thuiswerken met je partner 3

Thuiswerken met je partner | 9 tips om frustraties te voorkomen

  • 8 juli 2022
  • 11 Reacties

Thuiswerken met je partner is sinds de eerste lockdown het nieuwe normaal in huize Romy-Bart. Toen ik besloot fulltime te ondernemen, wist ik zeker: thuiswerken is mijn ding. Wist ik toen veel dat we ooit bijna de hele week samen zouden thuiswerken. Vijf dagen per week tik ik vanaf de eettafel teksten; Bart stort zich 3 dagen per week vanuit huis op zijn werk. In het begin vond ik het best een uitdaging samen in ons niet heel grote huis. Zit je net midden in een serieuze tekst, verklaart je partner zijn digitale vrijmibo voor geopend inclusief feestbril en snackpakket (true story). Maar we hebben onze draai er prima in gevonden en vinden het ook wel gezellig. Dit is hoe wij samen thuiswerken aanpakken zonder frustraties.

1. Maak afspraken met je mede-thuiswerker

Waarschijnlijk  houdt jouw mede-thuiswerker er een andere werkstijl op na dan jij. Zie het als een uitdaging. Met goede afspraken kom je gelukkig wel over de grootste hobbels heen. Zoals bijna altijd is communicatie het toverwoord. Spreek bijvoorbeeld met elkaar af wanneer je elkaar wel of niet mag storen en wanneer je juist tijd alleen nodig hebt.

In het begin had ik hier zelf weleens moeite mee. Ik kan slecht tegen mensen die in en uit lopen, penklikgeluiden, etc. Dan zat ik midden in een alinea van een lastige tekst over hypotheken als Bart kwam binnenstormen met de vraag wat we dat weekend gaan doen. Op zo’n moment was ik mijn concentratie volledig kwijt en voelde het alsof ik acuut vanuit de tekstschrijfmodus in de wat-gaan-we-voor-leuke-dingen-doen-dit-weekend-stand moest komen. Tegenwoordig geef ik gewoon aan wat ik wel/niet fijn vind (Bart ook trouwens) en hebben we er concrete afspraken over gemaakt.

Voorbeelden van afspraken die je kunt maken:

  • Koffiezetmomenten. Aangezien ik pal naast het koffiezetapparaat werk, geef ik het altijd aan als Bart even geen koffie kan tappen. Zijn barista-machine produceert zoveel geluid dat ik andere mensen in calls onmogelijk nog kan verstaan als de koffiemachine aan het werk is. Daarom zeg ik het 10 minuten van tevoren als ik een call in ga. Kan Bart nog snel zijn cafeïneshot halen.
  • Wanneer je wel/niet kunt binnenlopen. Ik vind het zelf niet zo’n probleem als opdrachtgevers tijdens een videocall een glimp van vriendlief opvangen. Alleen bij belangrijke gesprekken geef ik wel aan dat de woonkamer tijdelijk niet bereikbaar is. Andersom weet ik: als Barts deur op een kier staat, is binnenlopen ook niet de bedoeling.
  • Privédingen onder werktijd? Ik word er zelf heel onrustig van als ik terwijl ik aan een tekst werk opeens mijn boodschappenlijst moet opschrijven, loodgieters moet regelen of tips krijg om vlekken uit de bank te halen. Dat soort dingen bespreken wij daarom meestal tijdens de middagpauze of na werktijd in plaats van onaangekondigd terwijl de ander ergens aan werkt.
  • De lunch. Lunch je wel of niet samen? En zo ja, hoe laat? Wij stemmen dat altijd ’s ochtends even met elkaar af, zodat niet de één onnodig op de ander zit te wachten. overigens lunchen we bijna altijd gezellig samen als we met elkaar thuiswerken.
  • Vrij/niet vrij. Wat doe je als je partner wel vrij is en jij niet? Het is dan bijvoorbeeld niet heel fijn als je partner achter je tv ligt te kijken. Op dit soort momenten spreken we samen af wat handig is. Soms ga ik bijvoorbeeld ergens anders zitten dan in de woonkamer als Bart vrij is of ik werk met oortjes in, zodat ik er niets van merk als hij op de bank tv kijkt.
thuiswerken met je partner 3

2. Maak twee aparte werkplekken

Wij hebben ooit een paar dagen tegenover elkaar aan de eettafel gewerkt. Bleek geen groot succes! Ik werk zelf het best in stilte (hoogsensitiviteits-dingetje) en heb graag rust om me heen. Bovendien moesten we de hele tijd elkaars telefoontjes aanhoren. We hebben daarom toen Bart hier introk twee aparte werkplekken gemaakt. De logeerkamer is omgetoverd tot Barts werkkamer; de eettafel is mijn tekstschrijfplek. Tip als je de mogelijkheid hebt en moet thuiswerken met je partner: twee losse werkplekken is zeker een aanrader.

