Ik begon het jaar 2018 met een lijst met 5 doelen. Ik had grootse plannen, mooie dromen en voornemens waarmee ik iets “moest” doen. Nu het einde van het jaar in zicht komt, praat ik je natuurlijk graag bij over wat er van die doelen terecht is gekomen. Ben ik aan het einde van 2018 helemaal zen, heb ik de vakantie geboekt waar ik van droomde en lukte het om mijn eigen pad te volgen? Dat verklap ik allemaal in dit artikel. Ik kan je wel alvast zeggen dat ik in ieder geval achter een paar doelen vinkjes heb kunnen zetten.

terugblik op doelen van 2018

Genieten? Jazeker!

Laten we beginnen met mijn mooiste doel: genieten! Zo was mijn plan om in 2018 weer eens een mooie vakantie te plannen. Wie mijn enthousiaste verhalen over de fan-tas-tische Italië-reis met mijn moeder heeft gelezen, weet vast wel dat ik dat doel van mijn lijstje heb kunnen afstrepen. Maar ook binnen onze landgrenzen wist ik me goed te vermaken. Zo bracht mijn voorliefde voor fotografie me soms op de prachtigste plekken, onder andere in eigen hoofdstad. Verder maakte ik fijne uitjes met vriendinnen of met mijn ouders of broers. Een paar onvergetelijke uitjes benoemde ik al in mijn hoogtepunten van 2018. Daarnaast trakteerde ik mezelf dit jaar op een Netflix-abonnement, waardoor de teller qua bekeken films dit jaar hoger staat dan de 5 films die ik in 2017 keek. Zo werd genieten zelfs op druilerige dagen nog mogelijk.

Helemaal ontspannen & zen?

Van mijn doel om te ontspannen is iets minder terecht gekomen. Ik was vorig jaar als kersverse fulltimer vastbesloten om in 2018 alle balans terug te vinden en volledig tot rust te komen. Toen wist ik alleen nog niet dat ik in 2018 de ene na de andere mijlpaal zou beleven. Ik wisselde van baan, startte vlak daarvoor mijn eigen onderneming en besloot ook nog eens dat ik een huis wilde gaan kopen. Weg ontspanning! Maar even zonder dollen, het was inderdaad een jaar waarin rust soms ver te zoeken was. Maar al deze dingen had ik voor geen goud willen missen en hebben mijn jaar extra mooi gemaakt. Dat is me elke drukke minuut meer dan waard geweest.

Overigens heb ik niet volledig “gefaald” in ontspannen. Zo heb ik mezelf getrakteerd op twee weken kerstvakantie en heb ik vaker losse dagen opgenomen in plaats van die allemaal op te sparen. Natuurlijk heb ik tussendoor ook zeker fijne momenten van ontspanning beleefd. Dus missie half geslaagd?

Een jaar vol liefde?

Wat mooi eigenlijk dat ik dit jaar startte met ‘Liefde’ (in de breedste zin van het woord) als doel. Goed, Mr. Right kwam inderdaad dit jaar niet om de hoek kijken en er waren – eerlijk is eerlijk – zeker dagen waarop er enkele liefdestranen vloeiden. Misschien heb ik mede daardoor wel juist geleerd om me niet aan hopeloze zoektochten te wagen (bye bye Tinder!). Tegelijkertijd was 2018 ook zonder Mr. Right een jaar propvol liefde. Liefde voor vriendinnen met wie ik leuke dingen ondernam of fijne gesprekken had, liefde voor mijn lieve ouders, liefde voor mijn geweldige broers, liefde voor onze katten (inclusief Lily, die ons gezin kwam vergezellen), liefde voor opa en oma en andere familieleden. En ook liefde voor jullie als bloglezers, omdat jullie mijn jaar nóg leuker maakten.

terugblik op doelen van 2018

Lekker sociaal?

Verder wilde ik in 2018 meer sociale dingen doen als mensen-mens. Missie geslaagd volgens mij! Gezellige afspraken stonden dit jaar regelmatig op de agenda. Met bekenden, maar ook een paar keer met lieve mensen die ik voor het eerst ontmoette. Johanne en Eva bijvoorbeeld. Ik durf wel te zeggen dat ik socialer ben geworden. Ik stap makkelijker op mensen af, durf meer van mezelf te laten zien en hang tegenwoordig volgens mij vaker de kletskous uit. Vooral de stap naar een nieuwe baan leverde me een dosis extra zelfvertrouwen als cadeautje op. Mijn baan zorgde er onder andere voor dat ik vaker een kijkje durfde te nemen buiten mijn sociale comfortzone. Bijvoorbeeld door wél een presentatie te geven die ik spannend vond. Ook een assertiviteitscursus heeft me geholpen om meer uit mijn schulp te kruipen.

