1 1 6

Tijd besparen in de ochtend? 10 tips tegen ochtendstress!

 • 30 juli 2018
 • 27 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Het geluid van de wekker. Ik ken niet veel mensen die daar direct razend enthousiast van worden. De keuze is niet makkelijk: draai je je nog één keer om met als risico te laat te komen, of kom je toch voor dag en dauw je bed uit om bijtijds op werk of op een afspraak te verschijnen? Een beetje zwart-wit gedacht misschien, maar feit blijft dat veel mensen wel wat extra tijd in de ochtend kunnen gebruiken. Gelukkig is tijd besparen in de ochtend zo moeilijk nog niet. Ik geef 10 handige tips om dat voor elkaar te krijgen.

tijd besparen in de ochtend tips

 1. Maak ’s avonds een lijstje. Tip nummer 1 voor tijd besparen in de ochtend is om de avond van tevoren alvast op te schrijven wat je ’s ochtends niet mag vergeten. Moet je iets meenemen, een mailtje versturen of mag je niet vergeten om een jarige vriendin een fijne dag toe te wensen? Zet het op een briefje en leg dat op je nachtkastje als reminder.
 2. Bereid je voor. Tijd besparen in de ochtend kun je ook doen door het uitzoeken van je outfit, je douchebeurt of het klaarleggen van je spullen naar de avond ervoor te verplaatsen. Kun je je meteen meer uitleven op de inhoud van je lunchtrommel dan wanneer je ’s ochtends maar 2 minuten hebt om je bammetjes te besmeren.
 3. Stop met snoozen. Van snoozen word je uiteindelijk vaak niet meer uitgerust. De 10 minuten ondiepe slaap die je daarna hebt, maakt je niet minder moe. Probeer dus – hoe moeilijk ook! – meteen je bed uit te komen. Zet bijvoorbeeld je wekker aan de andere kant van de kamer. Heb je het uit je bed komen maar mooi gehad!
 4. Werk met routines. Mijn ochtenden zien er grotendeels hetzelfde uit. Ik drink elke ochtend dezelfde thee en smeer dezelfde verzameling make-up op mijn gezicht in dezelfde bus. Klinkt saai, maar ik vind het reuze handig. Zo kun je heel wat dingen met je verstand op nul doen!
 5. Beperk je verplichtingen. Ben je geen ochtendmens? Dan is het misschien al heel wat als je een fatsoenlijk ontbijt naar binnen werkt en je mascara op je wimpers weet te krijgen. Leg jezelf niet te veel op en vergeet die yoga-oefeningen en het lezen van de krant als dat niet in jouw ochtend past.
 6. Stel prioriteiten. Handig voor tijd besparen in het algemeen is om niet alles van jezelf te móeten. Je kunt best ’s ochtends 10 minuten je haren stijlen, maar dan zit een uitgebreide douchebeurt of het maken van je favoriete pancake-ontbijt er misschien niet in. Stel dus prioriteiten voor jezelf.
 7. Gebruik je reistijd. Afhankelijk van hoe je reist, kun je soms je reistijd goed gebruiken. Als je met de bus weggaat, kun je bijvoorbeeld prima onderweg je e-mail checken of lipstick opdoen. En heb je overstaptijd op het station? Gebruik die tijd dan om bijvoorbeeld een paar pagina’s van een boek te lezen.
 8. Leg je telefoon weg. Mobiele telefoons kunnen enorme tijdslurpers zijn. Je ontvangt vast ook ’s nachts nog e-mails, appjes of andere notificaties. Vaak kunnen berichtjes wel wachten totdat je helemaal gesetteld bent om een uur of negen. Bouw daarom eens een telefoonvrij uurtje in. Scheelt je weer wat tijd!
 9. Zorg voor iets fijns in de ochtend. Een goede start van de dag is goud waard. Zelfs als je geen ochtendmens bent, kun je van de ochtend iets leuks maken. Check bijvoorbeeld deze tip om blij je bed uit te komen of bedenk een fijn genietmoment om je op te verheugen. Juist door tijd te maken voor iets kleins maar fijns, kun jij er er tegenaan vanochtend.
 10. Doe eerst wat je normaal als laatst doet. Ben je, net als ik, op het laatste moment vaak nog iets kwijt? Je OV-chipkaart of je linkerschoen bijvoorbeeld? Dan kan het helpen om cruciale dingen als eerste in plaats van als laatste te doen. Zorg ervoor dat je tas al een half uur voor vertrek klaarstaat, dat je je schoenen alvast aan hebt en dat je je pyjamabroek op tijd verwisselt voor je jeans. Wedden dat jij vandaag de bus gaat halen!