Nu hebben wij de luxe dat we een kamer over hadden en nooit logés krijgen, waardoor er plek over was voor een thuiskantoor. Heb je nou geen kamer beschikbaar? Dan zijn twee aparte hoekjes misschien een optie. Een bureau in de slaapkamer kan al een prima thuiswerkplek zijn.

3. Voorkom internetfrustraties met een snelle verbinding

Zonder goede internetverbinding zou ik waarschijnlijk een stuk humeuriger door het leven gaan. Als er iets is waar ik strontchagrijnig van word, dan is het wel een haperende verbinding of steeds moeten roepen “Sorry, je bleef even hangen” tijdens een videogesprek. Wij hebben zelf glasvezelinternet en ik zou niet anders meer willen. Het internet is altijd snel, YouTube-video’s kijken is geen probleem en ik hoef nooit lang te wachten totdat een bijlage is gedownload.

Als je thuiswerkt met je partner, is het natuurlijk wel zo prettig als de één niet met traag internet opgezadeld wordt zodra de ander een hoop GB’s tegelijk aan het downloaden is. Hebben wij gelukkig geen last van! Snel internet afsluiten bij een aanbieder als T-Mobile is wat mij betreft sowieso een must voor thuiswerken, maar al helemaal als je met z’n tweeën tegelijkertijd een hoop MB’s verbruikt.

4. Koop goede oortjes tegen meeluisteren

We mogen dan in aparte kamers zitten, alsnog kan ik veel van Barts gesprekken opvangen. Daarom ben ik heel gelukkig met mijn Apple-oortjes (ik heb niets met iPhones en MacBooks, maar de oortjes van Apple vind ik het geld zeker wel waard). Als er veel rumoer is, grijp ik direct naar mijn oortjes. Kan zijn omdat Bart in een call zit, maar ook omdat de buren van hun huis tijdelijk een disco hebben gemaakt of omdat bouwvakkers voor de deur wat luidruchtig zijn. Oortjes in en gaan! Even op YouTube een filmpje voor Deep Focus Music opzoeken en ik kan weer vooruit. Is meteen een fijne tip om meer geconcentreerd te werken!

5. Plan momenten samen

Helemaal langs elkaar heen leven alsof je allebei op aparte kantooreilanden zit, is het andere uiterste van elkaar elke minuut voor iets onbenulligs storen. Wij zijn fan van bewust momenten samen plannen op een gezamenlijke thuiswerkdag. Die momenten zijn we echt met elkaar; de rest van de tijd doen we ieder ons eigen werkding zonder elkaar te storen voor iets anders dan “Wil jij nog wat drinken?”-vragen of leuke roddels of frustraties die er even uit moeten. Wij lunchen bijvoorbeeld standaard samen als we allebei thuiswerken en maken ook weleens een wandeling tussendoor. Het is nooit een must dat de ander meegaat, maar het is gezellig dat de optie er is.

thuiswerken met je partner 2

6. Accepteer dat jullie werkritmes anders zijn

Het zou wel heel toevallig zijn als jullie precies hetzelfde ritme hebben. Bij ons is dat zeker niet het geval. Ik sta graag vroeg op, zodat ik om half acht al wat aan werk of aan mijn blog kan doen. Bart is daarentegen niet zo’n ochtendmens. Ook past het bij mijn werk goed om in blokken te werken en bijvoorbeeld pauze te houden als ik een tekst af heb, niet midden in een korte tekst. Barts werk is daarin weer anders. Wat in mijn ogen heel belangrijk is, is dat je elkaars ritme respecteert. We laten elkaar altijd in onze waarde qua werkkeuzes, werktijden, pauzes, etc. Ik kan me voorstellen dat dat al veel thuiswerkfrustraties scheelt.

Als je strugglet met thuiswerken met je partner, komt dat misschien doordat je de ander wilt veranderen. Je baalt van al die keren dat je partner te lang doorwerkt of juist lui ligt te zijn op de bank. Of je vraagt je af waarom je partner zo vaak op een dag door zijn telefoon scrolt, iets wat op jouw werk totaal niet geoorloofd is. Probeer ondanks je “Ja maar, hoe dan?”-gedachten dat soort dingen toch te accepteren. Jullie zijn nu eenmaal anders.

