Voor de thuisblijvers | 9 tips voor een staycation

Als ik denk aan de zomervakantie, dan denk ik aan zon, zee en strand. Luieren in een hangmat, buitenlandse steden bezoeken en daarna met vriendinnen al mijn vakantie-avonturen bespreken. Maar wat nu als je deze vakantie thuisblijft? Omdat ik net ben begonnen bij mijn nieuwe baan, heb ik voor mezelf een staycation ingelast. Oftewel voor mij geen stedentrip of autovakantie dit jaar en geen fotoalbums vol met jaloersmakende vakantiekiekjes. Gelukkig zijn er genoeg manieren om jezelf ook als thuisblijver te vermaken in de zomer. Dit zijn 9 tips voor een staycation.

tips voor staycation vakantie thuis

 1. Creëer thuis een vakantiegevoel. Mijn eerste tip voor een staycation is vrij simpel. Om het gevoel van een vakantie te hebben, hoef je niet per se op reis te gaan. Ook thuis kun je namelijk prima een vakantiegevoel creëren. Eet bijvoorbeeld ’s avonds in de tuin of op het balkon, maak zelf ijsjes klaar of versier je balkon of tuin met vrolijke sfeerverlichting. Steek buiten wat kaarsjes aan of zet gezellige zomerse decoratie op tafel. Doe gewoon álsof je vakantie hebt.
 2. Zoek de buitenlucht op. Zelf vind ik in de zomer een fietstochtje of een korte wandeling heerlijk. Ik ben helaas niet gezegend met veel pigment, dus voor mij geen zongebruinde huid in de zomer. Maar ook zonder zomers kleurtje is het buiten goed vertoeven. Ga regelmatig even naar buiten en neem desnoods je laptop mee de tuin in. Die paar zonnestralen zullen je vast goed doen.
 3. Ga er een (mid)dag op uit. Dat je een staycation hebt, betekent niet dat je geen dagjes weg kunt gaan. Dat hoeven geen hele dure uitstapjes te zijn en je hoeft er ook niet per se uren voor in de auto te zitten. Stap bijvoorbeeld eens op de fiets om een terrasje in de buurt op te zoeken. Of neem wat picknickspullen mee voor een middagje in het park. Ook het strand is natuurlijk altijd goed. Regent het? Dan draait er vast wel iets leuks in de bioscoop of kun je misschien een leuk museum bezoeken.
 4. Gun jezelf af en toe een vakantieritme. Op vakantie zetten we onszelf vaak even op ‘standje lui’. Niet koken, maar eten halen. Maar ook minder vaak de was doen en jezelf iets meer me-time gunnen. Zo’n vakantieritme kun je ook eens inlassen als je gewoon thuis bent. Laat de boel eens één avond de boel na je werk of maak een supersnelle maaltijd. Ook al geeft het je maar heel even een vakantiegevoel, het kan die staycation wel net iets leuker maken.
 5. Zoek mede-thuisblijvers op. Een staycation is zo erg nog niet, maar het is misschien niet altijd even leuk om de geweldige vakantieverhalen van anderen aan te horen. Gelukkig ben je nooit de enige die thuisblijft. Je kent vast wel een vriendin of een familielid dat ook niet op vakantie gaat. Misschien kunnen jullie samen gezellig bijkletsen of een middag op een terrasje zitten. Desnoods om tegen elkaar te klagen over jullie gezamenlijke lot als thuisblijvers.
 6. Onderneem iets van je bucketlist. Ha, weet je nog die bucketlist die je ooit eens hebt opgesteld? Een staycation is hét moment om daar eens actief mee aan de slag te gaan. Wat heb je altijd al eens willen doen dat je ook in een staycation kunt realiseren? Parachutespringen misschien? Of een boek schrijven? Stel een plan op om tenminste een punt van dit lijstje waar te maken.
 7. Organiseer een tuinfeest, BBQ of open-deurenfestijn. Het zomerweer is natuurlijk dé gelegenheid om een paar mensen uit te nodigen voor een gezellig feest. En dat kan ’s zomers gewoon in jouw achtertuin of desnoods op het balkon. Of – voor de mensen met een mini-balkon – gewoon binnen met de deuren open. Inclusief lampjesslingers, marshmallows en een dik vest om de niet meer zo zwoele zomeravond door te komen.
 8. Bezoek een (rommel)markt. Marktjes geven mij altijd echt een vakantiegevoel, vooral de kleurrijke markten met vers fruit. Maar ook struinen over een rommelmarkt is heerlijk om te doen op een dag van jouw staycation. Er wordt vast wel iets bij jou in de buurt georganiseerd. Maak er een dagje uit van, sla je slag en geniet vervolgens van je (zomerse?) aankopen.
 9. Swingen op zomerhits. Heb je echt geen tijd om iets leuks te ondernemen? En zit er niets anders op dan je overgeven aan een gewone werkdag of klusjes in huis? Dan is er nog één medicijn: zet het volume van de radio of van je speaker iets hoger en draai je favoriete zomerhits helemaal plat. Zelfs de allersaaiste kantoordag op een verlaten kantoor wordt net iets leuker met een zomers muziekje erbij.