Meer focus op mij?

Dan nu het laatste doel voor 2018: meer focussen op mij. Ik wilde vaker mijn eigen keuzes maken en dat heb ik zeker kunnen doen. Mensen hebben altijd meningen over je, daar ben ik wel achter. De kunst is om je daar niet te veel van aan te trekken. Ja, dat gaat de ene keer makkelijker dan de andere keer! Toch heb ik op dit vlak wel een paar succesjes behaald. Zo koos ik voor een baan die mij geweldig leek, ondanks dat mensen er wat van vonden dat ik een vast contract opzegde. Ook in mijn huizenjacht durfde ik mijn eigen keuzes te maken. En meer dan eerder kwam ik voor mezelf op of gaf ik soms voorzichtig grenzen aan. Nogmaals, dat alles ging (en gaat) niet altijd zonder slag of stoot. Maar ermee oefenen bleek al heel waardevol. Hopelijk kan ik daar in 2019 volop mee verdergaan.

Dus zijn mijn doelen bereikt? Sommige wel, sommige niet! Maar ik kijk zeker met een blij gevoel terug op 2018!

Wat waren jouw doelen voor 2018? Heb je die bereikt?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Josephine 20 december 2018 op 7:21 am - Beantwoord

  Volgens mij ben je zeer geslaagd met je doelen voor 2018! Reizen, zelfstandig ondernemen, huizenjacht en zelfontplooing – dat is niet niks! Ik vond het dit jaar ook weer ontzettend leuk om je blog te volgen en je te zien groeien – als ik dat vanaf een afstand mag zeggen. Enne… wie weet komt Prins Charming dit jaar toch nog voorbij. De ‘date anniversary’ van mijn man en mij is 31 december, dus je weet maar nooit! 😉

  Ik heb dit jaar voor en achter de schermen mooie stappen met mijn blog gemaakt, en daar ben ik heel blij mee!

  • Romy 20 december 2018 op 7:44 am - Beantwoord

   Wat een lieve reactie! Dankjewel voor je mooie woorden! 🙂 Haha, het zou wat zijn als ik opeens op Oudejaarsavond dé liefde tegen het lijf loop.
   Mooi om te horen dat jij ook mooie stappen hebt gemaakt, onder andere voor je blog. Daar mag je zeker met trots op terugkijken.

 2. Shirley 20 december 2018 op 7:57 am - Beantwoord

  Je hebt dit jaar mooie stappen gezet. Ik vind het heel leuk om mee te kijken met alle ontwikkelingen die je doormaakt. Het tempo zat erin in 2018, maar niet voor niets als je kijkt naar wat je allemaal gedaan hebt. Daar mag je trots op zijn.

  • Romy 21 december 2018 op 9:59 am - Beantwoord

   Wat een lieve reactie! Dankjewel voor je mooie woorden 🙂

 3. Darina 20 december 2018 op 8:13 am - Beantwoord

  Je hebt hele mooie doelen bereikt dit jaar! Leuk om te lezen!

 4. Marije 20 december 2018 op 9:18 am - Beantwoord

  Leuk om terug te lezen en als ik het zo lees heb je heel wat doelen bereikt, wellicht op een andere manier.

  Ik had 1 doel dit jaar en dat heb ik gelukkig kunnen volbrengen: mijn operaties. Nu op naar nieuwe doelen en dromen bereiken.

  • Romy 21 december 2018 op 9:59 am - Beantwoord

   Dankjewel! 🙂

  • Romy 21 december 2018 op 10:02 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve reactie!
   Jij mag ook met heel veel trots terugkijken op het afgelopen jaar. De operaties zijn niet niks geweest, maar je bent er toch maar mooi doorheen gekomen en het heeft je volgens mij heel veel opgeleverd. Hopelijk brengt 2019 je nog veel meer moois.

 5. Els 20 december 2018 op 10:11 am - Beantwoord

  Fijn dat je blij terugkijkt op 2018 :-). Dat is het aller belangrijkste! Ik heb geen doelen, ik zie altijd wel hoe het loopt, haha.

