Als je denkt aan de zomervakantie, dan denk je traditiegetrouw aan zon, zee en strand. Luieren in een hangmat, buitenlandse steden bezoeken en daarna met vriendinnen al je vakantie-avonturen bespreken. Maar wat nu als je deze vakantie thuisblijft? Ook ik heb meerdere vakanties een staycation ingelast. Vanwege een nieuwe baan, een verhuizing of andere plannen. Voor mij die jaren geen stedentrip of autovakantie en geen fotoalbums vol jaloersmakende vakantiekiekjes. Gelukkig zijn er genoeg manieren om jezelf ook als thuisblijver te vermaken in de zomer. Dit zijn 10 tips voor een staycation.

1. Creëer thuis een vakantiegevoel

Mijn eerste tip voor een staycation is vrij simpel. Om het gevoel van een vakantie te hebben, hoef je niet per se op reis te gaan. Ook thuis kun je prima een vakantiegevoel creëren. Eet bijvoorbeeld ’s avonds in de tuin of op het balkon, maak zelf ijsjes klaar of versier je balkon of tuin met vrolijke sfeerverlichting. Steek buiten wat kaarsjes aan of zet gezellige zomerse decoratie op tafel. Doe álsof je op een vakantiebestemming bent.

2. Zoek de buitenlucht op

Zelf vind ik in de zomer een fietstochtje of een korte wandeling heerlijk. Ik ben helaas niet gezegend met veel pigment, dus voor mij geen zongebruinde huid in de zomer. Maar ook zonder zomers kleurtje is het buiten goed vertoeven. Ga regelmatig even naar buiten en neem desnoods je laptop mee de tuin in. Die paar zonnestralen zullen je vast goed doen.

3. Maak van je tuin of balkon een vakantieplek

Ben jij de gelukkige eigenaar van een tuin of een eigen balkon? Dan is je staycation een perfecte gelegenheid om die eens extra op te fleuren. Maak er een fijne plek van om je zomerse dagen door te brengen. Zo kun je graszaad kopen bij Moowy om een kaal stukje aarde om te toveren tot een mooi grasveld. Voor de sier of om op te spelen – opties genoeg! Zoek daarnaast een mooie tuinset uit, ren naar het tuincentrum voor mooie plantjes en maak van je tuin of balkon een plek waar je met veel plezier je zomerochtenden en -avonden doorbrengt.

4. Mijn favoriete tip voor een staycation: ga er een (mid)dag op uit

Dat je een staycation hebt, betekent niet dat je geen dagjes weg kunt gaan. Ook in eigen land kun je prima de toerist (voor een dag) uithangen. Dat is een van mijn persoonlijke favoriete tips voor een staycation. Dat hoeven overigens geen dure uitstapjes te zijn en je hoeft er ook niet uren voor in de auto te zitten. Stap bijvoorbeeld op de fiets om een terrasje in de buurt op te zoeken. Of neem picknickspullen mee voor een middag in het park. Ook het strand is natuurlijk altijd goed. Regent het? Dan draait er vast iets leuks in de bioscoop of kun je een leuk museum bezoeken.

5. Gun jezelf af en toe een vakantieritme

Op vakantie zetten we onszelf vaak even op ‘standje lui’. Niet koken, maar eten halen. Niet op tijd opstaan, maar zo lang blijven snoozen als je maar wilt. Maar ook minder vaak de was doen en jezelf meer me-time gunnen. Zo’n vakantieritme kun je ook inlassen als je gewoon thuis bent. Laat de boel één avond de boel na je werk of maak een supersnelle maaltijd. Ook al geeft het je maar heel even een vakantiegevoel, het kan die staycation wel net iets leuker maken.

tips voor staycation vakantie thuis

6. Spreek af met mede-thuisblijvers

Een staycation is zo erg nog niet, maar het is misschien niet altijd even leuk om de geweldige vakantieverhalen van anderen aan te horen. Gelukkig ben je nooit de enige die thuisblijft. Je kent vast wel een vriendin of een familielid dat ook niet op vakantie gaat. Misschien kunnen jullie samen bijkletsen of een middag op een terrasje zitten. Desnoods om tegen elkaar te klagen over jullie gezamenlijke lot als thuisblijvers.

