unnamed file 14 5

5 tips om tevreden te zijn met wat je hebt

 • 26 april 2017
 • 33 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Vorige week was ik in gedachten verzonken aan het staren naar onze kat Paco. Hij had zijn oogjes op dat moment dichtgeknepen tot spleetjes om heel tevreden te genieten van de zon. Niets meer en niets minder, hij kon gewoon tevreden zijn met wat hij had. Voor katten is dat misschien de gewoonste zaak van de wereld, maar als mens kan tevredenheid nog knap lastig zijn. We leven in een wereld waarin alles mooier, beter en leuker lijkt aan de overkant, bij de buurman of op de Facebook-pagina van die ene vriendin. En juist dat verlangen naar meer is best jammer. Dus tevreden zijn met wat je hebt, hoe doe je dat? In dit artikel vind je 5 tips om daarmee aan de slag te gaan.

tevreden zijn met wat je hebt

1. Dankbaarheid

Verlangen naar meer kan zoveel vormen aannemen. Misschien wil je de nieuwste iPhone die je vriendin ook heeft. Maar het kan ook zo zijn dat je verlangt naar een vriend die iets romantischer is, naar een winnend lot in de loterij of naar die ene wereldreis die er maar niet van komt. Dromen is goed, maar te veel verlangen heeft ook een keerzijde. Is het niet mooi om juist vaker stil te staan bij wat je wél hebt op dit moment? Een tijdje geleden stelde ik een dankbaarheidslijstje op en ik merkte hoezeer dat me goed deed. Soms zijn we (ik ook!) ons niet goed bewust van hoe rijk we op dit moment al zijn. Pak er vanavond eens een notitieboekje bij en noteer wat jou die dag gelukkig maakte. Dat is al een fijne eerste stap op weg naar een meer tevreden leven.

2. Stop met vergelijken

Realiseer je je dat vergelijken vaak gepaard gaat met een iets te roze bril? Bij iemand anders kan alles namelijk nog zo rooskleurig lijken, maar je weet nooit wat er zich achter een voordeur afspeelt. Misschien is die knappe, slanke vriendin met de prachtige krullenbos diep van binnen ook wel heel onzeker. Of wie weet heeft de buurvrouw wel geldproblemen of grote zorgen om haar kind. Je weet nooit wat er gaande is. Relativeren lijkt dus het sleutelwoord. Een vergelijking is maar subjectief: je zoomt in op één aspect en vergeet al het andere. Het is soms heel makkelijk om het leven van anderen op te hemelen en jouw leven naar beneden te halen. Maar bedenk je dan dat anderen misschien precies hetzelfde doen met jouw leven en denken dat jij alles voor elkaar hebt.

3. Maak het leuk!

Tevreden zijn met je leven is nog knap lastig als je niet zelf af en toe de slingers op hangt. Nee, dan doel ik niet per se op grote feesten waarbij de alcohol rijkelijk vloeit. Je kunt het leven leuk maken op jouw manier. Gun jezelf elke dag een moment waarop jij echt kunt genieten. Al gaat het maar om een warme douche of een aflevering van je favoriete serie. Het is jouw leven en het is belangrijk dat jij eruit haalt wat eruit te halen valt. Natuurlijk is niet elke dag een feestje, maar probeer jezelf soms op te vrolijken, afleiding te zoeken en herinneringen te creëren. Je zult merken dat de tevredenheid dan al iets meer vanzelf komt.

4. Piepkleine geluksmomenten

Eerder stelde ik een lijstje samen met de allerkleinste geluksmomenten waar je soms wel dagelijks van kunt genieten. Denk aan je mes zetten in een gloednieuwe pot pindakaas of aan de bus die wel een keer op tijd rijdt. We staan niet altijd genoeg stil bij dat soort kleine momenten, terwijl ze je dag al een beetje kunnen opleuken. Daarvoor moet je je alleen wel van dat soort momenten bewust zijn. Ook hiervoor is een notitieboekje of de memo-functie op je mobiel onmisbaar. Stel jouw eigen happy list samen, zodat je deze kleine momenten niet zomaar kunt vergeten. Die focus op het positieve kan een flinke boost geven aan je gevoel van tevredenheid met wat je hebt.

