ik ook niet mijn best om er nog iets leuks van te maken. Als ik niet solliciteerde op een goede baan uit angst voor afwijzing, zou ik ook niet de kans krijgen om misschien juist positief nieuws te ontvangen. Ik liet allerlei kansen aan me voorbijgaan uit angst om teleurgesteld te worden. Maar juist door teleurstelling uit de weg te gaan, raakte ik teleurgesteld. Ik had niet die leuke baan of de mooie vakantie en wilde zo graag meer.

Kijk naar de weg vóór de teleurstelling

Teleurstelling is eigenlijk een teken dat je van tevoren meer verwachtte dan de werkelijkheid je heeft gebracht. Je verwachtte misschien een avondje bijkletsen of een geweldige baan, maar dat kwam niet uit. Dat je teleurgesteld bent, komt niet doordat je bent mislukt. Het heeft ermee te maken dat je heel hard je best hebt gedaan of heel hard op iets hebt gehoopt. Daardoor baal je er nu van dat dit niet het gewenste effect heeft gehad. Maar in plaats van bij de pakken neer te zitten, kun je ook kijken naar de weg die je hebt afgelegd. Als ik niet alles op alles had gezet bij een sollicitatiegesprek, was ik misschien minder teleurgesteld geweest over de afwijzing. Maar was ik dan ook trots geweest op mijn eigen kunnen? Waarschijnlijk niet!

Laat de teleurstelling er even zijn

In het verleden ben ik regelmatig teleurgesteld door dingen of door mensen. Dat deed pijn, maar ik vond dat ik die gevoelens diep moest wegstoppen. Het gevoel van teleurstelling vertelt je echter iets en soms mag dat gevoel er gewoon even zijn. Maak een mooie wandeling, verwen jezelf met een heerlijk bad en laat je gevoelens toe. Schrijf ze op, praat er met iemand over of – nog beter misschien – spreek het uit als er iemand is die jou heeft teleurgesteld. In sommige gevallen kan diegene er misschien een volgende keer rekening mee houden.

Leer van je teleurstellingen

Wat mij helpt, is om bij elke teleurstelling te bedenken wat ik ervan heb geleerd. Als je teleurgesteld bent in een persoon, kun je daar bijvoorbeeld toch wat mensenkennis door opdoen. Ben je teleurgesteld over de uitslag na een sollicitatie? Ga na wat er misging en probeer jezelf te verbeteren. Het helpt mij vaak om me te bedenken of ik dingen zelf anders had kunnen aanpakken. Nu ik wekelijks sollicitatiebrieven schrijf, krijg ik de nodige negatieve e-mails terug. Te weinig ervaring, te jong of zelfs helemaal geen reactie. Toch merk ik dat ik door elke afwijzing stapje voor stapje iets sterker ben geworden. Na elke afwijzing ben ik een stukje gemotiveerder om hard door te solliciteren.

Kijk naar de toekomst

Zelf heb ik ervaren dat een teleurstelling vaak snel genoeg plaatsmaakt voor iets moois, als je daar maar voor open staat. Ben je afgewezen voor een baan? Houd dan de vacaturesites in de gaten en kijk of er misschien een nóg leukere functie voorbijkomt? Ben je teleurgesteld dat een afspraak niet doorging? Probeer een nieuwe datum te prikken en verheug je opnieuw op wat je te wachten staat. Misschien pakt het wel positiever uit dan je dacht. Het zo zomaar kunnen dat er volgende week een leuk restaurant opengaat waar je anders niet naartoe had kunnen gaan. Teleurstelling is vaak niet voor altijd en dat is maar goed ook!

Hoe ga jij om met teleurstellingen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Anne-Marije 28 november 2016 op 7:26 am - Beantwoord

  Wat een mooie blogpost! Heel leerzaam!
  Bij ‘laat je teleurstelling er even zijn’ staat de een-na-laatste zin er dubbel in..