7. Onderneem iets van je bucketlist

Ha, weet je nog die bucketlist die je ooit eens hebt opgesteld? Een staycation is hét moment om daar actief mee aan de slag te gaan. Wat heb je altijd al eens willen doen wat je ook in een staycation kunt realiseren? Parachutespringen misschien? Een boek schrijven? De Martinitoren beklimmen of op het Drielandenpunt staan? Stel een plan op om iets van je bucketlist te kunnen afvinken.

Dit is een van de tips voor een staycation waar ik zelf graag gebruik van maak. Zo vind ik het fantastisch om tijdens een thuisblijfvakantie mooie steden in eigen land te ontdekken waar ik nog nooit ben geweest.

8. Organiseer een tuinfeest, BBQ of open-deurenfestijn

Het zomerweer is natuurlijk dé gelegenheid om een paar mensen uit te nodigen voor een gezellig feest. En dat kan ’s zomers gewoon in je achtertuin of op het balkon. Of – voor de mensen met een mini-balkon – gewoon binnen met de deuren open. Inclusief lampjesslingers, marshmallows en een dik vest om de niet meer zo zwoele zomeravonden door te komen.

9. Bezoek een (rommel)markt

Marktjes geven mij altijd echt een vakantiegevoel. En van tweedehands winkelen word ik sowieso altijd blij, zomer of niet. Struinen over een rommelmarkt is heerlijk om te doen op een dag van jouw staycation. Er wordt vast wel iets bij jou in de buurt georganiseerd, en anders kun je er altijd nog een bus of trein voor paken. Maak er een dagje uit van, sla je slag en geniet vervolgens van je mooie vondsten voor weinig geld.

10. Zet je favoriete zomerhit hard aan

Heb je echt geen tijd om iets leuks te ondernemen en deze tips voor een staycation toe te passen? En zit er niets anders op dan je overgeven aan een gewone werkdag of klusjes in huis? Dan is er nog één medicijn: zet het volume van de radio of van je speaker iets hoger en draai je favoriete zomerhits grijs. Zelfs de allersaaiste kantoordag op een verlaten kantoor wordt leuker met een zomers muziekje erbij.

Nog meer tips voor een staycation?

Ben je inmiddels iets enthousiaster over je thuisblijfplannen? Hopelijk wel! Staycations kunnen veel leuker zijn dan je denkt. Behoefte aan nog meer tips voor een staycation om deze tijd vrolijk door te komen? Op Vaker Vrolijk vind je allerlei tips voor leuke dingen om te doen. Met een ander of in je uppie – verveling hoeft er niet bij te zijn!

Wat zijn jouw beste tips voor een staycation?

tips voor een staycation

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. marije 5 juli 2017 op 6:26 am - Beantwoord

  Ik vind de zomer maanden echt het moment om in een standje lager te gaan, ook als ik gewoon thuis blijf. Heerlijk om dan thuis te relaxen en ontspannen.

  Ik ben al een weekje weg geweest maar ben hard aan het sparen om in September nog een weekje weg te kunnen.

  • Romy 5 juli 2017 op 8:13 pm - Beantwoord

   Wat leuk dat je misschien in september nog een keer op vakantie gaat! Heerlijk! En inderdaad, als je het iets rustiger aan doet thuis, is het ook zo erg nog niet om lekker thuis te zijn 🙂

 2. Darina 5 juli 2017 op 6:45 am - Beantwoord

  Ik hou ook een staycation in juli en augustus. In september ga ik nog 10 daagjes weg. Leuke tips! Ik creer ook altijd een vakantie gevoel/ ritme in deze maanden. Ik kan er echt van genieten.

  • Romy 5 juli 2017 op 8:13 pm - Beantwoord

   Ja, met een vakantiegevoel of -ritme is ook een staycation heerlijk! En wat leuk dat je in september nog 10 dagen weggaat 🙂

 3. Loes 5 juli 2017 op 7:45 am - Beantwoord

  Goede tips! Ik ga wel op vakantie, maar wil tijdens de weken dat ik thuis ben natuurlijk ook een vakantiegevoel. Ik denk dat ik vooral lekker veel ga wandelen! Maar ook natuurlijk genieten van de vrijheid, dus lekker uitslapen, series kijken, etc. Ik wil ook graag nog een keer picknicken in het park!