5. Vergeet het woord ‘perfect’

Streef je naar een perfect lichaam, een perfect gezin, een perfect huishouden of ‘gewoon’ naar een perfect leven? Dat streven is zo zonde. Om echt tevreden te kunnen zijn, zul je namelijk de drang naar iets mooiers, beters en perfecters moeten loslaten. Er bestaat niet zoiets als perfect. Perfect is relatief en je definitie van perfect verschuift waarschijnlijk mee met jouw standaarden. Als je denkt iets perfect voor elkaar te hebben, kan er altijd weer een nieuwe vorm van perfect komen om naar te streven. Het is nooit goed genoeg. Bovendien is perfectie vaak saai. Er valt immers niets meer te bereiken of voor te werken als alles 100% perfect is. Neem genoegen met iets wat bijna-perfect is of zelfs verre van perfect. Een niet-perfect leven is namelijk zoveel leuker en uitdagender om te beleven.

Wat is iets waar jij tevreden mee bent in jouw leven? 

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. marije 26 april 2017 op 6:29 am - Beantwoord

  Met deze blog, stip je de essentie aan van wat belangrijk is in het leven. Dankbaar en tevreden zijn, de lat niet te hoog leggen en jezelf niet continue vergelijken met anderen.

 2. Darina 26 april 2017 op 6:45 am - Beantwoord

  Heel inspirerend artikel! Het is zo belangrijk om te genieten van de kleine dingen in het leven!

 3. Aneta 26 april 2017 op 6:47 am - Beantwoord

  Mooie tips. Helaas kijken mensen veel te snel naar dingen die ze niet hebben en dat maakt de wereld soms zo negatief. Vergelijken staat daarbij op nummer 1. Vroeger heb ik dit ook gedaan. Hoe ouder ik word hoe meer ik naar m’n eigen ‘ik’.

 4. Lisette 26 april 2017 op 7:24 am - Beantwoord

  Prachtig lijstje! Het is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Het is zit volgens mij in de mens. Ik probeer er soms bij stil te staan wat ik heb en tevreden mee ben. En eigenlijk is dat dan bijna wel alles en te genieten van de kleine dingen.

 5. Maaike 26 april 2017 op 7:47 am - Beantwoord

  Tevredenheid is inderdaad een groot goed. Mooi artikel heb je geschreven. Kijk naar wat je hebt en houd je niet te veel bezig met het tellen van de dingen die je mist. Vooral als het gaat om spullen! Maar in de praktijk is het soms lastig, daarom fijn om zo’n artikel even te lezen 🙂

  • Romy 26 april 2017 op 5:22 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je het vergelijken langzaamaan een beetje afleert naarmate je ouder wordt. Het is ook een van mijn valkuilen, maar ik leer ook stapje voor stapje om me meer op mezelf te richten. Onder het mom van ‘Wat een ander doet, moet hij weten, maar ik ga proberen mijn eigen pad te volgen’ 🙂

  • Romy 26 april 2017 op 5:22 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je hier ook weleens bij stilstaat en dat je eigenlijk heel tevreden bent met wat je hebt! Dat is zoiets waardevols!

  • Romy 26 april 2017 op 5:24 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je mooie reactie! Vooral materieel vergelijken is inderdaad zo zonde. Spullen zijn niet alles en er is zoveel meer moois in het leven. Ik vind het zelf ook weleens lastig om tevreden te zijn met mijn leven, maar ik merk dat het me echt goed doet om bijvoorbeeld eens met dankbaarheid stil te staan bij wat ik allemaal heb.

 6. Jonna@burgertrutjes 26 april 2017 op 8:28 am - Beantwoord

  Vergelijken is killing! Het gras lijkt wel groener maar is het vaak niet.

 7. Jenn 26 april 2017 op 9:56 am - Beantwoord

  Mooi lijstje!

 8. marleen 26 april 2017 op 10:45 am - Beantwoord

  Toevallig heb ik net een blogje klaargezet over kleine geluksmomentjes <3 Dat zijn écht de belangrijke dingen in het leven!

  • Romy 26 april 2017 op 5:24 pm - Beantwoord

   Klopt, juist die kleine momenten zijn zo waardevol! Ik ben heel benieuwd naar je artikel 🙂

 9. Loes 26 april 2017 op 12:20 pm - Beantwoord

  Stoppen met vergelijken is denk ik het allerbelangrijkste, maar betrap mezelf er toch regelmatig op.. Het is soms zo lastig om tevreden te zijn met wat je hebt! Wel hele bruikbare tips dit.

 10. Johanne 26 april 2017 op 12:43 pm - Beantwoord

  Vooral stoppen met vergelijken en realiseren dat perfectie niet bestaat zijn zo belangrijk er waarschijnlijk tegelijkertijd het moeilijkst. Beiden lijken een beetje te zitten in de aard van het beestje. Ik vind het zelfs soms heel erg moeilijk om op het moment zelf gelukkig te zijn, puur omdat ik er niet bewust bij stil sta. Dus wat dat betreft is jouw punt van kleine geluksmomenten kiezen heel belangrijk voor mij. Vaker bij stilstaan dus! Waar ik nu echt tevreden mee ben is denk ik hoe ik mijn leven nu heb ingedeeld, ik mag gewoon niet klagen daarover! En wederom: mooie foto van de kat 😉

 11. Sylvia 26 april 2017 op 1:47 pm - Beantwoord

  Oh heel mooi geschreven. Inderdaad het gras is niet groener aan de andere kant van de heg. Al lijkt het soms wel zo. Ik tel mn zegeningen liever. Mijn dochtertje is gelukkig weer gezond, we wonen in een heel gezellig maar ieniemini piepklein huisje. We hebben de zon, eten en de allerliefste papa/vriend die alles voor ons over heeft! Ik zou het iig niet anders willen. Fijne dag gewenst!

 12. Annemarie 26 april 2017 op 2:15 pm - Beantwoord

  Mooi artikel! Probeer inderdaad te focussen op jezelf en je eigen leven. Alle energie die gaat naar kijken wat anderen meer hebben dan jij is verloren energie. En wij in Nederland hebben het bij voorbaat al erg luxe! Dat wordt wel eens vergeten.

  • Romy 26 april 2017 op 5:25 pm - Beantwoord

   Ik vergelijk mezelf ook helaas net wat vaker met anderen dan ik zou willen doen. Het is ook best lastig. Toch merk ik dat het me wel goed doet als het me lukt om meer naar mezelf te kijken. Er is in ieder leven wel iets om blij mee en tevreden over te zijn.

  • Romy 26 april 2017 op 5:27 pm - Beantwoord

   Het is inderdaad heel erg lastig om te accepteren hoe je leven is, zeker als dingen bij anderen misschien mooier, leuker of perfecter lijken. Wat mooi om te horen dat je wel echt tevreden bent met de indeling van je leven! Dat is zoiets waardevols 🙂
   Haha, dankjewel voor je compliment over de foto! Ik bof ook maar met zo’n fotogenieke kat! 😉

  • Romy 26 april 2017 op 5:28 pm - Beantwoord

   Wauw, wat mooi gezegd! Prachtig hoe je door die dingen zo tevreden in het leven staat. En je hebt helemaal gelijk: de dingen die je noemt, zijn ook eigenlijk alles wat je nodig hebt om echt tevreden over je leven te zijn 🙂

  • Romy 26 april 2017 op 5:29 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je reactie! Ik ben het helemaal met je eens: het is zo zonde om te kijken naar anderen, terwijl je die energie en moeite beter in jezelf kan steken.

 13. Nesrin 26 april 2017 op 2:16 pm - Beantwoord

  Helemaal waar! Dankbaar zijn vind ik zo ontzettend belangrijk en ik “train” mijn kinderen hier nu al in 😉

  • Romy 26 april 2017 op 5:29 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat je nu al je kinderen daar zo in traint! Ik vind het altijd een mooie eigenschap als mensen, hoe oud of hoe jong ook, echt hun zegeningen tellen 🙂

 14. Irma 26 april 2017 op 3:31 pm - Beantwoord

  Wat een heerlijk positief lijstje! Ik probeer altijd wel tevreden te zijn met wat ik heb, maar zo’n lijstje is soms echt een hele fijne reminder. Thanks for sharing!

  • Romy 26 april 2017 op 5:30 pm - Beantwoord

   Wat lief, je reactie! Dankjewel! En zo mooi om te horen dat je eigenlijk al heel tevreden kunt zijn met wat jij in het leven hebt!

 15. Saskia 26 april 2017 op 9:22 pm - Beantwoord

  Ik denk dat stop met vergelijken een hele belangrijke is. In plaats van bezig te zijn met andermans gras, kan je beter je eigen gras water geven 😉 Ik ben altijd erg dankbaar en tevreden met wat ik heb<3

  • Romy 27 april 2017 op 2:23 pm - Beantwoord

   Wat een mooie uitspraak! Je kunt inderdaad zoveel beter met je eigen leven bezig zijn. Daar maak je het alleen maar mooier op 🙂

 16. Klaske 26 april 2017 op 9:27 pm - Beantwoord

  Heel mooi Romy! Ik vind het vooral heel lastig om mezelf niet met anderen te vergelijken. . Wanneer ik in m’n onzekerheid zit, doe ik dat automatisch. Superirritant (en vooral heel vervelend), dus als je daar nog gouden tips voor hebt, hoor ik het graag. Ik vind dit soort blogjes voor jou zo fijn, ik had gewild dat je ze een paar jaar geleden al geschreven had. <3