Ga niet mee in het ritme van de ander om te pleasen en heb ook niet de wens om de ander in jouw ritme mee te nemen. Doe lekker je eigen ding. Zo gaat dat op kantoor ook, toch?

7. Let it go, let it góóóó

Afspraken over zijn hartstikke handig, maar uiteraard kun je niet alles volgens de boekjes doen. Soms moet je partner er misschien even bij terwijl jij een meeting hebt. Of je wordt een keer uit je focus gehaald omdat je partner zijn hart wil luchten over een vervelende collega. So be it!

Accepteer dat niet alles op jouw manier gaat. Zoals je je op kantoor vast ook wel eens ergert aan je collega die zijn brood smakkend opeet of je baas die te luid belt, zo zijn er vast ook ergernissen bij je partner/thuiswerkcollega voor de dag. Geef aan wat echt niet door de beugel kan, maar accepteer ook dat sommige dingen gewoon zo zijn. Jullie zijn nu eenmaal twee unieke individuen.

In dit fijne artikel op RTL-nieuws geeft communicatie-expert en datingspecialist Marcia Chong trouwens meer fijne tips over hoe je het gesprek met je mede-thuiswerkende partner kunt aangaan over issues die wél de aandacht waard zijn.

8. Zorg voor wat jij nodig hebt

In plaats van te focussen op wat je vervelend vindt of wat je uit je concentratie haalt, kijk wat jou helpt om het beter te maken. Zoek je meer stilte? Koop een goede koptelefoon. Stoor je je aan de berg troep? Spreek af dat jouw werkplek in elk geval netjes blijft. Vindt je het irritant dat je partner steeds voor het koffiezetapparaat binnenwandelt? Kijk of je het apparaat overdag op de werkkamer kan zetten. Het hoeft allemaal niet lastig te zijn. En stoor je je aan iets wat je partner echt anders moet aanpakken, trek je mond open. Je partner kan het pas aanpassen als jij laat weten wat je graag anders ziet.

Roei met de thuiswerkriemen die je hebt en maak er het beste van. Accepteer wat je niet kunt veranderen, praat over wat vervelend is en zorg zelf voor wat jij absoluut nodig hebt om je werk thuis fatsoenlijk gedaan te krijgen.

9. Zie ook de voordelen in van thuiswerken met je partner

Altijd iemand die wat te drinken voor je kan pakken, de hele dag gratis gezelligheid, 24/7 een vraagbaak als je tegen een issue aanloopt, en een mede-wandelaar als je voor een lunchwandeling naar buiten gaat. Tja, thuiswerken met je partner heeft ook een hoop voordelen. En dat nog los van het feit dat je de frustraties over die ene collega niet tot het avondeten hoeft te bewaren. Bovendien: je partner heb je uitgekozen, je collega’s niet. Dus wie weet ga je er op thuiswerkdagen flink op vooruit qua werkgezelschap. Ik mag mijn thuiswerkcollega in elk geval graag 😉

Wat is jouw ervaring met thuiswerken met je partner (of iemand anders)?

Dit artikel bevat een samenwerking met T-Mobile.

thuis

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Ida 8 juli 2022 op 7:25 am - Beantwoord

    Leuke thuiswerk tips! Helaas werkt mijn man nooit thuis ( dat kan ook niet met zijn baan, haha), maar dat zou mij heel leuk lijken! Lijkt me erg gezellig. Ik werk zelf wel thuis en ik vind het heerlijk. Nu hebben we ook de mogelijkheid gekregen om minimaal een dag per week naar kantoor te komen, maar ik blijf voorlopig lekker thuis! Ik denk dat je productiviteit thuis veel beter is dan op kantoor, aangezien je veel minder collega’s ziet (in real live dan). Dan krijg ik gewoon veel meer af. Als je collega’s ziet, ben je zo een half uurtje kwijt aan kletsen. Daarnaast voel ik me fijner thuis dan op kantoor, dat komt ook je werk ten goede, vind ik. Ik hoop dat werkgevers ook in de toekomst de optie open laten om thuis te kunnen werken.

