Tempeh is een ingrediënt dat ik echt moest leren waarderen. Heel lang vond ik het niet mijn ding, totdat ik ontdekte dat je het wel degelijk heerlijk kunt klaarmaken. Probeer bijvoorbeeld dit tempeh-gehakt eens! De tempeh smaakt zoet en umami-achtig tegelijk. En dat ook nog in een lekker sausje met veel groenten! Als je tempeh nog niet kon waarderen, dan brengt dit gerecht daar hopelijk verandering in.
Ga direct naar het recept.Tempeh-gehakt maken: niet moeilijk, wel lekker!
Tempeh-gehakt maken is echt niet moeilijk. Het komt erop neer dat je tempeh zo fijn mogelijk hakt in kleine reepjes of stukjes. Dat werkt het beste met een mes op een snijplank, maar eventueel kun je tempeh ook fijn hakken in een pan met een houten spatel. Je zult het niet zo fijn krijgen als rulgehakt, maar kunt de tempeh wel in zo klein mogelijke reepjes hakken. Dan komt de textuur zeker in de buurt van iets gehaktachtigs.
Daarna is het vooral een kwestie van het tempeh-gehakt goed op smaak brengen. Hiervoor gebruik ik een mix van sojasaus, ahornsiroop, gember, tomatenpuree, sesamolie en crispy chili-olie. Sojasaus zorgt voor een lekkere umami en zoutachtige smaak. Daarnaast geeft crispy chili-olie de tempeh meer pit en draagt de ahornsiroop bij aan een zoetig tintje. Dat laatste is al helemaal lekker in combinatie met de tomatenpuree en paprikareepjes.
Vervolgens roerbak je het tempeh-gehakt zo’n 15 minuten, samen met pinda’s (voor extra bite). Eerst 5 minuten met alleen de sojasaus, gember, tomatenpuree, crispy chili-olie, ui, knoflook en ahornsiroop. Later voeg je er de groenten en sesamolie aan toe.
Tip: wil je een goede look-a-like van gehakt maken in pastasauzen? Probeer dan deze vegan spaghetti bolognese met een pastasaus gemaakt van linzen en walnoten. Ook deze mediterraanse gnocchi heeft een bolognesesaus bestaande uit die 2 ingrediënten.

Welke groenten smaken lekker bij tempeh-gehakt?
Je kunt dit tempeh-gehakt combineren met allerlei groenten. Eigenlijk alle groenten die je normaal bij een wokgerecht zou gebruiken, doen het ook goed in combinatie met dit tempeh-gehakt. Zelf vind ik paprika er het allerlekkerst bij smaken. Daarnaast gebruik ik bij dit gerecht graag Chinese kool. Paksoi of een andere koolsoort werkt ook goed trouwens.
Bij dit gerecht zou ik niet de paprika weglaten; die past zo goed bij het tempeh-gehakt. Maar je kunt de kool eventueel vervangen door sugar snaps, sperziebonen, spinazie, edamame-bonen of tuinerwten. Ook die groenten passen heel goed bij dit gerecht. Als je extra groenten aan het gerecht wilt toevoegen, zijn tuinerwten of edamame-bonen sowieso een topkeuze. Die geven het gerecht meteen een vrolijker tintje.

Hoe serveer je dit tempeh-gehakt op z’n lekkerst?
Ik combineer dit tempeh-gehakt altijd met zilvervliesrijst. Deze rijstsoort heeft iets meer bite dan basmati-rijst en is bovendien vezelrijker. In plaats van rijst zou je ook noedels of rijstnoedels kunnen gebruiken. Of je kunt het tempeh-gehakt serveren op brood als je er een voedzame lunch van wilt maken. Eventueel in combinatie met een laagje hummus!
Ga je voor de klassieke rijstbowl zoals ik die maak met tempeh-gehakt? Dan zijn sesampitjes en bosui een lekkere én vrolijke toevoeging.

Recept tempeh-gehakt met zilvervliesrijst
Wil je dit heerlijke tempeh-gehakt zelf maken? Met dit recept lukt dat binnen 25 minuten en maak je er meteen een heerlijke rijstbowl met veel groenten mee!