Ga jij dit jaar op vakantie? Of houd je ook een staycation?

Volg:
Deel:

45 Reacties

 1. 5 juli 2017 / 06:26

  Ik vind de zomer maanden echt het moment om in een standje lager te gaan, ook als ik gewoon thuis blijf. Heerlijk om dan thuis te relaxen en ontspannen.

  Ik ben al een weekje weg geweest maar ben hard aan het sparen om in September nog een weekje weg te kunnen.
  marije blogde over…Weekly Picture Wednesday: Week 26 – 2017

  • Romy
   Auteur
   5 juli 2017 / 20:13

   Wat leuk dat je misschien in september nog een keer op vakantie gaat! Heerlijk! En inderdaad, als je het iets rustiger aan doet thuis, is het ook zo erg nog niet om lekker thuis te zijn :)

 2. 5 juli 2017 / 07:45

  Goede tips! Ik ga wel op vakantie, maar wil tijdens de weken dat ik thuis ben natuurlijk ook een vakantiegevoel. Ik denk dat ik vooral lekker veel ga wandelen! Maar ook natuurlijk genieten van de vrijheid, dus lekker uitslapen, series kijken, etc. Ik wil ook graag nog een keer picknicken in het park!
  Loes blogde over…Favorieten van de Maand – Juni

  • Romy
   Auteur
   5 juli 2017 / 20:14

   Je hebt helemaal gelijk: ook als je op vakantie gaat, is het natuurlijk fijn om van de weken thuis iets leuks te maken :) Zo te horen kom jij de zomervakantie wel door! Geniet ervan!

 3. Darina
  5 juli 2017 / 06:45

  Ik hou ook een staycation in juli en augustus. In september ga ik nog 10 daagjes weg. Leuke tips! Ik creer ook altijd een vakantie gevoel/ ritme in deze maanden. Ik kan er echt van genieten.
  Darina blogde over…What I Bought in Paris…

  • Romy
   Auteur
   5 juli 2017 / 20:13

   Ja, met een vakantiegevoel of -ritme is ook een staycation heerlijk! En wat leuk dat je in september nog 10 dagen weggaat :)

 4. 5 juli 2017 / 07:52

  Bij mij is de uitdaging vooral om het werk en klusjes in huis los te laten. Als je ergens anders bent is het toch vaak makkelijker om gewoon lekker niets te doen of te moeten!
  Sofie blogde over…Afvalvrij lunchen op school of kantoor

  • Romy
   Auteur
   5 juli 2017 / 20:16

   Haha, jouw studie in het buitenland is inderdaad net geen vakantie, maar toch ook weer een beetje wel ;) Wel echt heel gaaf dat je in Zweden gaat studeren!

  • Romy
   Auteur
   5 juli 2017 / 20:17

   Klopt inderdaad! Bijna iedereen op mijn werk gaat in de zomer al weg, dus is het handig als ik wel gewoon op kantoor ben. En eigenlijk vind ik dat zo erg ook niet :) Ik vermaak me wel prima zo en zo’n rustig kantoor heeft ook wel weer wat.

 5. Sylvia
  5 juli 2017 / 08:53

  Wij zijn natuurlijk altijd een beetje op vakantie hier in lanzarote.. Echt op vakantie gaan we pas in november dan is mijn vriend 6 weken vrij en gaan we lekker naar Nederland en doen altijd een stedentrip. Hier is het vakantiegevoel gewoon wat meer aanwezig met de zon,zee en strand. Maar inderdaad wij gaan ook gewoon dagjes weg en proberen een paar dingen van onze bucketlist af te strepen
  Sylvia blogde over…Update: persoonlijke & blogdoelen 2017

  • Romy
   Auteur
   5 juli 2017 / 20:18

   Ik kan me voorstellen dat zo’n mooie woonplaats vanzelf al een beetje een vakantiegevoel geeft! Wat heerlijk trouwens dat jullie in november naar Nederland gaan en een stedentrip doen. Ook een mooi vooruitzicht :)

 6. Mike
  5 juli 2017 / 10:44

  Wat super leuke tips!