  • Romy 27 april 2017 op 2:26 pm - Beantwoord

   Ik moet toegeven dat ik zelf ook best wel een vergelijker ben, ook door mijn onzekerheid. Het is wel iets waar ik de laatste tijd aan probeer te werken. Wat mij sowieso helpt, is om vaker iets in mijn eentje te ondernemen. Ik maak bijvoorbeeld soms een wandeling of een autorit (jawel ;)) alleen en merk dat ik dan heel erg kan nadenken over wat mijn doelen, dromen etc. zijn. Ik vind het verder ook heerlijk om met anderen te zijn, maar die tijd in mijn eentje doet me zo nu en dan echt goed, ook om me iets zekerder van mezelf te voelen.
   Wat een supermooi compliment trouwens in je reactie! Dankjewel! Dat doet me echt goed! <3

 17. EmilyLotus 27 april 2017 op 2:07 pm - Beantwoord

  Mooi geschreven. 🙂
  Vooral dat stukje over stoppen met vergelijken is erg raak. Een quote die ik mooi vind en hierbij past is: don’t compare your chapter one to someone else’s chapter 20.

  • Romy 27 april 2017 op 2:35 pm - Beantwoord

   Dankjewel! En wat een ontzettend mooie quote! Helemaal waar!

 18. Mike 30 april 2017 op 12:15 am - Beantwoord

  Wat een leuk artikel! Ik weet niet waarom, maar dit doet me zo denken aan een quote die ik in een Noorse serie tegen kwam; “Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about. Be kind. Always.”

  Ik kan niet anders zeggen dan zo waar. Ook heb jezelf een battle, dus ga eerst die strijd aan, maar blijf vooral aardig, ook naar jezelf toe 😉

  • Romy 30 april 2017 op 7:21 pm - Beantwoord

   Wat een mooie uitspraak en quote! Aardig zijn voor jezelf is inderdaad zoiets belangrijks 🙂

Recente blogs

Blij Lijstje | Relaxen, roerbakrestjes & 62 rozen

18 maart 2020|Positiviteit|

Met positief denken bereik je het meest. En gelukkig brengt thuis zitten heel veel fijne dingen, mooie realisaties en ook leuke momenten met zich mee. Meer dan genoeg materiaal om weer een blij lijstje mee te vullen dus! Zo deed mijn oma een wel heel lieve uitspraak, leerde mijn vriend me de ultieme life hack voor een stijlvolle prullenbak en vervulde ik een paar volwassen verplichtingen die ik zelf wel een schouderklopje waard vond.

Thuiswerken met je partner | 9 tips om frustraties te voorkomen

8 juli 2022|Carrière en ondernemen, Lifestyle|

Thuiswerken met je partner is sinds de eerste lockdown het nieuwe normaal in huize Romy-Bart. Toen ik besloot fulltime te ondernemen, wist ik zeker: thuiswerken is mijn ding. Wist ik toen veel dat we ooit bijna de hele week samen zouden thuiswerken. Vijf dagen per week tik ik vanaf de eettafel teksten; Bart stort zich 3 dagen per week vanuit huis op zijn werk. In het begin vond ik het best een uitdaging samen in ons niet heel grote huis. Zit je net midden in een serieuze tekst, verklaart je partner zijn digitale vrijmibo voor geopend inclusief feestbril en snackpakket (true story). Maar we hebben onze draai er prima in gevonden en vinden het ook wel gezellig. Dit is hoe wij samen thuiswerken aanpakken zonder frustraties.

Outfit | roze vest, tweedehands jurk & enkellaarsjes

15 november 2018|Outfits|

Dat de herfst alweer een tijdje geleden is ingetreden, zal niemand zijn ontgaan. Het herfstbriesje, de gele bladeren die in rap tempo van de bomen vallen en de motregen zijn niet te missen. De koudere dagen vragen natuurlijk om andere kleding dan frisse zomerjurkjes en slippers. Oftewel tijd voor dikke vesten, warme kleuren en enkellaarsjes! Toevallig wist ik laatst goed te slagen bij de kringloopwinkel voor een heerlijk vest én een fijn jurkje. En raad eens? Een dag later kwam de pakketjesbezorger mijn nieuwe enkellaarsjes langs brengen. Gooi al die items bij elkaar en een fijne herfstoutfit is het resultaat!