  • Romy 28 november 2016 op 8:50 am - Beantwoord

   Dankjewel voor de tip! Ik heb het meteen even aangepast 🙂

 2. Melissa 28 november 2016 op 9:09 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel Romy! Vooral wanneer het aankomt op solliciteren heb ik hier heel veel last van gehad. Die weg ernaar toe was voor mij totaal onbelangrijk, als het resultaat er maar was – en guess what? – dat was er niet. Voor mijn gevoel. Zo werd ik steeds onzekerder. Ik denk dat veel meiden wat kunnen hebben aan dit artikel!

  • Romy 28 november 2016 op 10:16 am - Beantwoord

   Wat een lieve reactie! Dankjewel! Ik moet trouwens zeggen dat ik heel veel respect heb voor hoe jij ondanks alles hebt doorgezet bij het solliciteren en zie daar het resultaat: twee banen. Daar heb ik echt heel veel bewondering voor!

 3. Charelle 28 november 2016 op 9:20 am - Beantwoord

  Mooi artikel Romy. Teleurstelling is iets heel moeilijks. De beste manier is natuurlijk om geen verwachtingen te hebben, maar je hebt automatisch altijd een verwachting van iets, in meer of mindere mate. Heel moeilijk dus.

  • Romy 28 november 2016 op 10:15 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je reactie!
   Ja precies! Ik denk ook dat het op zich goed is om verwachtingen te hebben, omdat dat er wel voor kan zorgen dat je ergens je best voor doet of naar iets uitziet. Het is alleen heel lastig als die uiteindelijk niet blijken uit te komen. Dat blijft gewoon moeilijk.

 4. Charel 28 november 2016 op 10:11 am - Beantwoord

  Heel mooi omschreven, ik kan ook vaak blijven hangen in negativiteit! Hier heb ik veel aan, bedankt!

 5. Iris 28 november 2016 op 10:15 am - Beantwoord

  Vooral naar de toekomst kijken en van de teleurstelling leren vind ik erg mooi. Goed artikel!

 6. Lieke - Life As Lieke 28 november 2016 op 10:30 am - Beantwoord

  Wauw, wat een goede tips! Kan ik wel gebruiken nu ik aan het solliciteren ben naar een stage 🙂

  • Romy 28 november 2016 op 2:37 pm - Beantwoord

   Wat spannend dat je aan het solliciteren bent! Heel veel succes!

 7. laura 28 november 2016 op 10:55 am - Beantwoord

  Heel mooi artikel Romy,

  Ik bekijk het vaak van een goede kant. Het is natuurlijk moeilijk om zomaar een teleurstelling op een optimistische manier te bekijken, maar na een tijdje ben je erover heen en bedenk ik mezelf dat het misschien wel beter is zo. Er zijn weer zoveel leuke dingen tegenover die teleurstelling dat het minder erg wordt.

  • Romy 28 november 2016 op 2:39 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat je het op die manier kunt bekijken! Dat gaat mij nu ook steeds iets beter af. Er zijn inderdaad zoveel leuke dingen en zoveel mooie kansen dat het soms ook nog goed kan uitpakken als iets anders uitpakt dan je had verwacht.

 8. Josephine 28 november 2016 op 11:24 am - Beantwoord

  Mooi geschreven, met ook een paar nuttige tips. Dankjewel! Wat kleinere teleurstellingen betreft sta ik meestal eerst even te foeteren, maar daarna vergeet ik het ook weer snel. Bij grotere teleurstellingen heb ik inmiddels geleerd dat een ander pad ook heel mooi kan zijn, en dat ik die nieuwe kansen ook niet had willen missen. Mijn Oma zegt altijd: uit alles komt wat goeds. En dat vind ik een mooie uitspraak.

  • Romy 28 november 2016 op 2:40 pm - Beantwoord

   Wat een mooie uitspraak inderdaad! Mijn vader zei toevallig laatst iets soortgelijks en het is zó waar 🙂

 9. Monique | WritingMonique 28 november 2016 op 11:34 am - Beantwoord

  Dit heb je prachtig geschreven, Romy! Hele goede tips, ik wil de teleurstelling vaak te snel wegdrukken, terwijl het zoveel beter gaat als je het er eerst even laat zijn.

 10. Sandra 28 november 2016 op 1:58 pm - Beantwoord

  Ik herken het wel van een paar jaar geleden, dat blijven hangen in een teleurstelling en dingen uit de weg gaan. Gelukkig heb ik hier nu niet zo’n last meer van. Ik probeer zo veel mogelijk naar de positieve kanten te kijken als ik teleurgesteld ben. Dat maakt het inderdaad al snel minder erg en zo wordt de teleurstelling sneller vervangen door leuke dingen. Accepteren en doorgaan, om het even sinoel te zeggen. 🙂

  • Romy 28 november 2016 op 2:42 pm - Beantwoord

   Dat is een mooi uitgangspunt inderdaad! Wat goed dat je die ommekeer in je hoofd hebt kunnen maken 🙂

 11. Denise 28 november 2016 op 4:25 pm - Beantwoord

  Wat een mooie en behulpzame tips. Het moeilijkste bij een teleurstelling, vind ik, is stoppen met balen. De gedachte ‘wat als ik het anders gedaan had…’ spookt vaak in mijn hoofd rond. Maar ja, het verleden kun je nou eenmaal niet aanpassen. 🙂 Zoals je zelf zegt, je leert van je ervaringen.

  • Romy 28 november 2016 op 7:39 pm - Beantwoord

   Heel herkenbaar inderdaad en dat kan zo lastig zijn! Maar ‘wat als…’ bestaat inderdaad niet. Soms zijn de dingen zoals ze zijn en is het de uitdaging om daarmee te leren leven. Hoe moeilijk dat ook is!

 12. Rachel 28 november 2016 op 4:45 pm - Beantwoord

  Teleurstelling zal helaas altijd blijven in het leven maar ermee omgaan is lastig.. hangt inderdaad puur van het moment af en in wat voor stemming je bent!

 13. Irene | Tussenmarsenjupiter 28 november 2016 op 6:25 pm - Beantwoord

  Goed artikel! Het is inderdaad een lastig iets. Ik moet zeggen dat ik er wel redelijk goed mee kan om gaan. Als een persoon mij bijvoorbeeld teleurstelt, probeer ik voor ogen te houden dat hij of zij handelt vanuit wat goed is voor hem of haar. En dat ze vaak niet goed doorhebben dat ze je teleurstelden. Het helpt dan ook wel om gewoon eerlijk te zeggen dat je teleurgesteld bent. Natuurlijk, als je afgewezen wordt voor een baan ofzo, dat is anders. Ik vind het niet zozeer teleurstellend als ze bijvoorbeeld mailen dat je niet geschikt bent. Ik vind het wel heel teleurstellend als je gewoon helemaal geen reactie krijgt. Maar goed, het helpt niet om er te lang in te blijven hangen en inderdaad, zoals je zegt, je kan er maar iets uit leren 🙂 en weer doorgaan!

  • Romy 28 november 2016 op 7:38 pm - Beantwoord

   Ja precies! Het vervelendste is als je geen enkele reactie krijgt op je sollicitatie. Heel frustrerend! Wat goed dat je voor jezelf een manier hebt gevonden om goed met teleurstellingen om te gaan. Het is inderdaad altijd goed om te zeggen dat je teleurgesteld bent (behalve bij een sollicitatie dan), zodat de ander weet wat het met je doet. Dat is alleen soms lastiger dan het lijkt 😉

 14. Simone 28 november 2016 op 9:22 pm - Beantwoord

  Interessant artikel! Vorige week nog een enorme teleurstelling gehad helaas. Inmiddels heeft dat wel een plekje gekregen. Ik geef mezelf altijd wel even de tijd om dit te verwerken. Na een paar dagen (ligt een beetje aan hoe groot de teleurstelling is) zie ik er ook wel weer voordelen van in.

  • Romy 28 november 2016 op 11:11 pm - Beantwoord

   Ah wat vervelend om dat te horen! Geef het inderdaad de tijd om het te verwerken. Sterkte!

 15. Linda 28 november 2016 op 9:32 pm - Beantwoord

  2016 zat voor mij echt vól met teleurstellingen, waarvan de grootste mijn breakup een tijdje geleden. Je kan nou eenmaal niets anders dan doorgaan. Het een plekje geven gaat niet zomaar, daar moet een hoop tijd overheen gaan. Zit niks anders op dan naar de toekomst kijken 🙂

  • Romy 28 november 2016 op 11:12 pm - Beantwoord

   Wat vervelend om dat te horen! Een break-up is niet niks. Ik was er ook echt kapot van toen het uit ging met mijn ex. Dat is niet iets wat je zo evn verwerkt. Veel sterkte en richt je inderdaad op de toekomst. Ik weet zeker dat er weer iets moois voor je in het verschiet ligt in 2017 🙂

 16. Claire 28 november 2016 op 10:14 pm - Beantwoord

  Wauw wat mooi geschreven weer Romy. Je gaat ook heel mooi met teleurstellingen om. Zelf heb ik de neiging om het te onderdrukken en er niet over na te denken, maar nu ga ik toch de positieve dingen eruit halen. Dankjewel (:

  • Romy 28 november 2016 op 11:13 pm - Beantwoord

   Wat een lieve reactie en zo fijn om te horen dat het je echt aan het denken zette 🙂 Dankjewel voor je compliment!

 17. Sara | MevrouwMiauw 28 november 2016 op 10:36 pm - Beantwoord

  Hmm.. de “kijk naar de weg er naartoe” vind ik wel echt een mooie. Want ja, als ik knetterhard mijn best heb gedaan voor een sollicitatiegesprek dan ben ik zeker teleurgesteld als het op niets uitloopt, maar ik ben wel trots op het feit dat ik het toch heb geprobeerd. En door me in te lezen in een bedrijf/organisatie heb ik toch weer kennis opgedaan die ongetwijfeld ooit weer van pas zal komen. Mooie houvast dus, die zin! Toch denk ik ook dat teleurstellingen en de gevoelens die het met zich meebrengt menselijk en prima zijn. Je moet alleen niet te lang blijven hangen.

  • Romy 28 november 2016 op 11:17 pm - Beantwoord

   Ja precies, teleurstelling mag er soms best zijn. Toen ik zelf iets opzocht over teleurstellingen, kwam ik de ene na de andere psychologische site tegen waarop stond dat je je er meteen overheen moet zetten. Toch denk ik dat het inderdaad heel menselijk is om teleurgesteld te zijn over iets. Zeker als een sollicitatie niets is geworden, kan ik daar ook wel flink van balen, maar het kan dan echt helpen om even stil te staan bij wat je uit het gesprek kunt meenemen 🙂 Zonder een eerste mislukt gesprek was een volgend gesprek misschien een stuk minder goed gegaan.

 18. Kim 28 november 2016 op 11:17 pm - Beantwoord

  Oh ja van het negatieve uitgaan zodat het alleen maar kan meevallen herken ik wel. Mijn vriend zegt dan ook altijd van ja denk je dat sporters zo ook naar de Olympische Spelen gaan? Nee, die gaan om te winnen!
  PS: Ik heb je net op Linkedin toegevoegd. Wauw wat heb jij veel projecten lopen nu. En leuk dat je ook nog vaak op de VU te vinden bent!