  • Romy 21 december 2018 op 10:03 am - Beantwoord

   Dat is ook een mooie instelling! Soms kun je er het verst mee om dingen maar gewoon op je af te laten komen 🙂

 6. Meaghan 20 december 2018 op 10:17 am - Beantwoord

  Wat een leuke recap op je doelen! Je mag echt trots op jezelf zijn dat je zo veel bereikt hebt dit jaar. Dat heb ik ook allemaal op je blog teruggezien. Je bent echt zo gegroeid. Ondanks dat ik je niet persoonlijk ken, merk ik wel verschil met hoe je nu bent en hoe je een jaar geleden was. Je hebt volgens mij echt heel hard je best gedaan om jezelf dit jaar te ontwikkelen. Je lijkt echt een stuk zelfverzekerder, mooi om te zien. Hopelijk mag je in het nieuwe jaar nog veel meer leuke dingen doen en wie weet heb je dan wel je eigen huisje en een leuke man aan je zijde! En als dat niet het geval is, is dat ook helemaal prima natuurlijk! Jij komt er wel!
  31 december komt mijn recap op mijn doelen voor 2018 online op mijn blog 🙂 Maar mijn grootste doel van dit jaar was toch wel mijn hbo-diploma halen en starten aan mijn pre-master. Dat is allemaal gelukt!

 7. Lilian 20 december 2018 op 11:04 am - Beantwoord

  Helemaal ontspannen en zen lijkt me ook een onmogelijk doel. Ik zou me eerder afvragen: heb je het meer gedaan dan in 2017? En zo ja, dan is je doel dus geslaagd 🙂

  Ik weet niet meer wat mijn doelen waren voor 2018, maar ik kijk tevreden terug (ik ben rond deze tijd sowieso wat extra melancholiek), dus ik denk dat ik ze wel gehaald heb of dat ze niet belangrijk genoeg waren 😉

  • Romy 21 december 2018 op 10:11 am - Beantwoord

   Dat is wel een goede insteek inderdaad! Haha, helemaal zen zal ik volgens mij nooit worden 😉 Maar het is al heel wat dat ik dit jaar vrije dagen heb opgenomen.
   Mooi om te horen dat jij ook positief terugkijkt op dit jaar. Of je nu mogelijke doelen hebt gehaald of niet, het belangrijkste is dat je zelf tevreden bent!

 8. Lizzy 20 december 2018 op 11:23 am - Beantwoord

  Volgens mij heb jij echt een heel geslaagd jaar gehad! Ik heb een paar keer dit jaar gedacht “you go girl!”, terwijl ik je blogartikelen las. Echt zo leuk om te lezen hoe jij je hebt ontwikkeld in slechts 12 maanden. Ik verwacht alleen maar nog meer grote stappen voor jou in 2019. Voor mij was 2018 een soort “tussenin jaar”. Na een heel moeilijk jaar gehad te hebben met mijn gezondheid in 2017 krabbelde ik er dit jaar weer bovenop. Daardoor ging alles soms een beetje te langzaam naar mijn smaak, maar mijn grootste prestatie was dat ik (bijna) weer de oude ben qua gezondheid. En dat is ook heel veel waard ?

 9. Mariska 20 december 2018 op 11:43 am - Beantwoord

  Leuk om dit zo terug te lezen en ik weet veel artikelen nog wel. En weet je, liefde komt vaak als je het niet verwacht 🙂

  • Romy 21 december 2018 op 10:12 am - Beantwoord

   Wauw, zó leuk om dit te horen! Dankjewel voor je lieve bericht 🙂
   Volgens mij mag jij ook echt wel heel trots zijn op het afgelopen jaar. Het is alleen al heel wat waard dat je gezondheid zo veel beter is nu. En ik duim hard voor je dat 2019 jóuw jaar wordt waarin je veel mooie stappen kunt zetten <3

  • Romy 21 december 2018 op 10:13 am - Beantwoord

   Dat is absoluut zo! Ik zie het vanzelf wel als er liefde op mijn pad komt 😉 En gelukkig is liefde ook veel meer dan Mr. Right en heb ik wel heel veel liefde van familie en vrienden (en zelfs van de katten, haha) gekregen.

 10. Zo simpel is dan geluk 20 december 2018 op 1:53 pm - Beantwoord

  Volgens mij mag je hartstikke trots op jezelf zijn!

  • Romy 21 december 2018 op 10:13 am - Beantwoord

   Wat een lief compliment! Dankjewel! 🙂

 11. Simone 20 december 2018 op 5:11 pm - Beantwoord

  Ik ben eigenlijk kwijt of ik echt doelen had gesteld dit jaar. Maar volgens mij waren dat er niet veel. Één daarvan zal wel trouwen zijn geweest en de ander vermoedelijk een eigen bedrijf. Die heb ik in elk geval allebei afgestreept. Maar ik kan mijn lijstje niet meer terugvinden helaas.
  Ik denk ook niet dat je van jezelf kunt verwachten dat je alles kunt doen. Zijn weer mooie doelen voor volgend jaar toch?

  • Romy 21 december 2018 op 10:14 am - Beantwoord

   Absoluut! Wat je niet in 2018 hebt bereikt, kun je natuurlijk altijd nog in 2019 bereiken 🙂 Volgens mij heb jij ook een paar mooie stappen kunnen zetten dit jaar. Met de bruiloft natuurlijk als een mooi hoogtepunt 🙂

 12. Geke 20 december 2018 op 6:28 pm - Beantwoord

  Ik vind dat je met vlag en wimpel geslaagd bent voor je doelen! Zo’n grote stappen gezet en zoveel dingen gedaan en geprobeerd. En dingen zoals ‘de liefde’ of ‘ontspannen’ zijn zaken die je nu eenmaal zelf niet helemaal onder controle hebt. Als je er maar open voor staat… 🙂

  Zelf heb ik wat stappen gezet. Stappen naar een betere gezondheid en meer energie waarbij (eindelijk) een diagnose hebben al zo’n eerste belangrijk feit is. En ook stappen naar die droomtuin. Maar ook daar weer is het vaak controle loslaten want hoewel dat mooie weer heerlijk was, vonden niet alle planten dat, of toch de ermee gepaard gaande droogte. Volgend jaar doen we gewoon lekker verder!

  • Romy 21 december 2018 op 10:31 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je mooie compliment! En je hebt helemaal gelijk wat die twee doelen betreft. Dat komt vanzelf wel op mijn pad. En gelukkig is er ook zonder Mr. Right heel wat liefde in mijn leven 🙂
   Mooi om te horen dat 2018 je in ieder geval duidelijkheid heeft gegeven over je gezondheid. Ik hoop dat het in 2019 beter zal gaan en dat de dokters je verder kunnen helpen. En hopelijk kom je ook stappen verder met jullie droomtuin. Ik zal duimen voor goed weer 🙂

 13. Giovanna Jansen 20 december 2018 op 9:20 pm - Beantwoord

  Wat een mooi jaar heb je gehad. Heb het natuurlijk het jaar door gelezen in je blogs, maar zo even opgesomd, heb je echt veel leuke, mooie en bijzondere dingen gedaan, meegemaakt of bezocht. Gaaf dat je daarmee zo goed als je doelen gehaald hebt, of in ieder geval de meeste en weer dingen geleerd hebt uit het (net) niet halen van sommige doelen.
  Goed dat je de actieve zoektocht naar Mr. Right gestaakt hebt en Tinder de rug toegekeerd hebt. Wanneer je stopt met zoeken, is de kans juist groter dat je hem tegen gaat komen. Misschien niet meteen, maar het gaat zeker gebeuren. Geloof mij, ik weet waar ik het over heb. 😉 Ik ben heel lang alleen geweest voor ik mijn Mr. Right tegenkwam, juist toen ik besloot dat mijn leven compleet was zoals het was en het niet hebben van een partner geen gemis was, maar alleen een toevoeging zou kunnen zijn op mijn leven. De cherry on the pie, zeg maar. Jouw kers komt er ook ineens hoor!

  • Romy 21 december 2018 op 10:34 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je mooie compliment en voor je mooie woorden over Mr Right. Wat prachtig om te lezen hoe dat bij jou is gegaan. Ik geloof er ook absoluut in dat liefde iets is wat juist op je pad komt als je het niet verwacht en je niet op zoek bent. Ik heb gelukkig ook in mijn eentje een heel fijn leven en ben ervan overtuigd dat daar ooit wel een lieve man bij zal komen 🙂

 14. Wendy Schuchmann 20 december 2018 op 9:29 pm - Beantwoord

  Wat een mooie doelen! Zo te lezen heb je goede stappen gezet in 2018 en kun je er met een positieve blik op terugkijken. Op naar 2019 🙂

  Mijn blogpost over 2018-doelen deel ik op de laatste dag van het jaar, maar ik kan wel zeggen dat ik de meeste doelen heb behaald. Het waren er trouwens erg veel! Voor komend jaar pak ik het anders aan.

  • Romy 21 december 2018 op 10:36 am - Beantwoord

   Dankjewel! Ik kijk zeker met een goed gevoel terug op het afgelopen jaar. Ik ben nu ook heel benieuwd naar jouw terugblik op je doelen. Goed dat je volgend jaar wat milder voor jezelf bent qua doelen. Soms is het bereiken van één groot doel al een hele prestatie op zich 🙂

 15. Odetta 21 december 2018 op 6:44 am - Beantwoord

  Way to go, girl! Dat doe je goed! Voor alles is een leerproces en zo ook over je eigen leven, omdat je nooit uitgeleerd bent. Maar hierdoor maar je wel jouw eigen keuzes. En wat Mr. Right betreft, die is er wel, maar hij weet nog niet waar je woont. Dat zei ik altijd tegen mijn familie en vrienden en deze opmerking werkt altijd. En wanneer je niet zoekt, komt het onverwacht naar je toe.
  En verder loopt het leven zoals het loopt. Life is busy while making plans. En wanneer wensen en dromen uitkomen, dan is het leven heel erg mooi en is het genieten met een hoofdletter G.

  • Romy 21 december 2018 op 10:39 am - Beantwoord

   Haha, dat vind ik wel een mooie uitspraak over Mr. Right. Daar kan ik me wel in herkennen. Ik zal die uitspraak eens proberen als mijn familie weer eens wilt weten wanneer ik “iemand voor te stellen heb” 😉
   Het is precies wat je zegt: het leven is een leerproces en vaak is het een kwestie van afwachten wat het leven voor je in petto heeft. Laten we hopen dat 2019 voor ons beide veel mooie dingen zal brengen 🙂

 16. Saskia 21 december 2018 op 11:43 am - Beantwoord

  Dat zijn heel wat fijne doelen die behaald zijn! Mijn jaar stond ook in het teken van rust en ruimte voor mezelf. Dat is deels gelukt, aangezien er toch wel wat strubbelingen waren. Al met al wil ik het zeker aankomend jaar doorzetten…

  • Romy 22 december 2018 op 9:34 am - Beantwoord

   Mooi om te horen dat jij dit jaar extra op je rust hebt gelet! Ik hoop dat je daar in 2019 mee verder kunt gaan en dat 2019 je veel moois zal brengen <3

 17. Nikita 22 december 2018 op 7:20 pm - Beantwoord

  Je hebt echt een heel mooi jaar gehad en de afsluiter is even knallend! Ik ben trots op jou Romy! Ik wens je dan ook zeker het allerbeste toe voor 2019, maar dat komt denk ik wel goed 🙂 En dat ik in 2019 even hard mag genieten van je blog als in 2018. Maar ik weet zeker dat dat geen probleem wordt!

  Mijn 2018-doelen heb ik er net eens bijgenomen. Sommige zijn bereikt, sommige niet. Zo kan ik beter hulp vragen zonder me irritant of gek te voelen. Ook al voel ik me momenteel enorm zwak. Maar dat is gewoon omdat ik door een moeilijke periode ga. Het enige puntje dat zwaar mislukt is, is voor mezelf zorgen. Ik zorg al beter voor mezelf dan vroeger, maar nog niet genoeg. Nog altijd gaat een ander voor op mijzelf en zal ik de wereld redden behalve mezelf. Ik heb besloten dat 2019 mijn jaar wordt. Ik wil mezelf stapje voor stapje herstellen en terug opbouwen. De stukjes bij elkaar rapen. Mijn therapie gaat me daar zeker bij helpen! Een besef dat ik deed in 2018 was wel hoeveel fantastische mensen er achter mij staan. Ik ben niet alleen en dat besef ik in deze periode meer dan goed. Maar dat heb ik het hele jaar door gevoeld en dat maakt me echt blij. Ik voel me gezegend met zoveel lieve mensen om me heen. Vorige week kreeg ik een enorm grote glimlach op mijn gezicht, na de therapie. Die eerste sessie heeft me al deugd gedaan hoor. Maar ik had mezelf beloofd dat ik bij wijze van ‘beloning’ mijn vertrouwenspersoon een berichtje mocht sturen om te laten weten dat ik mijn eerste sessie had gehad en wat er nu ging komen. Hij vertelde hoe sterk hij me vond en ik was sprakeloos toen ik het hele bericht las. Zulke mooie woorden. Ik was er echt blij mee! Dus op naar 2019! Een jaar waarin ik wil herstellen en terug mezelf wil leren accepteren en liefhebben. Hoe moeilijk dat ook wordt. Ik kom hier wel doorheen <3

  • Romy 23 december 2018 op 10:13 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve bericht! Ik wens jou natuurlijk ook alle moois voor 2019 toe! Ik hoop dat de waardevolle stappen die je in 2018 hebt gezet je een veel mooier 2019 zullen bezorgen. Dat dit maar echt jouw jaar mag worden.
   Ook al was 2018 niet jouw jaar, je mag wel heel trots zijn op de stappen die je hebt gezet in voor jezelf zorgen en hulp vragen. Het kan niet anders dan dat 2019 je mede daardoor veel meer mooie ontwikkelingen en stappen zal brengen <3