tempeh gehakt met rijst 5

Tempeh-gehakt met zilvervliesrijst & paprika (snel klaar!)

  • 9 april 2025
  • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Tempeh is een ingrediënt dat ik echt moest leren waarderen. Heel lang vond ik het niet mijn ding, totdat ik ontdekte dat je het wel degelijk heerlijk kunt klaarmaken. Probeer bijvoorbeeld dit tempeh-gehakt eens! De tempeh smaakt zoet en umami-achtig tegelijk. En dat ook nog in een lekker sausje met veel groenten! Als je tempeh nog niet kon waarderen, dan brengt dit gerecht daar hopelijk verandering in.

Ga direct naar het recept.

Tempeh-gehakt maken: niet moeilijk, wel lekker!

Tempeh-gehakt maken is echt niet moeilijk. Het komt erop neer dat je tempeh zo fijn mogelijk hakt in kleine reepjes of stukjes. Dat werkt het beste met een mes op een snijplank, maar eventueel kun je tempeh ook fijn hakken in een pan met een houten spatel. Je zult het niet zo fijn krijgen als rulgehakt, maar kunt de tempeh wel in zo klein mogelijke reepjes hakken. Dan komt de textuur zeker in de buurt van iets gehaktachtigs.

Daarna is het vooral een kwestie van het tempeh-gehakt goed op smaak brengen. Hiervoor gebruik ik een mix van sojasaus, ahornsiroop, gember, tomatenpuree, sesamolie en crispy chili-olie. Sojasaus zorgt voor een lekkere umami en zoutachtige smaak. Daarnaast geeft crispy chili-olie de tempeh meer pit en draagt de ahornsiroop bij aan een zoetig tintje. Dat laatste is al helemaal lekker in combinatie met de tomatenpuree en paprikareepjes.

Vervolgens roerbak je het tempeh-gehakt zo’n 15 minuten, samen met pinda’s (voor extra bite). Eerst 5 minuten met alleen de sojasaus, gember, tomatenpuree, crispy chili-olie, ui, knoflook en ahornsiroop. Later voeg je er de groenten en sesamolie aan toe.

Tip: wil je een goede look-a-like van gehakt maken in pastasauzen? Probeer dan deze vegan spaghetti bolognese met een pastasaus gemaakt van linzen en walnoten. Ook deze mediterraanse gnocchi heeft een bolognesesaus bestaande uit die 2 ingrediënten.
tempeh gehakt met rijst 4

Welke groenten smaken lekker bij tempeh-gehakt?

Je kunt dit tempeh-gehakt combineren met allerlei groenten. Eigenlijk alle groenten die je normaal bij een wokgerecht zou gebruiken, doen het ook goed in combinatie met dit tempeh-gehakt. Zelf vind ik paprika er het allerlekkerst bij smaken. Daarnaast gebruik ik bij dit gerecht graag Chinese kool. Paksoi of een andere koolsoort werkt ook goed trouwens.

Bij dit gerecht zou ik niet de paprika weglaten; die past zo goed bij het tempeh-gehakt. Maar je kunt de kool eventueel vervangen door sugar snaps, sperziebonen, spinazie, edamame-bonen of tuinerwten. Ook die groenten passen heel goed bij dit gerecht. Als je extra groenten aan het gerecht wilt toevoegen, zijn tuinerwten of edamame-bonen sowieso een topkeuze. Die geven het gerecht meteen een vrolijker tintje.

tempeh gehakt met rijst 2

Hoe serveer je dit tempeh-gehakt op z’n lekkerst?

Ik combineer dit tempeh-gehakt altijd met zilvervliesrijst. Deze rijstsoort heeft iets meer bite dan basmati-rijst en is bovendien vezelrijker. In plaats van rijst zou je ook noedels of rijstnoedels kunnen gebruiken. Of je kunt het tempeh-gehakt serveren op brood als je er een voedzame lunch van wilt maken. Eventueel in combinatie met een laagje hummus!