    • Romy 17 juli 2022 op 9:23 pm - Beantwoord

      Helemaal met je eens qua productiviteit! Ik krijg thuis ook veel meer gedaan dan toen ik nog op kantoor werkte met veel mensen om me heen. Bij mijn vorige werkgever was thuiswerken altijd not done totdat corona uitbrak en het wel moest. Toen bleek dat het prima ging en ik merkte ook meteen dat bijvoorbeeld vergaderingen veel efficiënter verliepen.
      Ik hoop heel hard met je mee dat meer organisaties het thuiswerken blijven omarmen. Als ik kijk naar mensen om me heen, dan geldt dat wel voor steeds meer werkgevers gelukkig 🙂

  2. Naomi 8 juli 2022 op 7:47 am - Beantwoord

    Je partner heb je uitgekozen, je collega’s niet. Mooie conclusie;).
    Vooral het horen van elkaars telefoontjes lijkt me heel lastig, hoewel dat natuurlijk op een kantoor ook kan.
    Volgens mij hebben jullie een prima samen-alleen werkritme gevonden.

  3. Daenelia 8 juli 2022 op 10:17 am - Beantwoord

    Eigenlijk ging het hier heel erg vanzelf. Ik was natuurlijk al gewend om bijvoorbeeld bij calls even een andere ruimte op te zoeken (dat deed ik op mijn kantoorplek ook) en ik kan me makkelijk afsluiten (mijn gozer zit nu achter mij in een call en ik vind het eigenlijk wel gezellig om hem zo aan te horen). En we werkten al vaker af en toe toevallig samen thuis. We wonen nu wel iets kleiner, want een flat voelt ook kleiner dan een woning met twee verdiepingen. Kon ik vroeger op een andere verdieping zitten, moet ik nu bij mijn calls gewoon een deur extra dicht trekken. Maar gaat prima!
    We lunchen wel samen, als het kan. Ik lunch dan ook wel eens vroeger dan ik wil, omdat mijn gozer dan een call heeft op ‘mijn’ lunchtijd. En voor koffie maken we ook samen even een momentje. Op een of andere manier zijn we gewoon goed op elkaar ingespeeld.

    • Romy 17 juli 2022 op 9:20 pm - Beantwoord

      Zo te horen hebben jullie het samen thuiswerken perfect geregeld! In een flat is het inderdaad meer een uitdaging dan als je een huis met twee of drie etages hebt, zo merken wij ook. Maar met goede afspraken en als je elkaar ook gewoon ieder je ding laat doen, komt het vaak helemaal goed.

  4. Simone 8 juli 2022 op 6:01 pm - Beantwoord

    Ik ben juist gestopt met ondernemen, maar ik weet natuurlijk niet of ik straks een baan heb waarbij ik hybride moet/mag werken. Zolang er geen nieuwe maatregelen komen wat betreft thuiswerken, zal mijn man verder op kantoor werken en zou ik dus het rijk alleen hebben. En anders? Tja, dan heb ik deze blog nodig voor de handige tips natuurlijk!

    • Romy 17 juli 2022 op 9:19 pm - Beantwoord

      Hopelijk vind je snel een leuke baan met veel uitdaging 🙂 En met het thuiswerken of op kantoor werken komt het vast helemaal goed! Wij hebben gemerkt dat zelfs halsoverkop allebei vanuit huis moeten werken nog prima te doen is.

  5. Johanna 9 juli 2022 op 3:19 pm - Beantwoord

    Zeer realistisch. Ook wij hebben na de 1e lockdown voor de 2e homeofficeperiode goede afspraken gemaakt. Verschillende ruimtes én dagen dat de een of de ander alleen thuis was. Iets wat ik persoonlijk erg nodig heb. En ja, dagindeling etc. alles een vraag van organisatie. En nu lukt het hier ook tiptop.

  6. Audrey 10 juli 2022 op 9:50 am - Beantwoord

    Oooo, die vrijmibo, hahaha! Echt te grappig. Duidelijke communicatie is inderdaad het belangrijkst, en begrip voor elkaar.

  7. roos 24 augustus 2023 op 2:13 pm - Beantwoord

    Thuiswerken als je partner niet werkt (door andere werktijden of gewoon omdat hij niet werkt) is een regelrechte ramp hier! Ik zeg altijd, je ziet me wel maar ik ben er niet! Tuurlijk kan ik weleens meepraten of effe tussendoor iets zeggen. Ik vind het gewoon verschrikkelijk dat er verwacht wordt van mij dat ik zowel ‘werk’ als ‘privé’ AAN sta!!
    Hiernet weer een knallende ruzie gehad!