 7. 5 juli 2017 / 10:48

  Leuke lijst! Ik ben al op vakantie geweest, maar ik ben zeker van plan om de zomer goed uit te buiten. Voor mij betekent dat boekjes, zomerse gerechten en hopelijk een picknick! :) Een rommelmarkt bezoeken vind ik ook een leuk idee!
  Josephine blogde over…Victoriaans zomerdessert: Rabarber-trifle

  • Romy
   Auteur
   5 juli 2017 / 20:20

   Dat klinkt als een heerlijke vakantie en zo te horen heb je veel leuke plannen. Geniet er lekker van! :)

 8. Bente
  5 juli 2017 / 09:56

  Mijn vakantie zit er al weer op ;) Maar ik heb besloten om de komende maanden heerlijk te genieten van de zomer! Daar zijn deze tips perfect voor. Door de weeks werken, in het weekend op vakantie modus :)
  Bente blogde over…Summer Bucket List 2017

  • Romy
   Auteur
   5 juli 2017 / 20:18

   Je hebt helemaal gelijk! In de avond of in het weekend kun je ook thuis prima vkaantie vieren :)

 9. Madelon
  5 juli 2017 / 10:27

  Wat een leuke tips! Op drie dagen naar Maastricht na, blijf ik deze vakantie waarschijnlijk thuis. Mijn vriend en ik hebben al een hele lijst aan uitjes bedacht om de toerist uit te hangen in eigen stad en land. Dus ik ben heel benieuwd!
  Madelon blogde over…De wonderlijke wereld van Sims

  • Romy
   Auteur
   5 juli 2017 / 20:19

   Wat een leuk idee om in eigen stad en in Nederland op stap te gaan! Zo maak je ook van de tijd thuis iets leuks :) Veel plezier alvast!

 10. 5 juli 2017 / 12:06

  Jammer dat je niet op vakantie kan dit jaar, maar daarentegen heb je wel een toffe baan én kun je genoeg anders leuks doen! Dat is wel te zien aan dit lijstje. Leuk samengesteld! Een (rommel)markt bezoeken vind ik wel een leuk idee. Dat geeft mij inderdaad ook een vakantie gevoel. :D
  Ik ben dit jaar natuurlijk al op vakantie geweest, maar ga in het najaar hoogstwaarschijnlijk ook nog weg. :)
  Sandra blogde over…8 Dingen om te regelen/checken als je op vakantie gaat

  • Romy
   Auteur
   5 juli 2017 / 20:21

   Ja inderdaad! Het voelt ook niet als een straf om thuis te blijven. Ik vermaak me prima zo en ga waarschijnlijk eind september of begin oktober nog weg :) Wat heerlijk dat jij in het najaar waarschijnlijk ook nog op vakantie gaat. Nu al een mooi vooruitzicht!

 11. 5 juli 2017 / 13:18

  Jammer dat je niet op vakantie gaat.
  Ik vind je tips wel echt goud waard. Vooral het buiten gezellig maken en mede-thuisblijvers opzoeken gaat vast helpen.
  Ik hou ervan om dat vakantiesfeertje te creëren met leuke gezellige lampjes en kaarsjes!
  Liefs, Nathalie
  Oui Nathalie blogde over…Mini interieur shoplog den Bosch!

  • Romy
   Auteur
   5 juli 2017 / 20:21

   Haha, precies! Juist op een klein balkon kun je er vast een gezellige BBQ van maken :)

  • Romy
   Auteur
   5 juli 2017 / 20:23

   Ja, dat zijn echt de perfecte manieren om zo’n zomerse dag in Nederland door te brengen! Echt genieten :)

  • Romy
   Auteur
   5 juli 2017 / 20:23

   Wat heerlijk dat je nog zo’n leuke vakantie voor de boer hebt! Het heeft soms ook wel weer wat om nog op vakantie te gaan als iedereen de vakantie er alweer op heeft zitten.