  • Romy 5 juli 2017 op 8:14 pm - Beantwoord

   Je hebt helemaal gelijk: ook als je op vakantie gaat, is het natuurlijk fijn om van de weken thuis iets leuks te maken 🙂 Zo te horen kom jij de zomervakantie wel door! Geniet ervan!

 4. Sofie 5 juli 2017 op 7:52 am - Beantwoord

  Bij mij is de uitdaging vooral om het werk en klusjes in huis los te laten. Als je ergens anders bent is het toch vaak makkelijker om gewoon lekker niets te doen of te moeten!

 5. Susan 5 juli 2017 op 8:23 am - Beantwoord

  Goede tips! Ik ga ook niet ”echt” op vakantie, maar wel naar het buitenland haha!

 6. Aneta 5 juli 2017 op 8:39 am - Beantwoord

  Wat een fijn lijstje is dit! Heb gelijk zin om een weekje thuis te blijven. Ik kan me ook goed voorstellen dat je niet op vakantie gaat. Met een nieuwe baan wil je dat waarschijnlijk ook niet zo snel

 7. Sylvia 5 juli 2017 op 8:53 am - Beantwoord

  Wij zijn natuurlijk altijd een beetje op vakantie hier in lanzarote.. Echt op vakantie gaan we pas in november dan is mijn vriend 6 weken vrij en gaan we lekker naar Nederland en doen altijd een stedentrip. Hier is het vakantiegevoel gewoon wat meer aanwezig met de zon,zee en strand. Maar inderdaad wij gaan ook gewoon dagjes weg en proberen een paar dingen van onze bucketlist af te strepen

 8. Bente 5 juli 2017 op 9:56 am - Beantwoord

  Mijn vakantie zit er al weer op 😉 Maar ik heb besloten om de komende maanden heerlijk te genieten van de zomer! Daar zijn deze tips perfect voor. Door de weeks werken, in het weekend op vakantie modus 🙂

  • Romy 5 juli 2017 op 8:16 pm - Beantwoord

   Haha, jouw studie in het buitenland is inderdaad net geen vakantie, maar toch ook weer een beetje wel 😉 Wel echt heel gaaf dat je in Zweden gaat studeren!

  • Romy 5 juli 2017 op 8:17 pm - Beantwoord

   Klopt inderdaad! Bijna iedereen op mijn werk gaat in de zomer al weg, dus is het handig als ik wel gewoon op kantoor ben. En eigenlijk vind ik dat zo erg ook niet 🙂 Ik vermaak me wel prima zo en zo’n rustig kantoor heeft ook wel weer wat.

  • Romy 5 juli 2017 op 8:18 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat zo’n mooie woonplaats vanzelf al een beetje een vakantiegevoel geeft! Wat heerlijk trouwens dat jullie in november naar Nederland gaan en een stedentrip doen. Ook een mooi vooruitzicht 🙂

  • Romy 5 juli 2017 op 8:18 pm - Beantwoord

   Je hebt helemaal gelijk! In de avond of in het weekend kun je ook thuis prima vkaantie vieren 🙂

 9. Madelon 5 juli 2017 op 10:27 am - Beantwoord

  Wat een leuke tips! Op drie dagen naar Maastricht na, blijf ik deze vakantie waarschijnlijk thuis. Mijn vriend en ik hebben al een hele lijst aan uitjes bedacht om de toerist uit te hangen in eigen stad en land. Dus ik ben heel benieuwd!

  • Romy 5 juli 2017 op 8:19 pm - Beantwoord

   Wat een leuk idee om in eigen stad en in Nederland op stap te gaan! Zo maak je ook van de tijd thuis iets leuks 🙂 Veel plezier alvast!

 10. Mike 5 juli 2017 op 10:44 am - Beantwoord

  Wat super leuke tips!

