Nadat je een ticket naar Spanje hebt geboekt, ben je even dolgelukkig. Een nieuwe kledingaankoop geeft je een mini-shot aan dopamine. Maar al snel nadat dat shot is uitgewerkt, willen we vaak méér. Heb je net een mooi punt op je bucketlist afgewerkt, komt er in je hoofd alweer een fantastisch nieuw plan op. Je bent net terug van de ene vakantie en droomt alweer van de volgende stedentrip. Niets mis met fantaseren. Maar er valt ook wat te zeggen voor tevreden zijn met wat je hebt. Hoe krijg je dat voor elkaar? Dit zijn 9 tips voor meer tevredenheid in je leven.
Geen perfect leven, wel tevreden met wat je hebt
Zelfs als je de droombaan hebt, rondrijdt in een prachtige auto en de doorzonwoning met hoge ramen hebt die je zo graag wilde – zelfs dan kun je nog denken dat je meer nodig hebt. Hoe mooi het leven ook is, het kan altijd beter. Je hebt een fijne woning, maar neust toch rond op Funda omdat het zomaar zou kunnen dat er iets nóg beters op de markt komt.
Er zijn altijd manieren om je leven perfecter te maken. Om nog dichter te komen bij wat je werkelijk wilt. Het probleem is alleen: in ons streven naar perfectie vergeten we weleens dat ook het niet-droomleven al mooi is.
Je leven zal ook op je strandstoel op een tropisch eiland niet perfect zijn. Maar moet het dat zijn? Het draait om één ding: accepteren dat je leven ook minder perfect al mooi is. Oftewel: tevreden zijn met wat je hebt, zelfs al kan het meer en beter.
Verlies jezelf niet in eindeloos streven naar meer
Tevreden zijn met wat je hebt, vraagt om twee dingen:
- Tevreden zijn met wie je NU bent als persoon. Want dat is al goed genoeg. Ook al zou je het liefst ergens anders staan. Dat zijn doelen voor later.
- Tevreden zijn met alles wat je hebt. Je huis, je relatie, je vriendschappen, je auto, je werk. Zelfs al droom je van een Rolls Royce en lijkt je Ford Ka daar in de verste verte niet op.
Op zoek zijn naar méér maakt onrustig. Je kijkt voortdurend om je heen. Je spot kansen die je nog te grijpen hebt, je ziet mooie spullen die nu nog boven budget liggen of je vergelijkt jezelf met anderen die het beter hebben. Dat terwijl je eigenlijk alleen het hier en nu hebt om op te focussen. Wat heb je nu? Wie ben je op dit moment? En wat maakt dat zo mooi?
Ik kan mezelf wel bestempelen als een doelenspaarder. Heb ik net iets gedaan waarvan ik een jaar daarvoor nog dacht het nooit te kunnen, dan heb ik alweer nieuwe plannen op de plank liggen. Geluk halen uit kleine dingen gaat me prima af. Maar ik heb geen talent voor stilstaan en tevreden zijn met wat ik heb bereikt. Van nature dan. Ik ben er gelukkig beter in geworden. Maar mijn natuurlijke neiging was altijd om altijd alvast wat vervolgdoelen op de plank te hebben liggen.
Het probleem is dat de grens van wat je nodig hebt om tevreden te zijn, vaak met de mijlpaal hoger komt te liggen.
Toen ik midden in mijn anorexiaperiode zat, was ik helemaal niet op zoek naar een zo laag mogelijk gewicht. Het enige wat ik wilde was tevreden zijn. Met mezelf, met mijn lijf, met alles. Ik had in mijn hoofd dat ik vast dat stadium zou bereiken als de weegschaal X kilo minder zou aangeven. Maar toen dat zover was, was dat ook nog niet genoeg. Zo kun je je lat steeds verhogen. Als je doel steeds verschuift, blijf je oneindig streven naar een plafond dat steeds iets omhoog gaat. Compleet doelloos. En vooral heel ontevreden-makend.
Less is more
Dus: de samenvatting van dit lange pleidooi: less is more. Je voelt je rustiger, gelukkiger en fijner als je niet steeds om je heen kijkt en fantaseert over de toekomst, maar je aandacht richt op het nu.
Hoe kun je meer tevreden zijn met wat er is? Deze tips voor tevreden zijn helpen mij.