Ga je voor de klassieke rijstbowl zoals ik die maak met tempeh-gehakt? Dan zijn sesampitjes en bosui een lekkere én vrolijke toevoeging.

tempeh gehakt met rijst

Recept tempeh-gehakt met zilvervliesrijst

Wil je dit heerlijke tempeh-gehakt zelf maken? Met dit recept lukt dat binnen 25 minuten en maak je er meteen een heerlijke rijstbowl met veel groenten mee!

tempeh gehakt met rijst 5

Tempeh-gehakt met zilverliesrijst met paprika

Romy
Van tempeh kun je verrukkelijk tempeh-gehakt maakt. Met lekker veel smaak én een heerlijke mix van groenten. Maak dit lekkere gerecht met tempeh-gehakt zelf in maar 25 minuten.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Aziatisch
Porties 2 porties

Equipment

  • Wokpan
  • Kookpan

Ingrediënten
  

  • 200 gram tempeh (evt. gerookte tempeh)
  • 150 gram Chinese kool of paksoi
  • 150 gram zilvervliesrijst
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • ½ gele ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 el ahornsiroop
  • 2 el ahornsiroop of agavesiroop
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl sesamolie
  • 1 tl gember (verse gember of gember uit een potje)
  • 1 tl crispy chili-olie
  • 1 tl sesamolie
  • Handje pinda's

Optioneel:

  • Sesampitjes
  • Bosui

Instructies
 

  • Snijd de paprika's in dunne reepjes en de kool in kleine stukjes. Snipper daarnaast de ui en hak de tempeh zo fijn mogelijk.
  • Fruit de ui en knoflook kort aan in olijfolie en in crispy chili-olie.
  • Voeg dan de gember, tomatenpuree en tempeh toe aan de pan. Doe ook de ahornsiroop, sojasaus en pinda's bij de pan. Roerbak zo'n 5 minuten op middelhoog vuur.
  • Breng een pan water aan de kook om daarin straks de rijst te koken.
  • Voeg dan de paprika's en kool toe aan de pan en roerbak zo'n 5 minuten.
  • Schenk de sesamolie erbij in de pan. Roerbak nog kort totdat de paprika en kool goed gaar zijn.
  • Giet de rijst af en serveer met het tempeh-gehakt en de groenten. Garneer eventueel met sesampitjes en bosui.
Trefwoord Glutenvrij, Lactosevrij, Paprika, Rijst, Tempeh, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
tempeh gehakt met rijst 3

Meer recepten uit de Oosterse keuken

Met kruidige recepten uit het verre Oosten maak je van mij altijd een blije eter. Kun jij de Aziatische keuken ook wel waarderen? Dan word je vast ook blij van deze recepten:

Heb jij nog meer geniale tempeh-bereidingstips?

recept tempeh met paprika en rijst

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept




Recente blogs

Favorieten | Tenenkrommende tv & overheerlijke thee

3 februari 2020|Lifestyle|

Eens in de zoveel tijd deel ik met alle plezier mijn favoriete nieuwe ontdekkingen. Fijne producten, dingen, series of plekken waar ik maar geen genoeg van krijg. Vandaag is het de beurt aan onder meer een hilarisch tv-programma, een nieuwe plant (yes, alweer!) en een paar interessante artikelen die ik las. En als grote klapper...een nieuw theesmaakje dat inmiddels een vaste plek in mijn theedoos heeft gekregen. Het mag een wonder heten!

9 leuke Nederlandse tv-programma's die ik altijd terugkijk

4 september 2019|Lifestyle|

Heel vaak komt het niet voor dat ik de televisie aan heb staan. Ik ben niet echt warm te krijgen voor programma's als Temptation Island en Geer & Goor. En de laatste keer dat ik op zaterdagavond thuis bleef om een oer-Hollandse familieshow te kijken, kan ik me niet eens meer herinneren. Toch zijn er wel degelijk programma's waarvoor ik graag tijd vrijmaak. Niet om live te kijken, maar om terug te kijken op het moment dat het mij uitkomt. Dit zijn mijn 9 favoriete Nederlandse tv-programma's waarvoor ik - spreekwoordelijk gezien dus - graag thuis blijf.

7 dingen om vooral NIET meer over te piekeren

13 maart 2020|Persoonlijke groei|

Slapeloze nachten. Lijstjes met voor- en nadelen. Of een hoofd vol zorgen en stress. Ik ben vast niet de enige die weleens aan het piekeren slaat. Je wilt het niet, maar voordat je het weet schiet je hoofd in de overdenkmodus en je lijf in standje stress. Dat terwijl veel piekergedachten nog geen minuut van je tijd verdienen. Tja, ik weet er alles van. En omdat bewustzijn altijd stap 1 is naar verandering, deel ik 7 dingen die het gepieker niet waard zijn.

Ga naar de bovenkant