    Ben ik aan het werk, partner is aan het klussen en aan het klooien. Lees hij heeft hulp nodig, is zoals hij het mooi verwoorde ‘in nood’!
    1. Hij gaat luid staan puffen, zuchten en vloeken!
    2. Komt hij paar keer om de hoek piepen, ben ik met klanten aan het bellen en gaat puffend weg
    3. Komt hij nog meer opgefokt weer eens om de hoek kijken, zie dat ik niet bezig ben met een klant (wel mails ea aan het verwerken) ROEPT hij, Ja se NU moet je wel effe komen helpen! En dit op een alles behalve uitnodigende toon!

    Met veel tegenzin ga ik hem helpen… er wordt dus verwacht dat ik alles zomaar laat vallen! Ja hallo ik werk!! Zijn antwoord: ja dan moet je hier niet zijn, je ziet toch wel dat ik in nood ben. Deze discussie is zelfs ontaard in: we hebben geen zelfde levensvisie….

    Zijn visie: je bent thuis dus je moet op alle mogelijke momenten ‘paraat’ staan voor mij! Daar dient een partner voor.
    Ik stoor hem toch ook niet als hij werkt! Zelf al is het een ramp! Ik ben verstandig genoeg om te weten dat hij niet beschikbaar is!
    Dat wil en kan hij niet snappen! Ja je werkt maar je bent hier, dus je MOET me helpen!!!!

    Krijjg zo het akelig gevoel dat ik met een man zit die het maar normaal vindt dat de vrouw ter beschikking staat van de man.

    Ik haat dit.

    Dus wat doe ik nu? Naar kantoor of elders werken dat ik zeker niet ‘zichtbaar’ ben!
    Kan hij maar lekker alleen omgaan met zijn frustraties.

    • Romy 27 augustus 2023 op 9:22 pm - Beantwoord

      Ah jeetje, wat lastig dat dat zo botst tussen jullie! En heel begrijpelijk ook dat thuiswerken extra uitdagend is als je partner niet om dezelfde tijden werkt of helemaal niet werkt, waardoor je niet allebei tegelijk in een werkmodus zit. Ik kan me je frustratie over de situatie goed voorstellen.

      Slim om dan maar elders te werken, zodat je deze discussies uit de weg gaat. Hopelijk lukt het jullie om er een keer op een rustig moment over te praten en kan hij dan toch ook jouw visie begrijpen.

Recente blogs

Afgestudeerd zijn | Ik moet er nog even aan wennen…

11 mei 2017|Carrière en ondernemen, Persoonlijk|

Alweer een half jaar geleden mocht ik mijn papiertje ophalen op de universiteit. Op dat moment zette ik de laatste stappen in de universiteit als student. Om er vervolgens weg te gaan als 'master'. Toen ik even later die titel op een envelop van de VU aan mij zag staan, begon het besef pas echt te komen. Ik was afgestudeerd. Nog steeds vind ik het soms wennen dat ik officieel geen student meer ben. De VU voelt nog altijd als 'mijn' universiteit en ik kan er niet voorbijrijden zonder de neiging te krijgen om mijn oude vertrouwde collegezaal binnen te stappen. Maar het is toch echt zo: ik ben student-af. Hoe is dat nu eigenlijk?

Vegan paddenstoelenlasagne met champignons & shiitake

26 april 2023|Recepten|

Oeh la la, lasagne! Zowel Bart als ik worden van dat woord al blij. Je moet er even voor in de keuken staan (en op de oven wachten), maar dan komt er wel iets uit de oven wat het beproeven van je geduld méér dan waard is. De traditionele lasagne met tomaat en kaas kennen we allemaal wel (en is uiteraard heerlijk). Maar ik had zin in iets niet-traditioneels, greep naar een bakje champignons en bedacht een eigen vegan bechamelsaus. Dat resulteerde in deze verrukkelijke paddenstoelenlasagne zonder kaas, maar mét heel veel smaak. Als je gek bent op paddenstoelen, dan kan het haast niet anders dan dat deze lasagne er als zoete koek ingaat.

Blij Lijstje #26 | Opruimeritus, nieuwe verslaving & tupperware-eten

10 juni 2020|Persoonlijk|

Joe, het is me weer gelukt om een goed gevuld Blij Lijstje samen te stellen. Ik hing de afgelopen week vooral heel vaak de blije huisvrouw uit als ik een mini-huisvrouwsuccesje van mijn to do list kon afvinken. Daarnaast kreeg ik een vrij acute en niet te verhelpen vorm van opruimeritus te pakken, deed ik een paar leuke dingen voor het eerst sinds lange tijd en geniet ik van een héérlijk tupperware-vooruitzicht.

Ga naar de bovenkant