1. Focus bewust NIET op wat je niet hebt
Als je maar lang genoeg focust op wat je niet hebt, word je vanzelf ontevreden. Als je stilstaat bij alles wat jij nu niet hebt maar wel zou willen, overvalt je waarschijnlijk een ongelukkig gevoel. Zie je wel: ik heb mijn droombaan niet, mijn huis voldoet niet aan al mijn wensen, ik ben helemaal klaar met onze auto die bijna uit elkaar valt…
Terwijl je bij dat alles stilstaat, vergeet je wat je wel hebt: de liefde van je leven, je familie leeft nog, je hebt best een prima baan, geen geldzorgen, een goed werkende telefoon, genoeg vrienden om je op zaterdagavond nooit te hoeven vervelen. Zo slecht heb je het niet voor elkaar. Als je maar ziet wat je allemaal hebt.
2. Besef: tevredenheid is relatief
Het is niet zeker dat jij wél tevreden bent als je alles hebt wat je hartje op dit moment begeert. Waar de één volkomen tevreden is met een appartement met piepklein balkon, is een ander ontevreden met een luxe twee-onder-één-kap-woning met giga-tuin achter. Tevreden zijn gaat helemaal niet over wat je hebt. Het gaat over hoe jij daartegenaan kijkt.
Besef dat je niet opeens wel uitermate tevreden bent als je die twee-onder-één-kap-woning kunt verruilen voor iets vrijstaands. Tuurlijk, als je dat wilt, ga ervoor. Maar weet ook dat je geluk dáár niet van afhangt. Het gaat erom dat je kunt leven met de gedachte dát het mooier zou kunnen dan wat je nu hebt, maar dat het desondanks nu al prachtig is. Alles wat erbij komt, is mooi meegenomen, maar niet noodzakelijk.
3. Laat je minder blootstellen aan ontevredenmakers
Overal om je heen geven signalen je het gevoel dat jij veel meer kunt wensen dan je nu hebt. Op social media zie je perfecte foto’s van mensen die het ogenschijnlijk beter voor elkaar hebben dan jij. In reisgidsen krijg je prachtige strandvakanties voorgeschoteld. In vergelijking daarmee woon je in jouw appartement op drie hoog met uitzicht op de provinciale weg niet op een droomlocatie. Dat is ook het gevoel dat de vakantieaanbieders je willen geven.
Daarnaast krijg je de hele dag door advertenties te zien die je inprenten dat er van alles te wensen over is. Drie jaar geleden was je vorige iPhone-model nog helemaal het einde. Op dit moment is die alweer hopeloos ouderwets. En terwijl je een kast vol kleding hebt, laten de fashion-advertenties je geloven dat er altijd ruimte is voor meer.
Door al die prikkels word je haast gedwongen je ontevreden te voelen. Logisch, dat is het businessmodel van reclamemakers. Gelukkig kun je zelf besluiten dat je niet meer de hele dag wordt blootgesteld aan al dat soort prikkels. Zeker als je er gevoelig voor bent.
- Schrijf je uit voor nieuwsbrieven die je alleen maar producten aanpraten.
- Ontvolg mensen op social media die jou een onzeker gevoel geven met hun #lovemylife-plaatjes.
- Minder met social media, zodat je meer tijd overhoudt voor je offline leven.
- Heb je vrienden die wel heel graag laten zien wat ze allemaal wel niet hebben? Kijk of je meer kunt optrekken met andere mensen die je wél een positief gevoel opleveren.
- Block advertenties via je browser als je weet dat je door banners snel in de verleiding komt om iets te kopen.
- Bezoek de winkels alleen als je echt naar iets op zoek bent, niet om je enkel en alleen te laten verleiden.
4. Baseer je doelen niet op andere mensen
Misschien ben je zelf op zich oké met waar je staat, maar maken anderen je (onbedoeld) ontevreden. Dat je beste vriendin laaiend enthousiast is over haar nieuwe geliefde, betekent niet dat jij ook een Tinder-profiel moet aanmaken om je single-bestaan binnenkort te kunnen inruilen. Als je collega weggaat om bij een andere werkgever promotie te maken, hoef jij je niet meteen achter je oren te krabben of je misschien óók hogerop moet komen.