Tijd besparen in de ochtend? Maak het vooral leuk voor jezelf!

Vergeet daarnaast niet dat de ochtend niet alleen een race tegen de klok is. Tijd besparen in de ochtend is handig, maar maak het vooral leuk voor jezelf. Natuurlijk klinkt een zogenaamde Miracle Morning (geweldig veel gedaan krijgen voor 8 uur ’s ochtends) ideaal. Maar lukt het jou niet om de dag te beginnen met een powerontbijt, het lezen van de krant, een hele reeks yoga-oefeningen én een bijgewerkte mailbox? Weet dan dat bijna niemand de dag zo “miraculeus” begint. Niets mis met rustig opstarten met een kop thee of blogs lezen! Ook ik geniet daar elke ochtend van.

Heb jij veel tijd nodig ’s ochtends om op te starten?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 30 juli 2018 op 6:42 am - Beantwoord

  Goede tips! Ik sta op tijd op en heb de avond ervoor alles klaar staan. Het geeft me een rustig gevoel en zo begin ik de dag meteen goed 🙂

 2. Femke 30 juli 2018 op 6:46 am - Beantwoord

  Ik doe dus niet aan tijd besparen in de ochtend haha. Ik snooze mezelf eerst een eindje weg en dan verschilt het tegenwoordig regelmatig hoe laat ik precies uit bed stap. Ik douche altijd ’s avonds dus ’s ochtends fris ik mezelf alleen op. Dan ga ik op mijn gemakje eten en wat blogs en nieuws lezen. Dan ga ik mezelf als een malle opmaken, tanden poetsen, aankleden en op naar mijn werk. Vanochtend werk ik thuis, dus nu is het iets relaxter :-). As we speak is mijn zakelijke laptop al aan het opstarten dusssss dat is fijn!

  • Romy 31 juli 2018 op 12:20 am - Beantwoord

   Je bent best vroeg uit de veren volgens mij 🙂 Maar wel heerlijk om de dag te beginnen met blogs lezen en rustig eten. Zo start ik mijn dagen ook standaard en ik vind het niet eens erg om daarvoor een kwartiertje eerder mijn bed uit te komen 😉 Maar dat soort thuiswerkdagen zijn op z’n tijd wel heel fijn inderdaad. Kun je net even iets relaxter opstarten!

 3. Marloes 30 juli 2018 op 6:56 am - Beantwoord

  Ik snooze eigenlijk altijd. Heel slecht maar het is zo fijn. Verder heb ik niet veel tijd nodig in de ochtend. Haar en makeup doe ik in een kwartiertje en aankleden kost ook maar 5 minuten. Omdat ik zo vroeg wegga, ontbijt ik pas op werk. Eerst probeerde ik dat thuis, maar om half 6 krijg ik gewoon niks weg. En dan kostte het mij best wat tijd. Nu ik dat niet meer thuis doe, is mijn ochtendroutine dus erg ingekort haha :p

  • Romy 31 juli 2018 op 12:31 am - Beantwoord

   Knap hoor dat je zo vroeg je bed uit kunt komen. Dat is al een prestatie op zich en dan kan ik me voorstellen dat rustig aan thuis ontbijten er niet bij is 😉 Slim idee om je ontbijt op je werk op te eten! Lijkt me een stuk rustiger en fijner voor je maag dan al in alle vroegte boterhammen te moeten eten 😉

 4. Shirley 30 juli 2018 op 7:27 am - Beantwoord

  Ik ben ’s ochtends vaak heel snel de deur uit, maar ik ontbijt niet thuis. Het voelt soms wel een beetje alsof ik uit mijn bed naar de bus rol. Als ik om 07.00 opsta, zit ik soms al om 07.30 in de bus. Voor mij ligt de uitdaging denk eerder op ’s ochtends meer tijd nemen. Dat klinkt zo relaxed als anderen dat doen.

  • Romy 31 juli 2018 op 12:32 am - Beantwoord

   Wauw, in een half uur de deur uit? Ik vind een uur tijd hebben ’s ochtends al kort 😉 Ik vind het inderdaad heerlijk om het een beetje rustig aan te doen en bijvoorbeeld nog een paar blogartikelen te lezen. Zonder dat zou mijn ochtend lang niet zo fijn zijn 😉

 5. Josephine 30 juli 2018 op 7:32 am - Beantwoord

  Ik ben juist wel redelijk een ochtendmens, en zet altijd als eerste een kopje thee. 🙂 Als het even kan vind ik het fijn om tijdens mijn ontbijt een beetje op te starten met het lezen van blogs, maar als ik haast moet maken dan lukt dat ook wel. Ik ben namelijk ook iemand die de avond van tevoren haar spullen klaarlegt!

 6. Marije 30 juli 2018 op 7:40 am - Beantwoord

  Ik heb een aantal vaste dingen die ik doe in de ochtend en daar voel ik me prettig bij. Gelukkig heb ik nooit zoveel moeite met de ochtend, tenzij ik een slechte nacht had.

  • Romy 31 juli 2018 op 12:33 am - Beantwoord

   Dat klinkt heerlijk! Ik word net als jij juist wel blij van ochtenden, vooral ook als ik de dag begin met blogs lezen en een kopje thee. Alleen spullen van tevoren klaarleggen, is een routine die ik mezelf echt nog meer moet aanleren om de ochtend ook vlak voor het verlaten van ons huis iets minder gestrest te maken 😉

  • Romy 31 juli 2018 op 12:34 am - Beantwoord

   Mooi zo dat jij de ochtend juist wel prima vindt! Ik vind het zelf eigenlijk ook best een fijn dagdeel. Gelukkig maar! 🙂

 7. Ik ben in de zomer een stuk gestructureerde dan in de winter. Dan wil ik het liefst zo lang mogelijk in bed blijven. De oplossing voor mij is toch echt latere werktijden en kortere werkdagen. Haha

 8. Ik ben in de zomer een stuk gestructureerde dan in de winter. Dan wil ik het liefst zo lang mogelijk in bed blijven. De oplossing voor mij is toch echt latere werktijden en kortere werkdagen. Haha

  • Romy 31 juli 2018 op 12:35 am - Beantwoord

   Haha, als werkgevers dat voorstel toch eens zouden kunnen opvolgen… 😉 Ik herken in ieder geval wel wat je zegt. In de zomer kom ik een stuk makkelijker mijn bed uit dan ’s winters als het meteen koud is wanneer ik onder de dekens vandaan kom 😉

 9. Anja - Minimalist Dutchie 30 juli 2018 op 8:22 am - Beantwoord

  Sinds ik zo’n capsule garderobe heb gaat opstaan veel sneller. Er is gewoon niet zo heel veel keus, haha. Vroeger kon ik echt lang voor de kast staan, iets aantrekken en dan weer teruggaan om toch maar wat anders aan te doen.

  En thee en blogjes lezen doe ik dus ook 🙂

  • Romy 31 juli 2018 op 12:38 am - Beantwoord

   Best een slim idee eigenlijk, zo’n capsule wardrobe! Ik werk zelf overigens vaak met een paar standaard outfits. Als ik het echt niet weet of geen tijd heb om over mijn outfit na te denken, dan heb ik een stuk of drie standaard outfits die altijd goed zijn voor naar kantoor. Zo een had ik er vandaag nog aan 🙂

 10. evelien 30 juli 2018 op 9:25 am - Beantwoord

  Wat een fijne tips, een lijstje maken is een heel goed idee.
  Ik doe graag alles van te voren klaar leggen, zoals een tas of outfit.
  Liefs,
  Evelien

 11. Charel 30 juli 2018 op 10:23 am - Beantwoord

  Een routine helpt mij altijd enorm inderdaad!