  • Romy 29 november 2016 op 12:09 am - Beantwoord

   Dat is een mooie quote inderdaad! Je vriend slaat de spijker op zijn kop 🙂
   Hartstikke leuk dat je me op LinkedIn hebt toegevoegd! Ja, ik vind het leuk om met van alles en nog wat bezig te zijn en het is voor mij ook een goede manier om de tijd te overbruggen totdat ik een kantoorbaan heb 🙂

 19. Vlijtig Liesje 29 november 2016 op 12:12 pm - Beantwoord

  Meestal baal ik flink, en voel ik me echt wel een tijdje vervelend. Soms voel ik me vervelend en weet ik niet waarom. En dan herinner ik me: ‘Oh ja, die teleurstelling!’

  Maar dat gevoel ebt gelukkig altijd wel weer weg. Een kwestie van tijd.

 20. Mylene 1 december 2016 op 6:47 pm - Beantwoord

  Wat een supergoed artikel dit. In heel veel dingen kan ik me vinden, maar bij het stukje ‘kijk naar de weg voor de teleurstelling’, moest ik wel even slikken. Het was even zo’n besefmoment voor mij, omdat ik die weg juist vaak vergeet. En aangezien er de laatste tijd wat teleurstellingen zijn geweest, moest ik opeens denken aan die weg voor het ‘misging’ en die weg zag er eigenlijk verdomd goed uit. Ik heb enorm mijn best gedaan, jammer genoeg bracht het me niet waar ik wilde zijn, maar als ik niet alles op alles had gezet, dan had ik er nu ook niet trots op kunnen zijn.

  Thanks voor je mooie woorden!

  • Romy 1 december 2016 op 7:15 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je echt iets aan mijn artikel hebt gehad! Ik vind het heel naar voor je dat je zoveel teleurstellingen hebt moeten verwerken. Maar wees ook even trots op wat je hebt gedaan om het te proberen voor elkaar te krijgen! Het is een enorme prestatie dat je die hele weg hebt afgelegd en daar mag je trots op zijn. Sterkte!

 21. Amina 11 december 2016 op 3:02 pm - Beantwoord

  Heel mooi artikel dit! Ik kan ook heel teleurgesteld zijn, maar ik dus nooit gekeken naar de weg ervóór en hoe je dan trots op je eigen kunnen kunt zijn! Wat mooi! Ik ben meestal weer bezig hoe ik met die teleurstelling moet dealen…ik ga het nu anders proberen te bekijken! ? Thanks!

Recente blogs

Outfit | Een vrolijke outfit op een snikhete zomerdag

19 augustus 2020|Outfits|

Wat draag je als op een zonovergoten zomerdag de mussen haast van het dak vallen? Tja, zo min mogelijk natuurlijk. Aangezien ik het ook zo wat vind om in bikini over straat te wandelen, koos ik voor een luchtige zomeroutfit met felle kleuren. Iets met een roze broek, vrolijke polka dots, leuke strikken en niet te veel stof...oftewel, de perfecte outfit om zo'n dag toch nog vrolijk door te komen. Kijk je mee?

34 leuke overdekte uitjes (voor als het buiten niet al te best weer is)

30 januari 2024|Lifestyle, Op reis|

Je hebt een vrije middag of een weekenddag zonder plannen. Maar ja, het regent dat het giet, de wind waait wel heel hard of je hebt gewoon geen zin om bibberend van de kou een nieuwe stad te verkennen. Gelukkig zijn er voor die slecht-weer-dagen genoeg leuke overdekte uitjes te bedenken. En nee hoor, dan heb ik het niet alleen over indoor karten, skydiven en dat soort bekende VakantieVeilingen-tripjes. Soms wil je iets uniekers doen of misschien ben jij gewoon (net als ik) niet iemand die heel gelukkig wordt van lasergamen, karten en skydiven. Dan zijn dit 27 leuke overdekte uitjes voor jou. Creatief, avontuurlijk, rustig, spannend - er zit hopelijk voor iedereen wat bij.