 11. Josephine 5 juli 2017 op 10:48 am - Beantwoord

  Leuke lijst! Ik ben al op vakantie geweest, maar ik ben zeker van plan om de zomer goed uit te buiten. Voor mij betekent dat boekjes, zomerse gerechten en hopelijk een picknick! 🙂 Een rommelmarkt bezoeken vind ik ook een leuk idee!

 12. Sandra 5 juli 2017 op 12:06 pm - Beantwoord

  Jammer dat je niet op vakantie kan dit jaar, maar daarentegen heb je wel een toffe baan én kun je genoeg anders leuks doen! Dat is wel te zien aan dit lijstje. Leuk samengesteld! Een (rommel)markt bezoeken vind ik wel een leuk idee. Dat geeft mij inderdaad ook een vakantie gevoel. 😀
  Ik ben dit jaar natuurlijk al op vakantie geweest, maar ga in het najaar hoogstwaarschijnlijk ook nog weg. 🙂

 13. Oui Nathalie 5 juli 2017 op 1:18 pm - Beantwoord

  Jammer dat je niet op vakantie gaat.
  Ik vind je tips wel echt goud waard. Vooral het buiten gezellig maken en mede-thuisblijvers opzoeken gaat vast helpen.
  Ik hou ervan om dat vakantiesfeertje te creëren met leuke gezellige lampjes en kaarsjes!
  Liefs, Nathalie

 14. Jenn 5 juli 2017 op 3:31 pm - Beantwoord

  Ik ga eigenlijk nooit weg in de zomervakantie. We overwegen wel om in het najaar er even tussenuit te gaan. Goeie tips 🙂

 15. Rebecca 5 juli 2017 op 3:43 pm - Beantwoord

  Oeh allemaal super leuk! Ik heb deels staycation en het lijkt me heel leuk om een bbq te organiseren. Wel op een klein balkonnetje, maar dat mag de pret niet drukken hihi

  • Romy 5 juli 2017 op 8:20 pm - Beantwoord

   Dat klinkt als een heerlijke vakantie en zo te horen heb je veel leuke plannen. Geniet er lekker van! 🙂

  • Romy 5 juli 2017 op 8:21 pm - Beantwoord

   Ja inderdaad! Het voelt ook niet als een straf om thuis te blijven. Ik vermaak me prima zo en ga waarschijnlijk eind september of begin oktober nog weg 🙂 Wat heerlijk dat jij in het najaar waarschijnlijk ook nog op vakantie gaat. Nu al een mooi vooruitzicht!

 16. Simone 5 juli 2017 op 4:12 pm - Beantwoord

  Ik ben al wel op vakantie geweest, maar ik zou zo weer weg willen haha! Maar gezien budget mijn nieuwe baan, zit dat er hier ook niet in. Maar we zullen vat nog eens één weekendje weggaan en leuke uitstapjes maken.

  • Romy 5 juli 2017 op 8:22 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat een vakantie dan even niet zo handig is. Maar een weekendje weg of een dagje op stap is ook heerlijk 🙂 Geniet van de zomer!

 17. marleen@burgertrutjes 5 juli 2017 op 4:20 pm - Beantwoord

  Enig!! Wij gaan meestal wel weg in de vakantie maar mocht ik eens thuisblijven zijn dit leuke tips. Ik vind het altijd heerlijk om op een warme dag te gaan zwemmen ergens in NL of te BBQen! Kan ik dan zo van genieten!

 18. Jonna@burgertrutjes 5 juli 2017 op 4:28 pm - Beantwoord

  Lang leve de rommelmarktjes! Onze vakantie staat eind September gepland

 19. Els 5 juli 2017 op 5:08 pm - Beantwoord

  Wij blijven dit jaar waarschijnlijk ook heerlijk thuis. Punt 4, moet ik wel echt doen. Vaak doe ik als ik thuis blijf nog te veel ;-).

 20. Wendy (B) 5 juli 2017 op 8:06 pm - Beantwoord

  Ik ben 2 weken geleden een weekje naar Londen geweest.
  Misschien valt er dit jaar nog wat uit de bus!

  • Romy 5 juli 2017 op 8:23 pm - Beantwoord

   Wat heerlijk dat je nog zo’n leuke vakantie voor de boer hebt! Het heeft soms ook wel weer wat om nog op vakantie te gaan als iedereen de vakantie er alweer op heeft zitten.