Tempeh-gehakt met zilverliesrijst met paprika
Equipment
- Wokpan
- Kookpan
Ingrediënten
- 200 gram tempeh (evt. gerookte tempeh)
- 150 gram Chinese kool of paksoi
- 150 gram zilvervliesrijst
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- ½ gele ui
- 3 teentjes knoflook
- 2 el ahornsiroop of agavesiroop
- 1 el tomatenpuree
- 1 tl sesamolie
- 1 tl gember (verse gember of gember uit een potje)
- 1 tl crispy chili-olie
- 1 tl sesamolie
- Handje pinda's
Optioneel:
- Sesampitjes
- Bosui
Instructies
- Snijd de paprika's in dunne reepjes en de kool in kleine stukjes. Snipper daarnaast de ui en hak de tempeh zo fijn mogelijk.
- Fruit de ui en knoflook kort aan in olijfolie en in crispy chili-olie.
- Voeg dan de gember, tomatenpuree en tempeh toe aan de pan. Doe ook de ahornsiroop, sojasaus en pinda's bij de pan. Roerbak zo'n 5 minuten op middelhoog vuur.
- Breng een pan water aan de kook om daarin straks de rijst te koken.
- Voeg dan de paprika's en kool toe aan de pan en roerbak zo'n 5 minuten.
- Schenk de sesamolie erbij in de pan. Roerbak nog kort totdat de paprika en kool goed gaar zijn.
- Giet de rijst af en serveer met het tempeh-gehakt en de groenten. Garneer eventueel met sesampitjes en bosui.

Meer recepten uit de Oosterse keuken
Met kruidige recepten uit het verre Oosten maak je van mij altijd een blije eter. Kun jij de Aziatische keuken ook wel waarderen? Dan word je vast ook blij van deze recepten:
- Woknoedels met sticky aubergine
- Vegan kip cashew met broccoli
- Vegetarische noedels met satésaus (ook vegan!)
- Vegan nasi met saté en tofu
- Vegan nijstnoedels met rijstnoedels
Heb jij nog meer geniale tempeh-bereidingstips?

BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Inkiekje #30 | 80 jaar, 100 bloemen, 2 kleffe mensen & 1 blije kat
Wait what? Ik heb jullie gewoon al 30 keer een inkiekje in mijn soort-van-bruisende leven gegeven. En de dertigste editie staat bij deze klaar. Dit weekend vond ik mijn leven aardig bruisend - voor mijn doen dan. Ik bezocht voor het eerst sinds één jaar tijd mijn (over één dag 80-jarige) oma en had een lekker kleffe shoot op het strand met je-kunt-wel-raden-wie. Verder bleek Pip een enthousiaste sloper, deed ik weer aan supersnel shoppen en zette ik stappen om mijn werk nóg leuker te gaan vinden. Het waren twee hectische weken - op een goede manier. Gelukkig hebben we de foto's nog.
Outfit | Witte blouse, bloemetjesrok & een goed shot zelfvertrouwen
Als thuiswerkende zzp'er moet je soms zonder reden maar je nette businesswoman-outfit uit de kast trekken. Althans, daar ben ik zelf helemaal voor in. Ik heb zeker niet dagelijks afspraken buiten de deur, maar trek toch graag iets nets aan op werkdagen. Niet voor een onuitwisbare eerste indruk of om er ouder uit te zien. Nee hoor, puur omdat ik daar zelf blij van word. Na een opruimsessie van mijn kledingkast laatst herontdekte ik een paar businessproof items die ik al té lang ongedragen in de kast had laten hangen. Daaruit ontstond deze outfit die ik de laatste tijd lekker vaak aan heb. Een tweedehands rok samen met mijn lievelingsblazer en mijn enige witte blouse!
Mijn 10 favoriete tools voor bloggers en ondernemers
Tools die het leven een beetje makkelijker maken? Daar houd ik wel van. Zeker als blogger en ondernemer is een helpende hand van de technologie van nu wel zo fijn. Gelukkig heb ik inmiddels de nodige apps en tools voor bloggers en ondernemers ontdekt die mij nogal wat werk uit handen nemen. Dat varieert van een fijne timetracker tot handige programma's waarmee je ook zonder grafisch talent voor vormgever kunt spelen. Deze 10 tools voor bloggers en ondernemers kan ik je aanraden.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…