 12. Nikita 30 juli 2018 op 11:09 am - Beantwoord

  Ik ben geen zwaar ochtendmens. Maar ik ben ook niet iemand die het eerste uur van de dag niet tegen je praat als ik uit bed kom. Ik kan prima goedgezind uit mijn bed komen, vooral als ik mag gaan werken of naar school mag. Klinkt heel saai, maar ik ben nu eenmaal een werker. Maar ook voor leuke dingen kom ik met plezier uit bed. Mijn instelling is zo positief dat ik eigenlijk heel moeilijk chagrijnig uit bed kom. Ik ben altijd dankbaar voor de nieuwe dag. Maar ik leg wel altijd mijn materiaal klaar, omdat ik net zoals met school maar een halfuur heb om me klaar te maken. Als ik dat niet doe, kan ik ’s avonds niet slapen omdat ik weet dat ik een stressy ochtend zal hebben dan. Dus ergens is dat wel handig haha. Maar ik douche ook voor het slapengaan, kledij klaarleggen doe ik ook dan. En mijn boterhammen smeer ik dan wel ’s ochtends of hetgene wat ik meedoe naar mijn werk als eten doe ik ’s ochtends. Maar dat duurt niet zo heel lang. En als ik klaar ben en het nog geen tijd is om te vertrekken, dan ontbijt ik met blogs 🙂 Ik maak er een sport van om mijn ochtenden rustig te houden en zonder piekeren. En ik zit net als met school een uurtje onderweg, dus daar lees ik mijn boek! Meestal, als ik echt niet te moe ben. Die dagen heb ik ook hoor, maak je geen illusies. Maar zo heb ik alweer een uurtje lezen erop zitten en dat maakt mijn dag natuurlijk nog beter!

  • Romy 31 juli 2018 op 1:11 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je bewijst de tijd neemt om je dag rustig en met iets fijns te beginnen, zoals een blogartikel lezen of verdergaan in een mooi boek. Dan begint je dag eigenlijk meteen al goed 🙂 De dag van tevoren alvast douchen en je spullen klaarleggen, vind ik zelf ook wel zo fijn. Dat geeft inderdaad al een wat rustiger gevoel dan als je nog veel dingen gehaast moet doen in de ochtend.

 13. Geke 30 juli 2018 op 1:58 pm - Beantwoord

  Het allergrootste voordeel aan mijn thuiswerken 🙂 Ik plan indien mogelijk mijn afspraken in de namiddag, zeker als ik naar de klanten moet. Ik ben geen vroege vogel dus pas ik me eraan aan. Ik merk het ook gewoon als ik te vroeg opgestaan ben, dan ben ik de hele dag niets waard.
  Was vroeger wel een ochtendmens (voor de klierkoorts), dan stond ik zonder problemen om half 6 ‘op en had nog 2 uur voor ik de bus moest hebben, kon ik nog zoveel doen dan. Mis het wel maar het is nu niet anders. Dus hou ik er maar rekening mee.
  En ja, ik begin mijn ochtend dus met blogjes lezen, vooral die van jou geeft altijd een positieve draai aan de morgen 🙂

  • Romy 31 juli 2018 op 1:15 am - Beantwoord

   Dat is inderdaad wel een handig pluspunt van thuiswerken. Ideaal om zo zelf je dagschema te kunnen indelen! 🙂 En groot gelijk heb je overigens om je dag iets anders te beginnen dan toen je nog meer een ochtendmens was. Ik kan me er ook wel iets bij voorstellen dat dat in de loop van je leven verschuift. Zo kon ik zelf tot een paar jaar geleden véél beter tegen opblijven tot een uur of drie/vier dan nu 😉
   Wat een mooi compliment trouwens dat mijn blog een positieve draai aan jouw ochtend geeft. Dankjewel! 🙂

 14. Johanne 30 juli 2018 op 7:18 pm - Beantwoord

  Iets leuks doen ’s ochtends is echt goud waard idd! Ik ben eigenlijk niks waard ’s ochtends. Snoozen doe ik nauwelijks, maar uit bed komen lukt me net niet helemaal. Het is echt heel slecht, ik weet het, maar ik spendeer 10 minuutjes in bed op mijn telefoon voordat ik eruit rol. Mij helpt het om even tot rust te komen na de wekker. Vanmorgen bedacht ik mij dat ik deze zomermaanden maar eens ’s ochtends moet gaan rennen. Niet iedere ochtend natuurlijk ;-), maar twee keer per week ofzo. Denk dat dat me veeel energieker gaat maken. Maar ja, zie maar eens eerder uit bed te komen om hard te lopen, haha.