Streef alleen je eigen doelen na. Laat anderen niet bepalen wat jouw doelen zouden moeten zijn. Als je merkt dat je in dit soort patronen schiet, ga dan eerlijk bij jezelf na:
Wil ik dit echt? Als deze persoon die stap niet had gezet, zou ik het dan ook willen?
Ik pas dat trucje ook regelmatig toe. Zo merk ik dat ik als ondernemer vaak vragen krijg in de trant van “Goh, zou je niet iemand in dienst nemen?” of “Lijkt het je niet wat om interimklussen aan te nemen?”. Tegenwoordig bedank ik vriendelijk voor dat soort tips, maar trek ik lekker mijn eigen plan. Dat een ander dat wilt, is helemaal prima. Maar ik ben tevreden met waar ik sta, zonder die twee dingen.
5. Vergelijk jezelf met mensen die het mínder hebben
Jij vindt je poppenhuis-appartement misschien niet fantastisch. Iemand anders zou het al de ultieme luxe vinden om een woning met meer dan één kamer te hebben. Vaak ben je geneigd om te kijken naar mensen die meer hebben dan jij. Wat als je jezelf vergelijkt met mensen die het juist minder hebben dan jij?
Er lopen duizenden mensen op de wereld rond die dolgelukkig zouden zijn met jouw leven. Je vindt je badkamer misschien niet mooi. Een ander heeft niet eens de luxe van een eigen wastafel en moet die delen met tien man. Jij klaagt steen en been over je vervelende collega’s op het werk. Iemand anders kan alleen maar hopen dat al die sollicitatiebrieven haar een keer een baan met collega’s opleveren. Sterker nog: er zijn mensen die het moeten doen zonder een dak boven hun hoofd, zonder douche, zonder een gezond lichaam, zonder mensen om hun heen. Misschien cru om daaraan te denken, maar het helpt je wel om dingen in perspectief te zitten.
6. Sta meer stil
Als je met een kilometer of 130 per uur over de snelweg raast, vang je geen glimp op van de mooie omgeving. De prachtige bomen ben je al voorbij voordat je ze ook maar hebt kunnen spotten. Probeer daarom te vertragen (alleen liever niet op de snelweg, is wat riskant!). Maak van je dagen geen aaneenrijging van agendapunten, maar bouw ook rustmomenten in. Als het niet is om zelf te ontspannen, doe het dan om meer in het hier en nu te zijn.
Sta bewust stil als je een mijlpaal hebt behaald. Wees trots dat jij er een werkweek op hebt zitten in plaats van direct de agenda voor volgende week in te plannen. Geniet fotoboeken makend na van je vakantie, zonder direct al de reisgidsen voor je volgende vakantie door te bladeren.
Leef ook in weken zonder grootse mijlpalen meer met aandacht. Stop even bij de prachtige vlinder die boven het grasveld vliegt. Neem de tijd om een kat te aaien. Hoe bijzonder is het dat er elk seizoen opnieuw bloemen bloeien, had je daar al eens bij stilgestaan? En hoe fijn is het dat je een plek hebt die je thuis kunt noemen?
Door je tempo te verlagen, kun je veel beter zien wat je allemaal hebt.
7. Breng tijd door met mensen die je dierbaar zijn
Besef dat alles wat je hebt eigenlijk helemaal niet zoveel waard is. Wie je hebt, is alles wat telt.
Het leven gaat niet over mooie spullen die je bezit en ‘kijk mij eens’-prestaties die een LinkedIn-post waard zijn. Waar het werkelijk om gaat, is momenten sparen. Aan veel dingen in het leven hangt een prijskaartje. Maar eigenlijk zijn tijd en vrijheid veel meer waard dan dat. Hoeveel geld je ook hebt, tijd kun je maar één keer uitgeven. Besteed het aan de mensen in wie jij je tijd het liefste steekt.
Hoe meer tijd je doorbrengt om momenten te verzamelen met je lievelingsmensen, hoe meer je ook zult waarderen dat zij er zijn. Voorkom dat je al je kostbare tijd steekt in energieslurpers bij wie je met een zwaar gevoel vandaan komt.
En weet ook: dat etentje met vriendinnen is puntje bij paaltje meer waard dan een nieuwe jas. Over drie jaar weet je misschien niet eens meer dat je die jas ooit had, maar herinner je je waarschijnlijk wel nog die heerlijke lachbui met je vriendin of de prachtige Eiffeltoren-beklimming met je partner. Dát is wat telt en wat tevreden maakt.
8. Accepteer dat er altijd wat te wensen over is
Is het erg als er altijd méér is dan je hebt? Is dat een reden om ontevreden te zijn met je situatie nu? Ik denk het niet.
Het is toch prachtig dat er altijd iets te wensen is. Dat je altijd persoonlijke doelen hebt waar je naartoe wilt werken. Dat je hard spaart voor dat ene mooie boek dat je graag zou lezen. En dat je een Pinterest-bord vol droombestemmingen hebt die je allemaal eens in je leven wilt hebben bezocht. Veroordeel niet dát je die wensen hebt. Het gaat er meer om dat je ondanks die wensen tevreden kunt zijn met wat je hebt. Ook al zijn al die wensen nog niet vervuld.
De mooie dromen die je hebt hoeven niet vandaag al verwezenlijkt te worden. Zo heb ik al twee jaar de droom om eens met Bart naar Parijs te gaan. Misschien komt het er dit jaar van. Misschien ook niet. Het maakt ons niet uit. We fantaseren er graag op los over hoe het is om daar samen de Eiffeltoren te beklimmen en genieten van de voorpret.
Houd vooral vast aan je mooie doelen, maar besef ook dat geluk ‘m niet zit in allerlei doelen bereiken. Het zit ‘m in de weg daarnaartoe en je kunt het zelfs al vinden voordat je ook maar aan die weg begint.
9. Maak dankbaarheidslijstjes
Ik weet het: dit is niet de eerste keer dat je die tip in een lijstje van mij spijt. Maar het is zo’n fijne manier om meer tevreden te zijn met wat je hebt. Vaak ben je geneigd om de kleine lichtpuntjes op een dag snel weer te vergeten. Negatieve dingen die je ontevreden maken onthoud je juist beter dan je zou willen.
Dat kun je tegengaan door elke dag bewust drie minuten te gaan zitten voor een mini-rondje van dankbaarheid. Waar was jij vandaag dankbaar voor? Ook als je een rotdag achter de rug hebt, zijn er dingen om dankbaar voor te zijn. Je partner die je steunde bijvoorbeeld of het leuke tv-programma dat je afleiding bood. Sta er bewust bij stil en noteer ze in een boekje dat je tot dankbaarheidsboek bombardeert. Kost je drie minuten, levert je een hoop tevredenheid op.
Tevreden zijn met wat je hebt: ‘t is te leren
Heel lang streefde ik altijd naar meer en beter. In mijn studietijd wilde ik eerst een cum laude bachelor behalen, toen cum laude mijn master afronden, daarna het liefst een PhD gaan doen. Tussendoor wilde ik onderzoeken publiceren en student-assistent zijn. Maar wat ik ook deed of bereikte, ik bereikte nooit het punt van tevredenheid. Totdat ik besefte: ik wil helemaal niet de lat steeds hoger leggen. Het doel om te promoveren was helemaal niet mijn doel; het was dat van mijn scriptiebegeleider. Ik wilde schrijven, afwisseling, mijn eigen ding doen.
In plaats van het streven naar méér door te zetten, ben ik sindsdien via mijn blog en op manieren gaan oefenen met tevreden zijn. Stilstaan bij mooie momenten. Bewust trots zijn als ik iets heb behaald, en dat trotse gevoel gerust een maand na dato nog eens ervaren. De kleine dingen op de foto zetten. Mijn 6-minuten-dagboek vullen met dankbaarheidsmomenten. Bart zeggen hoeveel ik om hem geef. Pippa plat knuffelen omdat ik niet in woorden kan uitdrukken hoe mooi ik het vind dat zij er is.
Natuurlijk zou ik sommige dingen graag anders zien. Uiteraard heb ik een wish list en een bucketlist en een droombestemmingen-Pinterest-bord. Maar terwijl ik droom over wat ik nog meer zou willen, lukt het me ook om oprecht tevreden te zijn met wat ik al heb. Zelfs al zou die trip naar Parijs er nooit van komen.
Hoe goed lukt het jou om tevreden te zijn met wat je hebt?
BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Vaker Vrolijkheid #19: bloesem, Pippi Langkous en de Wraptastic!
Het is lente, de bloesems bloeien aan de bomen en ik heb een paar drukke, maar fijne weken achter de rug. Er waren heel wat lichtpuntjes - soms klein, soms groot, maar allemaal absoluut het onthouden waard. Zo genoot ik volop van alle prachtige bloemen die de wereld op dit moment opfleuren, kwam de postbode me met een aantal leuke pakketjes verblijden en genoot ik van het nodige wel heel foute kijkvoer op YouTube. Ook werd ik verrast met kaarsjes en leverde een bezoekje aan de kringloopwinkel me een stukje jeugdsentiment op. Kortom, het is tijd voor een nieuwe editie van Vaker Vrolijkheid: van deze dingen werd ik de afgelopen weken vrolijk!
12 tips om tot rust te komen (ook als je leven een hectische boel is)
Tot rust komen? Dat doe ik wel een keer als we op onze zomervakantiebestemming aankomen. Dan laat ik met mijn neus in de LINDA. en een zonnehoed op mijn hoofd alle spanning gewoon in één keer van me afglijden terwijl ik van de mooie zonsondergang geniet. Klinkt leuk! Maar tot rust komen is natuurlijk eigenlijk iets wat je vaker moet doen dan alleen tijdens die ene week op een eiland met kokospalmen. Ik was altijd zwaar belabberd in rust nemen, maar ben er de afgelopen jaren - door schade en schande - ietsje beter in geworden. Dit zijn 12 tips die mij als ex-stresskip helpen om tot rust te komen.
Uit je hoofd komen | 9 tips waarmee mij dat wél lukt
Als ik mijn hoofd niet af en toe een halt toe zou roepen, dan zou die grijze hersenpan van mij gerust de hele dag op volle toeren draaien. Stom ding! Ik ben zo iemand die het presteert om tijdens een mindfulnesscursus meer aan mijn boodschappenlijstje te denken dan aan mijn ademhaling. Lig ik in een ongemakkelijke yogapose? Grote kans dat ik in mijn hoofd al met mijn taken voor die middag bezig ben. Sufferd die ik ben! Ik heb het al vaker benoemd, maar uit je hoofd komen kan knap lastig zijn. Zeker als je van nature nogal een denker bent. Dit zijn 9 tips waarmee het zelfs mij lukt om mijn hoofd even op pauze te zetten. En dus misschien jou ook wel!
‘Baseer je doelen niet op andere mensen.’ Dat vind ik een wel heel erg waardevolle les. Verder een interessant artikel dat me aan het nadenken zet. Ben ik tevreden en zo nee, waarom eigenlijk niet? Er is niets mis met doelen natuurlijk, maar laat ik me daar niet te veel door leiden? Kortom: leuke denkstof.
Mooi artikel Romy, zeker een artikel die je aan het denken zet.
Ik ben een mopperkoningin maar stiekem ook wel een heel tevreden mens. Wij wonen bewust niet al te groot (nog steeds best luxe vinden we zelf) en zijn steeds kleiner gaan wonen om meer tijd over te houden voor andere dingen (zoals minder gaan werken). Ik werk zelf voor de overheid en nu bezig met de asielcrisis. Als je dat van dichtbij meemaakt relativeert dat sterk. En sowieso is alles relatief als je hoort over bv dat verdronken meisje van 9 in een zwembad in Frankrijk. Blijkt een bekende van een bekende te zijn. Dat komt wel even binnen. Wat nou ontevreden: ik heb alles om blij van te worden, zijn en blijven.
Mooi geschreven. Iemand zei mij ooit, dat er ook dromen moeten blijven, anders heb je niets meer te dromen. Dat vond ik een goed idee. Verder is ook het leven in het heden een goede aanpak. Dat voorkomt dat je eigenlijk alleen met de niet-realistische toekomst bezig bent. Verder leeft ik geloof ik, behoorlijk tevreden. En als ik ergens niet tevreden mee ben, dan probeer ik dat te veranderen. Niets is zo erg, als mopperen en niet ondernemen. Succes!
Zelf heb ik toen ik chronisch ziek werd en in een klap heel veel kwijtraakte (opleiding, vrienden, hobbies, passies) wel de omslag moeten maken om te gaan kijken naar wat er wél is en dat doe ik nog steeds. 🙂