  • Romy 5 juli 2017 op 8:23 pm - Beantwoord

   Ja, dat zijn echt de perfecte manieren om zo’n zomerse dag in Nederland door te brengen! Echt genieten 🙂

 21. Nesrin 5 juli 2017 op 10:01 pm - Beantwoord

  Nummer vier vind ik super! Je geeft fijne tips en thuis blijven kan ook heel fijn zijn zolang je maar jezelf rust en die extra ” “zonnestralen” gunt.

 22. Priscilla 6 juli 2017 op 12:28 am - Beantwoord

  Goede tips! Ik mag het ook iets vaker ’thuis’ vakantie maken. Ik heb m’n tuin onlangs helemaal aan kant gemaakt en boven nog mooie slingers met lampjes liggen, dat is echt een goede tip! Maakt ’t s avonds ook veel sfeervoller. Oh, en door dit artikel wil ik m’n bucketlist ook weer bijwerken (en misschien zelfs wel publiceren, al vind ik dat ook spannend) en er dingen van ondernemen. Thnx voor de inspiratie <3

  • Romy 6 juli 2017 op 7:31 am - Beantwoord

   Wat leuk dat je ook de slingers gaat ophangen! Dat geeft meteen een fijn zomers gevoel! En zeker doen, je bucketlist plaatsen 🙂 Dat is alleen maar meer een stok achter de deur om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan.

 23. Danique 6 juli 2017 op 11:27 am - Beantwoord

  Ik ga zo’n 10 dagen op vakantie deze zomer. Wel kan ik deze tips gebruiken voor de resterende weken van mijn vakantie. Helaas merk ik wel dat wanneer ik thuis ben, ik moeilijk tot rust kom. Je hebt toch ontzettend veel afleidingen wanneer je ’thuis’ bent. Fijne tips, ik ga ze onthouden!

  • Romy 6 juli 2017 op 7:23 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat je het best lastig vindt om thuis echt rust te pakken in je vakantie. Hopelijk kun je toch wat genietmomentjes voor jezelf inplannen deze zomer. Dat heb je na een vol schooljaar wel verdiend 🙂 Misschien helpt het om regelmatig dingen buitenshuis te ondernemen. Dan ben je er echt even uit en is de verleiding van die afleidingen minder groot.

 24. Kaylin 6 juli 2017 op 2:16 pm - Beantwoord

  Ik had vorige week verlof en ben thuis gebleven met mijn vriend. Wanneer het minder goed weer was, keken we een serie (13 reasons why begonnen en afgekeken en Doctor who ook). We hebben ook zelf pistache ijs gemaakt dus dat geeft wel voldoening wanneer je je eigen creatie kan opeten. Daarnaast hebben we een strandvakantie gepland voor ons weekje verlof in september. Mooie vooruitzichten dus 😀

  • Romy 6 juli 2017 op 7:24 pm - Beantwoord

   Zo te horen heb je een heerlijke staycation achter de rug. Series kijken (en al helemaal met zelfgemaakt ijs erbij!) is altijd goed 🙂 Wat fijn dat jullie ook in september naar het strand gaan. Echt iets heerlijks om naar uit te kijken 🙂

 25. Maaike 8 juli 2017 op 3:50 pm - Beantwoord

  Wat een leuke tips! 😀 Daar heb ik wel wat aan, aangezien ik niet op vakantie ga 🙂

 26. Dinja 22 juli 2017 op 2:27 pm - Beantwoord

  Dit jaar houd ik eigenlijk wel een staycation, we gaan in september nog een midweekje naar Center Parcs maar dat zie ik persoonlijk niet als vakantie maar meer voor even ertussenuit.
  Ik moet wel werken deze zomer (net als ieder ander seizoen) maar ik ga zeker wel wat aan je tips hebben 🙂

  • Romy 22 juli 2017 op 2:40 pm - Beantwoord

   Fijn om te horen dat je iets aan mijn tips hebt! Ik werk zelf ook de hele zomer door en ga in september een paar dagen weg. Wel fijn om er toch nog even tussenuit te gaan 🙂

Recente blogs