  • Romy 31 juli 2018 op 7:45 am - Beantwoord

   Wat een goed plan, hardlopen in de ochtend! Ik kan me voorstellen dat je daar niet meteen enthousiast voor wakker wordt, maar ná het hardlopen voelt dat vast wel geweldig. En als je fijn rustig wakker kunt worden door nog even in je bed te blijven liggen, is dat ook prima, toch?! Als jij je er maar prettig bij voelt 🙂

 15. Elisabeth 3 augustus 2018 op 4:20 pm - Beantwoord

  Ik hem zelf weinig tijd en heb ook een bepaalde routine die ik elke dag hetzelfde doe. Dat is inderdaad het snelst.

 16. Mandy 13 februari 2020 op 5:32 pm - Beantwoord

  Beste Romy, ik wil je een compliment maken voor je site. Ik heb het pas kort geleden, bij toeval, ontdekt en kijk er vaak op. Je schrijft leuke en ook zinvolle, bemoedigende artikelen. Er is één “dingetje” wat me opviel in dit artikel waarvan ik denk dat je het misschien beter niet had kunnen schrijven. En dat is je opmerking bij punt 7, waarin je mensen als tip geeft om onderweg, in de auto, te bellen. Ook bij handsfree bellen gaat je aandacht namelijk naar het telefoontje en niet naar het verkeer. Ik heb uit eigen ervaring gezien, bij anderen, tot welke gevaarlijke situaties dat kan leiden. Het is echt beter om dat niet te doen!

  • Romy 18 februari 2020 op 10:56 pm - Beantwoord

   Goed dat je het zegt! Je hebt eigenlijk wel gelijk. Ik ga mijn artikel even aanpassen om dat puntje eruit te halen 🙂 Better safe than sorry!

Recente blogs

Lentezin | 21 dingen waar ik dit seizoen naar uitkijk

28 april 2023|Persoonlijk|

In de winter verander ik ongewild vaak in een soort kluizenaar. De donkere dagen breng ik het liefst onder een dubbele plaid door met een kruik tegen mijn lijf en een beeldscherm, boek of baksel voor mijn neus. Maar zodra het maart is en de dagen wat langer zijn, kruip ik acuut uit mijn schulp, wordt mijn energieniveau zo ongeveer verdrievoudigd en heb ik opeens een waslijst aan leuke buiten-de-deur-dingen (en vooruit, ook wat dingen binnenshuis) die ik wil doen. Dit zijn 21 dingen waar ik deze lente naar uitkijk.

Outfit | Witte blouse, bloemetjesrok & een goed shot zelfvertrouwen

28 februari 2023|Outfits|

Als thuiswerkende zzp'er moet je soms zonder reden maar je nette businesswoman-outfit uit de kast trekken. Althans, daar ben ik zelf helemaal voor in. Ik heb zeker niet dagelijks afspraken buiten de deur, maar trek toch graag iets nets aan op werkdagen. Niet voor een onuitwisbare eerste indruk of om er ouder uit te zien. Nee hoor, puur omdat ik daar zelf blij van word. Na een opruimsessie van mijn kledingkast laatst herontdekte ik een paar businessproof items die ik al té lang ongedragen in de kast had laten hangen. Daaruit ontstond deze outfit die ik de laatste tijd lekker vaak aan heb. Een tweedehands rok samen met mijn lievelingsblazer en mijn enige witte blouse!

Zevenlandenhuizen | Een unieke hotspot in Amsterdam

13 oktober 2018|Op reis|

Gisteren ontdekte ik per toeval via Instagram een leuke hotspot in Amsterdam: de Zevenlandenhuizen. Een groep van zeven huizen (oftewel enorme panden) in de stijl van zeven landen. Zeker wekelijks loop ik hier zo goed als voorbij, maar toch had ik deze mooie plek nog nooit gespot. Hoe dan?! Er wordt vaak gezegd dat social media je ervan weerhouden om de echte wereld in te gaan. Nou, dit voorbeeld bewijst het tegendeel. Na het zien van de foto op Instagram moest ik de Zevenlandenhuizen met eigen ogen (en door mijn cameravenster) zien. Ik deel dan ook graag deze mooie plek met je.