 12. Simone
  5 juli 2017 / 16:12

  Ik ben al wel op vakantie geweest, maar ik zou zo weer weg willen haha! Maar gezien budget mijn nieuwe baan, zit dat er hier ook niet in. Maar we zullen vat nog eens één weekendje weggaan en leuke uitstapjes maken.
  Simone blogde over…Trouwen | Een locatie zoeken

  • Romy
   Auteur
   5 juli 2017 / 20:22

   Ik kan me voorstellen dat een vakantie dan even niet zo handig is. Maar een weekendje weg of een dagje op stap is ook heerlijk :) Geniet van de zomer!

 13. Wendy (B)
  5 juli 2017 / 20:06

  Ik ben 2 weken geleden een weekje naar Londen geweest.
  Misschien valt er dit jaar nog wat uit de bus!

  • Romy
   Auteur
   5 juli 2017 / 21:06

   Wat heerlijk, een weekje Londen! En hartstikke leuk dat je misschien nog een keer op vakantie gaat :)

 14. Priscilla
  6 juli 2017 / 00:28

  Goede tips! Ik mag het ook iets vaker ‘thuis’ vakantie maken. Ik heb m’n tuin onlangs helemaal aan kant gemaakt en boven nog mooie slingers met lampjes liggen, dat is echt een goede tip! Maakt ‘t s avonds ook veel sfeervoller. Oh, en door dit artikel wil ik m’n bucketlist ook weer bijwerken (en misschien zelfs wel publiceren, al vind ik dat ook spannend) en er dingen van ondernemen. Thnx voor de inspiratie <3
  Priscilla blogde over…Fashion – Velvet, velours, fluweel!

  • Romy
   Auteur
   6 juli 2017 / 07:31

   Wat leuk dat je ook de slingers gaat ophangen! Dat geeft meteen een fijn zomers gevoel! En zeker doen, je bucketlist plaatsen :) Dat is alleen maar meer een stok achter de deur om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan.

 15. 6 juli 2017 / 11:27

  Ik ga zo’n 10 dagen op vakantie deze zomer. Wel kan ik deze tips gebruiken voor de resterende weken van mijn vakantie. Helaas merk ik wel dat wanneer ik thuis ben, ik moeilijk tot rust kom. Je hebt toch ontzettend veel afleidingen wanneer je ‘thuis’ bent. Fijne tips, ik ga ze onthouden!
  Danique blogde over…Mijn zomer bucket list (om tot rust te komen)

  • Romy
   Auteur
   6 juli 2017 / 19:23

   Ik kan me voorstellen dat je het best lastig vindt om thuis echt rust te pakken in je vakantie. Hopelijk kun je toch wat genietmomentjes voor jezelf inplannen deze zomer. Dat heb je na een vol schooljaar wel verdiend :) Misschien helpt het om regelmatig dingen buitenshuis te ondernemen. Dan ben je er echt even uit en is de verleiding van die afleidingen minder groot.

 16. Kaylin
  6 juli 2017 / 14:16

  Ik had vorige week verlof en ben thuis gebleven met mijn vriend. Wanneer het minder goed weer was, keken we een serie (13 reasons why begonnen en afgekeken en Doctor who ook). We hebben ook zelf pistache ijs gemaakt dus dat geeft wel voldoening wanneer je je eigen creatie kan opeten. Daarnaast hebben we een strandvakantie gepland voor ons weekje verlof in september. Mooie vooruitzichten dus :D

  • Romy
   Auteur
   6 juli 2017 / 19:24

   Zo te horen heb je een heerlijke staycation achter de rug. Series kijken (en al helemaal met zelfgemaakt ijs erbij!) is altijd goed :) Wat fijn dat jullie ook in september naar het strand gaan. Echt iets heerlijks om naar uit te kijken :)

 17. 8 juli 2017 / 15:50

  Wat een leuke tips! :D Daar heb ik wel wat aan, aangezien ik niet op vakantie ga :-)

 18. 22 juli 2017 / 14:27

  Dit jaar houd ik eigenlijk wel een staycation, we gaan in september nog een midweekje naar Center Parcs maar dat zie ik persoonlijk niet als vakantie maar meer voor even ertussenuit.
  Ik moet wel werken deze zomer (net als ieder ander seizoen) maar ik ga zeker wel wat aan je tips hebben :)
  Dinja blogde over…Review Essence Metal Shock lipstick

  • Romy
   Auteur
   22 juli 2017 / 14:40

   Fijn om te horen dat je iets aan mijn tips hebt! Ik werk zelf ook de hele zomer door en ga in september een paar dagen weg. Wel fijn om er toch nog even tussenuit te gaan :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge